Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

AKUTNÍ CYSTITIDA

OBSAH

Komplikace cystitidy

Akutní zánět močového měchýře může při častějším opakování přejít do chronické fáze. Může se šířit vzhůru močovodem k ledvinovým pánvičkám, eventuálně i ledvinám, a způsobit jejich funkční nedostatečnost. Tato komplikace je pozorována vzácně, častěji u těhotných. Zánět močového měchýře v těhotenství by se proto měl brát vždy vážně. Není-li včas léčen, vede až u 30 % těhotných k akutnímu zánětu ledvinových pánviček. Aby se tomu předešlo, léčí se  těhotenství vylučování bakterií močí, i když je neprovází zjevné onemocnění.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Poradna

V naší poradně s názvem AKUTNÍ CYSTITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír mikeš.

Sdělte mě prosím zda toto onemonění souvisí s možným pohlavním stykem s náhodným mužem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Akutní cystitida, neboli zánět močových cest může souviset i se zmíněným pohlavním stykem. Častým původcem je právě bakterie, která se dostane do močové trubice při nechráněném orálním nebo análním sexu. Přitom člověk, se kterým byl pohlavní styk uskutečněn, nemusí být vůbec nijak nemocný. V krku i ve střevě zdravého člověka se nachází mnoho různých bakterií, které při vniknutí do močové trubice mohou způsobit zánět močových cest. Nyní je třeba, abyste se po dobu léčby zdržel nechráněného pohlavního styku a než doberete antibiotika, které vám předepsal váš lékař, tak se vyhněte fyzické námaze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akutní cystitida

Příznaky

Časté močení, pocity pálení a bolesti při močení, bolesti na konci močení, bolesti v podbřišku a občas i v bederní oblasti. Moč je kalná, zapáchající, někdy s příměsí krve. Teplota může být zvýšená.

Typickými příznaky je stálé, bezdůvodné nucení na moč a pálivá bolest při močení. Tento stav není většinou bezprostředně nebezpečný. Přesto je dobré vždy vyhledat lékaře a podrobit se vyšetření moči, zejména jsou-li v moči též stopy krve. Signály jako teplota, třesavka a těžká únava upozorňují s velkou pravděpodobností na vzestupné šíření infekce na ledvinové pánvičky.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Příčiny

  • nejčastějším původcem je bakterie Escherichia coli
  • onemocnění prostaty, zúžení močové trubice, ochabnutí močového měchýře, močové kameny, nádory – způsobují nedostatečné vyprazdňování moči z měchýře a pomnožení bakterií
  • kvasinková infekce
  • kapavka
  • hormonální nerovnováha a hormonální změny (těhotenství, menopauza, menstruace a hysterektomie)
  • stres
  • cukrovka
  • podráždění deodoranty, parfémovanými mýdly, tělovými šampony a pěnami do koupele
  • poranění močové trubice při pohlavním aktu
  • nošení těsných kalhot a prádla z umělých vláken
  • nevhodná antikoncepce
  • genitální herpes
  • trichomoniáza

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Diskuze

V diskuzi AKUTNÍ ZÁNĚT SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,

již.po druhé jsem prodělal akutní zánět slinivky.Příčina neznámá pouze vím že nemám žlučník.Prosím o radu jak předejít dalšímu zánětu.

Předem děkuji Petr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akutní zánět slinivky

Třídenní antibiotika

Tlak na co nejrychlejší vyléčení je vysoký, a tak se zkracuje i délka léčby antibiotiky. Rozhodnutí o vhodnosti podání třídenních antibiotik je vždy na lékaři po zvážení individuálního stavu pacienta. Mezi třídenní antibiotika patří Sumamed, Azitromycin. Antibiotikum Zinnat patří mezi pětidenní antibiotika.

Léčivé formy produktu Zinnat:

  • filmem obalené tablety 125 a 250 mg (5 nebo 10 ks v blistrech, 1 nebo 2 blistry v balení);
  • granule, ze kterých je připravena suspenze pro požití 125 mg/5 ml (1,25 g v lahvích s dávkovací lžící nebo odměrkou).
  • Přípravek Zinnat se používá k léčbě infekčních a zánětlivých onemocnění způsobených mikroorganismy citlivými na cefuroxim, a to:
  • onemocnění horních cest dýchacích a orgánů ENT, včetně faryngitidy, zánětu středního ucha, tonzilitidy a sinusitidy;
  • infekce dolních cest dýchacích, jako je pneumonie, akutní bakteriální bronchitida a chronická bronchitida v akutní fázi;
  • nemoci močových cest – pyelonefritida, uretritida, cystitida;
  • infekce genitálií – cervicitis, kapavka, akutní nekomplikovaná gonoreální uretritida;
  • počáteční stadium lymské boreliózy;
  • nemoci měkkých tkání a kůže – pyoderma, impetigo, furunkulóza.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Diskuze

V diskuzi INFECTOSCAB BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den, musím se tu též optat. Už několik dní mmě svědí celé tělo, nejdřív jsem myslela, že se ně mě opět vyřádily komáři. Jsem hrozná a mohu se udrbat. Koupila jsem Raid a pupínky pořád naskakovaly další, Za pár dní jsem si pupínků všimla i na 7měs dceři a to už mě děsilo. Včéra při koupání vidím u syna stejné pupínky a též se mohl udrbat. Už mě to vážně vyděsilo a sedla jsem k netu. Lekla jsem se že máme svram... Mohla jse se zbláznit. Ráno jsem zase usedla k pc a tam právě byly zmínky o zvířátkách a v tom mě to trklo. Před necelým týdnem nám umřel 1 křeček.. hned jsem vlítla na toho druhého a ejhle. Našla jsem v podestýlce při čistění malé černé broučky a v křečkovi takové jakoby zrzavé. Dostala jsem šok a v še vydesinfikovala. Křečka jsem odvezli na zahradu, aby se mi to tu nerozlézalo...druhý den už myl křeček mrtví :( Celý den od rána obracím byt vzhůru nohama. Zjistila jsem v pokojíčku že ty mrchy lezou i mezi hračkama i na zdi jsem zahlédla. Poradte co s tím. Musím k dr a nahlásit to?? JSem zoufalá... myslíte že se jedná nějaký zvířecí svrab? vystříkala jsem vše Arpaliten neo. Já se otírám octem a koupem ve s tom a sobě leju i savo do vody. Stále mě to ale svědí. Ty rozdrbané pupínky se vůbec nehojí jsou to takové otevřené ranky. Jinak ty nové co od včéra opravdku neškrábu vypadají jako malonké puchýřky, Mám to v podbřišku, pod prsama v podpaží zepsod nohou v podkolení a dole jakoby u kotníků. Přečetla jsem už několik příspěvků a je to svrab že? Bojím se ostudy :( existuje něco diskrétního aby jsme nemuseli na kožní(je tam i dlouhá čekací doba) peru žehlím mrazím v mrazáku. Do pokojíčku už ted nechodíme zavřu ho na 5 dní, ale co já a mé upínky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Na nic nečekejte,jděte na kožní ráno ,je to akutní,vezmou vás bez objednání.hodně štěstí v léčení.

Zdroj: diskuze Infectoscab bez receptu

Diagnóza cystitidy

  • laboratorní vyšetření
  • kultivace
  • u mužů vyšetření konečníku
  • při opakujících se zánětech nutno vyšetřit průchodnost abnormality močových cest – sonografie, vylučovací urografie

Klinické příznaky jsou velmi typické: časté nucení na moč a pálení při močení, někdy vločkovitý vzhled a nepříjemný zápach moči nenechávají nikoho na pochybách, že jde o cystitidu. Vždy je vhodné provést vyšetření močového sedimentu a bakteriologické vyšetření. Moč pro laboratorní vyšetření se odebírá po důkladném očištění ústí močové trubice do sterilní nádobky, která je spolu s příslušným poučením předána nemocnému ošetřujícím lékařem. V laboratoři jsou identifikovány bakterie, které způsobily zánět, aby mohla být nasazena optimální léčba antibiotiky.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Poradna

V naší poradně s názvem OTTITIDA LET LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadvyk.

Mám akutní ottitidu, ucho již nebolí ale přetrvává již 4. den vodnatá sekrece. Za 3 dny odlétám z dovolené domů. Mám očekávat v letadle nějakou nepříjemnost, bolest či komplikaci......?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V letadle je nejvíce namáhána eustachova trubice. Ta je při zánětu zalita tekutinou a proto budete pociťovat jiné pocity, než obvykle. Může se objevit i mírná bolest při uvolňování uší při klesání. V případě bolestí můžete požádat palubní personál o prášek na bolest. Pokud máte správná antibiotika a pravidelně je do uší kapete, tak za tři dny bude stav mnohem lepší a let zvládnete bez problémů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ottitida let letadlem

Léčba cystitidy

Všichni pacienti se zánětem močového měchýře by měli především hodně pít, nejlépe močopudný urologický čaj. Nálev z medvědice lékařské nebo z březových listů má kromě močopudného také dezinfekční účinek. Pacient by měl užívat 2–3 šálky čaje denně. Kopřivový a šípkový čaj lze pít bez omezení. Naopak káva a fermentovaný (černý) čaj se nedoporučuje, protože dráždí močový měchýř. Alkohol je zakázán. Pánev je třeba udržovat v teple. Vhodné jsou koupele, například s mořskou solí, heřmánkem, měsíčkovou tinkturou nebo přesličkou, s uklidňujícím a mírně desinfekčním účinkem. U obtížnějších onemocnění je nevyhnutelné léčení antibiotiky. Důležité je též, zejména u chronických nebo stále se opakujících cystitid, zaměřit se na základní příčinu (léčba prostaty, hormonální nerovnováhy a podobně).

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Diskuze

V diskuzi DĚLÁ MI DOBŘE SLINIVKÁŘOVA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Sládková.

Dělá mi dobře rostlinná strava na slinivkar cz. Má tam i masové recepty, ale jím je jenom když na mě přijde masová chuť. Myslíte, že maso zatěžuje trávením slinivku hodně? Děkuji Sládková (po akutním zánětu, 2 měsíce)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Dobrý den,

táta akutní zánět slinivky prodělal a vím, že relativně dlouhou dobu musel "konzumovat" jen vařené maso (ve vodě), pokud možno drůbeží nebo králičí.

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Prevence cystitidy

Důležité je dodržování pitného režimu s minimální spotřebou 2 litrů tekutin denně a konzumace dostatečného množství vitamínů. Osoby náchylné k zánětu močového měchýře by se měly vyhýbat ostrým jídlům a černé kávě, nosit volné prádlo z přírodních materiálů, uchovávat nohy a oblast ledvin v teple, po koupání v přírodě se rychle převlékat do suchého oděvu. Důležité je dbát na intimní hygienu a bránit tak přenosu infekce z pochvy a konečníku do močové trubice. Sexuální promiskuita je zpravidla spojena s různými pohlavně přenosnými nákazami, z nichž některé, například chlamydiové infekce, mohou probíhat nenápadně jako chronické onemocnění a vyvolávat závažné komplikace postihující močové i pohlavní ústrojí žen i mužů.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPIT TIBETSKOU HOUBU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý večer p. Rischanová,

zasílám na dobírku vč. návodu na přípravu kefíru a jak se kefír užívá, jeden den zašlu, druhý den je u Vás v čerstvém stavu, mohu zaslat v PO 30.1., cena celkem 250kč/ houba + pošt/, pokud máte zájem, napište mi adresu, děkuji:-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumila Soukupová.

Ještě bych si mohla u vás koupit tibet. houbu ? Prosím o odpověď, akutní !!! Děkuji.

Zdroj: diskuze Kde koupit tibetskou houbu?

Způsoby řízení infekce

Zejména ženy by měly být opatrné, jestliže se u nich infekce často opakuje. Ženy, u kterých se objevuje cystitida častěji, mohou využít střednědobá antibiotika jako ochranu proti infekci. Účinnost dlouhodobých antibiotik (nad 12 měsíců) nebyla jasně stanovena.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlado Hejny.

Mám po AKUTNÍ oPERACI TLUSTÉHO STŘEva S vÝvodem -stomii.
Mám nárok na lázně?
Kdo je musí navrhnout případně doporučit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověď, jestli máte nárok na lázně, vám dá jedině vaše zdravotní pojišťovna. Žádost o lázně sepíše praktický lékař. Vy se předběžně můžete telefonem dotázat u své zdravotní pojišťovny jaké máte možnosti pooperační péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Přírodní a doplňková léčba

Je nutné pít velké množství tekutin, především vody, slabého heřmánkového čaje, brusinkové, celerové a mrkvové šťávy.

Je zapotřebí ze stravy vyloučit: alkohol, silnou kávu a čaj, kouření, nadměrné solení, jídla s vysokým obsahem rafinovaného cukru a škrobu, dráždivé koření, kyselá jídla, nezralé ovoce, angrešt, švestky, rebarboru, rajčata.

K posílení imunity je vhodné používat velké množství česneku. Uklidňující účinek má odvar z ječných krup s medem a citronem. Jestliže se používala antibiotika, pak je vhodné jíst jogurty a Acidophilus Lactobacilus, aby se obnovila správná střevní mikroflóra.

Každou hodinu vypijte jednu čajovou lžičku zažívací sody rozpuštěné ve vodě. Pokud máte vysoký krevní tlak, informujte se u lékaře, zda tento prostředek můžete použít. Jedlá soda zvyšuje zásaditost moči. Mezi nohy si položte láhev s teplou vodou, zabalenou v ručníku. Pomůže to zmírnit pálivé bolesti při močení. Pokud je cystitida způsobena kvasinkami, je nutno dodržovat protikvasinkovou dietu, užívat protikvasinkové přípravky a prostředky na obnovení střevní mikroflóry.

Vhodné byliny: medvědice lékařská, řepík lékařský, kopřiva

Renol – širokospektrální bylinný prostředek na akutní i chronická onemocnění močových cest.

Aromaterapie: Doporučují se koupele s přídavkem asi 10 kapek heřmánkového, bergamotového, citronového nebo santalového oleje. Tyto koupele mají antiseptické účinky, snižují palčivost a pomáhají při zotavení.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Poradna

V naší poradně s názvem MYKOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kvetoslava Mesarošova.

Zdravim.Moja dcera trpi už asi 5 rokov častou mykozou.V lete akonahle sa ide kupat vonku už ju ma.Vyskušala už vsetko možne v lekarni a teraz by chcela skusit niečo babske.poznate niekto nejaku bylinku,čajik,ktory pomôže?Začiatkom oktobra odlieta študovať do Australie,takže nemam velačasu.Ďakujem za radu.Kveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při mykóze pomáhá borová voda na výplachy pochvy a Clotrimazol krém na akutní nákazu. Jako prevence je nutné užívat probiotika. Takto by se vaginální mykózy měla rychle zbavit.

Zdroj: diskuze Mykoza

Rizikové faktory cystitidy

Zánět močového měchýře vzniká, když se do močových cest dostane infekce. Močový měchýř, který je normálně bez mikrobů, je infikován nejčastěji vzestupně, tedy z močové trubice, ale infekce se může dostat k močovému měchýři i z ledvin. U žen je častý přenos nákazy z pochvy a děložního hrdla. Bývá to při poklesu přirozené odolnosti sliznice vůči infekci při překrvení z prochlazení, při poruše hormonální rovnováhy, někdy i při extrémní sexuální aktivitě. U starších mužů je opakovaná cystitida pozorována často v souvislosti se zánětem zbytnělé prostaty.

Původci jsou nejčastěji bakterie střevního traktu, eventuálně sexuálně přenosné bakterie a viry. Ženy jsou nejvíce ohroženy v těhotenství a bezprostředně po porodu, později též například po menopauze (v období přechodu). Zvětšení prostaty u starších mužů může vést ke stagnování moči v močovém měchýři, což způsobuje rozmnožení bakterií a zánětu. Infekci může zavinit též blokování odvodných močových cest například ledvinovými nebo močovými kameny. Důvodem úporně se opakujících zánětů močového měchýře mohou být také imunologická nedostatečnost nebo anatomické defekty ve stavbě močových cest. Nejčastějším původcem zánětu močového měchýře bývá bakterie Escherichia coli, která se normálně vyskytuje v tlustém střevu. Udává se, že asi 5 % dospělých žen vylučuje bakterie v moči stále, aniž by pociťovaly potíže.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVÁ ANESTEZIE A UZIVANI LETROXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zdravim,za mesic me ceka operace zvetseni poprsi,chtela bych se timto zeptat,zda nejak vadi ze denne uzivam rano 1celou tabletu letroxu kvuli zvysene funkci stitne zlazy?Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Letrox a anestezie se spolu snesou, ale je třeba, aby to bylo zapsáno ve Vaší dokumentaci, že lék užíváte. V případě nějaké náhlé příhody při operaci prsou, to může mít význam pro akutní péči. Sdělte to svému plastickému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celková anestezie a uzivani letroxu

Příčiny

Cystitida

Cystitida u žen mívá souvislost s větší frekvencí sexuální aktivity. Každý z nás má na kůži bakterie a při pohlavním styku mohou být tyto bakterie v blízkosti močové trubice přeneseny do močového měchýře, kde mohou způsobit cystitidu. Je dobré, když žena po pohlavním styku vyprázdní močový měchýř, protože spláchne i některé bakterie, které by mohly způsobit infekci močové trubice.

Sexuálně přenosné infekce

Kapavka a chlamydie jsou infekce, které mohou způsobit podobné příznaky jako cystitida. Také dochází k poševnímu výtoku, krvácení po pohlavním styku a k zanícení čípku. Cystitida u mladých sexuálně aktivních mužů může být způsobena sexuálně přenosnou infekcí, proto se doporučuje okamžité vyhledání lékařské pomoci.

Paraziti

Paraziti se vyskytují zejména u lidí, kteří pobývali určitou dobu v Africe nebo na Blízkém východě. Močový měchýř může být napaden parazitem schistosomózy. Příznaky jsou podobné zánětu močového měchýře, ale v moči nejsou přítomny žádné bakterie.

Ženy v menopauze

Vzhledem k nedostatku ženských pohlavních hormonů v období menopauzy probíhají v celém těle rozsáhlé změny. Důsledkem toho může být i to, že močový systém snáze podléhá infekci.

Kontaktní dermatitida

Ženy užívající deodoranty nebo jiné potenciálně dráždivé materiály na svých genitáliích se mohou vyhnout příznakům zánětu močového měchýře, pokud budou používat bezproblémové přípravky.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Akutní gingivitida

Akutní gingivitida začíná většinou v mezizubních prostorech. Je to zpravidla akutní vzplanutí chronické gingivitidy. Po určité době opět ustoupí do chronické formy nebo se může zhoršit do formy nekrotizující ulcerózní gingivitidy. Jako příčiny jsou označovány mechanické a termické podněty v součinnosti s bakteriálním znečištěním z plaku. Léčba akutní gingivitidy je poměrně snadná: správná ústní hygiena a podpůrné výplachy ústní dutiny antibakteriálními roztoky.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Nebezpečí při neléčení

Chlamydia pneumoniae způsobuje velmi závažná onemocnění, jako je roztroušená skleróza, chronický únavový syndrom, astma, artritida, fibromyalgie, chronická sinusitida, kardiologická onemocnění, intersticiální cystitida, prostatitida, Crohnova choroba, zánětlivá střevní onemocnění, Alzheimerova choroba.

Zdraví máme jen jedno a je na nás, abychom si ho udrželi, co nejdéle. Někdy musíme být tvrdí nejen na sebe, ale i na okolí a vyžadovat svá práva. V případě chlamydiových infekcí to platí dvojnásob. Budeme-li k problému přistupovat laxně, můžeme si bolestivě zkomplikovat život.

Zdroj: Plicní chlamydie

Leukocyty v moči v těhotenství

V časných stadiích těhotenství dochází k mírné odchylce od normy, nejedná se však o patologický ani nebezpečný stav. Během tohoto období tělo matky prochází zátěží, imunitní systém určuje embryo v děloze matky jako cizí těleso. Po nějaké době je proces rozpoznávání dokončen a počet bílých krvinek se dostává do standardních hodnot. Další možností výskytu leukocytů je, že jak roste plod, zvyšuje se tlak a zatížení na ledviny, což může způsobit leukocyturii. Zvýšené hladiny bílých krvinek v moči pak ukazují na zánětlivé procesy urogenitálního systému.

Při zánětlivých onemocněních, jako je cystitida, uretritida, pyelitida či nefritida, se rovněž objevuje v moči zvýšený obsah bílých krvinek.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Příznaky

Průběh infekce močových cest se liší podle toho, zda jde o akutní cystitidu, nebo pyelonefritidu, a to jak u mužů, tak i u žen. U mužů výskyt onemocnění stoupá po 40. roce věku v souvislosti s hyperplazií prostaty a urolitiázou. U žen jsou pro infekce močových cest typické recidivy.

Akutní cystitida – zvyšující se bolest při domočování (terminální dysurie); palpační citlivost v podbřišku.

Akutní pyelonefritida – tupá bolest v bederních krajinách s horečkou a třesavkou; bolestivost při hluboké palpaci ledvin a při poklepu na bederní krajinu.

U dětí pyelonefritidu provázejí nespecifické symptomy, které ukazují spíš na nemoci trávicího traktu či jater (nechutenství, neprospívání, zvracení, průjem), horečka, alterace celkového stavu, může se objevit mírná žloutenka nebo i sepse. Je třeba sledovat specifické příznaky, jako je neobvyklý zápach moči a skvrny na plenách.

U větších dětí je často přítomna dysurie (řezavé močení), polakisurie (časté nucení na močení), strangurie, bolesti břicha nebo zad, enuréza.

Infekci močových cest nejčastěji vyvolávají gramnegativní bakterie, hlavně E. coli, méně často Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter, Pseudomonas; G+ bakterie – rod Enterococcus a Staphylococcus saprophyticus. Některé sérotypy E. coli mají tendenci adherovat fimbriemi na epiteliální buňky, a proto vyvolávají infekci častěji.

Infekce vzniká nejčastěji ascendentně (u žen hlavně kvůli krátké močové trubici/uretry) – z tlustého střeva přes perineum do uretry. IMC začíná u žen kolonizací vaginálního vestibula, u mužů předkožkového vaku, a následně se infikuje močová trubice, močový měchýř a vzácně i horní močové cesty.

Hematogenní infekce jsou vzácné, mohou se však vyskytovat u novorozenců, u chronicky nemocných a u imunosuprimovaných pacientů. Perorální a bariérová lokální kontraceptiva zvyšují riziko infekce močových cest. Rekurentní infekce močových cest u adolescentů mohou svědčit pro sexuálně přenosné choroby.

Mezi rizikové faktory pro vznik močové infekce patří: glykosurie (například při diabetu), poruchy vyprazdňování měchýře (zúžení uretry, vezikoureterální reflux, postmikční reziduum v močovém měchýři a hypertrofie prostaty), dále konkrementy a těhotenství. Velmi častou příčinou infekce močových cest je instrumentální vyšetření a močová cévka.

Zdroj: Močová infekce

Akutní bronchitida příznaky

Akutní bronchitida neboli zánět sliznic průdušek se zpočátku projevuje dráždivým suchým kašlem a bolestmi na prsou. Později nemocný začne vykašlávat hlen, který může mít různou barvu nažloutlou, žluto-zelenou nebo zelenou. Pokud je ve hlenu příměs krve, tak může mít barvu až rezavou. Hlen při bronchitidě má také různou konzistenci od vodnaté až po hustou. U akutní bronchitidy může být, ale také nemusí, zvýšená teplota a dostavuje se celková schvácenost. Objevují se bolesti svalů a kloubů a nemocný mívá pocit nedostatku dechu. Tyto příznaky přetrvávají po dobu sedmi až deseti dnů. Pokud není zahájená vhodná léčba, tak nemoc přechází v zánět plicní tkáně a vzniká pneumonie neboli zánět plic.
 

Zdroj: Akutní bronchitida


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP