Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

LAPAROSKOPICKÁ OPERACE MENISKU

OBSAH

Prasklý meniskus

V případě, že dojde k prasknutí menisku, má postižený při úrazu pocit lupnutí v koleni, většinou ho doprovází velká bolest, objevuje se výpotek a otok celého kolena.

U nevelkého prasknutí se dá v ojedinělých případech obejít bez operace. Meniskus se totiž nehojí moc dobře. Navíc hrozí, že se bude postupem času ruptura zvětšovat. Z operativních metod se nejběžněji využívá artroskopie. Odtržená část menisku může být přišita, nebo odstraněna. Po maximálně dvoudenní hospitalizaci začnete rehabilitovat. Rehabilitace bývá poměrně rychlá a už po šesti týdnech je možné začít sportovat.

Zdroj: Meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem LAPAROSKOPICKÁ OPERACE ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kropáčová Jana.

Jsem 4 dny po operaci žlučníku.4 vpichy přelepené lepenkou. Mohu si lepenky sundat a místa osprchovat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete. Krátká sprcha a mýdlo neublíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Příznaky

S přetržením či natržením menisku se setkáváme především v případě traumatického zranění, které se často stane při sportu, nebo v důsledku degenerativního procesu u starších pacientů. Typickým příkladem zranění je ohnutí a zároveň zkroucení kolenního kloubu (například při pádu). Není výjimkou, že souběžně se s meniskem poraní i kolenní vazy.

Příznaky poraněného menisku: bolest kolena a jeho natékání, citlivost při tlaku na meniskus, praskání a lupání v koleni, omezená hybnost kolene.

Zdroj: Meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem LAPAROSKOPICKA OPERACE ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šandova.

Dobrý den,jsem po operaci žlučníku ,pracuji jako kuchařka ,nosim hrnce,gastro nádoby ,které mají kolem 15kg,za jakou dobu mohu do práce a kdo to určuje. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vše proběhlo bez komplikací, tak do práce můžete jít po vyndání stehů. Plnou zátěž zvládnete postupně po měsíci od operace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Laparoskopicka operace žlučníku

Kde se provádí

Laparoskopická fundoplikace se provádí ve zdravotnických zařízeních, která jsou pro tento výkon určena a zařízena.

Zdroj: Fundoplikace

Co je to fundoplikace

Fundoplikace je většinou laparoskopicky prováděná operace. Realizuje se u pacientů s přítomnou brániční kýlou, tedy širokým bráničním otvorem, umožňujícím průnik části žaludku do dutiny hrudní. Principem operace je zúžení rozšířeného otvoru v bránici (hiátu) a upevnění žaludku na správném místě pomocí manžety z vlastní žaludeční tkáně.

Laparoskopická fundoplikace je pacientovi indikována na základě gastroenterologického vyšetření. Pacient je vyšetřen většinou gastroskopicky a rovněž RTG žaludku potvrdí nález hiátové kýly. Tato kýla se tvoří v otvoru v bránici, kterým prochází jícen z hrudní do břišní dutiny. Pro potíže s pálením žáhy je pacient indikován k operaci při dlouhodobém neúspěšném užívání léků na pálení žáhy a při nedostatečnosti dolního jícnového svěrače. K operaci je objednán cestou endoskopické či chirurgické ambulance. Konzultace jsou prováděny v endoskopické ambulanci.

Zdroj: Fundoplikace

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den, po jaké době jsou vyndány stehy od provedení laparoskopie a kdy žena může opět zahájit sexuální život? Zda jsou nějaká zvláštní opatření pro rekonvalescenci a jak dlouho celkově trvá.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Laparoskopická operace má jednu velikou výhodu - je šetrná. Do dvou týdnů po výkonu budete mít venku stehy a budete moct sexuálně znovu fungovat bez rizika otěhotnění. Přesnější časy rekonvalescence vám sdělí váš gynekolog s ohledem na váš celkový zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků rekonvalescence

Rehabilitace

V případě častějšího odstraňování menisku je od druhého dne po operaci dovolen pohyb v kolenním kloubu. Podle rozsahu výkonu chodí pacient o berlích 1–3 týdny. Sportovní zátěž se dovoluje za 4–6 týdnů od výkonu. V případě sutury menisku nosí pacient ortézu s limitovaným pohybem šest týdnů, končetinu při tom odlehčuje pomocí berlí. Poté začíná rehabilitovat a postupně zvyšovat zátěž.

Po 4–6 týdnech se postupně zkouší chůze bez berlí i bez ortézy, plná zátěž až po 2–3 měsících, opět podle typu postižení. Pokud byly současně operovány i další struktury v kloubu, např. kolenní vazy, je rehabilitace usměrňována tak, aby bylo umožněno hojení všech poraněných struktur. Výrazně se však neliší od výše popsaného režimu. Zkušenosti ukazují, že výsledky jsou příznivé (zhruba 95 % zhojených menisků) a že následné opotřebení kloubů je minimální až žádné.

Zdroj: Meniskus

Diskuze

V diskuzi LAPAROSKOPICKÁ OPERACE PROLAPSU KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den, mám prolaps konečníku, kdy mi kromě výhřezu, odchází z konečníku i hlen, což je velice obtěžující. Kromě toho se cca 20 let léčím s ulcerozní kolitidou, v současné době je v klidovém stádiu. Lékař mi navrhl operaci. Přes konečník nepřichází v úvahu, bude to tedy operace břichem. U mne by se mohla prý povést laparoskopicky.Jenom si chci ověřit, zda se opravdu zbavím potíží, hlavně toho hlenu. Jaká jsou možná další rizika spojená s operací, mohou se tvořit při tomto způsobu pištěle? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Laparoskopická operace prolapsu konečníku

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem PRÁCE PO NATRŽENÉM MENISKU KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chci se zeptat zda po natrženém menisku,mužu pracovat ve stoje nebo zda je lepší práce střídava-ve stoje a v sedě,nebo jen sedavé zaměstnání.Je mi 56 let.
Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při natrženém menisku je třeba se vyhnout činnostem, které zhoršují bolest kolena, zejména jakékoli činnosti, které způsobují kroucení nebo otáčení kolena. Pokud je vaše bolest silná, používání berlí může snížit tlak na koleno a podpořit hojení. Co se týče práce ve stoji nebo v sedě, není to pro toto zranění podstatné a volba pozice bude záviset na vašich subjektivních pocitech. Zůstaňte aktivní, v pohybu a také v kontaktu se svým ortopedem, který dohlédne na správné zhojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Práce po natrženém menisku kolena

Operace

Pokud je fibroadenom malý, může se odstranit v lokální anestezii. U větších fibroadenomů se provádí operace v celkové anestezii a tento stav vyžaduje hospitalizaci.

Zdroj: Co je fibroadenom

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ LÁZEŇSKÁ LÉČBA PO OPERACI MENISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Prosím mám dotaz? Mohu požádat o komplexní lázeňskou léčbu po artroskopii kolene /menisku/.která mne čeká v říjnu t.r. Již dříve jsem lázeňskou léčbu absolvovala v rámci rehabilitace - artróza 2-3 st. Naposledy v roce 2014. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, požádejte o to prostřednictvím svého praktického lékaře. Ihned po operaci si obstarejte dobrozdání od ortopeda, že doporučuje lázeňskou péči a to pak doložte k žádosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je vhodná lázeňská léčba po operaci menisku

Operace štítné žlázy v Motole

Více o této problematice se dozvíte zde.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Poradna

V naší poradně s názvem NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI MENISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gitta Fikarová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli bych měla nárok na lázně po operaci menisku děkuji za odpověď Fikarová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to se budete muset zeptat svojí zdravotní pojišťovny. U někoho bude stačit rehabilitace a u jiného více pomůžou lázně. Pojišťovna volí řešení, které ji ušetří náklady na vaší léčbu. Když pojišťovnu přesvědčíte, že lázně zlepší váš zdravotní stav, protože potřebujete být v době rekonvalescence stále pod dohledem, který zabezpečí, že se budete o koleno správně a soustavně starat, což byste samoléčbou a docházením na rehabilitace nedosáhla, protože nemáte dostatečnou vůli, tak třeba se vám to podaří.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci menisku

Operace žilního systému

Nejběžnějším zákrokem na žilách je operace křečových žil. Provádí se jak z kosmetických důvodů, tak zejména u pacientů s hrozícím vznikem bércového vředu, v neposlední řadě i u pacientů s již otevřeným bércovým vředem. Provádí se nejen klasická chirurgie varixů, ale také radiofrekvenční ablace. Katétr pro radiofrekvenční ablaci není hrazen zdravotními pojišťovnami a pacient jeho použití musí uhradit předem.

Zdroj: Operace ucpaných cév

Co je to meniskus?

Menisky jsou chrupavčité struktury umístěné uvnitř kolenního kloubu; mediální meniskus má poloměsíčitý tvar a je větší (u člověka), laterální meniskus je skoro kruhový. Na příčném řezu mají trojúhelníkovitý tvar, po obvodech jsou silné a přecházejí do kloubního pouzdra, vnitřní část je vyhloubená, tenká a volná.

Menisky odpovídají tvaru kostí, mezi které jsou vloženy – v horní části jsou konkávní a odpovídají kondylům stehenní kosti, spodní část je rovná a zapadá mezi kondyly kosti holenní. Oba menisky jsou pevně přirostlé v interkondylární ploše holenní kosti a kromě toho jsou ještě fixované vazy. Mediální meniskus je ve své střední části pevně srostlý s částí vnitřního kolaterálního vazu, přední cíp laterálního menisku se upíná v blízkosti předního zkříženého vazu, jenž do něj někdy vysílá i ojedinělá vlákna. U 70 % lidí je vyvinut meniskofemorální vaz, který spojuje zadní roh laterálního menisku s vnitřním kondylem stehenní kosti, oba menisky bývají navzájem spojené nezřetelným transverzálním vazem, jenž může i chybět. Obecně je mediální meniskus méně pohyblivý než laterální, proto je při úrazech poškozen mnohem častěji.

Zdroj: Meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Angušová.

Dobrý den, kde prosím rozbíjejí kamínky ultrazvukem? Děkuji
Kamínky mi byli zjištěny pár dní zpět zcela náhodou na utz a ve zprávě mám napsáno že jsou do 17 mm. Děkuji mockrát za jakoukoliv radu. Nedokážu se smířit s myšlenkou operace a nesu tuhle myšlenku velmi těžce, že by mi odebrali nějaký orgán.
Jsem z Moravskoslezského kraje (Karvinsko).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na rozbíjení kamenů v orgánech se používá rázová vlna, to je pravda. Ale pokud máte žlučníkové kameny, tak ty se dají rozbít rázovou vlnou jen obtížně, díky jejich tvrdosti. Pokud máte ledvinové kameny, tak ty se naopak dají úspěšně rozdrobit s použitím rázové vlny.
V případě žlučníkových kamenů se velmi dobře uplatňuje laparoskopická operace, která je šetrná a brzy po zákroku je pacient znovu fit. Není třeba se obávat žádné bolesti ani rizika, že se neprobudíte z narkózy. Vše je bezpečné a pomůže vám to předejít bolestem spojených se žlučníkovými kameny. Šetrné vyndání žlučníku i s kameny pomocí laparoskopické operace je tou nejlepší volbou, kterou pro sebe můžete udělat.
Pokud patříte mezi pacienty, kteří mají nezvladatelnou fobii z operací, tak je možné tyto stavy úzkosti a strachu zmírnit pomocí vhodné léčby, kterou vám předepíše váš praktický lékař. Nebojte se!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Laser a rizika operace

Rizika laserových operací jsou třeba v tom, že se operované místo nehojí nebo pacient může mít po zákroku bolesti. Pacienti by měli počítat s tím, že zákrok nemusí vyřešit všechny jejich problémy s viděním. 
 

Zdroj: Laserové operace očí

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Laserová operace očí a její cena

Laser dokáže velmi dobře odstranit malé oční vady, do 1 dioptrie. S takovými požadavky obvykle přicházejí lidé kvůli práci, kde jim jsou jejich brýle na obtíž, typicky to jsou příslušníci ozbrojených sil nebo piloti. Tyto laserové zákroky si pacienti hradí sami a cena takové laserové operace je dnes už méně než 12 000 Kč za jedno oko. Jde o kvetoucí byznys, ale také o tvrdý konkurenční boj o zákazníky.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Keratokonus operace

ICRS (intrastromální rohovkový segment) je protéza složená ze dvou polokruhových segmentů o průměru 5 mm různé tloušťky. Jsou vyrobeny z Perspex CQ akrylátu, což je materiál používaný již přes 50 let k výrobě umělých nitroočních čoček. Jsou nejmodernější a bezpečnou léčbou keratokonu. Zpočátku byly operace prováděny manuálně. Od roku 2009 se implantuje ICRS pomocí femtosekundového laseru. V první fázi operace vytvoří tunely pro rohovkové prstence automaticky femtosekundový laser, v druhé fázi operace vsune zkušený rohovkový chirurg do vytvořených tunelů rohovkové prstence. Tento zcela unikátní typ operace zvýšil komfort pacientů a zkrátil délku operace. Navíc je implantace ICRS za pomocí femtosekudového laseru bezkonkurenční, co se týče centrace rohovkových prstenců a hloubky implantace rohovkových prstenců. Tyto pak zásadně ovlivňují výsledek operace, to je kvantitu i kvalitu vidění.

Zdroj: Keratokonus

Operace krkavic

Krkavice jsou hlavní tepny pro zásobení mozku. U pacientů s významným zúžením karotické tepny je možné provést chirurgické zprůchodnění. Tento zákrok je prováděn u nemocných, kteří prodělali mozkovou příhodu a mají zúžení krkavice větší než 50 %. Výkon se provádí také z preventivních důvodů u pacientů, kteří mozkovou příhodu neprodělali, v takovém případě musí být tepna zúžena minimálně o 70 %. Nejčastěji se provádí v místním umrtvení, operace není příliš zatěžující pro organismus a hospitalizace trvá jen několik dní.

Zdroj: Operace ucpaných cév

Cvičení a rekonvalescence

Po operaci zůstanete v nemocnici do druhého dne. Běžné činnosti můžete vykonávat již v den operace. Větší zátěž pak asi za 10–14 dnů po operaci s použitím síťky. Po klasické operaci za 6–8 týdnů. Veškeré náklady spojené s operací hradí zdravotní pojišťovny.

Výhody moderní operace kýly (se síťkou):

  • výrazný komfort pro pacienta;
  • eliminace pooperačních rizik;
  • vyloučení výskytu recidiv;
  • rychlý návrat k aktivnímu životu.

Zdroj: Břišní kýla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP