Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČERVENÝ OHRANIČENÝ FLEK NA NOZE

OBSAH

Červený ohraničený flek na noze

Příčiny

Červený ohraničený flek na noze může způsobit lokální zánětlivá reakce na píchnutí hmyzem, vyšetření lékařem nebude potřeba, lokálně co nejvíce ledujte, mažte Fenistilem, pokud by se zánět šířil dále do okolí, je na zvážení antibiotická terapie jako u růže.

Co s tím dělat

Lokálně se doporučuje ledování a aplikace krému Fenistil. Když se zánět šíří dále do okolí, může být nutná antibiotická terapie.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi KOŽNI ÚTVAR NA PRAVEM LÝTKU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra entova.

Na pravém lýtku nohy mého muže se objevil na kůži červený zvětšujicí strupujici útvar zatím nevíme k čemu to přiřadit.dekuji Entova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Dobrý den, asi před měsícem se mi na noze vytvořil načervenalý útvat, nesvědí ani nebolí.
Prosím co by to mohlo být?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kožni útvar na pravem lýtku nohy

Červené fleky na nohou

Příčiny

Červený ohraničený flek na noze může být příznakem plísňové kožní infekce, která může způsobit olupování, zarudnutí, svědění, pálení a někdy i puchýře a vředy. Je nakažlivá. Do normálu mohou stav vrátit antimykotické krémy nebo perorální léky pro těžší případy. Nohy při léčení udržujte čisté a suché, stejně tak vnitřek boty.

Co s tím dělat

Do normálu mohou stav vrátit antimykotické krémy nebo perorální léky pro těžší případy. Nohy je nutné při léčení udržovat čisté.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie44.

Na levé ruce-dlani mám již asi 3 roky velký červený flek.Nebolí ani nesvědí,jen vypadá nezvykle-je sytě červený.V loni se mi stejný flek začal dělat i na pravé ruce. Můžete někdo poradit co s tím? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Sidonie44, několik let trvající červené skvrny na dlaních anebo také i na bříškách prstů nejčastěji souvisí s chorobami jater. Dělá se Vám akné nebo máte hnědé kruhy pod očima? Červené skvrny na dlaních mohou být dále způsobeny omrznutím v minulém období nebo mohou být také cévního původu. Taktéž se na jejich příčině může podílet streptokoková infekce. Bylo by vhodné s tím navštívit Vašeho obvodního lékaře a provést některá vyšetření, která by vedla k možnému zjištění příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně

Červený ohraničený flek na noze

Červený ohraničený flek na noze může být počátečním příznakem plísně. Plísně (mykózy) jsou houbová onemocnění vyvolaná organismy, které se svými vlastnostmi blíží rostlinám a bakteriím. Na rozdíl od bakterií však tyto organismy mají jádro a oproti rostlinám netvoří chlorofyl. Mají buněčnou stěnu, která je tvořena chitinem a mohou žít jako jednotlivé buňky nebo v koloniích. Jsou v podstatě všudypřítomné. Žijí aerobně, to znamená, že ke svému metabolismu vyžadují kyslík.

Příčiny

Příčinou onemocnění jsou mykózy. Mykóza pokožky nohou (atletická noha, kandidóza interdigitální – meziprstní) je stav, kdy dotyčný pociťuje silné svědění, které nedokáže ničím potlačit, na kůži nemusí být akutně zjevné žádné zvláštní známky postižení plísní (silné olupování, zčervenání). Typické je postižení u lidí, kterým se zvýšeně potí nohy. Zasaženy bývají zvláště meziprstní oblasti a klenba nohy – k nákaze jsou náchylnější lidé s málo klenutou nohou (s plochýma nohama).

Co s tím dělat

Léčba plísňového postižení by měla být vedena odborníkem – dermatologem. Onemocnění je velmi svízelné, často se vrací a ani při zdánlivém ústupu příznaků nebývá vyhráno. K léčbě jsou hojně používána celková (tablety) a lokální (roztoky, krémy) antimykotika (léky bránící růstu a množení plísní). Bohužel však, obdobně jako u bakterií a antibiotik, narůstá rezistence (odolnost) houbových organismů vůči těmto lékům a léčba je pak téměř neúčinná. Proto je nutné vhodně volit antimykotikum dle výsledků mikroskopického a kultivačního vyšetření odebraných vzorků postižené tkáně a klinického obrazu u nemocného jedince.

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÝ FLEK V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka Chovančáková.

Dobrý den, máme 9-ti letého syna a o prázdninách se mu po dvakrát objevil flek, který je uprostřed normální barvy kůže a je ohraničený červeně v podpaží. Brali jsme to s manželem, že to má z toho, jak se potí. V polovině srpna, se mu to znovu objevilo, ale už to nezmizelo a naopak se to stále zvětšuje. Byla jsem s ním u naší doktorky, která řekla, že to nic není a dala nám na to kortikoidovou mastičku. Ze začátku to měl o velikosti cca 3 cm. Teď to má veliké zhruba 15 cm. Vůbec se mi to nelíbí. Můžete mi prosím poradit co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kortikoidy často pomůžou při zklidnění velkého množství ekzémů. Pokud u Vás nepomohly, tak by pak mohly být na vině například přemnožené kvasinky a houby na pokožce, které také vytvářejí červeně ohraničené nepravidelné fleky. Co s tím? Než takhle bez vyšetření zkoušet na slepo různé druhy léčby a obtěžovat tím Vašeho syna, tak doporučuji raději zajít zpět na kožní a požádat je tam o jiný typ léčby. V kožní medicíně je často problém najít lék hned na poprvé, ale i tak je úspěšnost lepší než domácími mastičkami. Vytrvejte a důvěřujte svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červený flek v podpaží

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem FOTO PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM NA BORELIOZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,poštípala mě nějaká potvora mám na noze červený flek a je to i tvrdé a hodně to svědí,můžete mi poslat prosím foto jak vypadá štípanec na kterém se poznají příznaky že by to mohla být borelioza?Děkuji za odpověď s přáním pěkného zbytku dne Marie Dostálová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na těchto fotografiích je vidět reakce na kůži při borelióze:
www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Ovád

Ovádí bodnutí je podobné jako komáří. Objeví se svědivý začervenalý flek.

Ovád létá především za hezkého slunného počasí, počasí má tedy na jeho výskyt velký vliv. Podobně jako u komárů krev sají pouze samice, samci se živí nektarem. Ovádi mohou také přenášet některá veterinární onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí ovádem.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍPRAVEK NA PLÍSEŇ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaspr76@seznam.cz.

Dobrý den.Potřebuji prosím poradit jaký volně prodejný přípravek použít na plísen v tříslech? Je to červeně ohraničený žlutý flek. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau, nejvhodnější volně prodejný přípravek na plíseň v tříslech je buď LAMISIL gel 15g 1% nebo pak roztok Canespor, což je širokospektré antimykotikum. Osobně si ale myslím, že to co Tě trápí není plíseň, ale spíše zapářka a na tu je njlepší tekutý pudr a vyvarovat se rozškrábání při svědění. Kdyby to přetrvávalo déle než dva týdny, tak doporučuji navštívit dermatovenorologa, aby to zrevidoval a určil vhodnou péči.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přípravek na plíseň v tříslech

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA KŮŽI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Kopřivová.

Dobrý den.Udělal se mi flek na noze.Už jsem ho mnéla jednou na té samé,ale na jiném místě.Ten zmizel.A po nějaké době znovu.Prosila,bych o radu.Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky na kůži nohou

Jak poznat kousnutí od blechy

Blechy jsou skákavý hmyz, který dorůstá velikosti od 2 do 8 mm. V Čechách se lze setkat asi s 90 druhy blech a všechny mohou poštípat i člověka.

Jak poznat štípance od tohoto hmyzu:

  • okolo štípance se objeví zarudlý flek, velký asi 1 cm;
  • štípnutí obvykle zmizí během několika hodin;
  • štípnutí svědí, mnohdy až pálí;
  • štípance se objevují ve větším množství na zádech, krku a pažích.

Někdy je velmi těžké rozeznat štípance od blechy, štěnice, komára či roztoče. Níže si můžete prohlédnout fotografie, jak konkrétní štípance vypadají.

Zdroj: Kousnutí od blechy

Poradna

V naší poradně s názvem FLÍČKY POD NEHTEM BEZ ÚRAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Tato komplikace nastává tehdy, když jdete stylem chůze, který vyžaduje zvedání palce a dalších prstů na noze. Pohyb prstů je instinktivní, takže si ho neuvědomujete. Palec při každém zvednutí narazí nehtem na vršek špičky vaší obuvi a když je těchto nárazů hodně v krátké době, tak se vytvoří normální hematom, který vypadá jako ten váš. Typický doprovodný jev je právě bolest nehtu při stlačení.
Jak tomu zabránit? Není to jednoduché, zvláště pokud musíte nosit uzavřené boty. Jednoduché řešení je vyměnit uzavřené boty za sandály. Pokud to nejde, můžete experimentovat s větším číslem bot a nebo se zaměřit na boty s měkkou textilní špičkou. Také se zde nabízí použití speciální bandáže, která ale dokáže fixovat jen palec. Tady se můžete podívat na to, jak vypadá a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, děkuji za odpověď, ale to jsou prsty na ruce - jak uvádím v popisu, né na noze. Na fotce je palec na levé ruce - přikládám ještě fotku palce na pravé ruce - kde je stejný flek, jen trochu bledší. Jana
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak vzniká husí kůže?

Jak jste si možná všimli, husí kůže má tendenci se tvořit, když je vám zima. Tvoří se také, když zažíváte silné emocionální pocity, jako je extrémní strach, smutek, radost a sexuální vzrušení.

Husí kůže se může objevit také během fyzické námahy, a to i při malých činnostech, jako když právě kakáte na záchodě. Je to proto, že fyzická námaha aktivuje váš sympatický nebo instinktivní nervový systém. Někdy se může stát, že naskočí husí kůže bez důvodu například jen na jedné noze.

Mnoho zvířat také zažívá to, co by se dalo kategorizovat jako husí kůže, včetně dikobrazů a psů. V těchto případech je husí kůže tělesnou reakcí na situace, kdy je výhodné vypadat větší a silnější, například během konfrontace nebo námluv.

U lidí se odborníci domnívají, že husí kůže je produktem evoluce fungující podobným způsobem, jako je tomu u jiných savců.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Poradna

V naší poradně s názvem NAHLY CERVENY FLEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr. Hana Foltová.

Vloni se mi na břiše objevil naprosto stejný červený flek. Po několika dnech sám zmizel. Po roce mám velké problémy s bolestí kloubů, brněním rukou i nohou. Napadá mě, zda ten flek nemohla být borelioza. Neměla jsem ale klíště, tedy aspoň o tom nevím. Měla jsem však štípance od jiného různého hmyzu a to s velkými alergickými reakcemi ve formě fleků a otoků kolem štípanců.
Děkuji za odpověď, s pozdravem Hana

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte-li podezření na boreliozu, tak není nic jednoduššího, než si udělat test, který ji prokáže. Test uděláte doma za pár minut a hned budete vědět výsledek. Test se dá objednat tady www.prozdravi.cz/tes…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nahly cerveny flek

Léčba

Léčba růže probíhá pomocí antibiotik, penicilinu, a to buď perorálně, nebo intravenózně. Vhodné je dávat nohu do vyvýšené polohy a přikládat chladivé obklady. V těžších případech je nemocný hospitalizován. Pokud je nemocný na penicilin alergický, užívá erytromycin nebo cefalosporin. Při vysokých horečkách jsou podávány léky na snížení teploty (antipyretika). Po podání antibiotik celkové příznaky odezní do dvou dnů. Kůže se však úplně vyléčí až za několik týdnů. Na postižená místa se mohou přikládat chladivé obklady a mast s ichtamolem. Hojení kůže je doprovázeno loupáním, nemoc však nezanechává žádné známky poškození. U některých pacientů se může nemoc růže na noze vracet, zvláště pokud trpí onemocněním žil dolních končetin nebo pokud infekce způsobila poškození lymfatických cév.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Diskuze

V diskuzi FOTO PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM NA BORELIOZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,poštípala mě nějaká potvora mám na noze červený flek a je to i tvrdé a hodně to svědí,můžete mi poslat prosím foto jak vypadá štípanec na kterém se poznají příznaky že by to mohla být borelioza?Děkuji za odpověď s přáním pěkného zbytku dne Marie Dostálová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Vojtechova.

Dobrý den, synovi se na stehne objevil červený flek asi 7cm průměr. Má v tom horkost a tečku uprostřed, jak když ho něco kouzlo. Vytáhl si s toho chloupek. Přijde mi, že se to zvětšuje.

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Jaké jsou možné příčiny husí kůže?

Primárně se husí kůže vytvoří, aby vám pomohla udržet se v teple. Když je vám zima, pohyby svalů, které vytvoří husí kůži, také zahřejí vaše tělo.

U ochlupených jedinců a chlupatých zvířat tato akce také zvedá chlupy způsobem, který zachycuje vzduch a vytváří tak dodatečnou izolaci před chladem. U lidí tento efekt nemá tak silný účinek, protože lidé mají mnohem méně chlupů na těle než mnoho jiných zvířat s chlupy.

Jakmile se lidské tělo zahřeje, začne pomalu mizet i husí kůže. Totéž platí pro tělesnou námahu, která může způsobit husí kůži, jako je například pohyb střev. Po pohybu střev zmizí husí kůže.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍPNUTÍ,NEBO ROZSKRÁBLÝ NEŽID? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Ludvík.

Objevil se mi na hýždi červený flek,mám za to,že jsem si rozškrábl pupínek ,ale nikdo nikdy neví. Nemohli by jste odhadnout?? Je to ,citlivé,zarudlé,.. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět alergická reakce po štípnutí hmyzem, na kterou pomůže namazání Fenistilem. Je zde však další možnost, že v místě centrálního pupínku bylo přisáté klíště, které jste mohl nevědomě při škrábání vyrýpnout. Klíště může přenášet bakterie způsobující onemocnění zvané borelióza a rizika z neléčené boreliózy jsou opravdu nebezpečná. V případě, že borelióza není léčena včas, může přejít do stadií s rozvinutím dlouhodobých následků. Mezi nejčastější patří chronický zánět kolenního kloubu, poruchy periferních nervů a lícního nervu. Dále dochází k poruchám rytmu srdeční činnosti a následkům z postižení centrálního nervového systému projevující se zejména poruchami paměti, nebo až jejími výpadky, zmenšením schopnosti koncentrace a udržení pozornosti, změnami nálad a v neposlední řadě také změnami spánku.
Doporučuji zajít na kožní a nechat si svůj červený flek na kůži vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Tuková bulka na noze

Lipom vzniká lokalizovaným zmnožením tukových buněk v podkoží, takže vznikají charakteristické měkké až několik centimetrů velké bulky. Nevytvářejí se většinou na žádném podkladě, například po dráždění daného místa. Jedná se o nezhoubný nádor, u nějž je přechod do zhoubného stadia extrémně vzácný.

Lipomy se vytvoří během několika měsíců, často si je pacienti nahmatají, až když jsou větší. Po vytvoření se již nezvětšují, nebolí, jsou měkké, pružné až tuhé. Kůže v okolí je normální. Lipom má velikost do dvou až tří centimetrů. Lipomů člověk může mít na těle i více, obvykle jsou lokalizovány na končetinách nebo na krku.

Pro diagnostiku lipomu stačí vyšetření pohledem a pohmatem lékařem.

Pokud je lipom větší, obtěžující nebo působí jiné problémy, je možné ho odstranit vyříznutím. U některých osob se ale lipomy tvoří opakovaně.

Zdroj: Boule na nohou

Husí kůže způsobená emocemi

Když zažíváte extrémní emoce, lidské tělo reaguje různými způsoby. Dvě nejčastější reakce, které vyvolávají husí kůži, jsou:

  • zvýšená elektrická aktivita ve svalech těsně pod kůží;
  • hluboké nebo ztížené dýchání.

Objevit se může také pocení nebo zvýšení srdeční frekvence.

Intenzivní emoce a s nimi spojené reakce, mohou být vyvolány tím, co si myslíte, slyšíte, vidíte, cítíte, vychutnáváte nebo se dotýkáte.

Husí kůže je také spojena se stavem pocitu emocionálního dojetí buď radostným, nebo smutným způsobem. Někdy to může být obojí zároveň.

Je známo, že sledování sociálních podnětů, jako je emocionální rozhovor mezi herci ve filmu, je rovněž spojeno s husí kůží, podobně jako když slyšíte píseň, která je emocionálně dojemná.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory patří především nadměrná konzumace alkoholu, používání mastných krémů a přípravků obsahujících alkohol, dále pak pití horkých nápojů, konzumace ostrých, kořeněných jídel, mytí obličeje horkou vodou, navštěvování sauny, nadměrné slunění.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Je husí kůže příznakem nemoci?

Ve většině případů není husí kůže ničím jiným než dočasnou nepříjemností. Husí kůže však může být příznakem dlouhotrvajícího nebo vážného zdravotního stavu. Příklady, kdy je husí kůže příznakem těchto onemocnění:

  • Keratóza pilaris. Neškodné kožní onemocnění, které způsobuje suché, drsné skvrny a drobné hrbolky podobné husí kůži, často na horní části paží, na stehnech, tvářích nebo hýždích. Může se objevit jen na jedné noze nebo na jedné ruce a podobně. Pupínky většinou nebolí ani nesvědí.
    Keratosis pilaris je často považována za běžnou variantu kůže. Nedá se vyléčit ani jí nelze nijak zabránit. Ale můžete ji ošetřit hydratačními krémy a krémy na předpis, které pomohou zlepšit vzhled pokožky. Tento stav obvykle vymizí ve věku 30 let. Zde se můžete podívat na fotografie: jak vypadá husí kůže při keratóza pilaris.
  • Autonomní dysreflexie. Přehnaná reakce nervového systému způsobená poraněním míchy v oblasti krku a hrudníku. Příznaky autonomní dysreflexie se mohou lišit, charakteristické je, že se objevují náhle.
    Prvním příznakem autonomní dysreflexie je typicky silná bolest hlavy, kterou mnozí popisují jako pulzující. To je způsobeno náhlým a závažným zvýšením krevního tlaku. Mezi další příznaky, které se mohou objevit a nemusejí jsou:
    • Nadměrné pocení nad úrovní poranění páteře.
    • Bradykardie (pomalejší než normální srdeční frekvence).
    • Zčervenání kůže nad úrovní poranění páteře a suchá, bledá kůže pod úrovní poranění.
    • Husí kůže nad úrovní poranění míchy.
    • Studená kůže.
    • Ucpaný nos.
    • Nevolnost a zvracení.
    • Rozmazané vidění.
    • Pocity úzkosti.
  • Epilepsie temporálního laloku. Chronická záchvatová porucha mozku.
  • Zimnice. Například ty spojené s horečkami způsobenými chřipkou.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP