Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO DĚLAT KDYŽ BOLÍ LEDVINY

OBSAH

Jak rozlišit bolest ledvin a bolest zad

Poznat problémy s ledvinami je někdy obtížné. Jak poznat problémy s ledvinami nebo jen namožená záda? Pokud jde o ledviny, bolest obvykle pociťujete vzadu v oblasti mezi posledním žebrem a kyčelní kostí, anebo také v boku. Pokud si na místo přitlačíte a rychle tlak povolíte, ucítíte prudší tupou bolest vycházející zevnitř. Bolest ledviny, odborně nefralgie, je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy se zvyšuje při námaze a pohybu.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY PRO ZDRAVÉ LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha juráčková.

Přátelé potřebuji radu co dělat pro ledviny v zimě,je prý dobré teplo a zahřivaci potraviny , a to jaké děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny pro zdravé ledviny

Zánět ledvin – léčba

Léčba bolesti ledvin se odvíjí od toho, kde přesně je problém. Pokud se jedná o onemocnění ledvin, tak je důležité je co nejrychleji léčit. Neodkládejte tedy návštěvu lékaře, navštivte ho co nejdříve. Jedině on vám může předepsat vhodné léky. Nejčastěji jde o antibiotika z chinolonové, tetracyklinové, eventuálně cefalosporinové řady – ofloxacin, ciprofloxacin, deoxymykoin a podobně. Drtivá většina zánětů je tímto způsobem úspěšně doléčena a nemusí se prodlužovat doba léčby. Léčba antibiotiky trvá zhruba 10–14 dní. Nutný je také dostatečný přísun tekutin. Zánět ledvin je nebezpečný zejména u dětí, těhotných a starších osob, kde hrozí zvýšené riziko selhání funkce postižené ledviny a otrava krve. Ledvina tak může být trvale poškozena a oslabena.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,jako malá jsem docházela na dětskou nefrologii -vysoká sedimentace,záněty.Věděla jsem,že nesmím zůstav v mokrém oblečení ani si sedat na studené.Věkem sem se naučila se sebou hospodařit.Posledních 5let v zaměstnání kdy nebyl čas nebo jsem nemohla odejít na toaletu,jsem zadržovala moč a mám dojem ,že se mi to dostalo do těla.Příznaky-otékání rukou,bolesti okolo ledvin až pichlavé-nárazové.Celkově mám dojem,že mám zavodněné tělo a mejdemi ani zhubnout.Pitný režim dodržuju,zkusila jsem čaj,ale účinek je jeden den,co nejvíc na mě funguje je pivo,ale přece nemohu každý den ho pít.
Pokud to pude poradit budu ráda a předem děkuji Hana Toulcová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě byste měla znovu zajít na nefrologii, aby vám vyšetřili funkci ledvin. Ledviny totiž dlouho nebolí, ačkoliv již nemusí fungovat správně a až začnou bolet, tak je již pozdě něco dělat. Neodkládejte návštěvu lékaře nefrologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ledviny

Kde bolí žlučník

Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Jarmilo,úplně vám rozumím,mám to stejné.Lékaři si nevědí rady.Také je podezření,že by to mohly dělat ledviny,to ještě nemám vyšetřeno.Je mě 70 let a jsem úplně vyřízená,kdyby aspoň nebyly ty hrozné bolesti.Do nemocnice na vyšetření mě nikdo nevzal,nevím co budu dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Věruško, cítím s Vámi. Je to hrozný stav. Moje lékařka mě sdělila, že se jedná o neuropatii, která se těžko léčí, také by mě měli poslat na MR. Objednala jsem se na neurologii, snad mě lékař na tu magnetickou rezonanci doporučí. Chodím k psychiatričce, ale je to nepříjemná osoba, celou skoro hodinu mě spílala,ale nezeptala se na příčinu, proč jsem léky brala. Jdu tam zítra, jsem zvědavá na její reakci, že k ní už nechci chodit. Po psychické stránce jsem v pořádku, ale po té fyzické ne. Tobě Věruško přeji, aby se ten tvůj stav vyšetřil, co je příčinou tvých bolestí, které mám rovněž.

Zdroj: diskuze Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Proč mě bolí žlučník

Podrážděným žlučníkem může trpět i mladý člověk. K záchvatům přispívá (či je způsobuje) ostré, kořeněné nebo tučné jídlo a hektický způsob života plný stresu. Svoji roli zde hrají i rodové dispozice. V případě větších problémů a bolestí navštivte okamžitě lékaře.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat po operaci dásně vám může nejlépe říci váš ošetřující lékař, protože zná váš stav a okolnosti kolem vašeho problému v ústech. Ledování je na otoky dobré. K udržení zdravého hojení se doporučují výplachy pomocí odvaru z heřmánku. Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a průběžně s ním konzultujte svůj stav na pravidelných kontrolách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Alkohol a ledviny

Nadměrné pití alkoholu má na ledviny neblahé účinky, způsobuje onemocnění ledvin, ovlivňuje srdce a cévy, které zároveň ovlivňují ledviny, a nadměrná konzumace alkoholu vede i k tvorbě močový kamenů.

Zdroj: Oslabené ledviny

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

mám na oblíčeji bolavé pupínky plné nejaké vodíčky a moc boli nevim co dělat pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..

Ahoj Evo, nejspíš jde o klasický zánětlivý proces v pokožce. Pokud potíže nezmizí, vyhledejte pomoc dermatologa. Pleť doporučujeme čistit podle typu pokožky. Proti zánětům působí látky jako zinek, panthenol a také pupalka s brutnákem. Z obkladů pomůže heřmánek anebo bylinka řebříček, která má silně hojivé účinky. V první řadě je však potřeba správně určit diagnózu, proto s návštěvou lékaře neotálejte.

Zdroj: diskuze Pomoc

Dřín lékařský

  • botanický název: Cornus officinalis
  • čínský název: shanzhuyu
  • užívaná část: plody
  • chuť: kyselá
  • povaha: teplá
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem CO DĚLAT KDYŽ MÁ VÁŠ PEJSEK HOREČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel No co teda delat?.

ale co delat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při horečce je potřeba, aby pejsek hodně pil. Umístěte misku s vodou hned vedle místa, kde pes odpočívá. Když pes nemá snahu pít, tak mu udělejte kuřecí vývar a vychlazený a bez kostí mu ho dejte. Také krmení je v této době důležité a pes by měl každý den přijmout dostatek potravy. Když nemá chuť na pevnou stravu, tak zkuste konzervu a nebo zase masový vývar i s masem bez kostí. Pokud má pes vysokou horečku a vy s ním nemůžete zajít k veterináři, tak nejlepší domácí pomoc na horečku je psa vykoupat ve vlažné vodě po dobu přesně dvou minut. Voda nesmí být studená a čas nesmí překročit uvedenou dobu. Když to nepovede ke snížení teploty, tak psa na několik minut obložte ledem od zadních nohou až k hlavě. Vždy nezapomeňte psa osušit, aby nezůstával dlouho mokrý. Když se takto nepodaří horečku snížit do prvních 24 hodin, tak bude nezbytná návštěva veterináře, který zjistí příčinu a předepíše vhodnou léčbu. Nejčastěji to jsou antibiotika a nebo nesteroidní protizánětlivé léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat když má váš pejsek horečku

Babské rady na bolest ledvin

U zánětu ledvin je téměř nutná podpůrná léčba v podobě zvýšeného příjmu tekutin. Nejčastěji se doporučuje pití speciálních bylinných urologických čajů. K prevenci a léčbě zánětů se jako doplněk také doporučuje vitamin B6, hořčík, vitamin C, E a jinan dvojlaločný (ginkgo biloba), který působí proti zánětu a zlepšuje krevní zásobení ledvin. Je účinný také v prevenci aterosklerózy. Velmi účinné a doporučované jsou preparáty s brusinkami, dají se užívat současně s antibiotiky v případě již vzniklého zánětu, nebo preventivně. Jsou dobré i jako prevence onemocnění prostaty nebo při potížích s menstruací.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Co.mam delat boli me predni zub vedle 2 kdyz kousu mam tam vlozku nebot me hodne ten zub bolel ale boli me i 2 zub co mam.uz delsi roky po resekci pan doktor rikal ze je to.malicky zoubek drzi nekyvese ale boli takova tupa cukava bolest s tlakem nevim co stim prosim radu podle rengenu tam nic neni zanet ani nic jen rikal ze zub je mali ta 2 ze by ho odstranil ale co tam pak budu mit zpivam a potrebuji nejak mit zuby dekuji m.h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existují zubní náhrady, které se upevňují v prostoru kořenu zubu, který byl vytržen. Nový zoubek je pak k nerozeznání od zbytku pravých zubů. Životnost této zubní náhrady je v desítkách let. Vytvoření zubní náhrady se platí a cena může být v tisících Kč. Aby byl nový zoubek opravdu pěkný, tak se nevyplatí šetřit. Domluvte se se svým stomatologem, popřípadě se poraďte ještě v jiné zubní ordinaci, abyste získala přehled o kvalitě a cenách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Vlašské ořechy

  • botanický název: Juglans regia
  • čínský název: hutaoren
  • chuť: sladká
  • povaha: teplá
  • ovlivňují: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Diskuze

V diskuzi XARELTO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Najman.

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ukrij74.

Může mně někdo odpovědně sdělit, který lék na ředění krve trvale užívaný nejméně poškozuje ledviny?

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Mořské řasy – kelp

  • botanický název: Laminaria japonica
  • čínský název: kunbu
  • užívaná část: tato mořská řasa se užívá celá
  • chuť: slaná
  • povaha: chladná
  • podporují: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den. Před dvěma dny jsem udělal přemet na kole a dopadnul na bok a trošku záda. Tři močení po tom jsem měl tmavou moč, nejspíš zbarvenou krví. Od té doby je čistá. Ale pořád mě bolí v oblasti pravé ledviny (na boku a zádech mírně nad pasem). Je ta bolest součást regenerace organismu po tom pádu nebo příznak poškození? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Schizandra čínská

  • botanický název: Schisandra chinensis
  • čínský název: wuweizi
  • užívaná část: plody
  • chuť: kyselá
  • povaha: teplá
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den. Před dvěma dny jsem udělal přemet na kole a dopadnul na bok a trošku záda. Tři močení po tom jsem měl tmavou moč, nejspíš zbarvenou krví. Od té doby je čistá. Ale pořád mě bolí v oblasti pravé ledviny (na boku a zádech mírně nad pasem). Je ta bolest součást regenerace organismu po tom pádu nebo příznak poškození? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Odpv.

Dobry den, bolest je nasledkem padu a odreni v dane oblasti. Pokud mate pocit, ze je to bezna bolest po padu, nic se nedeje, ale pokud Vas to opravdu hodne boli, navstivte lekare. Jedine ten muze opravdu posoudit Vas stav nebo miru pripadneho poskozeni. Poradna DZ

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Skořicovník čínský

  • botanický název: Cinnamomum cassia
  • čínský název: rougui
  • užívaná část: kůra
  • chuť: štiplavá, sladká
  • povaha: horká
  • posiluje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Kustovnice cizí

  • botanický název: Lycium barbarum
  • čínský název: gouqizi
  • užívaná část: plody
  • chuť: sladká
  • povaha: vyrovnaná
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Ledviny a alkohol

Alkohol je toxin a nadměrně přetěžuje nejen játra, ale i ledviny. Při konzumaci alkoholu ve velkém množství dochází k nadměrnému usazování kyseliny močové v ledvinových trubicích, což vede k jejich ucpání. Takové ucpání hrozí dokonce i úplným selháním ledvin. Alkohol způsobuje navíc dehydrataci, čímž narušuje normální funkci ledvin.

Zdroj: Ledviny

Lotosové semeno

  • botanický název: Nelumbo nucifera
  • čínský název: lianzi
  • užívaná část: semeno
  • chuť: sladká, svíravá
  • povaha: vyrovnaná
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Zápal plic inkubační doba

Inkubační doba u zápalu plic se pohybuje v řádech několika hodin až dnů.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Zápal plic nakažlivost

Inkubační doba u infekčních pneumonií je závislá na původci nemoci (například bakteriální pneumonie 1–3 dny, pneumonie způsobená respiračním syncytiálním virem 4–6 dní, pneumonie způsobená virem chřipky 18–72 hodin).

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP