Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZALEHNUTÍ V UŠÍCH

OBSAH

Co se děje při zalehnutí ucha

Zalehnutí ucha vyvolává pocit tlaku a nepříjemného utlumení slyšitelnosti, případně šelesty. Zalehnutí v uších je způsobeno nerovnováhou mezi tlakem v ušní dutině a tlakem okolního prostředí, tedy tlakem atmosférickým. Tyto tlaky za normálních okolností reguluje Eustachova trubice, což je trubička spojující středoušní dutinu s nosohltanem a prostřednictvím nosu potom s okolním prostředím. Eustachova trubice musí být dobře průchodná a její ústí se musí správně otevírat, k čemuž dochází právě při polknutí. Polknutí proto snadno vyrovnává tlaky mezi oběma prostředími a zbavuje člověka krátkodobého zalehnutí uší, se kterým se setkáme třeba, když cestujeme letadlem nebo když se potápíme do větších hloubek. Pokud jsou uši zalehlé dlouhodoběji, svědčí to o zduření sliznice nosohltanu, které zamezuje Eustachově trubici se pravidelně otevírat (při každém polknutí).

Příčinami déletrvajícího pocitu zalehlého ucha mohou být:

  • Mazová zátka v uchu – ušní dutina produkuje ochranný ušní maz, který se může nadměrně nahromadit a „zašpuntovat“ tak ucho; nejlepším řešením je návštěva lékaře (viz léčba).
  • Zánět nosohltanu – jde o onemocnění začínající typicky bolestí v krku a přesouvající se postupně do nosu, kde se mění v rýmu; zánětem sliznice zduří a znemožňuje otvírání Eustachovy trubice.
  • Rýma – rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž také provázena zduřením nosní sliznice; zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.
  • Zánět středního ucha – je nebezpečný, protože hnis tvořený zánětem tlačí na ušní bubínek a může jej perforovat (protrhnout); je nutné co nejdříve navštívit lékaře na ORL.
  • Tubulární katar – specifický zánět Eustachovy trubice způsobující slepení jejích stěn a následně její neprůchodnost.
  • Alergie – při alergii také často vzniká rýma, která je příčinou zalehnutí v uších; nutná je léčba alergie na alergologii.

Ucho může být zalehlé i z neurologické příčiny, například při poškození sluchového nervu. To je už ale složitější diagnóza, která si vyžaduje zásah neurologa.

Zdroj: Zaléhání v uších

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

To je zajímavý já mám to samé nejdříve jsem měl křupani a lupani v uších asi tak 3-4 měsíce tak jsem zasel na ORL A také vše měření ok . kontrola vše v pořádku za 5 hodin na to mi začalo pískat v levém uchu a je tak trochu zalehne .co s tím se dá dělat než jít do sauny ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Změnit ordinaci ORL a zkusit vyšetření znovu s jiným lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Účinky léku Sermion

Sermion je vyráběn k léčbě různých stavů, jako je duševní degenerace stárnutí, demence různých typů senilních i presenilních, závratě, změny nálady, hučení v uších, pocit zvonění v uších, náměsíčnost, Parkinsonova choroba, dezorientace, anorexie a snížení bdělosti. Lék se užívá perorálně.

Zdroj: Použití léku Sermion

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Děkuji za odpověd, zkusím tu saunu.I když lékař na ORL mi řekl že ucho mám v naprostém pořádku,že problém by mohl být v čelistním kloubu.Ale co stím to už mi neřekl.Zdravím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud je to v čelistním kloubu, tak s tím by vám nejlépe pomohl stomatolog (zubař). Určitě by to chtělo i rentgen nebo vyšetření magnetickou rezonancí a proto by bylo lepší jít na zubní polikliniku do většího města, kde to mají. S čelistním kloubem ta sauna moc nepomůže, naopak by to mohla zhoršit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Pískání v uších a motání hlavy

Pískání v uších a motání hlavy mohou způsobovat nádory mozku či míchy. Zde však pacienta pronásleduje mnoho dalších závažnějších příznaků, a to zvracení, změny chování, poruchy zraku.

Patří sem například neurinom akustiku. Onemocnění je rozšířené a špatné označení pro nádor, který vychází ze sluchového nervu. Správné označení je vestibulární schwannom. Častý je mezi 30. až 50. rokem života. Jedná se o syndrom mostomozečkového úhlu. Klinická symptomatologie je odvislá od velikosti nádoru a útlaku přilehlých struktur. Člověk začíná obtížněji slyšet, v uších mu začíná pískat, objevují se poruchy rovnováhy, poruchy trojklanného nervu a obrna lícního nervu. Nádor roste velmi pomalu, někdy pouze o několik milimetrů ročně, pokud je zachycen včas, lze jej chirurgicky odstranit a pacient je vyléčen.

Dále bývá pískání v uších projevem Menierovy choroby, která je způsobena endolymfatickým hydropsem, jenž vede k přechodnému postižení funkce vnitřního ucha. Pacient má pocit zalehnutí v uchu, šelest, nedoslýchavost, točivou závrať.

Zdroj: Pískání v uších

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Jak se zbavit zalehlého ucha

Vždy je důležité nejprve zjistit, co zalehlé ucho způsobilo, až pak se dá stanovit nejlepší způsob, jak se zalehlého ucha zbavit.

Pokud k němu došlo tak, že se do ucha dostala voda, není nutná žádná zvláštní léčba, jde o to dostat vodu zase ven z ucha. Doporučuje se naklonit hlavu na stranu, kde se zalehlé ucho nachází a poskakovat na jedné noze, případně u toho na ucho střídavě tlačit a povolovat, aby se voda dostala pomocí otřesů ven.

Pokud k zalehlému uchu došlo při zánětu středního ucha, je léčba nezbytná. V takovém případě obvykle lékař propíchne ušní bubínek, čímž pocit zalehnutí okamžitě zmizí. Zároveň je ale třeba nasadit antibiotika, aby se onemocnění vyléčilo.

K léčbě zalehlého ucha se také doporučuje využít borové vody, kterou si člověk může nakapat do ucha, a tím ucho propláchnout. Pokud by zalehnutí ucha bylo nesnesitelné, je vhodné vyhledat lékaře, který sám ucho propláchne, a tím ho zbaví ušního mazu, který často pocit zalehnutí způsobuje.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

To je zajímavý já mám to samé nejdříve jsem měl křupani a lupani v uších asi tak 3-4 měsíce tak jsem zasel na ORL A také vše měření ok . kontrola vše v pořádku za 5 hodin na to mi začalo pískat v levém uchu a je tak trochu zalehne .co s tím se dá dělat než jít do sauny ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Agata.

Mam to stejne - asi 2-3 mesice mi lupe v usich vevnitr nebo jakoby v pantech. Mam v usich i tlak a jsou vecne zalehle. Kolikrat kdyz mluvim, tak jde slyset, jak mi v uchu cvaka.
Na ORL vse v poradku, co s tim?
Obcas mi od toho ucha strili jakoby do podbradku a krku.

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Zvonění v uších

  • Lékařsky známé jako tinnitus.
  • Existují dva základní typy zvonění – pulsující a nepulsující hučení v uších.
  • Jedná se o symptom, ne o nemoc.
  • Existuje mnoho příčin zvonění v uších.
  • I když moc lidí nezná zvonění v uších, není ničím výjimečným – přibližně jeden z pěti lidí zažívá tyto symptomy.
  • Zvonění v uších se objevuje častěji u starší generace, obvykle ve věku od 55 do 65 let.
  • Zvonění v uších je subjektivní pocit, ale někteří lékaři ho měří pomocí objektivních nástrojů nebo testů.
  • Zvonění v uších je hodnoceno pomocí stupnice, kdy nejnižší stupeň je popisovaný jako mírné zvonění a nejvyšší stupeň hodnocen postiženou osobou jako katastrofální zvonění.

Zdroj: Jak zastavit zvonění v uších?

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Dolénková.

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanina.

Dobrý den,můžete mi poradit. Nedávno mi začalo bolet velmi silně ucho, zalehnutí a špatně slyším už po delší dobu, lékař mi dal antibiotika, ale hned na to mě také začalo silně bolet v boku a udělal se mi pásový opar. Lékařka mi napsala Zovirax ten pomohla, současně mi řekla, že je to reakce na ucho. To se nelepší. Pořád je zalehlé a audio ukázalo slabé slyšení.Děkuji Vám za odpověď.Stanina

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Zalehlé ucho bez bolesti

Kromě pískání v uších je nejčastějším problémem uší jejich zalehnutí, které se projevuje zhoršením sluchu, někdy i šumem v uchu. Zalehnutí ucha se může týkat jednoho ucha, ale i obou, vždy záleží na situaci. Individuální je také doba trvání zalehnutí uší, to někdy může trvat pár minut, ale jsou i situace, kdy má člověk dlouhodobě zalehlé ucho. Stejně tak různé jsou i příčiny onoho zalehnutí ucha. Může to způsobit voda, která se dostane do ucha po koupeli, ale i změna tlaku, stejně tak to ale může způsobovat třeba i množství ušního mazu, nebo k němu může dojít z rýmy, při angíně, nebo zánětu středního ucha.

Velké množství ušního mazu totiž v uchu vytvoří určitou zátku, která způsobuje zhoršení sluchu, ale i určitý šum a následné zalehnutí ucha. Naštěstí se dá tomuto problému předcházet včasnou prevencí, která spočívá v čištění ucha od ušního mazu. Pokud člověk trpí rýmou, tak často má pocit zalehlého ucha, v takovém případě zalehnutí samo zmizí, když se člověk z rýmy vyléčí.

O něco jiného se jedná v případě, že zalehlé ucho je průvodním jevem zánětu středního ucha, v takovém případě je třeba vyhledat lékaře, který obvykle propíchne ušní bubínek a na léčbu předepíše antibiotika.

Zalehnutí ucha způsobuje Eustachova trubice, která má vyrovnávat tlak ve středním uchu s tlakem v okolním prostředí, pokud je ale změna tlaku náhlá, tak to Eustachova trubice nezvládá a je třeba jí pomoci. Eustachova trubice spojuje vnitřní ucho s krkem, touto trubicí se vypouští tekutina z ucha do krku. Pokud se trubice z nějakého důvodu uzavře (třeba otoky této trubice), tak tekutina ve středním uchu zůstává a může vést až k infekci ucha. Uzavření Eustachovy trubice může způsobit alergie, dráždivé látky, ale i respirační infekce, nebo pití vleže na zádech případně nárůst tlaku vzduchu. K zánětu středního ucha obvykle dochází častěji v zimě a na jaře a postihuje všechny věkové skupiny lidí, jen u novorozenců se objevuje velmi zřídka. Častěji se ale objevuje u dětí než u starších lidí, protože Eustachova trubice je u nich kratší a rovnější, takže sem vnikají bakterie snadněji, navíc jejich Eustachova trubice není tak široká, takže se dá snadněji zablokovat.

Zdroj: Zalehlé ucho

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobrý den,už týden mám zalehlé pravé ucho.Na ORL jsem byla ucho mám vpořádku i vyšetření na Audio nic neprokázalo.Poradíte mi prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to, že máte asi tekutinu ve středním uchu. Babská rada na to radí jít do sauny a do vyčerpání tam cyklit intenzívní zahřátí a důkladné schlazení, alespoň 5 krát. Při posledních opakovaních se uvolní Eustachova trubice, která odvede přebytečný obsah z ucha ven.
Konveční rada je, najít jiné ORL a zkusit najít přesnou příčinu zalehlého ucha.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Jak na hučení v uších při rýmě

Klasickým příznakem virového onemocnění je hučení v uších. Potíže souvisí s překrvením sliznic při rýmě a související poruše provzdušňování středního ucha při alergické reakci. Při adekvátní místní (kapky do nosu proti alergii, což je přípravek na předpis) a celkové (antihistaminikum) léčbě by se stav měl upravit.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Problém svědění v uších řeším už dlouho, nejdřívesama, pposlední dobou s lékaři. Bohužel jejich konstatování, že v uchu nic nemám mne ne uspokojil, nechci slyšet jak strašně jsem nemocná,-nejsem hypochondr pocit svědění a navíc nemožnost dostatečně se podívat mne přivádí k šílenství, Nakonec se mi přidal i tlak v uších, nesnášenlivost zvuku vyšší frekvence a o doktora vždycky řeknou, že jsem v pořádku.
Článek mne uspokojil a nasměroval.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění v uších

Co znamená šumění v uchu v rytmu srdce

Pokud máte zvýšený krevní tlak, může to vést k mnoha poruchám v organismu. Jednou z nich je právě časté pískání v uších, kdy dochází k poškození krevního zásobení v uchu. Hukot v uších je ale nezřídka vyvolán také naopak příliš nízkým krevním tlakem. I při cukrovce jsou cévy v uchu hůře prokrvovány, průvodním jevem pak může být právě hukot v uších.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Lidské ucho

Ucho je velmi složitý párový orgán, který dokáže vnímat zvuk v rozsahu frekvencí 20 – 20 000 hertzů (tento rozsah frekvencí se uvádí u mladých lidí, ve vyšším věku se rozsah rozsahu frekvencí zmenšuje). Aby toho bylo ucho schopno, musí perfektně fungovat, což není vždy jednoduché, protože se skládá z mnoha částí, které mohou třeba přestat z nějakého důvodu dočasně (ale i trvale) fungovat, jak mají. Lidské ucho se skládá ze tří hlavních částí a každá z nich se skládá z částí dalších: vnější ucho tvoří boltec, vnější zvukovod a bubínek, střední ucho začíná bubínkem a patří sem ještě kladívko, kovadlinka a třmínek. Z tohoto ucha vede do nosohltanu Eustachova trubice, vnitřní ucho tvoří kostěný labyrint z polokruhovitých kanálků, vejčitého váčku, kulovitého váčku a hlemýždě.

Řada lidí trpí na nemoci, nebo různé problémy s ušima, jako jsou například záněty středního ucha, zvonění v uších, zalehnutí ucha, zalepení ucha, ale problém mohou dělat i polokruhovité kanálky vnitřního ucha, jejich porucha může způsobit pocit, že se okolí točí.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi PAMYCON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka Říčařová.

Kapky jsem si kapala do uší a po aplikaci mi v uších píská

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pamycon

Přírodní léčba hučení v uších

Na hučení v uších je možné použít akupresuru. Funguje to, někdy se tinitus jen oslabí, někdy na kratší čas zcela zmizí. Stiskněte nejprve asi na 7 sekund svým ukazováčkem prohlubeň nad horním rtem, přímo pod nosem. Prstem můžete jemně pohybovat do stran nebo kroužit. Potom následuje středně silný tlak na konec kořene nosu vedle obočí, rovněž po dobu 7 sekund a též můžete při současném tlaku prstem jemně pohybovat do stran a nahoru a dolů. Opakujte několikrát denně.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Pískání v uších po hluku

Pískání v uších vycházející z ucha slyší pouze pacient. Tyto zvuky nemusí mít podobu pouze pískání, ale také šumění, praskání nebo jiných zvuků, které mohou pacienta obtěžovat různě často. Tento stav je charakteristický po hlučných koncertech a po jejich časté návštěvě. Pokud si rockové hvězdy neužijete jinak než těsně pod pódiem, dejte si do uší ucpávky. Hlasitost na walkmanu nebo mp3 přehrávači vždy laďte od nuly a postupně přidávejte. Sluch poškozuje hudba s velkým kolísáním zvuku během skladby. V hlučném metru nepřidávejte na hlasitosti přehrávače, poškodili byste si tak sluch.

Zdroj: Pískání v uších

Co na hučení v uších a motání hlavy

Lékaři specialisté doporučují používat ochranná sluchátka a pomůcky na uši. To se týká hlavně situace, kdy se hlučnému prostředí nelze vyhnout, a to například v zaměstnání, kde pracujete v přítomnosti hlučných přístrojů.

V případě vysokého krevního tlaku je potřeba navštívit lékaře. Ten předepíše léky, které pomohou krevní tlak regulovat. Návštěva ušního lékaře je zcela nezbytná i v případě, že se v uchu vyskytne zánět, případně je pískání v uších vyvoláno jinou nemocí či chorobou.

Důležitý je rovněž přísun vitaminů. Vitamin B12, jehož nedostatek může stát za nepříjemným pískotem v uších, je obsažen v mléčných výrobcích, vejcích a podobně.

Doporučení:

  • vyhnout se hlučnému prostředí
  • používat ochranné pomůcky na uši
  • užívat léky na snížení krevního tlaku
  • léčit zánět
  • dbát na přísun vitaminů (hlavně vitaminu B12)

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Pověry o pískání v uších

Jednou z pověr je škvor v uchu. Odborníci se shodují, že nikdy ve své praxi nezaznamenali v uchu tohoto živočicha. Zato šváb v uchu se občas vyskytl. Švábi totiž, pokud se rozsvítí, hledají tmavé místo, kde by se mohli ukrýt, a občas si k tomu účelu vyberou i lidské ucho. Lékaři radí v případě, že se do ucha dostane nějaký hmyz, použít dětsky olej. Jeho nalitím do ucha zamezíte tomu, aby se hmyz pohyboval, a vy se mezitím můžete dopravit k lékaři, který ucho odborně ošetří.

Pokud vám zvoní v uších, tak o vás někdo mluví. Když píská v levém uchu, tak jde o pomluvu, a když v pravém, tak naopak. To je jedna ze známých pověr vztahujících se k pískání v uších.

Pokud vám zvoní v uchu, je to většinou dobré znamení. Když člověk vedle vás uhodne, v kterém uchu vám zvoní, bude to štěstí dvojnásobné. Ale zvonění v obou uších věští neúspěch. Dá se mu zabránit, když se někoho zeptáte, ve kterém uchu vám zvoní. Když dotyčný uhodne, že v obou, štěstí jistě přijde.

Zdroj: Pískání v uších

Kapsule proti zvonění v uších

Kapsule proti zvonění v uších Clear Tinnitus představují přírodní rostlinný přípravek, vědecky ověřený, který pomáhá zmírnit dopady hučení v uších. Tato patentovaná směs je složena ze třinácti bylin, které v USA byly schváleny FDA. Přípravek nemá nežádoucí účinky, jedná se o čistě přírodní produkt, po kterém se nebude projevovat ospalost ani zvýšený tep.

Kapsule proti zvonění v uších Clear Tinnitus obsahují: puerarie kořen, platycodon kořen, kořen anděliky, coix semínko, kořen zázvoru, kořen pivoňky kořenové, perillia list, květ magnólie, notoplerygium, kořen skořice, kůru scelellaria, kořen lékořice.

Dávkování: 1 až 2 kapsle 2krát denně. Nepřekračujte 6 kapslí denně. Příjem tekutin by měl být po dobu užívání zvýšený. Balení obsahuje 60 kapslí.

Tento produkt se v ČR nedá koupit, lze jej objednat na amazon.com.

Zdroj: Tinnitus stop

Babské rady na zalehlé ucho

V případě, že k zalehnutí ucha nedošlo následkem nějaké nemoci, není nutné vyhledat odbornou pomoc. Člověk si od zalehlého ucha může pomoci sám. Existují totiž různá doporučení co dělat, aby se tlak ve středním uchu zase vyrovnal.

Pomoci může například žvýkání žvýkačky, protože při této činnosti se může vytvořit v uchu přetlak, který zalehlé ucho uvolní. Je možné žvýkat i naprázdno, což ale některým lidem může činit problém, žvýkat je potřeba totiž i několik minut. Proto si spousta lidí nosí s sebou do letadla právě žvýkačky. Další možností, která je také často využívaná při cestování letadlem, je polykání ať už naprázdno, nebo polykání nějakého nápoje. Polykání funguje stejně jako žvýkání.

Od zalehlého ucha může také pomoci skákání na jedné noze s hlavou nakloněnou na stranu, kde se nachází zalehlé ucho.

Některé babské rady také doporučují kápnout trochu ohřátého oleje do ucha, olej by měl opět ucho pročistit.

V případě zalehlého ucha z rýmy, nebo ale i z jiných důvodů může pomoci i nahřátí ucha pomocí teplých obkladů nebo teplé páry z koupele. U rýmy by také mělo pomoci od zalehlého ucha inhalovat páru z horké vody. Je třeba se několik minut sklánět nad nádobou s horkou vodou a hlavu u toho mít přikrytou nějakým ručníkem. V tu chvíli by se měla rýma uvolnit a s ní i zalehlé ucho. Člověk si ale musí dát pozor, aby se neopařil. Nevýhodou je, že účinek ale nemá dlouhé trvání. Pro pocit úlevy je tedy často nutné proces několikrát opakovat.

Některé babské rady doporučují i použití plátku cibule nebo kousku česneku. Plátek cibule / kousek česneku se přiloží na noc k uchu a upevní se tam pomocí šátku. Do rána by mělo zalehnutí zmizet.

Zdroj: Zalehlé ucho


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP