Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

FIALOVÝ NOS ALKOHOLIKA

OBSAH

Nemoci podle jazyka

Normální barva jazyka je zdravě narůžovělá a bez povlaku nebo s velmi mírným povlakem, dále bez jakýchkoliv pupínků, bradaviček a rýh. Povlak na jazyku se objevuje při různých infekčních onemocněních a při poruše orgánů žaludečně-střevního traktu, na jazyku se mohou objevovat také jiné typy změn, a to bradavičky, rýhy a podobně.

Druhy barev, povlaků a tvarů jazyka:

  • Bezkrevný bledý jazyk značí chudokrevnost nebo náhlou vyčerpanost, problémy s častým nachlazením, slabými ledvinami nebo nadledvinkami, případně problémy s klouby.
  • Tmavě červený jazyk naznačuje zamoření orgánů jedy, infekční onemocnění, poruchy ledvin, zápal plic, také může ukazovat na pozdní fázi horečky.
  • Červený jazyk je charakteristický u nedokrevnosti orgánů, u horečky, při promoření jedy, při těžkém zápalu plic a infekčním onemocnění, u bolestivých zánětů kloubů, podrážděných střev a alergií.
  • Fialový jazyk může značit stagnaci krve, krevního oběhu a špatnou cirkulaci životní energie, která se často vyskytuje při premenstruačním syndromu a únavových syndromech.
  • Zažloutnutí v zadní časti jazyka je jedním z příznaků žloutenky nebo plísňové či bakteriální infekce v ústech.
  • Mapovitý jazyk je příznakem chronického onemocnění žaludečního a střevního traktu či psychických poruch.
  • Černý povlak se vyskytuje u těžkých funkčních poruch trávicího traktu. Někdy může signalizovat nadměrnou konzumaci kávy nebo nadměrné kouření.
  • Bílý povlak je charakteristický u špatné činnost žaludečně-střevního traktu.
  • Hustý bílý povlak naznačuje problém se zadržováním jídla a pomalé trávení.
  • Lepkavý bílý povlak ukazuje na nadbytek hlenu.
  • Plný, povadlý a měkký jazyk s otisky zubů ukazuje na slabé trávení, povrchní zánět sliznic, který se projevuje sekretem s příměsí hlenu, nebo těžké a bolavé končetiny.
  • Jazyk s červenou špičkou ukazuje na stres, problémy krevního oběhu a někdy i srdeční problémy.
  • Trnitý jazyk se spoustou malých červených hrbolků může ukazovat na vnitřní teplo, toto často souvisí se zánětem jater nebo střev, ale může být i důsledkem nedostatku vitamínu B.
  • Neustále se chvějící jazyk nebo jeho vychýlení na jednu stranu může signalizovat nerovnováhu jater způsobenou například přemírou stresu, alkoholu nebo sladkého jídla anebo přebytkem povrchního zánětu sliznic a hlenu.

Zdroj: Nemoci jazyka

Diskuze

V diskuzi PORUCHY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Králová.

Můj 75letý otec má tmavě červený jazyk a neustále ho samovolně vyplazuje aniž by to sám registroval.Mate s tím někdo nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluska.

Dobry den nema někdo zkušenost,co je přičinou
Fialoveho jazyka,navic mam v něm mravence
Jako lehke brněni a necitim žadnou chuť
A nachlazeny nejsem.
Dekuji za vaše odpovědi ,je mi 57let.

Zdroj: diskuze Poruchy jazyka

Co je to GMT

GMT znamená gama-glutamyltranspeptidázu. Látka GMT je stejně jako ALT a AST enzym vlastní lidskému tělu. Stanovení hodnot tohoto enzymu slouží především ke kontrole průběhu onemocnění v oblasti jater, žlučníku a slinivky břišní. Po odeznění onemocnění se hodnoty normalizují. GMT se stanovuje poměrně zřídka, protože jeho hladina víceméně kopíruje hladiny dvou enzymů ALT a AST, s jednou důležitou výjimkou. Je to totiž enzym účastnící se odstraňování mnoha jedů, zahrnujících v tomto případě i léky a alkohol. Izolované nebo vysoké hodnoty v krvi GMT v lékařské praxi signalizují alkoholika či alespoň pořádnou pařbu v několika předchozích dnech, nebo pravidelného uživatele léků (včetně narkomanů). Analogicky může být zvýšené GMT u sportovců pomáhajících si k lepším výsledkům anaboliky. Stejně jako u mnoha předchozích i následujících vyšetření se nejedná o průkazné vyšetření, pouze o nález vzbuzující v daných souvislostech důvodné podezření na hodnoty GMT při cirhóze, především GMT u alkoholika.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Mam malu holcicku a ma fialovy tecky a krvacani pod kuzi. Chtela by som jse zeptat ci je to smrdelne ji je dve mesice a je v nemocnici na jip ke prosim poradte mi jsem zufala a mam oni strach dekuju .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podkožní krvácení u takto malých dětí může mít různé příčiny. Pokud je vaše dcera na jednotce intenzivní péče, tak určitě ošetřující lékař zná bližší informace o příčinách jejího onemocnění, takže se musíte zeptat tam co je příčinou a jaká je prognóza.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Sada na akrylové nehty

Sada na akrylové nehty obsahuje vše, co potřebujete pro modeláž nehtů akrylem:

  • Akrylový prášek 30 g – čirý
  • Akrylový prášek 5 g – bílý
  • Akryl Liquid 100 ml
  • Štětec na akryl č. 6 – Kolinsky
  • Pilník blok fialový – hrubý 80/80
  • Pilník blok bílý – 180/100
  • Pilník na nehty rovný 100/180 – bílý
  • Pilník na nehty rovný 80/80 – černý
  • Pilník leštící v pouzdru
  • Tipy French přírodní – sada 100 ks v boxu
  • Gilotina – kleště na umělé tipy
  • Lepidlo na umělé nehty 3 g
  • Čistič – odstraňovač gelu 100 ml
  • Čisticí papírové polštářky 500 ks
  • Primer 15 ml
  • Nehtový olejíček 15 ml – Freesia
  • Zdobení na nehty
  • Skleněná mistička
  • Pomerančové dřívko, krátké
  • Kopýtko – zatlačovač nehtové kůžičky

Zdroj: Akrylové nehty

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den,nevím jak dlouho ale víc než tři měsíce ne,na silvestra jsem si zřejmě zlomila maliček u nohy,večer byl fialový,pár dnů fixování a vše v pořádku. Poté jsem si někdy všimla že mám fialovou rýhu u něj, nechala jsem to být. Ale vůbec neodrusta a dnešní návštěva google mě velice vyděsila .Moc děkuju za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, co vidíte na svém nehtu u malíčku na noze, je následek úrazu z konce prosince. Nárazem došlo k poranění místa, kde vzniká nehet. Toto místo je skryto hluboko pod kůží a trvá to 3 měsíce, než vyleze na povrch. Nehet na prstech u nohou roste mnohem pomaleji, než nehty na rukou. Nemusíte mít strach, že jde o něco nebezpečného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Zdobení nehtů houbičkou

Zkuste si doma tuto jednoduchou techniku zdobení nehtů. Budete potřebovat pouze oblíbený lak na nehty (dvě barvy, například zelený a fialový), nějakou houbičku (třeba na nádobí), průhledný lak na nehty a odlakovač na nehty.

Postup:

  1. Nejdříve nehty nalakujte svým oblíbeným barevným lakem a nechejte zaschnout.
  2. Na kousek houbičky naneste zelený lak (stačí jen trochu).
  3. Houbičkou pak naneste zelený lak na nehty.
  4. Poté začistěte okraje nehtů pomocí odlakovače na nehty.
  5. Celou plochu nehtu potřete bezbarvým lakem, aby se nehty pěkně leskly.
  6. Konečný výsledek je velmi efektní.

Můžete použít i jiné barevné kombinace (například zelený a růžový lak), ale postup je pořád stejný.

Zdroj: Zdobení nehtů

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den, asi před třemi týdny jsem zjistila fialovy flek pod nehtem na pravém palci u nohy. Je to neohranicena rozlita skrvna, Lůžko je mírně namodrale, nic nebolí ani po zmáčknutí . Flek se objevil z ničeho nic. Neuvědomují si žádné poranění, Mám se,obávat, že je to melanom, nebo to může býti plíseň či hematom. Děkuji za Vaši odpověď Petra

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Hypermangan do bazénu

Manganistan draselný (KMnO4, hypermangan) je tmavě fialový krystalický prášek, který barví všechno, čeho se dotkne. Používá se k dezinfekci akvárií. Též se používá u plaveckých bazénů k dezinfekci nohou před vstupem do bazénu – typický je vodný roztok KMnO4 v mělkém bazénku, kterým se prochází při vstupu do bazénu. Časté je též použití pro dezinfekci vodních nádrží a studní v tropických zemích.

Do bazénu se dávkuje manganistan, který koupíte v lékárně, popřípadě u veterináře, 2 gramy na 1 000 litrů společně s peroxidem vodíku v dávce 5 ml na 1 000 litrů vody. Hypermangan zreaguje se železem i řasou a peroxid zreaguje se zbytky manganistanu. Takže je voda nakonec průzračně čistá.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Diskuze

V diskuzi CO JE HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Fojtová.

Dobrý den,chěla bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi červeným a zelenomodrým hypermangánem? Já jsem totiž dostala v lékárně zelenomodrý.Děkuji a s pozdravem.Fojtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

hypermangan-:
- dezinficiens, krystalky, které se rozpouští na VODNÝ slabě růžový roztok (fialový už je míc silný)

zelené barvivo-chirurgická zeleň=briliantová zeleň:
- dezinficiens (roztok vodný nebo s lihem)
- nebo to může být Novikův roztok, který obsahuje toto barvivo a zároveň kolodium, které zasychá v takový film+ další složky, často se tím potírá čerstvá řezná rána, odřenina, apod.

Zdroj: diskuze Co je hypermangan

Léčba

Moučnivka (soor) obvykle vymizí i bez léčby, a to během několika týdnů. Pro urychlení léčby nebo při rozsáhlejším výskytu může lékař předepsat mast, která se aplikuje do úst dítěte, nebo protiplísňový 0,5–1% fialový roztok genciánové violeti, kterým se potírá sliznice dutiny ústní. Kojící matky by si pak měly mastí natírat také bradavky před kojením, aby nedocházelo k přenosu onemocnění z dítěte na matku a zpět. Léčený soor by měl správně do týdne vymizet.

Léčba u dospělých jedinců je totožná jako u dětí. Léčba dospělého jedince mimo jiné spočívá v posílení imunity a podpoře funkce jater. Postup léčby úpravou stravy a užíváním probiotik je stejný jako u kojenců a dětí. Další možností je výplach úst roztokem tea tree oleje, zeleného jílu anebo aloe vera.

Zdroj: Moučnivka

Diskuze

V diskuzi CHOROBY OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Fletcher.

Dobrý den, v kořenech maliny a ostružiny, které mám v samozavlažovacím květináči na terase, se objevilo velké množství tenkých "červů", kteří vypadají jako nítěnky, jsou bílí a pohybují se do strany. Nenašla jsem na internetu žádnou informaci o tomto parazitu. Je evidentní, že rostliny nerostou,jak by měly, ale mají květy, na listech se objevil na okrajích fialový žír. V minulé sezóně byly rostliny napadeny sviluškou a jsou oslabené a tento rok se objevili tito červi. Je zajímavé, že rostliny jsou v jiných květináčích, které nejsou blízko u sebe. Budu ráda, když mi pomůžete s identifikací. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby ostružin

Perovskia atriplicifolia lacey blue

Perovskia atriplicifolia lacey blue je překrásná odrůda perovskie z Anglie, jež se vyznačuje bohatostí kvetení, kompaktním habitem a atraktivními listy. Podobnost s levandulí je zejména v barvě, a to jak listů, tak i květů. Květy jsou drobné pantoflíčky sytě fialové barvy a objevují se již začátkem léta. Samotné květy z nich vykvétají až ve druhé polovině léta, jsou podobné rozrazilu bouřce a mají výrazně inkoustově modrofialovou barvu. I po odkvětu na rostlině zůstávají fialové kalíšky, takže vypadá barevně po velice dlouhou dobu – často až do října. Květový stvol je bohatě rozvětvený a může mít až půl metru na výšku. Každým rokem vykvétá větší množství květů, takže perovskie v srpnu vypadá jako jeden velký fialový oblak. Perovskia atriplicifolia lacey blue není náročná na pěstování. Vyhovuje jí téměř jakákoliv, přednostně chudší půda, která musí být dobře odvodněná, aby kořeny ve vlhkých zimách neshnily. Po dobrém zakořenění výborně zvládá i sucho. Plně mrazuvzdorná do cca -30 °C, údajně snese až -34 °C. Je vhodná pro celoroční pěstování ve venkovních nádobách.

Zde můžete vidět, jak vypadá Perovskia atriplicifolia lacey blue.

Zdroj: Perovskie lebedolistá

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ NEHTOVÝ KOUT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světlana.

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, co může znamenat černý nebo fialový nehtový kout? Posílám fotografii. Po porodu se mi udělal ekzém na rukách a začaly mi některé nehty na rukách a nohách vzrůstat do kůže, je to velice bolestivé a nepříjemné a nevím, co s tím mám dělat. Ted ale už podruhé se mi na stejném prstu zčernal nehtový kout, když to tak sleduji, vypadá to, jakoby byl naplněn krví po oděru a možná hnisem. Uděr ale žádný nebyl. Je to následkem vrůstání nehtu do kůže nebo jde o něco jiného? Je to hnis? Na kterého lékaře se mám obrátit? Velice děkují za odpoved.

S pozdravem Světlana

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě jde o počínající plíseň nehtu. Zkuste opatrně čistit prostor pod nehtem každý den a po každém vyčištění aplikujte pod nehet roztok Clotrimazol, který volně koupíte v lékárně. Také upravte okraj nehtu sestřižením špičky do tupa, aby se nezarývala do nehtového koutu. Léčivý roztok aplikujte vždy na všechny prsty. Pokud problémy ani po této léčbě nepřestanou, tak navštivte ordinaci kožního lékaře, který vám může dát účinnější léky na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Černý nehtový kout

Korektory od Max Factor

Pro snadnější dosažení perfektního líčení představuje Max Factor korektory určené ke korekci barevných nedokonalostí pleti. Díky nim se vám konečně podaří docílit perfektního základu pro make-up.

Vlastnosti: lehce se roztírají a pomáhají potlačit zarudnutí, mdlý odstín pleti a zamaskovat kruhy pod očima nebo drobné pigmentové skvrny.

Odstíny:

  • žlutý – neutralizuje fialové nebo modré tóny pleti, zejména tmavé kruhy pod očima,
  • růžový – zjemňuje kontury tmavých skvrn u přirozeně světlejších typů pleti,
  • oranžový – zjemňuje kontury tmavých skvrn u středních a tmavších typů pleti,
  • zelený – neutralizuje zarudnutí, červené skvrny nebo prasklé žilky, je perfektní u pokožky se sklony k akné,
  • fialový – neutralizuje bledé či nažloutlé tóny pleti a rozptyluje její nevýrazný odstín,
  • rozjasňovač – odráží světlo, a proto je perfektní pro kontury a zvýraznění partií, jako jsou lícní kosti či spánky.

Aplikace: Nanášejte před použitím make-upu nebo CC krému. Naneste jemně na partie, které vyžadují korekci a opatrně rozetřete pomocí prstů nebo kosmetickým štětcem. Pokud je třeba, zopakujte aplikaci, ale vyvarujte se nanesení příliš silné vrstvy, mohlo by dojít k nepřirozenému barevnému vyznění. Dokončete líčení aplikací make-upu nebo CC krému. V případě, že používáte rozjasňovač, naneste jej až na make-up.

Zdroj: Korektory

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT SKVRNY OD ČERVENÉHO VÍNA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Odstranění skvrny od červeného vína z textilu dosáhneme potřením potřísněného místa savem. Savo obsahuje chlór, který zbavuje pigmenty jejich barev a díky tomu dokáže skvrny na textilu vybělit. Postup při odstraněné fleků od červeného vína je jednoduchý. Pod potřísněnou látku vložte dostatečně velký mikrotenový sáček. Pak na skvrnu nakapejte savo, které se rychle rozpije do okolí. Na okraji vlhkého oka ze sava se vytvoří fialový okraj, který bude následným vypráním odstraněn. Nechte savo na textilu působit 20 minut. Potom na místo, kde byla skvrna, nalijte tekutý prací prostředek, dobře tkaninu proměte a pak ji vyperte běžným způsobem s ostatním prádlem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anajstol@seznam.cz.

1.posypeme solí a promneme a po cvíli vypereme.2.pokapeme bílým vínem a promneme,potřeme vodkou a vypereme.3.skvrny namočíme do horkého či kyselého mléka a po delší době vypereme.savo se dá uplatnit jen na bílé látce.4.skvrnu zakapeme citronovou štavou promneme a hned přepereme,staré skvrny vyčistíme 10%roztokem kyseliny vinné nebo citronové a běžným vypráním

Zdroj: diskuze Jak odstranit skvrny od červeného vína?

Rizika konzumace květáku při Warfarinu

V jednom průměrném květáku je 2,02 mcg vitaminu K.

Pokud byste celý den jedli pouze květák, tak byste museli sníst cca 44 hlávek, abyste dosáhli na doporučenou 100% denní hodnotu vitaminu K, což je 90 mcg.

Abyste získali 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste zkonzumovat přibližně 22 hlávek syrového květáku.

A abyste do sebe dostali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního limitu vitaminu K, museli byste sníst okolo 11 hlávek syrového květáku.

Doporučená dávka pro dospělé je denně 90 mikrogramů vitaminu K – kdybyste toto množství chtěli přijmout prostřednictvím květáku, tak by vám asi poděkovala vaše střeva kvůli následné plynatosti.

Květák je stejně jako brokolice a zelí stejného botanického druhu. Máme-li myslet na květák jako na léčivou potravinu, musíme se zaměřit na jeho výživovou hodnotu. Květák je bohatý na vitamin C a na draslík. Oproti tomu má malé množství takových prvků, jako je sodík, málo sacharidů, proteinů a mizivé procento tuku. Důležitý je obsah vápníku, železa, manganu, mědi, fosforu, zinku, chromu a selenu. Z vitaminů stojí za to jmenovat vitamin B, provitamin A (betakaroten) a vitamin E. Je zajímavé si povšimnout, že květák má různé kultivary: růžicovitý zelený „Romanesque“ – barva je způsobena chlorofylem; fialový – způsobeno přítomností antokyanů, modrého barviva (červené zelí, černý rybíz). Někde se pěstuje také žlutý květák.

Zdroj: Warfarin a květák

Co je hypermangán

Hypermangán je manganistan draselný, chemicky KMnO 4, a je to černo-fialová lesklá krystalická sůl. Hypermangán je velmi dobře rozpustný ve vodě, kdy vzniká růžovo-fialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum , k potírání ekzémů a plísní na nohou. Hypermangan je oxidační činidlo, proto musí být v určité vzdálenosti od rezavějících kovů. Pokud budeme železnou tyč pravidelně namáčet v "čerstvém" vodném roztoku hypermanganu, tak za krátko nám zreziví. Hypermangan je minerál, který má molární hmotnost cca 158 g / mol a hustotu asi 2,7 g / cm 3.
Při použití hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok hypermanganu zanechává na pokožce hnědé skvrny, které do 48 hodin zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem.

Zdroj: Hypermangan cena

Co je hypermangan?

Hypermangán je manganistan draselný, chemicky KMnO 4, a je to černo-fialová lesklá krystalická sůl. Hypermangán je velmi dobře rozpustný ve vodě, kdy vzniká růžovo-fialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum, k potírání ekzémů a plísní na nohou. Hypermangan je oxidační činidlo, proto musí být v určité vzdálenosti od rezavějících kovů. Pokud budeme železnou tyč pravidelně namáčet v "čerstvém" vodném roztoku hypermanganu, tak za krátko nám zreziví. Hypermangan je minerál, který má molární hmotnost cca 158 g / mol a hustotu asi 2,7 g / cm 3.
Při použití hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok hypermanganu skutečně vytváří na pokožce hnědé skvrny, zejména pak hnědé klouby na rukou. Ale nebojte tyto hnědé klouby a hnědé skvrny do 48 hodin zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem, který urychlí vyblednutí hnědých fleků i z pokožky. Hypermangan nezpůsobuje žádnou otravu kůže, můžete být klidná.

Zdroj: Hnědé klouby a hnědé fleky po hypermanganu

Oteklá tvář bez bolesti zubu

Otok tváře může být relativně neškodným příznakem nebo naopak příznakem vážného onemocnění.

Otoky pod očima: bývají způsobeny sníženou funkcí ledvin, kdy se ledviny nemohou vyrovnat s nadbytkem vody.

Dlouhotrvající otok: je pravděpodobně způsoben zánětlivým onemocněním, jako je zánět vedlejších nosních dutin, při kterém zánět postihuje dutiny.

Alergický otok: jestliže je otok doprovázen kožní vyrážkou a problémy s dýcháním, je téměř jisté, že se jedná o alergickou reakci. V takových případech otok trvá jen několik hodin nebo minut. Tyto otoky jsou nejvíce nebezpečné, protože mohou vést k závažným, život ohrožujícím stavům. Alergická reakce může podobně způsobit zarudnutí, otok očí a krku.

Jiné příčiny otoků obličeje jsou:

  • konzumace alkoholických nápojů;
  • přebytek soli v potravě;
  • nedostatek vitamínů;
  • únava;
  • nespavost nebo deficit spánku;
  • špatná výživa;
  • přejídání – převážně v noci.

Všechny z výše uvedených důvodů mohou způsobit nejen otok tváře, ale i jiných částí těla. V dopoledních hodinách se nejčastěji vyskytují ranní otoky pod očima, protože je v těchto oblastech kůže velmi citlivá a jemná.

Mezi hlavní příčiny retence (zadržování) tekutin patří:

  • přesolování – sůl váže vodu, drží ji v mezibuněčných prostorách, a nadto zpomaluje oběh;
  • pití velkého množství tekutin před spaním;
  • únava, neustálý nedostatek spánku, stres;
  • nízká poloha hlavy při spánku;
  • teplé počasí;
  • intenzivní trénink – k edému dochází po deficitu tekutin;
  • použití kosmetiky a následná alergická reakce;
  • nedostatek kyslíku v místnosti;
  • zhoršení metabolických procesů;
  • zácpa – jako výsledek intoxikace celého organismu s následným otokem obličeje;
  • konec menstruačního cyklu – zvýšené hladiny estrogenů ve dnech před menstruací způsobují zadržování tekutin;
  • těhotenství – zejména ve třetím trimestru – tento jev je normální a je způsoben akumulací solí a vody;
  • porušení lymfatických a žilních cest – v tomto případě má kůže žlutý, modrý či fialový odstín.
Nejčastější příčiny otoku tváře:
  • alergie – bývá doprovázena dušností;
  • renální patologie – akutní zánět ledvin vede k neočekávanému zvýšení teploty a k edému, objevuje se otok obličeje a nápadný otok očních víček, která začnou viset přes oči;
  • příušnice – může dojít k otoku tváře v důsledku onemocnění;
  • onemocnění štítné žlázy – snížení její funkce spouští zpomalení metabolismu, zadržování tekutin, otok tváře;
  • hnisavý zánět zubu nebo dásně – objevuje se oteklá tvář zevnitř nebo oteklá vnitřní strana tváře právě od zubu
  • onemocnění srdce a problémy s cévami, revmatické léze myokardu, vrozené srdeční vady;
  • těžká anémie;
  • nevyvážená strava, nedostatek bílkovin;
  • zánět nebo ucpání slinné žlázy.
Otok levé nebo pravé poloviny obličeje je výsledkem následujících onemocnění:
  • infekce vedlejších nosních dutin či mandlí;
  • ochrnutí – výsledkem je zhoršený proces odtoku žilní krve a lymfy z paralytického postižení;
  • trombóza kavernózního sinu – velmi vzácné onemocnění, které začíná otokem jedné poloviny obličeje, průběh onemocnění je však bilaterální;
  • peritonzilyární absces – patří mezi komplikace angíny;
  • jednostranná lymfostáza.

Zdroj: Oteklá tvář, ale zub nebolí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP