Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PUCHÝŘEK NA BĚLMU

OBSAH

Pinguecula v oku

Pinguecula je definována jako nažloutlá skvrna na bělmu oka, vypadá jako „rosolovitý výrůstek na bělmu“. Je často umístěna na straně oka blíže k nosu a jeví se jako „cysta na očním bělmu“. Nejedná se o nádor, ale jde o hyperplastické ztluštění spojivky. Obvykle má trojúhelníkovitý tvar a žlutobělavou barvu. Vzniká hyalinní degenerací subepiteliálního kolagenu. Vznik pravděpodobně souvisí s působením fyzikálních faktorů, hlavně s UV zářením, a s věkem. Původně se lidé domnívali, že jde o hromadění tuku. Odtud také název odvozený od tučňáků. Většinou nepůsobí žádné obtíže.

Léčba

Není nutná specifická léčba. Při dráždění lze aplikovat lubrikantia, chirurgické řešení se nabízí v případě potíží s nošením kontaktních čoček či z kosmetických důvodů. Pokud se zvolí léčba chirurgická, odstraňuje se pinguecula vyříznutím v případě, že je tak nápadná, až se jedná o kosmetickou vadu.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pinguecula.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY RET V KOUTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, udělal se mi aft v horní části rtu v koutku. ...zapomněla jsem ho mazat AZ se drobet zvetsil a zezloutnul. Tak jsem ho začala natírat fialovou vodickou na afty. Ale pote mi začal strasne natykat v koutku dolní a horní ret. Co to prosim muže byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi to nebude aft, ale spíše folikulitidní puchýřek. Na ten nejlépe zabírá antibiotický roztok Dalacin T. Ten je k dostání v lékárně na lékařský předpis, takže bude nejvhodnější, když se zastavíte na kožním a požádáte je tam o vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly ret v koutku

Fotografie

Zde je k dispozici několik odkazů na fotografie skvrn na očním bělmu:

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zybněk.

Dobrý den, občas se mi udělá vodnatý puchýřek na chodidle. Nijak to nebolí ani nesvědí. Pokud ho propíchnu vyteče "voda" . Po několika dnech se mi oloupe kůže postižená puchýřkem. Dělá se to jak na chodidle tak i mezi prsty (většinou mezi palcem a druhým prstem ) . Jedná se o plíseň ? je na čase navštívit lékaře ?

děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

U plísně se nedělají puchýřky podlité vodou. Takové puchýře, které popisujete, vznikají tehdy, když dochází k mechanickému otlačení. Navštívení lékaře by bylo vhodné, ale zřejmě bude třeba využít zkušeností jednak kožního lékaře a zároveň i ortopéda, který odhalí příčiny otlaků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na chodidle

Proč mám žilky v bělmu

  • zánět spojivek
  • suché oči
  • alergie
  • kontaktní čočky
  • syndrom počítačového vidění
  • oční úraz
  • vřed rohovky
  • oční herpes
  • zánět střední vrstvy oka
  • glaukom
  • oční kapky
  • nemoc
  • těhotenství
  • kouření
  • životní prostředí
  • nebezpečí na pracovišti
  • nedostatek spánku
  • koupání

Toto jsou příčiny způsobující červené žilky v oku.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Diskuze

V diskuzi SVRAB A JEHO LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je normální, že po 2 přeléčení infectoscabem, mě svědí pokožka, ale není to tak intenzivní jako to bývalo. Někdy se mi udělá pupínek a puchýřek. Je to ten posvrabový exém nebo se mám obávat znovu nakažení. Jsou to 2 týdny od přeléčení svrabem (celá rodina) - každý den jsem žehlila, prala na 60, měnila ložní a osobní prádlo, celý dům se uklidil, čalouněný nábytek a matrace jsem vystříkala prostředkem proti roztočům. Vše udělala podle příbalového letáku. Děkuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Macek.

donesla jsem si svrab z nemocnice, po všech léčbách se mne stále držel, i přes dezinfekci celého bytu a praní, žehlení atd atd.no však to znáte.....takže co mi na 100 procent zabralo je SOLFATAN pro balneo, prostě si doma uděláte na 20 minut lázně ve vaně......za týden si ji zopakuji...pro jistotu....ale už po první mám klid...

Zdroj: diskuze Svrab a jeho léčba

Průhledná bulka na oční bulvě

Výrůstek na oku, nebo také průhledná bulka na oční bulvě, signalizuje, že by mohlo jít o tukovou tkáň. Tento stav se vyskytuje u mnoha lidí, ale většinou až ve starším věku. A vůbec ničemu to nevadí. Takže pokud by se jednalo o tento problém, nic se neděje. Každopádně vás ošetřující lékař pošle na oční, aby se na to pro jistotu ještě pořádně podíval odborník a zhodnotil nález.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jošková.

Dobrý den,
prosím o Vaše vyjádření. Necítím se dobře a na prstu pravé nohy se mi udělal puchýř. Nechala jsem si chemicky vyšetřit moč, v pŕíloze posílám výsledek. Měla bych se léčit, abych pH, Nitrity, Leukocyty vylepšila? Před 10 lety mi byl odoperován zhoubný nádor v močovém měchýři. V roce 2018 jsem byla léčena výplachy močového měchýře výplachy Mitomycinem C. Na cystoskopie docházím 1x za 6 měsíců. Před týdnem jsem absolvovala cystoskopii s výsledkem v pořádku, další cystoskopie za 6 měsíců. Byl mi doporučen k užívání Macmiror3x1 tel., po využívání jednoho balení cítím zlepšení i ten puchýřek na noze se zmenšil, ale stále jsem unavená. Pomůžete mi nějak radou? Děkuji a přeji všem pevné zdraví.
Ps:
Snad se příloha s výsledky připojila????

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z chemického vyšetření moči je zřejmé, že u vás probíhá bakteriální zánět močových cest (patologická bakteriurie). Lék Macmiror je chemoterapeutikum používané k léčbě těchto infekcí.

Přítomnost nitritů a leukocytů v moči potvrzuje infekci bakteriemi, především gramnegativními bakteriemi, jako je E. coli, Proteus, Klebsiella a Aerobacter. Tyto bakterie mohou redukovat dusičnany na dusitany, které se v moči detekují jako nitrity.

Nyní potřebujete trochu klidu, aby lék mohl účinkovat a zbavit vás škodlivých bakterií. Léčbu máte správnou, proto zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho doporučení. Dodržujte také klidový režim a využijte tyto domácí pomocníky k podpoře vaší léčby:

- Pijte dostatek tekutin.
- Zvyšte příjem vitamínu C.
- Pijte brusinkový džus nebo použijte brusinkové doplňky, či konzumujte plody brusinek.
- Užívejte probiotika.
- Dodržujte zdravou hygienu.
- Konzumujte česnek a česnekové potravní doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Příčiny červených žilek

Hlavní příčinou výskytu červených žilek v bělmu je dráždění, delitace a otok krevních cév uvnitř oka. Toto podráždění a rozšíření může být způsobeno několika faktory, mezi něž patří následující:

  • Suchý vzduch způsobuje podráždění očí, které často vede k viditelnosti červených žilek v očích.
  • Vystavování se slunečnímu záření a prachu.
  • Cizí těleso, které může poškodit nebo snížit funkci očí.
  • Alergická reakce a nachlazení.
  • Trauma, které může být způsobeno přílišným namáháním nebo kašlem.
  • Únava a stres.
  • Subkonjunktivální krvácení.
  • Zánět očního víčka.
  • Zánět spojivek.
  • Vřed na rohovce.
  • Uveitida (zánětlivé onemocnění duhovky).
  • Akutní glaukom.
  • Škrábance na rohovce způsobené dlouhodobým používáním kontaktních čoček.
  • Krvácení způsobené nadměrným používáním léků na ředění krve.
  • Centrální okluze retinální žíly.
  • Gravesova choroba nebo hypertyreóza může mít rovněž za následek vznik červených žilek v očích.

Zdroj: Jak na červené žilky v oku

Pannus

Pannus je prorůstání cévnaté tkáně spojivky do rohovky, která za normálních okolností žádné cévy neobsahuje, s postupným narušením její průzračnosti. Jde tedy o povrchovou vaskularizaci rohovky. Pannus scrophulosus vzniká při šíření flyktény na rohovku. Pannus trachomatosus se šíří z horního okraje limbu, a není-li trachom léčen, může postihnout celou rohovku. Onemocnění není bolestivé a není spojené s výtokem z oka.

Léčba

Onemocnění nelze vyléčit, lze jen ovlivňovat a kontrolovat jeho průběh. Terapie je doživotní a spočívá v přechodné aplikaci kortikosteroidů ve formě masti nebo kapek a v aplikaci cyklosporinu A ve formě kapek nebo masti. Pokud se oči pravidelně ošetřují, nedochází často k výraznému zhoršení. Při výrazné pigmentaci, která může postihnout téměř celou plochu rohovky, a pokud se není odezva na lokální terapii, je možné chirurgicky odstranit povrchovou vrstvu rohovky pomocí lamelární keratektomie.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění oka označované jako pannus.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Příznaky a projevy

Prvním hlavním příznakem je bolestivost – pálení, píchání, pnutí v místě, kde se zhruba do 2 dnů začínají objevovat červené skvrnky, které postupně vystupují, v jejich středu se začíná objevovat čirá tekutina. Vzniká puchýřek, tekutina v něm postupně žloutne a kalí se, puchýřek zasychá, mění se ve stroupek, který se odlupuje. Místy výskytu bývají nejčastěji hrudník, bedra, obličej v okolí očí. Pásový opar se však může rozvinout téměř kdekoliv na těle. Výsev se objevuje v pruzích (podle dermatomů – oblastí inervovaných jedním míšním segmentem). Tyto pruhy puchýřků se na hrudníku a bedrech šíří od páteře k ose spojující pupík s hrudní kostí. Obyčejně je výsev jednostranný. Spolu s kožními změnami se onemocnění může projevovat celkovou schváceností, malátností, slabostí, zažívacími potížemi, teplota se objevuje někdy (horečka u tohoto onemocnění není obvyklá). Časté je také zduření místních lymfatických uzlin.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Pterygium oka

Pterygium oka je degenerace spojivky spolu s rohovkou. Tento stav se projevuje tak, že spojivka přerůstá z bělma na rohovku. Postiženými jsou zejména lidé vystavení dlouhodobě nepříznivým vlivům, jako je písek, prach nebo vítr. Název pterygium pochází z řeckého výrazu netopýr, jelikož svým tvarem tohoto živočicha připomíná. Někdy dochází k záměně s onemocněním „pseudopterygium“. Pseudopterygium je bujení novotvořených cév do povrchových částí poškozené rohovky. Jedná se o poúrazovou jizevnatou adhezi mezi sklérou, spojivkou a rohovkou. Vzniká na podkladě poškození oka termicky, chemicky či mechanicky. Terapie je chirurgická. Na rozdíl od pterygia se může vyskytnout v kterémkoli místě.

Léčba

Léčba je chirurgická a provádí se ambulantně. Zákrok není příliš rozsáhlý.

Operace

Operace se provádí ambulantně a jde o prostou excizi s přenosem lamely spojivky/rohovky. Využívá se při tom fotoablace až po lamelární keratoplastiku a lokální aplikaci mitomycinu u těžkých recidivujících případů.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pterygium oka.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Příčiny a typy skvrn

Tyto skvrny na rozdíl od znamének jsou spíše léze nebo névy, většinou ploché nebo mohou být mírně vyvýšené buď v černé, růžové nebo hnědé barvě. Někdy může být tento névus také bez pigmentace. Tento névus se také může vyskytovat ve tkáni pod sítnicí, ale k jeho zobrazení je potřeba speciální lampy.

Skvrny na očním bělmu mohou být také pigmentové nádory, přičemž tyto skvrny nebo pihy bývají většinou neškodné. Nejběžnějším z očních nádorů jsou vrozené névy, kromě jiných jako spojivkový melanom a melanóza. Névy jsou způsobeny pigmentovými buňkami nebo nadměrným růstem melanocytů. Většina lidí, kteří mají névy, je má od narození nebo se objevují v raném dětství. Obvykle nemusí být skvrna patrná až do puberty, protože v tomto věku se stává větší a tmavší.

Primárně získaná melanóza se obvykle vyskytuje u lidí se světlou pletí a také náhle, nejvzácnější formou je spojivková melanóza, která se vyskytuje buď náhle, nebo jako primárně získaná melanóza.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Jak poznat opar

Vyskytuje se nejčastěji na rtech, na ústech a kolem nosu. Jde o drobný puchýřek naplněný tekutinou. Opar často praská, což je velmi bolestivé a nepříjemné a prodlužuje to dobu hojení. Opar později zaschne, objeví se stroupek, který postupně zmizí. Celá doba výskytu oparu trvá přibližně 10 dní.

Zdroj: Proč se dělají opary

Zvýšený bilirubin

Zvýšené hodnoty celkového nekonjugovaného bilirubinu se objevují při nadměrném rozpadu hemoglobinu. Jaterní funkce jsou zatížené, může to být stav po prodělané infekci. K tomu, aby se určila přesná souvislost, jsou nutné ještě další testy, například vyšetření moči na bilirubin, transaminázy, krevní obraz, eventuálně ultrazvuk žlučníku a podobně.

Bilirubin může být zvýšený při potížích s játry i při různých jiných onemocněních. Dá se stanovit bilirubin přímý, nepřímý a celkový. Podle toho, který bilirubin je přesně zvýšený, se může určit, zda je příčina v játrech či mimo játra, a stanoví se další postup.

Příčiny zvýšených hodnot:

  • jaterní nedostatečnost
  • extrahepatální obstrukce
  • hemolýza
  • u novorozenců jsou příčiny rozličné včetně novorozenecké žloutenky
  • Gilbertova nemoc

Příčinou převážně nekonjugovaných hyperbilirubinémií je zvýšený rozpad hemoglobinu (hemolytické anémie), kdy kapacita jater nestačí transportovat zvýšenou produkci bilirubinu do žluči (takzvaná prehepatální hyperbilirubinémie), nebo snížené vychytávání bilirubinu jaterní buňkou a poruchy jeho konjugace kyselinou glukuronovou.

Zvýšení bilirubinu v krvi se projeví žloutenkou, ikterem. Nejlépe je zežloutnutí viditelné na očním bělmu a sliznicích (dásně, spojivky, měkké patro).

Zdroj: Bilirubin a jeho normální hodnoty

Příznaky

Svědivé červené pupínky na krku, v podpaží, na prsou a v tříslech jsou důsledkem nahromadění potu, který se jinak běžně odpařuje a tím pokožku ochlazuje. Při nadměrném pocení se ale mohou vývody potních žlázek ucpat a vytvoří se puchýřek se zánětem v okolí. V žádném případě puchýřky nezakrývejte, podpořili byste tím pocení a další ucpávání potních žlázek. Hojení dobře urychlí čerstvý vzduch.

Zde můžete vidět, jak vypadá vyrážka z potu.

Zdroj: Vyrážka z potu

Příznaky

Charakteristické svědivé červené pupínky na čele, nohou, zádech, krku, v podpaží či na obličeji u kojence a dětí nebo v podpaží, na prsou, v kožní řase a v tříslech u dospělých jsou důsledkem nahromadění potu, který se jinak běžně odpařuje a tím pokožku ochlazuje. Při nadměrném pocení se ale mohou vývody potních žlázek ucpat a vytvoří se puchýřek se zánětem v okolí. V žádném případě puchýřky nezakrývejte, podpoří se pocení a další ucpávání potních žlázek. Hojení dobře urychlí čerstvý vzduch.

Zdroj: Potničky

Afty v ústech u dětí

Můžeme se také setkat s označením aftózní stomatitis čili aftózní zánět dutiny ústní. Pro afty je typický vznik puchýřků na vnitřní straně retní sliznice předsíně dutiny ústní (vestibula), pod jazykem, na jeho hranách či hrotu, na sliznici měkkého patra a patrových oblouků. Afta začíná jako malý puchýřek, který se rychle strhává. Při vzniku puchýřků je pociťováno napětí a pálení, eroze je již velmi bolestivá na dotek (malé děti ji mohou interpretovat i jako bolest zoubku). Onemocnění většinou probíhá bez postižení celkového stavu dítěte. Na vzniklou erozi však může nasednout sekundární bakteriální infekce.

Zdroj: Afty

Skvrny na duhovce

Odborníci udávají, že dovedou z oka vyčíst nemoc čtyři až pět let před vznikem vleklého onemocnění. Když si prohlédnete duhovku, vidíte, že je složená z vláken paprsčitě vybíhajících z panenky – zornice, u některých očí vidíme tato vlákna nahuštěná na sobě, u jiných jsou od sebe hodně vzdálená, toto je velmi důležitý znak, který určuje sílu genetické konstituce. Plně zdraví lidé mají jednotnou barvu duhovky a vlákna nahuštěná v bezprostřední blízkosti, bez známek porušení. Je-li barva duhovky celistvá, ale vlákna začínají vykazovat uvolněnou stavbu, naznačuje to občasné zdravotní problémy. Větší náchylnost k onemocněním se projevuje odbarvením, barevnou nerovností, pigmentovými ložisky nebo deformacemi ve vláknech. Pokud na první pohled vidíte mezery mezi jednotlivými vlákny duhovky, svědčí to o zdravotních potížích vyžadujících trvalé ošetření. Obecně se dá říci, že stav orgánů a funkcí horní části těla se zrcadlí v horní části duhovky a orgány a funkce dolní části těla v dolní části duhovky. Levá duhovka přitom odpovídá levé straně těla, pravá pravé. Hnědožluté skvrnky na duhovce jsou zcela přirozeným jevem drobné pigmentace duhovky, která je zcela individuální, a ani obě oči u jednoho člověka nevykazují identitu.

Žluté skvrnky v bělmu poukazují na přetížení jater, možnost žlučníkové koliky. Lymfatické mraky mívají tvar růžence nebo mraků, jenž obklopuje tuto ránu či celou oblast duhovky, obvykle poukazují na nedostatečnou funkci lymfatického systému majícího sklon ke zduřelým nebo zablokovaným lymfatickým uzlinám. Výduť duhovky dokazuje snížený oběh krve v oblasti hlavy a nedostatek vitamínu B3, kombinovaný s trávicími problémy. Nervové kruhy se vytvářejí následkem křečí duhovkových vláken způsobených nervovým napětím v těle. Z hranice okružní zóny je možné diagnostikovat zánět nervů, snížené nervové zásobení orgánů ležících v oblasti vzniklé prasklinky, také však střevní nedostatečnost a nedostatečné vstřebávání živin.

Zde můžete vidět, jak vypadají skvrny na duhovce.

Zdroj: Duhovka

Režim po operaci šedého zákalu

Šedý zákal (katarakta) je oční onemocnění způsobené postupným kalením čočky, nejčastěji podmíněným věkem. Z tohoto důvodu se vyskytuje nejvíce v populaci nad 50 let. Postupné kalení čočky vytváří clonu, která časem vede ke zhoršování zraku. Jediná dnes známá a efektivní léčba je operativní odstranění zkalené čočky a její náhrada za čočku umělou.

Vlastní operace je uzpůsobena tak, aby co nejméně zatěžovala pacienta a byla co nejpohodlnější. Celý výkon trvá zhruba 30 minut, je prováděn v lokální anestezii převážně ve formě kapek, zřídka je nutná lokální anestezie injekční. Ve speciálních mimořádných případech, jako například při psychickém či tělesném neklidu, se používá anestezie celková. Během výkonu operatér proniká drobným řezem při okraji rohovky do oka (přední komory). Vlastní čočka je umístěna v pouzdře za duhovkou. Tato zkalená čočka je pak pomocí speciálního ultrazvukového nástroje rozmělněna a odsáta ven. Zůstává pouze pouzdro čočky, do kterého je vložena umělá nitrooční čočka. Výhodou malé rohovkové rány je její samouzavření bez nutnosti šití, v případě její netěsnosti je možno ranku zabezpečit jedním stehem. Po operaci je oko do druhého dne zavázané.

Po operaci (zejména v den operace) můžete pociťovat mírnou bolest v oku, především řezání nebo svědění. Může být přítomný otok víček, spojivky a drobné modřinky na očním bělmu, které jsou normálním doprovodným jevem. V následujících dnech se vše vrátí k normálu. V případě, že zpozorujete některé z níže uvedených obtíží, je nutno rychle vyhledat očního lékaře:

  • velká bolestivost;
  • výrazné zčervenání;
  • světloplachost;
  • náhlé zhoršení vidění;
  • mnohočetné mušky;
  • záblesky či tmavá clona před operovaným okem.

První den po operaci a několik následujících dní může být vidění operovaného oka zamlžené. Ke stabilizaci vidění dochází za dva až čtyři týdny. Určité kolísání může trvat až dva měsíce. Nové brýle lze zpravidla předepsat již za čtyři až šest týdnů po operaci. V současné době se při operaci používá malý řez a implantuje se typ umělých nitroočních čoček z měkkých materiálů, které plně hradí zdravotní pojišťovna.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP