Téma

KORTIZOL KYSELINA MOČOVÁ


KORTIZOL KYSELINA MOČOVÁ a nejen to se dozvíte v tomto článku. Kortizol je hormon, který pomáhá tělu zůstat ve střehu a lépe tak reagovat na stres. Kortizol ovlivňuje reakce v mnoha různých orgánech a systémech lidského těla. Vysoké hladiny kortizolu způsobené dlouhodobým stresem vytvářejí řadu zdravotních problémů, od zvýšeného krevního tlaku k nárůstu tělesné hmotnosti a předčasnému stárnutí. Ale co se stane, když jsou hladiny kortizolu příliš nízké?


Co je to kortizol

Kortizol je hormon vylučovaný nadledvinami a žlázami hypofýzy, které k jeho produkci potřebují dostatek sacharidů a bílkovin přijatých prostřednictvím metabolismu. Kortizol v lidském těle pomáhá udržovat správný krevní tlak a zdravé kardiovaskulární funkce. Kortizol také zpomaluje zánětlivé reakce a je významnou a nezbytnou součástí vyváženého metabolismu. Kortizol je také označen jako stresový hormon, neboť správná hladina kortizolu umožňuje lidskému tělu udržovat dostačující úroveň energie a dovoluje mu tak lépe se vypořádat s emocionální nebo fyzickou zátěží. Hladiny kortizolu jsou nejvyšší v dopoledních hodinách, po obědě začnou postupně klesat až k nejnižší hladině, která je v noci. Hladina hormonu kortizol neustále kolísá.

Zdroj: článek Nízká hladina kortizolu

Příběh

Ve svém příspěvku ZVASENY KORTIZOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA VRABLOVA.

DOBRY DEN NA ENDOKRIOLONOGII MI PANI DOKTORKA NASLA ZVYSENY HORMON KORTIZOL JE MI 52ROKU A BERU ANTIKONCEPCI Z HORMONALNICH DUVODU PRO ZVYSENI MUZKYCH HORMONU.PROBEHL SBER MOCE 24HOH.A ODBER KRVE VYSLEDKY ZA TRI TYDNY.MUZU MEZI TIM UZIVAT NEJAKY LEK NA SNIZENI DANYCH HORMONU?DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zvaseny kortizol

Vysazení Prednisonu

K vysazení Prednisonu dochází, když lidé užívají lék příliš dlouho. Pochopení toho, jak lék interaguje s přirozenými hormony, pomáhá objasnit, jak může lék způsobit abstinenční příznaky. Prednison napodobuje přirozený steroidní hormon kortizol. Tělo uvolňuje kortizol při stresu. Uvolněný kortizol má následující funkce:

  • Rozkládá tuky, bílkoviny a sacharidy: Kortizol reguluje hlad a pomáhá zvýšit metabolismus jídla, které jíme. Během stresových situací tělo očekává, že bude potřebovat více paliva, aby reagovalo na nebezpečí. Takže kortizol způsobuje hlad a může vést k přibývání na váze po dlouhou dobu.
  • Zvyšuje hladinu cukru v krvi: Tělo ukládá cukr jako molekulu glukózy a pak spojuje molekuly glukózy dohromady jako glykogen. Kortizol signalizuje tělu, aby rozložilo zásoby glykogenu na menší molekuly glukózy. Glukóza vstupuje do krevního oběhu a způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
  • Tlumí imunitní systém: Imunitní systém potřebuje hodně energie. Během stresové reakce tělo snižuje svou schopnost bránit se infekci, protože kortizol říká tělu, že je přímo ohroženo. Kortizol přesouvá spotřebu energie z dlouhodobé obrany (imunitní systém) na krátkodobou obranu (boj nebo útěk).

Když někdo začne užívat Prednison na předpis, jeho tělo rozpozná extra steroidní hormon a začne produkovat méně kortizolu. Adrenalinové žlázy jsou účinné při přizpůsobování se extra steroidním hormonům, protože příliš mnoho by bylo škodlivé. Jakmile se nadledvinky přizpůsobí, lidé užívající Prednison se stanou závislými na Prednisonu, který jim zajistí přirozenou základní hladinu kortizolu. Tento proces trvá několik dní.

Jakmile je tělo závislé na Prednisonu a pokud člověk náhle přestane užívat Prednison, jeho nadledvinky budou nadále vytvářet méně než normální hladiny kortizolu. Tělu trvá několik dní, než se přizpůsobí nedostatku Prednisonu. Dokud tělo nedokáže produkovat více kortizolu, tato osoba zažije abstinenční příznaky z vysazení Prednisonu.

Při vysazení Prednisonu domácí recepty a rady obecně nepomáhají. V tomto případě dojde k abstinenčním příznakům z důvodu vysazení, protože tělo neprodukuje dostatek kortizolu.

Zdroj: článek Kortikoidy a detoxikace organismu

Příběh

Ve svém příspěvku ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ OD PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobrý den chtela jsem se zeptat ci těžké dychani může být od zad? Mam problemy ze zady ze zebry lopatky a krcni páteří mela jsem veskere vysetreni ktere dopadlo dobře,cose tyce srdce plic mela jsem take magnetickou rezonanci.u lopatek na hoře semy delaji boule ktere me boli a strili do hrudi a obcas me brni ruka levá může to být od te páteře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den. Prosím o radu týkající se zvýšeného kortizolu. Jsem 2 rokem po odoperování druhého vaječníku a jelikož mi je 40 let, beru antikoncepci jako náhradu hormonů. Stále se potýkám s fyzickou únavou, podrážděností, bušením srdce, pocitem sevřené hrudi a těžším dýcháním. Některé dny jsou lepší některé horší. Lékař vše přičítal menopauze, ale po čase z krve zjistil, že mám vysoký kortizol. Poslal mě na rentgen mozku a ultrazvuk nadledvinek, vše s negativním výsledkem. Poté mě poslal na endokrinologii a tam mi z moče zjistili hraniční hodnoty kortizolu. Objednali mě za půl roku na kontrolu. Ráda bych se zeptala, zdali netušíte, čím si kortizol mohu zvyšovat, ale především čím si jej mohu snížit. Je vůbec možné jej opět dát do normálu? Snažím se denně cvičit jogu, zdravě jíst a dostatečně pít (vodu, černý čaj), nebýt ve stresu, ale stavy únavy se stále vracejí. Předem Vám děkuji za odpověď.

Zdroj: příběh Špatné dýchání od páteře

Co je kortizol

Kortizol je hormon vytvářený kůrou nadledvin, jenž řídí metabolismus cukrů. Kortizol se řadí k takzvaným glukokortikoidům, neboť podporuje využití energie především z glykogenových zásob, ale bohužel nejen z nich. Kortizol má negativní vliv na bílkoviny, což se projevuje při jeho abnormální hladině zrychlením katabolismu (rozklad tkání), kdy se více bílkovin rozpadá, než vzniká, a naopak zpomalením proteosyntézy (tvorba bílkovin). Kortizol negativně ovlivňuje rovněž kosti, jelikož se jeho působením vyplavuje více vápníku, a též snižuje syntézu kolagenu (hlavní bílkovina šlach a vazů). Pozitivně nepůsobí ani na tuky: sice podporuje lipolýzu (rozkládání lipidů na jednodušší látky) podkožního tuku na končetinách, avšak na jiných místech (trup, obličej) jeho tvorbu naopak zesiluje.

Zdroj: článek Hormon kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem MILURIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kratka jana.

onemocnela sem a hned sem dostala milurit ale nikdo mi poradne nevysvetlil co dal.mam neco s krvi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Lék Milurit léčí nemoc zvanou dna. Při dně se z těla dostatečně rychle nevylučuje kyselina močová, která se pak hromadí v krvi a s ní se dostává například do kloubů, kde způsobuje bolestivé problémy. Kyselina močová vzniká jako odpadní látka při trávení potravy. Každá potravina vyprodukuje jiné množství kyseliny močové a proto rozlišujeme vhodné a nevhodné potraviny. Od dny Vám pomůže dieta a správná životospráva. Pomocí Miluritu dosáhnete rychleji úlevy neboť přímo brání vzniku kyseliny močové. Informace o tom, jak bojovat proti dně se dovíte ze zde uvedených článků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Milurit

Kyselina močová a babské rady

Kyselina močová je koncovým produktem metabolismu purinů (nukleové kyseliny), a proto se tato kyselina běžně objevuje v lidském těle, důležité je ale její množství. Kyselina močová se špatně rozpouští ve vodě, a proto v močových cestách vytváří kameny (= konkrementy) v močových cestách, ale stejně tak může tvořit krystaly, které se usazují v kloubní chrupavce, v okolí kloubů nebo při dřeni ledvin. Kyselina močová není ale jen odpadní látkou, zároveň má antioxidační vlastnosti.

Při poruchách jejího metabolismu pak dochází ke vzniku dny, močových a ledvinových kamenů. Kyselina močová se neobjevuje jen v moči (jak snad každý předpokládá), ale i v potu a v krvi. Kyselina močová vzniká v ledvinách a v játrech. Ledviny dokážou vyloučit ale jen asi 7, 5 - 13 % této látky z těla. Zbytek v těle zůstává a pomáhá chránit organismus (pokud ho v těle není nadmíru). Podíl kyseliny močové v krvi by u muže měl být mezi 220 - 420 mmol/l, u ženy pak 140 - 340 mmol/l. V případě podílu kyseliny močové v moči není pohlaví důležité, vždy by totiž mělo být mezi 1,5 - 4,5 mmol/d.

Množství kyseliny močové v těle zvyšuje intenzivní tělesná zátěž, časté intenzivní vystavení slunečnímu záření, stres, nadměrný příjem masa, alkoholu, některých nápojů a potravin (káva, kakao, čokoláda, coca cola, luštěniny), dlouhodobé hladovění.

Vyšší koncentraci kyseliny močové mají v těle obvykle novorozenci a kojenci, muži, obézní lidé, lidé s krevní skupinou B, ženy v menopauze, těhotné ženy ve 3. trimestru. Nižší hodnoty jsou pak u dětí a těhotných žen v 1. a 2. trimestru.

Onemocnění dna je známé také jako pakostnice. Dna je onemocněním kloubů, dochází k ní při zpomalování schopnosti vylučovat kyselinu močovou. Pokud se kyselina močová nevylučuje z těla, tak se usazuje v kloubech v podobě krystalů. Pro dnu je typické, že bolest je výraznější během noci a rána. Při dně jsou bolavé klouby oteklé, zarudlé a velmi citlivé. Příznakem tohoto onemocnění bývá i zvýšená teplota, zimnice nebo malátnost. Častěji dna postihuje muže a objevuje se u palců u nohy, hlezenního kloubu, zápěstí nebo boltce u ucha. Toto onemocnění se může projevovat také akutními záchvaty.

Příčin vzniku tohoto onemocnění je několik, může být důsledkem genetické dědičnosti, častější příčinou je ale nesprávná životospráva. Není výjimkou, že dna je také přidruženým onemocněním k jinému zdravotnímu problému (cukrovka, zvýšený krevní tlak, cholesterol). U pacientů s nadváhou může pomoci při snížení hladiny kyseliny močové snížení jejich tělesné hmotnosti pravidelnou fyzickou aktivitou (dvakrát - třikrát po dobu 30 minut) - id

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

Příběh

Ve svém příspěvku ZVÝŠENA KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Mám dotaz,zda zvýšena kyselina močová ,může způsobovat zvýšenou únavu organismu,a zda jsou tabletky Milurit dostatečně učinné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zvýšena kyselina močová

Druhy éček

Barviva

Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.

Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:

  • První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
  • Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
  • Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.

Látky patřící do této skupiny:

  • E100 - Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
  • E101 - Riboflavin (vitamín B2)
  • E102 - Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)
  • E104 - Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13)
  • E107 - Žluť 2G
  • E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
  • E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
  • E121 - Citronová červeň 2
  • E122 - Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Carmoisin)
  • E123 - Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
  • E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)
  • E127 - Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)
  • E128 - Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10)
  • E129 - Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17)
  • E131 - Patentní modř V
  • E132 - Indigotin (Cl potravinářská modř 1)
  • E133 - Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
  • E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
  • E141 - Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
  • E142 - Zeleň S (CI potravinářská zeleň 4)
  • E143 - Fast green FCF
  • E150 - Karamel
  • E151 - Brilantní čerň BN
  • E153 - Uhlík z rostlinné suroviny (Rostlinná čerň)
  • E154 - Hněď FK (CI potravinářská hněď 1)
  • E155 - Hněď HT (CI potravinářská hněď 3)
  • E160a - Karoteny (CI potravinářská oranž 5)
  • E160a(i) - Směs karotenů
  • E160b - Annato, Bixi

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Seznam éček

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Buček.

Při poslední kontrole mi byla zjištěna zvýšená kyselina močová v krvi (540), lékař mi naordinoval Milurit.Je to nutné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová 540? Když se vykašlete na Milurit, tak se připravte na velké bolesti, které souvisí s příchozí dnou. Vysoká kyselina močová znamená nemocné ledviny a ty se jen tak samy nevyléčí. Měl byste poslechnout svého lékaře a užívat Milurit a k tomu dodržovat purinovou dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Hodnoty kyselina močova

Čím vybělit kůži?

Zesvětlovače kůže mají v posledních několika letech za sebou dlouhou vývojovou cestu. Spotřebitelé se totiž dnes díky snadno dostupným informacím na internetu mohou mnohem lépe vzdělávat a zjišťovat od ostatních nežádoucí účinky pleť bělících produktů, které chtějí koupit. Tato článek je proto navržen tak, aby se spotřebitel s jeho pomocí mohl seznámit s mnoha různými složkami zesvětlovačů kůže dostupných na dnešním trhu. A nakonec si pak mohl vybrat nejlepší produkt pro svou kůži.

Proces zesvětlení kůže probíhá v několika etapách. Jednotlivé složky přípravků na zesvětlení kůže působí v různých fázích procesu a obvykle poskytují nejlepší výsledky, když se spojí dohromady do jednoho ověřeného produktu. Zde jsou uvedeny některé z nejoblíbenějších surovin používaných při výrobě produktů na bělení kůže.

Alfa Arbutin:

Alfa-Arbutin je biosyntetická aktivní složka, která je čistá a dobře rozpustná ve vodě. Alfa-Arbutin je vyráběn ve formě prášku. Alfa-Arbutin je jeden z nejpokročilejších účinných látek v moderním zesvětlování kůže. U Alfa-Arbutinu bylo prokázáno, že při bělení účinně fungoval na všechny typy pleti. Ukázalo se, že i velmi nízké koncentrace Alfa-Arbutinu blokují činnost tyrozinázy, čímž vzniká tak zvaný albinismus. Výzkumy prokázaly, že epimer z arbutinu má asi 10 krát silnější inhibiční účinek, než je u beta-arbutinu. Alfa-Arbutin je velmi drahá ingredience, štěstí, že funguje i při velmi nízkých koncentracích. Alfa arbutin je nejrychlejší a nejefektivnější bělící prostředek při bělení kůže.

Beta-Arbutin (extrakt z medvědice lékařské):

Beta-Arbutin je často zmiňován jen jako arbutin. Beta-Arbutin je přírodní extrakt nalezený v rostlinách medvědice lékařské. Arbutin také poskytuje kůži zesvětlující účinek na kůži tím, že zabrání tyrozináze v její činnosti. Ačkoli je arbutin přírodní derivát hydrochinonu, tak nemá stejná rizika nebo vedlejší účinky. Arbutin, jak bylo prokázáno, je velmi bezpečná látka. Beta-arbutin je levnější na výrobu než alfa-arbutin, ale také i jeho bělící efekt je desetkrát slabší. Z těchto důvodu je v mnoha nových kůži bělících přípravcích nyní použitý Alfa Arbutin na rozdíl od dříve používaného beta-arbutinu.

Kyselina kojic:

Kyselina kojová (Kojic Acid; C6H6O4; 5-hydroxy-2-(hydroxymethyl)-4-pyrone) je produktem plísně, především druhem Aspergillus oryzae, vyskytující se v Japonsku, odkud má také kyselina název – Kojic. Kyselina kojová se často používá jako přísada do asijské stravy a podle posledních poznatků se začala také používat v kosmetice, jako přírodní prostředek k bělení kůže a při léčbě pigmentových problémů a stařeckých skvrn. Kyselina kojová byla poprvé objevena v roce 1989 a nyní je používána j

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Čím vybělit kůži

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Zemanová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli se hodnoty kyseliny močové měří na lačno, nebo je to jedno? A proč mám někdy kyselinu močovou zvýšenou a někdy zase nízkou.Dodržuji pořád stejný jídelníček, dá se říci dietní /dia/.

Děkuji Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová se zjišťuje z krve a není třeba ji odebírat nalačno. Výkyvy hodnot kyseliny močové jsou způsobeny jednak stravou a pak aktuální funkcí ledvin. Nedostatečná funkce ledvin je právě primární příčina zvýšené kyseliny močové v séru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Rafinovaný kokosový olej

  • 47 % tvoří kyselina laurová.
    Kyselina laurová patří mezi nasycené mastné kyseliny a zvyšuje celkové sérové ​​lipoproteiny více než mnoho jiných mastných kyselin, ale většinou jde o lipoprotein s vysokou hustotou tak zvaný hodný cholesterol (HDL). Výsledkem je, že kyselina laurová má příznivější účinek na celkový HDL než jakákoli jiná mastná kyselina, ať už nasycená nebo nenasycená.
    Nicméně praxe toto nepotvrdila, jak ukazuje rozsáhlá metaanalýza potravin [1] ovlivňujících celkový poměr zlého cholesterolu (LDL) vůči sérovým ​​lipoproteinům. Proběhla v roce 2003 a zjistila, že účinky kyseliny laurové na výsledky onemocnění koronárních tepen zůstaly nejisté. Recenze kokosového oleje z roku 2016 [2] byla podobně neprůkazná ohledně účinků kokosového oleje na omezení výskytu kardiovaskulárních onemocnění.
  • 17 % tvoří kyselina myristová.
    Patří mezi nasycené mastné kyseliny a její konzumace zvyšuje zlý cholesterol (LDL) [3].
  • 9 % tvoří kyselina kaprylová.
    Patří mezi nasycené mastné kyseliny. Je to triglycerid se středním řetězcem (MCT), podílí se na udržení optimální hodnoty pH, posiluje obranyschopnost a zlepšuje trávení, což má příznivý vliv na celkovou hladinu energie, jíž člověk disponuje.
  • 7,5 % tvoří kyselina palmitová.
    Patří mezi nasycené mastné kyseliny a zvyšuje lipoprotein s nízkou hustotou, tedy zlý cholesterol (LDL).
  • 7 % tvoří kyselina kaprinová.
    Nasycená mastná kyselina je nejlépe známá pro svou schopnost bojovat proti houbám, jako je Candida, které mohou žít v těle. Tím podporuje optimální zdraví střev. Může být také užitečná při akné a zažívacích problémech, jako je Crohnova choroba.
  • 6,4 % tvoří kyselina olejová.
    Patří mezi mononenasycené mastné kyseliny. Konzumace mononenasycených tuků je spojována se snížením zlého cholesterolu (LDL) a se zvýšením hodného cholesterolu (HDL) [4]. Kyselina olejová může být zodpovědná za hypotenzní (snižující krevní tlak), což je považováno za zdravotní přínos. Recenze z roku 2017 zjistila, že diety obohacené o kyselinu olejovou jsou prospěšné pro regulaci tělesné hmotnosti [5].
  • 3% tvoří kyselina stearová.
    Patří mezi nasycené mastné kyseliny a v klinických studiích bylo zjištěno, že kyselina stearová je spojena se snížením zlého cholesterolu (HDL) ve srovnání s jinými nasycenými mastnými kyselinami.
Rafinovaný kokosový olej je tuhý za pokojových teplot. Taje při teplotách nad 26 °C.

Zdroj: článek Kokosový olej, je skutečně tak zdravý?

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Může se prosím vás u zvýšené kyseliny močové jíst králík?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová souvisí s puriny, které jsou bohatě obsaženy v masu, i v tom králičím. Při zvýšené kyselině močové můžete jíst maso, ale jen trochu. Jednu porci každý druhý den. V tom dni, kdy máte maso, už nejezte nebo nepijte potraviny s vysokým obsahem purinů, jako je například pivo nebo alkohol obecně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina močová v krvi

Kortizol mast

Kortizol se ve farmakologii nazýván též hydrokortizon. Kortizolová mast se používá při místních zánětlivých a alergických kožních onemocněních neinfekčního původu, např. při ekzémech, při podráždění kůže kosmetickými a čisticími prostředky, při bodnutí hmyzem, malých spáleninách 1. a 2. stupně, při kožních zánětech po slunění, ozáření apod.

Místně použitá kortizolová mast způsobuje ústup zánětu kůže, tlumí alergické projevy, svědění a zarudnutí kůže.

Mast se vtírá do postiženého místa v malém množství 1–2krát denně. Nedojde-li k ústupu obtíží během týdne léčby, je důležité kontaktovat lékaře. Aplikace v obličeji by neměla přesáhnout 10 dní. Bez porady s lékařem nemá používání přípravku u dětí přesáhnout 14 dní. Kortizol mast nesmí přijít do styku s očními spojivkami a nelze jím ošetřovat prsní bradavky kojících matek. Při náhodném požití masti dítětem může dojít k nevolnosti a zvracení. Je vhodné zvracení vyvolat nebo podpořit a vyhledat lékaře.

Zde se můžete podívat, za jakou cenu lze zakoupit Hydrokortizon mast.

Zdroj: článek Kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

co mám jíst když užívám warfarin a skoro veškerá zelená zelenina je pro mně tabu a navíc nesnáším všechny léky na tu kyselinu močovou prosím porad te mi sami doktoři neví děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není pravda, že když užíváte Warfarin, tak nemůžete žádnou zeleninu. Při léčbě Warfarinem máte stanoven denní limit pro příjem vitamínu K na 90 mikrogramů. To jsou například tři zelné listy a nebo také 2 velké okurky salátovky nebo 10 velkých rajčat a nebo jeden ledový salát. Schválně si vzpomeňte, jestli takové množství zeleniny sníte každý den?
Při zvýšené kyselině močové nejvíce vadí maso, vnitřnosti, alkohol a kakao. Maso můžete nahradit čočkou, hrachem, cizrnou a fazolemi. Více používejte vajíčka, především bílky. A chroupejte nesolené arašídy. Ani jedna ze zde uvedených potravin neovlivňuje Warfarin, protože obsah vitamínu K je v nich zanedbatelný.
Zvýšená kyselina močová je důsledkem slabé funkce ledvin. Pijte proto více vody, než je pro vás přirozené. Když byste se teď napila sklenice vody, tak pokaždé si dejte ještě jednu navíc - na sílu. Nastavte si budík, který vám přes den bude pípat každou hodinu, aby vám připomněl, že se máte napít.
Držet dietu na kyselinu močovou i při Warfarinu znamená myslet jinak. Udělejte tento krok, a začněte přemýšlet nad svou stravou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina močová v krvi

Co je to kortizol

Kortizol je lidský hormon, který se tvoří v nadledvinkách, ale jeho tvorba je ovlivněna mozkovými centry: hypofýzou a hypotalamem. Kortizol v zátěžových situacích zvyšuje hladinu krevního cukru, tedy se stará o dostatek „paliva“. Dále zvyšuje krevní tlak: tělo totiž musí být nastaveno na aktivitu a pohotovost. Přímo také působí na imunitu, a to tak, že snižuje aktivitu ve stavech, kdy je imunitní systém hyperaktivní, tj. kdy probíhá alergie, zánět, šok apod.

Zdroj: článek Kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Mazancova.

Mam zvysenou KM 480 je to hodne?. Mam rada parky a rybi salat mohu to konzumovat. A kolikrat za mesic mohu veprove maso neno radej kureci? Dekuji za radu Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová v hodnotě 480 je vysoká a měla byste se snažit ji mít pod hodnotou 340 μmol/l. Zvýšená kyselina močová může být snížena vhodnou stravou, která by měla být chudá na živočišné bílkoviny a cukry. Takže párky určitě ne, vepřové jen ve svátek a kuřecí maso jednu malou porci za den. Žádný alkohol ani pivo a ani žádné slazené limonády. Pijte hodně čisté vody bez bublin a jezte lehká jídla bez majonéz.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Kortizol a hubnutí

Ve stresovém období naše tělo produkuje velké množství hormonu kortizolu. Kortizol, stejně jako hormon adrenalin, se ve stresovém období uvolňují v těle, a oba mají za úkol dodat energii do svalů, srdce i dalších orgánů. Tělo očekává boj nebo útěk, což přeneseně znamená fyzický výkon. U dlouhodobého stresu, při kterém danou energii nevyužijeme, se tato energie mění v krvi na tuk a ukládá se do tukových zásob. Bylo prokázáno, že tento hormon podporuje ukládání zejména v oblasti břicha. Dále kortizol ve stresovém období podporuje chuť k jídlu, a to zejména na tučné a sladké pokrmy. To samozřejmě vede k nabírání hmotnosti. V dřívějších dobách toto lidem umožňovalo přežívat a orientovat se pouze na jídlo, které bylo dostupné. Dnes, kdy je jídla všude dost, to vede k obezitě a zdravotním problémům. Velké množství kortizolu v krvi může zpomalit metabolismus, což vyvolá automaticky pocit únavy a projeví se to na sníženém elánu a nevrlé náladě. Nervozita zase vyvolá další zrádné chutě.

Zdroj: článek Kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbanová.

Dobrý den,
může mi, prosím, nějaký odborník podat spolehlivou informaci, jak je to de facto se sérem obsahujícím kyselinu hyaluronovou? Je, nebo není její aplikace na pleť účinná a efektivní?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová dodávaná pokožce pstřednictvím krému je efektivní jen na ty nejsvrchnější vrstvy kůže. Sérum s kyselinou hyaluronovou dokáže vizuálně oživit pleť bezprostředně po použití, ale dlouhodobý účinek nemá, protože pokožka se neustále rychle odlupuje a to i s doplněnou kyselinou hyaluronovou.
Pokud tedy řešíte problém s výrazným přibýváním vrásek, nebo popraskanou pleť, tak je v tomto případě nejefektivnější doplnit kyselinu hyaluronovou vnitřně vhodnou stravou. Potraviny přímo kyselinu hyaluronovou neobsahují, ale jsou potraviny, ze kterých si tělo kyselinu hyaluronovou dokáže vyrobit, například živočišné bílkoviny a nebo hydrolizovaný syrovátkový protein. K rychlému a efektivnímu doplnění kyseliny hyaluronové lze také použít potravní doplňky stravy, nejčastěji kolagen společně s kyselinou hyaluronovou. Zde je uvedena cena doplňků stravy, kde je přítomna i kyselina hyaluronová: https://www.zbozi.cz/vyrobe…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina hyaluronová

Zvýšená hladina kortizolu

Kortizol je hormon kůry nadledvinek patřící mezi takzvané glukokortikoidy, protože podporuje využití energie především z glykogenových zásob, ale bohužel nejenom z nich. Jeho negativní vliv na bílkoviny se projevuje při jeho abnormální hladině jednak zvýšením katabolismu, jehož důsledkem je negativní dusíková bilance (více bílkovin se rozpadá, než tvoří), ale zároveň zpomalením proteosyntézy. Kortizol má negativní vliv na kosti, jeho působením se vyplavuje více vápníku, a snižuje i syntézu kolagenu, tedy hlavní bílkoviny šlach a vazů. Ani jeho působení na tuky není nijak zvlášť pozitivní. Sice podporuje lipolýzu podkožního tuku na končetinách, ale na jiných místech (trup, obličej) naopak jeho tvorbu zesiluje. Vypadá to tedy, že můžeme očekávat od kortizolu jenom samá negativa. Ovšem není tomu vždy tak. Kortizol má velmi významný protizánětlivý účinek a z tohoto důvodu se využívá v medicíně (antiflogistika), ale má i jiné pozitivní účinky.

Zdroj: článek Kortizol

Příběh

Ve svém příspěvku PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie Dubská.

Pigmentové skvrny dobře odstraňuje kyselina glykolová s kyselinou kojovou/ kojic/. Kyselina glykolová naruší pokožku, odloupne staré vrstvy a kyselina kojová ji pak zesvětlí. S kyselinou kojovou se ale musí opatrně, protože se může stát, že pleť bude velmi citlivá, tudíž náchylná k různým onemocněním. Koupit nejlépe nějakou sadu, která bude obsahovat i další látky antibakteriální, protizánětlivé, aby k nedošlo ke ztrátě imunity pokožky a používat dermatologicky ověřené produkty.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den. Pigmentové skvrny jsou jaterní záležitost,stejně jako ekzem. Vlaštovičníková tinktura je léčí spolehlivě. Můžu dodat:-) Jana

Zdroj: příběh Pigmentové skvrny

Příznaky vyčerpání nadledvinek

V každé naší buňce se tvoří energie ATP, probíhá zde takzvaný Krebsův cyklus. Chybí-li nějaké vitamíny ze skupiny B nebo minerály a aminokyseliny, projevuje se to náhlou únavou, často se v noci budíme a nemůžeme už znovu usnout. Naše nadledvinky potřebují kortizol. Při správné funkci nadledvinek by se měl kortizol přes den držet nahoře a v noci má docházet k jeho sestupu. Jestliže kortizol kolísá, budíme se mezi 1. až 3. hodinou ranní a více neusneme. Kortizol nás aktivuje a my jsme úplně bdělí. Honí se nám hlavou myšlenky, které nemůžeme zastavit.

Klasickými příznaky vyčerpanosti nadledvinek jsou únava, závratě, omdlévání. Poruchy paměti a zapomínání mohou být také způsobeny nízkou činností nadledvinek. Přispívat k tomu mohou extrémy počasí (horka nebo chlad), fyzické trauma nebo zranění, periodicky se opakující stres, stejně jako dlouhodobé onemocnění. Rovněž dieta může hrát roli, jelikož často okrádá organismus o vitamíny B. Nadledvinky také produkují aldosteron, který kontroluje rovnováhu sodíku a draslíku v těle. Nedostatečné množství tohoto hormonu, pak může způsobit dehydrataci organismu.

Dalším signálem je nízký tlak, i když je často přehlížen a není považován za abnormální zdravotní stav. Krevní tlak ve stoje versus krevní tlak v sedu lze použít pro diagnózu. Zdravý člověk bude mít vyšší tlak po postavení, zatímco lidé se sníženou funkcí nadledvinek (hypoadrenalismus) mají pokles krevního tlaku.

Také alergie mohou mít souvislost s vyčerpáním nadledvinek, protože lidé s nízkou funkcí nadledvinek mohou přestat produkovat chlorovodíkovou kyselinu v žaludku, která je nutná pro správné trávení. Pokud toto nastane, tělo není schopno trávit proteiny, a to může vést k potravinovým alergiím, deficitům výživy nebo k hypoglykemii.

Nepodceňujte ani vyčerpání z cvičení. Namáhavé cvičení může být tělem interpretováno jako stres a vyvolat mechanismus „boj nebo útěk“ v nadledvinkách. Intenzivní cvičení může způsobit vyčerpání nadledvinek a bránit jejich uzdravení.

Zdroj: článek Nemocné nadledvinky – příznaky

Příběh

Ve svém příspěvku SAUNA A RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strýček Jedlička.

"Pot z tradičních saun obsahoval asi 97 % vody a 3 % toxinů. Infračervené sauny produkovaly pot, který obsahoval pouze 80–85 % vody. Zbývajících 15–20 % tvořily těžké kovy, kyselina sírová, sodík, amoniak, kyselina močová a toxiny rozpustné v tucích."

:-) :-) :-)
Kondenzát?
Kdepak asi soudruzi udělali chybu?
Možná v nepřesnosti překladu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Sauna a rakovina prostaty

Test na kortizol

Testování hladin kortizolu je dnes celkem rozšířené. Nejpřesnější je měření ze slin, ovšem není problém učinit závěr ani z kortizolu v krvi. Budou-li se hodnoty pohybovat v níže uvedených dimenzích, přičemž ranní hodnoty jsou o 20–25 % vyšší než ty večerní, je vše v pořádku. Například výsledek 110/82 nmol/l nebo 300/220 nmol/l (ranní vs. večerní kortizol) je v mezích normy. Ale výsledek 110/469 nmol/l už nikoliv, jedná se o hraniční hodnoty.

Test je možné začít doma a vzorek pak odevzdat v nejbližší zdravotnické laboratoři. Celý postup i objednávka testů na kortizol jsou zde: test na kortizol informace.

Normální hladina kortizolu:

  • ranní hodnoty kortizolu: 110–606 nmol/l
  • večerní hodnoty kortizolu: 82–469 nmol/

Zdroj: článek Vliv antikoncepce na hladinu kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem OCHLUPENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel An.

Z naší rodiny nemá takoví problém ba naopak.Myslíte,že by ještě mohl pomoct-test na kortizol?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kortizol s tímto nemá nic společného. Genetickou výbavu nemáme jen po rodičích. Některé genetické variace vznikají kombinací stávajících zdrojů a můžou se pak projevit takto anomálně, bez příbuzenské podobnosti. Cítím z vás, že jste z toho nešťastná a hledáte lék za každou cenu. Ale bohužel to v tomto případě medikamenty řešit nepůjde. Ale nezoufejte. Zkuste své ochlupení vnímat jako přednost, protože existuje mnoho mužů, kteří preferují přírodní ženy s ochlupením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Ochlupení

Co je to kyselina máselná

Kyselina máselná je bezbarvá olejovitá kapalina, snadno rozpustná ve vodě, ethanolu a diethyletheru. Lze ji oddělit z vodné fáze saturací solemi (vysolováním), například chloridem vápenatým. Dichroman draselný a kyselina sírová ji oxidují na oxid uhličitý a kyselinu octovou, zásaditý manganistan draselný ji oxiduje na oxid uhličitý. Kyselina máselná, též známá pod systematickým názvem kyselina butanová, je karboxylová kyselina se vzorcemCH3CH2CH2-COOH. Soli a estery se nazývají butyráty nebo butanoáty. Kyselina máselná je obsažena ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu; má nepříjemný zápach a ostrou chuť se sladkým „ocasem“ (podobně jako diethylether). Savci s dobrým čichem (například psi) jsou schopni ji zjistit již při velmi nízké koncentraci. Ze všech mastných kyselin vyskytujících se v tucích má v molekule nejméně atomů uhlíku. Kyselina máselná se ve formě esterů vyskytuje v živočišných tucích a rostlinných olejích. Triacylglycerol kyseliny máselné tvoří 3 až 4 % másla. Při žluknutí másla se kyselina máselná hydrolýzou uvolňuje z vazby na glycerol a způsobuje nepříjemný zápach takového másla. Kyselina máselná se vyskytuje v přírodě v rozkládajících se organismech.

Zdroj: článek Kyselina máselná

Co je kyselina močová?

Kyselina močová je vedlejší produkt chemického rozdělení sloučenin zvaných puriny, které existují v našich tělesných buňkách a také v naší stravě. Puriny jsou pro nás velmi důležité, jelikož poskytují věci potřebné pro energii a bílkoviny. Během metabolického procesu se kyselina močová vyrábí v krevním řečišti. Kyselina močová je pro nás dobrá, protože působí jako antioxidant a stará se nám o vnitřní stěny našich cév. Po skončení svého působení projde přes ledviny, které ji zpracují a vylučují ji jako odpad z našich těl prostřednictvím moči. Kyselina močová se také v malé míře vylučuje také ve stolici.

Zdroj: článek Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Co je to kyselina močová

Kyselina močová se v krvi v těle běžně vyskytuje. Její hladinu zvyšují zejména puriny – látky, které se nacházejí v mase a uzeninách, vnitřnostech, mléčných výrobcích nebo luštěninách. Riziko zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi proto stoupá u osob, které ve zvýšeném množství konzumují potraviny s vysokým obsahem purinů.

Náchylnější jsou ke zvýšení kyseliny močové v krvi také obézní lidé, lidé se zvýšeným cholesterolem a diabetici. Kyselina močová se filtruje přes ledviny, které vylučují však jen její menší část a asi 90 procent se vrací zpět do těla. Kyselina močová je v optimálním množství pro organismus prospěšná, protože zajišťuje ochranu buněk před kyslíkovými radikály (má antioxidační účinky).

Hyperurikemie je označení pro zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Nejčastější příčinou je nadměrná konzumace masa a masných výrobků, konzumace alkoholu, užívání některých léků nebo snížená funkce ledvin. Hyperurikemie sama o sobě není provázena žádnými obtížemi. Pacienti s hyperurikemií i s dnou však musí dodržovat stejnou dietu.

Ve stravě by se měly omezit, případně z jídelníčku zcela vyloučit (dle závažnosti onemocnění) purinové látky, které jsou obsaženy v některých potravinách. Jedná se především o vyloučení drůbežího masa, uzenin, vnitřností, masových extraktů, silných masových vývarů, mořských ryb (zejména sardinky, slanečci, sardelky). Z rostlinných zdrojů to je zelený hrášek, chřest, špenát, fíky.

Nutné je také vyloučit luštěniny, jako je hrách a čočka. V tekutinách se omezuje silný černý čaj, silné kakao, nápoje alkoholické, káva. Jídlo byste si měli rozvrhnout na 4–5 porcí denně. Jezte v klidu, po menších porcích. Ráno snídejte například ovocný čaj nebo mléko, či jiný mléčný výrobek, bílkovinnou potravinu, například sýr, vejce, pomazánky (ne však z uzenin nebo masa), máslo, pečivo. Na svačinu jezte ovoce či zeleninu (povolené druhy).

Oběd by měl být bez polévky (z toho důvodu, že nejsou vhodné vývary). Na oběd zařazujte spíše zeleninová jídla (pouze však povolené druhy zeleniny) a přílohy. Dle závažnosti onemocnění a dle doporučení lékaře můžete zařadit 2–3x týdně maso (většinou vepřové a hovězí), a to v dávce 60 g (v syrovém stavu). Na druhou svačinu můžete jíst bílkovinné potraviny (jogurt, vejce, zakysané mléčné výrobky, sýry přírodní, pečivo – i celozrnné).

Večeře by měla být obdobná jako oběd nebo můžete mít studenou večeři. Jídlo má být nepřesolené, nepřekořeněné a málo pikantní. Vhodné jsou technologické úpravy jako vaření, dušení, pečení, občas i smažení. Nevhodné je grilování (potraviny bývají příliš ostré a pikantní). Dodržujte pravidelný pitný režim, vhodná je voda, ochucené, neochucené minerální vody perlivé i neperlivé (nutno střídat kvůli obsahu jednotlivých solí), ovocný čaj, ředěný džus. Dietu při dně je nutno dodržovat dlouhodobě.

Zdroj: článek Zvýšená kyselina močová hodnoty

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


kortikoidy mast bez předpisu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kortizol nadledvinky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>