Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ANGIONEUROTICKY EDEM

OBSAH

Angioedém foto

Zde můžete vidět, jak vypadá angioedém.

Zdroj: Angioneurotický edém

Poradna

V naší poradně s názvem ANGIONEUROTICKÝ EDEM DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Dobrý den, po týdenní léčbě Cotrimoxazolem pro infekci moč. cest a dýchacích cest , dle kultivace, dnes náhle ohraničený otok horního rtu. Domnívám se, že se jedná o Quinckeho edem. Vzal jsem 1 tabl.Zodac/10mg/ , studené obklady. Asi po šesti hodinách je stav lepší jen nepatrně. Dechové obtíže nejsou. Prosím o sdělení, jaké jsou další možnosti léčby doma/ kromě hydrokortisonu./ Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Quinckeho edém nevyžaduje žádnou zvláštní léčbu. Sám totiž do týdne zmizí - spkaskne. Určitě by ale bylo vhodné, kdyby váš stav zhodnotil lékař, který vám předepsal lék Clotrimoxazol. Také by bylo vhodné se ujistit, že se jedná o quinckeho edém. Fotografie, na kterých je vidět quinckeho edém jsou tady www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Angioneurotický edem dotaz

Kopřivka a angioedém

Průvodním znakem angioedému může být vyrážka podobná kopřivce, která na rozdíl od kopřivky nesvědí, kůže je pouze načervenalá. Onemocnění angioedémem vyvolává erupci pupenů na kůži podobných kopřivce, avšak doprovázených rozsáhlejšími okrsky otoků v různých částech těla.

Zde můžete vidět, jak vypadá kopřivka u angioedému.

Zdroj: Angioneurotický edém

Angioneurotický edém

Angioneurotický edém trvá déle než kopřivka, ale otok by měl zmizet do 24 hodin. Vzácně se může objevit na krku, jazyku nebo plicích, čímž zablokuje dýchací cesty a způsobí potíže s dýcháním, které mohou ohrozit váš život.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi OTOK HORNÍHO RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den,již dlouhou dobu bojuji s problémem který začne brněním horního rtu a následně přijde otok tváře pod oky.Nemám jiné příznaky předtím a alergolog mi testy nezjistil žádnou alergii.Už 4 roky si hlídám stravu,zapisuji a stejně se to zničeho nic objeví.A tak s otokem chodím k lékaři,sedím v čekárně až na mě příjde řada,lékař mi předepíše dithiaden po kterém to do týdne odezní a samozřejmě nemohu chodit do práce.První dva roky se to objevilo na jaře,teď třeba i 5x do roka.Nikdo mi nedokázal zdělit příčinu.Máte taky někdo takový problém a jak léčíte?Díky Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

může to být Qinkeho edém..... calcium šumivé nebo tablety

Zdroj: diskuze Otok horního rtu

Angioneurotický edém

Jde o zvýšení permeability kapilár účinkem různých toxinů (bodnutí hmyzem), při sepsi, šoku, inhalaci dráždivých látek v plicích a podobně.

Rozlišují se tři typy:

  • edém na podkladě IgE zprostředkované reakce u alergií,
  • angioedémy,
  • vzácný edém na podkladě hereditárního nebo získaného defektu inhibitoru C1 proteinu.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem RET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

Dobrý den.Dne 9.4.jsem dávala dotaz na problém rtů.Problémy přetrvávájí.Byla jsem na odběr vzorku ze sliznice,kde mi napsali předběžný nález intracelulární edém.Na povrchu je mírná parakeratoza atd.Už to trvá půl roku a léčby jsem se nedočkala.Opravdu je to nepříjemné poradíte mi jak se toho zbavit a zároveň ulevit těm rtům děkují Vám za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyřešení tohoto problému přes internet nebude možné. Budete muset spolupracovat s kožním lékařem, který bude mít zájem nalézt příčinu otoku vašich rtů. Za otok může nějaký zánět a nebo také nově se rozvíjející psoriáza (lupénka). Vyhledejte ochotného kožního lékaře a požádejte ho o pomoc. Léčba nebude jednoduchá a bude potřeba vyzkoušet několik léčebných postupů

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ret

Jak se diagnostikuje kopřivka a angioneurotický edém?

Lékař vám bude klást mnoho otázek, aby mohl objevit možnou příčinu tohoto onemocnění. Neexistují totiž žádné speciální testy na kopřivku nebo související otok angioneurotického edému. Výsledek závisí na důkladném vyšetření vašeho zdravotního stavu lékařem a také na kožních testech dermatologa (provádějí se k určení alergických látek).

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem VÝHŘEZ PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu co dál, Bolesti zad mě provázejí už řadu let, loni v červenci se problémy začaly zhoršovat a rozhodla jsem se navštívit lékaře, který po vyšetření usoudil, že se jedná o výhřez a poslal mě na MR. Než došlo k vyšetření můj stav se zhoršil, po kýchnutí nemohla jsem se hýbat, chodit, ale postupně se toto zlepšovalo( díky kapačkám). Pak následovala MR v 11/2015:
L3/4 minimální cirkulární protruze disku do 2mm
L4/5 anulární trhlina disku foraminálně vlevo-tvorba fokální protruze disku foraminálně vlevlo do 3mm- není útlak kořene L4 vlevo
L5/S1 objemná sekvestrace disku s kaudální propagací preforaminálně vlevo - velikost sekvestru asi 18x12x12mm komprese kořene S1 vlevo v lat. recesu
Paraspinální svalstvo prosáklé v okolí L3-S1 - edém z přetížení vs. Mícha beze změny signálu či fixace.
Chodila jsem pak na rehabilitace a stav se celkem zlepšil (menší bolesti levé nohy přetrvávaly stále), lékař z neurochirurgie řekl, že když jsem zlepšená, operace zatím není nutná a indikace k ní je při vrácení potíží.
No a před 10dny se výhřez zase ozval, nemohla jsem vůbec chodit bez opory, bolesti. Mám zase kapačky a stav se zase začíná zlepšovat. V pondělí jdu zase k neurochirurgovi.
Všichni kolem mi říkají, že bych měla jít na operaci, když se mi to vrátilo, ale mi se tedy moc nechce, když potíže zase začínají ustupovat.
Děkuji za odpověď. K.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Operace vyhřezlé ploténky je dneska prováděna jako rutina a není zvlášť náročná ani nebezpečná. Přínosy, úspěšně operace jsou obrovské, zejména v kvalitě dalšího života. Nebojte se a dohodněte se svým lékařem na termínu. Jinak se vám to bude vracet a vždy to bude otravovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Výhřez ploténky

Angioedém léčba

Léčebně se u angioedému podávají kortikoidy, v urgentních, život ohrožujících stavech se podává koncentrát inhibitoru. Profylakticky poté anabolika stimulující jeho syntézu. Obecně a velmi zjednodušeně lze říct, že se podávají antihistaminika, kortikoidy a adrenalin. Pokud se pacient dusí, tedy v akutním stadiu, je nutná umělá plicní ventilace.

Zdroj: Angioneurotický edém

Angioedém příčiny

Příčinou angioedému je ve většině případů alergická reakce na pyl nebo potraviny, jakou jsou vajíčka, oříšky, čokoláda, mléko, mořské plody, ovoce, zelenina, dále na léky, štípnutí hmyzem, na hadí jed, různé chemikálie, barvy, laky, na chlad, na sluneční záření, ale i na emocionální stres. Nezanedbatelné jsou rovněž genetické příčiny.

Angioedém je kožní onemocnění s otokem v podkoží. Příčinou otoku je vazodilatace a zvýšená permeabilita cév.

Zdroj: Angioneurotický edém

Jak se léčí kopřivka a angioneurotický edém?

Nejlepší léčbou kopřivky a angioneurotického edému je identifikace příčin a jejich odstranění. Obvykle vám lékař předepíše antihistaminika, aby se vám co nejrychleji ulevilo. Pravidelné užívání antihistaminik omezuje příznaky kopřivky. Chronická kopřivka se dokonce léčí pomocí antihistaminik nebo pomocí jejich kombinace s dalšími léky. Pokud antihistaminika neposkytují úlevu, předepisují se perorální kortikosteroidy. U těžkých případů kopřivky nebo angioneurotického edému se užívají adrenalinové injekce nebo kortizonové léky.

Zdroj: Kopřivka

Co způsobuje kopřivku a angioneurotický edém?

Forma kopřivky a angioneurotického edému reaguje na histamin a těsnost krevní plazmy z malých cév v kůži. Histamin je vylučován z buněk podél cév pokožky. Uvolnění histaminu způsobuje alergická reakce, chemikálie v některých potravinách nebo léky. Tvorba kopřivky se nedá zjistit.

Akutní kopřivka

Kopřivka trvající méně než šest týdnů. Nejčastějšími příčinami jsou některé potraviny, léky nebo injekce, bodnutí hmyzem nebo i některá vnitřní onemocnění. Zapomenout nemůžeme také na potravinářská barviva a konzervační prostředky. Potravinami nezřídka vyvolávajícími kopřivku jsou ořechy, čokoláda, ryby, rajčata, vejce, čerstvé jahody a mléko. Čerstvé potraviny způsobují kopřivku častěji než vařené. Mezi léky způsobujícími kopřivku a angioneurotický edém můžeme uvést aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky (například Ibuprofen), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti bolesti (Kodein).

Chronická kopřivka a angioneurotický edém

Rozpoznat příčiny tohoto typu kopřivky je obtížnější než u akutní kopřivky. Pro většinu lidí s chronickou kopřivkou je dokonce někdy nemožné dané příčiny určit. Příznaky zahrnují bolesti svalů, dušnost, zvracení a průjem. Chronická kopřivka a angioneurotický edém mohou narušit i vnitřní orgány – plíce, svaly a gastrointestinální trakt.

Fyzikální kopřivka

Kopřivka způsobená fyzickou stimulací kůže, to znamená chladem, teplem, pobytem na slunci, vibracemi, tlakem, pocením a cvičením. Kopřivka se objevuje právě na podrážděné kůži, jen zřídka se vyskytne jinde. Většinou se objeví téměř za hodinu od vystavení se fyzické stimulaci.

Dermografismus

Jedná se o formu kopřivky, která se tvoří po hlazení nebo poškrábání pokožky. Tato vyrážka se může objevit spolu s jinými formami kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Co je angioedém

Angioedém je otok vznikající na různých místech organismu – může se jednat o podkoží obličeje, sliznice dýchacího a trávicího traktu – a způsobující obtíže podle postiženého místa. Angioedém může vyvolat život ohrožující komplikace, jako je otok hrtanu s následným udušením nebo otok sliznice střeva a následná střevní obstrukce. Jde o dobře ohraničený lokalizovaný otok hlubších vrstev kůže a podkoží, případně sliznice střev či dýchacího traktu. Angioedém obvykle vzniká na alergickém podkladě. Angioedém se může vyvinout u pacientů přecitlivělých na ACE inhibitory. Získaný angioedém vzniká na základě infekce či imunopatologických stavů.

Zdroj: Angioneurotický edém

Hereditární angioedém

Hereditární angioedém, jeho zkratka je HEA, je geneticky podmíněné onemocnění imunitního systému s autosomálně dominantní dědičností. Nejedná se o klasickou imunodeficienci, kdy by byl postižený jedinec vystaven vyššímu riziku infekčního onemocnění, ale jde o genetickou chorobu imunitního systému, kdy mutace v genu pro jednu z komponent imunitního systému svého nositele poškozuje. Navenek se onemocnění projevuje otoky podkoží a sliznic. Nebezpečné mohou být otoky sliznic respiračního traktu, postižení sliznic trávicího traktu se může projevit zažívacími obtížemi, u postižení sliznice močového traktu hrozí retence moči. Při postižení sliznic mohou vznikat pestré příznaky napodobující řadu vnitřních chorob. Onemocnění má pozdější nástup, někdy se objeví až v dospělém věku.

Zde můžete vidět, jak vypadá hereditární angioedém.

Zdroj: Angioneurotický edém

Otok

Když ledviny selhávají, nadbytečná tekutina se hromadí v těle a může vést k onemocnění známému jako edém. Edém je otok rukou, kotníků, nohou, nebo obličeje zejména kolem očí při probuzení – ranní vaky pod očima . Tekutina se také může shromažďovat v plicích, což může způsobit dušnost.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Domácí péče o edém

  • Udržujte oteklou část ve zvýšené poloze.
  • Snižte příjem soli.
  • Vyvarujte se náhlým změnám teplot.

Zdroj: Babské rady na otoky

Léčba

Pokud není odstraněna příčina, edém progreduje, přibývá hemoragií a v konečném stadiu nastává těžké poškození zraku, hrozí slepota. Prvotní je odstranění příčiny vzniku papiledému.

Zdroj: Papiledém

Nežádoucí vedlejší účinky chondroitin sulfátu

Může způsobovat nevolnost, zácpu, vzácně jsou vidět i alergické reakce, ztráta vlasů, kotníkový edém anebo zadržování vody v ledvinách či srdeční selhání.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Kardiální otok

Etiopatogeneticky jde o venostatický edém. Příčinou je selhávání srdce jako pumpy, jehož následkem je zvýšení hydrostatického tlaku na venózním konci kapiláry. Vzroste tak filtrace vody z kapiláry do tkáně a klesne zpětná resorpce. Tekutina uniká do intersticia (vmezeřená tkáň orgánu) tak dlouho, dokud se hydrostatické tlaky nevyrovnají. Snížením objemu intravaskulárního řečiště je přes baroreceptory aktivována smyčka R-A-A, která způsobí zadržování vody.

Klinický obraz

U pravostranného srdečního selhání je základním projevem vznik perimaleolárních symetrických otoků (u stojících či sedících pacientů, u ležících jsou oteklé zádové oblasti a genitál), které se šíří vzhůru. Dále zvýšená náplň krčních žil až s pulzací, hepatojugulární reflux, hepatomegalie, splenomegalie a ascites.

U levostranného srdečního selhávání je to pak edém plic (nejprve intersticiální, překročí-li hydrostatický tlak tekutiny tlak alveolárního vzduchu, vzniká edém alveolární).

Diagnostika

Základem je ECHO. Změny jsou viditelné i na RTG (plicní edém) či EKG.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP