Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ALERGIE NA ZÁZVOR

OBSAH

Příznaky alergie

Někteří lidé mohou mít po požití zázvoru mírné nežádoucí účinky, včetně pálení žáhy, průjmu a obecných žaludečních potíží. Některé ženy uvádějí delší menstruační krvácení při užívání zázvoru. Je-li zázvor aplikován na kůži, může způsobit lokální podráždění.

Zdroj: Alergie na zázvor

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie

Léčba

Léčba je vždy individuální dle projevů. Pokud víte, že jste alergičtí na zázvor, vynechejte ho ze svého jídelníčku.

Zdroj: Alergie na zázvor

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zázvor je bohatým zdrojem antioxidantů a je užitečný pro zajištění dobrého zdraví očí.
Jeho přímý vliv na nitrooční tlak není znám.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlynářová anna.

děkuji za odpověď mám zázvor.čaj moc ráda, a někde jsem slyšela že zvyšuje nitrooční tlak

Zdroj: diskuze Zázvor

Zázvor v těhotenství

Zázvor je velmi bezpečný jako potravinový doplněk i jako čaj, popřípadě limonáda, nemá žádné vedlejší účinky, jen ve vzácných případech může příležitostně vyvolat poruchy trávení. Asi 250 mg zázvoru čtyřikrát denně utiší ranní nevolnost v prvních třech měsících těhotenství, vyšší dávky musí být užívány pouze pod lékařským dohledem. Ať už čerstvý, nebo v tobolkách je zázvor velmi účinný lék při nevolnostech.

Zdroj: Zázvor a ženšen

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli čerstvý zázvor vadí při dně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zázvor při dně nevadí, naopak zázvor léčí její následky. Dna je typ artritidy, která způsobuje záněty a ty jsou obvykle léčeny protizánětlivými léky, čímž se sníží symptomy. Zázvor totiž obsahuje několik různých protizánětlivých látek, včetně gingerols a shogaol. U některých pacientů může ale zázvor znamenat riziko. Jde o lidi se srdečními onemocněními a s poruchou srážlivosti krve. Zároveň zázvor není vhodný během těhotenství a kojení. Zázvor může také interagovat s některými léky, včetně léků proti chudokrevnosti, s léky na diabetes a blokátory kalciových kanálů na vysoký krevní tlak. Bezpečné množství zázvoru pro dospělého jsou 4 gramy kořene zázvoru denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor při dně

Čaj ze zázvoru

Suroviny:

  • dvě čajové lžičky čerstvého zázvoru
  • kousek skořice
  • dva hrnečky vody

Postup:

Zázvor a skořici povařte cca pět minut. Hotový vychlazený čaj pak můžete dochutit citronovou šťávou a medem.

Zdroj: Zázvor při kojení

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Také užívám Xarelto 20mg dlouhodobě a jak výše uvedeno je potřeba vynechat zázvor a také česnek ve vyšším množství.Jiné potraviny nevadí.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Zázvor a tlak krvi

Zázvor může také snížit krevní tlak tím, že zabrání tvorbě krevních sraženin v tepnách a cévách. Krevní sraženiny mohou omezit nebo zabránit průniku krve krevním oběhem, což zvyšuje krevní tlak. Prevencí krevních sraženin může zázvor také pomáhat při prevenci infarktu a mrtvice.

Zdroj: Zázvor a krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.

Neškodí zázvor když beru prášky na vysoký tlak, prášky se jmenují BETAMED Děkuji Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není žádná studie, která by zkoumala vzájemné působení zázvoru a Betamedu. Je známo, že zázvor může pomoci snížit krevní tlak. Působení zázvoru se projeví, až když ho zkonzumujete mnohem více než doporučené 4 gramy denně. Jak velké je to účinné množství, tak na to je potřeba přijít pečlivým sledováním krevního tlaku, protože zázvor působí u každého člověka jinak silně a jinak dlouho.
Obvyklá konzumace je prostřednictvím čaje. Čaj se dělá z čerstvého nadrobno nastrouhaného zázvoru, který se přelije vroucí vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Účinky kandovaného zázvoru

Kandovaný zázvor je vynikající a originální pochoutka k čaji. Jeho konzumace navíc přináší úlevu až příjemné pocity při nachlazení. Kandovaný zázvor si můžete koupit buď v různých kamenných obchodech a stáncích, anebo v mnoha e-shopech. V obchodech je také možné sehnat zázvorové bonbony. Kandovaný zázvor si také můžete připravit sami. Je to snadné a celá příprava vám zabere něco přes hodinu.

Recept na přípravu: Oddenek zázvoru ostrouhejte škrabkou na brambory a pak dle své volby nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Kostičky nechte zhruba půl hodiny vařit v čisté vodě. Poté do menšího množství vody nasypte asi tolik cukru, kolik vážil použitý zázvor. Vařte další asi půl hodiny, až se značná část vody odpaří a kousky zázvoru ztmavnou a zároveň jakoby zprůhlední. Tyto kousky pak obalte cukrem a nechte usušit buď na vzduchu, v troubě, nebo v mikrovlnce. Pozor, v mikrovlnce maximálně nahřát jen několik sekund, ne několik desítek sekund. Aby byla vaše příprava kandovaného zázvoru pokud možno bezodpadová, použijte zázvorový vývar a cukerný roztok k přípravě zázvorového drinku, zázvorového čaje nebo zázvorové limonády.

Zdroj: Alergie na zázvor

Psí alergie na roztoče

Alergie na roztoče, prach a plísně se projevují u psa stejně jako u člověka celoročně. Alergie na plísně se projevuje při pobytu ve vlhčím prostředí, s vlhkostí souvisí i alergie na roztoče, protože čím je větší vlhkost, tím se alergie zhoršuje. Pokud má tedy pes příznaky této alergie je třeba vlhkost vzduchu v bytě udržovat zhruba na 50 %. Zároveň by pes trpící alergií na prach a roztoče neměl trávit moc času v místnostech, kde se nachází polštáře, deky, povlečení a podobně, majitel by měl navíc tyto látkové předměty prát co nejčastěji.

Zdroj: Psí alergie

Diskuze

V diskuzi ČESNEK CITRON ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den.
Využívat v několika fázích celou vyrobenou várku a přerušit.Nebo dvě fáze a opakovat 2x ročně. Jaký je prosím rozdíl v receptu:4 citrony, 4 stroužky česneku,kousek zázvoru. Vše rozmixovat,přidat 2L studené vody, přivést do varu a odstavit.Scedit přes plátno. Užívat malou skleničku denně na lačno. Tento recept byl také na internetu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Nevarit, česnek citron zázvor med každé ráno s teplou vodou jako elixír života jasné,!

Zdroj: diskuze Česnek citron zázvor

Je vhodný zázvor na hubnutí?

Zázvor je velice účinný při hubnutí a nemá žádné vedlejší účinky. Zázvor během hubnutí neomezuje aktivitu enzymů produkovaných slinivkou břišní a žlučí produkovanou játry. Díky tomu pomáhá při vstřebávání tuků. Zázvor zvyšuje HDL cholesterol, tedy dobrý cholesterol, díky čemuž dochází k nižším rizikům srdečních onemocnění. Dalo by se říci, že je zázvor ideálním řešením pro vaše srdce i pro váš štíhlý pas. Zázvor snižuje chuť k jídlu a posiluje metabolismus.

Doporučuje se přidání zázvoru a dalšího koření do každodenního jídelníčku, protože se jedná o přirozený způsob, jak omezit chuť k jídlu a jemně zrychlit svůj metabolismus. Pokud je přidán do zeleninových salátů spolu s jiným kořením, získáte dokonalou chuť.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ruzena.

Dobrý den. Beru lék Xarelto a mám ráda zázvor můžu ho jist u těchto léků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Alergie na pach česneku

Je-li vám nepříjemný zápach česneku, ale nemáte příznaky alergie po jeho požití, můžete užívat výtažek z česneku ve formě kapslí nebo zkusit použít sušený česnek, který nemá tak pronikavé aroma.

Zdroj: Alergie na česnek

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte vysoký krevní tlak a jste léčena léky, jako jsou antikoagulancia (warfarin) a blokátory kalciových kanálů, neberte zázvor bez porady s lékařem. Existují jiné a bezpečnější doplňkové terapie na vysoký krevní tlak, které si můžete vyzkoušet. Jde o diety na vysoký krevní tlak zde: www.ceskaordinace.cz… nebo DASH dieta, která má nízký obsah soli, tuku a rafinovaných sacharidů a upřednostňuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, libové maso a nízko-mléčné potraviny. Zde je návod na dietu DASH www.ceskenemoci.cz/d…
Také byste měla pravidelně cvičit po většinu dní v týdnu poté, co jste k tomu dostala svolení od svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Alergie u psů na pyl

Alergie na pyl není u psů tak běžná, pokud se ale příznaky objeví, je třeba co nejvíce omezit vycházky venku na nejnutnější venčení. Dobré je také vypozorovat, kdy se alergie projevuje, protože stromy, trávy a plevele produkují pyly v různou roční dobu. Stromy například na jaře, trávy v létě a plevele na podzim. Tak se dá vypozorovat, na který typ pylu je pes alergický.

Zdroj: Psí alergie

Recepty se zázvorem.

Zázvorová šťáva

Neoloupaný zázvorový kořen omyjte a na struhadle najemno nastrouhejte. Z nastrouhaného zázvoru vymačkejte šťávu. Vymačkanou zázvorovou šťávu přeceďte přes sítko do čisté, uzavíratelné nádoby a tu uložte do chladničky. Před použitím je nutné skleničku ode dna promíchat, jelikož se na dně tvoří sedlina. Do čaje přidávejte 2−3 čajové lžičky zázvorové šťávy. Zázvor by neměly užívat těhotné ženy.

Medový zázvor

Kořen zázvoru nakrájejte na malé kousky, dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte medem. Takto připravený zázvor použijte do čaje.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Zázvor na plešatost a vypadávání vlasů

Není zatím žádný konečný důkaz, který by potvrzoval účinky zázvoru proti plešatění, ale zdá se, že pomáhá proti vypadávání vlasů. Zázvor je oběhový stimulant vlasových folikulů a stimuluje růst vlasů. Když krev díky zázvoru proudí do pokožky hlavy, stimuluje vlasové folikuly a podporuje růst vlasů. Je také potravinou s vysokým obsahem mastných kyselin a mastné kyseliny jsou doporučovány pro boj s vypadáváním vlasů, také na zpomalený růst vlasů a jejich řídnutí. Mastné kyseliny z kořene zázvoru jsou skvělé pro tenké vlasy. Proti vypadávání vlasů a na zastavení řídnutí vlasů použijte směs, ve které rozmícháte dvě lžíce zázvorové šťávy a dvě lžíce olivového oleje. Tento zázvorový olej pak vetřete do vlasaté části pokožky hlavy a nechte po dobu 15 minut působit. Pak to důkladně opláchněte vlažnou vodou. Kdyby byly vlasy moc mastné, tak jedlá soda rozmíchaná ve vodě to uprostřed oplachování spraví. Tento zázvorový olej při vypadávání vlasů dělá zázraky. Někteří lidé mohou být citliví na zázvor a může se u nich objevit vyrážka. Pokud se takové projevy alergie na zázvor projeví, tak doporučujeme přidat do směsi ještě dvě lžíce olivového oleje navíc. Nejsnadněji lze vymačkat šťávu ze zázvoru pomocí elektrického odšťavňovače. Pokud ho nemáte, tak lze zázvor jemně nastrouhat a přes plátno ho vylisovat mezi dvěma prkénky ve svěráku.

Zdroj: Jak funguje zázvor na vlasy

Recept na kandovaný zázvor

Suroviny:

  • jeden až dva velké čerstvé kořeny zázvoru
  • cukr moučka
  • cukr krystal – bílý nebo třtinový

Postup:

Očištěný zázvor nakrájejte na kolečka a vařte půl hodiny v čisté vodě. Potom ho slijte (vývar můžete vypít jako čaj) a dejte znovu vařit cca na dvacet minut, nyní do vody s cukrem (krystalového cukru by mělo být váhově přibližně tolik jako zázvoru, ale nemusí být vůbec, nebo stačí jen 1 polévková lžíce). Zázvor pak už jen sceďte, obalte v moučkovém cukru a vysušte. Na závěr ještě obalte v krystalovém cukru.

Zdroj: Zázvor při kojení

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Zvyšuje zázvor tlak?

Zejména pacienti s hypertenzí si kladou otázku, zda zázvor zvyšuje nebo snižuje krevní tlak. Oficiální medicína však nemá takové údaje a antihypertenzní vlastnosti nejsou vědecky prokázané. Nicméně mnoho lidí tvrdí, že zázvor pomáhá krevní tlak snižovat. Pokud je zázvor schopen snížit krevní tlak, tak je to pravděpodobně tím, že svým složením vitamínů, minerálů, aminokyselin a esenciálních olejů přispívá ke zlepšení krevního oběhu. Cévní stěny se očistí od usazenin, jejich svalstvo relaxuje, zrychluje se metabolismus, průtok krve je normální a tlak se sníží.

Je třeba připomenout, že léčit případné hypertenze zázvorem je možné pouze v počáteční fázi. V pokročilých případech se zázvor jako léčebný prostředek nedoporučuje používat.

Zdroj: Vliv zázvoru na krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP