Téma

SLANÁ CHUŤ V ÚSTECH PŘI JÍDLE


SLANÁ CHUŤ V ÚSTECH PŘI JÍDLE bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Sliny jsou důležité pro vnímání chuti. Chuťové receptory jsou umístěny v hlubokých úzkých kanálcích v jazyku a nejsou dosažitelné suchými a drobivými aromatickými složkami. Pro ověření si zkuste následující: zavřete oči a vložte si na jazyk kostku cukru nebo soli. Rozlišení obou kostek bude tím nesnadnější, čím bude váš jazyk sušší. Teprve po zvlhčení slinami se uvolní jednotlivé molekuly cukru nebo soli a pocítíte slanou nebo sladkou chuť.


Co znamená slaný pocit v ústech

Slaná chuť v ústech nic speciálního neznamená. Slanost v ústech přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny, ale to je opravdu vzácné, nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B (zde se také objevují bolavé ústní koutky). Možnou příčinou je i nedostatek železa (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně jiné faktory včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedly ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu.

Slaná pachuť v ústech může být rovněž dozvukem konzumace některých aromatických jídel (koření), požívání alkoholu, kouření tabáku nebo užívání drog. Ovšem pachuť v ústech nemusí mít tyto zdůvodnitelné příčiny. Může se jednat o příznaky některé nemoci, nákazy, otravy nebo jiných nežádoucích změn v organismu.

Člověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Nemá-li slaná pachuť příčinu v konzumaci léků či jídla, může jít o zdravotní problém. Jestliže jste si tedy jistí, že za vaše problémy nemůže například cibule, česnek či šalotka, které mohou způsobit slanou pachuť v ústech, poraďte se se svým lékařem.

Slaná pachuť v ústech se projevuje nepříjemným slaným pocitem v dutině ústní a na rtech.

Zdroj: článek Slano v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kopřivový čaj

Chuť k jídlu medicínsky

Obezita se stala jedním z hlavních zdravotních problémů. Ovládnutí chuti je však velmi delikátní problém. Nejprve je třeba umět rozlišovat mezi hladem a chutí, abyste byli schopni efektivně řídit své stravovací návyky. Hlad a chuť jsou dva faktory, které ovlivňují naše chování při stravování, jsou to naprosto odlišné mechanismy s neméně různými důsledky.

Hlad: Hlad je pocit (nepodmíněná fyzická reakce organismu) vyvolaný nedostatkem potravy. Je důležitým signálem, který sděluje tělu potřebu příjmu potravy a energie z ní. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů, svou roli hraje rovněž psychické rozpoložení, stav pozornosti a podobně, takže pocit hladu se dostavuje u různých jedinců s různou rychlostí a intenzitou a je také různě snášen – někteří lidé snášejí pocitu hladu dobře, u někoho se dostavují změny nálady jako podrážděnost nebo rozmrzelost. Při delším hladovění dochází k odbourávání zábran a zásad (kanibalismus z nouze), což může být doprovázeno halucinacemi či paranoiou. Řídícím orgánem ovládajícím hlad je část mozku zvaná hypotalamus – zde je sledován obsah glukózy v krvi. Je-li správné fungování hypotalamu narušeno, mluvíme o poruchách příjmu potravy. Ty mají psychosomatický charakter – může se jednat o ignorování potřeby jíst, přejídání se nebo periodický nadměrný a nedostatečný příjem potravy, vyvolaný špatnou nebo zpožděnou indikací sytosti. Pocit hladu se u člověka dostavuje již po několika hodinách od posledního nasycení. Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez jídla při dostatku tekutin. Tělo je schopno zpracovávat látky z posledního příjmu potravy zhruba tři dny, poté při upotřebení energie přechází z glukózy na proces zvaný ketóza, ve kterém játra začínají odbourávat, zpracovávat a spotřebovávat tělesný tuk. Po třech týdnech se tělo přepíná do „režimu hladovění“ – v této fázi bere energii ze svalů a vnitřních orgánů; dochází i k úbytku kostní dřeně, který začíná ohrožovat život.

Chuť k jídlu: Chuť k jídlu je pouze psychický stav, který vzniká stimulací vůní pokrmu nebo na základě obrázků zajímavých jídel. Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami, a podle nových výzkumů i „vápníkové“ a tučné. I zvířata mají různé chuťové receptory. Tyto receptory jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku. Chuťových pohárků má člověk 500

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Chuť k jídlu

Příběh

Ve svém příspěvku ZTRATA CHUTI V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Byla jsem na orl ztratila jsem chuť v ústech spíše mam sladko v ústech kouřim a mam obavy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Ztrata chuti v ustech

Příčiny

Příčin pocitu hořkosti v ústech je celá řada.

Dentální příčiny: Nedostatečná ústní hygiena, přemnožení ústních bakterií a záněty dásní se mohou projevovat hořkostí v ústech. Dostatečný pitný režim a zlepšení ústní hygieny pak vedou obvykle k rychlému vymizení obtíží.

Refluxní choroba jícnu: Tento poměrně častý problém je způsoben návratem žaludečních šťáv do jícnu a obvykle se projevuje pálením žáhy. Dostanou-li se zbytky kyselé žaludeční tekutiny až do dutiny ústní, může to vzbouzet nepříjemnou hořkokyselou chuť. Vyšší riziko je vleže, kdy horizontální poloha návratu šťáv napomáhá.

Léky: Nepříjemné pocity hořkosti v ústech jsou spojené i s užíváním celé řady léků. Poměrně často reagují lidé pocitem hořkosti na nově nasazená antidepresiva a některá antibiotika. Nepříjemné pocity hořkosti v ústech a nechutenství se objevují také u pacientů, kteří užívají velké množství různých léků.

Otrava olovem: Kovová nahořklá chuť v ústech se spolu s bolestmi břicha, zvracením a křečemi objevuje u akutní otravy tímto kovem.

Hormonální změny: Nepříjemné pocity v ústech se mohou objevovat také v průběhu menstruačního cyklu, kdy dochází ke změnám hladin ženských pohlavních hormonů. Podobné obtíže se objevují i u žen v přechodu.

Psychické příčiny: Pocit hořkosti v ústech může být pochopitelně i ryze psychiatrickým problémem.

Aby bylo možné zjistit příčinu hořkosti v ústech, je nezbytný rozhovor s pacientem, rozebrání jeho obtíží a zjištění, jaké léky užívá. Z dalších možných vyšetření lze provést například gastroskopii k vyloučení nebo potvrzení refluxní choroby.

Při konkrétní léčbě hořkosti v ústech záleží na vyvolávající příčině. Obecně je vhodné zvýšit příjem tekutin, žvýkat žvýkačky, vynechat dráždivou stravu a zlepšit zubní hygienu. U pacientů s příliš velkým počtem léků je vhodné vysadit nadbytečné léky. Užívá-li člověk antidepresiva, je prospěšné je po konzultaci s psychiatrem změnit za jiná. Je-li příčinou refluxní choroba, jsou vhodným lékem přípravky na překyselení žaludku.

Zdroj: článek Hořko v ústech

Příběh

Ve svém příspěvku ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Strakova.

Dobrý den,mám dotaz v ústech se mi po zubní protéze dela vyrážka, která dost pálí. Je to nepříjemné při jídle. V ústech mám sucho a pálení. Děkuji za radu

Zdroj: příběh Zubní protézy

Entizol příbalový leták

Příbalová informace výrobku ENTIZOL 20X250MG Tablety

Příloha č. 1 k rozhodnutí o opravě prodloužení registrace sp. zn.:sukls31751/2006

Příbalová informace pro pacienta - Rp.

INFORMACE PRO POUŽITÍ, ČTĚTE POZORNĚ!

ENTIZOL

(Metronidazolum) 250 mg tablety

DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI

Zaklady Farmaceutyczne "Polpharma" S.A., Starogard Gdaňski, Polsko

VÝROBCE

Zaklady Farmaceutyczne "Polpharma" S.A., Starogard Gdaňski, Polsko Medana Pharma S.A., Sieradz, Polsko

SLOŽENÍ

Léčivá látka – metronidazolum 250 mg v 1 tabletě.

Pomocné látky – bramborový škrob, želatina, tekutá glukóza, magnesium-stearát.

INDIKAČNÍ SKUPINA

Chemoterapeutikum, imidazolový derivát.

CHARAKTERISTIKA

Léčivá látka přípravku, metronidazol, působí proti řadě prvoků vyvolávajících infekční onemocnění u lidí a proti některým bakteriím.

INDIKACE

Entizol se užívá při léčbě infekcí vyvolaných některými prvoky, jako jsou trichomoniáza, amébiáza, lambliáza. Dále se užívá při léčbě anaerobních nebo závažných smíšených anaerobních a aerobních infekcí, a to většinou v kombinaci s dalšími léčivými přípravky a při léčbě infekce Helicobacter pylori provázející onemocnění peptickými vředy žaludku nebo dvanáctníku (kombinovaná léčba se solemi bizmutu a antibiotikem, například amoxicilinem) a při profylaxi (předcházení) anaerobních infekcí před břišními, gynekologickými a porodnickými operacemi. Přípravek mohou užívat dospělí a mladiství a ve většině indikací ho lze podávat i dětem od 3 let věku.

KONTRAINDIKACE

Entizol se nesmí užívat při přecitlivělosti na metronidazol nebo jiné nitroimidazolové deriváty nebo na pomocné látky přípravku. Entizol rovněž nesmějí užívat pacienti, kteří v posledních 14 dnech užívali disulfiram (léčivo používané při odvykací léčbě alkoholismu) nebo kteří užívají amiodaron, astemizol nebo terfenadin. Entizol dále nesmí být užíván v prvních třech měsících těhotenství. Rovněž v období kojení se Entizol nesmí užívat nebo musí být přerušeno kojení. Ve 4.–9. měsíci těhotenství může být Entizol používán jen tehdy, je-li to nezbytně nutné. Zvlášť závažné důvody musí být pro užívání Entizolu pacienty s těžkým onemocněním jater, chorobami centrálního nervového systému, chorobami krvinek a s andidózou (onemocnění vyvolané plísní). Vzhledem k lékové formě se doporučuje nepodávat přípravek dětem do 3 let věku.

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Nejčastěji se může vyskytnout nucení na zvracení, které může být občas provázeno bolestmi hlavy, nechutenstvím, suchem v ústech a ostrou kovovou chutí v ústech. Příležitostně se může vyskytnout i zvracení, průjem, nepříjemné pocity v břiše a zácpa. Dále se může

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Entizol

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHO V NOSE A V USTECH ,,,,, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena grundzova.

dobry den chci se zeptat ; mam sucho v nose v ustech i v krku ale ma i natekle patro v ustech a jazyk jak kdybych si lizla o strohadlo... je to hrozne neprijemny,,, mam az paleni v nose,,,, nechala jsem si udelat test na alergii a to vyslo negativ.. tak prosimm o radu .. dekuji predem ..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové projevy způsobují některé léky, ale i vnitřní onemocnění. Pomoc je potřeba hledat v ordinaci lékaře. Nejdříve začněte na oddělení ORL a vemte sebou všechny léky a doplňky stravy, které užíváte nebo jste užívala za poslední 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Sucho v nose a v ustech ,,,,,

Příčiny pocitu slané chuti v ústech

Máte v ústech slanou pachuť, aniž byste něco slaného jedli, a nemůžete se jí zbavit? Na vině mohou být některé nemoci ledvin či močových cest. Zaměřte se proto na to, jestli u sebe nepozorujete i další příznaky problémů s těmito orgány, a pokud ano, je na místě urychleně vyhledat lékaře.

Slaná chuť v ústech může souviset také s nedostatečným pitným režimem a někdy jde o průvodní jev užívání některých léků. Jestliže nějaké užíváte a pociťujete v ústech slanost, informujte se u lékaře, který vám léky předepsal.

Slanost v ústech způsobuje i nedostatek některých vitamínů a minerálů. Vzácně jsou poruchy chuti způsobené poruchou nervového zásobení ústní dutiny.

Zdroj: článek Slaný pocit v puse

Příběh

Ve svém příspěvku TRHANI ZUBU MOUDROSTI SEDMICKY DOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Rumlerova.

Dobry den potrebuji pordit,ve stredu me trhali zub moudrosti a dnes je sobota a neustale mm bolesti az do spanku a k uchu v ustech me zustala nit a mam neprijemnou chut v ustech i po vycisteni zubu,mam navstivit zubni pohotovost,nebo existuje neco cim si poradit ,treba babska rada

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Trhani zubu moudrosti sedmicky dole

Příčiny

Mýdlová chuť v ústech může být výsledkem přílišné konzumace a používání fluoridu (fluorid sodný). Fluorid sodný je krystalická sůl (NaF), která se používá ve stopovém množství při fluoridaci pitné vody a je obsažena v zubních pastách. Fluorid sodný se používá i v pesticidech, insekticidech a jiných průmyslových aplikacích a ve vyšších koncentracích je jedovatý. Nízké hladiny fluoridu, které se nacházejí v zubní pastě či v pitné vodě, jsou pokládány za bezpečné.

Co má tedy fluorid sodný společného s mýdlovou chutí v ústech? Celkem hodně, vlastně tato chuť signalizuje to, že jste požili příliš mnoho fluoridu sodného a je jedním z příznaků otravy fluoridem sodným. Tento může být přijímán kromě již zmíněné pitné vody a zubních past i během ošetření v zubní ambulanci fluoridem sodným, dále požitím kontaminovaných suchých potravin, jako je sušené mléko, mouka, prášek do pečiva. Tyto suché potraviny mohou obsahovat insekticidy nebo rodenticidy obsahující fluorid sodný, tudíž představují zdravotní riziko.

Riziko onemocnění z fluoridu sodného je vážnější u lidí, kteří pracují v prostředí, kde jsou vystaveni této chemické látce. Krátkodobé a akutní vystavení se působení fluoridu sodného může způsobit příznaky, jako je mýdlová chuť v ústech, zvracení nebo šok. Dlouhodobá expozice může rozvinout chronické zdravotní problémy, jako je bronchitida nebo fluoróza. Příznaky jsou poté podráždění pokožky, podráždění očí, hrdla a nosu, kašel, sípání a dušnost.

Lidé mohou mít zvýšené riziko otravy fluoridem sodným, pokud pracují v následujících oblastech:

  • zemědělství (prostřednictvím insekticidů);
  • těžby a úpravy hornin;
  • výroby oceli;
  • výroby skla;
  • svařování;
  • galvanického pokovování;
  • úpravy vody.

Ale nezoufejte, mýdlová chuť nutně nemusí znamenat otravu fluoridem sodným. Některé potraviny také vyvolávají tuto pachuť v ústech, konkrétně se jedná o mrkev a koriandr. Mrkev totiž obsahuje sloučeninu zvanou terpenoid, která způsobuje tento pocit. Mýdlová chuť je při konzumaci koriandru způsobena našimi geny, tím, jak mozek zpracovává vůni této bylinky. Mýdlová pachuť z jídla by tedy neměla být důvodem k obavám.

Zdroj: článek Pocit mýdla v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem PANGAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobryden mel bych dotaz jak hodne se da na pivních kvasnicich pribrat dekuji za odpoved Tomáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tablety pivních kvasnic pouze podporují chuť k jídlu. Takže po těchto tabletách nepřiberete. Přiberete po jídle, na které díky nim budete mít větší chuť. Dalším prostředkem na podporu chuti k jídlu je například sušený kořen pampelišky. Důležité pro nabírání je dostatečně bohatý jídelníček na bílkoviny a sacharidy. Bílkoviny je třeba jist i před spaním, protože tělo roste - nabírá, když spíme.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pangamin

Jablečný ocet na zuby

Jablečný ocet je zdravý, ale pozor si dávejte při dlouhodobém užívání. V neředěném stavu je jablečný ocet kyselina, která může poleptat sliznici žaludku a zničit zubní sklovinu. U skloviny působením kyselin dochází k erozi a demineralizaci skloviny, která se stává křehčí a postupně dochází k odhalení dentinových tubulů, což vede k citlivosti zubů. Vzhledem k tolik propagovanému zdravému životnímu stylu si můžeme trvale poškodit sklovinu.

Doporučení pro ochranu skloviny:

  • Nečistěte si zuby ihned po jídle, počkejte alespoň půlhodinu. Za ten čas se v ústech vytvoří dostatek slin, které kyseliny neutralizují. Čištění zubů hned po jídle či pití mechanicky poškozuje zubní sklovinu.
  • Kyselé nápoje pijte brčkem a nepřevalujte je v ústech, zkrátí se tak kontakt s povrchem zubů.
  • Po jídle se napijte vody nebo žvýkejte žvýkačku, aby se zmírnila kyselost a posílila se tvorba slin, které mají ochrannou funkci, vyrovnávají pH v ústech a tvoří ochrannou vrstvu zubů.
  • Používejte měkký zubní kartáček a nedrhněte si zuby.
  • Povlak ze zubů odstraňujte jemně.
  • Zvýšená citlivost a průhledné okraje zubů mohou signalizovat začínající problém – erozi zubní skloviny.
  • Používejte vhodné zubní pasty s obsahem fluoridů, případně dalších látek, které zpevňují zubní sklovinu s nízkou abrazivitou. Ta je značena zkratkou RDA.
  • Sklovinu vystavujte vlivu kyselin co nejkratší dobu.
  • Po snědení nebo vypití něčeho kyselejšího si ústa vypláchněte čistou vodou nebo ústní vodou s obsahem fluoridu. Rychleji se tak neutralizuje prostředí v ústech.
  • Po jídle si zuby čistěte nejdříve až po půlhodině. Obecně platí, že zuby by se měly čistit 2x denně.

Zdroj: článek Léčivé účinky jablečného octa

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
cca 1,5 měsíce jsem užívala Terbinafin actavis.Projevily se u mne nežádoucí účinky,vysoké jaterní testy,zavrate, průjem a přestala jsem cítit chuť jídla v ústech. Teď již 14 snímek neberu, jaterní testy jsou stále vyšší ale hlavně necítím pořád tu chuť. Můžete mě prosím napsat, kdy cca může dojít ke zlepseni?
Děkuji
Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Až osm týdnů trvá než zmizí tyto nežádoucí účinky Terbinafinu. Nezoufejte, vše se vrátí do normálu, jen musíte být trpělivá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Neustálá chuť k jídlu

Nezvladatelnými chutěmi tělo naznačuje, že něco není v pořádku. Obvykle jde o výsledek akutního nedostatku nějaké konkrétní látky, kterou organismus potřebuje. Neustálá chuť k jídlu může být výsledkem psychického vypětí, negativních pocitů či únavy. Tento typ reakce je velmi nebezpečný. Pokud se člověk naučí reagovat na stresové situace zvýšenou konzumací, obvykle kaloricky velmi vydatného jídla, z dlouhodobého hlediska se tak vystavuje riziku obezity a všem zdravotním důsledkům, které z ní plynou.

Chuť na sladké ve většině případů způsobuje psychika, která je závislá na serotoninu. Konzumace sladkého dokáže nárazově prudce zvednout hladinu serotoninu, což je také důvod, proč se po jeho konzumaci cítíte tak dobře. Pokud jste v depresi nebo se cítíte vyčerpaní, vaše tělo reaguje tímto konkrétním typem chuti. Chutí na sladké také reaguje na nízkou hladinu krevního cukru. Sladká jídla dokážou krevní cukr pozvednout velmi rychle, i když na velmi krátkou dobu. Jinak je to s čokoládou. Ta je pro mnoho lidí spojená s pozitivními emocemi a přestavuje prostředek k úniku z každodenního tlaku. Kromě toho je dokonalým spojením cukru a tuku, takže po ní řada lidí sáhne v případě, že se cítí zcela vyčerpáni. U žen může být chuť na čokoládu spojená i s nedostatkem hořčíku, mědi a železa, často také s premenstruačním syndromem.

Chutí na výrazně slaná jídla vám tělo naznačuje, že by potřebovalo mnohem víc vody. Sůl reguluje množství vody v těle, a pokud se začíná projevovat dehydratace, sůl zadržuje vodu a tělo si tak snaží udržet alespoň ty zásoby tekutin, které už má. Až příště pocítíte nutkání dát si dvojitou porci hranolků, vypijte místo toho raději sklenici vody. Chuť na slané je také projevem deficitu minerálů. Sodík zvyšuje vylučování vápníku a tělo tak má pocit, že problém s jeho nedostatkem byl odstraněn. Při akutní chuti na slané vám pomůže kousek celeru nebo okurky, které vašemu tělu dodají sodík.

Pokud nemáte chuť na nic jiného než na maso, jde pravděpodobně o známku nedostatku vitamínu B12, tuku nebo železa.

Chuť na těstoviny či na pečivo je důsledkem příliš malého přísunu kalorií. Touhou po sacharidech tělo signalizuje nedostatek energetického paliva a nutnost jeho doplnění. Prázdné kalorie, jako jsou například sladká jídla, však problém nevyřeší. Soustřeďte se raději na kvalitní potraviny, které vám dodají energii a přitom se nepromění na tukové zásoby. Jezte víc bílkovin, jídel bohatých na vlákninu, čerstvou zeleninu a ovoce.

Zdroj: článek Chuť k jídlu

Příběh

Ve svém příspěvku VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JK.

Dobrý den,
vodové puchýřky bývají často diagnostikované jako druh lupénky v důsledku jejich časté recidivy. Příčin může být mnoho, např. i příležitosná konzumace alkoholu, příliš tučná, mastná, slaná či kořeněná jídla, mnoho sacharidů, ale i podráždění pokožky (nadměrné vysušení). Může však jít také o konzumaci potravin např. jablka, rajčata, okurky .... , které rovněž mohou zpouštět projev onemocnění. Významnou roli tu hrají orgány trávicího systému (mj. játra) a orgány vylučovací (ledviny). Při podráždění se na pár dnů objeví drobné puchýřky na chodilech anebo na dlaních a po nasazení "diety" opět mizí. Výborným pomocníkem při vážnějších stavech je odvar z měsíčku lékařského. Stačí zhruba na 30 minut ponořit nohy do odvaru a puchýřky se vstřebají, kůže nesvědí a celkově je ozdravena. Na noc se aplikuje sádlo s obsahem extraktu z měsíčku.

Samotný problem, jak již bylo uvedeno výše, tkví ve funkci jater a ledvin. Pomůže zvýšený pitný režim (čistá voda, nikoli minerálky), dále bylinkové čaje (kopřiva, máta, měsíček, heřmánek). K podpoře funkce jater však výborně poslouží aloe vera (nejlépe Activ aloe - ve dnech problému zvyšte dávku na 25 - 50 ml denně), případně chlorella anebo mladý ječmen. Dobře působí také doplněk stravy - lněný olej, olej z pupalky dvouleté anebo brutnákový olej, který je dražší, ale také vzácnější na důležité látky. Onemocnění nelze vyléčit, ale je možné kontrolovat recidivu a zmírňovat příznaky.

hezky den, Jk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...

Zdroj: příběh Vodové puchýřky na chodidlech

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: článek Slano v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobrý den,
Pane Cempírku mohla bych Vás, prosím ještě obtěžovat? O překlad zprávy z gastra..
Přikládám v příloze.

Mockrát Vám děkuji.
Přeji krásný den


🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na nás obracíte, když nerozumíte doktorské řeči a chcete lidštější výklad svého zdravotního stavu. Na fotografii jste poslala zprávu z gastroskopie, která vám byla provedena, aby se zjistil stav žaludku po dříve prodělaných žaludečních vředech a také příčina klidně probíhajícího zánětu dvanáctníku. Epizoda se žaludečními vředy pro vás skončila dobře - žádné aktivní vředy na stěně žaludku nemáte. Zbyly vám tam pouze jizvy, které se za ten čas již překryly zdravým povrchem - epitelem. To znamená, že žaludek po vředech funguje správně.
Ze zprávy také vyplývá, že máte již delší dobu zánět na dvanáctníku, který se nedaří zcela vyléčit. Pro volbu další léčby byly odebrány dva vzorky sliznice žaludku a čeká se, až co řekne laboratoř.
Další věc, která u vás nefunguje, je vstupní svěrač na žaludku, tak zvaná inkompetence kardie. Je to vstupní svěrač v místě, kde do žaludku ústí jícen. Problém je, že svěrač není schopen se zcela pevně uzavřít a dochází tak k vytékání kyselého obsahu žaludku do jícnu, kde se tím leptá jeho sliznice. Díky tomu máte na jícnu tak zvané refluxní změny, ale vše je zhojené a v klidu. Aktuálně tedy nemáte bolesti, ale může vás občas pálit žáha. Právě na pálení žáhy byste se měla soustředit. Aby k němu nedocházelo, můžete do značné míry ovlivnit stravou a některými dalšími opatřeními:
- Udržujte si zdravou váhu.
- Přestaňte kouřit.
- Přizvedněte si matraci tak, abyste spala v mírném polosedu.
- Začněte spánek na levé straně.
- Po jídle si nelehejte.
- Jídlo jezte pomalu a důkladně žvýkejte.
- Objevte potraviny a nápoje, které u vás vyvolávají pálení žáhy a vyřaďte je.
- Nenoste příliš upnuté nebo těsné oblečení v oblasti trupu.
Současná medicína má velmi účinné řešení, o kterém byste měla vážně uvažovat. Nazývá se fundoplikace žaludku a jde o chirurgický zákrok, při kterém se z kousíčku žaludku vytvoří manžeta kolem dolní části jícnu, a ta pak zastoupí funkci svěrače. Když po operaci nebudete polykat velké kusy nebo velké množství potravy najednou, tak vám to může po dlouhou dobu vyřešit problém s pálením žáhy.
Podle zprávy vám byl předepsán lék Controloc, který redukuje epizody pálení žáhy, ale nelze ho takto používat dlouhodobě po zbytek života.

Proč je pro vás důležité omezit pálení žáhy?
Ze zprávy je zřejmé, že problémový svěrač, kvůli kterému vás pálí žáha, je u vás natolik oslaben, že vám nemohlo být ani zcela uděláno vyšetření řasení vnitřní stěny žaludku. K tomuto vyšetření je totiž potřeba žaludek nafouknout přes tu černou hadici, co jste měla v ústech. Ale to u vás nešlo, protože během nafukování všechen vzduch unikal kolem volného svěrače do jícnu a ven krkáním. Jícen máte jen jeden a když si ho necháte propálit žaludeční kyselinou, tak nebudete moci normálně jíst ústy. Pálení žáhy sice samo o sobě rakovinu nezpůsobuje, ale pokud se objevuje po dlouhou dobu, může to vést k dalším změnám ve výstelce jícnu a to zvyšuje riziko rakoviny, jako je Barrettův jícen.
To je vše, co se dá s

Zdroj: příběh Zánět sedacího nervu

Metronidazol dávkování

Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Dávkování a délku léčby vždy určí lékař podle druhu a závažnosti onemocnění. U některých typů infekcí může váš lékař dávku zvýšit. Obvyklé dávkování u dospělých je následující:

Trichomoniáza: Při trichomoniáze má být s vámi současně léčen i váš sexuální partner.

Ženy – obvykle se přípravek používá po dobu 10 dnů současně s vaginálními tabletami metronidazolu tak, že se užívá ráno a večer 1 tableta Entizolu při jídle a večer se do pochvy zavede 1 vaginální tableta s metronidazolem. Při menstruaci nemá být léčba přerušena.

Muži – po 10 za sebou následujících dnů se užívá 1 tableta Entizolu 2krát denně, ráno a večer při jídle. Lékař může dávkování zvýšit na 3–4 tablety denně.

Amébiáza: Dospělí a dospívající 3 tablety 3krát denně po dobu 5 dnů. Děti od 3 let 35–50 mg/kg/24 hodin, rozděleně do tří dílčích dávek, po dobu 5–10 dnů.

Lambliáza: Děti ve věku 3–5 let 1/2 tablety 2krát denně (denní dávka 1 tableta). Děti ve věku 6–10 let 1/2 tablety 3krát denně (denní dávka 1 a 1/2 tablety). Děti starší než 10 let a dospělí 1 tableta 2krát denně (denní dávka 2 tablety). Přípravek se užívá ráno a večer, obvykle po dobu 5–10 dnů. Je-li třeba, může lékař za 4–6 týdnů doporučit zopakování léčby.

Anaerobní infekce: Je podle doporučení lékaře možné užívat samostatně nebo v kombinaci s dalšími antimikrobiálními léčivými přípravky. Průměrná doba léčby by neměla přesáhnout 7 dní, ale v nutných případech ji lékař může prodloužit.

Léčba anaerobních infekcí: Dospělí a děti starší než 12 let 1–2 tablety 3krát denně při jídle anebo po něm. Děti ve věku 3–12 let 7,5 mg/kg tělesné hmotnosti 3krát denně při jídle anebo po něm.

Profylaxe anaerobních infekcí (před břišními, gynekologickými a porodnickými operacemi): Dospělí, dospívající a dětí starší než 12 let úvodem 4 tablety v jediné dávce, následováno dávkou 1 tablety 3krát denně při jídle nebo po něm do zahájení předoperačního půstu. Po operaci má být v podávání metronidazolu co nejdříve pokračováno. Entizol se obvykle užívá po dobu 7 dnů. Děti ve věku 5–12 let 1/2 tablety každých 8 hodin po dobu 2 dnů. Děti ve věku 3–5 let 5 mg/kg tělesné hmotnosti každých 8 hodin po dobu 2 dnů.

Léčba infekce Helicobacter pylori provázející onemocnění peptickými vředy: Dospělí a mladiství 1–2 tablety 3krát denně v kombinaci s alespoň je

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Metronidazol

Poradna

V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.

dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: příběh Pocit zeleza v ustech

Nejčastější příčiny

  • Nedostatek tekutin (dehydratace) – snížená tvorba slin je spojená s nízkým příjmem tekutin nebo s jejich zvýšeným výdejem. Může tedy provázet fyzickou námahu provázenou pocením, horečku, cukrovku, žíznivku, pobyt v horkém prostředí a jiné.
  • Autoimunitní nemoci ‒ některé autoimunitní nemoci mohou postihovat a ničit slinné žlázy. Ty potom produkují omezené množství slin. Takovou nemocí je například Sjögrenův syndrom, lupus erythematodes, revmatoidní artritida a další.
  • Léky ‒ mnoho léků na předpis může způsobovat sucho v ústech. Mezi nejvýznamnější patří antidepresiva, antipsychotika, antiparkinsonika, antihistaminika, diuretika a podobně.
  • Kouření ‒ kouř z cigaret vysušuje sliznice a negativně ovlivňuje produkci slin.
  • Psychika ‒ i psychický stav může ovlivnit produkci slin, je to například strach, úzkost.
  • Hormonální změny a výkyvy
  • Protirakovinná léčba ‒ chemoterapie, radioterapie, které ničí i slinné žlázy.
  • Jiná onemocnění ‒ kvasinková infekce či rakovina v ústní dutině.

Sucho v ústech bývá provázeno mnoha příznaky, patří mezi ně především pálení v ústech a na jazyku, pocit lepení jazyka na patro, je ztížené polykání potravy a mohou ho provázet bolesti, problémy s mluvením, chrapot, záněty sliznic v ústní dutině, zvýšená tvorba zubního kazu, potíže s trávením, neboť potrava není natrávena v ústech.

Častým vedlejším účinkem některých léků je pocit sucha v ústech, kterého se člověk nezbaví ani po napití. Jedná se především o antidepresiva, léky snižující vysoký krevní tlak, odvodňující léky (diuretika), tlumící léky proti cestovní nevolnosti. Sucho v ústech bývá i při užívání některých přípravků nebo při dietách napomáhajících snížení váhy. To je způsobeno především tím, že tyto diety nebo podpůrné prostředky vyvolávají zejména v prvních dnech masivní odvodnění organismu.

Zdroj: článek Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem LICHEN JEN V ÚSTECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Už asi rok mně trápí zevnitř na rtech, tvářích a jazyku jakási "spálená,poleptaná" místa.Jak vznikla nevím, je to velmi citlivé, v noci se i budím, zvláště, když mi vyschne v ústech.Zprvu mi stomatolog , specialista na parodontózu podával nějaké výplachy (magistraliter, takže složení neznám).Všechno v podstatě působilo tak 3 dny.Při poslední kontrole mi už jenom řekl, abych používal všelijaké (nejmenoval ani jednu) bylinky a bez objednání další kontroly skončil.Zatím to zklidňuje nejvíc odvar z řepíku, šalvěj jsem zkoušel také, ale teď mi to spíš rozdráždí.Je mi sice už přes sedmdesát, ale ještě nechci dostat rakovinu.Co s tím?Vůbec nevím co to mám za nemoc, všechny popisy lichenu se týkají spíše povrchu těla než dutiny ústní.Nikdy jsme neměl žádná alergická onemocnění, mám jen asi 10 let diabates II.typu.Děkuji za každou odpověď, Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vašem věku bude nejvhodnější při léčbě nehazardovat a spolupracovat s lékařem. Pokud vám nevyhovuje jeden, tak zkuste jiného. Problémy na vašem jazyku nejspíše nebudou rakovina, to by poznal už stomatolog, když vás vyšetřoval. V klidu si najděte nového ochotného stomatologa, popřípadě se poraďte i s lékařem z ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lichen jen v ústech?

Sucho v ústech při cukrovce

Jedním z nejčastějších potíží souvisejících s diabetem je sucho v ústech či snížená tvorba slin. Pacient s diabetem trpící suchem v ústech by si měl ve spolupráci se svým zubařem vytvořit způsob udržování optimální ústní hygieny. Provádět ústní hygienu alespoň čtyřikrát denně, po každém jídle a před spaním. Vypláchnout a osušit ústa vždy okamžitě po jídle. Očistit a opláchnout vyjímatelné zubní aparáty po každém jídle. Vyhýbat se konzumaci příliš slaných jídel, omezit užívání citrusových šťáv (pomeranč, grapefruit) a limonád s umělými sladidly. Vyzkoušet lze přípravky nahrazující sliny, gely nebo umělé přípravky se stejnými účinky jako mají sliny. Tyto přípravky mohou zmírnit obtíže pomocí dočasného zvlhčení úst a nahradit některé součásti slin.

Zdroj: článek Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: příběh Hypermangan

Hodnoty 9 

Jako postprandiální glykemie se označuje glykemie změřená v době 90–120 minut po jídle. Toto rozpětí souvisí s odlišnou dobou vstřebávání u různých osob. U zdravého jedince dosahuje glykemie po jídle maximální hodnoty v době okolo jedné hodiny po jídle, u pacienta s diabetem 2. typu je to naopak v době blížící se 120. minutě po jídle. Dynamika zvyšování průměrné hodnoty glykemie na lačno a postprandiální u osob přecházejících z normální glukózové tolerance k diabetu 2. typu je odlišná. Do jisté míry je to akcentovaný obraz fyziologických změn obou hodnot v souvislosti s věkem. Pro vyšší věk je typicky relativně vyšší hodnota postprandiální glykemie než glykemie na lačno.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l. Z hlediska diagnostického znamená hodnota glykemie 7,8–11,0 mmol/l po jídle porušenou glukózovou toleranci, hodnota vyšší než 11,1 mmol je již diabetes mellitus. Aktuální hodnota postprandiální glykemie u pacienta s diabetem však závisí na léčbě a ostatních okolnostech. U zdravých osob je zachována plnohodnotná regulace krevního cukru, která brání patologickému vzestupu glykemie po jídle. U pacientů s postupně se rozvíjející poruchou glukózové tolerance se glykemie po zátěži sacharidy (postprandiální glykemie) v průběhu času zvyšuje absolutně více než glykemie na lačno. Důvodem je zejména inzulinová rezistence jaterních buněk a ztráta první fáze uvolňování inzulinu. Jsou-li jaterní buňky rezistentní vůči inzulinu (necitlivé na inzulin), pak je posprandiální glykemie významně vysoká.

Postprandiální glykemie je nezávislým rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění i pro smrt z kardiovaskulárních příčin. Příčina vysoké rizikovosti postprandiální glykemie není doposud jednoznačně stanovena. Používají se dva základní modely. První, podle kterého rizikovost, respektive toxicita glykemie neroste s koncentrací lineárně, ale exponenciálně. To znamená, že způsobuje-li zvýšení glykemie z hodnoty 7,0 mmol/l na 8,0 mmol/l nárůst rizika o x %, pak zvýšení glykemie z hodnoty 10,0 mmol/l na 11,0 mmol/l zvýší riziko o násobek x %. Druhé vysvětlení přináší představu glykemie jako znamení selhávajících regulačních funkcí organismu kompenzujících rezistenci vůči inzulinu. Podle této představy není tedy primárním a jediným nositelem rizika pouze postprandiální glykemie, ale tato je především příznakem rizikového metabolismu.

Postprandiální glykemie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykemie na lačno a hodnotami glykohemoglobinu. Pokud je hodnota na lačno v normě a hodnota HbA1C (dlouhého cukru) rovněž v normě, jedná se o do

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hodnoty cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Odložil.

Jaka je záruka na zubní náhradu horního patra .prvni byla na pojišťovnu ale nedrželi- údajně dle lékaře byla malá vyška nad dasněmi- a tak jsem byl u dalšího zubaře ktery mi prořezal prostor nad dasněmi z levá do práva .Pozahojeni mi udělali novy otisk a vyrobili novou protezu.Několikrat jsem při její výrobě byl na upravu přímo v laboratoři která ji vyrobila a následně upravovala - přisati bylo docela dobré.Cca po roce se mi při kousani protézy pohybuje s potravou a pokud zkousnu bez potravy - na prázdno cestuje zleva do prava bez počátečního ( nasazení ) a pokud jsem chtěl sfouknot svíčku na dortu tak mi malém spadla na dort.Jelikož jsem si protezu hradil sám bez příspěvku pojišťovny zajímá mne jestli i na tuto opravu je poskytována záruka Fiksace Koregou se mi neosvědčila .Děkuji za odpověd J.O.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na každý výrobek je v ČR poskytována záruka 24 měsíců, i na protézy. Otázka je, jestli problémy zavinil nekvalitní materiál, který změnil tvar - roztáhl se, a nebo došlo ke změně ve vašich ústech. Nejčastěji to bývá právě změna v ústech, kdy přestane protéza dobře sedět. Určitě budete muset k zubnímu, aby zjistil stav a vymyslel řešení. Při tom se také dozvíte, jaké máte možnosti nápravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: článek Slaný pocit v puse

Poradna

V naší poradně s názvem V KONCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den! Tak jsem se po více jak měsíce šťastně vrátila z dovolené na Kostarice, plná zážitků a nových sil, ale očekávané zlepšení stavupokožky mé hlavy se bohužel nedostavilo i přes každodenní koupání v mořské vodě, konzumaci čerstvých tučných ryb, zábalech z kokosového a olivového oleje, a radikální změně střihu na několik centrimetrů délky vlasů. Slaná voda sice vyčistila zarudlá místa v oblasti čela a koutů, extrémní lupovitost po celé ploše hlavy ale zůstala. Kůže se loupe, absolutně vůbec nemastí a po celé hlavě se mi vytváří vrstva odumřelé kůže, která se při mytí, jak nasaje vodu, podmáčí a změní se v ošklivou bílou kaši, kterou se vší silou snažím nedrbat ručníkem ani prsty, jelikož se odděluje i s vlasy. Domněnka, že mé potíže pramení z nepříznivých účinků dlouhodobého používání kortikoidů a nevhodných léčebných šamponů se nepotvrdila a jsem tudíž opět na začátku. Absolutně nevím, co si počít. Myslíte, že obrátit se na Mudr. Divišovou, kterou jste mi před několika týdny doporučoval jako odborníka, je dobrý nápad ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Veroniko, vzpomínal jsem na Vás, jak se Vám asi líbí v Kostarice. To, tak krásně svěží a zelené všude přítomné rostlinstvo a bezva klima, no musela to být paráda. Jestliže se po takovém výletu Vaše situace nezlepšila, tak je zřejmé, že to samo jen tak neodejde a Vás nejspíše čeká delší cesta, při které budete patrně muset navštívit několik kožních odborníků, než se podaří nalézt a odstranit příčinu Vašich problémů s vlasy a olupující se pokožkou. Ptáte-li se mě, zda-li navštívit MUDr. Divišovou ve fakultní poliklinice na Karlově náměstí, tak odpovídám ano. A to minimálně proto, že se svým problémem chcete něco dělat a toto je jedna z možností. Když už nic jiného, tak po této návštěvě budete mít alespoň jistotu, zda-li to byl či nebyl dobrý nápad. Držím Vám palce a přeji ať se to podaří zlepšit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh V koncích

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Hořko v ústech po jídle

Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!

Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.

Zdroj: článek Hořko v ústech

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


slaná chuť v ustach
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
slaná pachuť
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>