Téma

KUCHAŘKA PRO BEZEZBYTKOVOU STRAVU


KUCHAŘKA PRO BEZEZBYTKOVOU STRAVU je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Kuchařka pro Crohnovu chorobu představuje tak zvanou bezezbytkovou dietu, někdy označovanou jako dieta č. 5. V tomto příspěvku přinášíme užitečné informace o přehledu nevhodných potravin a podíváme se i na některé dobré recepty.


Co je to bezezbytková dieta

Bezezbytková dieta je způsob stravování primárně určený pro osoby s Crohnovou nemocí, s chronickým zánětem tlustého střeva a s neprůchodností střev. Tato dieta se také nazývá jako dieta č. 5.

Pro tuto dietu je důležité, že jídla nesmí být tučná, nadýmavá, příliš kořeněná, nesmí v těle zanechávat zbytky, musí obsahovat vyšší množství bílkovin a vitamínu C a neměla by obsahovat potraviny s hrubou vlákninou.

Při této dietě je důležité jíst pravidelně (asi 6x denně)v malých porcích. Při přípravě jídel je důležité dbát na to, aby strava neobsahovala slupky z ovoce a zeleniny, žádná zrníčka, ale ani kůrky. Jídlo by mělo být ideálně vařené, dušené, nebo zapékané (vodní lázeň).

Tato dieta se často nasazuje i u pacientů před kolonoskopií i před operací břicha. Před kolonoskopií se tak zajistí snazší průchodnost střev, které je pak čisté a přehledné. Obvykle se s různými omezeními začíná zhruba týden před zákrokem, kdy jsou vyřazené léky na ředění krve a léky obsahující železo, pátý den se pak vyřazují léky proti průjmu a zhruba čtvrtý den je nutné přejít na bezezbytkovou dietu (je možné ji držet i dříve).

U osob s Crohnovou chorobou mohou i některé z těchto potravin vyvolávat zdravotní potíže, a tak je lepší je vynechat. Vše je individuální.

Vhodné je tedy jíst: drůbeží a hovězí maso (libové), ryby, dietní šunku, zakysané mléčné výrobky, některé tvrdé sýry, vejce, brambory, rýži, těstoviny, houskový knedlík, zeleninu (vařená a dušená!), ovocné šťávy, ze syrového ovoce jen banány a jablka (bez slupky a jadérek!), broskvový a meruňkový kompot.

I při bezezbytkové dietě může jíst člověk některé druhy sladkostí. Například pudink, sušenky, zmrzlinu. Základem je aby sladkosti neobsahovaly žádná semínka a ani vlákninu.

Zdroj: článek Kuchařka pro Crohnovu chorobu

Příběh

Ve svém příspěvku KUCHAŘKA REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Dobrý den, můžu poprosit o radu, zda se dá někde zakoupit kuchařka na reflux jícnu. Děkuji

Zdroj: příběh Kuchařka reflux

Zkušenosti

V knize Ryzí energie od Susannah a Leslie Kentonových se uvádí, že ženy na syrové stravě popisují oslabení menstruace, popřípadě její vymizení. Neví se úplně přesně proč, mluví se o možném vlivu flavonoidů ze syrové stravy. Pro tento argument by hovořil například fakt, že některým ženám údajně pomáhá při těžkých menstruačních bolestech cucání citronu. Diskutuje se rovněž o vlivu karotenu, ve hře je také argument, že menstruace je daň za vařenou stravu, protože například nám nejbližší samice, což jsou šimpanzice, žijí-li ve volné přírodě a živí se přirozeně, nemenstruují. Účinek syrové stravy na menstruaci se přirovnává k účinku na krevní obraz. Když jdete na odběr krve, musíte jít nalačno. Proč? Protože vařená strava zvyšuje množství bílých krvinek. Tělo vyplavuje bílé krvinky tehdy, je-li ohroženo infekcí, zánětem a podobně. Sníte-li ale syrovou stravu, tělo bílé krvinky nevyplavuje, což znamená, že se po syrové stravě necítí ohroženo. Jdete-li tedy k lékaři na krev, syrovou stravu si můžete dát.

Po takové stravě udávají konzumenti, že mají dost pevné svaly (paže, lýtka) bez jakéhokoliv cvičení nebo jiné fyzické námahy. Zřejmě je to tím, že svaly nedostávají tak zabrat – do těla se nedostává tolik škodlivin, které jsou obsaženy v běžné stravě, které dle propagátorů této metody vznikají i vařením zdravých potravin a které svalstvo ničí.

Syrová zelenina se tráví v žaludku asi hodinu, vařená potřebuje obvykle 3 hodiny a vytváří při tom více nečistot a odpadů. Syrová strava podporuje dokonalé trávení. Napomáhá odstraňovat přirozeným pohybem odpadní látky z tlustého střeva, které se vyprazdňuje pravidelně a bez problémů. U syrové stravy tak cítíme výrazně více energie, kterou jsme předtím nepociťovali. Ovšem obvykle až po nějaké době stravování se větším množstvím syrové stravy, až po takzvané detoxikační fázi, kterou může naopak provázet zhoršení problémů, zvýšení únavy a podobně.

Při přechodu na tuto stravu postupně vysazujte pečivo s lepkem, sladkosti s bílým cukrem, uzeniny, maso, mléčné výrobky a tak dále. Postupně navyšujte u každého jídla podíl syrového a měňte tak poměr upravené a syrové stravy. Až budete na poměru kolem 10–20 % upravené a 80–90 % syrové, budete již sami cítit postupnou proměnu. Vaše chuťové buňky se začnou obnovovat a vy si začnete přirozeně vychutnávat a užívat tu „syrovou stravu“ a budete se na ty „syrové živé pokrmy těšit“. V této době již pro vás nebude zřejmě problém se dostat až na 100 % syrové stravy. Ten přechod může trvat od půl roku až třeba po 2 roky. To závisí na každém jednotlivci, jeho dosavadních stravovacích zvycích, již rozvinutých nemo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Raw till 4

Příběh

Ve svém příspěvku JÁTRA CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kyra.

Cempírku musím oponovat, doktoři předepisují léky antimykotické (protiplísňové), ale mývají vedlejší účinky a jsou záhul na játra, je to chemie. Dá se sehnat tisíce jiných podpůrných přípravků, které plísně v těle velmi účinně likvidují a je jedno o jaký jde druh. Např. kokosový olej (kyselina kaprylová i jako kapsle), česnekový olej v kapslích, candimin kapky (oregáno - tj. dobromysl obecná), citrogrep kapky, ostropestřec na játra, ty jsou zatížená velmi při zbavování se plísně v těle, vhodná strava, která nepodporuje plíseň, ale spíše ji vyhladoví. Vyhnout se cukru úplně i sladidům i přírodním cukrům, z cukrů a kvasnic plíseň žije nejvíce. Vyhladovění může stav na chvíli zhoršit, chce to vydržet. Na vnější léčbu, tea tree olej, sůl z mrtvého moře (nejlépe koupele, tj. i detox). Je toho opravdu mnoho, ale to bych tu byla do rána. Kupte si knihu Candida, základní kniha a kuchařka, tam je hodně rad, ale na netu už dnes také, dříve moc nebylo, teď je jich hodně, ale hodně se jich také vylučuje, někde něco doporučují a někde to zakazují, takže ta kniha je vodítkem pro stravu, které věci raději ignorovat a které jsou povolené. Přeji hodně štěstí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Játra citron

Tekutá dieta před kolonoskopií

Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.

Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.

Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.

Potraviny, které jíst můžete:

  • libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
  • ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
  • vařená či dušená šunka, dietní párky
  • tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
  • mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
  • vajíčka – maximálně 1 denně a tepelně upravené
  • brambory, bramborová kaše, halušky, noky
  • obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
  • minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka
  • zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Příběh

Ve svém příspěvku PLÍSEŇ POD NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel "laický kožař".

myslím si že by bylo dobré nalézt vnitřní příčinu plísně, tzn. psychickou a následně fyzickou-léčit vše ve spojitosti. Dále určitě by asi nebyla od všci vnitřní očista orgánů s kterými mají plísně často souvislost. To znamaná střeva, játra, ledviny, žlučník...
Dále je možné že bude potřeba upravit stravu, tedy zvýšit příjem vitamínů, pravděpodobně A, Vitamíny B z nich je hodně důležitý pyridoxin, D a též stopových prvků jako je zinek, hořčík, vápník, selen, mangan. Dále pak jsou důležité esenciální nenasycené 3 a 6 omega kyseliny. Více zeleniny a vlákniny. Důležitá je správná střevní mikroflóra. Přestat kouřit a pít alkohol, omezit nebo úplně přestat jíst mastná a smažená, pikatní jídla. Snažit se mít spíše zásaditější ph což docílíš hlavně přijímáním určitých jídel obecně více ne li hodně zeleniny, zde pozor ne vše je vhodné. Zajímavý a věřím, že i účiný recept na plíseň pod nehty je česnek se solí - recept lze nalézt na internetu. Česnek spolu se solí léčí i bradavice ( potírat ) Jako velmi zajímavé potraviny na léčbu takovýchto problémů je velmi zajímavá červená řepa, lněné semínko a dále se uvádí například koloidní stříbro. Zajímavé a zcela zásadní může být při odhalování příčin vyšetření na přístroji Oberon. Obecně doporičuji čínskou medicínu či alternativní. Klasická medicína si moc s tímto nedokáže poradit. Je taky důležité začíst jíst normální stravu, t.j, bez éček a dát si pozor na mlíko masa atd. - viz případ německo nedavno. Na závěr není od věci se celkově snažit být lepším člověkem. Co se týče tšchto informací nejsem lékař takže je berte s rezervou. Přeji hodně úspěchů. P.S: objevila se mi pravděpodobně plíseň pod nehtem na palci u nohy, po té co jsem započal s očistou-začal se objevovat nový čistý nehet. Nyní je zbytek "nemocného" nehtu na jeho kraji kde již doufám odrůstá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Plíseň pod nehty

Co udělat pro získání lázní

Lázeňská péče v České republice se rozděluje na dvě základní skupiny, a to na komplexní lázeňskou péči a na příspěvkovou lázeňskou péči. Třetí samostatnou skupinu tvoří lázeňské pobyty pro samoplátce. Tato poslední skupina má v posledních letech vzrůstající tendenci, protože stále více lidí si uvědomuje skutečnost, že je lepší nemocem předcházet, než je následně léčit.

O komplexní nebo příspěvkovou léčbu si můžete požádat, pouze pokud jste občany ČR a jste pojištěni u některé ze zdravotních pojišťoven v ČR.

Lázeňskou léčbu vám doporučí váš ošetřující lékař, který tak jedná většinou na základě vyhodnocení zdravotního stavu u odborníka-specialisty. Vaše první kroky tedy musí vést za odborným lékařem a s doporučením následně za obvodním lékařem. Návrh na lázeňskou péči, ať už komplexní nebo příspěvkovou, pošle váš obvodní lékař pojišťovně. Následně její revizní lékař posoudí splnění podmínek indikačního seznamu.

V indikačním seznamu jsou kromě indikačních skupin nemocí a jim odpovídajících diagnóz také uvedeny typy lázeňské péče, délka léčebného pobytu a možnost lázeňských míst, kde se můžete léčit. Určeny jsou zde i časové limity, dokdy jako pacient po operacích, či úrazech i jiných onemocněních musíte lázeňskou péči nastoupit.

Pokud pojišťovna schválí návrh na komplexní lázeňskou léčbu, odešle ho do příslušných lázní a ty vás následně budou kontaktovat a vyzvou vás k nástupu lázeňské léčby. V případě schválení návrhu na příspěvkovou lázeňskou léčbu je návrh předán pojištěnci a ten si sám s určeným lázeňským zařízením dohodne termín nástupu léčby.

Komplexní lázeňská péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění – náklady na vyšetření, ale i ubytování a stravu, případně dopravu (to platí pro pacienty, jejichž zdravotní stav podle ošetřujícího lékaře neumožňuje běžnou dopravu, ale je nutné použít zdravotní služby). Komplexní lázeňská péče se hovorově označuje též jako „křížkové lázně“ či „lázně na křížek“.

U příspěvkové lázeňské léčby hradí zdravotní pojišťovna jen lékařské vyšetření a celé léčení. Ubytování, stravu a dopravu si hradí pojištěnec.

Podmínky pro poskytování a hrazení lázeňské péče stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. Tou hlavní normou je pak Indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé a Indikační seznam pro lázeňskou péči o děti a dorost (vyhláška MZ ČR č. 58/1997 Sb.). Kromě indikačních skupin nemocí a jim odpovídajících diagnóz jsou zde uvedeny typy lázeňské péče, délky léčebných pobytů.

Jestli splňujete podmínky indikačního seznamu, to posoudí nejprve váš lékař, za kterým musí vést vaše první kroky, a následně revizní lékař zdravotní pojišťovny, u které jste pojištěni.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nárok na lázně po operaci žlučníku

Příběh

Ve svém příspěvku ČERNÝ KOŘEN JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Ahoj všichni co řešíte černý jazyk u svých dětí. Řešil jsem to taky u své dvouleté dcery. Zčernání kořene jazyka způsobuje nerovnováha vitamínů a minerálů v těle dítěte, které přejde z kojenecké stravy na běžnou stravu a špatně jí, nebo některou stravu odmítá. Na jazyku zčernají chuťové pohárky a je to projev tohoto problému u dítěte. Našel jsem řešení, kdy jsem to své dceři vyléčil během 3 týdnů, toto řešení vlastně leželo doma v lednici. Svou dvouletou dceru jsem naučil pít Pinky od Akuny, 15 ml. každé ráno, stejně tak jak jsem to kdysi naučil i svou starší dceru. Pinky obsahuje potřebné minerály a vitamíny které dětský organismus potřebuje a není placebem z lékáren, problém se už nevrací, tak jako v mnohých případech jak tady spousta maminek popisuje. Přidávám fotku, info poskytnu na: akunaforlive@gma­il.com nebo na: http://www.facebook.com/jannemecakuna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Černý kořen jazyka

Dieta po polypektomii

Polypektomie je odstraňování polypů z trávicího traktu (především žaludek a tlusté střevo). Vlastní polypektomie se provádí při endoskopickém vyšetření (gastroskopie a kolonoskopie). U menších polypů se stopkou se pracovním kanálem endoskopu zavede polypektomická klička, ta se přehodí přes polyp jako laso, stáhne a následně se do ní pustí elektrický proud, který polyp odřízne. Uříznutý polyp se poté endoskopickým nástrojem vyjme z trávicího traktu. V případě, že je polyp větší a přisedlý, se nejprve do sliznice pod ním speciální jehlou aplikuje roztok adrenalinu a modrého barviva. Tím se polyp nadzvedne a barvivo ozřejmí, kudy vést řez kličkou, přičemž adrenalin snižuje riziko krvácení. Další postup je stejný, polyp je odříznut kličkou.

Celková příprava pacienta se shoduje s přípravou k endoskopickému zákroku, tedy ke gastroskopii a kolonoskopii. Speciálně u polypektomie je však nutné klást důraz na to, aby měl pacient dobrou srážlivost krve. Neměl by tedy užívat žádný silnější lék na ředění krve, čímž se myslí zejména Warfarin. Ten by proto měl být s předstihem vysazen a nahrazen jiným lékem.

Po odstranění je polyp odeslán na histologické vyšetření, kde lékaři přesně sdělí, zda se jednalo o nenádorový či nádorový polyp, a u nádorového polypu je zhodnocena jeho zhoubnost. Patolog se obvykle vyjádří i k tomu, zda byla tkáň nádorového polypu odstraněna celá. Další postup pak záleží na nálezu a na tom, za jak dlouho je provedeno kontrolní vyšetření, zda pacienta dovyšetřovat a jiné. Riziko tohoto zákroku roste s velikostí odstraňovaného polypu. Typickým rizikem je krvácení a závažným rizikem je protržení střeva. Při krvácení se podávají léky zrychlující srážení krve, eventuálně se krvácející místo ošetří při opakované endoskopii. Protržení střeva je velmi závažné a často se musí řešit chirurgicky.

Pokud není proveden žádný léčebný zákrok, například po kolonoskopii, není třeba nijak omezovat stravu. V případě, že je například snesen polyp u kolonoskopie, doporučuje se obvykle tekutá dieta po dobu asi 24 hodin. Uvedené opatření má zvláště význam pro lepší přehlednost ve střevě v případě komplikace (například krvácení). Některá pracoviště ale doporučují normální dietu ihned po odeznění sedace, tudíž se nepodává ani kašovitá strava. Ohledně kořeněných jídel nejsou známa žádná omezení ani po terapeutickém zákroku.

Stravovací omezení se doporučují pouze po odstranění větších lézí. Většinou den po výkonu se podávají pouze tekutiny, další den kašovitá strava a pak už běžná strava dle individuální tolerance pacienta. Po odstranění malých polypů je možné konzumova

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.

Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.

- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.

- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.

- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.

- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.

- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prednison a slabá kůže

Typ II

Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba tabletami:

  • Stravu konzumujte vícekrát denně, při redukční dietě třikrát denně.
  • Nejčastěji je cílem diety snížit tělesnou hmotnost, je tedy nutné podstatně redukovat dosavadní celkový příjem energie.
  • Je nutné dodržovat sacharidové jednotky určené lékařem! Nechte si předepsat vhodnou dietu v sacharidových jednotkách diabetologem. Ze začátku si stravu važte, budete tak přesněji dávkovat energetický příjem.
  • Bílkoviny jsou vhodné kvalitní, s nízkým obsahem tuku i cholesterolu (libové maso, bílé maso, ryby), rostlinné bílkoviny v luštěninách.
  • Tuky výrazně omezujte, pozor na skryté tuky v některých potravinách, samostatně tuky jezte jen výjimečně (máslo, rostlinné tuky).
  • Sacharidy konzumujte takzvané složené – komplexní (celozrnné pečivo, tmavá mouka a výrobky z ní, ovesné vločky).
  • Do jídelníčku zařazujte hlavně hodně zeleniny – co nejvíce v syrovém stavu.
  • Dodržujte pitný režim, zejména příjem ovocných a bylinkových čajů. Ovocné šťávy musíte započítat do sacharidových jednotek. Pozor na příjem minerálek a celkového objemu tekutin při vysokém tlaku (konzultujte s diabetologem).
  • Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.
  • Nezapomínejte na aktivní tělesný pohyb – dávku a druh však konzultujte s lékařem.
  • Nejezte „dia“ sladkosti. Přestože nezvyšují krevní cukr, obsahují hodně tuku a ohrožují stabilitu vaší hmotnosti. To způsobuje zhoršení cukrovky.
  • Omezte příjem kuchyňské soli. Jídla dochucujte různými bylinkami.
  • Pravidelně si kontrolujte tělesnou hmotnost, pokud nehubnete, za žádnou cenu nepřibírejte!
Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba inzulínem:
  • Stravu konzumujte 5 až 6x denně, druhou večeři vy mělo tvořit ovoce, zelenina, případně nízkotučný jogurt. Jezte pomalu.
  • Celková denní energetická látka by se měla redukovat tak, aby došlo k úpravě případné nadváhy nebo obezity.
  • Dodržujte rozpis a množství sacharidových jednotek určených diabetologem (rozpis stanovil podle typu vaší inzulínové léčby). Z toho vyplývá potřeba takzvaných mezijídel (menší množství jídla mezi hlavními jídly), jejich velikost (1 až 2 sacharidové jednotky), vzájemné časové rozestupy.
  • Snažte se poznat „svůj inzulín“ – kdy začíná působit, kdy dosahuje vrcholu účinku.
  • Jezte kvalitní bílkoviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu (libové bílé maso, drůbež bez kůže). Vyhýbejte se uzeným výrobkům. Konzumujte rostlinné bílkoviny – sóju a sójové výrobky.
  • Výrazně omezte tuky! Konzumujte hlavně kvalitní rostlinné tuky (i ty minimálně).
  • Jezte komplexní sacharidy, po kterých hladina cukru v krvi stoupá pomaleji (celozrnný chlé

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Večeře pro diabetika

Příběh

Ve svém příspěvku FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Čestmír Kosinski.

Tak se mi jeví ,že někde Vázné Zádrhel
1)Revizní lékař jsi vyžádal doplnění a přípis o doplnění zaslal obvodní lékařce ,která pro nemoc neordinovala ,takže požadavek ležel v příchozí poště jejího obvodu tedy konkrétně o vyjádření kardiologa v jeho evidenci jsem evidován ,když tu pak jsem řízení o schválení návrhu urgoval ,dostalo se mi vědomí o požadavku revizního lékaře pojišťovny o téměř dvou měsíční prodlevu ,když jsem na třebné stvrzení mohl osobně reahgovat tedy jsem se dostal teměř do skluzu
3měsíční lhúty po te když jsem tuto skutečnost konzultoval s Vašim kontaktním zpravodajstvím podmínili jste validitu o prodloužení termínu nástupu revizního lékaře ,tedy jsem opětovně skrze expozitůru pojišťovny uplatńoval Vámi vznesený požadavek a posléze se mi dostalo stvrzení,že požadavek o prodloužení zaslal revizní láka řna Vaši adresu 19.05.
Tento fakt jsem jiř zaslal vaši správě .
2)Ačkoliv jsem očekával stvrzení od Vaši administrativy ,dosud tomu tak neni ?
OpětovněVás zatěžuji ,aby jste mi zaslalali dataci nástupu ,která je pro mne aktuélní z ohledem eventualit plánovaných konzultací lékařu u nichž jsem v evidenci ,eventuelně přesunutí na dataci ,která nebude v kolizi s mým lázeňským pobytem
Za akceptaci a snahu o pochopení a Vaši reakci Děkuji Kosinski

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada Malinová.

Dbrý den,mám objednané příspěvkové lázně s indikací II/5 na 21dní,kde si musím zaplatit ubytování a stravu,přála bych si stravu jen polopenzi a všude musím mít plnou penzi,i kdyz vím že plnou penzi nevyužiji.můžete mi poradit,kde sehnat ubytování s polopenzí?Děkuji předem za odpověd. Malinová

Zdroj: příběh Františkovy lázně hrazené pojišťovnou

Dieta při diabetu 2. typu

Jak již bylo uvedeno, jsou především nutná jistá potravinová opatření. Léčebná výživa je považována za pilíř léčby diabetu. Lidé, kteří mají cukrovku, často nedávají pozor na to, jaké potraviny a kolik jich snědí. Při cukrovce tělo nedokáže dobře hospodařit s přijatou potravou. Inzulin, antidiabetické tablety a tělesný pohyb mohou sice krevní cukr snížit k určitému stupni, ovšem jestliže se ignoruje osobní odpovědnost za správně volenou stravu, stav se zhoršuje a vede ke komplikacím. Další varování! Slovo hladovka nemá v životosprávě diabetika místo!

Aby strava diabetika byla plnohodnotná, musí pacient znát základy léčebné výživy. Je to proto, aby bylo docíleno udržení normální hladiny cukru v krvi.

Při diabetu I. typu je nutné si denně píchat inzulin. Diabetici I. typu jsou vždy štíhlí a nemusí proto jíst stravu chudou na kalorie. Je zde nutné dbát v prvé řadě na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu. 1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovatelných sacharidů. U diabetiků I. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.

Při cukrovce II. typu je možnost správně volenými úpravami stravy a snížením hmotnosti udržovat normální hodnoty krevního cukru. U diabetu II. typu bývá více než 90 % diabetiků obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje pestrá strava chudá na kalorie spolu se zvýšenou tělesnou aktivitou. Diabetici II. typu nepočítají kalorie na chlebové jednotky. Jejich rozmezí je nutné udržovat v hodnotách 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.

Jak na to:

  • pečlivá kontrola množství jídla;
  • potřebné množství živin – jíst pestrou stravu, více komplexních sacharidů, jako jsou škroby, důležitá je vláknina; omezit jednoduché rafinované cukry, jíst méně tuků (především nenasycené mastné kyseliny a cholesterol); alkohol jen v omezeném množství;
  • zajistit pravidelný příjem potřebného množství kalorií;
  • udržet si odpovídající váhu.

Toto jsou obecná pravidla u diabetu. Pokud budete postupovat dle rad lékaře a nutričního specialisty, cukrovka pro vás nebude černou můrou.

Zdroj: článek Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.

prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk

Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.

Druhy umělé výživy

Máme dva druhy umělé výživy, a to enterální výživu (EV) a parenterální výživu (PV). Typ nutriční podpory pak závisí na celé řadě faktorů.

Enterální výživa (EN) je takový druh výživy, kdy se nutriční tekutina aplikuje do střeva přes katetr směrem do žaludku nebo tenkého střeva. Existují různé způsoby, jak poskytovat enterální výživu.

Parenterální výživa (PN) je taková výživa, kdy je nutriční tekutina aplikována do setu, který je zaveden do žíly (intravenózně). PN si klade za cíl poskytnout celkovou nutriční podporu, i když to není vždy možné. PN se obvykle používá, když lidé nejsou schopni mít EN. K tomu může dojít, pokud jde o velkou operaci tenkého střeva s neprůchodností střev nebo v případě, že aplikace EN by byla obtížná nebo nevhodná.

Tekutá strava pro seniory

Stárnutí je spojeno se sníženou fyzickou aktivitou, která v kombinaci se změnami v chuti a schopnosti jíst může vést ke ztrátě svalové hmoty, hubnutí, snížené funkci a zvýšené závislosti na druhých. Stáří je období, kdy dochází z mnoha příčin k tomu, že je přijímání stravy pro seniora obtížné. Mění se a snižuje chuť k jídlu. Dochází k postupné ztrátě sluchu, zraku, hybnosti, což omezuje celkovou mobilitu, takže nakupování potravin a příprava jídla je obtížnější. Zubní problémy a obtíže s polykáním mohou vést k udušení.

S věkem klesá potřeba energetického přísunu potravin a vytváří se pocit, že se nemusí tolik jíst, přestože potřeba většiny živin zůstává relativně nezměněna, a to pak následně vede ke zvýšenému riziku podvýživy. Podvýživa je spojená se sníženou kognitivní funkcí a s oslabením schopnosti pečovat o sebe sama. Tento fakt podtrhuje význam správné výživy u starších lidí.

V současné době existují různé formy tekuté stravy pro seniory, které mohou být připraveny i za 3 minuty a nevyžadují žvýkání. Všechny živiny obsažené v tekuté stravě pro seniory jsou lehce a rychle stravitelné. Poskytují optimální výživu pro seniora. Většinou obsahují vyváženou hodnotu bílkovin, aminokyselin, vitamínů, minerálů a sacharidů, které jsou pro organismus nepostradatelné. Příjem bílkovin působí proti ztrátě svalové hmoty a pomáhá seniorům udržet svou váhu a zůstat silný a funkční. Tekutou stravu lze použít samostatně, jako elementární (pre-stravitelnou) tekutou dietu, nebo je jí možno pouze částečně nahradit či doplnit stávající stravu.

Steroidy, antidepresiva a další léky plus snížení fyzické aktivity vedou ke zvýšení tělesné hmotnosti u seniorů. Tekutá strava pro seniory umožní i hubnutí v tomto období, ale na základě dostatečného energetického příjmu živin. Senior si sám může kontrolovat svůj denní příjem kalorií a přitom získat potřebné živiny

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blahník josef.

Prosím o radu, dceři je 41 let a pracuje jako kuchařka, to znamená celý den na nohou. Bolí jí paty. Ohthoped jí řekl, zánět papy a popučil jí rázové vlny. v první etapě měla 8 rázovek, po dvou měsících opět při bolestech další tři. jedna rázovka trvala dvacet minut celkem na obě paty. nyní má opět problémy a jedna rázovka stojí 1800kč. Chtěl bych se zeptat na vyšetření Scintigrafické, které prý určí přesně příčinu bolesti. Jaký je Váš názor a kde se toto vyšetření provádí. Dcera bydlí v Rokycanech, ale není problém se dostavit kamkoliv. Děkuji Vám za odpověď . Blahník Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Scintigrafie je zobrazovací metoda z oboru nukleární medicíny. Pro zobrazení orgánů se využívá detekce gama záření, které je vyzařováno z těla vyšetřované osoby po předchozím podání malého množství radioaktivní látky. Nejčastěji se tato radioaktivní látka podává nitrožilně. Scintigrafie zobrazí prostorové rozložení podané látky v těle pomocí scintilační kamery, z čehož pochází název scintigrafie.
Nejblíže od Rokycan toto vyšetření provádějí ve Fakultní nemocnici v Plzni - Lochotín, klinika zobrazovacích metod. Na vyšetření budete potřebovat doporučení od praktického lékaře nebo od ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zánět paty

Kašovitá strava pro seniory

U seniorů bývá také problém ve zhoršené hybnosti nebo zhoršení zraku, v krajním případě i v takzvané stařecké demenci, což výrazně omezuje schopnost nákupu a přípravy stravy. Objevují se i problémy ekonomické. Nedostatek aktivity, jehož důsledkem je i nechuť připravit si jídlo či dojít si nakoupit, může souviset s depresí z osamělosti a sociální izolace. Souhrnem těchto skutečností se starší člověk dostává do začarovaného kruhu – jeho zdravotní stav se vzhledem k nedostatečné výživě stále zhoršuje, což vede k dalšímu zhoršení jeho schopnosti správně a dostatečně jíst. Proto je důležitá pestrá strava pro seniory nebo program stravování seniorů. Řešením, které nabízí medicína, mohou být přípravky enterální klinické výživy. Jedná se o vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k popíjení, v níž je přesně definovaný obsah nutričních složek. Tyto přípravky se dodávají do lékáren v různých chuťových příchutích. Mohou se podávat po jídle nebo mezi jídly a lze jimi doplnit stravu o všechny důležité součásti: energii, bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerální látky a stopové prvky v potřebném množství. Navíc lze přípravky enterální klinické výživy využít i při přípravě denních jídel. Univerzální doporučení pro výživu ve stáří neexistuje, záleží na věku, fyzické aktivitě a zdravotním stavu. Při chronickém onemocnění je důležité dodržovat léčebná dietní opatření.

Kalorický příjem u méně aktivních lidí staršího věku by měl být 7 300 až 8 500 kJ u žen a 7 900 až 9 500 kJ u mužů. Pro přesné stanovení je nutné vzít v potaz řadu faktorů, jako je stavba těla a zdravotní stav. Není dobré vyřazovat z jídelníčku například zeleninu nebo maso pro špatný stav chrupu. Úpravu jídla je třeba volit tak, aby ho člověk zvládl zkonzumovat, takže často pomůže jej rozmixovat.

Staří lidé mají tendenci se v jídle odbývat. Hlavní složkou jejich jídelníčku bývá bílé pečivo a rafinovaný cukr, což není ani zdravé, ani výživné. Navíc šetří a kupují to nejlevnější, co v supermarketech je. Jenže obvykle to je také to nejméně kvalitní. Často jim pak chybí v jídelníčku bílkoviny, nutné pro hojení ran, s nedostatkem zeleniny chybí i vláknina, což zhoršuje zažívání, ale může být i jednou z příčin rakoviny tlustého střeva. Větší množství nekvalitních sacharidů zatěžuje slinivku, což může vést ke zvýšené glykémii. V nekvalitních potravinách rovněž převládají takzvaná éčka, stabilizátory, konzervanty, transmastné nasycené tuky, což není nic dobrého pro tělo a už vůbec ne pro organismus seniorů.

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pocit necitlivých rukou v noci bývá často u lidí, kteří spí na boku s rukama pod hlavou. Pomůže na to změna polohy, když se naučíte spát na zádech s rukama podél těla. Také je prospěšné přes den relaxovat strečingem hrudní a krční páteř. S tím Vám pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobrý den,taky mám již dlouhou dobu problém s brněním rukou.Pracuji jako kuchařka, takže zvedání a nošení těžkých věcí je na denním pořádku.Přes den to ještě jde,ale jakmile si večer sednu k televizi nebo v noci jak spím tak je to horší.Je pravda že ráda spím s rukama pod hlavou,ale i když ležím a ruce mám podél těla položené tak mě dost bolí.Bolest je tak urputná že nespím.Prsty na rukou mi mravenčí a mám je studené,dlaně mám tak bolavé že mi až hoří.Bolest vystřeluje až do loktu,tím jak mám dlaně v jednom ohni tak mě tak bolí že se nemůžu ani ničeho dotknout.Když ležím tak je jedno zda mám ruce natažené nebo ohnuté v lokti bolí to tak že mám problém pohnout rukou,dokonce mi i natékají.Jednu dobu mi pomáhalo magnezium s vitamíny B6,ale bohužel už ani to nezabírá. Prosím poraďte jak dál. Děkuji

Zdroj: příběh Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Rady pro výživu

Jedinci s krevní skupinou A maso podstatně hůře snáší. Proto by měli přejít na stravu chudou na maso. Dobrou alternativu masa a uzenin představují především sladkovodní ryby, které jsou vhodným dodavatelem bílkovin. Lidé s krevní skupinou A je velmi dobře snášejí. Malé porce lze konzumovat několikrát týdně.

Rostlinná strava je pro typ A zvláště důležitá. Vhodné jsou téměř všechny druhy ovoce a zeleniny. Velmi dobře jsou stravitelné obilné produkty. Opatrnost je na místě u rajčat, jimž by lidé s krevní skupinou A vzhledem k jejich vysokému obsahu lektinu měli bezpodmínečně vyhýbat.

Lidem s krevní skupinou A mimořádně prospívá vegetariánská strava. Dostatečný příjem bílkovin je však i pro ně důležitý. Je proto zapotřebí orientovat se na jejich nové zdroje. Velmi vhodné jsou boby, které jsou na bílkoviny vysloveně bohaté. Zvláště sójové boby a výrobky z nich jsou cenným obohacením jídelníčku lidí s krevní skupinou A. Některé luštěniny se nedoporučují, neboť mohou způsobovat nadváhu.

Burské oříšky se mohou konzumovat často, obsahují určité bílkoviny, které jsou obzvláště důležité pro bezmasou stravu. Velmi zdravé jsou pro krevní skupinu A také vlašské a lískové ořechy.

Typ A by měl obrátit pozornost ke svému imunitnímu systému, který má sice velmi výkonný, ale čas od času je zapotřebí jej stimulovat. Velmi vhodné jsou čaje z třapatky nebo aloe. Na povzbuzení zažívání a zklidnění žaludku působí čaje a nálevy ze zázvoru a heřmánku.

Typu A se nedoporučuje konzumace tomatové a pomerančové šťávy. Kromě pití čisté vody se doporučuje zelený čaj. Látky v něm obsažené stimulují centrální nervový systém, dále chrání sliznici, čímž se předchází vzniku rakoviny. Denně se doporučuje jedna sklenička červeného vína.

Pro osoby s krevní skupinou A je velmi vhodná hořčice, která povzbuzuje trávicí aparát stejně jako žlučník, játra a ledviny. Oleje, které jsou v hořčici obsažené, pozitivně působí i na cévy. Omáčka Tamary, což je přírodní sójová omáčka, je také u lidí s krevní skupinou A doporučována. Naopak ocet se u lidí s krevní skupinou A nedoporučuje.

Zdroj: článek Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Poradna

V naší poradně s názvem KARPÁLNÍ TUNEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,už jsem psala o mém problému,byla jsem na kontrole na EMG a výsledky zní že pravá ruka se hojí,zlepšení je,operace 4/2017,levá ruka,operace 11/2017 ale bohužel se nedělalo EMG před operací,tak paní doktorka nemůže posoudit,ale výsledky prý odpovídají,jako kdybych měla jít teprve na operaci,kolem jizvy mě to stále bolí a brní mí 3 šlánky na 3 prstech,chtěla jsem se zeptat prosím,jestli mám ukončit neschopenku a jít do práce,nebo počkat až se vyléčím,jsem kuchařka a vydávám jídla,obě ruce namáhám tak opravdu nevím,děkuji za radu s pozdravem Martina.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Už jste byla s tímto problémem na té neurologii? Brnění je záležitost nervů a nervy umí léčit neurolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Karpální tunel

Energetický příjem pro udržení zdravé váhy

Říká se, že strava má velký podíl na sportovním výkonu. U formování postavy to platí dvojnásob. Jídelníček si volíme dle cíle, kterého chceme dosáhnout. První zásada pro stravu je vypočítat příjem a výdej energie. Vycházíme z takzvaného bazálního metabolismu, což je potřeba energie, která musí být přijata pro chod organismu. K této přijaté energii doplníme další dle aktivity a aktuální potřeby. Pro každého člověka se musí vypočítat individuální jídelníček, což znamená, že pokud budou dva lidé konzumovat stejnou stravu, přesto bude výsledek odlišný. Musíme zahrnout do výpočtu věk, podíl svalové hmoty, pohlaví, aktivitu během dne, cíl, kterého chceme dosáhnout, snášenlivost jednotlivých potravin. Při hubnutí potřebujeme mít nižší energetický příjem než výdej. Při udržení stávající formy musí být výdej a příjem v rovnováze a při potřebě přibrat svaly musíme naopak mít vyšší příjem než výdej.

Bílkoviny by měly z celkového energetického příjmu zaujímat 15–20 % (0,8–1 g na 1 kg hmotnosti/den), tuky méně než 30 % (to je méně než 1,2 g /1 kg hmotnosti, poměr živočišných a rostlinných tuků by měl být 1 : 2), sacharidy pak 50–55 % celkového energetického příjmu.

Pro organismus jako celek stejně jako pro udržení optimální váhy po zhubnutí je jednoznačně nejvýhodnější dlouhodobá, nejlépe trvalá změna životního stylu založená na změně stravovacích návyků – výběr kvalitních potravin s optimálním obsahem živin a pravidelnost jídla. Stejně tak by hubnutí a dietu měla doprovázet pravidelná fyzická aktivita.

Tyto změny životního stylu – stravovací návyky, pohyb, omezení nadlimitního stresu, dostatek odpočinku a spánku – není jistě jednoduché zavést do reality všedního dne, kdy jsme všichni vystaveni množství úkolů a problémů, ale jednoznačně mají prospěšný efekt pro každého z nás, abychom mohli předcházet únavě, nedostatku energie, poruchám spánku a nemocem.

Měli bychom se učit těmto změnám porozumět, plánovat je a postupně zavádět každý dle svých možností do reálného života.

Endomorf má problémy s vyrýsováním svalstva, proto by se měl ve stravě vyhýbat tučným jídlům a jíst nejméně 6x denně, pít hodně vody a ke svým silovým tréninkům přidávat i aerobní aktivity (kolo, běh, plavání). Při těchto aktivitách jsou shozené kilogramy většinou z tuků. S množstvím sacharidů by to ale neměl přehánět. Pokud zaznamená zvýšené ukládání tuků, je třeba sacharidy omezit, a to zejména ve večerních hodinách. Největší část z denního příjmu sacharidů by si měl dopřát k snídani, v den plánovaných sportovních aktivit je soustředit do období před a po tréninku. Chybějící kalorický deficit ze sacharidů by měl kompenzovat zvýšením příjmu bílkov

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Proč někdo netloustne

Poradna

V naší poradně s názvem LAPAROSKOPICKA OPERACE ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šandova.

Dobrý den,jsem po operaci žlučníku ,pracuji jako kuchařka ,nosim hrnce,gastro nádoby ,které mají kolem 15kg,za jakou dobu mohu do práce a kdo to určuje. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vše proběhlo bez komplikací, tak do práce můžete jít po vyndání stehů. Plnou zátěž zvládnete postupně po měsíci od operace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Laparoskopicka operace žlučníku

Makrobiotická strava

V makrobiotické stravě jde především o to, dodat tělu vše, co v danou chvíli potřebuje. Stejně jako v běžném stravování víme, že pokud těžce pracujeme, potřebujeme jinou skladbu jídelníčku, než když sedíme osm hodin v kanceláři. Tak je tomu i v makrobiotice. Jinak se budeme stravovat v souladu s přírodou na věčně zamrzlé Aljašce nebo Sibiři (jako vegetarián bych tam umřel hlady), jinak v teplých krajích u moře, jinou potravu potřebujeme ve věku dvou let, jinou v šedesáti a zcela odlišně jíme v devadesáti letech. Jinou stravu budu jíst jako nemocný s alergií, jinou s cukrovkou. Mám-li málo pohybu, musím to vyvažovat stravou. Nebo naopak. Když hodně jím, musím se více hýbat.

Cílem makrobiotiky je vědět a cítit, co je třeba tělu dodat. Rodinnými zvyklostmi ve stravování, ve školních jídelnách, v rychlých občerstveních, v restauracích, v cukrárnách, v supermarketech jsme ztratili cítění pro potřeby organismu. Při makrobiotickém stravování a způsobu života se vrací i cit a správné chutě v jídle.

Stačí si vzpomenout na zvyky našich babiček a dědů. Ovoce jedli pouze v době jeho zralosti. Ne v zimě. V zimě bylo ovoce sušené, v marmeládách a později, s vynálezem zavařování, v kompotech. Toto je respektování makro- i mikrokosmu, kdybychom žili na jihu, jedli bychom po celý rok ovoce jižní, ale my jsme v Česku. Zde se rodí ovoce jednou za rok a v tu dobu se má jíst. Lidský organismus ví, kdy jíst jaké ovoce – když je zralé, čerstvé. Jedině tehdy dodává energii, nejenom různé prvky a vitamíny. V tu dobu je to „živá“ strava.

V zimě se v našich zeměpisných šířkách jedlo kysané zelí, okurky. A hlavně sušené ovoce. Tělo si žádalo vitamíny a stopové prvky v této formě. Navíc v zimě ovoce a zeleninu tolik nepotřebujeme, dle makrobiotiky se všichni svým způsobem ukládáme k zimnímu spánku. Vše v těle se nám zpomalí, naše orgány si chtějí odpočinout. Jenže v dnešní době se stejně stresujeme v pracovním či soukromém životě, ať je zima, jaro, léto, podzim. Svítí umělá světla, čili je stejná doba svitu, spíme v teplých místnostech, tělo v noci neprochladne, zrovna tak v létě nechodíme bosky, chodidla, na kterých máme důležité body, nejsou otužilá a podobně. Samozřejmě, doba jde dál, ale zkusme si zlepšit zdraví pomocí makrobiotické stravy.

Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu (ještě lépe ve vaší oblasti) a odpovídá příslušnému ročnímu období. Minimalizujte či zcela vyřaďte konzervy, tropické ovoce a mražené potraviny. Kupujte si potraviny, které nejsou chemicky ošetřené, různě rafinované či jinak zpracované (polotovary si nechte na&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Info o makrobiotice

Hotel Libenský****

Hotel Libenský je hlavním lázeňským domem. Svou polohou a kompletností nabízených služeb patří k nejvyhledávanějším hotelům v Poděbradech. Všechny pokoje jsou standardně vybaveny sprchovým koutem, WC, ledničkou, telefonem s přímou volbou a barevným televizorem se satelitním příjmem.

Parkování: Hotel má vlastní parkoviště, vjezd z ulice Lázeňská, parkovací karta k dispozici na recepci za vratnou zálohu ve výši 200 Kč.

Ceny parkování:

  • 1–4 noci 70 Kč/noc;
  • 5–13 nocí 50 Kč/noc;
  • 14 a více nocí 35 Kč/noc;
  • držitelé průkazu ZTP a ZTP/P mají parkování zdarma.

WIFI: Zdarma v celém objektu.

Název sítě: libensky

Bezbariérový přístup: Z ulice Lázeňská přes balneoprovoz.

Děti: Jsou v našem hotelu vítány v doprovodu alespoň jednoho rodiče. Dětem do 18 let žádné léčebné nebo relaxační procedury neprovádíme. Výjimkou je solná jeskyně.

Domácí zvířata: Menší plemena psů jsou akceptována za poplatek 150 Kč/noc. Pobyt s domácím zvířetem je nutné avizovat předem. Lázně Poděbrady, a.s., si vyhrazují právo pobyt domácích zvířat odmítnout.

Balneoprovoz: Pro komerční klienty má hotel vlastní balneoprovoz, některé procedury probíhají v Centrálních nebo Letních lázních. Pro pacienty přes zdravotní pojišťovny probíhají procedury i mimo hotel v Centrálních lázních a Letních lázních.

Denní tisk: Zdarma k dispozici v kavárně hotelu.

Praní a čištění osobního prádla: Na objednávku u pokojských; host předá požadovaný textil či prádlo do připraveného pytle a pokojská zajistí do 24 hodin předání čistého textilu.

Transfer: Mezi hotely a léčebnami v rámci společnosti je zdarma, na autobusové a vlakové nádraží je za poplatek.

Minerální voda: Přímo ve foyer hotelu ústí pramen minerální uhličité vody, která má blahodárné účinky při léčbě nemocí srdce a oběhového ústrojí. Jedná se o přírodní, studenou, hypotonickou, slabě mineralizovanou kyselku hydrogenuhličitano-chlorido-sodnovápenatého typu. Poděbradka má velký obsah volného oxidu uhličitého, hydrogenuhličitanu a zvýšený obsah železa.

Sport: Cyklistické a in-line stezky, tenis, golf (recepce zajistí rezervace časů a místa), relaxační bazén, jezdectví, bowling, squash, nohejbal – pronájem kurtů, fitness a wellness.

Výlety: Parník po Labi, ZOO Chleby, Polabské muzeum Přerov nad Labem, Botanicus Ostrá, Kutná Hora, Karlštejn, Praha. Fakultativní výlety je možné objednat a zaplatit na recepci.

Kulturní a společenské akce: Akce pravidelně pořádány. O konkrétních termínech budete informováni při příjezdu, popřípadě na webových stránkách v aktualitách nebo na Facebooku.

Kouření: Hotel je nekuřácký.

Pokoj

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Lázně Poděbrady - lázeňské domy

Příběh

Ve svém příspěvku LEDVINA PROPOUSTI KREV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den,mám dotaz ohledně mé ledviny která propouští krev,mmikrohematurie,byla jsem na cystoskopii,v pořádku,CT nativně taky v pořádku.Paní doktorka mi řekla no tak propouští krev.Ještě jsem chtěla napsat že v roce 2015 u mě proběhla levostranná nefrektomie z duvodu velkého nálezu,prý nádor,ale po histologii bylo zjištěno po 6 týdnech čekání na výsledky že je to prý pseudocysta a zhoubné to nebylo,ale vyndat se to muselo,protože muj otec zemřel v 51 letech na zhoubný nádor levé ledviny.Jsem 4 roky po nefrektomii,která mi byla provedena v 51 letech.Jsem hodně unavená,pracuji jako kuchařka 12hodinové směny a nevím jedtli ta velká unava není od ledvin.bolesti mám hodně v kříži i do podbřišku,ale žádné ibalginy na bolest neberu.vydržím to .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Ledvina propousti krev

Jak zabránit tvorbě nového plaku

Jezte zdravou stravu prospěšnou pro srdce. Dieta může hrát velkou roli při zlepšování zdraví vašeho srdce a snižování rizika hromadění plaku. Na zdravější stravu není nikdy pozdě. Stejně jako roky špatného stravování mohou poškodit vaše tělo, dobré jídlo může pomoci ho uzdravit. Strava prospěšná pro zdraví srdce obsahuje dostatek dobrých tuků a nízké množství špatných tuků.

Přidejte do svého jídelníčku více dobrých tuků. Dobré tuky se také nazývají nenasycené tuky. Nacházejí se v potravinách, jako jsou olivy, ořechy, avokádo a ryby.

Omezte zdroje nasycených tuků, jako je tučné maso a mléčné výrobky. Vyberte si libové kusy masa a zkuste jíst více rostlinných jídel.

Odstraňte umělé zdroje trans-tuků. Většina umělých trans-tuků se nachází ve zpracovaných, balených potravinách, jako jsou sušenky a dorty.

Zvyšte příjem vlákniny. Rozpustná vláknina pomáhá snížit váš LDL. Rozpustnou vlákninu najdete v potravinách, jako je zelenina, čočka, fazole a oves.

Omezte cukr. Vitamíny a minerální látky jsou přirozeně doprovázeny cukrem, který se vyskytuje v ovoci, to nepředstavuje problém. Problémem je cukr, který se nachází ve zpracovaných potravinách, jako jsou sušenky, zmrzlina a cukrem slazené nápoje, protože nemá žádnou nutriční hodnotu a příliš mnoho přidaného cukru může negativně ovlivnit zdraví.

Více se pohybujte

Cvičení může zlepšit kardiovaskulární zdraví a pomoci předcházet srdečním problémům. Pokud nejste fyzicky aktivní, začněte pomalu. Jednou nebo dvakrát týdně jděte na procházku. Když to zapadne do vašeho rozvrhu, jděte na více procházek.

Pomalu budujte svou rutinu a vytrvalost. Zaměřte se na 30 minut středně intenzivního cvičení alespoň pět dní v týdnu.

Je důležité, abyste si před zahájením nového cvičení vždy promluvili se svým lékařem.

Zhubněte

Když budete zdravěji jíst a více se hýbat, přirozeným výsledkem může být, že zhubnete. Nadváha zvyšuje váš LDL cholesterol. To zvyšuje riziko tvorby plaku.

Ztráta pouhých 5 až 10 procent své tělesné hmotnosti může mít obrovský dopad na vaše zdraví, včetně cholesterolu.

Přestaňte kouřit a pít

Hned od první dne, kdy přestanete kouřit, se vaše zdraví začne zotavovat. Přestat kouřit může také pomoci zvýšit hladinu HDL. Poraďte se se svým lékařem, pokud potřebujete pomoc při odvykání kouření. Mohou doporučit programy a pomůcky pro odvykání kouření.

Příliš mnoho alkoholu může také ovlivnit vaše srdce. Ovšem existují studie, které prokázaly, že mírné pití alkoholu může zvýšit hladinu HDL (hodný cholesterol). Není však dobrý nápad, aby někdo z tohoto důvodu začal pravidelně pít alkohol. Tyto studie nejsou dostatečně průkazné, aby lékaři podporovali kohokoli k pití pro zdraví srdce.

Zdroj: článek Jak pročistit a zpevnit žíly

Příběh

Ve svém příspěvku JÍDELNÍČEK NA TÝDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hořejšová.

Dobrý den
Prosím mám dotaz dá se koupit kuchařka na Warfarin .
Manžel bere Warfarin a já abych mu neublížila tak bych potřebovala sestavit jídelníček . Když se ptám u lékaře tak řekne může všechno Ale každý vám odpoví něco jiného .
Děkuji moc za odpověd
s pozdravem Hana Hořejšová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jídelníček na týden

Vápník pro děti od 1 roku

Úkolem první životní dekády lidského života, tedy dětství, je zdravý růst. Od něho se odvíjí téměř všechny zdravotní problémy pozdějšího věku. Dětství je rovněž obdobím, kdy si dítě zažívá určité stravovací návyky a postoje. Je to ideální čas vštěpit mu zásady zdravého stravování.

Pro miminko je nejlepší formou výživy mateřské mléko. Dodává všechny živiny a důležité látky, především protilátky, které potřebuje proti nejrůznějším infekcím v prvních týdnech svého života. Při kojení je důležité, aby maminka přijímala pestrou stravu plnou cenných látek. Do čtvrtého měsíce věku dítěte nejsou zažívací orgány ani ledviny schopné vypořádat se s pevnou stravou, nejlepší dobou pomalého přecházení na kašovitou stravu je dovršení šestého měsíce. Od šestého měsíce věku se dětem obvykle uměle dodávají vitamíny A a D v kapkách. Již v tomto věku lze dětem do stravy zařazovat kvalitní rostlinné oleje, především mandlový, sezamový, dýňový. Zajistíme jim tak kvalitní přísun vápníku, hořčíku, zinku, železa a dalších cenných látek. Do dvou let věku postačí půl čajové lžičky z každého uvedeného oleje týdně. Od dvou do sedmi let se zvýší dávka na jednu čajovou lžičku z každého oleje týdně.

Také pro děti od jednoho roku jsou na trhu dostupné doplňky stravy nebo léky na doplnění vápníku.

Zdroj: článek Vápník u dětí

Jin a jang potraviny

Všechny potraviny, nápoje a byliny byly taoisty před tisíci lety rozřazeny podle termických účinků na organismus (jin/jang). Kategorie „studené“, „osvěžující“, „neutrální“, „zahřívající“, „horké“ nesouvisí tolik s tím, zda jíme jídlo teplé nebo studené. V první řadě se posuzuje, jak potravina působí na rovnováhu jin/jang v nás. Rajčata, cuketa nebo brokolice vnitřní prostředí organismu zchladí, i když je jíme tepelně upravené. Maso umocní jangový účinek vývaru. Proto uvnitř prohřeje i vlažná polévka. Mátový čaj (jin) nás ochladí a osvěží, i když je vlažný. Zázvorový (jang) nás zahřeje i studený.

Dlouhodobě nevyvážená konzumace potravin má na organismus negativní vliv. Nevhodně nastavený jídelníček vede ke stagnaci čchi („přehřívání motoru“) nebo jejímu nedostatku („postupné vybíjení baterek“). To se podepíše na našem vzhledu i na tom, jak se cítíme. Jin/jang se nabízí jako výborný pomocník k vytvoření harmonizujícího pokrmu. Hlavní tajemství čínské tradiční nauky o výživě tkví v umu připravit na základě znalostí o jin a jang termicky vyvážené jídlo. Kdo se seznámí s termickým účinkem potravin, vyhne se nejběžnějším chybám ve výživě a získá návod k trvalému udržení zdraví.

Pro běžného smrtelníka neasijského původu je tento způsob uvažování příliš složitý, je rozumné se snažit najít výrazy, které jsou co nejbližší indoevropskému jazyku, nejlépe v jednoslovném podání. Protože je naším záměrem na tomto místě objasnit vztah ke stravě, můžeme ve zjednodušeném pojetí výrazu jin přisoudit význam uvolňující a k jang zpevňující.

Smysl obou pojmů ve vztahu vlivu potravin na trávení a současně dopadu na metabolismus je tak velmi jednoduchý. Potraviny, které mají uvolňující tendenci (například luštěniny, ovoce, zelenina, houby, mléko, káva, alkohol, sladkosti), způsobují dilataci (rozšíření, roztažení) některých tkání a orgánů. Typickými příklady jsou alkohol, který roztahuje cévy, tuky uvolňující produkci žluči či vláknina uvolňující střevní pochody. Současně tím dochází k uvolňování energie z těla, což v extrému vede k únavě a apatii, tedy pomalosti. V kontextu s tím má uvolňující tendence vliv na termické pochody v těle (takové potraviny obecně ochlazují).

Naopak potraviny se zpevňujícím vlivem (maso, vejce, některé mléčné výrobky, sůl) vedou metabolické pochody k dějům, kdy dochází například ke zvyšování svalového napětí („zpevňují“ se svaly), tlaku (krevního), hustoty (kostí, stolice).

Moderní věda umí tyto děje biochemicky vysvětlit (poměry vápníku a hořčíku ve stravě, množství bílkovin a jejich struktura, obsah soli ve stravě a z ní vyplývající změna poměrů mezi sodíkem a draslíkem a pod

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jin a jang

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Nina Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


kuchařka na cronovu chorobu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kucharka pro crohnovu chorobu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>