Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

5 DĚTSKÁ NEMOC

OBSAH

Pátá nemoc obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají příznaky páté nemoci.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNOSOLV CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maja.

prosím vás který lékař specialista předepíše magnosolv bez doplatku..
mívám křeče v nohou.....moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Magnosolv je doplatek vždy. Nejnižší doplatek činí 55 Kč za předpokladu, že přípravek předepisuje lékař s touto specializací: psychiatrie, dětská a dorostová psychiatrie, gerontopsychiatrie, klinická onkologie, dětská onkologie a hematologie, radiační onkologie a onkogynekologie, neurologie, dětská neurologie, vnitřní lékařství, gynekologie a porodnictví, dětská gynekologie, geriatrie.
Když lék předepíše lékař s jinou specializací, tak pak je doplatek přibližně 162 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnosolv cena

Pátá nemoc v těhotenství

Velmi nebezpečné bývá onemocnění pátou nemocí u těhotných. Virus se přenáší placentou na plod, u kterého způsobí útlum krvetvorby. To může mít za následek těžké poškození až odumření plodu.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Diskuze

V diskuzi PROLACTON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

muzou to i deti??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

jak stare deti? je i detska verze prolactonu, tak kouknete na stranky

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Co je to šestá nemoc

Šestá dětská nemoc je virové infekční onemocnění způsobené lidským herpetickým virem 6 (HHV6), odtud tedy její název. Šesté nemoci se také někdy říká „spalničky nemluvňat“, protože ji obvykle dostávají děti ve věku od šesti měsíců až do dvou let. Virus se přenáší slinami od dalších členů rodiny nebo se může šířit dokonce i vzduchem. Šestá nemoc je běžné virové onemocnění, které naštěstí nepředstavuje velké nebezpečí. Průměrná inkubační doba je deset dnů. Po uzdravení z této nemoci nastává u dítěte trvalá imunita, v dalším průběhu života se tedy již nezopakuje.

Zdroj: Šestá nemoc

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

já jsem taky měla tento problém se synem a nám hned doporučila dětská lékařka laktobacily imunit pastilky, má s němi velice dobrou zkušenost a musím potvrdit nám se taky osvědčili

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Průjem

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janků Ivanka.

Musím hlídat vnoučata a chlapec má diagnostikovanou pátou nemoc,hrozí mi jako dospělákovi také tato nemoc?Myslím ,že jsem ji neměla v mládí.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, pátá nemoc je přenosná v každém věku. Podobně jako neštovice postihují některé dospělé lidi, tak i pátou nemoc může chytit dospělý. Obvykle ale platí, že když jste doposud pátou nemoc neprodělala, tak zřejmě máte přirozené vlastní protilátky a můžete být díky tomu imunní.

Zdroj: diskuze Pátá nemoc foto

Šestá nemoc u dospělých

Šestá nemoc se u dospělých vyskytuje ojediněle. Je-li jí postižen dospělý, pak se projevuje hlavně zažívacími problémy, jako je průjem a zvracení, a rýmou.

Zdroj: Šestá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNOSOLV SÁČKY CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Santariusová.

Tomu nerozumím. Mi lékařka dala recept na Magnosolv a v lékárně jsem musela platit plnou cenu 275,-Kč. A tady se píše o podstatně menším doplatku. Tak, jak to je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Magnosolv je hrazen ze zdravotního pojištění jen pro malou skupinu pacientů. Jde o pacienty s onemocnením hypomagnezémie - chronický nedostatek hořčíku v organismu. Navíc je třeba, aby recept vystavil lékař specialista v oboru: psychiatrie, dětská a dorostová psychiatrie, gerontopsychiatrie, klinická onkologie, dětská onkologie a hematologie, radiační onkologie a onkogynekologie, neurologie, dětská neurologie, vnitřní lékařství, gynekologie a porodnictví, dětská gynekologie, geriatrie, endokrinologie. A to není všechno. Pro získání příspěvku od pojišťovny je oprávněn Magnosolv předepsat pouze lékař, který má pro svou specializovanou způsobilost uzavřenu se zdravotní pojišťovnou smlouvu o poskytování předmětné zdravotní služby, nebo jím písemně pověřený jiný lékař. V takovém případě pak cena za 30 sáčků Magnosolvu činí pouhých 40 Kč. Pro ostatní pacienty je cena za 30 sáčků Magnosolvu ve výši 160 Kč. Pokud jste platila více, tak se obraťte na Ombudsmana pro zdraví, který vám pomůže.
Adresa:
Kancelář Ombudsmana pro zdraví, z.s.
Národní 9 (5. patro)
110 00 Praha 1
telefon: 222 075 103
e-mail: ochrance@ombudsmanprozdravi.cz
Úřední hodiny
středa: 9.00 – 11.30, 13.00 – 17.00

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnosolv sáčky cena

Šestá nemoc foto

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění šestou nemocí.

Zdroj: Šestá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem CO MŮŽE ZPŮSOBIT NARKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Tyto problémy nejspíš nesouvisí s anestéziemi. Nechutenství může spíše způsobovat zmatenost, strach, rozladěnost vašeho chlapečka z jeho dosavadního vývoje. Poraďte se o jeho chování s pediatrem, protože on nejlépe může zjistit příčiny odmítání a o to rychleji pak můžete reagovat a pomoci mu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luky.

Díky za odpověď. Naše dětská dr. radí - vydržet. V nemocnici jsem slyšela názory, že se tohle může stát po narkoze, ale opravdu už je to dost dlouho od té poslední...

Zdroj: diskuze Co může způsobit narkóza

Šestá nemoc kojenci

Šestá nemoc je virové onemocnění, které se nejčastěji objevuje u kojenců a batolat. Výskyt u starších dětí je méně častý. Nemoc se snadno šíří kapénkami z dýchacích cest a inkubační doba nemoci je 7 až 14 dní. Dítě je nejvíce infekční v průběhu inkubační doby a při horečce typické pro začátek tohoto onemocnění. V době po výsevu vyrážky již nákaza nehrozí.

Zdroj: Šestá nemoc

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA PARKINSONOVU NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Danková.

Dobrý den já užívám na parkinsonovu nemoc tyto léky medipexol izikom a vyregit k velice by mě zajímalo zda jsou nějaké nové léky aby se nemoc nezhoršovala děkui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Tanzmann.

mam jiz dva roky parkinsonovu nemoc,uzivam denne 12mg rolpryna vzdy rano a pak isicom 100mg 1/2 tablety 3x denne,zajimalo by mne zda jak dlouho vydrzi tato medikace,zatim vse zvladam az na boleni nohou a zad,dle vysetreni u neurologa jsem pomalejsi,mentalne normalni,spoluprace dobra,alternujici pohyby vlevo vaznou

Zdroj: diskuze Nové léky na parkinsonovu nemoc

Šestá nemoc nakažlivost

Toto onemocnění je jen mírně nakažlivé a mívá ve většině případů lehký průběh. Inkubační doba je 5–15 dnů. Nejčastěji se objevuje na jaře a na podzim. Po prodělané nákaze člověku zůstává doživotní imunita.

Zdroj: Šestá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Roučková.

Vnučce je 3 půl roku, teď se jí narodila sestřička, jsou jí 4 dny,
může jít z porodnice domů, nehrozí jí pátá nemoc ? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 dny starému novorozenci přirozeně hrozí všechny infekční onemocnění, i pátá nemoc. Ale nestrachujte se zbytečně. Vaše vnučka bude pod dohledem pediatra a pokud se nemoc začne léčit včas, tak dítěti neublíží. Jsou-li matka i novorozeně v pořádku, tak není důvod k prodlužování hospitalizace. Těšte se na ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pátá nemoc

Inkubační doba

Nemoc růže má krátkou inkubační dobu a příznaky se rozvíjejí jen několik hodin poté, co streptokok pronikne do těla.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Šestá nemoc v těhotenství

Je známé nebezpečí hrozící plodu při páté nemoci, kdy může dojít k potratu či poškození plodu. U šesté nemoci tato nebezpečí nejsou uváděna.

Zdroj: Šestá nemoc

Bolest u Jakobovy nemoci

Nemoc se projevuje bolestmi hlavy, depresemi a stavy připomínajícími schizofrenii nebo psychózu, dále výbušným chováním, záchvaty křiku, rozbíjením věcí, poruchou koordinace pohybů, nejistotou při chůzi, lepkavostí kůže (až u 50 % pacientů), halucinacemi, postupnou kompletní ztrátou hybnosti, poruchou mluvení. Nemoc končí komatózním stavem a finálně smrtí.

Zdroj: Jakobova nemoc

Je nemoc růže přenosná

Růže neboli erysipel je infekční onemocnění způsobené bakteriemi, které postihnou zánětem kůži a podkoží, většinou na dolních končetinách. Onemocnění je kontaktem přenosné vzácně a při léčbě antibiotiky se pacient pro své okolí stává brzy neinfekční, takže nakažlivost je minimální.

Zdroj: Růže - nemoc kůže

Druhy vší

Parazitující na člověku:

  • veš šatní (Pediculus corporis)
  • veš dětská (Pediculus capitis)
  • veš muňka (Phithirus pubis)

Někteří entomologové považují prvé dva druhy za dva poddruhy jednoho druhu (Pediculus humanus). Veš šatní žije v záhybech prádla, ze kterého se vydává sát na lidskou pokožku a opět se do prádla vrací. Může přenášet skvrnitý tyfus. Veš dětská neboli hlavová se může vyskytovat ve vlasech a vousech. Jméno dětská souvisí s tím, že je často přenášena mezi dětmi ve školce nebo škole. Většinou její výskyt identifikujeme nálezem hnid ve vlasech. Veš dětská nepřenáší žádné nebezpečné onemocnění, ale po jejím sání vznikají svědivé ranky, které bývají rozškrabány, a může docházet k následné infekci. Někdy mohou vznikat i ekzémy. Veš muňka („filcka“) žije v lidském ochlupení (v ohanbí, na prsou, v podpaží), nikdy se nevyskytuje ve vlasech. Je přenášena mimochodem při pohlavním styku nebo z ložního prádla. Pupence svědí a po jejich rozškrabání dochází k sekundárním infekcím.

Na člověku parazitují dva základní druhy vší. Jedná se o veš dětskou (Pediculus capitis) žijící ve vlasaté části hlavy a o veš šatní (Pediculus humanus), která žije ve spodním prádle a na související oblasti lidského těla. Oba druhy jsou vzhledově identické a liší se především v genetické informaci, kterou jsou vybaveny. Přes tuto podobnost každý druh vždy parazituje na té lokalitě (vlasech, či naopak v ohanbí a spodním prádle), která je pro něj typická a nepřelézá do lokality druhé. Pouze veš šatní má spojitost s nedostatečnou hygienou. Jsou jí ohroženi ti, kteří si dlouhodobě nesvléknou spodní prádlo (ani na noc) a nemění ho za čisté, řádně vyprané. Oproti tomu veš dětská přežívá spolehlivě veškeré úkony hygieny, tedy mytí hlavy a česání běžným hřebenem. Mimo vlasy (například na tkaninách) nepřežívá obvykle déle než jeden den. Z toho je skutečně patrné, že s úrovní hygieny výskyt vší nesouvisí. S tímto faktem je zapotřebí nemocného a jeho okolí seznámit.

Zdroj: Jak se rychleji zbavit vší

Šestá nemoc

Podle některých údajů se s ní setká většina dětí mladších než dva roky.

Příznaky

Jako první přijde vysoká horečka, která trvá asi tři dny. Teprve když se snižuje, se na zádech a tělíčku začne šířit vyrážka. Je růžová, může být dokonce až fialová. Inkubační doba může být i 2 týdny. Šestá nemoc bude tedy vaše dítě trápit několik dní.

Co s tím dělat

Dopřejte dítěti klid na lůžku. Nezbytná je izolace, při teplotě paralen, při vysoké horečce můžete zkusit zábaly. O tom, co dál, se domluvte s pediatrem. Nezbytná je izolace.

Obrázky

Takto vypadá šestá nemoc u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Léčba

Léčba Creutzfeldt-Jakobovy nemoci neexistuje. Nemocného člověka nelze zachránit.

Zdroj: Jakobova nemoc

Pátá nemoc u dospělých

Pátá nemoc postihuje i dospělé jedince. Inkubační doba je 1–2 týdny. V této době se virus pomnoží v dýchacích cestách a dostává se dále do kostní dřeně, kde působí útlum její činnosti. U zdravých dospělých není tento útlum výrazný, ale u lidí s poruchami krvetvorby může dojít v této fázi k vážným komplikacím. Pak se virus dále šíří do kloubů a kůže. V kloubech způsobí drobný zánět, který se projevuje symetrickými bolestmi především periferních kloubů. Tyto potíže odeznívají do jednoho měsíce.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP