| II/5 | - Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách. - Chronický lymfatický edém.
 | K 21 dnů Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z 
 (...více se dočtete ve zdroji) 
                  
                    Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně
                  
                 
                PoradnaV naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera. Potrebuju radu abych srazila cukr ani boruvky ani zeli tak co dal dekuji Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Cvičení je rychlý a účinný způsob, jak snížit hladinu cukru v krvi co nejrychleji. Cvičení může snížit hladinu cukru v krvi po dobu 24 hodin nebo i déle po jeho skončení. Je to proto, že po cvičení je vaše tělo citlivější na inzulín. Fyzická aktivita způsobuje, že tělo využije glukózu jako energii. V důsledku toho buňky dodávají glukózu do svalů a hladina cukru v krvi obvykle klesá. Aby to fungovalo, potřebujete formu cvičení, která rozpumpuje vaše srdce rychleji než obvykle. To může být třeba chůze rychlým tempem, jízda na kole do kopce nebo dřepy.
 Zdraví Cempírek!
 
                  
                    Zdroj: příběh Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi
                  
                 
                Vysvětlení hodnotI zdravý člověk má po jídle zvýšenou hladinu krevního cukru. Rozdíl mezi ním a diabetikem je v tom, jak se jeho tělo s touto situací dokáže vypořádat. U zdravého člověka dojde velmi rychle k úpravě hodnot krevního cukru do normálu, zatímco tělo pacienta s cukrovkou to nedokáže. Pokud diabetik nesníží zvýšenou hladinu glykemie, ohrožuje sám sebe, celé tělo, všechny svoje orgány. Kvůli cévním komplikacím si navíc zbytečně zkracuje život. Proto se všichni diabetici musí léčit. Každý diabetik má svůj léčebný plán a režim, sestavený individuálně na základě svého zdravotního stavu a závažnosti onemocnění. Všichni diabetici mají ale společné to, že musí udržovat hladiny své glykemie co nejblíže normálním hodnotám. 
     
      Hladina cukru v krvi 6: jedná se o lehce zvýšenou hladinu cukru.Hladina cukru v krvi 8: tato hodnota již signalizuje onemocnění cukrovkou. Vyskytuje se, když slinivka břišní tvoří málo inzulinu nebo když netvoří žádný inzulin, případně když inzulin je produkován, ale tělo na něj nereaguje. Potom se cukr v krvi nedovede spálit.Hladina cukru v krvi 10: může se jednat o přechodnou nediabetickou hyperglykemii, například při stresových situacích, při akutním infarktu myokardu nebo náhlé cévní mozkové příhodě, při operacích nebo traumatu. Obvykle ustupuje během jednoho týdne.Hladina cukru v krvi 12: glykemie zvýšená nad referenční rozmezí se označuje jako hyperglykemie. Je základním projevem diabetu mellitu.Hladina cukru v krvi 15: může se jednat o počáteční stav hyperglykemie.Hladina cukru v krvi 20: tato hodnota značí hyperglykemii.Hladina cukru v krvi 30: tato hodnota vyžaduje hospitalizaci. 
                  
                    Zdroj: článek Hladina cukru v krvi - tabulka
                  
                 
                PoradnaV naší poradně s názvem UREA HODNOTY 8,9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hejhalova. Dobrý den,byla jsem na odběru krve a zjistili mi hodnotu 8,9. urea,mám obavy že mám něco s ledvinami,příští týden jdu k lékaři,co prosím značí tato hodnota? Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Normální hodnota urea (močovina) v krvi je 2,8 - 8 mmol/l u mužů ao něco méně u žen: 2-6,7 mmol/l. Zvýšené hodnoty urea v krvi mohou souviset s věkem. Starší lidé mají více močoviny než mladší. Vyšší hladiny močoviny bývají u lidí, kteří málo pijí a trpí dehydratací. Vyšší hladina močoviny může být také příznakem onemocnění ledvin. Pokud ledviny již nezvládají vylučovat odpadní látky, bude se i močovina hromadit v krvi. Pro přesné určení příčiny budou třeba další testy a vyšetření. Existují postupy, jak snížit hodnoty urea v krvi na normální úroveň. Zůstaňte tedy v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho následná doporučení. Nyní buďte v klidu a neobávejte se hned toho nejhoršího. Mírně zvýšené hodnoty, kam patří i vaše naměřená hodnota, se dají úspěšně snížit.
 
 Zdraví Cempírek!
 
                  
                    Zdroj: příběh Urea hodnoty 8,9
                  
                 
                Jak snížit hladinu cukru v krviGlykemický index (GI) je ukazatel, kterým se hodnotí rychlost přeměny sacharidů na glukózu, určuje tedy, jak moc se po konzumaci konkrétní potraviny zvedne hladina cukru v krvi. Pro glukózu je stanoven glykemický index 100 a potraviny se dělí na ty s nízkým GI (hodnota nižší než 55), se středním GI (56–70) a s vysokým GI (hodnota vyšší než 70). Hodnotu glykemického indexu ovlivňuje jak složení potraviny, tak způsob jejího zpracování. Čím vyšší index je, tím rychleji dochází k nárůstu glykemie a tím rychleji se po jídle opět dostaví pocit hladu. Potraviny s nižším glykemickým indexem jsou pro tělo vhodnější, protože po nich nedochází k výrazným výkyvům krevního cukru, tělo lépe využije dodanou energii a obecně se dají tyto potraviny považovat za prevenci civilizačních chorob. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří kořenová zelenina, jablka, žitný celozrnný chléb, tmavá rýže, ovesná kaše či čočka. Ty všechny mají glykemický index nižší než 50. Naopak lívance, smažené hranolky, koblihy nebo pizza mají vysoký glykemický index – jeho hodnota se pohybuje mezi 60 a 90. Snížení hladiny cukru podpoří nejen správné potraviny, ale také dodržování obecných zásad. Zejména dostatečný pitný režim, kterému dominuje čistá voda, pomáhá díky řadě biochemických procesů snižovat hladinu cukru v krvi. Stejně důležité je sledovat celkový energetický příjem, proto byste se měli vyvarovat přejídání, tedy neadekvátního zvyšování krevního cukru. Jezte pokud možno pravidelně a v menších porcích. Naučte se sledovat složení potravin uvedené na obalech a soustřeďte se jak na celkovou energetickou hodnotu, tak na zastoupení jednotlivých složek. Ke snížení glykemie přispívá také pravidelný pohyb, svaly při něm totiž spotřebovávají cukr z krve na svou činnost. Na hladinu cukru v krvi má vliv rovněž psychické vypětí – stresové hormony ovlivňují hladinu cukru v krvi, dlouhodobý stres je tedy pro organismus škodlivý i v tomto směru. Vláknina zpomaluje trávení sacharidů a reguluje hladinu krevního cukru, která díky ní stoupá pozvolna a kontrolovaně. Ze dvou druhů vlákniny, ve vodě rozpustné a nerozpustné, je pro snižování krevního cukru přínosnější ta rozpustná. Konzumujte zeleninu, luštěniny či ovesné vločky. Neslazené ovesné kaše jsou vynikajícím zdrojem energie a k jejich trávení potřebuje organismus hodně času. Díky tomu se krevní cukr po konzumaci ovesných vloček nedostává na vysoké hodnoty příliš rychle. Pokud si snídaňovou ovesnou kaši ochutíte skořicí, která snižuje glykemii (hladinu cukru v krvi), uděláte svému tělu po ránu opravdu dobře. Vhodným pomocníkem jsou i lněná semínka, která nejenže obsahují vlákninu, ale sama o sobě také snižují hladinu krevního cukru. Vláknina navíc podporuje čištění střev, bezproblémové trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pro organismus tak má mnohostranný význam. 
                  
                    Zdroj: článek Hladina cukru v krvi - tabulka
                  
                 
                PoradnaV naší poradně s názvem SPRÁVNÉ HODNOTY ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef. Dobrý den,zajímalo by mne, jaká správná hodnota naředěné krve.
 Děkuji za odpověď a zdravím.              J. Sedloň
 Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Hodnota naředěné krve se vyjadřuje jako laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času - INR (z anglického International Normalised Ratio). Čím vyšší je hodnota INR, tím déle se krev sráží.U zdravého jedince neléčeného antivitamínem K je normální hodnota INR 0,8 až 1,2. Optimální hodnota u pacienta léčeného léky na ředění krve je 2–3 při středním riziku trombotické příhody, respektive 2,5–3,5 při riziku vysokém.
 
 Zdraví Cempírek!
 
                  
                    Zdroj: příběh Správné hodnoty ředění krve
                  
                 
                Dělení podle skupin1. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku   
    Sójové maso – bílkoviny ve 100 g: 45 g, tuky ve 100 g: 2 gOlomoucké tvarůžky – bílkoviny ve 100 g: 29,7 g, tuky ve 100 g: 0,8 gTvaroh na strouhání – bílkoviny ve 100 g: 28,6 g, tuky ve 100 g: 0,9 gČočka – bílkoviny: ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 1,2 gPšeničné klíčky – bílkoviny ve 100 g: 26,6 g, tuky ve 100 g: 9,2 gKrůtí prsa– bílkoviny ve 100 g: 24,1 g, tuky ve 100 g: 1 gZvěřina průměr – bílkoviny: ve 100 g: 24 g, tuky ve 100 g: 1,5 gHrách – bílkoviny ve 100 g: 23,7 g, tuky ve 100 g: 1,4 gFazole – bílkoviny ve 100 g: 23,5 g, tuky ve 100 g: 1,6 gKuřecí prsa – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 0,9 gDrůbeží játra – bílkoviny ve 100 g: 22,9 g, tuky ve 100 g: 4,5 gTuňák – bílkoviny ve 100 g: 22,1 g, tuky ve 100 g: 7,8 gTelecí kýta – bílkoviny ve 100 g: 20,8 g, tuky ve 100 g: 6 gHovězí svíčková – bílkoviny ve 100 g: 20 g, tuky ve 100 g: 7,4 gTvaroh bez tuku – bílkoviny ve 100 g: 18,8 g, tuky ve 100 g: 0,8 gAmarant – bílkoviny ve 100 g: 18 g, tuky ve 100 g: 8 gTvaroh polotučný – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 2,5 gTofu – bílkoviny ve 100 g: 15,5–16,5 g, tuky ve 100 g: 2,5–3,5 gKrevety – bílkoviny ve 100 g: 16,5 g, tuky ve 100 g: 0,8 gFilé z tresky – bílkoviny ve 100 g: 16,2 g, tuky ve 100 g: 0,6 gVaječný bílek – bílkoviny ve 100 g: 11,1 g, tuky ve 100 g: 0,2 gSýr Cottage – bílkoviny ve 100 g: 13 g, tuky ve 100 g: 5 gKnäckebrot – bílkoviny ve 100 g: 9 1 g, tuky ve 100 g: 4 gHrášek – bílkoviny ve 100 g: 6,5 g, tuky ve 100 g: 0,5 gBílý jogurt – bílkoviny ve 100 g: 4,2-5,9 g, tuky ve 100 g: 3,5 gBrokolice – bílkoviny ve 100 g: 4,4 g, tuky ve 100 g: 0,9 g 2. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků   
    Sója (luštěnina) – bílkoviny ve 100 g: 43,8 g, tuky ve 100 g: 23 gParmezán – bílkoviny ve 100 g: 35,6 g, tuky ve 100 g: 25,8 gEidam 30% tuku v suš. – (...více se dočtete ve zdroji) 
                  
                    Zdroj: článek Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
                  
                 
                PoradnaV naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha. Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn  i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.Děkuji za odpověď.
 Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.
 Zdraví Cempírek!
 
                  
                    Zdroj: příběh Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru
                  
                 
                Co má střední obsah purinů STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:  
    fazole bílé, suché 128; 127,1sója suchá 190; 139,1hovězí maso 120; 192hovězí maso, filé 110; 216,4hovězí maso, přední žebro 120; 185,4hovězí maso, svaly 133; 292,1hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4hovězí maso, rameno 110; 203,9černé fazole mungo, suché 222; 194,3kaviár (pravý) 144; 141,6kuře (prsa s kůží) 175; 288,4kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8vařená slepice, průměr 159; 149,2kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2kachna, průměr 138; 146,2sardel 239; 560kapr 160; 330,9ryba průměr 109; 335,9treska jednoskvrnná 139; 425,2halibut 178; 439,9sleď obecný 190; 342,4sleď atlantik 210; 216,9sledě obecně 219; 197,6makrela 145; 191,2okoun 110; 311,3okouni obecně 241; 544,1treska tmavá 163; 473,4losos 170; 202sardinky 345; 693,2pstruh 297; 686,7tuňák 257; 273,7tuňák v oleji 290; 246,2husa 165; 116,7hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4šunka, vařená 131; 248,1srdce ovce 241; 367,6koňské maso 200; 438,8ledviny 218; 419,6jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371čočka suchá 127; 93,8lněné semínko 105; 67,4játra kuře 243; 426,3humr 118; 346,4plíce 147; 389,1slávky 112; 391,5hovězí srdce 256; 504,3hovězí ledvina 269; 569,5hovězí plíce 399; 961,4hovězí jazyk 160; 186hrách suchý 109; 84,2vepřová ledvina 334; 784,5vepřový jazyk 136; 208,2štika 140; 406,7semeno máku suché 170; 86vepřové břicho 100; 92,3vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6vepřová kotleta s kostí 145; 260vepřová líčka 140; 170,4vepřová panenka 150; 334,8vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4vepřové svaly 166; 374,9vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7králík/zajíc (průměr) 105; 219,4klobása „jagdwurst“ 112; 127,8salám německý 104; 65,9játrový salám 165; 122,2párky z vepřového masa 101; 80,2hřebenatka 136; 505,8krevety 147; 397,9slezina obecně 343; 815,9slunečnicové semeno, suché 143; 59,5telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6telecí filé 140; 347,3telecí koleno s kostí 150; 353,2telecí stehno s kostí 150; 310,2telecí maso, pouze svaly 172; 438,7telecí, krk s kostí 150; 326,9telecí rameno 140; 309,3zvěř (...více se dočtete ve zdroji) 
                  
                    Zdroj: článek Tabulka potravin podle obsahu purinů
                  
                 
                PoradnaV naší poradně s názvem BÍLKOVINY V KRVI A MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Bezdekova. Při odběru plazmy mi bylo zjištěno,že mám vysoký obsah bílkovin v krvi.Může mi to někdo prosím objasnit blíž?Děkuji Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Vysoká hladina bílkovin v krvi není specifická nemoc nebo stav. Obvykle se jedná o laboratorní nález odhalený při hodnocení jiného stavu nebo symptomu. Například vysoký obsah bílkovin v krvi se vyskytuje u lidí, kteří jsou dehydratovaní. Skutečným problémem však je, že krevní plazma je ve skutečnosti koncentrovanější.
 Některé bílkoviny v krvi mohou být zvýšené, protože vaše tělo bojuje s infekcí nebo jiným zánětem. Lidé s určitými onemocněními kostní dřeně, jako je mnohočetný myelom, mohou mít vysoké hladiny krevních bílkovin dříve, než se u nich projeví jakékoli další příznaky.
 
 Pokud lékař během hodnocení objeví vysokou hladinu bílkovin v krvi, další testy mohou pomoci určit, zda existuje nějaký základní problém.
 
 Test celkových bílkovin může určit, zda máte vysokou hladinu bílkovin v krvi. Další specifičtější testy, včetně elektroforézy sérových proteinů (SPEP), mohou pomoci určit přesný zdroj, jako jsou játra nebo kostní dřeň. Tyto testy také mohou identifikovat konkrétní typ proteinu, který se podílí na vysoké hladině bílkovin v krvi. Váš lékař objedná SPEP, pokud má podezření na onemocnění kostní dřeně.
 
 Zdraví Cempírek!
 
                  
                    Zdroj: příběh Bílkoviny v krvi a moči
                  
                 
                Škodí jablko při cukrovceJablka jsou vysoce výživná, mají vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a několik antioxidantů. Jedno středně velké jablko má 95 kalorií, 25 gramů sacharidů a 14 % denní hodnoty vitamínu C. Je zajímavé, že velká část jablečných živin se nachází ve slupce. Jablka navíc obsahují velké množství vody a vlákniny. Středně velké jablko obsahuje cca 4,4 g vlákniny. Vláknina zpomaluje trávení a absorpci sacharidů, což způsobuje, že nedochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi tak rychle. Je známo, že vláknina má ochrannou funkci proti diabetu II. typu a že vláknina v jablku může zlepšit hladinu cukru v krvi.  I když tedy jablka obsahují sacharidy, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, obsažená vláknina pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho je vláknina velmi přínosná i v jiných oblastech našeho zdraví. Jablka tedy v konečném důsledku mají jen minimální účinek na hladinu cukru v krvi a je nepravděpodobné, že by způsobila rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, dokonce u diabetiků. Jablka navíc obsahují polyfenoly, rostlinné sloučeniny, které mohou zlepšit citlivost na inzulín a snížit inzulínovou rezistenci. Polyfenoly jsou obsažené ve slupce a stimulují slinivku. Každodenní konzumace jablka může pomoci zabránit cukrovce II. typu, stejně jako udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Příznivý vliv mají pravděpodobně i obsažené antioxidanty.  Jablko obsahuje tyto antioxidanty:  
    quercetin – zpomaluje trávení digoxem, což pomáhá předcházet tvorbě cukru v krvi;kyselina chlorogenová – pomáhá tělu účinněji využívat cukr;phlorizin – zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje hladinu cukru v krvi. Jablka jsou vysoce výživná a mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi. Jsou zdravá a jsou v rozumné míře zdravá i pro diabetiky při pravidelné konzumaci. Každá denně spotřebovaná porce ovoce vede k nižšímu riziku srdečních onemocnění (až o 7 %).  Ale pozor, pokud počítáte sacharidy, nezapomínejte na 25 gramů sacharidů, které jablko obsahuje. Nezapomínejte také sledovat hladinu cukru v krvi po jídle a zjistěte, jak na vás osobně jablka působí. Tipy:   
    Rozložte si denní dávku ovoce (jablek) na celý den, abyste co nejvíce udržovali hladinu cukru v krvi stabilní.Vyvarujte se jablečného džusu. Džus nemá stejné výhody jako jablko, obsahuje více cukru a chybí v něm vláknina.Konzumujte jablko i se slupkou, ta je zdrojem prospěšných látek.Přidávejte jablko do pokrmů. V tvarohu či jogurtu jsou výborným dochucovadlem. 
                  
                    Zdroj: článek Jablka a cukrovka
                  
                 
                PoradnaV naší poradně s názvem  KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel TIBOR  KOUBA. mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Lékař vám udělal krevní test, aby zjistil, jak dlouho trvá, než se vaše krev srazí. Tento test se nazývá PT nebo test protrombinového času. Výsledek testu se nazývá hladina INR.
 Hodnota INR 6,1 je vysoká a může nastat, když užíváte Warfarin. Warfarin pomáhá předcházet krevním sraženinám tím, že zpomaluje dobu potřebnou ke srážení krve. Srážlivost krve je složitý proces, který vyžaduje přítomnost vitamínu K. Warfarin vychytává vitamín K a tím zvyšuje hodnotu INR. Vitamín K si tělo nedokáže vyrobit a je závislé na jeho příjmu z potravy. Je-li potrava chudá na vitamín K, potom Warfarin rychle vychytá většinu vitamínu K a zvýší se tak hodnota INR. Cíl INR pro lidi, kteří užívají Warfarin, je obvykle od 2 do 3,5. Hodnota vyšší než 3,5 zvyšuje riziko problémů s krvácením.
 
 Mnoho věcí může ovlivnit způsob, jakým Warfarin funguje. Některé přírodní léčivé produkty a jiné léky mohou způsobit, že Warfarin bude fungovat příliš silně. To může zvýšit vaše INR. Pokud pijete hodně alkoholu, může to rovněž zvýšit vaše INR. A těžký průjem nebo zvracení mohou také zvýšit vaše INR.
 
 Nejčastější příčina vysokého INR bývá v jídle, kdy si lidé myslí, že nemohou konzumovat zeleninu, když užívají Warfarin. U Warfarinu je zapotřebí dodržovat určitou dietu, která zajistí, že přijmete dostatek vitamínu K každý týden stejné množství.
 
 Dieta určuje denní příjem vitamínu K 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Při této dietě proto musíte hlídat všechny potraviny, které se získávají z rostlin a orgánů zvířat, jelikož obsahují vitamín K. Čím zelenější rostlinná potravina je, tím má více vitamínu K.
 Nejvíce vitamínu K má kapusta a zelí, kde stačí sníst pouze pár soust k dosažení denního limitu. To se hodí na dny, kdy víte, že jste snědl málo zeleniny, tak tímto způsobem můžete rychle dorovnat hladinu vitamínu K.
 
 Potraviny, které nemusíte hlídat jsou maso, kromě orgánů, pečivo, rýži, těstoviny, mléko, sýry, sladkosti, nápoje. Obecně platí jednoduché pravidlo: Kupovat vždy stejné rostlinné potraviny a zvířecí orgány (játra, srdce, ledviny) na jeden týden a ty pak různě kombinovat každý den.
 
 Nejlepší způsob, jak snížit INR, bude záviset na několika věcech. V první řadě je třeba soustředit pozornost na dostatečný příjem vitamínu K ve stravě. V některých případech vám může lékař na několik dní vysadit užívání Warfarinu. Můžete také dostat jiné léky, které budete užívat.
 
 Budete muset být často testován, aby se lékař ujistil, že vaše úroveň INR klesá. Budete také muset sledovat známky krvácení.
 
 Lékař vás sice pečlivě zkontroluje, ale problémy se mohou objevit později. Pokud zaznamenáte jakékoli problémy nebo nové příznaky, okamžitě vyhledejte lékařské ošetření.
 
 Následná péče je klíčovou součástí vaší léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že jste s lékařem domluven na pravidelných kontrolách a choďte na ně. Pokud máte akutní problémy s krvácením, zavolejte na záchrannou službu vytočením čísla 112. Je také dobré znát výsledky svých testů a vést si sez
 
                  
                    Zdroj: příběh Krevní kvik hodnoty 6.1 INR
                  
                 
                Nízká hladina cukru v krvi (hypoglykémie)Riziko hypoglykémie u přípravku Ozempic a dalších agonistů receptoru GLP1 je nízké, ale přesto se může objevit. Můžete být vystaveni většímu riziku tohoto nežádoucího účinku, pokud užíváte také jiné léky na diabetes, včetně derivátů sulfonylmočoviny (například: glipizid nebo glyburid) nebo inzulínu. Vyšší dávky přípravku Ozempic mohou také zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi. Nízká hladina cukru v krvi, pokud se objeví, může být vážným vedlejším účinkem. Poznatky z monoterapieVe 30týdenních studiích, kdy byl přípravek Ozempic v dávce 0,5 mg nebo 1 mg použit jako jediná léčba diabetu, se nízká hladina cukru v krvi s příznaky objevila u 1,6 % až 3,8 % pacientů užívajících přípravek Ozempic a u 0 % pacientů užívajících placebo (neaktivní léčba). Při monoterapii přípravkem Ozempic nebyla hlášena žádná závažná hypoglykémie. Poznatky z použití s inzulínemPři použití přípravku Ozempic s inzulínem může dojít k hypoglykémii a může být nutné snížit dávku inzulínu. Když byl přípravek Ozempic v dávce 0,5 mg nebo 1 mg použit s inzulínem (s metforminem nebo bez něj), nízká hladina cukru v krvi se objevila u 16,7 % až 29,8 % pacientů užívajících přípravek Ozempic au 15,2 % užívajících placebo. Závažná nebo zdokumentovaná symptomatická nízká hladina cukru v krvi se vyskytla u 8,3 % až 10,7 % pacientů a 5,3 % ve skupině s placebem. Závažně nízká hladina cukru v krvi byla hlášena u 1,5 % pacientů, kteří dostávali dávku 1 mg přípravku Ozempic, a u žádné z ostatních skupin. Poznatky z použití se sulfonylmočovinamiPokud se tento lék používá se sulfonylmočovinami, jako je glipizid, glyburid nebo glimepirid, může dojít k hypoglykémii a může být nutné snížit dávku sulfonylmočoviny. Těžká hypoglykémie se objevila u 0,8 % a 1,2 % pacientů, když byl přípravek Ozempic 0,5 mg a 1 mg podáván současně se sulfonylmočovinou. Zdokumentovaná symptomatická nízká hladina cukru v krvi se objevila u 17,3 % a 24,4 % pacientů, když byl přípravek Ozempic 0,5 mg a 1 mg podáván současně se sulfonylmočovinou. Těžká nebo glukózou potvrzená symptomatická hypoglykémie se vyskytla u 6,5 % a 10,4 % pacientů, když byl přípravek Ozempic 0,5 mg a 1 mg podáván současně se sulfonylmočovinou. Nízká hladina cukru v krvi byla také hlášena u pacientů užívajících agonisty receptoru GLP-1, kteří nemají diabetes 2. typu. Tipy na zvládnutí nebo rozpoznání nízké hladiny cukru v krviOkamžitě zavolejte svého lékaře, pokud máte některý z&nbs (...více se dočtete ve zdroji) 
                  
                    Zdroj: článek Ozempic nežádoucí účinky
                  
                 
                PoradnaV naší poradně s názvem STUPNICE MĚŘENÍ CUKRU V KRVI TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Žurek. Glukometrem naměřím hodnoty 158,146 atd.Jsem zvyklý na 7,1..8,6.Jaký je převod? Žurek Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Hodnoty v desítkách 158, 146 a podobně, jsou hodnoty glukózy v miligramech na decilitr krve. Hodnoty, na které jste zvyklý 7,1 a 8,6 jsou v milimolech glukózy na litr krve. Převod je jednoduchý. Stačí, když hodnotu z glukometru vydělíte 18. Takže potom hodnota 158 bude znamenat 8,78 a hodnota 146 zase 8,11.
 Zdraví Cempírek!
 
                  
                    Zdroj: příběh Stupnice měření cukru v krvi tabulka
                  
                 
                Co zvyšuje hladinu cukru v krviU zdravého člověka se cukr (tedy glukóza) přesouvá z krve do tkání, kde je ho potřeba jako zdroje energie. Jeho správné fungování zajišťuje inzulin. Pokud se ve slinivce břišní tvoří málo nebo žádný inzulin (nebo tělo případně inzulin produkuje, ale nereaguje na něj), nedostává se cukr tam, kam má, a zůstává v krvi. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi potom může poškozovat nejen cévy, ale i další tkáně. U cukrovky je nutná pravidelná kontrola. Zvýšená hladina cukru v krvi se sleduje dle situace i několikrát denně. Jedině takto zjistíte, jak vaše tělo reaguje na potraviny, na léky, na pohyb, na stres a na denní aktivity, které jsou součástí vašeho života. Změřit se můžete nechat buď v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře, na kterou máte nárok jednou za dva roky, nebo pokud máte glukometr (přístroj na měření hladiny cukru v krvi), tak sami doma. Regulace cukrovky se zaměřuje na udržení hladiny krevního cukru co nejblíže normálním hodnotám. Vysokou hladinu krevního cukru často doprovázejí další zdravotní potíže včetně vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a vysokých triglyceridů, a to vše přispívá k onemocnění srdce. Cukrovka často vzniká kvůli nezdravému životnímu stylu. Může vzniknout například i po operacích či při zánětech slinivky břišní. Hladina (množství) glukózy v krvi se nazývá glykemie. Glykemie se udává v mmol/l. U zdravého člověka glykemie neklesne pod 3,3 mmol/l a nalačno nestoupne přes 6 mmol/l. Jen krátce po jídle je o trochu vyšší, ale za hodinu už klesá pod 7,7 mmol/l a pokles do rozmezí mezi 3,3–6 mmol/l i potom rychle pokračuje. Glykemie je tedy hladina krevního cukru v žilní krvi odebraná nalačno a stanovená v laboratoři, nikoliv na glukometru. Hladiny cukru v krvi:  
    do 5,6 mmol/l se nejedná o diabetes mellitus5,6–7 moll/l může se jednat o prediabetesnad 7,0 moll/l jedná se o diabetes mellitus U obou variant diabetu, tedy jak u prvního, tak u druhého typu, začne stoupat hladina glukózy, a když dosáhne určité úrovně, začne její přebytek odcházet močí. Organismus se snaží snížit nebezpečně vysokou hladinu glukózy v krvi, což je stav zvaný hyperglykemie, a to tím, že převádí vodu zadrženou v buňkách do krevního oběhu, aby tak přeslazenou krev poněkud zředil a následně přebytečný cukr vyloučil močí. Důsledkem je vysoká hladina glukózy v moči. Naopak pokles glykemie pod hodnotu 2,2 mmol/l se označuje jako hypoglykemie. Při hypoglykemii je ohroženo zásobování mozkové tkáně glukózou. Mírná hypoglykemie se u zdravých lidí projevuje například při nízkém příjmu potravy či vysoké tělesné zátěži. Příznaky jsou však mírnější. Většinou dojde k několikavteřinové mdlobě. Pravidelné měření je tedy jediný způsob, jak snadno zjistit, jaká je vlastně hodnota cukru v krvi. 
                  
                    Zdroj: článek Zvýšený cukr v krvi
                  
                 
                PoradnaV naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš. mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi? Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu. 
 Zdraví Cempírek!
 
                  
                    Zdroj: příběh Hladina cukru v krvi - tabulka
                  
                 
                Přípravky na snížení hladiny cukru v krviSnížení hladiny krevního cukru můžeme dosáhnout různými způsoby. Základem, jak snížit hladinu cukru v krvi, jsou vždy režimová opatření, tedy zdravá a pestrá strava, omezení potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a tučných potravin. Fyzická aktivita (cvičení) představuje další vhodný způsob. Spalování energie při cvičení navíc pomáhá snížit tělesnou hmotnost, což je také velice důležité, protože nadváha přispívá ke zvýšené hladině cukru v krvi. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi způsobuje komplikace. Vhodný doplňkem zdravého jídelníčku mohou být i potravinové doplňky s obsahem přírodních látek, které podporují udržení normální hladiny cukru v krvi. Diaben – pro zdravou hladinu cukruDiaben je komplexní doplněk stravy. Obsahuje unikátní kombinaci přírodních látek, které přispívají k udržení normální hladiny cukru v krvi. 1 kapsle obsahuje:  
    200 mg extraktu z Gymnema sylvestre (gurmar)100 mg kyseliny alfa-lipoové100 mg extraktu ze skořice Přípravek neobsahuje lepek. Gurmar (Gymnema sylvestre)Gymnema sylvestre neboli gurmar je rostlina pocházející z Indie. Extrakty z listů jsou více než 2000 let tradičně užívány v indické ajurvédě. Gurmar podporuje udržení normální hladiny cukru v krvi. Užívání gurmaru navíc přispívá ke kontrole hmotnosti a ovlivňuje chuť k jídlu. Slovo gurmar v hindštině znamená „ničitel cukru“. Cinnamomum extraktExtrakt ze skořice je získáván z kůry stromu skořicovníku. Tento extrakt je používán tisíce let po celém světě kvůli příznivému působení na lidský organismus. V Diabenu je obsažen vysoce kvalitní extrakt 10 : 1. Skořice podporuje nejen udržení normální hladiny cukru v krvi, ale i udržení normální hladiny cholesterolu.  Kyselina alfa-lipoováKyselina alfa-lipoová, někdy také označována jako vitamín B13, je biologicky významná nasycená mastná kyselina. V malém množství je přirozeně produkována i v organismu. Mezi potraviny bohaté na kyselinu alfa-lipoovou patří špenát, brokolice a kvasnice. Diaben je komplexní doplněk stravy. Obsahuje přírodní látky, které napomáhají k udržení zdravé hladiny cukru v krvi. Užívejte 1 kapsli denně, nejlépe ráno společně s jídlem. Optimální je Diaben užívat dlouhodobě. Při pravidelném užívání 1 kapsle Diabenu denně vám 60kapslové balení vydrží 2 měsíce. Diaben je možné užívat současně s běžně užívanými léky nebo doplňky stravy. Pokud užíváte léky na snížení hladiny cukru v krvi, doporučuje se vhodnost užívání přípravku konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. S ohledem na skutečnost, že hladina krevního cukru může po užívání klesnout, doporučují se zvláště na začátku užívání pravidelné kontroly krevního cukru. Diaben splňuje všechny podmínky k prodeji v České republice. Je notifikován na Ministerstvu zdravotnictví ČR a je uveden v databázi registrovaných doplňků stravy. 
                  
                    Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka
                  
                 
                PoradnaV naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka. Dobrý den má dcera 14let má glYkemii 4.8 nalačno ráno . Je tato hodnota v normě dekuji LM Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Pouze hladiny cukru v krvi vyšší než 4,8 jsou potenciálním časným signálem zhoršené schopnosti lidského těla zvládat požitý cukr a později mohou být spojeny s vyšší pravděpodobností pro vznik diabetes.Pokud by výsledky krevního cukru nalačno byly vyšší než 4,8, může být nutné další vyhodnocení glykemického stavu, aby se vyloučil „prediabetický“ stav. Název „prediabetický“ je zastřešující termín používaný k popisu řady lékařských termínů zahrnujících hyperglykémii nalačno, inzulínovou rezistenci, zhoršenou toleranci glukózy atd.
 
 Zdraví Cempírek!
 
                  
                    Zdroj: příběh Hladina cukru v krvi
                  
                 
                Co znamená dlouhodobý cukrV průběhu posledních více než deseti let se opakovaně diskutovala možnost v oblasti diagnostiky diabetu využít vedle glykemie rovněž stanovení glykovaného hemoglobinu (HbA1c), neboť jeho hodnoty jsou závislé na dlouhodobé průměrné glykemii, která je u neléčeného, a tedy i nepoznaného diabetu vyšší než u zdravé populace. Vyšetření dlouhého cukru ukazuje, jaká byla v organismu průměrná glykemie v posledních třech měsících, které předcházely vyšetření. Právě údaje za delší časové období jsou pro lékaře nesmírně důležité. Jsou totiž jakousi kontrolou léčby a toho, jestli je léčba úspěšná a správná. Jsou také informací, která říká, jaké rizikové komplikace pacientům hrozí. A konečně představují popud ke změně léčby v případě, že je zjištěný údaj příliš vysoký. Má stejný význam pro pacienty s diabetem 1. i 2. typu. Riziko vzniku chronických komplikací cukrovky roste přímo úměrně s rostoucími hodnotami koncentrace cukru v krvi. Dlouhodobý (dlouhý) cukr se samozřejmě zvyšuje i při dlouhodobě zvýšené glykemii a je ukazatelem dlouhodobé kompenzace diabetu.  Glykovaný hemoglobin je látka, která vzniká v organismu navázáním glukózy (krevního cukru) na hemoglobin (červené krevní barvivo). Hodnota HbA1c poskytuje nepřímou informaci o průměrné hladině cukru v krvi (glykemie) v časovém období 4–6 týdnů. Proto se také někdy glykovanému hemoglobinu říká „dlouhý“ nebo „dlouhodobý“ cukr. Časové období 4–6 týdnů vychází z přežívání červených krvinek v krevním oběhu, které se průměrně pohybuje v rozmezí 4–6 týdnů. Hodnota krevního cukru – glykemie – je oproti tomu aktuální hodnota. Je velmi proměnlivá a závislá na mnoha faktorech: na tom, zda jste po jídle nebo nalačno, na fyzické aktivitě, stresu, emocích, ať už příjemných nebo naopak nepříjemných. V závislosti na tom se může měnit jak směrem nahoru – (zvýšená hladina glykemie – hyperglykemie), tak i směrem dolů (hypoglykemie). Naproti tomu glykovaný hemoglobin je považován za dlouhodobý průměr glykemie a není těmito faktory ovlivňován. Poskytuje tedy informaci, zda jste dobře léčeni. I když glykovaný hemoglobin ukáže průměrnou kompenzaci cukrovky za posledních několik měsíců, nevypovídá nic o tom, zda byly glykemie vyrovnané či ne. Glykemie skákající z extrémně vysokých a nízkých hodnot mohou vyústit ve stejnou hodnotu HbA1c jako vyrovnané glykemie pohybující se pouze v malých výchylkách od dlouhodobého průměru. Hodnotu „dlouhého cukru“ je proto dobré hodnotit v kontextu se záznamy glykemií z glukometru, které ukážou, jaké hodnoty se ve skutečnosti za změřeným průměrem skrývají. Dnes je hodnota glykovaného hemoglobinu nejvýznamnějším odrazem sledování průběhu diabetu všech typů a vyšetřování jeho koncentrace v krvi je zcela běžně. Tento parametr může být vyšetřen jak ze žilní, tak kapilární krve, což je velmi výhodné, protože stačí pouze odběr kapky krve z prstu, aby se zjistila tato hodnota. Od 1. ledna 2012 se v České republice používají nové jednotky mmol/mol. Do 31. 12. 2011 se používaly %. Přepočet je jednoduchý: mmol/mol je desetinásobek původních hodnot. 
                  
                    Zdroj: článek Dlouhodobý cukr u diabetiků
                  
                 
                Hodnoty – tabulka   Součástí výsledkového listu v rámci základního lipidového spektra je parametr „non hdl“ cholesterol. Význam tohoto vypočteného parametru se zvyšuje. Klinické studie prokázaly, že může být lepším ukazatelem rizika budoucích kardiovaskulárních příhod než LDL cholesterol, a to především u osob se zvýšenou hladinou triglyceridů. Může být proto použit místo LDL cholesterolu jako cíl léčby, přičemž jeho cílové hodnoty jsou o 0,8 mmol vyšší než cílové hodnoty LDL cholesterolu.   Zvýšení celkového cholesterolu v krvi nebolí. Je to ale varovný signál vzniku srdečního onemocnění nebo mozkové mrtvice. Hodnoty cholesterolu podle věku jsou dány dodržováním správného životního stylu, přičemž můžete toto riziko výrazně snížit. Pokud však máte pochybnosti o svém zdravotním stavu, svěřte se praktickému lékaři. Existuje několik zásad, jak udržet optimální poměr cholesterolu v těle, aby se nevyskytla varovná hodnota hranice cholesterolu:  
    Pravidelně cvičte.Omezte pití alkoholu a nekuřte.Nestresujte se.Upravte životosprávu – omezte obiloviny a jednoduchý cukr, konzumujte omega-3 mastné kyseliny. Jako zdroj tuků používejte margaríny a rostlinné oleje, jezte méně tučných uzenin, masa a vnitřností, začleňte do jídelníčku luštěniny.Choďte na pravidelné kontroly. Lékař bude monitorovat vaši hladinu cholesterolu v krvi a při trvání nálezu i přes dietní opatření vám může nasadit léky. Celkový cholesterol 
    Norma je pod 5,16.Mezní hodnoty se pohybují v rozmezí od 5,17 do 6,18.Velmi riziková hodnota je od 6,19 a více. HDL cholesterol: HDL cholesterol je takzvaný hodný cholesterol. Vyskytuje se v lipoproteinech, které mají vysokou hustotu. Pro lidský organismus je životně důležitý, neboť pomáhá odvádět škodlivý cholesterol (LDL) do jater, kde ho tento orgán metabolizuje. Dále pomáhá v prevenci proti vytváření sklerotických plátů. Hodnota HDL cholesterolu by neměla klesnout pod 1,4. Při poklesu HDL pod 0,9 se jedná o velmi rizikovou hodnotu. LDL cholesterol: LDL cholesterol má oprávněnou přezdívku „zlý nebo škodlivý cholesterol“. Jeho vysoké hodnoty stojí za poškozováním cév a s nimi souvisejících chorob. Typicky se jedná o kornatění cév nebo mozkovou mrtvici.  Normální hodnota je do 3,4. Riziková hodnota je od 3,5 do 4,1. Velmi riziková hodnota je od 4,2 a výše. 
                  
                    Zdroj: článek Hodnoty cholesterolu
                  
                 |