Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

INFUZE NA UVOLNĚNÍ SVALSTVA

OBSAH

Mydocalm patří v indikační skupině mezi centrální myorelaxans. Mydocalm zásahem v centrální nervové soustavě snižuje napětí až bolestivé stažení nebo ztuhnutí kosterních svalů. Mimoto rozšiřuje cévy a zlepšuje prokrvení při zúžení cév.

Zdroj: Mydocalm

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Infuze Guajacuran

Používá se na vyhřezlou meziobratlovou ploténku, při níž dochází k dráždění tamních nervů s neurologickými příznaky.

Účinná infuze obsahuje:

  • Guajacuran na uvolnění stažených svalů
  • Ketonal proti bolesti a zánětu
  • Mesocain proti bolesti i zánětu

Nevýhodou této infuze je, že Guajacuran má vedlejší účinky a může negativně ovlivnit pozornost, a pokud jste se na ambulantní infuzi dopravily vozem, buďte velmi opatrní. Pokud se po infuzích nebudete cítit malátní, auto řídit můžete.

Zdroj: Infuze na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem SLOŽENÍ INFUZE NA BOLEST ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Ječmenová.

prosím o vypsání složení infuze při chronických bolestech od krční páteře, přes bederní až bolest a slabost nohou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Infuzní terapie:

Intravenózně jednou krát denně
- fyziologický roztok 500 ml
- Novalgin 1 Amp.
- Tramal 100 mg 1 Amp.

Akutní lumbago
Intravenózně jednou denně
- fyziologický roztok 250 ml
- Mesocain 1% 1 Amp.
- Guajacuran
- Ev. Novalgin 5 ml
- Ev. Natrium acetylsalicylicum 1 Amp.
- Ev. Dexamed 1 Amp.
- Dolmina i.m.
- Apaurin 10 mg i.m.
- Muscuril 1 Amp. i.m.
K tomu intravenózně
- Mesocain 5 ml
- Ketonal 5 mg
- Guajacuran 10 ml
- Ev. Dexamed
- doplnit fyziologickým roztokem do celkem 250ml

Pacienti nereagující na standardní analgetickou intravenózní terapii u bolestivých stenóz se používá Šebkova směs na 4 dny.
Šebkova směs:
- Natrium acetylsalicylicum 1 Amp.
- Mesocain 1% 5 ml
- fyziologický roztok 100-250 ml

Zdroj: diskuze Složení infuze na bolest zad

Infuze s kortikoidy

To samé jako u injekce s kortikoidy platí i u infuze. Jedná se o život ohrožující stav, a tudíž by požití alkoholu mohlo mít fatální následky.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Diskuze

V diskuzi LÉK MILGAMMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babulka.

Dobrý den, mám dotaz.Dostala jsem předpis na lék Milgamma N od své neuroložky.V lékárně mi bylo řečeno,že pojišťovna tento lék nehradí a zaplatila jsem 324kč.Paní doktorka mi o platbě nic neřekla.Je to divné,neboť mi doporučila ještě další lék s tím,že ten si mám zaplatit.Na internetu jsem našla,že lék Milgamma by měl být hrazen pojišťovnami.Nevím,jestli je to ovlivněno,mám pojišťovnu 207 a bydliště v Praze.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den. I já jsem platil za Milgammu N.10injekcí 340Kč dále jsem měl 12 injekcí Muscoralu a deset injekcí Almiralu a platil jsem celkem 780Kč. a celkově to moc nepomohlo.Tyto injekce jsou na uvolnění svalstva aby záda nebolela. Nyní jsem si ještě koupil Milgammu n v tabletách je jich tam 100 tablet a cena v nynější akci je 550Kč jinak 670 Kč.Tablety jsou bez předpisu, ale injekce jsou na předpis a mě je chodili domů píchat sestřičky každý den.MIlgamma N se píchá ob den.Muscoril a Almiral se píchá každý den do svalu a injekce nebolí kdežto injekce Milgammy N trošku štípou a musí se píchat zvlášť hluboko do svalu.

Zdroj: diskuze Lék Milgamma

K čemu se používá lék Muscoril

Muscoril se používá ke zmírnění nebo úplnému odstranění bolesti při bolestivých svalových stavech a křečových stazích kosterního svalstva vyvolaných onemocněním páteře, revmatismem nebo úrazem, při zvýšeném svalovém napětí způsobeném onemocněním CNS, při zánětu sedacího nervu (houser), při bolestivých pohybech krčních svalů, při menstruačních potížích. Muscoril lze také použít k celkovému uvolnění před pohybovou rehabilitací.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Infuze pro léčbu alkoholiků

Jediná infuze ketaminu v kombinaci s motivační terapií může zdárně řešit poruchy užívání alkoholu. Zabývala se tím jedna randomizovaná pilotní studie [1] kontrolovaná midazolamem.

Cílem této studie bylo pokusit se nahradit farmakoterapii a behaviorální léčbu poruch souvisejících s užíváním alkoholu, protože jejich účinky jsou omezené ve své účinnosti a nová léčba s inovativními mechanismy by byla cenná. V této pilotní studii autoři testovali, zda jediná subanestetická infuze ketaminu podaná dospělým se závislostí na alkoholu a zapojeným do motivační posilovací terapie ovlivňuje výsledky pití.

Zdroj: Infuze a alkohol

Diskuze

V diskuzi INFUZNÍ LÉČBA ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
mám předepsáno 10infuzí s Novalginem a Guajacuranem.Je možno tuto infuzi dostavat každý den nebo musí být mezi tím nějaké volno?
Děkuji za rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Samuray.

dobrý den, mám aplikaci analgetických infuzí ambulantně.fr 250ml, mesokain 1% 10ml 2ampule a Guajacuran injekce 2 ampule v infuzí ,čas vykapání 60min.Neurolog určil pět aplikací, bez udání rozestupů infuzí,dotaz k lékaři směřoval. Sestra ,která infuze provádí, určila docházku ob den Jsem po první infuzí ,kdy se objevilo řezání a pálení po těle, červené drobné krupičkové vyrážky, zvýšená teplota. nyní infuze omluvena, prosím o radu , zda jde o alergií nebo i reakci na dávku infuze. děkují. samuray.

Zdroj: diskuze Infuzní léčba zad

Závěr studie

Bylo zjištěno, že jediná infuze ketaminu zlepšila míru pití u osob se závislostí na alkoholu zapojených do motivační posilovací terapie. Tyto předběžné údaje naznačují nové směry v integrované farmakoterapeuticko-behaviorální léčbě poruch spojených s užíváním alkoholu. K replikaci těchto slibných výsledků na větším vzorku je zapotřebí další výzkum.

Zdroj: Infuze a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI KLOUBŮ A ŠLACH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Moje kamarádka trpí cca 10 let cukrovkou. Nejen, že u ní došlo k velkému úbytku svaloviny, ale má velké potíže s klouby a šlachami horních končetin.
První příznaky se objevily po namožení při manuelní práci v zaměstnání. Lékař jí vždy předepsal nějaké mazání a případně týdenní neschopnost na odpočinek, ale stejné problémy se téměř pravidelně i několikrát za rok vracely.
Nyní je jí 62 let a problémy se stupňují. Lékař údajně diagnostikoval uvolnění svalstva a šlachy. Další léčbu, nebo případné cvičení, rehabilitaci či lázně nenavrhl.
Pravá ruka jí zčervenala, otekla a nosí ji na trojcípém šátku, aby tím zmírnila bolest. (prý se nejedná o zánět).
Nemůže se jednat třeba o odumřelou šlachu a lékař to nezjistil?
Mám o ní strach a myslím, že to chce pouze zájem odborného lékaře a jí samé, chtít problém odstranit.
Poraďte mi, prosím, kam se obrátit a jaké vyšetření požadovat?
Děkuji. S pozdravem Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jít o natržený sval, který se zanítil. Pomoc hledejte u ortopeda a s posílením svalstva pak pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů a šlach.

Výsledky

Účastníci (N=40) byli většinou ve středním věku (průměrný věk=53 let [SD=9,8]), převážně běloši (70,3 %) a převážně zaměstnaní (71,8 %) a předtím vypili v průměru pět nápojů denně. Ketamin ve srovnání s midazolamem významně zvýšil pravděpodobnost abstinence, oddálil čas do relapsu a snížil pravděpodobnost dnů těžkého pití. Infuze byly dobře tolerovány, v důsledku nežádoucích účinků nebyli ze studie vyloučeni žádní účastníci.

Zdroj: Infuze a alkohol

Kapačky na bolest zad

Infuzní léčba je zaměřena na léčbu bolestivých onemocnění pohybového aparátu. Používají se 250ml infuze 0,9% NaCl, do kterého je možno přidat 1% Mesocain, 20% Mg SO4, Hydrocortizon, Tramal, eventuálně po dohodě další léky dle doporučení ošetřujícího lékaře.

Vzhledem k tomu, že se jedná o ambulantní léčbu, a navíc určitým způsobem rizikovou, pacienti indikovaní k infuzní léčbě procházejí kontrolou na rehabilitační ambulanci s cílem zjištění přesné indikace, odhalení kontraindikací či upřesnění léčby proplácené zdravotními pojišťovnami. Léčba je frekvenčně limitovaná, počet určí lékař rehabilitační ambulance.

Infuze probíhají tak, že se zavede do žíly ohebná kanyla, kterou bude infuze („kapačka“) kapat.

Zda infuzní léčba bolesti zad pomocí myorelaxační infuze zabere, to je otázka. Infuze do jisté míry bolesti zmírní a může pomoci i proti případnému zánětu, rovněž může dojít k povolení svalových stahů zhoršujících obtíže a nález. Po vícedenní ambulantní léčbě pomocí infuzí může dojít k celkovému zlepšení nálezu na páteři, ale je opravdu otázka, zda se to až takto ideálně podaří. Vše je individuální dle stavu nálezu.

Zdroj: Infuze na bolest

Diskuze

V diskuzi INFUZE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Buriánková.

Infúze noalgin, mesocain a guajacuran jsem brala 14 dní. Jak dlouho působí v těle?Jsou tyto léky i na povzbuzení? Děkuji za odpověď. Buriánková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Infuze na bolest

Hradecká směs

Vertebrogenní algické syndromy jsou evergreenem všeobecné medicíny. Poměrně dobře reagují na infuzní léčbu kombinací salicylátu a myorelaxancia, která je známá pod názvem Hradecká směs neboli H-směs.

Složení infuze na bolest zad neboli H-směsi:

  • fyziologický roztok 1/1 500 ml
  • Natrium salicylicum inj. 1 amp.
  • Guajacuran inj. 1 amp.
  • 1% Mesocain amp. 20 ml
  • Celaskon 1 amp.

V i. v. podání v rozmezí 1 až 2 hodiny.

Vedlejší účinky

Před podáním mezokainu je vzhledem k možným alergickým reakcím vhodné provést test (aplikace malého množství s.c.).

Zdroj: Infuze na bolest

Diskuze

V diskuzi COLAFIT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra76.

Na uvolnění pokožky používám kostičky colafit www.prozdravi.cz/col… 60 kostiček mám na dva měsíce a pocitově i vzhledově super.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Colafit diskuze

Nežádoucí účinky

Přípravek může ve výjimečných případech ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost (řízení vozidla, ovládání strojů).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Diskuze

V diskuzi SLOŽENÍ INFUZE NA BOLEST ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Ječmenová.

prosím o vypsání složení infuze při chronických bolestech od krční páteře, přes bederní až bolest a slabost nohou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel D. Pavlíčková Ing..

"stenoza PK v úrovni L4/5 na podkladě hypertrofie ligamenta flavA"Bolest v kříži, vystřeluje dnes již do obou nohou od shora po vnější straně ´až ke kotníkům. Zejména po delším sezení je silná bolest bodavá do lýtek a to mi značně znesnadňuje chůzi. Jsem po obstřiku páteře, který se nepovedl, a 2 infuze se salicylátem celk,ový stav zhoršily, proto přerušeno. Dnes tedy nevím jaká infuse. A také, zda si ji platí pacient.
ěkuji

Zdroj: diskuze Složení infuze na bolest zad

Mesocain infuze

Mesocain v infuzi se používá v kombinaci s fyziologickým roztokem a další léčebnou látkou.

Účinky

Mesocain 1 % je injekční roztok, který se používá ke znecitlivění určité části těla za účelem usnadnění nebo umožnění průběhu bolestivého lékařského zákroku. Přípravek se také využívá k prevenci a léčbě komorových arytmií u akutního infarktu myokardu a v kardiochirurgii. Přípravek lze použít u dospělých i dětí.

Vedlejší účinky

Vedlejším účinkem přípravku Mesocain je alergická reakce na trimekain hydrochlorid, což je léčivá látka přípravku, na amidová anestetika nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku. Proto se před každou aplikací provádí takzvaný Mesokain test, což je aplikace malého množství léku do podkoží.

Zdroj: Infuze na bolest

Tolperison

Mydocalm [mydokalm] je lék, který bývá předepisován při nadměrném napětí kosterních svalů. Účinnou složkou preparátu je sloučenina tolperison. Tolperison snižuje napětí kosterní svaloviny (má centrálně myorelaxační účinek) a navíc lehce rozšiřuje cévy, což zlepšuje prokrvení tkání.

Recenze uvádějí, že se Mydocalm používá u stavů, kdy je potřeba uvolnit kosterní svaly, ve většině případů na bolest zad. Poměrně oblíbený je tento lék u neurologů, kteří ho předepisují například lidem s nadměrným a bolestivým napětím svalstva po mozkových příhodách a u těžších forem roztroušené sklerózy. Uvolnění svalů působí úlevu a přispívá k usnadnění rehabilitace. Mydocalm má efekt i při bolestech zad způsobených nadměrnými stahy páteřních svalů (typicky bolest krční páteře). Pozitivní efekt Mydocalmu na cévy se využívá v léčbě takových stavů, jako je postižení drobných cév při cukrovce, u Raynaudovy nemoci a podobně.

Jak dlouho lze Mydocalm užívat?

Mydocalm by měl být užíván tak dlouho, jak je předepisován lékařem. Obvyklá doba léčby je v délce týdnů. Vyrábí se ve formě tablet a běžná dávka pro dospělého člověka je 3x denně 200 mg.

Mydocalm může vyvolat zhoršení pozornosti a bdělosti, nepříjemné sucho v ústech, zácpu, alergické reakce (svědění kůže, kopřivka) a svalovou slabost. Velmi nebezpečný může být Mydocalm pro pacienty trpící myasthenií gravis.

Tento lék nelze zakoupit online na českém trhu, není volně prodejný, je vázán na předpis.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Guajacuran

Guajacuran je lék, který umí uvolňovat svalstvo (tedy myorelaxans). Jeho účinnou složkou je sloučenina guajfenesin. Guajfenesin uvolňuje stažené svalstvo a kromě toho působí lehce tlumivě na centrální nervový systém a snižuje úzkost. Prokázal se rovněž pozitivní účinek na dýchací soustavu, kdy tento lék zlepšuje odkašlávání hlenů.

Guajacuran se využívá při různých bolestivých stavech, které mohou souviset se zvýšeným svalovým napětím. Příkladem jsou bolesti hlavy související s krční páteří a dále pak obtíže při menstruaci a nadměrném stresu. Roztok Guajacuranu se s oblibou přidává do analgetických infuzí, které se podávají pacientům s bolestmi zad.

Guajacuran by měl být užíván dle doporučení lékaře. Vyrábí se v podobě tablet o síle 200 miligramů a běžná dávka jsou 1–3 tablety denně. Kromě tablet existuje Guajacuran i v podobě roztoku k nitrožilnímu podání. Nitrožilní podání je vhodné spolu s léky proti bolesti v podobě analgetické infuze.

Guajacuran je dobře snášen a nemívá velké vedlejší účinky. U některých lidí může způsobit poruchy pozornosti, silnější ospalost a svalovou slabost. Lék by neměl být podáván nemocným s myasthenií gravis.

Tento lék lze koupit bez předpisu, prodává se 30 tablet (200 mg).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Tizadinin

Sirdalud je lék, který bývá dle zkušenosti předepisován při nadměrném napětí kosterních svalů. Účinnou složkou preparátu je sloučenina tizanidini hydrochloridum. Wikipedia neuvádí potřebné informace o tomto léku.

Tizanidin působí na centrální nervový systém a snižuje napětí kosterní svaloviny, což se označuje jako centrálně myorelaxační účinek.

Sirdalud se používá u stavů, kdy je potřeba uvolnit kosterní svaly. Běžnou indikací jsou bolesti zad způsobené nadměrnými stahy páteřních svalů, typicky jde o bolesti krční páteře. Poměrně oblíbený je tento lék u neurologů, kteří ho předepisují například lidem s nadměrným a bolestivým napětím svalstva po mozkových příhodách a u těžších forem roztroušené sklerózy. Uvolnění svalů působí úlevu a přispívá k usnadnění rehabilitace.

Sirdalud by měl být užíván pouze dle doporučení předepisujícího lékaře. Vyrábí se ve formě tablet o síle 2 a 4 miligramy a běžná dávka pro dospělého člověka jsou 1–3 tablety denně. Celková počáteční denní dávka by neměla překročit 6 miligramů.

Sirdalud může vyvolat zhoršení pozornosti a bdělosti, nepříjemné sucho v ústech, zácpu, alergické reakce (svědění kůže, kopřivka) a svalovou slabost. Při užívání Sirdaludu může dojít ke zvýšení jaterních testů a vzácně i k selhání jater. Velmi nebezpečný může být Sirdalud pro pacienty trpící myasthenií gravis (autoimunitní onemocnění postihující nervosvalový přenos). Preparát by v žádném případě neměl být kombinován s alkoholem.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Baklofen

Baclofen je lék, který bývá předepisován u některých neurologických onemocnění. Léková skupina se označuje jako myorelaxancia. Účinnou složkou preparátu je stejnojmenná sloučenina baklofen (baclofenum). Baclofen působí na centrální nervový systém a pomáhá uvolňovat stahy a napětí kosterního svalstva. Odborně se tento efekt označuje jako myorelaxační. Baclofen má hlavní využití v neurologii při dlouhodobé léčbě příznaků celé řady onemocnění, u kterých se objevuje nadměrná svalová ztuhlost a zvýšené napětí svalů. Může se jednat například o stavy po mozkových příhodách, některé formy roztroušené sklerózy, onemocnění míchy a další.

Baclofen je vyráběn v podobě tobolek o síle 10 a 25 miligramů. O indikaci a přesném dávkování musí rozhodnout lékař, bez jeho vědomí by neměl být lék vůbec užíván. Podrobné informace obsahuje příbalový leták. Běžná úvodní dávka pro dospělého člověka je 5 miligramů přípravku 3x denně a tato dávka se pomalu zvyšuje až na průměrnou denní dávku 60 miligramů. Ze zkušenosti vyplývá, že nasazení příliš vysoké dávky hned na začátku léčby výrazně zvyšuje riziko nežádoucích účinků.

Baclofen může ovlivnit centrální nervový systém, což se projeví celkovou únavou, ospalostí, bolestmi hlavy a snížením pozornosti. Nadměrné uvolnění svaloviny trávicího traktu může zpomalit průchod tráveniny a vyvolat nechutenství, nevolnost a zácpu. U některých uživatelů se objevilo nadměrné pocení, příliš silný pokles krevního tlaku a brnění končetin. Relativně vzácně byly po užití léku popisovány i alergické reakce.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP