Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OČNÍ VADY MAKULÁRNÍ DEGENERACE

OBSAH

Makulární degenerace

Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je sice onemocnění s obtížně zapamatovatelným názvem, přesto je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku u starších lidí. Zejména její „vlhká“ forma postupuje velmi rychle a dokáže vám nebo vašim blízkým zničit zrak během několika týdnů či měsíců. Naštěstí včasným rozpoznáním této nemoci můžete pomocí moderních léků ztrátu zraku zastavit.

Foto makulární degenerace

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět příznaky makulární degenerace.

Zdroj: Nemoci očí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den.
Prosím o odpověď zda při užívání varfarinu mohu současně jíst bprůvky, které mám doporučené očním lékařem (makulární degenerace).
Děkuji za odpověď
Anna

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvky, jako vše co je rostlinného původu, obsahují vitamín K. Vitamín K ovlivňuje účinky Warfarinu. Vitamínu K se při Warfarinu nesmí jíst ani mnoho ani málo, ale pořád stejně 90 mikrogramů každý den. Borůvky při Warfarinu jíst můžete, ale je třeba s nimi počítat ve svém jídelníčku. 130 gramů (cca jeden šálek) borůvek obsahuje 29 mikrogramů vitamínu K. Když sníte tři šálky borůvek v jednom dni, tak vyčerpáte veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pokud zařadíte borůvky do svého jídelníčku nárazově, tak ten den musíte snížit množství jiné potraviny rostlinného původu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Sítnice

Sítnice je vrstva tkáně, která se nachází v zadní části oka. Tato část oka snímá světlo a posílá obraz do mozku. V centru této nervové tkáně je skvrna. Sítnice poskytuje ostré centrální vidění, potřebné pro čtení, řízení a vidění jemných detailů. Poškození sítnice může mít vliv na zrak, a některá poškození mohou být tak závažná, že způsobí slepotu. Příklady poruch sítnice jsou následující:

  • Makulární degenerace
  • Diabetické onemocnění oka
  • Odchlípnutá sítnice
  • Makulární zvrásnění
  • Makulární díra
  • Pavučiny

Foto sítnice

Zde je několik fotografií, které zachycují poškozenou sítnici.

Zdroj: Nemoci očí

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek Houba.

Oči jsem si nechal operovat na jaře 2014 a zatím vidím jak ostříž. Mě se to fakt vyplatilo a jsem rád, že jsem se odvážil do takového zákroku jít. Opravdu můžu vřele doporučit všem, co mají oční vady.  

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Oční problémy

S přibývajícím věkem vzrůstá možnost vzniku různých problémů se zrakem:

  • Obtížné čtení. Oční svaly začnou slábnout asi od 45 let. Je to přirozený proces stárnutí oka, který nastane postupně u každého. Ve věku nad 60 let budeme pravděpodobně potřebovat samostatné brýle na čtení, nebo jako doplnění ke stávajícím dioptrickým čočkám.
  • Proměnlivost. Tyto drobné tečky nebo skvrny, které občas „plavou“ ve vašem vidění, jsou normálně neškodné. Pokud přetrvávají, je dobré se obrátit na očního lékaře, protože mohou být příznakem i jiného problému vašeho zdravotního stavu.
  • Šedý zákal. Je snadno zjištěn očním testem, tento postupný zákal objektivu oka je velmi častý u lidí nad 60 let. Operace může zrak obnovit.
  • Glaukom (zelený zákal). Způsobuje ho zvýšený nitrooční tlak, který vede k poškození zrakového nervu, tento nerv spojuje oko s mozkem. Glaukom postupně vede k tunelovému vidění a nakonec ke slepotě. Nicméně pokud je zjištěný včas, lze tyto komplikace odbornou léčbou zastavit.
  • Makulární degenerace. Onemocnění sítnice způsobené stárnutím. Sítnice je tkáň, která se nachází v zadní části oka. Existují dva typy makulárních degenerací. Prvním typem je suchá makulární degenerace, kdy zhoršení stavu postupuje velmi pomalu. Naopak vlhká makulární degenerace (druhý typ) se zhoršuje velmi rychle, ale při včasném zjištění je léčitelná.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martinka.

Bohužel u obou našich dětí byly zjištěny oční vady, tak jsme řešili, kam chodit..dobře jsme udělali, že jsme u nás v havířově vyzkoušeli Foveu, tedy oční studio, kde vyšetří zrak a zároveň doporučí vhodné brýle pro děti i dospělé..rezervace je možná i přes internet:

fovea.cz/rezervace

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Rekonvalescence po operaci sítnice

(nemoci: odchlípnutí sítnice, makulární degenerace)

Po operaci odchlípnuté sítnice oka obvykle zůstává pacient nějakou dobu pod dohledem v nemocnici, ale ani po návratu domů není možné, aby se okamžitě zapojil do pracovního procesu, je třeba klidový režim i po dobu několika měsíců.

I po operaci oka postiženého makulární degenerací je nutné strávit nějaký čas v nemocnici pod dohledem, obvykle pacienta navíc čeká trávení tohoto času v poloze na břiše, či v předklonu s pohledem dolů. I doma je poté nutné zachovat po nějakou dobu klidový režim.

V některých případech je ale u těchto chorob možné provést daný zákrok ambulantně pod lokální anestezií, využívají se k tomu prostředky vnitřní tamponády, které pomáhají k tomu, aby se sítnice správně zahojila při odchlípení sítnice a při edému. Lékař k zákroku může využít expanzní plyn, nebo silikonový olej. Expanzní plyn se vstřebává postupně asi měsíc, po celou dobu ale brání správnému vidění. Silikonový olej se vstřebat nedokáže a je nutné ho z oka po půl roce vypustit. V rámci pooperačního režimu si musí pacient pravidelně kapat oční kapky, udržovat tělo v poloze, kterou mu stanoví lékař a rozhodně nechodit do zakouřeného a prašného prostředí, ani do bazénu a sauny.

Zdroj: Nemoci oční sítnice

Poradna

V naší poradně s názvem CVIČENÍ OKA PO OPERACI MAKULÁRNÍ DÍRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Mařincová.

je možné zjistit nějaké cvičení nebo posilování oka po operaci makulární díry 3 st, které by zlepši,lo vidění.?
děkuji Mařincová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jediný způsob jak si pomoci k nejlepším výsledkům operace makulární díry je držet hlavu otočenou tváří k zemi nepřetržitě po dobu 20 až 30 dní, než se vstřebá plynová bublina. Aby vás nebolelo za krkem ze stále svěšené hlavy, tak zkuste tato dvě doporučení:
1. Návod jak si zařídit pohodlný posed youtu.be/BMD6tWEI7eA
2. Návod jak upravit lůžko pro spánek youtu.be/wHdiiPUzE_I

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cvičení oka po operaci makulární díry

Další oční vady u dětí

Tupozrakost je nejčastěji provázena šilháním a dioptrickými vadami. Ty ale mohou trápit děti také samostatně. I s nimi si doktoři umějí velmi dobře poradit a s některými se dokonce vypořádá tělo při vývoji samo. U menších dětí je úplně běžná mírná dalekozrakost, která ale v průběhu růstu zpravidla sama ustoupí. Pokud se ale zjistí, že je dítě krátkozraké až v předškolním věku, tak je velká pravděpodobnost, že bude muset celoživotně nosit brýle.
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Diskuze

V diskuzi DEGENERACE DISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, je mi 34 let a jsem 10 měsíců po operaci plotének. Bolesti však přetrvávají, z magnetické resonance mám napsáno, patrná výrazná degenerace disků L3-S1. Lékař mi moc nevysvětlil, co to pro mě znamená, jen že to nejde léčit ani operovat a napsal mi lázně. Zajímalo by mně, co to pro mně do budoucna znamená, nedovedu si představit s touto bolestí chodit každodenně do práce, když po ránu nemohu ani vstát z postele. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Degenerace disku

Příčina tupozrakosti

Tupozrakost je sice vnímána jako oční vada, ale jde o poruchu v mozku, kde dochází k nerovnoměrnému vývoji očního centra pro pravé či levé oko. V podstatě se dá říci, že příčinou tupozrakosti je mozkem řízené zahálení jednoho z očí. Pokud není tato asymetrie ve vývoji očních mozkových center včas léčena, tak se tato rozdílnost v mozku zafixuje jako normál a v pozdějším postpubertálním věku již prakticky nelze vyléčit. Vzhledem k tomu, že u tupozrakosti nejde o vadu oční bulvy, tak zde nezabírají žádné laserové ani jiné operační zákroky, které jsou jinak na ostatní oční vady účinné. Léčba tupozrakosti v dospělosti není se současnými poznatky medicíny možná, protože zatím nedokáže změnit mozkové uspořádání.
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Injekce ocriplasminu

Pokud je makulární díra způsobena vitreomakulární trakcí, může být možné ji léčit injekcí ocriplasminu aplikovanou přímo do oka. Injekce pomáhá sklivci uvnitř oka oddělit se od zadní části oka a umožňuje uzavření makulární díry.

Injekce trvá jen několik sekund, přičemž dostanete lokální anestetikum ve formě očních kapek nebo injekce, takže nebudete cítit žádnou bolest. Před zákrokem dostanete také oční kapky k rozšíření zornice, aby oční lékař mohl vidět zadní část oka.

Injekce ocriplasminu se obvykle používá pouze v raných stádiích – když makulární díra je široká méně než 400 mikrometrů.

Ocriplasmin může způsobit mírné vedlejší účinky, které obvykle odezní, jako například:

  • dočasné nepohodlí, zarudnutí, suchost nebo svědění;
  • otok oka nebo očního víčka;
  • citlivost na světlo;
  • záblesky;
  • rozmazané, zkreslené vidění;
  • snížení vidění nebo slepých míst.

U malého počtu lidí se mohou vyvinout závažnější vedlejší účinky, jako je znatelná ztráta zraku, zvětšení makulární díry nebo odchlípení sítnice. Chirurgický zákrok je obvykle nutný ke korekci zvětšení makulární díry nebo odchlípení sítnice.

Komplikace po operaci, kdy je potřeba vyhledat okamžitou pomoc:

  • výrazně snížené nebo zkreslené vidění,
  • silná bolest očí,
  • dvojité vidění, bolesti hlavy nebo je vám nevolno.

Bezprostředně po injekci může být vaše vidění rozmazané. Neměli byste řídit ani používat žádné nástroje nebo stroje, dokud se to nevrátí k normálu.

Pokud injekce ocriplasminu selže v uzavření makulární díry, může být navržena operace s názvem vitrektomie, při které dojde k uzavření makulární díry a zlepšení vidění.

Zdroj: Makulární díra, operace a prognóza

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI ONEMOCNĚNÍ OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Prosím o pár receptů při onemocnění sítnice oči ve stádiu degenerace. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při onemocnění očí

Jak udržet oči zdravé?

Pravidelné vyšetření zraku a nošení správných brýlí je tím základním, co můžete udělat pro zdraví svých očí, ale předkládáme i další důležitá doporučení:

  • Jedení zdravé a vyvážené stravy. Konzumace zeleniny a ovoce bude přínosem nejen pro váš zrak (může pomoci chránit před některými onemocněními očí – šedý zákal či věkem podmíněné makulární degenerace), ale i pro vaše celkové zdraví.
  • Vyvarujte se silnému slunečnímu světlu, může poškodit vaše oči a zvýšit riziko šedého zákalu. Noste sluneční brýle nebo kontaktní čočky s UV filtrem, abyste ochránili své oči před škodlivými paprsky.
  • Kouření zvyšuje šance, že u vás může dojít k šedému zákalu a věkem podmíněné makulární degeneraci.
  • Nadváha s sebou přínáší riziko cukrovky, která může následně vést ke ztrátě zraku.
  • Chcete-li dobře vidět, když je vám přes 60 let, zvyšte intenzitu denního světla ve svém bytě (čisté okno bez závěsů), vaše oči potřebují totiž třikrát více světla než oči mladých lidí. Ujistěte se, že máte dobré elektrické osvětlení, zvláště v horní a dolní části schodů. Pro čtení nebo práci používejte přímé světlo z nastavitelné stolní lampy, která je umístěna tak, aby se světlo od stránky neodráželo a nezpůsobovalo oslnění.
  • Dobrá cirkulace a příjem kyslíku také prospívá zdraví očí. Oba tyto faktory jsou stimulovány pravidelným cvičením.
  • Když spíte, jsou vaše oči neustále mazány a drážděny látkami, které se vám nahromadily v očích během dne (například prachové částečky). Proto před spaním proveďte co nejdůkladnější oční hygienu.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Diskuze

V diskuzi PATER PLESKAC LECENI RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina zabloudilova.

Dobry vecer pane Pleskac prosim o radu,boli me prava pata byla jsem na rengene mam patni ostruhu.Jeste me asi 2 mesice sumi v pravem uchu.Predem Vam dekuji za radu. Zabloudilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Klusková.

Vážený pane, je mi 73 roků.Před rokem a půl jsem zjistila, že se mi zhoršil zrak. Na oční ambulanci v nemocnici U sv. Anny v Brně mi zjistili otok na sítnici levého oka - věkově podmíněnou makulární degeneraci. V pravém oku už je jizva po prasklé cevě, vidím kostrbatě. Na levé oko navržena injekční léčba na kterou už čekám čtvrt roku. Při zhoršení může dojít k oslepnutí. V červnu r. 2015 mi byla vyoperovana levá ledvina s nádorem. Zatím bez léčby, pod kontrolou onkologů. Mám zvýšený kreatinin a kyselinu močovou. Beru 75 nm 1x denně - snížená činnost štítné žlázy. Mám začínající šedý zákal - operace možná až po vyléčení otoku sítnice.Děkuji za odpověď a srdečně zdravím. Jarmila Klusková

Zdroj: diskuze Pater pleskac leceni recepty

Přínosy testování kašpárkem v krabičce

Výsledkem preventivních vyšetření kašpárkem v krabičce je odhalení přibližně 6 až 7 % dětí s dioptrickou vadou, u kterých může být zahájena včasná a také úspěšnější léčba. To znamená, že se pak lékaři mohou soustředit na včasný záchyt této vady. Ne vždy ale to, co kašpárek v krabičce objeví, musí znamenat fatální problém. Konečné rozhodnutí o diagnóze záleží až na odborníkovi, k němuž sestra dítě odešle. Nemusí to tedy vždy nutně znamenat, že dítě špatně vidí. U dítěte mohou být mírné plusové vady, které jsou u dětí běžné. Jako testovací screeningová metoda je kašpárek v krabičce velice elegantní, rychlý a jednoduchý postup, kterým lze odhalit velkou část problémů očních vad u dětí. 
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Diskuze

V diskuzi VADY NA POKOJOVÉM FIKUSU ELASTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Zábranská.

Prosím o radu. Při letnění na zahradě pod vysokou jabloní se mi objevili malé tečky načervenalé až černé a nyní doslova je zelené pletivo v tečkách vykousané a spodní strana listu má červené pletivo. prosím oradu , co mi ten fíkus likviduje Děkuji zábranská M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vady na pokojovém fikusu elastika

Co znamená ohraničená žlutá skvrna

Žlutá skvrna je oblast v centru sítnice oka o velikosti špendlíkové hlavičky s hustým výskytem fotoreceptorů (zrakových buněk), která zajišťuje jasné, ostré vidění detailů. Žluté zbarvení nazývané „pigment skvrny“ je výsledkem nahromadění luteinu a zeaxantinu, což jsou látky s antioxidačními účinky, velmi důležité pro výživu oka. Jejich koncentrace je v makule tisíckrát vyšší než v krvi. Patří do velké skupiny rostlinných pigmentů nazývaných karotenoidy, díky kterým se v ovoci a zelenině vyskytuje žluté, červené a oranžové barvivo.

Některá onemocnění související s poškozením žluté skvrny jsou velmi vážná a mohou způsobit až oslepnutí. Častá je makulární degenerace neboli degenerace žluté skvrny, což je onemocnění zraku, které postihuje převážně osoby starší 50 let. V 90 % se pak jedná o takzvanou stařeckou makulární degeneraci, která je charakteristická výskytem u osob nad 50 let. Méně častou formou je degenerace žluté skvrny jako součást Stargardtovy nemoci u dětí a mladistvých.

Postižený jedinec vidí v zorném poli šedou nebo černou skvrnu, která se nazývá centrální skotom. Rovné linie bývají deformovány, nemocný vidí tvary předmětů jinak, než ve skutečnosti vypadají. Tyto příznaky, kterým se obecně říká zprohýbané vidění, jsou projevem takzvané vlhké (exsudativní) makulární degenerace. Ta většinou nastupuje velmi rychle a v případě neléčení může dojít až ke ztrátě zraku.

Naproti tomu pokud příznaky nastupují postupně, to znamená, že dochází k problémům s viděním za tmy nebo za šera, k vyblednutí barev a k rozmazávání písma (obtíže se čtením), jedná se o takzvanou suchou makulární degeneraci. Na tu bohužel neexistuje žádná léčba. Udává se, že drtivá většina nemocných (až 90 %) trpí právě suchou (atrofickou) formou degenerace žluté skvrny.

Základem diagnostiky makulární degenerace je Amsler mřížkový test, který se skládá z pravidelné mřížky, v jejímž prostředku se nachází černý puntík. Na něj se pacient snaží zaostřit. Zdravý jedinec vidí všechny čáry z mřížky rovné, nemocnému degenerací žluté skvrny se jeví jako deformované.

Léčba degenerace žluté skvrny je velmi problematická. Na suchou formu makulární degenerace neexistuje spolehlivá léčba, takže pacientům nezbývá než užívat potravinové doplňky s obsahem luteinu, vitamínu E, zeaxantinu a zinku. Naproti tomu vlhká forma makulární degenerace se léčit dá. Mezi způsoby léčby patří například speciální injekce na potlačení růstu nových cév (anti-VEGF terapie). Dalšími možnostmi jsou také fotodynamická terapie a transpupilární termoterapie (léčba diodovým laserem), které ovšem nelze využít přímo v místě žluté skvrny, protože laser spolu s novými cévami zničí i samotné buňky žluté skvrny, což vede ke zhoršení zraku. Makulární degenerace je jednou z nejčastějších příčin úplného oslepnutí. Proto by měl každý dbát na zdravý životní styl, vyhýbat se tučným potravinám, nekouřit a při slunění používat kvalitní sluneční brýle.

Hlavní roli v prevenci vzniku makulární degenerace hraje vyvážená strava, ochrana očí před intenzivním světlem a vyhýbání se již zmíněným rizikovým faktorům. Lidský organismus si nedokáže sám vyrobit pigmenty žluté skvrny, zejména lutein a zeaxantin, a je tedy odkázán na potravinové zdroje. Vyšší obsah karotenoidů má brokolice, kapusta, špenát, listový salát. Ochranu zajišťují i antioxidanty, a to vitamín C a E spolu se stopovými prvky (zinek a selen). Důležitý je rovněž přísun omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin z mořských ryb, vlašských ořechů a sóji. Přirozené obranné mechanismy lze posilovat i doplňkovou léčbou ve formě tabletek (doplňky výživy obsahující lutein, zeaxantin, některé zahrnují i vitamíny C, E, zmíněný zinek, selen či extrakt z borůvek).

Zdroj: Žlutá skvrna v oku

Diskuze

V diskuzi SEDALIN PODÁNÍ PŘI STŘÍHANÍ VELMI TVRDÝCH A DEFORMOVANÝCH DRÁPŮ,KTERÉ JSOU BOLESTIVÉ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Mišunová.

Pora´dte nám jak často můžeme aplikovat Sedalin 35 mg/ml peronální gel kdy musíme co dva měsíce stříhat velmi tvrdé zdeformované drápy.Vlivem vrozené vady u Bull-teriéra.Má velmi citlivé drápy,tvrdé a tlusté.Nervy vrostlé až prakticky do konce drápu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sedalin podání při stříhaní velmi tvrdých a deformovaných drápů,které jsou bolestivé.

Co dělá národní institut nevidomých?

Národní institut nevidomých vás může podpořit různými způsoby. Patří mezi ně poradny, které vás o oční vady, o každodenní životní dovednosti a přístup k informacím o sociálních právech a dávkách. Také zde dostanete informace o možných volnočasových aktivitách, ujmout se služby, emocionální podpora služeb, jakože i poradenství a pomůcky pro nízkou vizi.

Zdroj: Život s vadami zraku

Druhy vrozených srdečních vad

Mezi nejčastější vrozené srdeční komplikace patří:

  • vady srdečních chlopní, které mají za následek zúžení, stenózu ventilů nebo kompletní uzavření, které brání nebo překáží průtoku krve;
  • vady komor a předsíní srdce (fibrilace a komorové septa defekty), to znamená otvorů nebo průchodů mezi srdečními komorami, kde se mísí okysličená a neokysličená krev;
  • abnormality srdečního svalu vedoucí k selhání srdce.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Jak se provádí testování kašpárkem v krabičce?

Ačkoliv jsou u většiny dětí na první pohled jejich oči bez vady, tak přesto čtyři děti ze sta vidí rozmazaně, a to nejen při hraní. Proto do desítek mateřských škol ročně míří tak zvaný kašpárek v krabičce. Kašpárek v krabičce je speciální kamera, která dokáže nenásilnou formou odhalit oční potíže u dětí. Děti se nemusejí samotného vyšetření obávat. Toto vyšetření probíhá bezdotykově, a ani nejsou vkapávány žádné kapky do spojivkového vaku dítěte. Při testování kašpárkem v krabičce si dítě sedne na židličku a sestra pomocí kamery ze vzdálenosti jednoho metru očička vyšetří. Principem vyšetření je upoutání pozornost dítěte na kameru pomocí zvukového signálu. Kamera sejme potenciály z oka, jako jsou jeho postavení, souměrnost velikost zornic a podobně. Tyto údaje o dětském oku se rovnou z kamery zaznamenávají do počítače, který pak vyšetření ihned vyhodnotí. Pokud v dětském očíčku není oční nález, tak samotné vyšetření kašpárkem v krabičce trvá jen několik vteřin. Pokud je v oku dioptrická oční vada, tak vyšetření trvá o několik vteřin déle. Dítě není při vyšetření ani vyšetřením samotným nijak stresováno. 
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých

Vrozené srdeční vady je možno diagnostikovat již před narozením nebo po porodu, v dětství nebo až v dospělosti. Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých zahrnují:

  • dušnost;
  • omezenou schopnost výkonu.

Diagnostika vrozených srdečních vad

Vrozené srdeční vady lze rozpoznat při poslechu podle abnormálních srdečních zvuků nebo srdečních šelestů. Dalšími možnými diagnostickými zkouškami jsou:

  • echokardiogram nebo jícnová echokardiografie;
  • srdeční katetrizace;
  • rentgenové vyšetření hrudníku;
  • EKG nebo MRI.

Léčba vrozené srdeční vady

Léčba je samozřejmě závislá na závažnosti vrozeného srdečního onemocnění. Mírné srdeční vady nevyžadují žádnou léčbu, jiné mohou být léčeny medikamenty či chirurgickým zákrokem. Dospělý jedinec s vrozenou srdeční vadou by měly být sledován specialistou pravidelně.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Co způsobuje vrozené srdeční vady?

U většiny lidí není známa příčina vrozených srdečních onemocnění. Jsou však známy faktory zvyšující možnost výskytu vrozených srdečních vad. Mezi tyto rizikové faktory patří:

  • genetické nebo chromozomální abnormality u dítěte (Downův syndrom);
  • užívání léků, alkoholu nebo drog během těhotenství;
  • mateřská virová infekce (zarděnky) v prvním trimestru těhotenství.

Riziko, že se dítě narodí s vrozenou srdeční vadou, může být zdvojnásobeno existencí vrozené srdeční vady v rodinné anamnéze.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Dočasně špatné vidění po operaci

S plynem, který byl aplikován do oka, aby pomohl uzavřít makulární díru, bude vidění ve vašem oku velmi špatné – trochu jako když máte oko otevřené pod vodou.

Může být ovlivněna vaše rovnováha a budete mít problémy s odhadováním vzdáleností, takže si dávejte pozor na kroky a hlavně schody a obrubníky. Můžete mít problémy s činnostmi, jako je nalévání tekutin nebo sbírání předmětů.

Během 7 až 10 dnů po operaci se bublina plynu začne pomalu zmenšovat. Jak se to stane, prostor, který zabral plyn, se vyplní přirozenou tekutinou vytvořenou vaším okem a vaše vidění by se mělo začít zlepšovat.

Obecně se plyn vstřebá za 6 až 8 týdnů a zrak se zlepší.

Zdroj: Makulární díra, operace a prognóza


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP