Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

TRNUTI LEVEHO LYTKA

OBSAH

Subjektivní příznaky infarktu

Subjektivní příznaky infarktu se dělí do dvou skupin:

  • Němý infarkt myokardu – pacient nemá žádné subjektivní příznaky.
  • Akutní infarkt myokardu – bolest za hrudní kostí palčivého charakteru, která je velice intenzivní a může trvat od pár desítek minut až několik hodin. Bolest se ve většině případů šíří do levého ramene, lopatky až krku. Vyskytují se příznaky jako nadměrné pocení, především studený pot, nevysvětlitelný strach ze smrti, závratě, mdloby. Objevuje se nevolnost s pocity na zvracení, pocit úzkosti a dušnosti. Nemocný má problém se nadechnout. Charakteristická je bledá barva kůže, zejména na tváři.

Zdroj: Jak poznám infarkt

Poradna

V naší poradně s názvem TRNUTÍ RUKOU V NOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobry den,prosim vas chtela bych se zeptat co muze byt pricinou trnuti rukou v noci?A zda by pomohli nejake leky nebo bylinky. Dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trnutí rukou v noci během spánku nejčastěji souvisí se špatnou polohou při spaní, například spaní na boku, s rukou pod hlavou, nebo spaní na břiše se vzpaženýma rukama, atd. Blíže by vám pomohl příčinu určit lékař ortopéd a nebo také specialista ve spánkové laboratoři. Spánkových laboratoří přibývá a dnes jsou dostupné ve všech velkých městech. Zkuste s jejich pomocí odhalit příčinu svých nepříjemných pocitů v rukou, abyste mohla co nejdříve zase spát v klidu a příjemně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trnutí rukou v noci

Co dělat po bodnutí včelou

Ano, určitě to byla alergická reakce po štípnutí včelou. Pokud se to týká otoků jen mezi dvěma sousedícími klouby prstů, tak je to ještě taková jakoby lehčí alergická reakce, při které nešlo o život. Nicméně už je vidět, že vaše tělo reaguje. Nejlepší postup je přesně to co jste udělal, že jste to všechno vymáčkl. K tomu je třeba ještě ránu opláchnout hodně studenou vodou a otřít s nějakou desinfekcí, kterou doma najdete. Jako léčbu je dobré zvolit kortikoidní mast a natřít s ní to místo vpichu a hodně to ledovat. Když vidíte, že ty příznaky mizí, že se to nezhoršuje, tak na místo vpichu pak stačí použít nějaké to antihistaminikum, například volně prodejný Fenistil gel, nebo Vám jej předepíše praktický lékař nebo alergolog. Příště se tomu snažte vyhýbat, protože čím častěji vás něco štípne, tím bude ta reakce silnější a trnutí by nemuselo být jedinou nepříjemností.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA SLEZINY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Manželka má bolesti břicha a jde to až do levého boku. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina sleziny příznaky

Zkušenosti pacientů s Bakerovou cystou

Samotná cysta pacienta omezuje v pohybu, nemůže ohnout koleno, ani chůze není normální. Postižená končetina je bolestivá a chůze tak bývá znesnadněna. Nemocný popisuje tlak a bolestivost v lýtku. Pokud cysta praskne, bolest graduje, dochází k zánětu a otoku lýtka, což rozhodně není rovněž nic příjemného. Bulku si může postižený nahmatat i na zadní straně nohy. U některých však tato cysta může být objevena zcela náhodně při sonografickém vyšetření, kdy je řešen zcela jiný problém. U samotné cysty je největší riziko to, že se často objevuje znovu, přechází do chronicity, což vede ke snížení pohyblivosti.

Zdroj: Bakerova cysta

Tvarohový zábal při horečce

Rovněž tvarohový zábal má chladivý efekt a je pomocníkem při horečce nebo při otoku.

Účinky

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Tudíž můžete obklad z tvarohu použít na otok kotníku, na bolest v koleni, na průdušky, na krk a podobně.

Jak udělat zábal z tvarohu

Na obklad z tvarohu použijte nízkotučný tvaroh. Obklad můžete aplikovat ve formě zábalu na lýtka nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. Tvaroh lze přímo vložit do ponožek nebo nanést na plátno, nohy omotat a pak obléct ještě suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu. Zábal nebo obklad nechte působit 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem TRNUTÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka .

dobrý den mám už skoro rok problém s tímto mi často v noci Brní nebo znecitlivění ruce.. Přes den i nohy když dyl sedím nebo jsme v jedné pozici.. Když ležím na boku z necítili se mi i bok... Často mívám i křeč různé po těle je to příznak toho ze mi chybí Magnesium? V rodině máme Tetanii ale neví zda to a tím souvisí a jdem už dva roky po operaci císařem. Mam to konzultovat s lékařem nebo stacinkouoit magnesium? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Magnesium je na tyto problémy dobré, obzvláště společně se zinkem a vitamínem B6, ale zde bude vhodnější konzultace s lékařem. Možná i s vícero. Prvně bych začal u neurologa, pak ortoped a také kardiolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trnutí končetin

Syndrom karpálního tunelu

Názvem karpální tunel se označuje úzká štěrbina v oblasti zápěstí, která je ze tří stran obklopena zápěstními kůstkami a ze čtvrté strany na ni naléhá pevný zápěstní vaz. Syndrom karpálního tunelu je jedním z nejčastějších útlakových syndromů. Vzniká permanentním stlačením středového nervu (nervus medianus), k němuž dochází nejčastěji přetížením, úrazem, otokem některé ze šlach, kostní ostruhou, dislokací či výpotkem, což je pak příčinou bolestí a trnutí. Hlavními původci vzniku jsou chronické přetěžování zápěstí nebo dlouhodobé vystavení zápěstí tlaku. Nejvyšší výskyt se udává u zaměstnání, kde je požadována dlouhodobá práce na počítači, dále u hry na klavír a podobně. Pokud není práce na počítači z ergonomického hlediska v pořádku, dochází k trvalému tlaku na zápěstí, čímž dojde ke zbytnění vazu kryjícího karpální tunel, který začne utlačovat nerv. Problém může být také důsledkem onemocnění zánětu žil nebo vazů. Objevuje se také velmi často v těhotenství, neboť pro toto období je charakteristické zadržování vody a tvorba otoků. Celkově je jeho výskyt až 4x častější u žen než u mužů a takřka vždy se vyskytuje na dominantní ruce. Během života se diagnostikuje asi u 4 % obyvatelstva.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem INFUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Mám napsané 6 infuzi 2 mám za sebou prozatím bolest nezabírá- Novalgin, Mesocain, Guajacuran, nevím obsah. Mám problém s bederní páteří po operaci 6 let pořád bolesti. Ted ještě levá ruka 2 prsty od malíčku- mravenčení , trnutí. Můžete poradit.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčebný tělocvik a masáže by mohly pomoci. Pomůže vám to zhubnout a posílit svaly na břiše. Jak nižší váha, tak i aktivní břicho odstraní vaši bolest. Je důležité cvičit správně, proto alespoň ze začátku to dělejte pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infuze

Brnění prstů levé ruky

Brnění levé ruky může být způsobeno syndromem karpálního tunelu, kdy jsou postiženy pouze ruce. Projevuje se častěji u žen. Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolesti pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Pro úlevu od bolesti se doporučuje v pravidelných intervalech přikládat na zápěstí led. Led tlumí bolest a urychluje hojení zánětu. Při pravidelné činnosti rukou je vhodné činit pravidelné přestávky, často ohýbat prsty a třepat rukama. Z výživového hlediska se doporučuje zvýšení příjmu vitamínu B6.

Léčba je možná několika způsoby. Jedinou účinnou léčbou je však dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetnutí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny.

Abyste předešli problémům poškození karpálního tunelu, ulevujte si při práci, dopřávejte si pravidelné pauzy, během kterých si ruce protáhnete. Měňte činnosti. Dodržujte zdravou a vyváženou stravu

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem FRANTIŠKOVY LÁZNĚ KŘÍŽKOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Šťastný.

Jsem po operaci levého kyčelního kloubu dne 2.1.2020. Pobyt by byl placen VZP. Bylo by možné zajistit pobyt u vás? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O lázeňské léčbě rozhoduje zdravotní pojišťovna na základě návrhu vašeho ošetřujícího lékaře. Pojišťovna zároveň určí místo léčby, které potom kontaktujete telefonem a dohodnete si termín a úroveň ubytování. Nejdříve se tedy obraťte na svou pojišťovnu a potom na vybrané lázeňské zařízení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Františkovy lázně křížkové

Bolest jater po mononukleóze

Infekční mononukleóza je onemocnění projevující se především horečkou, angínou (bolest krku) a zvětšením lymfatických uzlin (hlavně krčních, ale někdy i v dalších lokalitách). Infekce také často postihuje játra a slezinu. U pacientů se správnou funkcí imunitního systému má dobrou prognózu, probíhá bez závažných komplikací a končí úplným uzdravením. Pacient je nakažlivý od prvních příznaků onemocnění až do vymizení horečky.

Onemocnění mononukleózou se mimo jiné projevuje bolestí břicha. V oblasti levého horního kvadrantu se může vyskytovat bolest v důsledku zvětšení sleziny, protože velké zvětšení sleziny může někdy vést k jejímu prasknutí. Je tedy třeba tomuto příznaku věnovat náležitou pozornost. Slezina se rychle zvětší během 1. týdne (někdy až 3. týdne) a trvá následujících 7–10 dní, dokud nezíská svoji původní velikost. Zvětšení jater bývá časté, s citlivostí na poklep, ale žloutenka se vyskytuje zřídka. Postižení jater bývá téměř pravidelné. Zvýšené hodnoty jaterních enzymů v séru se vyskytují u 95 % pacientů. Mezi příznaky postižení jater patří nechutenství, nadýmání a citlivost pod pravým žeberním obloukem. Zvýšené jaterní testy se obyčejně upraví do 3–4 týdnů.

Zdroj: Bolest jater

Diskuze

V diskuzi BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý večer,
chtěl bych se s Vámi poradit. Koncem ledna jsem si poranil (stehno) a nevím co s tím mám dělat dále. Nevím přesně který to je.
musculus vastus medialis
dvojhlavý sval stehení

Chtěl bych se vrátit ke sportu, ale sval mi to nepovoluje.
Mohli by jste mi poradit jak bych to mohl léčit?
Měl jsem rehabilitace, ale nepomohlo. (elektřinu)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ingrid.

Dobrý den mám mírně výhře zlou plotynku záda již přestaly avšak mě píchá až mravenci ve levém stehne co na to existuje Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Jak poznáte plochou nohu?

 

Stanovení diagnózy ploché nohy je jednoduché pomocí plantoskopu nebo plantografu. Mezi první příznaky ploché nohy patří únavnost nohou, hlavně po delší chůzi a stání, otoky, pocit těžkých nohou, někdy pálení až trnutí nohou, jindy pocit chladu. Často mívají tyto potíže prodavačky, kadeřnice, nebo číšnice. Později se přidávají bolesti nožní klenby od paty až do prstů, které mohou vystřelovat do nártu a ke kotníku. Přidávají se otlaky na plosce nohy a objevují se "kuří oka". U příčné ploché nohy se rozšiřuje přední část nohy, vzniká otlak a zduření na vnitřní straně kloubu palce, tedy vbočený palec. Následkem rozvoje ploché nohy vznikají i kladívkové prsty a jiné deformity prstců. Pro různé vady a potíže jsou vhodné různé typy ortopedických vložek, které může po odborném vyšetření předepsat lékař.

 

Pro ochranu a pohodlí nohou

 

Úplně nevhodné jsou měkké boty a obuv se zakřivenou konstrukcí. Nejvhodnější je obuv s tvrdší vnitřní částí podešve a prvky kontroly pohybu, tedy se správně zhotovenou stélkou, volnou prostornou špičkou a pevným opatkem. Materiál by měl být prodyšný, lehký a poddajný. Ideální je volit obuv, odvíjející se od anatomie, fyziologie a biomechaniky nohy.

 

Nabídka na trhu zahrnuje různé typy obuvi a značek od různých výrobců. Pestrou škálu doslova pro celou rodinu najdete např. v nabídce značky KEEN. Tato obuv splňuje všechny požadavky pro zdraví vašich nohou. To ale není na úkor designu, který odpovídá požadavkům moderního outfitu.

 

 

Zdroj: agentura HBA

PR prezentace

Zdroj: Vyzrajte na ploché nohy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT KRVÁCENÍ PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ferdinand Haas.

Jak zastavit krvácení při užívání valfarinu,při vystupování z auta jsem se škrábnul o dveře auta do lýtka
Děkuji za vaší informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ránu vyčistit pomocí peroxidu vodíku a stáhnout sterilním obvazem z autolekárničky. Podle uvážení a dle vážnosti zranění vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zastavit krvácení při warfarinu

Zánět okostice u sportujících – rehabilitace

Jedinci, kteří to v uplynulých měsících přehnali s běžeckým tréninkem, možná právě v tuto chvíli laborují se zánětem okostice. S touto úpornou bolestí na vnitřní straně holenních kostí se asi setkal téměř každý. Příčinou je tlak drobných šlach v dolní oblasti lýtka na periost (blána, která vyživuje kost) holenní kosti, čímž dochází k jeho mechanickému dráždění a vytváří se zde bolestivý zánět, citlivý hlavně při došlapu. Vedle vrozených anatomických dispozic (náchylní jsou hlavně jedinci, kteří běhají po vnější hraně chodidla – nadměrná supinace) zde hraje roli i technika běhu, povrch po kterém nejčastěji běháme, nevhodná obuv a tak dále. Nejčastější příčinou je ale nedostatečná adaptace pohybového aparátu na zatížení, které jsme mu naložili. Jak z toho ven? Řešení je jednoduché – neběhat! Na to ale asi málokdo přistoupí, je nutno tedy alespoň snížit běžeckou zátěž na dva tréninky týdně (dokud neodezní bolestivost, u chronických, déletrvajících případů je pak nezbytné úplné vysazení) a postupně zatěžovat speciálně oblast lýtek posilováním výpony a tlaky a vyvarovat se cvikům, při kterých dochází k nárazům (SBC, výskoky). Běžeckou přípravu musí v této fázi tedy nahradit posilovna. Vhodné jsou především lehpresy, které provádíme až do výponu. Zátěž opatrně postupně zvyšujeme až k maximu. Nezbytná je i přiměřená rehabilitace – především důkladná masáž dolní oblasti lýtka, nikdy ale ne přímo bolestivého místa!! Samozřejmostí je i intenzivní strečink zaměřený na tuto oblast. U vážnějších případů lze aplikovat některé protizánětlivé gely: Voltaren, Olfen a podobně. Případně lékař může doporučit elektroléčbu (ultrazvuk a jiné). Pokud se zbavíme bolesti, je třeba nic neuspěchat a tréninkové dávky zvyšovat opravdu citlivě. Do plné běžecké zátěže to může trvat i tři týdny. Pozornost je nutné věnovat také kvalitní obuvi, jedním z výrobců, který zohledňuje u svých výrobků anatomické dispozice pro nadměrnou supinaci či pronaci, je například firma New Balance. Řeči o tom, že zánět okostice je nutno „přeběhat“, sice vypadají na pohled jako lákavé řešení, může se nám to i podařit, zrovna tak ale můžeme skončit s nohou v sádře po únavové zlomenině. Je jen na vás, které variantě dáte přednost.

Zdroj: Zánět okostice

Poradna

V naší poradně s názvem POCENI A BOLEST LEVEHO RAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kanska Eliška.

Dobrý den,asi 4dny mě pobolívá leve rameno,bolest se šíří do cele ruky a mezi lopatky,pak příjde spocení celeho těla ,prosím poradte mi co mám dělat.Děkuji Kanská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Může to být zánět nervu. Nejlépe to určí lékař - ortoped. Doporučuji neodkládat a navštívit tohoto lékaře. Potíže se pak většinou odstraní jednoduchým cvičením, které se naučíte na rehabilitaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni a bolest leveho ramene

Léky na angínu

Při podezření na spálovou angínu je nutná návštěva lékaře, který pacienta prohlédne a má-li podezření na bakteriální původ, udělá výtěr z krku. Potvrdí-li se podezření na výskyt streptokoka, pacient užívá antibiotika a léky na snížení horečky. Důležité je i dodržování pitného režimu a klidu na lůžku. Je-li původ virový, podávají se zpravidla jen léky na snížení teploty a zmírnění bolesti v krku.

Zajistěte, aby dítě pravidelně užívalo antibiotikum předepsané lékařem. Nepřerušujte léčbu předčasně, i když příznaky infekce ustoupí a dítě působí zdravým dojmem. Horečku zvládnete přikládáním studených zábalů na lýtka nebo lékařem doporučeným antipyretikem. Trpí-li dítě polykacími obtížemi, vařte mu tekutou nebo kašovitou stravu.

Nejvhodnějším lékem je obvykle penicilinové antibiotikum podávané po dobu 10 dní. Lékem volby je Penicilin V 100 000 IU/kg/d p. o. (obtíže by měly ustoupit po 24–48 hod.), při selhání léčby nebo alergii na penicilin se podávají cefalosporiny (5 dní) nebo amoxicilin s kyselinou klavulanovou, makrolidy. Po ukončení léčby je obvykle prováděno vyšetření moči pro ujištění, zda nedošlo k zánětu ledvin.

Spálovou angínu je nutné doléčit, jinak může později dojít ke značným problémům s klouby, srdečním potížím (šelest aj.), je známo i poškození šedé kůry mozkové. Každou, tedy i spálovou, angínu je nutné „vyležet“, což znamená být v klidu doma do té doby, než je sedimentace zase zcela normální. Člověk, který jde do práce bez lékařské kontroly jenom proto, že se už cítí dobře, hazarduje s vlastním zdravím.

Zdroj: Spálová angína

Příčiny trnutí

Utlačený nerv

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud se vyskytuje pouze parestezie neboli brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž je důsledkem toho, že je například po úraze nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem utlačován v zápěstí středový nerv zvaný nervus medianus, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Poškození periferních nervů

Péči neurologa vyžaduje také druhá možná příčina, která připadá v úvahu, pokud někoho opakovaně trnou prsty horních i dolních končetin, ať už ve stejnou, či různou dobu. Může to signalizovat poškození mnoha periferních nervů, pak jde o polyneuropatii – u nás nejčastěji diabetickou nebo alkoholickou, ale příčin je mnoho, včetně těch neobjasněných.

Raynaudův syndrom

Když prsty nejen brní, ale navíc mění barvu – nejprve blednou a pak naopak zčervenají a přidává se bolest, půjde nejspíše o Raynaudův syndrom, někdy se též hovoří o Raynaudově příznaku či fenoménu. Nejčastěji bývají postiženy prsty, ale může se to týkat i celých rukou či nohou. Někdy není příčina syndromu zcela zřejmá, ale jde o projev přemrštěné aktivity nervů kolem drobných kožních cév, typické je to zejména pro mladší stresované ženy, které bývají postiženy pětkrát častěji než muži. Minimálně se část vlivu přisuzuje i hormonům, protože se potíže často objevují poprvé v pubertě a po klimakteriu naopak mizí. Častěji je ale Raynaudův syndrom sekundárním příznakem, který jen doprovází nějakou jinou hlavní potíž, ať už to jsou neurologické problémy, stavy po úraze, či problémy s oběhovým systémem. Podle lékařů je v tomto případě na místě odborné vyšetření. Jde nejspíše o příznak onemocnění tepen, které spadá do kompetence interních lékařů.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Co dělat, když je to infarkt?

Akutní infarkt myokardu vážně ohrožuje člověka na životě. První pomoc při infarktu myokardu je často tím nejdůležitějším život zachraňujícím opatřením. Jde o zavolání rychlé lékařské pomoci. První pomoc při infarktu myokardu musí být rychlá a rozhodná, váhání si může vybrat tu nejvyšší daň. Infarkt myokardu vzniká v případě ucpání jedné nebo více tepen, které zásobují srdeční sval kyslíkem a živinami. Srdeční sval, tedy myokard, bez nich nemůže fungovat, začne odumírat a hromadí se v něm nejrůznější odpadní látky. Pokud infarkt nastane, jsou časté případy úmrtí ihned v prvních minutách. Vše závisí na rozsahu postižení srdce. U velké části lidí postižených infarktem myokardu nastupuje nevratné poškození srdce až po různě dlouhé době, to znamená do hodiny od vzniku infarktu myokardu, nebo ještě později. Když se v tomto relativně krátkém časovém úseku podniknou patřičné kroky, je možné nejen zachránit lidský život, ale i výrazně zlepšit vyhlídky na kvalitu života postižených lidí. Tyto kroky nejsou nijak zvláště složité.

Při zahájení první pomoci je nutné onemocnění nejprve správně rozpoznat. Hlavním příznakem infarktu myokardu je náhlá svíravá bolest nebo pálení v oblasti hrudní kosti. Tato bolest nejčastěji vystřeluje do levého ramene nebo do celé levé ruky. Bolest může vyzařovat například i do pravého ramene, dozadu mezi lopatky nebo do čelisti. Jak srdeční tep, tak dýchání jsou zrychlené. K tomu se přidávají příznaky jako bledost, pocení, celková schvácenost nebo ztráta vědomí. Popsané příznaky se nemusí vyskytovat u každého pacienta. Není-li postižení srdce takového rozsahu, postiženému zabezpečíme klid a zajistíme polohu nejlépe vsedě. Vhodné je také podání acetylsalicylové kyseliny, například aspirinu či acylpyrinu. Dostatečné množství představuje jedna tableta, která zabezpečí snížené srážení krve a mírně zpomalí rozvoj poškození srdce. Jestliže postižený přestane kdykoliv v průběhu čekání na rychlou záchrannou službu reagovat, je nutné zajistit volné dýchací cesty a zahájit resuscitaci.

V případě, že pacient ztratil vědomí, je nezbytně nutné zajistit průchodnost dýchacích cest a zahájit masáž srdce. Pacienta uložíme na záda a zakloníme co nejvíce hlavu. Otevřeme ústa postiženého a zkontrolujeme, zda se v dutině ústní nenachází cizí předmět či něco, co by vedlo k uzavření dýchacích cest. Dnes již není povinné dýchání z úst do úst, ale povinná je srdeční masáž. Ta se provádí přiložením obou dlaní na sebe do dolní části hrudní kosti a stlačováním hrudníku frekvencí 100 stlačení za minutu. Vzhledem k tomu, že se jedná o fyzicky namáhavou činnost, je vhodné přivolat si pomoc z okolí.

V případě podezření na infarkt myokardu je životně důležité ihned volat zdravotnickou záchrannou službu, která zajistí transport na nejbližší specializované oddělení. Nikdy se nesnažte transportovat člověka s infarktem do nemocnice sami. Lékař rychlé zdravotní služby posoudí, do které nemocnice pacienta zavést, a již v přepravovaném voze se pacientovi dostane odborné pomoci.

Zdroj: Jak poznám infarkt

Vyšetření bederní páteře

Vyšetření začíná pohledem na pacienta, kdy se hodnotí stoj zezadu, výška trapézových svalů, výška horních a dolních úhlů lopatek, torakobrachiální trojúhelníky, výška hřebenů kyčelních kostí, gluteální rýhy, ploché nohy, z boku (zakřivení páteře – olovnice) a zepředu (výška a tvar klíčních kostí), chůze (při radikulární sy. S1 je omezena chůze po špičkách, při rad. sy. L5 vázne chůze po patách), eventuálně stoj na dvou vahách (při blokádách hlavových kloubů může být rozdíl v zatěžování až 10–20 kg).

Vyšetření aktivního předklonu – sleduje se plynulost, tupost (předklon je prováděn v kyčelních kloubech), zda se páteř neuchyluje do strany.

Příčiny omezení předklonu:

  • zkrácení zadní skupiny svalů stehna
  • zkrácení nebo spazmy zádových svalů
  • blokáda SI
  • blokáda LP, bederní páteře.

Příčiny bolesti

Akutní lumbago – nejčastěji vzniká náhlým nekoordinovaným pohybem, například uklouznutím nebo předklonem s rotací trupu (zavazování tkaničky) nebo nezvyklým fyzickým zatížením. Při pohybu může být slyšet i „lupnutí“ v kříži.

Blokáda bederní páteře – bolesti jsou různé, mohou vzniknout akutně, pozvolna nebo jsou chronické, aktivní pohyby jsou různě omezené, mohou být spojeny s bolestí, mohou být svalové spazmy, bolestivé trny, omezený pohyb.

Facetární syndrom – jsou bolesti v kříži, jejichž původ je v intervertebrálních kloubech v důsledku jejich změn například vlivem artrózy. Projevují se především v klidu a pohybem bolest mizí. Mnoho pohybu a dlouhotrvající zátěž bolest vyvolávají, stejně tak i intenzivní cvičení. Poškozením kloubní chrupavky mohou vznikat velké osteofyty a může dojít až k znehybnění postiženého kloubu a tím k ústupu bolestí. Počáteční diagnóza je obtížná. Pacient si většinou stěžuje na bolesti v kříži vsedě, které může takzvaně rozejít. Změny nemusí být patrné ani na RTG. Na CT nebo NMR již ano.

Blokáda sakroiliakálního kloubu – bolest v kříži většinou jednostranná, může vyzařovat přes hýžďovou krajinu až k patě. Často si nemocní stěžují, že nemohou sedět s nohou přes nohu, protože to vyvolává bolest. Lasegův manévr může být i jednostranně pozitivní, ale i při zvedání obou dolních končetin vymizí. Vždy je přítomen fenomén omezené abdukace (Patrickovo znamení), většinou je bolestivá stupňovaná (forsírovaná) vnitřní rotace kyčelního kloubu na straně blokády.

Šikmá pánev a bolesti v kříži v důsledku blokády hlavových kloubů – zjišťuje se šikmá pánev, spazmus zádových svalů, bolest v kříži při aktivních pohybech, bederní páteř může být bez odchylek. Značně asymetrické bývá zatížení DK a to i 10–20 kg. Vždy je blokáda v hlavových kloubech.

Bolesti v kříži v důsledku poruchy hybného stereotypu – bolesti se vyskytují často u chabého nebo vadného držení těla, takzvaný džínový postoj. Bolesti začínají až v průběhu dne, spíše odpoledne.

Koxartóza (artróza kyčelního kloubu) – dlouho se mohou vyskytovat pouze bolesti v kříži, které mohou vyzařovat přes hýždě, do kyčle, na přední stranu stehna, do třísel nebo až do kolena. Objevují se zejména po delší chůzi a těžší fyzické práci. Dochází k omezení pohybů v kyčli.

Chronické bolesti v kříži – jsou nejen diagnostickým, ale i terapeutickým problémem. Označují se tak bolesti v LP a SI nejasné nebo nezjištěné příčiny. Terapie se zaměřuje na LTV a reflexní léčbu, úpravu životosprávy. Opakující se lumbalgie mohou mít příčinu v onemocnění vnitřních orgánů (například nepoznaná infekce močových cest). Skutečnost je taková, že se příčina bolestí v kříži nemusí u některých nemocných odhalit vůbec! Léčba je pak symptomatická, to znamená pouze odstraňování bolesti.

Radikulární syndromy – kořenové syndromy jsou vyvolávány přímým mechanickým drážděním nebo útlakem příslušného nervového kořene. Příčiny jsou různé: výhřez meziobratlové destičky (je nejčastější příčinou), degenerativní změny, nádory, metastáze, úrazy. Obtíže mohou vzniknout náhle například akutním lumbagem nebo ústřelem krční páteře a teprve za několik dní se mohou objevit symptomy kořenového dráždění. Mohou se ale vyvíjet různě dlouhou dobu nebo mohou přejít do chronického stadia. Bolest je lokalizována v postiženém segmentu a vyzařuje v jeho průběhu. Bolesti se mohou provokovat kašlem, kýcháním, otřesy, určitým pohybem nebo polohou. Může se objevit takzvaný bolestivý oblouk. Při předklonu vzniká prudká bolest, obvykle již od začátku předklonu. Jestliže nemocný bolest překoná, může předklon dokončit. Při vzpřimování vzniká bolest ve stejném místě. Objevují se poruchy čití – trnutí, brnění, dřevěnění, pocit slabosti končetiny. U akutního začátku se objevuje antalgické držení s vybočením pánve, úklonem trupu, mírný předklon, mohutné spazmy zádových svalů, nemocný se brání pohybu. Lasegův manévr je pozitivní obvykle pod 40°.

Pseudoradikulární syndrom – zdrojem bolestí není mechanické dráždění kořene, ale například poruchy hybného systému, a to v meziobratlových kloubech, svalech, úponech šlach a podobně. V průběhu každého radikulárního syndromu vzniká i pseudoradikulární syndrom. Vznikají svalové spazmy různých svalových skupin, kloubní blokády, HAZ a bolestivé body. Tyto reflexní změny přetrvávají a mohou tak vyvolávat vyzařující bolesti. Nelze proto klást ostrou hranici mezi oběma syndromy.

Léčba

V akutní fázi bolesti zad v kříži je dobré využít suché teplo, dále klidový režim, medikace (léky na uvolnění svalového spazmu), analgetika, trakce, polohování do úlevových poloh. Po odeznění akutní fáze je nutné se zaměřit na cviky uvolňovací, automobilizační, cvičení na obnovu vadných pohybových stereotypů, v případě motorického výpadku se zaměřit na stimulaci a reedukaci postižených svalů. Každé cvičení je přísně individuální, musí vyplývat z kineziologického rozboru, který provede fyzioterapeut. Pokud jsou vaše bolesti zad trvalejšího charakteru, rozhodně se doporučuje návštěva lékaře nebo fyzioterapeuta, který dokáže lépe diagnostikovat problém.

Léčba reflexní

Představuje různé fyzikální prostředky, například léčba teplem. Pozor však například u akutního lumbaga na ostré dráždění kůže (led, skořicové a paprikové gely, baňky, akupresura) a masáže.

Manipulací měkkých tkání

Spočívá v léčbě hlubokých fascií, Kiblerovou řasou příčinou i podélnou, protažení pojivové řasy, působení tlaku na myogelózy.

Léčba specifickými metodami

Sem spadají například automobilizace, trakce, postizometrická relaxace (PIR), antigravitační techniky(AGR), polohování, léčebná tělesná výchova (LTV).

Co pomáhá na bolest zad v kříži

Pokud se objeví bolesti v kříži, není vhodné dlouhodobé ležení a vysazení zádových svalů z činnosti. Naopak se doporučují jednoduché cviky a co nejčasnější návrat do normálního denního režimu se zařazením správných pohybových návyků. Pohyb je nutné střídat s adekvátním odpočinkem a dodržováním zdravé životosprávy, která zahrnuje nejen přiměřenou stravu, ale také vyvarování se stresu a nepřiměřené fyzické i psychické námaze. Některé typy bolestí páteře totiž velmi úzce souvisí s psychickým stavem pacienta a vztek stejně jako celkové vyčerpání mohou pacientovy obtíže výrazně zhoršit. Pokud jsou bolesti nesnesitelné nebo nedovolují pacientům normální spánek a odpočinek, je vhodné použít léčivé přípravky na tišení bolestí. Neměly by se však používat dlouhodobě, protože u celé řady z nich je poměrně vysoké riziko vzniku návyku a závislosti.

Bolesti v kříži při předklonu jsou v drtivé většině případů pouze velmi nepříjemným projevem špatných pohybových návyků, a pokud se jich pacient vyvaruje, obvykle bolesti velmi rychle samovolně vymizí. Přiměřená pohybová aktivita by proto měla být součástí každodenního života každého jedince, stejně jako kvalitní spánek a dostatečný příjem živin z potravy.

Bolesti v oblasti dolní bederní páteře a kříže jsou vzhledem k dnešnímu stylu života stále častějším problémem. Často jsou tyto bolesti mírné, nijak významně neomezující, a proto je přecházíme. I tyto ze začátku mírné obtíže jsou pro nás však důležitou informací o tom, že dochází k přetěžování a tím pádem i k poškozování určitých struktur. Je potřeba udělat vše pro to, aby k opětovnému přetěžování nedocházelo. Pokud tyto varovné signály ignorujeme, prohlubuje se přetěžování, což má za důsledek postupné degenerativní poruchy na páteři, které se již projevují velmi nepříjemnými bolestmi a vedou k zásadnímu omezení pohyblivosti páteře.

Pokud chceme ovlivnit bolesti v dolní části zad, musíme si uvědomit, že s bedry velmi zásadně souvisí i postavení v oblasti pánve, aktivita pánevního dna, aktivita bránice, ale stejně důležité je i postavení a svalová hra v oblasti kyčelního kloubu. Proto se také samotné cvičení neodehrává pouze v bedrech a břišním svalstvu, ale je nutné upravit celkové postavení zad a kyčelních kloubů. Je důležité brát v úvahu, že čím déle jsme záda ignorovali a přecházeli jejich varovné signály, tím déle bude trvat regenerace. Buďte proto s cvičením trpěliví.

Cviky

Korekce postavení pánve vleže na břiše

Lehněte si na břicho, hlavu opřete o čelo, horní končetiny dejte podél těla. Dolní končetiny leží volně a pro relaxaci hýžďového svalstva je vhodné vtočit špičky dovnitř, paty ven. Naším cílem je eliminovat prohnutí v bederní páteři a vyklopení pánve, které zapříčiňuje přetěžování bederních obratlů a zavěšení páteře do vazů. Proto podsaďte pánev, zatněte hluboké břišní svalstvo (tedy rozepněte bříško co nejvíce do stran a do pánve) a pár sekund prodýchejte tuto pánevní oblast (pozor, abyste s výdechem nepovolili aktivitu břišního svalstva či nepustili pánev do překlopení). Při správném provedení byste měli cítit, že opora o pánev je v oblasti stydké kosti (ne přední část stehen).

Špatné provedení: Cvik je prováděn špatně, pokud k podsazení pánve došlo tím, že jste zaktivovali hýžďové či zadní stehenní svalstvo. Dále pozor na to, abyste při podsazování nevtáhli pupík či horní část bříška dovnitř – došlo by tím k aktivaci přímého břišního svalstva, což je také nežádoucí.

Počet opakování: Přibližně minutu ve výdrži, opakovat asi 5x (podstatné je, abyste cítili správné provedení). Pokud cítíte, že se aktivuje nežádoucí svalstvo, cvik raději ukončete a odpočiňte si. V ideálním případě opakujte několikrát za den.

Uvolnění křížokyčelního kloubu

Vleže na břiše, horní končetiny v rozpažení, dolní natažené. Jednu nohu ohneme v koleni do pravého úhlu a pomalým tahem koleno posouváme směrem zevně do podpaží (koleno v kontaktu s podložkou), v koncové fázi pohybu koleno můžeme dotáhnout k podpaží rukou. V této fázi pohybu necháme pánev volně, vlastní vahou, klesat k podložce a prodýcháme několikrát pánevní oblast. Stejně pomalým tahovým pohybem vrátíme dolní končetinu do výchozí pozice.

Špatné provedení: Cvik musí začít ohnutím kolene do 90°, pokud není provedeno, cvik není účinný. Vyvarujte se rychlého provedení pohybu a přílišného prohnutí bederní páteře.

Počet opakování: Opakujte na obě dolní končetiny, každou z nich přibližně 5x.

Další možné cviky na bolest v kříži naleznete zde.

Pomoc na bolest ledvin

Při ledvinných bolestech je nutné provést řadu vyšetření, která pomohou objasnit jejich původce. Mezi nejjednodušší a nejrychlejší diagnostické metody patří vyšetření moči a krve. Ne vždy ale musí být onemocnění vylučovací soustavy provázeno bolestí. Mezi příznaky, které tato onemocnění provázejí, patří změny v barvě a množství moči, přítomnost kamínků v moči, bolestivost, případně pálení při močení. V případě obtíží se neváhejte obrátit na svého lékaře.

Více o této problematice zjistíte zde.

Zdroj: Jsou to ledviny a nebo jde o bolest zad


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP