Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

AKUTNÍ LUMBAGO

OBSAH

Příznaky

Lumbago může například způsobit zvedání těžkých věcí či prudká rotace trupu, při kterých dochází k uskřinutí měkkých tkání a podráždění nervových kořenů. Větší problém představuje vyhřezlá meziobratlová ploténka a další změny na páteři, kdy dochází k utlačení a poškození nervové struktury, a výsledkem může být až poškození funkce. Objevují se bolesti vystřelující do končetiny a celková pohyblivost je omezena. Řešení spočívá v některých případech v chirurgickém zákroku. Bolestí v bederní oblasti se mohou projevovat i další choroby, jako například ledvinová či gynekologická onemocnění.

Význam slova lumbalgie je bolest v bederní části páteře a v kříži bez vystřelování do končetin. Jedná se o výraz pocházející z latinského názvosloví: lumbago, ischialgie lumbo-; -algie. Lumbalgii známe pod více pojmy: lumbago, ústřel, ischias anebo houser. Tento zdravotní problém je druhým nejčastějším důvodem návštěvy lékaře člověka do 45 let a nejčastější příčinou vystavení nemocenského lístku v podobě pracovní neschopnosti. V České republice je stav natolik vážný, že s lumbalgií mají problém 4 z 5 a ve věku nad 60 let již polovinu lidí trápí chronická lumbalgie.

Zdroj: Lumbalgie

Diskuze

V diskuzi AKUTNÍ ZÁNĚT SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,

již.po druhé jsem prodělal akutní zánět slinivky.Příčina neznámá pouze vím že nemám žlučník.Prosím o radu jak předejít dalšímu zánětu.

Předem děkuji Petr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akutní zánět slinivky

Akutní bronchitida příznaky

Akutní bronchitida neboli zánět sliznic průdušek se zpočátku projevuje dráždivým suchým kašlem a bolestmi na prsou. Později nemocný začne vykašlávat hlen, který může mít různou barvu nažloutlou, žluto-zelenou nebo zelenou. Pokud je ve hlenu příměs krve, tak může mít barvu až rezavou. Hlen při bronchitidě má také různou konzistenci od vodnaté až po hustou. U akutní bronchitidy může být, ale také nemusí, zvýšená teplota a dostavuje se celková schvácenost. Objevují se bolesti svalů a kloubů a nemocný mívá pocit nedostatku dechu. Tyto příznaky přetrvávají po dobu sedmi až deseti dnů. Pokud není zahájená vhodná léčba, tak nemoc přechází v zánět plicní tkáně a vzniká pneumonie neboli zánět plic.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Diskuze

V diskuzi INFECTOSCAB BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den, musím se tu též optat. Už několik dní mmě svědí celé tělo, nejdřív jsem myslela, že se ně mě opět vyřádily komáři. Jsem hrozná a mohu se udrbat. Koupila jsem Raid a pupínky pořád naskakovaly další, Za pár dní jsem si pupínků všimla i na 7měs dceři a to už mě děsilo. Včéra při koupání vidím u syna stejné pupínky a též se mohl udrbat. Už mě to vážně vyděsilo a sedla jsem k netu. Lekla jsem se že máme svram... Mohla jse se zbláznit. Ráno jsem zase usedla k pc a tam právě byly zmínky o zvířátkách a v tom mě to trklo. Před necelým týdnem nám umřel 1 křeček.. hned jsem vlítla na toho druhého a ejhle. Našla jsem v podestýlce při čistění malé černé broučky a v křečkovi takové jakoby zrzavé. Dostala jsem šok a v še vydesinfikovala. Křečka jsem odvezli na zahradu, aby se mi to tu nerozlézalo...druhý den už myl křeček mrtví :( Celý den od rána obracím byt vzhůru nohama. Zjistila jsem v pokojíčku že ty mrchy lezou i mezi hračkama i na zdi jsem zahlédla. Poradte co s tím. Musím k dr a nahlásit to?? JSem zoufalá... myslíte že se jedná nějaký zvířecí svrab? vystříkala jsem vše Arpaliten neo. Já se otírám octem a koupem ve s tom a sobě leju i savo do vody. Stále mě to ale svědí. Ty rozdrbané pupínky se vůbec nehojí jsou to takové otevřené ranky. Jinak ty nové co od včéra opravdku neškrábu vypadají jako malonké puchýřky, Mám to v podbřišku, pod prsama v podpaží zepsod nohou v podkolení a dole jakoby u kotníků. Přečetla jsem už několik příspěvků a je to svrab že? Bojím se ostudy :( existuje něco diskrétního aby jsme nemuseli na kožní(je tam i dlouhá čekací doba) peru žehlím mrazím v mrazáku. Do pokojíčku už ted nechodíme zavřu ho na 5 dní, ale co já a mé upínky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Na nic nečekejte,jděte na kožní ráno ,je to akutní,vezmou vás bez objednání.hodně štěstí v léčení.

Zdroj: diskuze Infectoscab bez receptu

Novalgin infuze

Novalgin se používá v kombinační infuzní léčbě při silné akutní nebo chronické bolesti. Dávkování a způsob podání závisí v zásadě na požadovaném analgetickém účinku a stavu pacienta.

Novalgin v infuzní terapii se používá takto

I.v. 1xd:

  • fyz. roztok 500 ml
  • Novalgin 1 amp.
  • Tramal 100mg 1 amp.

Akutní lumbago i.v. 1xd:

  • 250ml FR
  • Mesocain 1% 1 amp.
  • Guajacuran
  • ev. Novalgin 5 ml
  • ev. Natrium acetylsalicylicum 1 amp.
  • ev. Dexamed 1 amp.

Záleží na rozsahu onemocnění a na volbě odborného lékaře.

Vedlejší účinky

Účinnou látkou tohoto přípravku je metamizol a ten je nutné předepisovat s opatrností u astmatických nebo atopických pacientů. Před podáním metamizolu je třeba provést podrobnou anamnézu. U pacientů, u nichž bylo zjištěno zvláštní riziko anafylaktoidních reakcí, smí být metamizol podán pouze po pečlivém zvážení možného rizika proti očekávanému užitku. Jestliže se i za těchto okolností metamizol podává, je nutný přísný lékařský dohled a musí být k okamžité dispozici prostředky ke zvládnutí šoku. Tyto reakce se mohou rozvinout během aplikace injekce nebo několik hodin po ní; obvyklé však bývá, že se objeví během první hodiny od podání.

Zdroj: Infuze na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem OTTITIDA LET LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadvyk.

Mám akutní ottitidu, ucho již nebolí ale přetrvává již 4. den vodnatá sekrece. Za 3 dny odlétám z dovolené domů. Mám očekávat v letadle nějakou nepříjemnost, bolest či komplikaci......?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V letadle je nejvíce namáhána eustachova trubice. Ta je při zánětu zalita tekutinou a proto budete pociťovat jiné pocity, než obvykle. Může se objevit i mírná bolest při uvolňování uší při klesání. V případě bolestí můžete požádat palubní personál o prášek na bolest. Pokud máte správná antibiotika a pravidelně je do uší kapete, tak za tři dny bude stav mnohem lepší a let zvládnete bez problémů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ottitida let letadlem

Akutní gingivitida

Akutní gingivitida začíná většinou v mezizubních prostorech. Je to zpravidla akutní vzplanutí chronické gingivitidy. Po určité době opět ustoupí do chronické formy nebo se může zhoršit do formy nekrotizující ulcerózní gingivitidy. Jako příčiny jsou označovány mechanické a termické podněty v součinnosti s bakteriálním znečištěním z plaku. Léčba akutní gingivitidy je poměrně snadná: správná ústní hygiena a podpůrné výplachy ústní dutiny antibakteriálními roztoky.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Diskuze

V diskuzi DĚLÁ MI DOBŘE SLINIVKÁŘOVA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Sládková.

Dělá mi dobře rostlinná strava na slinivkar cz. Má tam i masové recepty, ale jím je jenom když na mě přijde masová chuť. Myslíte, že maso zatěžuje trávením slinivku hodně? Děkuji Sládková (po akutním zánětu, 2 měsíce)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Dobrý den,

táta akutní zánět slinivky prodělal a vím, že relativně dlouhou dobu musel "konzumovat" jen vařené maso (ve vodě), pokud možno drůbeží nebo králičí.

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Hrtan a chrapot

Jednou z nejčastějších příčin chrapotu je akutní a chronická laryngitida. Hrtan hraje důležitou úlohu v dýchání a polykání kromě toho produkuje také hlas. Akutní laryngitida je jednou z nejčastějších příčin dysfonie. Nejčastěji je virového původu, ačkoli akutní laryngitida může být také důsledkem zneužívání hlasu nebo vystavení škodlivým činitelům. Akutní laryngitida má za následek snížení vibrací hlasivek, což produkuje ostrý, napjatý hlas se sníženou projekcí a zvýšeným úsilím. Chronická laryngitida trvá déle a je často způsobena chemickým podrážděním, jako je kouření, znečišťující látky ve vzduchu a inhalátory, stejně jako mechanické podráždění způsobené traumatickým kašlem nebo prodlouženou řečí.

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPIT TIBETSKOU HOUBU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý večer p. Rischanová,

zasílám na dobírku vč. návodu na přípravu kefíru a jak se kefír užívá, jeden den zašlu, druhý den je u Vás v čerstvém stavu, mohu zaslat v PO 30.1., cena celkem 250kč/ houba + pošt/, pokud máte zájem, napište mi adresu, děkuji:-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumila Soukupová.

Ještě bych si mohla u vás koupit tibet. houbu ? Prosím o odpověď, akutní !!! Děkuji.

Zdroj: diskuze Kde koupit tibetskou houbu?

Komplikace cystitidy

Akutní zánět močového měchýře může při častějším opakování přejít do chronické fáze. Může se šířit vzhůru močovodem k ledvinovým pánvičkám, eventuálně i ledvinám, a způsobit jejich funkční nedostatečnost. Tato komplikace je pozorována vzácně, častěji u těhotných. Zánět močového měchýře v těhotenství by se proto měl brát vždy vážně. Není-li včas léčen, vede až u 30 % těhotných k akutnímu zánětu ledvinových pánviček. Aby se tomu předešlo, léčí se  těhotenství vylučování bakterií močí, i když je neprovází zjevné onemocnění.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Poradna

V naší poradně s názvem NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlado Hejny.

Mám po AKUTNÍ oPERACI TLUSTÉHO STŘEva S vÝvodem -stomii.
Mám nárok na lázně?
Kdo je musí navrhnout případně doporučit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověď, jestli máte nárok na lázně, vám dá jedině vaše zdravotní pojišťovna. Žádost o lázně sepíše praktický lékař. Vy se předběžně můžete telefonem dotázat u své zdravotní pojišťovny jaké máte možnosti pooperační péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Akutní bronchitida - diagnostika nemoci

Pro zvolení správné léčby je třeba provést test CRP na přítomnost bakterií, které bývají nejčastější příčinou akutní bronchitidy. CRP je krevní test na specifické protilátky a provádí se z malé kapky krve, která se odebere mikrovpichem do prstu. Výsledkem testu CRP je číslo, jehož zvýšená hodnota naznačuje rozsah bakteriálního zánětu. Normální hodnota CRP testu je nula až pět. Na základě výsledku CRP se provede odběr hlenu, neboli sputa, na kultivaci, z které se pak přesně určí druh bakteriální nákazy. V případě, že potíže ukazující na akutní bronchitidu trvají déle než 10 dní, je vhodné provést také rentgenové vyšetření plic, kvůli vyloučení přechodu bronchitidy do pneumonie. Není-li prokázána bakteriální příčina bronchitidy, tak je v této souvislosti třeba zvážit, zda se nejedná o alergickou reakci, která by mohla bronchitidu také způsobovat. Z anamnézy pacienta by mělo být patrné, jestli projevy akutní bronchitidy nejsou počátkem rozvoje závažnější celkové choroby pacienta nebo jestli nejde jen o přechodné zhoršení chronické bronchitidy a tyto potíže nejsou jen jejím zhoršením.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Poradna

V naší poradně s názvem MYKOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kvetoslava Mesarošova.

Zdravim.Moja dcera trpi už asi 5 rokov častou mykozou.V lete akonahle sa ide kupat vonku už ju ma.Vyskušala už vsetko možne v lekarni a teraz by chcela skusit niečo babske.poznate niekto nejaku bylinku,čajik,ktory pomôže?Začiatkom oktobra odlieta študovať do Australie,takže nemam velačasu.Ďakujem za radu.Kveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při mykóze pomáhá borová voda na výplachy pochvy a Clotrimazol krém na akutní nákazu. Jako prevence je nutné užívat probiotika. Takto by se vaginální mykózy měla rychle zbavit.

Zdroj: diskuze Mykoza

Jak poznat záchvat dny

Akutní záchvat dny nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotek a kůže je leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a zvýšená teplota.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVÁ ANESTEZIE A UZIVANI LETROXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zdravim,za mesic me ceka operace zvetseni poprsi,chtela bych se timto zeptat,zda nejak vadi ze denne uzivam rano 1celou tabletu letroxu kvuli zvysene funkci stitne zlazy?Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Letrox a anestezie se spolu snesou, ale je třeba, aby to bylo zapsáno ve Vaší dokumentaci, že lék užíváte. V případě nějaké náhlé příhody při operaci prsou, to může mít význam pro akutní péči. Sdělte to svému plastickému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celková anestezie a uzivani letroxu

Akutní bronchitida léčba

Je nutné dodržovat klidový režim, dostatečně pít, nepobývat v zakouřeném prostředí a také nekouřit. V začátku nemoci, při suchém kašli, se podávají antitusika, která tlumí suchý neproduktivní kašel a dráždění ke kašli. Později, kdy kašel přechází ve vlhký, se podávají mukolytika, která uvolňují hleny. V případě těžších stavů se inhalují broncholytika, která uvolňují stažené průdušky. Léčbu pak doplňují léky na snížení horečky. Na zánět průdušek, který je způsoben viry a jehož hlavním znakem je suchý kašel, se nepodávají antibiotika, protože na viry nezabírají. Prokáže-li se ale zánět průdušek jako bakteriální nákaza, což se ujistí ze zvýšené hodnoty testu CRP, tak je pak vedena léčba antibiotiky. Taktéž jsou antibiotika podávána, když se zjistí, že bronchitida již přešla v zánět plic neboli pneumonii.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Diskuze

V diskuzi BOLESTI PO OPERACI MOZKOVÉ VÝDUTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šustková.

Jak zvládnout ukrutné bolesti po operaci mozkové výdutě (akutní).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Sniehottová.

V r. 2014 jsem prodělala rupturu aneurysmatu s následným masivním krvácením do mozku. Následkem toho jsem ochrnula na levou polovinu těla. Ráda bych se spojila s někým, kdo tuto příhodu prožil také. Potřebuji vědět, jak probíhá rehabilitace. Je mi 48 let, učím se znovu chodit, rukou však nehýbu vůbec. Je na tom někdo lépe ? A je vůbec možné se z tohoto ochrnutí nějak dostat. Budu vděčná za každou radu. Chodím různě k fyzioterapeutům, jezdím do RÚ. ale potřebuji se dozvědět, jak bych si mohla cvičením pomoct sama a jestli mám vůbec nějakou šanci.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolesti po operaci mozkové výdutě

Recenze

Aptus Attapectin (milně uváděn jako Atapectin) je minerální přípravek pro psy a kočky postižené dočasnými trávicími potížemi (akutní průjem).

Indikace:

  • antidiarhoikum (protiprůjmový přípravek);
  • akutní gastroenterokolitida - průjmová onemocnění;
  • průjem při léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky;
  • chronické průjmy - zánětlivá střevní onemocnění.

Účinné látky:

Účinnými látkami přípravku Attapectin jsou attapulgit a pektin, které chrání stěny trávicího systému, vážou na sebe bakteriální toxiny a produkty střevní fermentace a transportují je skrze trávicí trakt.

Složení:

  • Attapulgit 49,6 %;
  • Vehikulum 41,6 %;
  • Pektin (E 440) 8,8 %.

Návod k použití:

Attapectin se používá při dočasných trávicích potížích u psů a koček. Zvířeti musí být současně dáno k dispozici dostatečné množství tekutin (minimálně 0,5-1 dcl/kg/den), vody nebo lépe elektrolytového nápoje (např. Nutrisal®). Potřeba tekutin se zvyšuje, jestliže zvíře zvrací nebo trpí těžkým průjmem.

Zdroj: Attapectin

Poradna

V naší poradně s názvem AKUTNÍ CYSTITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír mikeš.

Sdělte mě prosím zda toto onemonění souvisí s možným pohlavním stykem s náhodným mužem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Akutní cystitida, neboli zánět močových cest může souviset i se zmíněným pohlavním stykem. Častým původcem je právě bakterie, která se dostane do močové trubice při nechráněném orálním nebo análním sexu. Přitom člověk, se kterým byl pohlavní styk uskutečněn, nemusí být vůbec nijak nemocný. V krku i ve střevě zdravého člověka se nachází mnoho různých bakterií, které při vniknutí do močové trubice mohou způsobit zánět močových cest. Nyní je třeba, abyste se po dobu léčby zdržel nechráněného pohlavního styku a než doberete antibiotika, které vám předepsal váš lékař, tak se vyhněte fyzické námaze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akutní cystitida

Účinky

Krém Karitol vyniká rychlým a dlouhotrvajícím nástupem účinku, mírní bolest, odstraňuje otok, regeneruje svaly, přičemž se výborně vstřebává. Krém je určen pro každodenní použití, a to jak pro preventivní ošetření svalů a kloubů, tak i při jakékoliv aktivní či pasivní zátěži pohybového aparátu.

Ke zlepšení či úplnému ústupu bolesti a zlepšení mobility dochází po použití krému Karitol zejména u pacientů s akutní dekompenzací gonartrózy, akutním zánětem šlach, akutní bolestí kolen při přetížení u femoropatelární dysfunkce. V těchto případech dochází i ke zmenšení otoku. U pacientů s poúrazovými stavy dochází ke zmenšení otoku, zlepšení jizev i urychlení hojení. U pacientů s kloubním postižením krém Karitol zmírňuje bolesti i otoky a zlepšuje hybnost po delším časovém intervalu. Nejsou zaznamenány žádné nežádoucí účinky. Přípravek obsahuje účinné látky Shea Butter, kafr, mentol.

Zdroj: Krém Karitol

Rýma a její infekčnost

Rýma bývá nejprve způsobená viry – rhinoviry, coronaviry, virem Haemophilus influenzae A a B, parainfluenzae či RSV (respiratory syncytial virus), u kojenců a batolat pak adenoviry. Sliznici oslabenou virovou infekcí snáze napadnou bakterie, nejčastěji Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Branhamella catharalis. Podle průběhu se rozlišuje rýma akutní a chronická.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Chronická bronchitida

O chronické bronchitidě hovoříme tehdy, když chronický produktivní kašel trvá alespoň tři měsíce ve dvou po sobě jdoucích letech. U chronické bronchitidy musí být vyloučeny jiné možné příčiny kašle, a to plicní (bronchiektázie) i mimoplicní (srdeční selhání). Chronická bronchitida je dále charakterizována obstrukční ventilační poruchou – ztíženým dýcháním. Chronická bronchitida se považuje za jednu složku chronické obstrukční plicní nemoci, kde druhou složkou je pak plicní emfyzém.
 

Zdroj: Akutní bronchitida


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP