Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ANALNI PISTEL

OBSAH

Léčba píštěle

Anální a rektální píštěle způsobují výtok hnisu. Jedincům s těmito píštělemi jsou podávána antibiotika, která zabraňují opakovanému abscesu. Pokud nedojde k léčbě píštěle, je na řadě chirurgický zákrok.

Léčba střevní píštěle zahrnuje snížení zánětu ve střevech, aby bylo možno provést operaci. Léčba je přizpůsobena stupni závažnosti.

Co je to píštěl

Píštěl může vzniknout v kterékoli části těla, ale nejčastěji se vyskytuje v trávicím traktu. Může se také vytvořit mezi cévami a v močovém, reprodukčním a lymfatickém systému. Píštěl se může objevit v kterémkoli věku, nebo může být již od narození, tedy vrozená. Některé druhy píštěle jsou život ohrožující, jiné způsobují nepohodlí. Diabetici, osoby s oslabeným imunitním systémem a jedinci s určitými onemocněními zažívacího ústrojí mají vyšší riziko vzniku píštěle.

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi ELZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie schovankova.

dobry den mam německou ovcandu ma velke problémy stále se drbe ma rozdrbane bricho vykousava si srst uz nevim co s ni mazu ji antibiotikovou masti od jara bere leky prodnison a vetoguinol na jare ma alergii jsem zoufala uz nevim co dal marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka F..

Dobrý den. Má pejsek vymačkané anální žlázky? To dělá s drbáním a okusováním divy!

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Příčiny a symptomy

Příčiny a symptomy píštěle se liší v závislosti na umístění. Anální a rektální píštěle jsou obvykle způsobeny abscesy. Symptomy zahrnují konstantní pulzující bolest a otok v oblasti konečníku. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Vaginální píštěle jsou způsobeny infekcí a traumatem tkání v průběhu porodu. Tyto píštěle se dají snadno zjistit, protože žena nepříjemně zapáchá a uniká jí moč nebo stolice přes pochvu. Zřídka se tyto píštěle mohou vyvinout jako komplikace hysterektomie.

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi STAŽENÝ ANÁLNÍ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Kajzrlíková.

Dobrý den,

mám velké problémy se zácpou. Moje strava je velmi zdravá a pohybu mám také hodně.
Obvodní lékařka mi zjistila, že příčina bude ve staženém análním svěrači.
Prosím o radu, jak je možné tento svěrač uvolnit, aspoň částečně.

Moc děkuji a jsem s pozdravem
Monika Kajzrlíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

Řeším to samé. Přišla jste na něco efektivního?

Je to pravdu za trest na toto trpět.

Jediné jsem našel jsou dilatátory....

Zdroj: diskuze Stažený anální konečník

Píštěl na kostrči

Píštěl na kostrči je absces nebo cysta, která se objevuje poblíž kostrče. Jedná se o dutý systém mezi špičkou kostrče a anální oblastí.

Příčiny vzniku píštěle na kostrči mohou být původu vrozeného, nebo může být získán během života. Jako jedna z příčin bývá uváděno zarůstání chlupů pod kůži. To se často týká lidí, kteří hodně sedí, a namáhají tak více oblast nejčastějšího výskytu cysty. Dalším faktorem podporujícím vznik cysty je špatná hygiena a zvýšené pocení. Sekret obvykle obsahuje zbytky chlupů či kůže.

Píštěl na kostrči se objevuje nejčastěji u hustě ochlupených mužů s tmavými vlasy mezi 15. a 25. rokem života. Kanálek se objevuje nejčastěji díky podkožní infekci, když kůže praskne a hnis začne vytékat na povrch těla. Cysta je často bolestivá, pokud z ní však hnis odtéká, pacient bolest vůbec nemusí cítit. Pokud je absces uzavřený, může se místo zanítit a průvodním jevem mohou být teploty.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl na kostrči.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi VÝRUSTEK NA KONEČNÍKU U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,mám 7 týdení fenku LR, a u konečníku se ji vyboulila žlázka - či udělala boulička, je zklidněná,suchá, nehnisá, není nijak zanícená..
Ale netuším jestli se to samo ztratí či co to může být? Prosím o názor.
Děkuji.
Zdravím
Veronika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
v oblasti konečníku se vyskytují anální žlázky, které v případě přeplnění zduří a vytvoří se útvar ve tvaru bouličky - což mi dle Vašeho popisu příjde jako nejpravděpodobnější. K potvrzení by samozřejmě bylo vhodné pejska vyšetřit naživo. Tendence k přeplnění žlázek jsou způsobeny jednak plemennou predispozicí, potížemi s defekací (průjem či zácpa), atd.
Pokud nedojde k evakuaci, žlázka často praskne a následně vytvoří píštěl, což je pro pejska velmi bolestivé a následně se léčí proplachy a lokálními či celkovými antibiotiky.
Radou je tedy co nejdříve navštívit veterinárního lékaře, který obsah evakuuje.
Hezký víkend,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Výrustek na konečníku u štěněte

Píštěl v ústech

Píštěl na dásni jsou vtažené slizniční či kožní nálezy chronického původu, které souvisejí s trvajícím zánětlivým procesem v jejich okolí.

Píštěl na dásni je kanálek vedoucí z místa chronického zánětu na povrch. Zubní píštěl na dásni, vzácně i na kůži, je pozorovatelná infekce s občasným výtokem hnisu.

Projevem je konstantní pulzující bolest a otok v postižené oblasti. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl v ústech.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚL UVNITŘ BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,moji mamce se před rokem po chirurgickém zákroku na břiše,udělal uvnitř břicha píštěl.Lékaři ale nevědí,kde ten píštěl končí.V březnu ji znovu operovali,kůži nešili,aby se to vyhojilo zevnitř,ale pořád ji to místo teče.Je ji 78roků a další operaci už podstoupit nechce.Bylo by možné najít nějakou bylinku,která by ji pomohla? Dozvěděla jsem se o jakési paní,(kamarádka někde četla a neví už kde),která měla také píštěl a vyléčila ho pomocí bylinných čajů.Poradíte mi prosím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Zdravím, kdysi jsem s touto problematiku se potkal. Je potřeba najít znalce v oboru mumiální léčba . tím směrem je velká šance. V

Zdroj: diskuze Píštěl uvnitř břicha

Foto píštěle

Zdroj: Řitní píštěl

Píštěle močového a pohlavního ústrojí

Nejběžnějším typem píštěle je vezikovaginální píštěl. Tato píštěl způsobuje únik moči z pochvy a vede často až k močovému měchýři. Zároveň může spojit vagínu s tlustým střevem, takže dochází k výtoku výkalů. Tyto druhy píštěle se nejčastěji vyskytují v chudých rozvojových zemích.

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ KONEČÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EMkeee.

Dobrý den, doufám, že svým dotazem nikoho nepohorším. Již dlouho plánuji ambulantní vybělení konečníku. Tento zákrok ale provádí pouze jedna klinika v české republice a tu mám poměrně z ruky. Speciální bělící prostředky pro tento účel nemohu na českém trhu najít.. Myslíte tedy, že nebude zdravotně závadné zkusit aplikovat přípravek Medik8 White Balance na citlivou anální oblast?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Ahoj,chtela jsem se jenom zeptat,jestli sis objednala Medik8 White Balance na citlivou anální oblast,a jestli ti pomohl,budu rada kdyz mi napises at vim jestli si ho mam koupit a nebo ne diky moc :)

Zdroj: diskuze Bělení konečíku

Píštěl na krku

U píštěle na krku se jedná o ohraničenou formu hnisavého zánětu.

Píštěl na krku vzniká jako následek neošetřeného abscesu a hnis se provalí píštělí na povrch.

Sliznice v oblasti zánětu se vyklene, ztenčí, je zbarvená a někdy jí prosvítá nahromaděný hnis. Když dojde k vytvoření píštěle, spontánní bolesti pominou, zůstane jen nepatrná tlaková bolest, teplota vymizí, nebo je jen mírně zvýšená.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl na krku.

Zdroj: Píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.

Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z prášku sušeného kostivalu rozmíchaného s trochou medu a oleje z pšeničných klíčků. Pak se přiloží na píštěl. To by mohlo pomoci zmírnit bolest stejně, jako urychlit hojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opakovaná píštěl

Co jsou lubrikační gely

Lubrikační gely eliminují odření pokožky, usnadňují masturbaci, jsou vhodné pro používání erotických pomůcek, usnadňují vaginální i anální styk a zmírňují poševní suchost.

Zdroj: Jak se vyznat v lubrikačních gelech

Léčba píštěle

Píštěl, která se nehojí, musí být léčena chirurgicky. Nejdůležitější je nalézt vnitřní ústí píštěle, proto se před operací provádí fistulografie. Po chirurgickém zákroku, tj. po odstranění píštěle, stačí dodržovat zvýšenou hygienu v okolí rány, a ta se časem sama zacelí.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi PROČ ČIVAVA NEVYPADLI MLÉČNÉ STOLICKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Kde trhaj mléčné zuby pistel

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Proč čivava nevypadli mléčné stolicky

Vrozené ušní píštěle

Vrozený ušní píštěl má podobu kanálku, jenž je nejčastěji lokalizován v ascendentní části helixu. Vzácnější jsou koloaurikulární píštěle, které začínají v zevním zvukovodu a mohou vyúsťovat na krku v linii předního okraje kývače. Píštěle se odstraňují chirurgicky, protože se často sekundárně infikují (tvoří záněty).

Zdroj: Píštěl v uchu

Diskuze

V diskuzi KOTNÍK - PÍŠTĚL PO OPERACI - VYNDÁNÍ OSTEOSYNT.MATERIÁLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Zdravím, po operaci - odstranění osteosyntetického materiálu z vnějšího i vnitřního kotníku se mi na vnějším kotníku v pooperační ráně udělala tzv. píštěl. Naštěstí mi zabral inadine, kterým mi docela dobrá doktorka na Fifejdách při kontrole a převazu, kotník převázala. Přestalo to bolet, nemusím brát tuny panadolu/ibalgin bych nebrala, je to žíravina na žaludek, nechápu proč to furt nabízejí v tv reklamách ti podvodníci/
takže v úterý snad vyndají i stehy z rány. Na vnitřním kotníku v pohodě, stehy vyndány, zhojeno OK.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kotník - píštěl po operaci - vyndání osteosynt.materiálu

Jak spolu souvisí cukrovka a průjem?

Diabetes může způsobit průjem spolu s několika dalšími gastrointestinálními (trávicími) problémy. Průjem je častým příznakem cukrovky. Je častější u lidí, kteří mají cukrovku delší dobu.

Někdy lidé s průjmem souvisejícím s cukrovkou také zažívají fekální (střevní) inkontinenci, zejména v noci. Je to proto, že poškození nervů (neuropatie) v důsledku cukrovky ovlivňuje anální svěrač. Anální svěrač je sval, který se otevírá a zavírá, aby umožnil výkalům opustit vaše tělo.

Může za to enteropatie související s diabetem a jde o specifický typ poškození nervů. Ovlivňuje trávicí systém. Mnoho lidí s enteropatií související s diabetem má průjem, zácpu a fekální inkontinenci.

Jak častý je průjem související s cukrovkou?

Průjem u cukrovky je běžný. Asi 22 % lidí s diabetem (asi 1 z 5 lidí) může mít časté průjmy.

Zdroj: Cukrovka a stolice

Proč se dělá píštěl na dásni

Píštěl na dásni je kanálek vedoucí z místa chronického zánětu na povrch. Zubní píštěl na dásni, vzácně i na kůži, je pozorovatelná infekce s občasným výtokem hnisu. Projevem je konstantní pulzující bolest a otok v postižené oblasti. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Píštěl je abnormální kanálek tvořící cestu mezi dutinou a jejím povrchem. Dutinou může být patologický útvar, například absces, nebo dutý orgán. Píštěl vzniká jako následek zánětu, nádoru či úrazu. Odchází skrz ni hnis, který může poškozovat jiné orgány a přispívat k šíření zánětu. Sliznice v oblasti zánětu se vyklene, ztenčí, je zbarvená a někdy jí prosvítá nahromaděný hnis. Když dojde k vytvoření píštěle, spontánní bolesti pominou, zůstane jen nepatrná tlaková bolest, teplota vymizí, nebo je jen mírně zvýšená.

Píštěl musí být ve většině případů léčena chirurgicky. Nejdůležitější je nalézt vnitřní ústí píštěle, proto se před operací provádí fistulografie. To je vyšetření, které zobrazí průběh kanálu a měkkých tkání pod skiaskopickou kontrolou za použití kontrastní látky. Po chirurgickém zákroku, tedy po odstranění píštěle, stačí dodržovat zvýšenou hygienu v okolí rány, a ta se časem sama zacelí.

Zdroj: Píštěl na dásni

Píštěl konečníku

Řitní píštěle jsou chodbičky (kanálky) kolem řitního kanálu a konečníku. Mohou být úplné, to znamená, že mají zevní ústí na kůži nebo vnitřní v řitním kanálu v konečníku, anebo neúplné, kdy vnitřní nebo zevní ústí chybí.

Řitní píštěle nejčastěji vznikají po perforaci nebo ošetření konečníkových abscesů. Mají-li zevní ústí na kůži při řitním otvoru, obtěžují produkcí hnisu, což způsobuje maceraci, ekzémy a svědění, pomineme-li problémy hygienické.

Pohledem vidíme ústí píštěle s výtokem hnisu v okolí řitního otvoru. Pohmatem se dá zjistit tuhý pruh, který odpovídá průběhu píštěle pod kůží.

Zde se můžete podívat, jak vypadá řitní píštěl.

Zdroj: Píštěl

Nejlepší ochrana je kondom

I když někteří nemají příznaky, nic se nemění na tom, že mohou mít infekci, u které je důležitá včasná léčba. Infekce může vést k onemocnění či zdravotním problémům. Nejlepší způsob, jak zabránit přenosu pohlavně přenosných infekcí nebo pohlavních chorob je, že se nebudete vystavovat nechráněnému pohlavnímu styku, ať se jedná o vaginální, anální či orální sex. Ale ani tato ochrana není dokonalá, protože některé pohlavní choroby, jako herpes, můžou být předány i přesto, že se používá ochrana (kondom).

Zdroj: Sexuálně přenosné choroby

Antimykotika bez receptu na vaginální mykózu

Canesten GYN Combi Pack klotrimazol vaginální tableta + krém je produkt určený na léčbu gynekologické mykózy, infekce vyvolané Trichomonas vaginalis a některými G+ a G-mikroby. Krém navíc působí i na kandidové balanitidy a kožní mykózy. Používá se vaginálně jednorázově tableta, krém je určen rovněž pro léčbu partnera a pro aplikaci ve vulvální a anální oblasti: 2–3x denně.

Zde můžete vidět cenu Canesten GYN Combi Pack klotrimazol vaginální tableta + krém.

Zdroj: Antimykotika bez receptu

Komplikace

Vzhledem k tomu, že u některých žen probíhá uretritida bez zjevných příznaků, je důležité chodit na pravidelné gynekologické prohlídky. Ženy si často léčí uretrální zánět samy, domácí léčbou, ale některé infekce mohou bez náležité léčby vyústit v komplikace – orální a anální infekce, vaginální záněty žláz a cyst, sterilita a mimoděložní těhotenství nebo infekce, které mohou dokonce být předány během porodu na novorozence, takže může dítě trpět takzvaným ophthalmia neonatorum (akutním zánětem spojivek).

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP