Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ANGÍNA BEZ ANTIBIOTIK

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Spálová angína v těhotenství

Spálová angína v těhotenství nevede k žádnému bezprostřednímu ohrožení plodu, ale představuje samozřejmě určitou zátěž pro organismus matky a nutnost antibiotické léčby.

Zdroj: Spálová angína

Diskuze

V diskuzi ZASE ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rita.

Angína, chvíli klid a zase angína. Dlouho jsem nevěděla, co s tím. Pak mi na ORL poradili Bactoral. Z jeho účinku jsem nadšená. Angína se mi už nevrátila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zase angína

Spálová angína fotografie

Zde můžete vidět spálovou angínu.

Zdroj: Spálová angína

Diskuze

V diskuzi ANGÍNA BEZ ANTIBIOTIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Johana.

Angínu jsem dřív léčila jen antibiotiky, ale stejně se občas vrátila. Pak mi kolegyně řekla o Bactoralu. Ona ho má vyzkoušený a je spokojená. Zkusila jsem ho a nezbýbá mi než s ní souhlasit. Při prvních příznacích si nasadím léčbu Bactoralem a angíne se nerozjede. Zatím to vychází.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Angína bez antibiotik

Inkubační doba

Spálová angína se vyskytuje většinou u dětí ve věku od 3 měsíců do 3 let a poté nad 10 let. Inkubační doba u spálové angíny je asi 1–5 dní.

Zdroj: Spálová angína

Diskuze

V diskuzi ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monik.

Angínu jsme zahnali pomocí užívání Bactoralu. Působí i jako prevence, takže se angína znovu neobjevila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Angína

Typy anginy pectoris

  • Stabilní angina pectoris způsobuje relativně pravidelné záchvaty přicházející po zátěži, bolest na hrudi trvá pár minut.
  • Nestabilní angina pectoris je závažnější forma, která má zhoršující se průběh. Dochází k nárůstu četnosti záchvatů, prodloužení doby jejich trvání i k jejich vzniku v klidových podmínkách. Nestabilní angina pectoris způsobuje zúžení tepen, které má mnohem větší tendenci zablokovat průtok a přivodit tak srdeční infarkt.
  • Variační angina pectoris způsobuje náhlou bolest na hrudi z důvodu tepenných křečí. Tyto bolesti se objevují, i když je srdce v klidu, a to zejména v časných ranních hodinách. Jedná se o mimořádně vzácnou nemoc.

Zdroj: Angina pectoris

Diskuze

V diskuzi PRYČ S ANGÍNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

Angínu jsem měl během roku 3x. Bylo to dost nepříjemné. Pak mi kdosi poradil Bactoral. Je to prý i jako prevence. Zkusila jsem ho a s angínou je konec. Už se nevrátila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romi.

Angína a zase angína. Stopku jsem jí dala užíváním Bactoralu. A to už na delší dobu. Snad na hoooodně dlouho.

Zdroj: diskuze Pryč s angínou

Pití alkoholu po dobrání antibiotik

Po dobrání antibiotik už alkohol můžete. Alkohol by se neměl požívat během doby užívání antibiotik.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Poradna

V naší poradně s názvem ANGÍNA PECTORIS PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Bolest vlevo na hrudi nemusí způsobovat jen srdce, ale i kosterní svalstvo, které může být v napětí ze stresující situace, kterou prožíváte. S jistotou by vám to sdělil lékař internista. Doporučuji zastavit se na kardiologii a tam jim řekněte o své tíživé situaci. Když to nebude od srdce, tak vám lékař předepíše léky na uklidnění a ty vyřeší současné nepohodlí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Děkuji mnohokrát za odpověď.Přeji HEZKÝ VEČER.Jiřina

Zdroj: diskuze Angína pectoris příznaky

Nakažlivost a přenos

Spálová angína a spála přestane být infekční asi po třech dnech užívání antibiotik, u spály je inkubační doba (doba od nákazy do prvních projevů) běžně 1–3 dny, maximálně se udává jeden týden. Předškoláci jsou vůči virům mnohem méně odolní než jejich starší sourozenci či rodiče. Jejich imunitní systém totiž ještě není zcela zralý a má tedy i nižší schopnost bránit se neustálým atakům virů, kterým se dobře daří právě při venkovních teplotách lehce nad nulou. Pobytem v kolektivu pak naše děti nesdílí se svými kamarády jen hračky a hezké zážitky, ale také různé zákeřné původce onemocnění. Stačí jedno nemocné dítě a viry a bacily se ve školkové třídě (většinou ještě přetopené) šíří jako lavina. Tak se nezřídka stává, že mnoho dětí první pololetí střídavě do školky chodí a marodí.

Zdroj: Spálová angína

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE, MYKOPLASMATICKÉ VIRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Čiháková.

Mohu synovi 17 let-- při opakujícím se nakažení Chlamydiemi a myko-plasmatickými viry k léčbě antibiotik nasadit Wobenzim ? Kolik tablet a jak časový odstup k braní antibiotik.
děkuji Čiháková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Wobenzim je velice dobrý na podporu iminity a můžete brát i k jiným lékům tady i antibiotikum.Je velice přínosný k uvedené nákaze. Někdy jde jen o vysokou cenu kdy si ho lidé nedopřejí. Renata Allohová

Zdroj: diskuze Chlamydie, Mykoplasmatické viry

Antibiotika na angínu

Zánět krčních mandlí jinak zvaný jako tonzilitida nebo angína může být způsoben bakteriemi, viry, ale i mykózami. Obvykle se člověk nakazí prostřednictvím kapének. Na léčbu angíny se v případě jejího bakteriálního původu používají antibiotika.

Mezi příznaky angíny patří bolest v krku, problematické polykání, chrapot, kašel, otok mandlí, bolest hlavy, horečka, někdy zvracení. Pokud se angína nezačne včas léčit, tak může zasáhnout také ledviny, srdce a klouby.

Jak již zde bylo zmíněno, angína se léčí antibiotiky jen v případě, že ji způsobí bakterie streptokoka. Antibiotika na angínu nemusí vždy zabrat. Nefungují, když je angína způsobená viry, nebo mykózami, problém také může být v tom, že pokud je člověk antibiotiky léčen častěji, tak se streptokok v těle člověka stává vůči antibiotikům imunní a angína se stále vrací v podobách jak akutních, tak chronických zánětů krčních mandlí. Pacient se tedy uzdraví, ale protože antibiotika bakterie v těle zcela nezabily, tak se nemoc znovu a znovu vrací. Pokud by nastala taková situace, tak obvykle lékař pacientovi doporučí odstranění krčních mandlí.

Lékaři obvykle na angínu předepíší Pencilin V (pokud je ale pacient na penicilin alergický, bývá nahrazen Erythromycinem). Výhodou těchto antibiotik je, že začínají působit velmi rychle, obvykle do 24 hodin.

U antibiotik na angínu platí nutnost dodržovat pravidelný interval braní léků a dobrání celé předepsané dávky antibiotik. Pokud by někdo skončil s braním léků dříve s pocitem, že je už zdravý, tak si koleduje o rychlý návrat nemoci.

V některých případech je jistě lepší než začít léčbu angíny hned antibiotiky, které bohužel snižují imunitu jedince, přistoupit k jiným prostředkům. Doporučuje se například Streptokill, který imunitu neničí a navíc pomáhá zlepšovat svat mandlí. Streptokill by měl být využíván už v okamžiku, kdy člověk ucítí první škrábání v krku.

Druhy antibiotik na angínu (přehled v tabulce: druhy antibiotických látek léčící streptokoky)

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpy.

Jak se zbavit angíny? Zkuste jako já Bactoral a bude mít po starostech.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Angína

Angína

Tak, jak to popisujete, se projevuje angína. Angína je bakteriální onemocnění a vzniká nejčastěji přemnožením některého koka. Projevuje se typicky rychlým nástupem tepavé bolesti v krku. Na sliznici v krku se vytvoří bílé tečky nebo bílé čárky, až jako by to byly bílé měsíčky. Tyto bílé měsíčky v krku jsou plné hnisu – produkt našeho imunitního systému. Právě v  místech výskytu bílých teček v krku došlo k přemnožení nechtěných bakterií. Tělo nám tento fakt dává najevo zduřením krčních mandlí a bolestí, která sílí při polykání.
 

Zdroj: Bílé tečky v krku

Diskuze

V diskuzi OPAKOVANÁ ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Bactoral mě neuvěřitelně rychle a účinně zbavil opakovaných angín. Poradily mi ho v lékárně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opakovaná angína

RIFAMYCINY

Účinná antibiotická látka: RIFAXIMIN

Obchodní název antibiotik: Normix

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu střevních infekcí a jaterní encefalopatie.

Dávkování antibiotik: perorálně 200 mg za 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození jater

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také RIFAMYCIN, RIFAMPICIN (obchodní název antibiotik Arficin nebo Rifampicin) a RIFABUTIN (obchodní název antibiotik Mycobutin). Tyto antibiotické látky se používají na léčbu tuberkulózy a dalších infekcí způsobených grampozitivními bakteriemi. Nežádoucím účinkem způsobeným těmito látkami může být závažné poškození jater.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danule.

Probiotika mi už delší dobu pomáhají, při užívání antibiotik. JEdnu dobu jsem měla při užívání antibiotik střevní potíže. V lékárně mi doporučili Probiolact. Během dvou dnů bylo vše v pořádku. Od té doby si ke každým antibiotikám kupuji i Probiotika.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Léčba spálové angíny u dětí

Stejně jako u spály je nezbytná návštěva lékaře, který pacienta prohlédne. Před zahájením léčby se ve většině případů provádí výtěr z hltanu. Účinnou léčbou je při spálové angíně podávání penicilinu. Obtíže po podání antibiotik většinou ustupují do dvou dnů. Penicilin se podává po dobu 10 dnů. Někdy se používají jiné druhy antibiotik, a to především u pacientů s alergií na penicilínová antibiotika. Dále se podávají léky na snížení horečky. Při léčbě je nutné dodržovat klid na lůžku a dostatečný pitný režim. Po ukončení léčby se doporučuje rekonvalescence minimálně v délce jednoho týdne. Angína se nejčastěji objevuje u malých dětí a u lidí s oslabenou imunitou. Jestliže se toto onemocnění často opakuje, může lékař doporučit chirurgické odstranění krčních mandlí. Očkování v tomto případě není možné. V dnešní době se četnost výskytu spály spíše snižuje, úmrtí na něj nebylo v ČR v posledních letech zaznamenáno.

Zdroj: Jak zvládnout spálovou angínu u dětí

Diskuze

V diskuzi OPAKOVANÁ ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Moc děkuji všem za tip na Bactoral. Angínu jsem měl několikrát ročně. od doby, co Bactoral preventivně cucám, jsem angínu nedostal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opakovaná angína

AMFENIKOLY

Účinná antibiotická látka: CHLORAMFENIKOL

Obchodní název antibiotik: Chloramphenicol

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišního tyfu a hemofilní meningitidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: nausea, rozvoj aplastické anémie, zvracení

Do této skupiny antibiotik patří také AZIDAMFENIKOL, FLORFENIKOL, THIAMFENIKOL. Tato antibiotika se využívají k léčbě salmonelózy, meningokokových a pneumokokových infekcích. I tato antibiotika mohou ale vyvolat nežádoucí účinky v organismu a to zvracení, rozvoj aplastické anémie a nauseu.

Zdroj: Seznam antibiotik

Jiné příčiny anginy pectoris

Angina pectoris může být zhoršena jinými chorobami:

  • trvale rychlým srdečním tepem;
  • anémií (chudokrevnost);
  • onemocněním srdeční chlopně;
  • zesílením srdečního svalu (hypertrofie), které je způsobeno vysokým krevním tlakem;
  • abnormálně vysokým tlakem na pravé straně srdce zapříčiněným plicním onemocněním.

Ve velmi vzácných případech může dojít ke křeči věnčité tepny způsobené tukovými usazeninami. Dalším druhem onemocnění, které má podobné příznaky jako angina pecoris, je astma. Astmatický záchvat je rovněž vyvolán cvičením, zátěží. Rozpoznat příznaky astmatu však není těžké, projevuje se dušností a takzvaným pískotem.

Zdroj: Angina pectoris

Spálová angína u dospělých

Spálový bacil se u dospělých projevuje jako akutní zánět krčních mandlí, který má nejčastěji bakteriální, virový nebo, ve výjimečném případě, mykotický původ. Mezi další příznaky patří spálová vyrážka, která následuje zakrátko za klasickými příznaky angíny. Přenáší se hlavně kapénkovou infekcí. I člověk bez potíží může být nosičem. Očkování proti ní není možné. Spálová angína se u dospělých nemusí projevit, přesto se jedinec stává nosičem onemocnění. Obecně platí, že průběh onemocnění je u dospělých dramatičtější než u dětí. Komplikací může být revmatická horečka s latencí 10–20 dní, pankarditida, artritida, erythema anulare, chorea minor, akutní poststreptokoková glomerulonefritida a hematurie 6–10 dní po infekci.

Zdroj: Spálová angína

Shrnutí výhod a nevýhod antibiotických léčiv

Výhody antibiotik

Nevýhody antibiotik

Působí rychle

Jsou na předpis

Působí i preventivně

Mohou být toxické

Jsou jasně zaměřené na problémové mikroorganismy

Mají řadu vedlejších účinků

Při častém užívání nemusí zabírat

Zdroj: Antibiotika

Jak dlouho působí antibiotika na antikoncepci

Při užívání antibiotik dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v daném menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (například kondom). Po dobrání antibiotik není ve většině případů nutné používat jinou metodu kontracepce, účinek antibiotik na antikoncepci by neměl být snížen.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Léčba

Herpetická angína se léčí pouze symptomaticky, tedy její typické příznaky a projevy se potlačují místní léčbou. Dále se doporučuje klid na lůžku, symptomatická léčba zmírňující příznaky – léky na tlumení bolesti, léky snižující teplotu atd. Dále je vhodné používat kloktadla, která uleví od bolesti krku a pomohou rychleji zhojit a zregenerovat postižené sliznice. Ke zhojení dochází do cca 14 dní. U těžších, nelepšících se případů se nasazují antivirotika, např. acyklovir (Zovirax). Při bakteriální superinfekci je nutné podávat antibiotika. Nemoc trvá asi 5 až 7 dní. Používají se také antipyretika (léky na snížení horečky). Je rovněž podstatné, aby nemocná osoba měla dostatečný příjem tekutin, což ostatně platí pro většinu onemocnění, a herpetická angína zde není výjimkou.

Zdroj: Herpetická angína


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP