Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ANTIBIOTIKA NA ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Samostatná pomoc

Při léčení infekce močových cest je důležité dbát na pravidelné užívání antibiotik podle předpisu lékaře. Dále je nutné dodržovat pravidelný pitný režim, který je důležitý zejména v letním období. Také je potřeba být v klidu a teple. Měli bychom zejména dát pozor na to, aby oblast podbřišku a zad v oblasti ledvin byla v teple. V žádném případě byste si však neměli sami ordinovat antibiotika. To může udělat jen doktor na základě analýzy moči. Důležitý je typ, dávka a délka podávání antibiotika – to laik nemůže sám posoudit. Bez návštěvy lékaře bychom si svůj zdravotní stav mohli jen zhoršit.

Zdroj: Zánět močových cest

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Na zánět močových cest jsem dostala také Furolin. Mám špatné trávení a po přečtení diskusí jsem měla hrozný strach. První 2 tabletky jsem cítila , ale snažila jsem se dle rad stále jíst,hodně pít, 1/2 hodiny po užití tabletky si nelehat a mně moc pomohá žvýkat stále žvýkačku. Dnes ho jím 7 den a není mi špatně, nejsem unavená , ani mě nebolí hlava. Na kontrolu k lékaři teprve půjdu, ale bolesti podbřišku přestaly asi 4.den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majda.

Ano, je to přesně jak píšete. Furolin účinkuje dobře na zánět močových cest a když se užívá s jídlem a ne na lačno, tak nejsou znát žádné vedlejší účinky. Za mě Furolin dobrý, ale musí se užívat na plný žaludek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Příznaky a projevy zánětu močových cest

Prvním příznakem zánětu močových cest je bolest v podbřišku, později nutnost častého močení, ale jen s produkcí malého množství moči. Dále při močení můžeme cítit nepříjemnou řezavou a pálivou bolest, zejména ke konci vyprazdňování. Moč může mít mírně načervenalou barvu, což je dáno obsahem krvi v moči, která se tam dostane z důvodu podráždění sliznice močových cest. Dále se může objevit mírně zvýšená teplota. V pokročilejším stadiu infekce močových cest se objevuje vyšší tělesná teplota, třesavka, červeně zbarvená moč s větším podílem krve, výtok z pochvy a dále bolest zad v oblasti beder. To většinou znamená, že se infekce z močového měchýře rozšířila dál a zasáhla pravděpodobně i ledviny. Toto je stav, který vyžaduje okamžitou pomoc lékaře, protože vážně ohrožuje naše ledviny a tím i naše zdraví.

Zdroj: Zánět močových cest

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kara.

Zánět močových cest mě zlobil docela často. Na ORL jsem byla docela častým hostem. Pak jsem dala na radu jedné pacienty v čekárně a koupila si Probiolact. Jsou to nějaká probiotika. Musím uznat, že zabraly.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Ono je super když má každý vyzkoušené to "svoje". Já zase nedám dopustit na brusinky od Vito Life.

Zdroj: diskuze Zánět močových cest

Zánět močových cest

Uvádí se, že každá třetí žena prodělala zánět močového ústrojí už před 24. rokem života. Po prvním zánětu však dochází k častým recidivám, které mohou vyústit až v zánět ledvin.

  • Zhruba 50% žen celkové populace prodělalo zánět močových cest alespoň jednou v životě
  • Až v 50 % případů po prvním zánětu močových cest dochází u žen k recidivě
  • Celkem 5% žen trpí opakovanými záněty

Zdroj: Záněty močových cest a léčba

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Furolin mi byl nasazen včera na zánět močových cest... Myslela jsem, že se nedožiju rána... Půl noci jsem prozvracela, nyní celý den ležím s ohromnou migrénou a zimnicí, vidím rozostřeně... Volala jsem praktikovi, ať mi nasadí jiná antibiotika. Furolin už nikdy.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Cipralex a infekce močových cest

CIpralex může způsobovat záněty močových cest a zvýšit frekvenci močení, ale jen u některých pacientů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Veselá.

Furolin jsem dostala na zánět močových cest. Ačkoli jsem ho dnes celý dobrala ( 30 tablet ) tak se mi zdá, že nejsem vyléčená protože problém stále trvá. Co znamená ta nálepka také nevím ale v lékárně mi bylo sděleno, že Furolin je něco jako antibiotika. Na příbalovém letáku to prezentují jako antibiotika. Tak nevím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý den,i já přidávám své zkušenosti s tímto "lékem".Po využívání téměř celého balení jsem zažila rychlou ataku alergie, na nohách mi naskákaly rudé podlitiny a vyrážka, dostala jsem teplotu a bylo mi špatně. Ihned jsem ho přestala brát a navštívila lékaře, který mi odsouhlasil konec užívání.Předepsal mi ZODAC,tak teď se modlím, aby mi fleky zmizely.Trpím hyperpigmentací dolních končetin a myslím si,
jestli by lidé s takovým problémem měli užívání tohoto "léku" rizkovat.Ohlídejte si to sami, mnozí lékaři předepisují a ani neuvažují.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kucerova marie.

Furolin užívám již 4 měsíce, vždy jednu tabletu večer, aby se mi
nerozjel znovu zánět močových cest. Je to vůbec dobré, takhle dlouhodobě ho užívat. Je ale pravda, že mi zánět polevil - nemám bolesti a pálení. Bylo mi řečeno, že to někdo užívá až do smrti. Je mi 75 roků, jsem schopná a celkem kromě artrozy nemám problémy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Smrt při dlouhodobém požívání tohoto jedu na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Játra nebudou otravě čelit věčně...

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Infekce močových cest

Zánět močových cest způsobuje přítomnost škodlivých bakterií ve sliznicích dolních močových cest a měchýře. V 80 % jde o bakterie Escherichia coli, v 5–15 % pak o Staphylococcus epidermidis a Enterococcus faecalis či Streptococcus viridans. Opakované infekce nemocných po předchozí časté léčbě antibiotiky způsobují v 5–10 % již vyselektované odolné bakterie, jako je Pseudomonas sp., Klebsiella sp. a Proteus sp. Všechny tyto bakterie jsou velmi důležitými obyvatelkami střevní mikroflóry, kde některé z nich hrají velmi důležitou roli při trávení. Problém však může přijít ve chvíli, kdy tyto bakterie opustí své přirozené prostředí a z konečníku „vycestují“ do močové trubice a dále do močového měchýře. Tady se totiž z přátelských bakterií rázem stávají nechtěnými a škodlivými vetřelci.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva lilkova.

5.zaři byl muj termin operace lekařka mi dala furolin na přelečeni močovych cest,podvou tabletach alergie svěděni,krev vmoči vysoky zanět.operace odložena,4mněsice po podanifurolinu stale vysoke hodnoty a operace koleniho kloubu zamitnuta .

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Zvýšené močení

Ženy s infekcí močových cest trpí i zvýšenou potřebou močení. To je zapříčiněno reakcí těla na bakterie, které se nacházejí v močovém ústrojí. V některých případech může dojít k zablokování močového traktu, což vede právě k infekci močových cest. Ženy s těmito typy infekcí trpí obtížným močením i v případě, že pociťují naplnění močového měchýře.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Když Furolin vysadíte dřív, než budete mít jinou alternativu, tak riskujete, že vám bakterie zmutují a půjdou třeba hůře léčit. Dobré je užívat Furolin s jídlem a k tomu užívat probiotika 3 hodiny po první dávce Furolinu. Kdyby tato opatření nefungovala a bylo vám zle, tak se domluvte s lékařem na jiném léčivu a až ho budete mít doma, tak teprve pak můžete Furolin přestat užívat a začít s novým antibiotikem. Samovolné předčasné ukončení léčby jakýmkoliv antibiotikem je hazard, který může vést až nevyléčitelnému stavu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natalie.

Dobrý den,
na zánět močových cest jsem dostala Ciplox 500 mg. Léčeni trvalo 5 dni a stav hodně se zlepšil, ale neúplně. Doktor předepsal Furolin, poradil 3 tablety denně po dobu 3 dní nebo do skončení příznaků nemoci. Dnes je to třetí den, mám dobrat ještě dvě tabletky, ale je to pěkný hnus, pocity na zvracení, i když lék přijímám s dostatečným množstvím jídla. Tak teď nechápu, doktor řekl, že je ten lék na doléčeni, jak se vyjádřil - na dezinfekci močových cest. Řekl, že je to chemie. A z letáku se dozvím, že měl by to být antibiotik a že je třeba ho dobrat celé baleni. Budu vděčná za odpověď a vysvětlení postupu doktora.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Antibiotika na zánět dásní

Antibiotika se předepisují pouze u pacientů s velmi závažným zánětem, po velkém výkonu nebo při sdruženém celkovém onemocnění. Jindy je předepisování antibiotik neúčelné a naopak dochází k rozvoji bakteriální rezistence. Antibiotika nejsou při stomatologických zákrocích předepisována.

Zdroj: Zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem AKUTNÍ CYSTITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír mikeš.

Sdělte mě prosím zda toto onemonění souvisí s možným pohlavním stykem s náhodným mužem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Akutní cystitida, neboli zánět močových cest může souviset i se zmíněným pohlavním stykem. Častým původcem je právě bakterie, která se dostane do močové trubice při nechráněném orálním nebo análním sexu. Přitom člověk, se kterým byl pohlavní styk uskutečněn, nemusí být vůbec nijak nemocný. V krku i ve střevě zdravého člověka se nachází mnoho různých bakterií, které při vniknutí do močové trubice mohou způsobit zánět močových cest. Nyní je třeba, abyste se po dobu léčby zdržel nechráněného pohlavního styku a než doberete antibiotika, které vám předepsal váš lékař, tak se vyhněte fyzické námaze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akutní cystitida

Bolest močových cest

Infekce močových cest se vyznačuje bolestí při močení. Můžete také cítit pálení, křeče nebo matnou bolest v dolní části zad či pánve. Bolestivé močení je způsobeno bakteriemi, které vyvolávají podráždění močové trubice. V tomto případě dochází ke znatelnému pálení nebo bolesti v pánvi. Bolest zad je způsobena bakteriemi dráždícími ledviny.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi ÚSTA HOŘKO POCIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaan.

Již několik dní mám po ráno pocit hořkosti v ústech. Právě jsem prodělala chřipku, předtím jsem měla zánět močových cest - antibiotika, užívám léky na nervy , tlak a cholesterol, ale tyto léky užívám již dlouho. .poraďte nějaký domácí lék na tento problém???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ústa hořko pocit

Antibiotika Furolin

Antibiotika Furolin jsou v ČR k dostání pouze na lékařský předpis. Furolin je určen k léčbě infekcí způsobených citlivými kmeny Kiebsiella, Staphylococcus aureus, enterokoky a E. coli. Indikuje se při cystitidě, zánětu prostaty, na pooperační infekce močových cest, zejména po prostatektomii. Je určen rovněž k léčbě infekcí močových cest během těhotenství. Studie prováděné na embryích ukazují, že nitrofurantoin nezvyšuje vrozené vady. Důkazem toho je 25 let klinického používání, přesto by měl být u těhotných žen užíván s opatrností.

Dávkování: 1 tableta 50–100 mg 4krát denně dle posouzení lékaře u dospělého pacienta. U dětí se podává 5 až 7 mg na kilogram tělesné hmotnosti v průběhu 24 hodin, rozděluje se do 3 nebo 4 denních dávek. Furolin může být užíván s jídlem nebo mlékem pro snížení žaludečních potíží. Léčba by měla pokračovat po dobu jednoho týdne a alespoň tři dny po objevení sterilní moči.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jsem po rakovině prsu,dva roky,teď se lečim zánětem močových cest,užívám antibiotika Biseptol,chtěla jsem se zeptat zda vadí při užívání antibiotik,domácí úklid jako ke vytírání apd.DěkujiP

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při uźívání antibiotik Biseptol můžete vykonávat domácí práce do té míry, do které vám to umožní váš aktuální stav a bolesti, které zánět močových cest doprovázejí. Antibiotika Biseptol nejsou citlivá na vykonávání fyzické zátěže, můžete s nimi i cvičit. Jediné, co vás může omezovat je průběh onemocnění.
Na co si ale dejte pozor, je alkohol. Antibiotika Biseptol zaměstnávají játra a proto se nesmí s těmito antibiotiky pít žádný alkohol, který taktéž zaměstnává játra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika

Zánět průdušek a antibiotika

Léčba bronchitidy se může lišit v závislosti na příčině a převažujících příznacích. V nekomplikovaných případech si vystačíme s domácí léčbou a přípravky na nachlazení, které jsou běžně k dostání v lékárnách. V závažnějších případech, pokud má lékař podezření na bakteriální infekci, je možné nasadit antibiotika.

Zdroj: Zánět průdušek

Urolitiáza u psů

U psů existuje plemenná predispozice k tomuto onemocnění, například bišonek, malý knírač, pudl, shi-tzu, yorkšírský teriér jsou rasy známé větším sklonem k tvorbě močových kamenů. Dalmatinové, kteří mají anomálii metabolismu, která způsobuje nadměrné vylučování urátů do moči, jsou pak náchylnější k tvorbě urátových kamenů. Obecně samčí jedinci jsou náchylnější k tvorbě močových kamenů než samice, výjimkou jsou struvitové kameny.

Močové kameny jsou malé krystalky, které se usazují v ledvinových pánvičkách nebo v močovém měchýři. Mohou způsobit až úplné ucpání močových cest nebo podráždění či poškození části močových cest, což způsobuje bolest, zánět nebo bakteriální infekci. V nejhorším případě mohou vést k selhání ledvin.

Zdroj: Močové kameny u psa

Diagnóza cystitidy

  • laboratorní vyšetření
  • kultivace
  • u mužů vyšetření konečníku
  • při opakujících se zánětech nutno vyšetřit průchodnost abnormality močových cest – sonografie, vylučovací urografie

Klinické příznaky jsou velmi typické: časté nucení na moč a pálení při močení, někdy vločkovitý vzhled a nepříjemný zápach moči nenechávají nikoho na pochybách, že jde o cystitidu. Vždy je vhodné provést vyšetření močového sedimentu a bakteriologické vyšetření. Moč pro laboratorní vyšetření se odebírá po důkladném očištění ústí močové trubice do sterilní nádobky, která je spolu s příslušným poučením předána nemocnému ošetřujícím lékařem. V laboratoři jsou identifikovány bakterie, které způsobily zánět, aby mohla být nasazena optimální léčba antibiotiky.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Za jak dlouho zabere Furolin

Furolin obsahuje účinnou látku nitrofurantoin - antibakteriální, širokospektrální léčivý přípravek, který je zvláště účinný při léčení infekcí močových cest u gram+ a gram- mikroorganismů.

Nitrofurantoin se okamžitě vstřebává z gastrointestinálního traktu. Velikost krystalků má vliv na rychlost absorpce a rychlost vylučování. Koncentrace, která nastane po 30 minutách po perorálním podání, přetrvává 6 hodin.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Prevence zánětu močových cest

Zánětu močových cest můžeme předcházet dostatečnou hygienou. Je důležité se po použití toalety vždy utírat směrem dozadu, ženy by měly při menstruaci často a pravidelně vyměňovat tampony a vložky, pravidelně také měňte ručníky a před a po pohlavním styku si odskočte „na malou“ (moč zdravého člověka je totiž sterilní). Dále je důležité pít dostatečné množství tekutin a pravidelně močový měchýř vyprazdňovat – nezadržovat v něm moč zbytečně dlouho, abychom nedali zbytečně šanci bakteriím se v měchýři rozmnožovat. Jako doplňková prevence proti zánětu močových cest působí také látky obsažené v brusinkách, je tedy proto dobré čas od času pít brusinkové džusy, jíst sušené brusinky nebo další potraviny obsahující brusinky. Dále je velmi důležité dbát na to, abychom neprochladli „zespoda“. Nesedáme si proto na chladnější povrchy a dbáme na to, abychom měli tělo v teple. Nebezpečné je chodit s holými zády či břichem. Tím totiž ochabujeme organismus a dáváme tak bakteriím větší šanci, aby se množily.

Zdroj: Zánět močových cest

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP