SODA A SLINIVKA je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Slinivka břišní je orgán, který může být postižen různými onemocněními. Nejčastěji se jedná o akutní či chronický zánět slinivky břišní, ale někdy může jít i o zhoubný nádor. Při poruše endokrinní funkce slinivky břišní se objevuje nemoc zvaná diabetes neboli cukrovka. Správná funkce slinivky je pro nás velmi důležitá. U většiny chorob slinivky se nachází velmi podobné příznaky, tedy silná bolest, potíže s trávením, někdy dokonce šok, který může vést k selhání srdce a oběhového systému a ke smrti.
Slinivka břišní a její umístění
Slinivka břišní čili pankreas (z latinského pancreas) je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadí se mezi orgány trávicí soustavy.
Anatomie
Slinivka břišní je 12-16 cm dlouhá laločnatá žláza uložená v břišní dutině pod bránicí, v těsné blízkosti žaludku, tenkého střeva a jater. Rozlišují se na ní tři hlavní části, a to hlava, tělo a ocas.
Funkce
Mezi její hlavní funkce patří tvorba slinivkové šťávy, která se významně podílí na štěpení potravy v tenkém střevě. Kromě toho je také zdrojem některých důležitých hormonů, které se zapojují do metabolismu cukrů. Celkově se tedy dá říci, že slinivka břišní je nesmírně důležitá pro lidský metabolismus, a pokud dojde k poruše její funkce v důsledku onemocnění, vždy se to projeví velmi závažnými komplikacemi.
V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA – POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Mareš.
Dobrý dem.
Rád bych se zeptal , zda se dá použít soda v bazénu.
Čerpám vodu ze studně . Je hodně tvrdá.
Kolega mi poradil sodu na změkčení vody , ale nevím kolik sody použít.
Kolik sody je potřeba použít na 1 m2.
Dá se potom tato voda použít k zalévání.
Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všichni víme, že chlór je důležitou chemikálií, která udržuje bazénovou vodu bezpečnou pro plavání. Přidání příliš velkého množství chlóru však může snížit pH bazénu i celkovou alkalitu. Když alkalita klesne, je obtížnější udržovat stabilní pH. Navíc nižší pH a alkalita vody v bazénu způsobují několik negativních účinků, od svědění kůže a štípání očí až po korozi žebříků bazénu, vložky nebo jiných součástí.
Naštěstí existuje jednoduchý a relativně levný efektivní způsob, jak udržet alkalitu a pH bazénu. Tento užitečný nástroj pro bazény není nic jiného, než soda na pečení, i když na to budete potřebovat kila.
Postupujte podle těchto kroků a zvyšte alkalitu a pH bazénu pomocí jedlé sody.
Měřte zásaditost bazénu každý den.
V ideálním případě má být vaše pH mezi 7,2 a 7,8 a alkalita je mezi 110 a 150 ppm (díly na milion). Pokud je úroveň alkality nižší, a zejména pokud je nižší než 80 ppm, musíte zvýšit alkalitu vody v bazénu.
Kupujte sodu na pečení ve velkém
Jedlá soda je k dispozici v pytlích po 5 kg. Potřebné množství může být i celých 5 kg v závislosti na tom, jak nízká je alkalita. Zde je vidět cena jedlé sody ve velkých baleních: https://www.zbozi.cz/hledan…
Určete množství, které musíte použít.
Budete muset zjistit, kolik jedlé sody je třeba přidat do bazénu. Měření chemie bazénu je založeno na objemu bazénu cca 4 m3. Pokud je váš bazén větší nebo menší, budete muset upravit svou matematiku. Pravidlo je, že 700 gramů jedlé sody na 4 m3 vody zvýší alkalitu asi o 10 ppm. Pokud je pH vašeho bazénu testováno pod 7,2, přidejte 1,5 kg jedlé sody. Pokud jste v přidávání bazénových chemikálií nováčkem, začněte přidáním pouze jedné poloviny nebo tří čtvrtin doporučeného množství. Po opakovaném měření můžete vždy přidat další, pokud je úroveň stále nízká. V opačném případě byste se mohli v rovnováze pH pohybovat příliš vysoko a bylo by třeba přidat kyselinu.
Přidejte do bazénu jedlou sodu.
Hydrogenuhličitan sodný je dodáván v práškové formě a může být nasypán přímo do vody v bazénu. Dávku rozložte a rozházejte ji v širokých obloucích po povrchu bazénu, abyste se vyhnuli usazení na jednom místě. Vyhněte se přidávání sody do bazenu během větrných dnů, protože soda pak může zůstat ve vzduchu a spálit okolní vegetaci a blízké organismy.
Počkejte alespoň šest hodin.
Nechte jedlou sodu rozpustit ve vodě. Zapněte oběhový systém vašeho bazénu a pomozte sodě rozptýlit se.
Podle potřeby opakujte a opakujte.
Mezi 6 a 24 hodinami po přidání jedlé sody znovu změřte pH a celkovou alkalitu bazénu. Pokud je pH pod 7,2 a alkalita pod 110 ppm, opakujte tyto kroky.
Účinek jedlé sody, sody bikarbona, spočívá v její šetrnosti a zároveň velké síle. Lze z ní vytvořit čisticí roztok, který pohlcuje pachy, či čisticí pastu, anebo ji použít i bez vody.
Čištění zubů: Zubní pasta vyrobená z jedlé sody a 3% peroxidu vodíku je skvělou náhradou ke kupované pastě bez fluoru. Můžete také pouze nasypat jedlou sodu na kartáček s běžnou pastou, abyste dosáhli lepších výsledků. Jedlá soda je ovšem natolik silná, že byste se měli vyhnout každodennímu používání. Soda slouží k odstranění pigmentace.
Svěží dech: Nasypte čajovou lžičku jedlé sody do půl hrnku vody a zamíchejte. Směs protřepte v ústech a kloktejte. Poté ústa vypláchněte vodou. Všechny pachy jsou neutralizovány, ne jen překryty.
Péče o rovnátka a jiné ústní aparáty: Namočte je ve směsi dvou lžiček jedlé sody rozpuštěné ve sklenici teplé vody. Jedlá soda pomáhá odlepení částeček jídla a neutralizuje pachy. Aparáty můžete také pomocí jedlé sody a kartáčku jednoduše vyčistit.
Peeling: Vyrobte si pastu ze 3 dílů jedlé sody a 1 dílu vody. S touto pastou jemně masírujte kůži krouživými pohyby. Pasta je tak šetrná, že ji můžete používat denně.
Deodorant: Pastu či prášek můžete použít i na podpaží za účelem neutralizace tělesného pachu.
Pálení žáhy: Jedlá soda je „instantní pomocník“ při pálení žáhy. Dávkování naleznete na obale.
Poštípání hmyzem a svědění: Při poštípání hmyzem použijte pastu z jedlé sody, kterou natřete na postižené místo.
Mýdlo: Namísto mýdla můžete použít pastu z jedlé sody, tedy 3 díly sody a 1 díl vody, případně můžete vodu nahradit jemným tekutým mýdlem.
Zdravé vlasy: Nasypte si do dlaně malé množství jedlé sody spolu s oblíbeným šamponem. Umyjte vlasy tak jako vždy a pořádně propláchněte. Jedlá soda vám pomůže odstranit zbytky vlasových produktů, jako jsou gely, laky a jiné.
Koupel: Přidejte půl hrnku (klasický, 0,25 l) do koupele a neutralizujte tak kyselost kůže, mastnotu a pot. Jedlá soda kůži také zjemní.
Změkčení chodidel: Přidejte půl hrnku do nádoby s teplou vodou, do připravené lázně vložte na 20 minut nohy. Při koupeli si jemně masírujte chodidla – jedlá soda je znatelně zjemní.
Ve svém příspěvku JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.
Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babula.
Javorový sirup je potřeba zahřát a za tepla vmíchávat sodu
Kde je v těle umístěna slinivka? Slinivka břišní je poměrně malý, ale důležitý orgán lidského těla. Je uložena v dutině břišní a má dvě základní funkce – jednak tvoří a do krve vypouští hormon inzulin, při jehož nedostatku vzniká cukrovka, jednak produkuje šťávu s vysokým obsahem trávicích enzymů. Ty se dostávají do tenkého střeva, kde plní svoji funkci – napomáhají trávení. Pokud je však slinivka z různých příčin podrážděna, či dokonce poškozena, vzniká závažný zdravotní problém provázený úpornými bolestmi. K podráždění slinivky vede nejčastěji přejídání a nadměrná konzumace alkoholu.
Slinivka se nachází na zadní stěně břišní dutiny mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Anatomicky má vztah k tenkému střevu, do nějž vývody slinivky ústí poté, co se spojí se žlučovými cestami. Produktem slinivky je šťáva složená z enzymů, které ve střevě umožňují trávení potravy (stejně jako žluč). Těmito enzymy jsou například amyláza, lipáza, trypsin a další. Tato funkce slinivky se označuje jako exokrinní, to znamená, že jde o žlázu s vnější sekrecí. Vedle toho speciální buňky slinivky vytvářejí hormon inzulin, který ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Protože je tento hormon vylučován přímo do krve, mluví se o funkci endokrinní, tedy o žláze s vnitřní sekrecí.
Nemoci slinivky břišní se dělí podle stupně a stadia poškození na:
Nejčastějšími příčinami všech tří onemocnění je nezdravé stravování v podobě velmi tučných a přepalovaných jídel a dlouhodobá nadměrná konzumace alkoholu. Tyto faktory také často souvisí s obezitou. K podráždění slinivky vede nejčastěji přejedení, kterému se neubráníme například o Vánocích či na různých oslavách. Velké množství jídla, především tučných pokrmů v kombinaci s alkoholem, působí na slinivku nepříznivě a může způsobit její podráždění, tedy v podstatě jakýsi „předstupeň“ zánětu.
Podráždění slinivky se projeví bolestí nad pupkem (spíše vlevo) a nevolností. Pokud v tomto okamžiku nezahájíme poměrně přísnou dietu, hrozí, že se vyvine akutní zánět slinivky, který už může ohrozit náš život.
Akutní zánět slinivky bývá zvláště u žen způsoben ucpáním společného vývodu slinivky a žlučových cest žlučovým kamínkem. Pokud jsou odvodné cesty ucpány, sekret produkovaný slinivkou nemá kam odcházet a dochází k jeho aktivaci přímo ve slinivce – trávicí enzymy tak v podstatě začnou ničit samotnou slinivku „zevnitř“. Vzniká intenzivní prudká bolest v nadbřišku, která může vystřelovat až do zad. Může se ještě zhoršovat při pohybu či kašli, naopak v klidu
Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tyllerová.
Dobrý den, při zakoupení jedlé sody pod latinským názvem Natrii hydrogencarbonas připravené v lékárně a Sody v prášku (hydrogenuhličitam sodný) výrobce Vitar s.r.o. ve Zlíně jsme zjistili odlišné chuťové vlastnosti s tím, že Soda v prášku chutnala lépe zatímco ta z lékárny byla výrazně slanější. Dotazem v lékárně jsme byli ubezpečeni, že jejich soda je farmaceuticky čistá a jako taková se používá při míchání jiných směsí. V čem prosím spočívá chuťový rozdíl obou jedlých sod ? Případně jaký vliv to má na vnitřní užívání.
Děkuji.
Ivana Tyllerová
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda. Na popáleniny je rozmíchaná soda ve vodě také dobrá, protože zmírňuje bolest
při popáleninách od slunce, požahání kopřivami a nebo po bodnutí hmyzem. Dále se rozmíchaná soda s vodou dobře uplatní jako ústní voda na afty. Když se prášek sody vmasíruje do vlasů, tak se tím dají omezit lupy.
V naší poradně s názvem OPRUZENINY A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel H. Dirscherl.
Slyšel jsem že na opruzeniny u dospělého(ve velkém stádiu) je dobré použivat jedlu sodu stylem pudru. Může to pomoci?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Soda při styku s pokožkou má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Ačkoliv soda bicarbona může vysušovat pokožku v důsledku jejích alkalických vlastností, tak při jejím působení můžete získat úlevu od svědění a otoku. Kvůli hydrataci pokožky je lepší použít sodu smíchanou s kokosovým olejem. Vzniklá pasta se nanese na pokožku po dobu 4-5 minut. Může se použít dvakrát denně k uklidňujícímu účinku.
Tabletovanou jedlou sodu lze doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupáním žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čisticí pleťová voda. Na popáleniny je rozmíchaná soda ve vodě také dobrá, protože zmírňuje bolest při popáleninách od slunce, požahání kopřivami nebo po bodnutí hmyzem. Dále se rozmíchaná soda s vodou dobře uplatní jako ústní voda na afty. Když se prášek sody vmasíruje do vlasů, dá se tím omezit tvorba lupů.
V naší poradně s názvem JAK SI PORADIT SE DNOU A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jestli při dně se může jíst celozrnné pečivo a chleb žitný nebo který je vhodný a také mám otázku na sodu,četl jsem, že soda dokáže vylučovat kyselinu močovou,jestli ano tak jestli není naskodu a jeli prospěšné vypít denně jednu sklenici vody se sodou, předem děkuji za odpv.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Chléb a pečivo, pokud není slazené cukrem, je bez problémů a je jedno z jaké mouky je. Soda a dna? Neexistuje žádný důkaz, že soda léčí dnu. Soda reaguje s kyselinou v žaludku a sníží její kyselost. Tím skončí její role a dále se její účinky neprojevují. Čím si můžete při dně pomoci, je pít více vody, než máte skutečně chuť. Ke každé sklenici vypité vody přidejte vždy ještě jednu vynucenou. To je potvrzený účinek, který skutečně pomáhá při dně.
Jedlá soda je široce zkoumanou látkou a používá se již mnoho let, dokonce i samotnými onkology. Toxicita chemoterapie a radioterapie je vysoká, jejich aplikace často ničí důležité životní orgány jako játra či ledviny. Proto se těmto pacientům běžně podává jedlá soda, aby se předešlo selhání těchto orgánů.
Rakovinové buňky milují cukr, proto je vhodné se během nemoci vyhýbat cukrům, ať už v jídle, či nápojích, vyjma trošky ovoce. Při ohřátí směsi z javorového sirupu a sody se na sebe navážou molekuly sody a javorového sirupu. Glukóza vzniklá tímto způsobem je pohlcena buňkami a viry, které se v ní ukrývají. Jenže v tomto případě je na molekuly cukru navázaná silně zásaditá sloučenina a rakovinové buňky pohltí spolu s cukrem rovněž sodu, čímž dojde k zásadité reakci a ke zničení buněk přímo v centru nádoru. Soda bikarbona způsobí změnu pH v buňkách. Ty pro své přežití potřebují kyselé prostředí, ale tímto způsobem se do nich dostává více kyslíku, než jsou schopné unést. A právě díky javorovému sirupu se soda dostává do takových míst v těle, kam by se normálně nedostala. To vše během velmi krátké doby. Je tedy vhodná pro léčbu jakéhokoli stadia rakoviny, ať už u lidí, nebo u zvířat.
Postup: Smícháme tři díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody a promícháme. Zahříváme pět minut, a to tak, aby teplota sirupu nepřesáhla 40 °C, dokud směs nezhoustne.
Zpočátku by se měla směs užívat častěji (to zejména u rakovinou nemocných), například třikrát denně jedna čajová lžička. Menší změna pH může totiž růst rakoviny povzbudit. Obyčejně pak stačí brát jednu čajovou lžičku denně, a to i dlouhodobě jako prevenci.
Dejte pozor na sodu, do které byl přidán hliník! I v případě, že není uveden na obalu, bývá přidáván. Jestliže vám po zahřátí na dně směsi zůstane bílý prášek, nejedná se o bikarbonát sodný! Nejlepší je koupit si sodu přímo v lékárně, budete tak mít jistotu, o co se skutečně jedná.
Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta30.
Četla jsem že jedlá soda má blahodárný vliv na organismus, ať už v boji s překyselením, rakovinou, bolestí hlavy a dalšími problémy. Máte s tím zkušenost? Opravdu to pomáhá? Radí smíchat lžičku jedlé sody s citronovou šťávou a užívat to každý den před jídlem. Myslíte, že to má smysl? Už dlouho trpím na migrénu a zkouším co se dá. Toto asi ublížit nemůže ne?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rudolf.
Jedla soda skutečně pomáhá. Já ji užívám již dávno, ale:
Jedla soda se nesmí užívat víc než 6 lžiček denně, nesmí se užívat déle než dva týdny v kuse.
Jedlu sodu nesmíte z důvodu strávení jídla užívat 30 minut před nebo po jídle.
Zda pomáhá na migrénu netuším.
Já z dcérou jezdím na masáže krční páteře, které ji s migrénou výborně pomáhají. Ale chce to najít zkušeného maséra.
Nikdy by se nemělo vypít více než 5 sklenic s jedlou sodou během 24 hodin. Nápoj z jedlé sody by se neměl dávat dětem do 5 let. Nápoj z jedlé sody by se neměl konzumovat po dobu delší, než jsou dva týdny. Jedlá soda může snižovat hladinu vitamínů a minerálů, zejména vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a chrom. Jedlá soda může vyvolat zažívací potíže a průjmy. I zde platí všeho s mírou!
Soda může být při nadměrné konzumaci nebezpečná, a to vzhledem k obsahu sodíku, který při vnitřním užívání může zvyšovat krevní tlak a zadržovat v těle vodu. Vnitřní užívání jedlé sody ve velkém množství má tedy podobné následky jako solení.
Jedlá soda může při pravidelné kombinaci snížit vstřebávání antibiotik, zejména tetracyklinů, chinolonů a cefpodoxim proxetilu, dále pak solí železa, propranololu, tiludronátu a velmi pravděpodobně i alendronátu.
V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.
Prosím lze pít kávu ?(nejen při rakovině , ale i při zánětu ,podráždění slinivky)
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kofein, který je obsažen v kávě je vzhledem ke slinivce v malých dávkách prospěšný jen, když je slinivka zdravá. To znamená, že v ní není ani zánět a ani není přítomna cukrovka. Jakmile je slinivka nemocná, omezte příjem kofeinu na minimum. Totéž platí i o alkoholu.
U slinivky vás nejvíce zajímá její umístění v těle. Pankreas neboli slinivka břišní je malý, asi 25centimetrový nepárový orgán velikosti lidské dlaně. Váží asi 75 g a skládá se z tzv. hlavy, těla a ocasu. Je uložen pod brániční klenbou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Ač je jejich umístění v těle rozdílné, tak slinivka má společný vývod se žlučníkem, který ústí do části dvanáctníku, což je začátek tenkého střeva, kde se dostává natrávená potrava ze žaludku. Tam se projevuje jedna z funkcí slinivky břišní, a to schopnost trávení potravy a její přeměny v důležité živiny (štěpením tuků, složitých cukrů a bílkovin). Tato funkce je umožněna produkcí trávicích enzymů – trypsinu, lipázy a amylázy. Slinivka je orgán, jenž je současně důležitou žlázou s vnitřní sekrecí, především díky sekreci inzulinu, ale i jiných hormonů, například glukagonu a somatostatinu. Inzulin je pro lidský život nepostradatelný, protože napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Jeho nedostatek i nadbytek může způsobit vážný zdravotní stav i smrt pacienta. Tímto způsobem se slinivka zařazuje mezi jeden z nejdůležitějších orgánů těla.
Slinivka břišní, latinsky pankreas, je žláza, která se nachází v našem břiše. Anatomicky má velmi úzký vztah k tenkému střevu a ke žlučovým cestám. Slinivka břišní patří mezi žlázy s vnitřní sekrecí a k trávicímu ústrojí. Ovlivňuje trávení cukrů, tuků i bílkovin, produkuje inzulín, různé hormony a má pod sebou správu všech sliznic v těle. Slinivka má dvě hlavní funkce. Některé její buňky tvoří a do krve vypouštějí významné hormony (například inzulín), které jsou důležité pro náš metabolismus. Druhým úkolem pankreatu je trávicí funkce. Většina buněk slinivky vytváří šťávu bohatou na trávicí enzymy (amyláza, lipáza, trypsin, chymotrypsin), které umožňují ve střevě trávit tuky, bílkoviny i cukry. Trávicí šťáva se ze slinivky dostává trubicovitým vývodem do tenkého střeva. Ještě před vstupem do střeva se ovšem napojuje na žlučovod a žluč s trávicími šťávami pankreatu tak vtéká do střeva společně. Pro trávení to má velký význam, protože trávicí enzymy ve slinivce se tvoří v neaktivní formě a aktivují se až po styku se žlučí.
Kde je slinivka v lidském těle (uložení slinivky v těle)? Slinivka břišní je úzký plochý orgán dosahující délky mezi 12–15 cm. Anatomicky se dělí na 3 části: hlavu, tělo a ocas. V břiše je slinivka lokalizována pod játry, mezi žaludkem a páteří. Hlava slinivky přímo naléhá na dvanácterník (což je první část tenkého střeva). Ve slinivce břišní jsou drobné vývody, ve kterých se tvoří tekutina, která odtéká do hlavního vývodu slinivky. Tento hlavní vývod, který prochází celou délkou slinivky (od ocasu až k hlavě) a sbírá tekutinu z celé slinivky, ústí ve dvanácterníku společně s hlavním žlučovodem, jímž odtéká do tenkého střeva žluč ze žlučníku tvořená v játrech. Pokud máte bolesti v horní části břicha, které vystřelují do oblasti zad, tak to je právě oblast, kde bolí slinivka.
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Jedlou sodu v prášku (50 g) prodává řetězec Kaufland v rozmezí 4–5 korun. DM drogerie nabízí ve svém sortimentu produkt Jedlá soda čistič (1 kg) za cenu 69,90 Kč, Jedlá soda čistič (5 kg) za cenu 299 Kč, Deodorant stick bergamot + limetka (75 ml) s obsahem Sodium bicarbonate (baking soda) za cenu 179 Kč, Deodorant stick aktivní uhlí & hořčík (75 ml) s obsahem Sodium bicarbonate (baking soda) za cenu 179 Kč. Oba deodoranty slouží pouze k zevnímu použití.
V naší poradně s názvem WARFARIN A PANGROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Dobrý den. Ovlivňuje uźivaní pangrolu na trávení účinnost warfarinu .?
Děkuji za odpo
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pangrol obsahuje účinnou látku pankreatin, který se obvykle získává ze slinivky břišní prasat nebo krav. Slinivka je orgán u zvířat a lidí, který vyrábí chemikálie – amylázu, lipázu a proteázu – které jsou potřebné pro správné trávení. Pankreatin se používá jako lék s prokázanou účinností při léčbě problémů s trávením, které vznikají, když byla slinivka odstraněna nebo nefunguje dobře. Cystická fibróza nebo pokračující otok slinivky (chronická pankreatitida) jsou dva ze stavů, které mohou způsobit špatné fungování slinivky břišní.
Pancreatin se také používá při střevní plynatosti (nadýmání) nebo jako prostředek na podporu trávení. Toto jsou všechno prospěšné účinky, které můžete využít, i když užíváte Warfarin, protože Pangrol nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.
Je nutné zde zdůraznit, že bikarbonát sodný (soda bikarbona) je široce zkoumanou látkou a používá se v praxi již mnoho let, dokonce i samotnými onkology. Toxicita chemoterapie a radioterapie je tak vysoká, že jejich aplikace často poškozují a ničí důležité životní orgány, jako jsou játra a ledviny. Proto se pacientům při chemoterapii a radioterapii běžně podává jedlá soda, aby se předešlo selhání těchto orgánů.
Také je možné si sodu přidávat do vody s cílem léčit různé zdravotní problémy, včetně klinické acidózy a dalších onemocnění. Její léčivé účinky zachránily mnoho životů na jednotkách intenzivní péče. Jedlá soda v lékopisné kvalitě v kombinaci s dalšími přírodními substancemi, například solemi jódu nebo hořčíku, vytváří směsi, které jsou v medicínském světě zázrakem. Mějte ale i zde na paměti, že všeho s mírou! Nic se nesmí přehánět.
Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA PROTI ŠPATNÉMU DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenny.
Proti špatnému dechu je skvělá jedlá soda - ať už na kartáček a jemně si vyčistit zuby, nebo jí kloktat. Dobře neutralizuje bakterie - https://www.belenizubu.info…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Soda bicarbona – hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 (jedlá soda, sodná sůl kyseliny uhličité) – je bílý jemný krystalický prášek se zásaditou reakcí a chutí, znáte ji jako součást prášku do pečiva nebo jako lék na pálení žáhy (vyrovná překyselení žaludku). Soda má nejen alkalizující, ale i antibakteriální účinek a antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Má lehce štiplavou chuť.
Prášek do pečiva, nebo také kypřicí prášek, a jedlá soda nejsou to samé. Jde o kypřidla sloužící ke zvětšení objemu, ale jejich chemické reakce v těstu jsou naprosto odlišné.
Jedlá soda, nebo také hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) či soda bicarbona, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Koho někdy pálila žáha, ví, že po ní může sáhnout, protože neutralizuje překyselení žaludku. Ale nás nyní zajímá její reakce v těstu.
Pokud jedlou sodu smícháte s něčím kyselým, kyselinotvorným, acidním, nastane chemická reakce a směs začne bublat. Produktem této reakce je oxid uhličitý. A přesně tato reakce nastává při pečení. Pokud v receptu používáte jedlou sodu, musí být alespoň jedna ze surovin acidní. Nejčastěji je to při pečení podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citronová šťáva, ocet, vinný kámen, melasa, jablečné pyré, kakaový prášek (ne holandské kakao) nebo třeba med. Acidní surovina reaguje na jedlou sodu, a to má za následek, že těsto zvětší svůj objem.
Jedlá soda má silný účinek. Ve skutečnosti je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Na druhou stranu to však neznamená, že čím víc jedlé sody, tím vyšší budou muffiny nebo dort. V receptu je obvykle uvedeno množství, které stačí k reakci s acidní surovinou. Pokud byste jí dali moc, zůstane vám v těstu a muffiny, na které jste se tak těšili, mohou mít kovovou nebo mýdlovou chuť.
Platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody.
Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem vašich muffinů. Ale pokud v těstu nemáte acidní surovinu, budou mít kovovou chuť, což určitě nechcete.
Prášek do pečiva obsahuje mimo jiné jedlou sodu. Je to směs jedlé sody, vinného kamene (suchá acidní složka) a někdy se přidává kukuřičný škrob. V obchodech obvykle narazíte na prášek do pečiva, který funguje ve dvou fázích. První nastane, když se kypřicí prášek spojí s mokrými surovinami. To je taky důvod, proč si některá těsta nemůžeme připravit dopředu a péct později. Druhá fáze kypřicího prášku se aktivuje teplem, tedy když se těsto dá do trouby a prášek se zahřeje.
Prášek do pečiva mívá dvoufázový účinek.
Protože prášek do pečiva už obsahuje acidní složku, která aktivuje jedlou sodu, používá se nejčastěji u receptů, které neobsahují acidní surovinu. Není to samozřejmě pravidlo, ale obvykle to tak je.
Na 125–150 g mouky se používá asi 1 čajová lžička prášku do pečiva.
Pokud máte recept s jedlou sodou, teoreticky ji můžete nahradit práškem do pečiva, ale počít
V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.
Můžu užívat na pálení žáhy a na pálení v žaludku jedlou sodu, když trvale užívám Lexaurin?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda, by neměla společně s Lexaurinem dělat problémy. Ale i přesto je třeba sledovat zažívací pocity při tomto užívání. Překyselený žaludek nebo pálení žáhy může být způsobeno stresem, který může být důsledkem deprese nebo úzkosti či strachu, které dobře znáte. Zkuste společně s užíváním sody také zmírnit tyto faktory, které negativně ovlivňují překyselení žaladku. Pro zmírnění pálení žáhy a žaludku taktéž omezte konzumaci kynutého těsta, knedlíků a moukou zadělávaných omáček.
Zvětšená slinivka, tedy slinivka větší, než by měla být, může být způsobena mnoha faktory. Stejně jako v ostatních orgánech v těle, tak i ve slinivce břišní se mohou vyvinout různá onemocnění, zde například pankreatitida, akutní pankreatitida, chronická pankreatitida, pankreatické pseudocysty, cystadenom, absces a rakovina slinivky břišní.
Dalo by se zjednodušeně říci, že nádory, diabetes a enzymatická nedostatečnost mohou způsobit zvětšení slinivky břišní.
Slinivka břišní se nenachází v dutině břišní, ale přímo za břišní dutinou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Tento orgán trávicí soustavy je asi 28 cm dlouhý, přičemž se dělí na hlavu (caput), tělo (corpus) a ocas (cauda). Produkty slinivky břišní jsou odváděny do tenkého střeva, konkrétně do dvanáctníku. Zde se setkávají s potravou zpracovanou v žaludku a podílejí se na jejím dalším zpracování a chemickém trávení.
Slinivka břišní je podvojná žláza, to znamená, že plní jak funkci žlázy s vnitřní sekrecí (účastní se na tvorbě hormonů inzulinu, glukagonu a dalších látek), tak funkci žlázy s vnější sekrecí (produkuje tripsin, lipázu a amylázu). Slinivka je jednoduše nezastupitelným producentem důležitých hormonů, dále pak také štěpí tuky, složité cukry a bílkoviny pomocí enzymů.