Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

MŽITKY PŘED OČIMA KRČNÍ PÁTEŘ

OBSAH

Mžitkykrční páteř

Mžitky mohou souviset i s krční páteří. Změny na páteři se mohou projevovat i v podobě takzvaných Schmolových uzlů, což je nevratné poškození páteře, které se nedá vyléčit ani odstranit. Dochází k otisku uzlu do kosti obratle, takže vznikají nerovnosti na povrchu obratle a s tím následně i projevy, mezi něž mohou patřit i mžitky před očima, vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky či barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi MŽITKY PŘED OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dosti často se mi objevují před očima (pravým i levým) červené tečky. Stává se to během dne i v podvečer, bez ohlede na námahu nebo okamžitou náladu, stres a podobně. Mám dojem, jako by na všem kolem byly červené kuličky (jako na šípkovém keři), někdy jsou doplněny i kuličkami žlutými. Je mi přes 70 let a oční lékař mi to nechce nevěřit, považuje to za nemožné. Obávám se, aby to nebyla jiná nemoc, než pouze oční vada. Poraďte kam se obrátit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mžitky před očima

Proč mám mžitky před očima a rozmazané vidění

Mžitky před očima a rozmazané vidění mohou souviset s počátečními projevy migrény. Migréna je nepříjemné onemocnění, které se projevuje nejen prudkými záchvaty bolesti hlavy, nevolností a zvracením, ale mohou se při ní objevovat také mžitky před očima a rozmazané vidění. V takovém případě není nutné propadat panice, protože mžitky před očima jsou důsledkem právě probíhající migrény.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

dobrý den, moje žena trpí delší dobou bolestí kyčle,lékař doporučil operaci při větší zátěži se ji motá hlava a má závratě a nemůže vůbec chodit a stěžuje si na bolesti zad a krční páteře,po rehabilitaci je to ještě horší,muže nějak souviset bolest kyčle(1cm kratší) a krční páteř děkuji za odpověd'

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Jak vypadají mžitky

Mžitky v očích má někdy každý. Popis mžitek je individuální – jedinec buď vidí světýlka, nebo má pocit, že vidí něco jako vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky, případně barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ A MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janette.

Dobry den preji jsem rada ze jsem si precetla co jsem potrebovala a dozvedela jsem se dost veci dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra M.

Dobrý den, mám dotaz bolí mě krční páteř - každý den se mi motá hlava od rána do večera - někdy to přejde brzo-někdy ne. Nemůžu, nikam chodit sama.
Mám, kolísavý tlak.
Ale, prý mi nic není. Už, si nevím rady.

Děkuji za rady

Zdroj: diskuze Krční páteř a motání hlavy

Mžitky před očima po sportu

Mžitky před očima mohou souviset s různými faktory při zátěži. Občasný výskyt tohoto příznaku je zcela normální. Zvláště byl-li vyvolán únavou, dehydratací, rychlou změnou polohy, dlouhým stáním nebo pobytem v místnosti s vydýchaným vzduchem. Jsou-li však potíže časté a nespojují se s žádnou podobnou situací, je určitě namístě co nejdříve navštívit lékaře.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Prosím o info k operaci krční páteře.Jsem po operac ibederky a ted´ mě zlobí krční.Čekám na zvážení operačního řešení.Jaké jste měli příznaky a zda je vám lépe po operaci.Strach je veliký.CHodím do karviné.Díky za info

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Jak se zbavit mžitek před očima

Lékař provede řadu vyšetření a odhalí příčinu těchto mžitek před očima. Mžitky před očima mohou signalizovat i vážnější onemocnění – především očí nebo mozku. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy se mžitky před očima objevují také v klidovém stavu a setkáváte se i s dalšími problémy, jako je rozmlžené vidění, neostré vidění, pocit zúžení zorného pole. Ideální je, pokud se obrátíte na očního lékaře nebo neurologa. Mžitky před očima mohou kromě závažnější nemoci souviset také se stresem nebo psychickým vypětím. Je však třeba nejprve vyloučit právě přítomnost onemocnění očí, proto návštěvu lékaře neodkládejte.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Eichlerová.

Mám díky krční páteři velký problém a to dýchám jen se silnou bolesti,prý mám první krční obratel rozbitý.Ze situace jsem zcela zoufalá,můžete mě prosím poradit co s tím? L.Eichlerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Mžitky před očima v těhotenství

Mžitky před očima v těhotenství může způsobit:

  • vysoký krevní tlak;
  • nízký krevní tlak;
  • únava;
  • přechod ze tmy na světlo a naopak;
  • dehydratace, při ní je charakteristická ještě bolest hlavy;
  • stav před omdlením, což bývá doprovázeno ještě „hučením v uších“, bledostí a malátností – mdloby jsou stav, ze kterého se postižený sám do 5 minut probere, přičemž nejeví známky zmatení nebo dezorientace, trvají-li mdloby déle, je nutné volat záchranou službu;
  • rychlá změna polohy;
  • dlouhé stání;
  • pobyt v místnosti s vydýchaným vzduchem;
  • součást aury u migrény – mžitky před očima jsou pouze jedním možným projevem aury;
  • cukrovka – při nízké i vysoké hladině cukru v krvi.

Zdroj: Mžitky před očima

Mžitky v periferním vidění

Mžitky v periferním vidění mohou souviset s nízkým tlakem, který na rozdíl od toho vysokého není životu nebezpečný a přináší s sebou pouze mírnější zdravotní komplikace. K dalším příznakům nízkého krevního tlaku patří únava, ospalost, zimomřivost nebo závratě.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílám vám odkaz na video s cviky při vyhřezlé ploténce na krční páteři: youtu.be/0SLairHEutE
Video je v angličtině, ale cviky jsou velmi dobře vidět a pochopíte je i když anglicky nerozumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Trojklaný nerv a krční páteř

Krční páteř je oblast, kde je možno systematicky zasahovat, a to nápravou zatuhlé páteře. Masáž na její uvolnění může přinést nečekanou úlevu při zánětu trojklaného nervu.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi CVIČENI NA ROZTROUŠENOU SKLEROZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Valušová.

Prosím mam roztroušenou sklerózu chtěla bych se zeptat na cviky na krční páteř děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cvičeni na roztroušenou sklerozu

Mžitky před očima při zátěži

Občasný výskyt tohoto příznaku je zcela normální. Zvláště byl-li vyvolán únavou, dehydratací, rychlou změnou polohy, dlouhým stáním, zátěží nebo pobytem v místnosti s vydýchaným vzduchem. Jsou-li však potíže časté a nespojují se s žádnou z popsaných situací, je určitě namístě co nejdříve navštívit lékaře. Po mžitkách před očima mohou následovat mdloby. Najdeme-li člověka, který je v uzavřené místnosti s těmito projevy: nevolnost, zvracení, bolest hlavy, euforie, závratě a poruchy sluchu, případně nalezneme-li postiženého už v bezvědomí, musíme okamžitě zavolat záchrannou službu.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem ALAVIS PRO KONĚ I LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat jestli Alavis pomůže i na bederní,nebo krční páteř.Jinak jsem DIA 2 a vážím už 125 kg.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alavis obsahuje glukosamin a chondroitin, které jsou prospěšné pro regeneraci kloubní chrupavky. Ta je přítomna i mezi obratly bederní i krční páteře. Takže tyto látky účinkují stejně v bedrech i na krku. Co je ale důležitější a i účinější pro odstranění bolestí v těchto partiích, je posílení kosterních svalů, protahování a redukce váhy. Se vším tímto vám pomůže buď rehabilitační pracovník a nebo šikovný fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi.

Proč mám mžitky před očima

Příčiny vzniku mžitek před očima mohou být různé, viz níže, a navíc mohou mít mžitky různou podobu, jako jsou světelné záblesky, jiskření před očima, blikání, vlnění.

Jak vznikají:

  • Mnutí očí – promnutí očí rukama je situace, která mžitky vyvolává snad nejčastěji. V tomto případě se používá termín „tlakové fosfény“, kdy je falešný vjem mžitek vyvolán tlakovým podrážděním smyslového aparátu oka.
  • Úder do hlavy – i relativně malé úrazy hlavy bez otřesu mozku a bez nutnosti ošetření rány chirurgem jsou často spojeny s dočasnými mžitkami. Důvodem je podráždění mozku zevní silou.
  • Migréna – mžitky před očima typicky doprovázejí některé záchvaty migrény. Objevují se spíše před vlastním záchvatem a bývají proto součástí takzvané aury.
  • Změny krevního tlaku – mžitky před očima se mohou objevit u stavů s výrazně zvýšeným krevním tlakem, ale vyskytují se spolu s motáním hlavy a celkovou slabostí i u stavů se sníženým krevním tlakem.
  • Roztroušená skleróza – postihne-li toto onemocnění zrakový nerv (což není zvláště u mladších žen s roztroušenou sklerózou až tak vzácné), mohou se kromě různých výpadků zorného pole a rozmazaného vidění objevit i mžitky před očima.
  • Oční choroby – řada očních onemocnění – typicky zahrnují-li poškození či podráždění sítnice – se může projevit nepříjemnými mžitkami. Patří sem například odchlípení sítnice, glaukom a jiné. Ze vzácných příčin se možný výskyt udává i u oční formy melanomu. Fosfény se někdy objevují u pacientů po operaci čočky kvůli kataraktu.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Zdravím já už mám problémi 2mesice a začínalo to taky pálením az brněním jazyka ,tlaky do zubů a strašná bolest hlavY a nohou měl sem veškerá vyšetření a vše v pohodě teď poslední rtg krční páteře a mám vyhrezlou krční ploténku mezi 4a5 obratlem dost mi pomáhá magnézium a 3x denně si mažu krk a celou páteř i z nohama olfen gelem a je to lepší teď mě čeká návštěva u Doktora který mě vyšetří a řekne co dál. Ze začátku si doktoři mysleli že mám panické ataky a vše jen z páteře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obou vašich fotek to nevypadá nebezpečně. Hledejte příčinu v přetížení těch oblastí, kde se to tvoří. Přetížení může být způsobeno nárazovou námahou, špatnou obuví atd. Může se jednat také o problém s krví, při kterém se vám mohou snadno dělat modřiny po těle i takto pod nehty. S tím by vám pomohl praktický lékař popřípadě kardiolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni hlavy,jazyka a rtu

Co znamenají červené mžitky

Sítnice plní různé klíčové funkce – a skrývá i odpověď na to, proč máme někdy červené mžitky před očima, když příliš rychle vstaneme nebo silně kýchneme. Náhlý pohyb vede k odkrvení hlavy a přesunu krve do zbytku těla. Než se krevní tlak stabilizuje, mozek a oči trpí nakrátko nedostatkem krve a kyslíku. To sítnici brání v normálním výkonu funkce, takže tuto informaci předá mozku opožděně. Právě proto vidíte záblesky či mžitky před očima. Pokud nedostatek kyslíku přetrvává, přejde tělo do další fáze, kdy fotorecepční buňky v sítnici přestanou vysílat informace do mozku. V tomto stadiu je vše černé. Obvykle dojde k rychlé obnově vidění, neboť tyto symptomy vymizí, jakmile vám začne krev opět normálně proudit. V některých případech mohou být zmiňované symptomy způsobeny některou z nemocí či vedlejším účinkem léků.

Zdroj: Mžitky před očima

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Krční páteř podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že krční páteř je oblast páteře u krku. Je tvořena 7 obratli, které se označují C1–C7. Tyto se vyznačují nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C1) nemá trnový výběžek, v jeho těle je velký otvor a má velké kloubní plošky. Axis (označen C2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu. Tyto dva obratle společně zajišťují pohyb hlavy.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Mžitky před očima po sportu

Většina mžitek objevujících se po sportu jsou drobné částečky sklivce, gelovité části oka mezi sítnicí a čočkou. Jak stárneme, sklivec se začíná rozpouštět a zkapalňovat a jeho uvolněné částice se pak pohybují v jeho středu. Co potom vidíte, nejsou částice samotné, ale jejich stíny na sítnici. Nejjednodušeji je uvidíte, když se podíváte přímo do jasné oblohy nebo na bílou zeď. Všimnete si, že tyto malé skvrnky nerady zůstávají v klidu a zmizí ze zorného pole vždy, když se na ně snažíte zaostřit zrak. To se děje proto, že se pohybují, když se pohybují vaše oči.

Zdroj: Mžitky před očima

Jak souvisí tlak v uších a krční páteř

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla. Přibližně dvě třetiny lidí spí na boku. V důsledku toho se krční páteř dostane do nerovnováhy, ucho je stlačeno, rameno silně zatěžováno a ráno se probudíte a máte zalehlé ucho bez rýmy. Hledání správného polštáře je skutečně výzvou. S tradičními, čtvercovými polštáři několikrát za noc manipulujeme, abychom našli správnou pohodlnou polohu pro spaní. Mnoho polštářů nemá pro podporu krku dostatečné předpoklady, a tak se poté objevuje tlak v hlavě i zalehlé uši.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Zaléhání uší od krční páteře

Nejčastější příčinou zaléhání uší je porucha funkce Eustachovy trubice, která za fyziologických okolností vyrovnává tlak ve středoušní dutině s atmosférickým tlakem. Při selhání této funkce vzniká ve středouší podtlak a dojde k vpáčení bubínku. Rovněž porucha statiky a dynamiky krční páteře může mít se zaléháním uší určitou souvislost. Kromě ORL lékaře je tedy vhodná péče rehabilitačního oddělení. Základem zdravých zad i zdravého člověka je totiž zdravá krční páteř. Zablokovaná krční páteř omezuje člověka nejen v pohybu, ale zamezuje i toku životní energie, což se posléze projevuje bolestmi hlavy, zaléháním uší a celkovou únavou. Kdo to zažil, ví, jak bolavá krční páteř dokáže znepříjemnit život.

U tohoto příznaku se provádí měkké uvolnění krční páteře; jsou to určité po sobě jdoucí hmaty. V úvodu odblokování je nutné reflexně uvolnit palec na noze, ten totiž reprezentuje hlavu a krční páteř. Žádné škubání hlavou! Okolí krční páteře a báze lebky se pouze promačká. Celé ošetření trvá více než hodinu a probíhá vsedě.

Zdroj: Zaléhání v uších


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP