Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ANKYLOZUJÍCÍ SPONDYLITIDA NEJNOVĚJŠÍ STUDIE

OBSAH

Ankylozující spondylitida – Bechtěrevova choroba

Bechtěrevova nemoc (ankylozující spondylitida, lat. morbus Bechterevi) je chronické zánětlivé onemocnění především páteřních obratlů postihující až 1 % populace. Její přesná příčina zůstává stále nejasná. Již dlouho je však známa souvislost, která existuje mezi výskytem nemoci a přítomností antigenu HLA-B27. HLA antigeny jsou molekuly na povrchu buněk, podle nichž imunitní systém rozeznává vlastní buňky od cizích. Nejrůznějších HLA antigenů existuje velké množství a antigen HLA-B27 se vyskytuje přibližně u 7 % obyvatel České republiky. U bechtěreviků jej lze prokázat až v 90 % případů. U osob s antigenem HLA-B27 je pravděpodobnost onemocnění až 300x vyšší oproti osobám, jež tento antigen nevlastní. Přítomnost antigenu HLA-B27 však ještě neznamená, že budete Bechtěrevovou nemocí postiženi, jedná se pouze o zvýšené riziko.

Zdroj: Bechtěrevova choroba

Poradna

V naší poradně s názvem RIVOTRIL - RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viola Ryšavá.

Dobrý den, již několik let nespím, z paní doktorkou jsme zkoušely troje prašky na spaní a do měsíce jsem jich za noc brala i 5, tak jsem skončila na 2x2mg Rivotrilu na spaní a docela mi pomáhá. Budu ho prý brát doživotně. Dočetla jsem se že benzodiazepany mohou způsobit rakovinu, je to možné ?
Děkuji za odpověd zdraví Ryšavá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Karcinogenita benzodiazepinů je stále nejasná. Zabývala se tím jedna studie z roku 2015, která zjistila, že právě klonazepam (Rivotril) byl spojen s nejvyšším rizikem rakoviny, přičemž nejvíce byl rakovinou postižen mozek. Méně pak se vyskytovaly kolorektální karcinomy a rakovina plic. Studie také zjistila, že ze všech benzodiazepinů má nejnižší vliv na vznik rakoviny diazepam, chlordiazepoxid, medazepam, nitrazepam a oxazepam, což by mohly být bezpečnější varianty pro dlouhodobé užívání.
Studie je k dispozici v digitální podobě zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rivotril - rakovina

Biologická léčba ankylozující spondylitidy

Biologická léčba těmito léky dokáže potlačit přehnanou a nenormální reakci imunitního systému, avšak činí tak cíleně na základě detailních poznatků o spouštěčích a průběhu imunitní reakce. Proto mají tyto léky výrazně menší nežádoucí účinky než klasické imunosupresivní léky. Biologická léčba je nejnovější a v současné době se mohutně rozvíjí. Na základě detailního poznání imunitních mechanismů na molekulární úrovni je možné vyvinout léky, které působí cíleně proti určitým látkám způsobujícím zánět. To potlačuje projevy a postup onemocnění, vrací pacienta do normálního pracovního i společenského života bez bolesti a zároveň minimalizuje nežádoucí účinky obvyklé u méně specifických imunosupresivních léků. Je určena pacientům, jež splňují kritéria pro zahájení biologické léčby.

Zdroj: Bechtěrevova choroba

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A KÁVA BEZ KOFEINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Je možné pít kávu bez kofeinu při zvýšené kyselině močové ?
Nebo obsahuje stejně vysoké množství purinů jako běžná káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kávu je možné pít bez problémů i při dně. Podle jedné americké studie, která probíhala na 14 tisících lidech, se zjistilo, že káva dokonce snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Vysoké hladiny kyseliny močové způsobují dnu. Podle této studie byly účinky podobné pro kávu s i bez kofeinu. Bezpečné množství kávy při dně jsou 3 šálky za den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů

Použití

Tomanol se používal na léčení těchto nemocí a stavů:

  • akutní revmatizmus;
  • progresivní chronická polyartritida - myalgie;
  • ankylozující spondylartritida - artróza;
  • degenerativní reumatizmus;
  • bolesti zad;
  • scapulo-humerální periartritida;
  • tenosynovitida a bursitida;
  • iritida a reumatická iridocyklitida.

Zdroj: Lék Tomanol

Diskuze

V diskuzi IVERMECTIN PRO LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Böhmová.

Dobrý den, velmi mě zaujala provedená studie na léčbu lékem Evermektin pro lidi. Pokud by bylo možno se ještě do studie přidat v případě onemocnění Covidem 19, i v roce 2021, nebo 2022, ráda bych tak učinila. Ještě jsem nemoc neprodělala. Mám 57 let, jsem 4 roky po rakovině střeva a mám Chopn III. stupně. Pakliže by nebylo možno se do studie přidat, nemůžete alespoň poradit, zda je možné v případě nutnosti si nasadit k léčbě Ivermektin pro ptáky v daném dávkování pro člověka dle Košického protokolu? Dekuji velmi za případnou reakci. Humánní Ivermektin nelze vůbec sehnat a i na hranicích je zabavován. Přeji vše dobře, Dekuji, Böhmová, Ostrava j.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomas.

Ivermectin můžete koupit na Aliexpressu.

Zdroj: diskuze Ivermectin pro lidi

Účastníci studie

Během studie [1] byla bolest dokumentována pomocí numerické hodnotící škály (NRS) a byla prováděna před a přímo po každé radiační terapii a také po dobu sledování 24 měsíců.

Střední věk pacientů byl 56 let.

  • 30 % mužů,
  • 70 % žen.

Zdroj: Ozařování paty

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava.

Je vhodné užívat kořen pampelišky, při rakoně prostaty, když je nasazena hormonální léčba? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V roce 2019 samostatná studie zjistila, že kořen pampelišky a extrakt z citronové trávy mohou zvýšit účinnost chemoterapie při zabíjení buněk rakoviny prostaty u myší, ale studie se nezabývala tím, zda byly účinné při zastavení recidivy nádorů.
Lidské klinické studie extraktu z kořene pampelišky jako léčby rakoviny byly schváleny, ale nepodařilo se jim získat dostatek pacientů, aby byly tyto účinky potvrzeny i u lidí.
Píšete o hormonální léčbě, která snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteron. Kořen pampelišky nijak neovlivňuje hladiny testosteronu. Z tohoto pohledu by neměl být problém při společném užívání. Doporučuji konzultovat doplňkovou léčbu s lékařem, aby mohl sledovat případné negativní dopady na probíhající léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky proti rakovině

Kdy je lepší injekce než mast

Ketazon mast již na našem trhu není dostupná. Alternativou tohoto produktu je Ketonal. Bohužel nejde o volně prodejný léčivý přípravek. S lékařským předpisem je k dostání jako krém s 5 % účinné látky. Lékař vám může předepsat i Ketonal čípky, tablety, retardované tablety, tobolky či injekční roztok.

Ketonal 5% krém patří do skupiny léků, kterým se říká nesteroidní antirevmatika, antiflogistika. Má protizánětlivé účinky a zmírňuje bolest. Ketonal 5% krém se používá k lokální (místní) krátkodobé léčbě bolestivých poúrazových stavů (vymknutí, podvrknutí kloubů, zhmoždění měkkých tkání, namožení svalů). Dále pak při léčbě onemocnění revmatického původu (kloubní revmatismus i revmatická onemocnění měkkých tkání) a bolestivých šlachových onemocnění (záněty šlach). Přípravek mohou používat dospělí a mladiství od 15 let.

Naneste Ketonal 5% krém na postiženou pokožku dvakrát denně a jemně vetřete. Pokud se krém nenanáší na ruce, je třeba ruce po nanesení krému na jinou oblast důkladně po dobu několika minut omývat. Po nanesení krému nepřekrývejte ošetřené místo neprodyšným obvazem. Vystavíte-li oblasti léčené přípravkem Ketonal slunečnímu záření (i za polojasného či mírně podmračeného počasí) nebo ultrafialovému záření, může dojít k potenciálně závažné kožní reakci (fotosenzitizace). Je tedy nutné v průběhu léčby a 2 týdny po ní chránit léčené oblasti volným oděvem.

Ketonal mast se používá na:

  • zmírnění bolesti (má protizánětlivé účinky);
  • krátkodobou léčbu lehčích poúrazových stavů, jako je zhmoždění či vymknutí;
  • na léčbu revmatoidních onemocnění (ale jen na doporučení lékaře).
  • Injekční přípravek se používá u těchto onemocnění a stavů:
  • revmatoidní artritida (zánětlivé onemocnění kloubů);
  • ankylozující spondylitida – Bechtěrevova nemoc, psoriatická a reaktivní artritida (zánětlivá revmatická onemocnění postihující zejména páteř a velké klouby, u psoriatické artritidy doprovázená kožním postižením psoriázou, u reaktivních artritid vznikající v návaznosti na postižení trávicího nebo močového systému nebo po infekcích horních cest dýchacích);
  • dna, pseudodna (onemocnění kloubů zapříčiněné poruchou látkové výměny a vylučování kyseliny močové);
  • artrózy (degenerativní onemocnění kloubů).

Zdroj: Injekce Ketazon

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.

Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Snižuje zázvor tlak?

Vědecká analýza naznačila, že konzumace zázvoru může snížit systolický BP (MD: -6,36 mmHg, 95% interval spolehlivosti [-11,27, -1,46]; I2 = 89,8 %; P = 0,011) a diastolický BP (MD: -2,12 mmHg, 95% interval spolehlivosti [-3,92, -0,31]; I2 = 73,4 %; P = 0,002).

Když byly studie kategorizovány na základě průměrného věku účastníků, dávkování zázvoru a délky intervence, systolický BP a diastolický BP byly významně sníženy pouze v podskupině studií s průměrným věkem ≤50 let, délkou sledování ≤8 týdnů a dávkami zázvoru ≥3 g/d. Zjištění tedy odhalila, že konzumace zázvoru má příznivé účinky na BP. Před potvrzením konečných závěrů jsou však nutné další studie. [1]

Zdroj: Vliv zázvoru na krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý deň, chcela by som užívať moringu na podporu organizmu po operacii/ TEP kolena. Užívam Walfarin5 mg. Je to bezpečné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Moringa a Warfarin se nijak neovlivňují. V minulosti proběhla studie, která sledovala 130 tisíc pacientů, kteří užívali moringu a Warfarin a nezjistila žádné interakce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mandle

Léčba rakoviny prostaty saunou

Nerandomizovaná studie k určení použití infračerveného záření pro léčbu rakoviny prostaty, 4 účastníci.

Datum zahájení studie: leden 2006

Skutečné datum primárního dokončení: únor 2008

Záření: Dálkové infračervené záření (5 μm až 20 μm vlnové délky) po dobu 30 až 40 minut při každém ošetření.

Primární výsledková opatření: Primárním koncovým bodem je stanovení terapeutických účinků infračerveného záření na rakovinu prostaty. [Časový rámec: 2 roky a 6 měsíců]

Opatření sekundárního výsledku: Sekundárním koncovým bodem studie je zhodnocení terapeutických účinků infračerveného záření na jiné typy rakoviny (močový měchýř a testis). [Časový rámec: 2 roky a 6 měsíců]

Místa: Kanada, Ontario

Centrum pro nevyléčitelné nemoci: Toronto, Ontario, Kanada, M4V 1L5

Sponzoři a spolupracovníci: GAAD Medical Research Institute Inc.

Vrchní vyšetřovatel: Ken Nedd, MD, GAAD Medical Research Institute Inc.

Ředitel studie: Kwasi Donyina, Ph.D., GAAD Medical Research Institute Inc.

Počáteční hodnocení naznačuje, že elektromagnetické záření centrálního nervového systému, vnitřností a endokrinního systému má potenciál k vyléčení řady nemocí, včetně rakoviny prostaty.[1]

Zdroj: Sauna a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Ladislav Šourek.

mohu při užívání warfarinu 5 používat současně lék na bolest nimesil? Díky za odpověď. Šourek
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle klinické studie, která zkoumala vzájemnou interakci účinné látky Nimezilu s Warfarinem, nebylo prokázáno vzájemné ovlivnění při dávce 100 mg dvakrát denně. Závěr studie: Nimesulid (100 mg 2x denně) byl přidán 10 pacientům léčených warfarinem. Po 7 dnech společného podávání nebyly zjištěny žádné změny v protrombinovém čase nebo době krvácivosti. Dejte si ale pozor na Nimezil, protože má hodně nežádoucích účinků a při častém užívání se musí pravidelně kontrolovat funkce ledvin a stav srdce. Proto, jste-li pravidelným uživatelem Nimezilu, požádejte svého praktického lékaře o pravidelné kontroly těchto dvou orgánů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Pět hlavních příčin stárnutí pleti

Jsou to tyto zdroje volných radikálů:

  • expozice pokožky UV zářením,
  • znečištěný vzduch, který obklopuje pokožku,
  • kouř,
  • podráždění,
  • metabolismus.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE POLYP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evička.

Může helicobakter pylori zapříčinit polypy v žaludku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pylori prokazatelně souvisí se vznikem hyperplastických polypů na sliznici žaludku. Zde je k tomu studie: www.ncbi.nlm.nih.gov…
Zabývala se právě souvislostí mezi helicobacter pylori a polypy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je polyp

Pět hlavních příčin stárnutí pleti

Jsou to tyto zdroje volných radikálů:

  • expozice pokožky UV zářením,
  • znečištěný vzduch, který obklopuje pokožku,
  • kouř,
  • podráždění,
  • metabolismus.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Poradna

V naší poradně s názvem ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, je při rozedmě plic vhodná parní sauna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje studie, www.nzip.cz/clanek/1… která uvádí, že sauna, i ta parní, zlepšuje funkci plic zvýšením vitální kapacity a objemu ventilace při nuceném výdechu. Rozedma plic (plicní emfyzém) je chronické onemocnění plic, které je způsobeno trvalým poškozením či úplným zánikem přepážek uvnitř plicních sklípků. Plicní emfyzém se projevuje zejména dušností a obtížemi s vydechováním, což postupně vede k hromadění vzduchu v plicích. S ohledem na výsledky studie by parní sauna mohla zlepšit bilanci mezi nádechem a výdechem, ale záleží na subjektivních pocitech člověka s rozedmou.
Nezbytné je také připomenout, že součástí saunování je i následné ochlazení chladnou vodou, které zpočátku může být trochu nepříjemné, ale po třetím opakování nepříjemné pocity mizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Recenze na LR Cosmetics

Společně se společností Dermatest vyvinula LR postup, který měří dobu výdrže parfému. Studie oficiálně nazvaná „Klinicky-dermatologický aplikační test k výdrži parfému“ potvrdila, že parfémy LR vydrží vonět velmi dlouho. Tato studie pomohla LR v roce 2009 úspěšně přepracovat koncepci svých vůní.

IASC je celosvětové obecně prospěšné zájmové sdružení, které se zabývá průmyslem zpracovávání aloe vera a podporuje rovněž pěstování této rostliny. LR je držitelem více než 50 pečetí kvality a zároveň firmou s celosvětově největším počtem vyznamenání IASC (stav v roce 2011). Důvodem je používání zvlášť šetrných výrobních postupů za studena u Aloe Vera gelu.

Zdroj: LR Cosmetics

Poradna

V naší poradně s názvem INJEKCE LUCENTIS A UŽÍVÁNÍ ELIGUIS 5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Hejdánek.

pravidelně 1x za dva měsíce dostávám injekce lucentis při léčbě oka,nevadí to při léčbě Eliguisem ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je důležité, aby lékař, který aplikuje injekce Lucentis věděl o tom, že užíváte Eliquis.
Podle vědecké studie www.ncbi.nlm.nih.gov… bylo zjištěno, že riziko krvácivých komplikací u systematicky antikoagulovaných pacientů, kteří dostávají intravitreální injekce Lucentis, je extrémně nízké. Vzhledem k prokázanému tromboembolickému riziku ukončení antikoagulační terapie se doporučuje pokračovat ve společné terapii bez přerušení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Studie Estée Lauder

V roce 1997 byla značka Estée Lauder jedinou značkou kosmetiky, jež spolupracovala s předními francouzskými vědci v průkopnické studii SU.VI.MAX. Díky tomu se Estée Lauder stala první kosmetickou společností, jež prokázala, že místní aplikace antioxidantů a vitamínů má pro pokožku významné ochranné příznivé účinky, díky čemuž si společnost Estée Lauder zajistila svou přední příčku v oblasti vědecké práce na vývoji kosmetických antioxidačních přípravků pro péči o pleť proti stárnutí. Hydratační krém od Estée Lauder nazvaný DayWear, který v sobě spojoval vědecké poznatky této značky z její průlomové nezávislé výzkumné studie, byl prvním výrobkem pro péči o pleť, v případě kterého bylo prokázáno, že jeho účinky zabraňují vzniku známek předčasného stárnutí v důsledku působení okolních vlivů a který využívá exkluzivní směs antioxidantů pro zamezení poškození pleti volnými radikály.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Studie Estée Lauder 

V roce 1997 byla značka Estée Lauder jedinou značkou kosmetiky, jež spolupracovala s předními francouzskými vědci v průkopnické studii SU.VI.MAX. Díky tomu se Estée Lauder stala první kosmetickou společností, jež prokázala, že místní aplikace antioxidantů a vitamínů má pro pokožku významné ochranné příznivé účinky, díky čemuž si společnost Estée Lauder zajistila svou přední příčku v oblasti vědecké práce na vývoji kosmetických antioxidačních přípravků pro péči o pleť proti stárnutí. Hydratační krém od Estée Lauder nazvaný DayWear, který v sobě spojoval vědecké poznatky této značky z její průlomové nezávislé výzkumné studie, byl prvním výrobkem pro péči o pleť, v případě kterého bylo prokázáno, že jeho účinky zabraňují vzniku známek předčasného stárnutí v důsledku působení okolních vlivů a který využívá exkluzivní směs antioxidantů pro zamezení poškození pleti volnými radikály.

 

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Který krém proti stárnutí

Odpověď na otázku, nejlepší krém proti stárnutí je vyberte takový krém, který v sobě obsahuje antioxidanty, zejména vitamín A, vitamín C a vitamín E.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Který krém proti stárnutí

Odpověď na otázku, nejlepší krém proti stárnutí je vyberte takový krém, který v sobě obsahuje antioxidanty, zejména vitamín A, vitamín C a vitamín E.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Zázvor

Byla provedena studie pod názvem Ochranné účinky extraktu zázvoru (Zingiber officinale) proti diabetem vyvolané srdeční abnormalitě u potkanů.

Závěr: Zjištění ukázala, že extrakt zázvoru významně snižuje abnormality srdeční struktury u diabetických potkanů a že tyto účinky mohou být spojeny se zlepšením hladiny apo, leptinu, katepsinu G a homocysteinu v séru s antioxidačními vlastnostmi extraktu zázvoru. [2]

Zdroj: Nápoj na pročištění cév

Nežádoucí účinky

Lékařské studie uvádějí, že dospělí léčení citronovou šťávou neměli žádné vedlejší účinky. Citronová šťáva je však kyselá, dokud ji vaše tělo nestráví, a tak neředěná citronová šťáva může opotřebovat sklovinu (vnější vrstvu) zubů.

Také může dráždit sliznici úst, krku a žaludku. Abyste předešli těmto nežádoucím účinkům, vyhněte se pití čisté, neředěné citronové šťávy. Ihned po pití citronové vody si vypláchněte ústa vodou nebo si vyčistěte zuby.

Zdroj: Citron a puriny


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP