POMERANČE NA CUKROVKU a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Zatímco mnoho lidí si myslí, že pampeliška je otravný plevel, tak bylinkáři ji považují za cennou bylinu, která může být použita jako potravina i jako lék. Pampeliška, latinsky Taraxacum officinale, je bohatým zdrojem přírodních vitamínů B, C a D, a v hojné míře také obsahuje minerály, jako je železo, draslík a zinek. Listy pampelišky slouží k dochucení salátů, sendvičů a také čajů. Kořeny pampelišky se používají i jako náhražka kávy, a květy se používají k výrobě vína.
Možné interakce pampelišky
List pampelišky může působit jako diuretikum, které může urychlit vyloučení některých léků, které měly v těle ještě zůstat. Pokud užíváte léky na předpis, zeptejte se svého lékaře, než začnete list pampelišky užívat. Pokud jste v současné době léčeni některým z následujících léků, neměli byste používat pampelišku bez porady se svým lékařem:
Antacida
Pampeliška může zvýšit množství žaludeční kyseliny, takže antacida nemusí pak dobře fungovat.
Léky snižující srážlivost krve
Teoreticky může pampeliška zvýšit riziko krvácení, zvláště pokud již užíváte léky na ředění krve, jako je aspirin, warfarin (Coumadin), nebo klopidogrel (Plavix).
Diuretika (močopudné léky)
Pampeliška může působit jako diuretikum, zvyšuje množství moči a zbavuje tělo přebytečné tekutiny. Pokud si ještě k pampelišce vezmete diuretika na předpis nebo jiné byliny, které působí jako diuretikum, můžete tím výrazně zvýšit riziko elektrolytové nerovnováhy.
Lithium
Studie na zvířatech naznačují, že pampeliška může zhoršit nežádoucí účinky lithia. Lithium se používá k léčbě bipolární poruchy.
Ciproflaxin (Cipro)
Jeden druh pampelišky, Taraxacum mongolicum, také zvaná jako čínská pampeliška, může snížit absorpci antibiotik ciproflaxin z trávicího traktu. Ostatní druhy pampelišky nebyly dosud zkoumány, zda mají stejné účinky.
Léky na cukrovku
Teoreticky může pampeliška snižovat hladinu cukru v krvi. Pokud užíváte léky na cukrovku, může užívání pampelišky zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi – hypoglykémie.
Ve svém příspěvku POMERANČE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maňovská.
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, pokud mohu pít vodu s citrónem., mohu jíst i pomeranče při užívání Warfarinu.? Pokud ano, jaké množství. Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Maňovská.
Dobrý den..
Užívám Warfarin a pokud mohu pít vodu s citrónem ,mohu jíst také popmeranče a pokud v omezeném množství tak kolik. Děkuji za odpověď.
Při vyšetření na těhotenskou cukrovku se provádí takzvaný orální glukózový toleranční test (oGTT), a to mezi 24.–28. týdnem těhotenství, u těhotných s rizikovými faktory pro těhotenský diabetes dříve (nejčastěji v 16.–18. týdnu těhotenství). Test na těhotenskou cukrovku spočívá ve vypití 75 g glukózy rozpuštěné ve vodě nalačno a vyšetření krevního cukru rovněž nalačno a pak za 60 a 120 minut od vypití cukrové vody.
Na vyšetření je potřeba přijít ráno nalačno, od večera již nic nejíst, nepít, nežvýkat a nekouřit. Test by se neměl provádět v době akutního onemocnění, a pokud nepřijde těhotná nalačno. Stejně tak mohou být hodnoty změněny, pokud budoucí maminka nezůstane v průběhu testu v klidu, ale vykonává jakoukoliv fyzickou aktivitu.
Na vyšetření se přichází většinou ráno do odběrové laboratoře. Po registraci na recepci vás zdravotní sestra poučí o průběhu vyšetření. Po prvním odběru nalačno z loketní žíly následuje vyšetření krve na hladinu glukózy. Po vyšetření nalačno následuje podání 75 g cukru – glukózy v podobě sladkého ochuceného nápoje v množství 250 ml, který těhotná žena vypije během 5–10 minut. Následující 2 hodiny je potřeba na odběrovém pracovišti vydržet v klidu, tedy vsedě nebo vleže, nechodit, stále ještě nejíst, nepít, nežvýkat a nekouřit. Druhý kontrolní odběr se provádí za 1 hodinu a třetí odběr za 2 hodiny po vypití sladkého nápoje. Opět se ve vzorcích krve vyšetří hladina krevního cukru – glukózy. Po třetím odběru by se maminka měla v laboratoři najíst a napít, teprve poté, co je zkontrolována, že je v pořádku, může z laboratoře odejít.
Po vypití nápoje s cukrem můžete cítit nevolnost nebo nucení na zvracení, některé těhotné mohou zvracet nebo se u nich může dostavit průjem. V případě jakýchkoliv obtíží je ihned hlaste personálu laboratoře. Rovněž je potřeba hlásit před testem možné alergie, zvláště pak na kyselinu citronovou, kterou roztok obsahuje. Stejně tak další závažná onemocnění, zvláště neurologického rázu (epilepsie a podobně). Některým maminkám se může udělat nevolno po odběru krve, mohou mít takzvané mžitky před očima, točení hlavy. Ty je vhodné umístit do horizontální polohy na lehátko. Taková pacientka by měla zůstat i po posledním odběru alespoň 15 minut pod kontrolou zdravotníků. Na mnoha pracovištích mají prostor pro maminky čekající na kontrolní odběry oddělen od ostatních pacientů, což si budoucí maminky velice chválí, nemohou tak zvláště v době chřipek „chytnout“ infekci od nemocných.
První vyšetření glykémie proběhne u těhotné v rámci prvního odběru krve
V naší poradně s názvem POMERANČE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maňovská.
Dobrý den..
Užívám Warfarin a pokud mohu pít vodu s citrónem ,mohu jíst také popmeranče a pokud v omezeném množství tak kolik. Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pomeranče neobsahují téměř žádný vitamín K a tudíž jsou vzhledem k Warfarinu neškodné a mohou se konzumovat bez omezení. To samé platí i o pomerančové šťávě.
Pokud máte cukrovku, pití alkoholu může způsobit zvýšení nebo snížení hladiny cukru v krvi. Alkohol má navíc hodně kalorií.
Pokud pijete, dělejte to občas a pouze tehdy, když máte cukrovku a hladinu cukru v krvi dobře pod kontrolou. Vhodná je také porada s lékařem, zda je pro vás pití alkoholu bezpečné s ohledem na probíhající diabetes.
Účinky alkoholu na diabetes
Zde je několik dalších způsobů, jak může alkohol ovlivnit cukrovku:
Zatímco mírné množství alkoholu může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi, nadbytek alkoholu může ve skutečnosti snížit hladinu cukru v krvi - někdy způsobí, že klesne na nebezpečnou úroveň, zejména u lidí s diabetem 1.
Pivo a sladké víno obsahují sacharidy a mohou zvýšit hladinu cukru v krvi.
Alkohol podporuje chuť k jídlu, a to může způsobit přejídání, které pak vede ke zhoršení kontroly hladiny cukru v krvi.
Alkoholické nápoje mají často hodně kalorií, takže je obtížnější zhubnout. Správná váha u diabetu přispívá ke kompenzaci nemoci.
Alkohol může také ovlivnit váš úsudek nebo vůli a způsobí, že si špatně vyberete jídlo. Kalorické jídlo s vysokým glykemickým účinkem může mít velmi rychlé vážné dopady na hladinu krevního cukru.
Alkohol může interferovat s pozitivními účinky perorálních léků na cukrovku nebo inzulínu.
Alkohol může zvýšit hladiny triglyceridů.
Alkohol může zvýšit krevní tlak.
Alkohol může způsobit zrudnutí, nevolnost, zvýšenou srdeční frekvenci a nezřetelnou řeč.
Příznaky opilosti jsou velmi podobné příznakům nízké hladiny cukru v krvi a proto je těžké je odlišit. Záměna může vést k neposkytnutí vhodné pomoci v případě nízké hladiny cukru v krvi, což může mít fatální následky.
Test na cukrovku pomocí droždí? Tak tuto metodu praktikovaly naše prababičky. Rozdrobily kvasnice a pomočily je (nebo do moči kvasnice vhodily). Když kvasnice reagovaly, znamenalo to, že je v moči cukr a onen člověk má cukrovku.
Ve svém příspěvku MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.
Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.
mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?
Cukrovka v počátečním stadiu je většinou bez příznaků. Na začínající cukrovku vás může upozornit několik příznaků. Mezi ně patří:
žízeň – patří mezi první příznaky, které mohou na cukrovku upozornit, projevuje se pocitem sucha v ústech;
časté močení (i vícekrát za hodinu);
někdy neobvyklé hubnutí či naopak přibírání na váze;
bolest hlavy – abnormální hladina cukru v krvi může způsobovat také bolesti hlavy a únavu;
infekce a špatně se hojící rány – upozornit na cukrovku mohou i časté kvasinkové infekce či infekce močových cest, případně boláky na kůži, které se pomalu hojí; dále svědění kůže, a to především v oblasti třísel;
pocit špatného prokrvování periferních částí těla (nohy, ruce) – pocit mravenčení;
časté stavy prudkého hladu, které ovšem vedou ke snižování hmotnosti;
sexuální dysfunkce – cukrovka může poškozovat cévy a nervová zakončení v genitáliích, což vede ke ztrátě libida u obou pohlaví, u mužů navíc k erektilní dysfunkci a neplodnosti, u žen k vaginální suchosti;
polycystická ovaria (cysty na vaječnících) u žen – mohou způsobit inzulinovou rezistenci, která může vést ke vzniku cukrovky;
rozmazané vidění – vysoká glykemie může způsobit vyboulení oční čočky a člověk má pak problémy s ostřením zraku;
více pigmentu v kožních záhybech – kožní receptory reagují na velké množství inzulinu tak, že se v kožních záhybech začne tvořit více pigmentu (nejčastěji se tak děje v oblasti krku).
V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.
dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.
Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:
Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.
Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
Na cukrovku 2. typu se doporučuje například přírodní bylinný čaj Diamel.
Přírodní čaj na cukrovku je vytvořen z osmi vhodně zkombinovaných přírodních bylin, které pomáhají při diabetu, ale také pomáhají odbourat cholesterol. Účinné přírodní látky působí zevnitř a pomáhají nastartovat proces přirozené regenerace. Přírodní medicína používá několik bylin ke zmírnění poruch metabolismu cukrů. Tato čajová směs je vyrobena z 8 nejlepších bylin, které příroda nabízí. Byliny ve vzájemné spolupráci podporují metabolismus cukrů, snižují hladinu cukru v krvi a regenerují buňky slinivky. Slinivka reguluje hladinu inzulinu v těle. Čaj obsahuje účinné látky, které podporují vyplavování nežádoucích sloučenin z těla a omezují tak příznaky diabetu a přidružených onemocnění.
Příprava: Do šálku nasypte 1–2 čajové lžičky směsi a zalijte 3 dl vařící vody. Nechte 10 minut odstát, sceďte a bez přidání sladidel popíjejte!
Doporučená denní dávka: 1–2 sklenice nalačno nebo mezi dvěma jídly. Při užívání doporučujeme neustále kontinuálně monitorovat hladinu cukru v krvi, přestávka není nutná. Pokud se během kúry objeví neobvyklé pocity, je nutné kúru přerušit a obrátit se na odborníka.
Ve svém příspěvku JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..
Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Míková.
Dobrý den, měla bych jednu velkou prosbu. Můj otec má vysokou cukrovku a k tomu ještě růže na obouch nohách. Je to týden co doma upadl, nezvedl se, a měl cukr 25.Chtela bych Vas tímto poprosit. Jak mám pokračovat, jaký jídelníček mu máme začít vařit. Asi pravděpodobně má cukrovku toho největšího typu. Děkuji za kladnou odpověď, budu rád za jakoukoliv radu. Míková Jiřina
U cukrovky se rozlišují dva typy. Prvním typem lidé trpí již od dětství. K zachování života potřebují uměle dodávaný inzulin (injekčně). Cukrovka druhého typu se objevuje po čtyřicítce. Inzulin při ní nemusí být dodáván. Často bývá spojena s nadváhou, či přímo obezitou. Lékaři stále připomínají, že zdravější způsob života by mohl zmenšit výskyt diabetu druhého typu.
Pokud hladina glukózy v krvi přesáhne 10 mmol/l, jedná se o cukrovku. Diabetes 2. typu provází mnoho příznaků, ale ne moc specifických. Patří mezi ně zamlžené vidění, žízeň, svědění, únava, kožní infekce a pomalé hojení ran, bolesti nohou včetně nepříjemného mravenčení chodidel. Lidé také trápí častější močení.
Stanovení diagnózy cukrovky je snadné, spočívá v odběru krve a zjištění koncentrace cukru v krvi (takzvané glykemie). Hodnota glykemie se udává v milimolech na litr [mmol/l]. První odběr se provádí kdykoliv během dne a pacient před ním nemusí být nalačno. Při tomto náhodném odběru může dojít ke 3 možnostem:
Glykemie je vyšší než 11,1 mmol/l. V tomto případě má pacient cukrovku a další níže zmíněná vyšetření již není třeba provádět. Od této chvíle se pohlíží na pacienta jako na diabetika.
Glykemie je nižší než 5,6 mmol/l. V tomto případě je vše v pořádku a člověk se dále nevyšetřuje. Z hlediska cukrovky se považuje dotyčný za zdravého.
Glykemie vyjde mezi 5,6–11,1 mmol/l. V tomto případě je zde nejistota – člověk může být zdravý, může mít prostě jen vyšší glykemii po nedávném jídle, ale také může mít cukrovku. Aby se omezil vliv potravy, pozve se dotyčný k zopakování vyšetření, ale tentokrát nalačno.
V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.
Piju dvakrát denně neslazenou překapávanou kávu - ráno a po obědě. Nevadí to?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Některé studie naznačují, že pití kávy – ať už kofeinové nebo bezkofeinové – může ve skutečnosti snížit riziko vzniku diabetu 2.
Pokud ale již cukrovku máte, vliv kofeinu na působení inzulínu může být spojen s vyšší nebo nižší hladinou cukru v krvi. U některých lidí s cukrovkou může tento účinek způsobit asi 200 miligramů kofeinu – nebo ekvivalent jednoho až dvou čtvrtlitrových hrnků čisté uvařené kávy.
Kofein působí na každého člověka jinak. Pokud máte cukrovku nebo se vám nedaří kontrolovat hladinu cukru v krvi, může být přínosem omezení množství kofeinu ve vaší stravě.
Mohu jíst jahody, když mám cukrovku? Pokud máte cukrovku, stále můžete jíst sladké dobroty, jako jsou dorty, sušenky i zmrzlinu. Avšak umírněnost je klíčem k předcházení výkyvům hladiny cukru v krvi.
Jahody jsou nejen lahodné a osvěžující, ale jsou i perfektní pochoutkou, protože jejich sladkost dokáže uspokojit vaše mlsné chutě.
Jahody jezte s mírou
Dejte si pozor na některá jídla, která se mohou zdát zdravější, než jsou, jednoduše proto, že obsahují jahody.
Některé dezerty, jako jsou koláče a tvarohové koláče, zahrnují jahody jako polevy. Přesto mnoho z těchto dezertů není zrovna přátelských k cukrovce, protože celkový obsah cukru může způsobit rázové zvýšení hladiny cukru v krvi.
Nutriční obsah jahod
Jíst samotné jahody je zdravé, protože ovoce má nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií.
To je užitečné, pokud si hlídáte svou váhu. Udržování zdravé hmotnosti může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a pomůže vám snížit riziko komplikací diabetu.
Vláknina v jahodách
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden hrnek celých čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny, tedy zhruba 12 procent doporučeného denního příjmu.
Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se déle sytí. To také přispívá k udržení zdravé hmotnosti.
Vitamíny a minerály v jahodách
Mezi další důležité živiny a vitamíny nacházející se v jahodách patří vitamín C a hořčík.
Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko cukrovky 2. typu a zlepšit zvládání cukrovky.
Vitamin C je spojován s nižším rizikem rozvoje diabetu 2. typu a může pomoci snížit skoky hladiny cukru v krvi po jídle. Antioxidanty ve vitaminu C mohou dokonce pomoci snížit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna polgárová.
Mám ráno nalačno glykémiu 16. V noci som nič nejedla.
Môže to súvisieť s mierne stukovatenou pečeňou ?
Poraďte prosím prírodné produkty na zlepšenie stavu.
Ďakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Existuje tak zvaný fenomén úsvitu, což je ranní vzestup hladiny cukru v krvi, u lidí s cukrovkou. Fenomén úsvitu vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina tohoto fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Vysoká hladina ranního cukru v krvi může být způsobena:
- Nedostatkem inzulínu předchozí noc.
- Neužila jste správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc.
- Jedla jste před spaním jídlo se sacharidy.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým diabetologem. Váš lékař může navrhnout, abyste si průběžně kontrolovala hladinu cukru v krvi během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou lékaři potvrdit, zda máte pouhý fenomén úsvitu nebo zda může existovat jiný důvod vysoké ranní hladiny cukru v krvi.
Co můžete udělat pro snížení ranního cukru v krvi?
- Vyhněte se sacharidům před spaním.
- Přejděte na jiný lék na cukrovku.
- Změňte čas, kdy užíváte léky nebo inzulin, z večeře až na večer před spaním.
- Použijte inzulinovou pumpu, abyste dostala další inzulin během časných ranních hodin.
Pokud chceme snížit cukr v krvi, úprava jídelníčku představuje jeden z prvních kroků, které bychom měli udělat. Zaměřme se na potraviny s nižším glykemickým indexem a (pokud možno) úplně odstraňme jídla, jež obsahují velké množství cukru (tedy sladkosti, moučníky, ovocné jogurty, dezerty a samozřejmě různé slazené nápoje). Dále se vyhýbejme tukům, což neznamená jen omezení spotřeby oleje, smažených jídel či špeku, ale musíme si hlídat i jejich obsah například v mléčných výrobcích. Významnou roli při redukci cukru v krvi hraje též vláknina, proto místo bílého pečiva jezme pečivo celozrnné. Každý den si pak dopřejme velkou porci zeleniny.
S jídelníčkem se samozřejmě pojí i naše tělesná váha. Jestliže chceme snížit cukr v krvi, je důležité se pravidelně a dostatečně hýbat. Obecně se uvádí, že dvě půlhodinové procházky denně snižují o polovinu riziko vzniku cukrovky. V dnešní době sice nemá každý čas na „klasickou‟ procházku (i když většinou jde spíše o chuť), ale pohybovat se lze i jinak. Velmi často totiž jezdíme zbytečně výtahem, autem nebo čekáme deset minut na zastávce na dopravní prostředek, místo abychom během pěti minut došli na další stanici. Každý pohyb se počítá, přestože je ideální pravidelnost. Máme-li problémy s obezitou, je dobré pohyb a úpravu jídelníčku přizpůsobit tomu, abychom shodili nadbytečná kila „přirozenou‟ rychlostí a bez jo-jo efektu.
Když chceme snížit cukr v krvi, musíme našemu tělu zajistit také pravidelný přísun beta-karotenu a vitamínů C a E. Nemusíme však polykat pilulky, dopřejme si více paprik, meruněk, citrusů, ořechů, mrkve či černého rybízu. Z minerálů dodejme tělu více chromu, který najdeme v mušlích, ústřicích, para ořeších, datlích, hruškách, celozrnné mouce nebo v rajčatech. Můžeme vyzkoušet i některé léčivé bylinky. Užitečný je například ostropestřec mariánský, jenž podporuje funkci jater. Dalším přírodním lékem může být i borůvkové listí, které obsahuje látku připomínající inzulín a pomáhá při metabolismu cukrů. Snížit hladinu cukru v krvi může pomoci i pískavice řecké seno. Její semínka se naloží přes noc do tekutiny, ráno se rozdrtí a tekutina se před vypitím ještě přecedí. Pozor, bylinky nejsou vhodné pro osoby, které mají cukrovku I. typu a užívají inzulín.
Hladinu cukru v krvi pomáhají úspěšně snižovat též zelené potraviny, jako je chlorela a mladý ječmen. Tyto potraviny jsou palivem pro tělo: vyživují a čistí organismus a obnovují přirozenou imunitu.
Výčet potravin, jež snižují glykemii: kysané zelí, borůvky a borůvkové lístky (lze koupit v lékárně), ovesné vločky, luštěniny, vlašské ořechy, šťáva z citrónu, grepy, zázvor, cibule, artyčoky a&
Ve svém příspěvku LECIVE UCINKY POMERANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mala-Musilova.
predevsim me zajima lecivy ucinek pomerancove kury, zda pri prikladani pusobi hloubkove a ktera strana je leciva?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hedvika.
Já používám masku z pomerančové kůry proti černým tečkám na obličeji. Maska z pomeranče je velmi jednoduchá. Na masku z pomerančové kůry potřebujete jen rozemletou pomerančovou kůru a pár kapek vody. Tuto směs naneste na dokonale vyčištěnou pleť a nechte masku působit nejméně 15 minut. Výsledky budou viditelné hned po prvním použití. Masku z pomerančové kůry můžete použít opakovaně. Pomerančová kůra může být použita čerstvá a nebo usušená.
DiaPhan pro sebetestování jsou proužky pro diabetické pacienty určené ke sledování dvou základních analytů, kterými jsou glukóza a ketony. Glukóza patří mezi fyziologické součásti moči. Zvýšené vylučování glukózy do moči je průkazným příznakem diabetu. Druhou sledovanou složkou jsou ketony, jejichž detekce v moči je velmi důležitá pro včasné rozpoznání významných změn látkové výměny. Produkty pro sebetestování se vyznačují jednoduchostí metody, srozumitelností návodu a snadným použitím.
Dávkování a způsob užití
Nejprve si připravte moč, ve které test provedete. Těsně před provedením testování vyjměte proužek z obalu a poté ho svisle ponořte na 1–2 vteřiny do moči. Položte proužek na vodorovnou, suchou, čistou a nesavou podložku. Po 60 vteřinách vyhodnoťte zabarvení reagenční zóny srovnáním s barevnou stupnicí na štítku.
Ve svém příspěvku JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.
mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.
Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.
Slinivka je velice nenáročná žláza, ale nesnáší zúžení svého vývodu (svých vývodů), stres a zánětlivé procesy v těsném okolí vývodu, hlavně ve dvanáctníku a žlučovodu. Zánět dvanáctníku vždy zúží vývod slinivky a pankreatický sekret v ní městná. To způsobí utlačení aktivních žlázových buněk a snížení jejich látkové výměny, což přímo vede k atrofii slinivky, zvláště její hlavy, a to pak bývá příčinou některých typů cukrovek. Starší lidé dokonce obvykle mají zmenšenou slinivku a od toho pak cukrovku. (U starších je také obvyklý nedostatek receptorů na inzulín na membránách buněk, případně rezistence těchto receptorů na něj.) Situaci komplikuje to, že vývod slinivky je společný se žlučovodem, a žluč, která se kontaktuje s pankreatickým sekretem do té chvíle neškodným, jej aktivuje a jeho enzymy jsou pak schopny rozpustit i slinivku, poškodit střeva a zabít člověka. Děje-li se to jen v nepatrné míře, slinivka atrofuje a zmenšuje se, k stáru pak ale nestačí.
Takže, pokud máte problémy s trávením cukrů a jste mladí, nemusíte mít zatím cukrovku, ale ve skutečnosti peptický vřed na dvanáctníku nebo zacpané žlučovody.
Ve svém příspěvku KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.
Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.
Ovesné vločky obsahují křemík.
Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.
V lékárnách se nabízí výše popsané testy, kromě těhotenského testu na cukrovku. V lékárně Dr. Max nabízí i GlucoLab 50 testovacích proužků + glukometr GlucoLab zdarma.
Kvalitní glukometr GlucoLab tak získáte za cenu testovacích proužků. Glukometr je certifikován značkou CE a schválen pro použití v zemích Evropské unie. Špičkovou kvalitu glukometru dokládá také jeho schválení americkou FDA. Balení obsahuje testovací proužky (50 ks – 2 tuby), glukometr GlucoLab, pouzdro glukometru, uživatelskou příručku, odběrové pero, zápisník měření, záruční registrační kartu, baterie, lancety (1 balení po 25 kusech).
Výhody:
automatické kódování proužku
moderní biosenzorová technologie
extrémně levné testovací proužky
přesné měření
jednoduché ovládání
kontrola a zobrazení okolní teploty
rychlé zobrazení výsledku do 5 sekund
rozdělení výsledků: před a po jídle či po pohybu
až 100 uživatelských profilů
velký čitelný displej
paměť na 250 výsledků
36 měsíců záruka
Glukometry k domácímu použití jsou určeny především pro diabetiky. Píchnou se do prstu, namočí do krve testovací proužek, strčí jej do přístroje (glukometru) a ten ukáže hladinu cukru. Samozřejmě na jedno použití je tento přístroj drahý.
Ve svém příspěvku ČERVENÁ OČNÍ VÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.
už to mám rok a pomáhá mě když čistím střeva psylliem, podporuji játru ostropestřecem a nejím skoro vůbec mléčné bílkoviny a cukr i v ovoci, pouze snesu pomeranče a bílý grep a vůbec nic co má červenou barvu. Chce to vysledovat co vám nedělá dobře a vynechat to. Pak je to snesitelné a dá se s tím žít :).
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.
Zdravím, tak jsem konečně přišla jak to velice zmírnit, s každým jídlem jím oreganový a česnekový olej v kapslích a je to skoro perfektní. Vyzkoušejte. Pravděpodobně to způsobuje candida, proto to zhoršuje ovocný a normální cukr a také mléčné bílkoviny a částečně i hodně škrobu a lepku.
Neléčená cukrovka 2. typu se může projevovat parodontózou. Zánět v dásni, který parodontózu způsobuje, vzniká totiž ze stejných důvodů jako vysoká hladina cukrů v krvi, která způsobuje diabetes.
Příznaky u žen se v mnohém neliší od mužů. Mnoho žen popisuje podivné pocity v nohou. 10–20 procent žen, jimž byl diagnostikován diabetes, už mělo nějaké poškození nervů související s onemocněním. V časných stadiích to může být sotva znatelné, ale projevuje se to jako zvláštní brnění v nohách, ztráta citlivosti a zhoršená koordinace a rovnováha. Samozřejmě, že tyto pocity mohou být i příznakem jiné nemoci, jako je například roztroušená skleróza, nebo mohou mít banálnější příčinu jako přílišné nošení vysokých podpatků. Je však dobré se o nich zmínit před ošetřujícím lékařem a případnou nemoc nezanedbat. Poškození nervů totiž může postupovat a být trvalé.
Zvýšené hladiny cukru v krvi mohou poškodit sítnici a způsobit kolísání množství kapaliny kolem bulvy oka, takže můžete vidět hůř nebo rozmazaně. Jakmile se hladina cukru v krvi vrátí k normálu, zrak je obvykle obnoven. Pokud však neléčíte cukrovku příliš dlouho, poškození zraku může být trvalé.
Vysoká hladina cukru v krvi může také ovlivnit nervové buňky v uchu a způsobit zhoršení sluchu. Je to něco, o čem většina lidí, a dokonce ani lékařů neví.
Také stojí za povšimnutí tmavé zabarvení na zadní straně krku. Tento jev se nazývá akantóza a jde obvykle o známku inzulinové rezistence – ztráty citlivosti na hormon, který tělo používá k regulaci glukózy v krvi. Ve vzácných případech může být akantóza také způsobena cystou na vaječníku nebo hormonálními poruchami štítné žlázy či rakovinou. Může ji vyvolat i užívání antikoncepčních pilulek a kortikosteroidů, to jen pro zajímavost.
Ženy, u nichž byla později objevena cukrovka, měly přes den zvýšenou potřebu spánku, to znamená, že spaly více než hodinu i ve dne. Odpočinout si během odpolední siesty samozřejmě automaticky neznamená, že máte cukrovku, ale zvýšená potřeba spánku a například i s tím spojená deprese či spánková apnoe jsou hodnoceny jako jedny z příznaků diabetu.
V naší poradně s názvem NEVYHOVUJÍCÍ POTRAVY PŘI NEDOSTATEČNÉ FUNKCI LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Podělová.
Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.
Když máte cukrovku, vaše tělo nevytváří nebo nevyužívá dostatek inzulínu ke správnému zpracování potravy. Bez dostatečného množství inzulínu může hladina cukru v krvi stoupat.
Můžete mít také vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů. To znamená, že je důležité sledovat příjem tuků a cukrů.
Diabetes 1. typu vyžaduje injekce inzulínu denně a podle konkrétního typu stravovacího plánu. Tento plán je zaměřen na udržení nízké hladiny cukru v krvi.
Pokud máte cukrovku 2. typu , často dodržujete režim stravování a cvičení zaměřený na snížení hladiny cukru v krvi. Pokud dieta a cvičení nestačí ke kontrole hladiny cukru v krvi, pak přicházejí na řadu inzulinové injekce nebo perorální léky,které se stanou součástí denního režimu.
U obou typů diabetu se doporučuje vytvořit si stravovací plán, chytře zvolit výživu a hlídat si příjem sacharidů.
Vysoký krevní tlak je často provázen dalšími zdravotními problémy. Jestli je váš zdravotní stav vážný a zároveň máte vysoký krevní tlak, tak nejspíš léčba, kterou budete potřebovat, může být agresivní.
Mezi vážný zdravotní stav patří:
selhání srdce,
infarkt,
vysoké riziko ischemických srdečních chorob,
zvětšení či zahuštění levé srdeční komory (hypertrofie levé komory),
cukrovka,
chronické onemocnění ledvin,
mrtvice.
Vysoký krevní tlak sám o sobě zvyšuje riziko, že se v budoucnu nevyhnete jedné z těchto nemocí. Jestliže máte více těchto nemocí a vysoký krevní tlak k tomu, může se stát, že vaše vyhlídky budou ohroženy, protože mohou začít narůstat různé zdravotní komplikace. Agresivní přístup léčby může snížit riziko těchto komplikací. Lékař vám může doporučit konkrétní léky na vysoký krevní tlak, ale musí brát ohled na tyto nemoci. Například, pokud máte bolesti na hrudi (anginu pectoris), může vám lékař doporučit beta blokátor, který snižuje krevní tlak a tím preventivně předchází bolesti, snižuje tepovou frekvenci srdečního svalu a zároveň snižuje rizika úmrtí. Jestli máte cukrovku a vysoký krevní tlak, tak je nejvhodnější užívat diuretika a inhibitory ACE, které takto společně snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Ale jestli máte cukrovku, vysoký krevní tlak a k tomu ještě onemocnění ledvin, tak bude nezbytně nutné přidat ještě další léky, jako je angiotensin II receptor blokátorů (ARB).