Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ANEURYSMA MOZKU

OBSAH

Mozek je zásobován krví z cév, které vedou krev ze srdce a zpět. Pokud dojde k oslabení stěny cévy, vznikne výduť, takzvaná aneurysma. Ta může tlačit na různé struktury v mozku a projevovat se množstvím příznaků. Bohužel zcela nečekaně může dojít i k jejímu prasknutí, což může mít za následek smrt člověka.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem ANEURYSMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Klimesova.

Dobry den,
zijemem v Irsku a manzelovi objevili pred deseti roky Aneurysma. Udelali dve operace pres trisla a jednou otevreni hlavy a bohuzel Aneurysma bylo hluboko a tudiz neslo odstranit. Ted mu neurolog poslal dopis s tim, ze uz jej nebude dale lecit , jelikoz je to zbytecne a at, uz k nemu nechodi. Manzelovi je sedesat roku. Cetla jsem Vas clanek a nepisete tam nic o tom , ze pokud nejde Aneurysma vylecit , ze se prestava lecit. Muzete mi prosim poradit?
Jsem z toho velmi nestastna a proto se obracim na Vase stranky.

Dekuji moc za Vasi odpoved.

Jana Klimesova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyhledejte jiného neurologa a započněte s ním novou léčbu. Vnímejte to tak, že i lékař je člověk a může si vybrat koho bude a nebude léčit. S novým doktorem přijdou i nové metody a možná se vám podaří dosáhnout nějakého pokroku, který dříve nebyl možný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aneurysma

Druhy výdutí na mozku

Aneurysma podle velikosti

  • Malá aneurysma jsou menší než 5 mm.
  • Střední aneurysma jsou velká od 6 do 15 mm.
  • Velká aneurysma jsou velká od 16 do 25 mm.
  • Obří aneurysma jsou větší než 25 mm.

Aneurysma podle tvaru

  • Sakulární aneurysma s úzce definovaným hrdlem, které je jako nafouklý vak a ovlivňuje pouze část arteriálního obvodu.
  • Sakulární aneurysma se širokým hrdlem.
  • Vřetenovité aneurysma bez samostatného krku.

Aneurysma podle jejich umístění

Aneurysma je obvykle umístěno podél hlavních tepen, hluboko uvnitř mozkových struktur. Když je aneurysma operováno, tak musí být mozková tkáň opatrně odtáhnuta. K aneurysma většinou dochází v přední části mozku - přední cirkulace, nebo v zadní části mozku - zadní cirkulace.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem JE MOŽNÉ LETĚT LETADLEM PO OPERACI ANEURYSMA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Lincová.

Dobrý den,
je možné letět letadlem cca 4h po operaci aneurysmatu v minulém roce? Operace mi byla provedena radiologicky.
Děkuji, Lincová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to možné, ale řekněte to svému lékaři měsíc předem, aby vás mohl na tuto cestu připravit změnou léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je možné letět letadlem po operaci aneurysma?

Mám aneurysma, budu mít i další?

Existuje 15 až 20 % pravděpodobnost, že se aneurysma vytvoří i jinde a znovu.

Zdroj: Výduť na mozku

Jak aneurysma vypadá

Aneurisma nejsou stejné, každé je jiné a liší se velikostí, tvarem a polohou. Zde je několik fotografií, na kterých je vidět jak aneurysma může vypadat: aneurysma foto.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Růžička.

Manželku toto postihlo před třemi dny,nyni je už po operaci.Včera se pokoušeli lekaři ji probudit z umělého spanku a povedlo se.Hybnost i reakce byla uplně skvělá okamžitě mě poznala a vztahovala ke mě ruce.Pocit štěstí je nepopsatelný.O to horší to ale bylo dnes kdy ji museli opět vratit do umělého spánku,jelikož mozek oteka a i když ji odstranili část lebeční kosti je to pro ni takhle nejlepší.Nevím jak dlouho bude tento stav trvat ani jestli se povede další probuzení a jak dalece bude mozek poškozen o otocích mozku po operaci se tu nepíše a doktoři byt jejich výkon je fantastický mi nemohou nic blišího zdělit,nevím tedy jestli nevědí nebo mi nechtěj brát naději a víru,ocením tedy každou zkušenost,jsem zoufalý a pocit nejistoty a strachu je pro mě velkým utrpením.Jirka Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

dobrý den měla jsem operaci v roce2012,na vydutě mozku,dopadla dobře,mám jít na operaci s uchem na vydělaní stipuli kterou mám zavedenou v uchu,(špatně slyším)na mozku mám malé vydutě velikosti asi 3mm,nedělaji problém,mám jen obavy z narkózy,?co kdyby?jemi 63 let, Anna

Zdroj: diskuze Výduť na mozku léčba

Jaké jsou příznaky aneurysmamozku?

Menší aneurysma většinou nemají příznaky. Ale zvětšující se aneurysma může zapříčinit bolesti hlavy nebo lokalizovanou bolest. Jestli bude aneurysma velké, tak může vyvíjet tlak na normální mozkovou tkáň nebo na přilehlé nervy. Tento tlak může způsobovat potíže s viděním, necitlivostí nebo slabostí horních a dolních končetin, potíže s pamětí nebo řečí a záchvaty.

Zdroj: Výduť na mozku

Vyšetření po operaci aneurysma

V závislosti na typu léčby, jsou dva následující postupy:

  • Po chirurgickém vyříznutí se obvykle provádí pooperační angiogram mozku, aby se chirurg ujistil, že je aneurysma zcela odstraněno.
  • Pokud zákrok prováděl neurointerventionalista nebo neuroradiologista, tak se sleduje také angiogram, který se provádí až v době od 6 do 12 měsíců po zákroku, aby se lékař ujistil, že je aneurysma zablokováno. V některých případech, zvláště u větších výdutí, může být kontrolována léčba cívkou, aby se zjistilo, že aneurysma není dále nebezpečné.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem V 11 LETECH JSEM MĚLA ISCHEMICKOU MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dnes je mi 15 a už to budou 4 roky.
První rok po té jsem se zcela uzdravila, ochrnula jsem na celou pravou stranu a učila se zase chodit a pohybovat s rukou.Bylo vše skvělé.A doktoři koukali protože jsem na tom byla hodně špatně a šance na uzdravení byli opravdu malé.
Jenže po roce jse mi začla ruka třást a to i když jsem docházela na rehabilitace.
Nyní se to vše ještě víc zhoršilo a začla se třást i noha a víc kulhám.Doktorka má podezření na rozšiřování odumřelé tkáně a tak jdu na EEG.
Užívám prašky aspirin a cvičím ale stále se to horší.
Nevím co mam dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Prodělala jsi na svůj věk neobvykle vážné onemocnění mozku. Je téměř zázrak, že ses vyléčila. Tyto poruchy, které popisuješ, souvisí se změnami na mozku po prodělané nemoci. Výsledky vyšetření EEG napoví co je příčinou. Pro důkladnější odhalení struktury mozku je možné ještě provést magnetickou rezonanci. Co dělat dál? Musíš se spolehnout na své lékaře a co nejvíce cvičit v rámci různých rehabilitací. Vhodná je rehabilitace formou Vojtovy metody.

Zdroj: diskuze V 11 letech jsem měla Ischemickou mrtvici

Co se stane, když aneurysma krvácí?

Pokud aneurysma praskne, může dojít k prosakování do prostoru kolem něj do mozku, to se nazývá subarachnoidální krvácení. Jeho dopady pak závisí na množství krve, kterou aneurysma propustí.

  • Při prasknutí aneurysma může dojít k náhlé bolesti hlavy, která může trvat několik hodin až dnů.
  • Při prasknutí aneurysma může dojít k nevolnosti a zvracení.
  • Prasklé aneurysma může vyvolat ospalost nebo kóma.

Krvácením může dojít k poškození mozku, to se nazývá krvácivá cévní mozková příhoda, což může vést k:

  • ochabnutí nebo ochrnutí horní či dolní končetiny,
  • potížím s řečí,
  • problémům se zrakem,
  • záchvatům.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi OPERACE MOZKU PRASKLÁ CEVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den mam kamarádku praskla jí cevka v mozku v uterý ji čeká operace bojím se o ni nevím jaké nebezpečí muže operace přinést.Chtěla bych se zeptat jestli je někdo koho potkalo něco takového.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marková Hana.

Jaké nebezpečí hrozí kdyz praskne čeká v hlavě? Jak se to léčí děkují

Zdroj: diskuze Operace mozku prasklá cevka

Vyléčí se mozek po prasklém aneurysma?

Bohužel zatím neumíme vrátit škody vzniklé po prasknutí aneurysma, při kterém došlo ke krvácení a k poškození mozku. Dnešní léčba jen pomáhá předcházet dalšímu krvácení, které by mohlo způsobit větší poškození mozku a následně ochabnutí dalších tělesných funkcí. Pokud již krvácení způsobilo poškození mozku, pacienti mohou využít rehabilitační terapie k obnovení ochablých funkcí.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ CCA OPERACE ANEURYZMA MOZKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
na Vaši otázku by měl odpovědět odborník. Já osobně jsem po operaci aneuryzmatu mozku a operace trvala cca4hod. Skutečně záleží na velikosti a hlavně na umístění a dále na způsobu operace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Gajdziok,JUDr..

Děkuji za odpověď, operace se týkala mé manželky, velikost výdutě činila 8 x 12 mm, operace trvala skutečně 4 h, proběhla 7.6.2017 v pořádku, bez komplikací, propuštěna dne 16.6. 2017 domů. Děkuji lékařům za profesionální zákrok, jako i za příkladnou následnou péči celému personálu neurochirugie FN Ostrava.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Výduť na mozku a poškození mozku

Jakmile aneurysma krvácí, tak pravděpodobnost úmrtí je 30 až 40 % s další pravděpodobností na středně těžké až těžké poškození mozku, která je 20 až 35 %. Jen 15 až 30 % pacientů trpí jen mírnými potížemi nebo téměř žádnými. Pokud není aneurysma léčeno včas, tak může dojít k dalšímu krvácení v již zatáhnutém prasklém aneurysma. U 15 až 20 % pacientů může dojít k podráždění, které způsobuje únik krve ze zúžených krevních cév, což může vést k dalšímu poškození mozku. Mezi další problémy mohou být zahrnuty hydrocefalus, což je rozšířený prostor v mozku, který produkuje mozkomíšní mok, dále pak potíže s dýcháním, které vyžadují mechanický ventilátor, a také i infekce. Srdeční a plicní problémy mohou nastat v důsledku rozsáhlého poškození mozku, které může mít dopad na základní funkce těla.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem ANEURYSMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vyhledejte jiného neurologa a započněte s ním novou léčbu. Vnímejte to tak, že i lékař je člověk a může si vybrat koho bude a nebude léčit. S novým doktorem přijdou i nové metody a možná se vám podaří dosáhnout nějakého pokroku, který dříve nebyl možný.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Klimesova.

Dekuji za odpoved. Jak jsem psala , zijeme v Irsku a k novemu lekari se nedostaneme. Tady se rok ceka , nez vas nejaky odborny lekar vezme. Manzela operovali, az tyden po mozkove prihode.Proto se snazim najit nejake informace v Cesku a popripade s nim odlete tam .
Pekny vecer.

Zdroj: diskuze Aneurysma

Komplikace při léčbě aneurysma

Dokud není aneurysma bezpečně a úplně odstraněno, tak je zde riziko opakovaného krvácení a dalšího poškození mozku. Jestli jsou poškozeny i normální krevní cévy, tak to může také vést k většímu poškození mozku. To by mohlo způsobit ochabnutí nebo ochrnutí ruky nebo nohy, potíže s mluvením nebo porozuměním, ztráta zraku, zmatenost, ztráta paměti anebo záchvaty. Jsou zde rizika z anestezie, infekce, krvácení, poškození ledvin z X-ray barviva a dalších možných problémů. Všechna tato rizika je potřeba pečlivě zvážit při rozhodování o průběhu léčby. Pokud není aneurysma léčeno, tak se může zvětšovat nebo znovu krvácet.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi KREVNI USAZENINY A ACYPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

....mam na mysli krevni usazeniny v cevkach v mozku, kde se ucpe prokrvovani casti mozku a lide tomu rikaji mrtvice.
Acylpyrin ma schopnost ucpane cevky procistit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Flekova Zdeňka.

Nevím o tom nic,ale moc by mě to zajímalo.Mám totiž ateriosklerozu(je to ucpávání cév.Taťka mi zemřel na infarkt v 55letech.Jestli můžete poraďte.Moc děkuji Fleková Zdeňka

Zdroj: diskuze Krevni usazeniny a acypyrin

Krvácení aneurysma

Není známa přesná příčina proč dochází ke krvácení z aneurysma, ani kdy bude další krvácení. Zatím jsou známé jen rizikové faktory, které krvácení aneurysma přímo ovlivňují.

  1. Vysoký krevní tlak je hlavní příčinou subarachnoidálního krvácení. Zvedání těžkých břemen nebo namáhání může způsobit růst tlaku v mozku a může dojít k prasknutí aneurysma.
  2. Emoce, jako je nevolnost a vztek, mohou zvyšovat krevní tlak a to může také způsobit prasknutí aneurysma.
  3. Léky na ředění krve, pilulky na hubnutí, které fungují jako stimulanty a také škodlivé drogy jako je kokain, které způsobují prasknutí aneurysma.

Je mnoho faktorů, po kterých je pravděpodobné, že aneurysma bude krvácet. Mezi ně patří velikost, tvar a umístění a také příčiny, které způsobují aneurysma. Menší aneurysmata, která nemění svou velikost, mohou mít menší pravděpodobnost, že budou krvácet, než ta, která se zvětšují. Jakmile jednou aneurysma krvácí, je velká pravděpodobnost, že bude krvácet znovu. Proto se doporučuje co nejrychlejší léčba.

Zdroj: Výduť na mozku

Jak vzniká aneurysma

Lidé se obvykle nerodí s výdutí na mozku, většinou se vyvíjí během života a objevuje až po 40 roce věku. Aneurysma je rozvíjeno větvením tepen a vzniká vlivem neustálého krevného tlaku. Aneurysma se většinou zvětšují jen pomalu a tím jak se zvětšují slábne i jejich stěna. Aneurisma může být někdy spojeno i s jinými typy poruch krevních cév, jako je fibromuskulární dysplazie, mozková arteritida nebo arteriální direkce, ale jedná se o neobvyklé poruchy. Také se aneurysma může objevit jako vrozená vada, ale lidé s predispozicí k výduti se rodí jen velice zřídka. Některá aneurysma jsou způsobena v důsledku infekce, drog (amfetamin, kokain), které poškozují mozkové cévy. Aneurisma také může být následkem mozkového traumatu z nějaké nehody.

Zdroj: Výduť na mozku

Léčba mozkového aneurysma

Nejlepší léčba závisí na mnoha faktorech, včetně toho, zda je aneurysma již prasklé nebo ne. Prasklé aneurysma obvykle vyžaduje okamžitou léčbu, protože riziko opětovného krvácení zůstává poměrně vysoká. Doba léčby a možnosti léčby závisí na velikosti, umístění a tvaru výduti, stejně tak jako na zdravotním stavu pacienta. Není-li aneurysma prasklé, tak léčba závisí opět na velikosti, tvaru, umístění a symptomech. Každý faktor je důležitý a vyžaduje konzultaci s neurochirurgem a neurointerventistou nebo neuroradiologistou, kteří mají speciální dovednosti a školení v léčbě těchto typů výdutí.

Zdroj: Výduť na mozku

Kdo léčí aneurysmamozku

Každý pacient a každé aneurysma je jiné. Lékaři musí vyhodnotit rizikové faktory, které omezují léčbu a zvolit nejlepší metodu. Je také dobrá spolupráce s několika odborníky z této oblasti, správná volba léčby ba měla zahrnovat diskuzi s cerebrovaskulárním neurochirurgem, který se specializuje na chirurgické odstranění výdutí, neurochirurgem s endovaskulárními odbornými znalostmi a školeními anebo také i s neuroradiologistou, který se specializuje na méně invazivní léčbu mozkový výdutí. Tyto typy lékařských specialistů mají různé zkušenosti a odborné zázemí.

Zdroj: Výduť na mozku

Proč jsou tak rozsáhlé škody po prasknutí?

Protože aneurysmamozku může napáchat škody na mozkové tkáni a tím sníží funkci mozku. Vyšší škody obvykle souvisí s velkým množstvím vylité krve, kde je poškození způsobeno zvýšeným tlakem a otoky z krvácení přímo na mozkové tkáni, nebo z místního buněčného poškození mozkové tkáně z podráždění krve v prostoru mezi mozkem a lebkou. Krev také může dráždit a poškodit normální krevní cévy a způsobit jejich zúžení, čímž je přerušen normální průtok krve do zdravé mozkové tkáně a může způsobit ještě větší poškození mozku (cévní mozková příhoda).

Zdroj: Výduť na mozku


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP