Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ANTIHISTAMINIKA NA PŘEDPIS

OBSAH

Antidepresiva a antihistaminika

Antihistaminika mohou ovlivňovat některá antidepresiva (TCA, NaSSA, SARI) a některá antipsychotika či neuroleptika. Proto se vždy poraďte se svým lékařem o vhodnosti užívání.

Zdroj: Antihistaminika

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ ANTIHISTAMINIKUM MŮŽE PES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Burianová.

Jaké antihistaminikum může 10kg velký mladý pes,?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pes může stejná antihistaminika jako člověk, ale jen v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Jaké antihistaminikum může pes

Antihistaminika III. generace

Jako III. generaci je někdy snaha označovat látky se selektivnějším účinkem, a tedy předpokladem pro vyšší účinnost a bezpečnost. Jde buď o aktivní enantiomery (levocetirizin), nebo o farmakologicky aktivní metabolity (desloratadin – metabolit loratadinu či fexofenadin – metabolit terfenadinu). Jsou využívány pouze pro systémovou aplikaci.

Ve srovnání s první generací mají antihistaminika druhé a třetí generace nižší závažnost vedlejších účinků.

Zdroj: Antihistaminika

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIHISTAMINIKA PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobry den,mame fenku,krizenec,9let,a loni mela reakci na ockovani (parvovirozu a vzteklinu)otok cele tlamy a vicek.Da se imunitni reakce potlacit antihistaminiky,aby k reakci nedoslo?Urcite budeme ockovat kazde zvlast.Dekuji za vas nazor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Smyslem každé vakcíny je vyvolat reakci imunitního systému, aby se vytrénoval na konkrétní alergen a tlumení reakce by bylo kontraproduktivní. Domluvte se s veterinářem na vhodném postupu rozložení a mačasování vakcinace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antihistaminika pro psy

Antihistaminika pro psy

Antihistaminika mají jen minimální efekt, omezují svědění u 20 % psů.

Zdroj: Co na svědění kůže u psa

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Přítel pracuje v Brně je na ubytovně.Objednal si v jednom bistru kde vaří Vietnamská komunita hamburger s masem a čínským zelím to bylo odpoledne.Večer mu natekl spodní ret.Ma to už druhý den a otok stále neklesá.Co může být příčinou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být projev alergické reakce na některou ingredienci v jídle. Nyní zbývá jen čekat, dokud se otok nevstřebá. Urychlit to můžete volně prodejnými léky na alergii (antihistaminika). Způsob užití vám řeknou v lékárně při nákupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok rtu

Antihistaminika II. generace

II. generace se označuje jako nesedativní antihistaminika. Jedná se o látky se selektivnějším účinkem a lepším účinnostně-bezpečnostním profilem. U mnohých zástupců je popisován i negativní vliv na expresi specifických molekul (ICAM, VCAM, Eselektin), které potencují adhezi eozinofilů k buňkám endotelu, čímž se utlumí zánětlivá reakce. Zástupci pro systémové užití jsou cetirizin, loratadin; v lokálních formách se používá azelastin, levokabastin, emedastin, epinastin a olopatadin.

Zdroj: Antihistaminika

Diskuze

V diskuzi POTRAVINOVÁ ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Pardubska.

Prosim o radu jaká antihistaminika použit u 9 letého bišona opakovaně trpi na záněty ucha a často se drbe má hypoalergenni stravu ale občas sni něco co nemá už si nenechá na ucho šáhnout nemůžu použit kapky ani výplachy prosim o radu má potravinovou alergii už 8 let děkuju Pardubska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Denisus.

Dobrý den,

celou řadu alergologických testů pro zvířata lze najít zde - www.genomia.cz/cz/al…

Zdroj: diskuze Potravinová alergie

Co na svědění kůže

Svědění mohou ulevit antihistaminika či kortikoidy a důsledné promašťování kůže.

Zdroj: Svědění po léčbě

Léčba

Léčba je symptomatická, podávají se lokální antihistaminika, steroidy a podobně.

Zdroj: Cerkariální dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Antihistaminika – Zyrtec

Jedním z nejvýznamnějších mediátorů, které spouštějí alergický zánět, je histamin. Ten se po vyplavení ze zásob nebo nově tvořený ze žírných buněk a bazofilních granulocytů váže na histaminové receptory na cévách, hladkých svalech a dalších tkáních a dochází ke spuštění alergického zánětu (zarudnutí, otok, svědění, eventuálně zúžení průdušek a další projevy). Antihistaminika se dovedou na tyto receptory navázat a zabránit tak histaminu v jeho působení. Tímto mechanismem se prezentují jako protizánětlivé – imunomodulační léky. Některá nová antihistaminika (cetirizin, loratadin a jejich nejnovější lékové formy levocetirizin a desloratadin) mají tyto protizánětlivé schopnosti ještě širší a působí tlumivě – protizánětlivě na některé buňky zánětu. Zyrtec patří do skupiny volně prodejných antihistaminik.

Zdroj: Lék Zyrtec

Poradna

V naší poradně s názvem AULIN V PRÁŠKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik.

Dobrý den mám otazku? Kde jsi je můžu objednnatt? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aulin si můžete objednat u svého praktického lékaře. Ten vám vystaví lékařský předpis a lék vám pak bude vydán v lékárně. Aulin je k dostání jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aulin v prášku

Antihistaminika pro psy

Antihistaminika jsou léky na alergii, jejichž úkolem je snížit až potlačit uvolňování histaminu v případech, kdy je toto uvolňování nepřirozené, nežádoucí a přehnané.

Antihistaminika jsou látky blokující účinky histaminu na receptorech. Tyto látky lze rozdělit na tři základní typy. Jedny působí na takzvané histaminové H1-receptory a mají příznivý účinek u alergických reakcí, jako je zčervenání, pálení, svědění a otok, druhé pak působí na takzvané histaminové H2-receptory a snižují tvorbu a vylučování žaludeční kyseliny chlorovodíkové a používají se jako antiulceróza. Třetí pak působí na takzvané histaminové H3-receptory, které se nacházejí v centrálním nervovém systému, po jejich aktivaci zde dochází ke snížení uvolňování látek podílejících se na přenosu informací.

Antihistaminika lze podávat celkově (obvykle perorálně) nebo lokálně na kůži či na sliznice. Jejich hlavním využitím je léčba alergických stavů různé lokalizace a různého původu.

Lokální aplikace antihistaminik vede k poměrně rychlé úlevě při alergických stavech lokalizovaných na kůži nebo sliznicích. Při postiženích kůže snižuje svědění a pálení, u rýmy alergického původu snižuje nosní sekreci a u alergického zánětu spojivek snižuje jejich překrvení. Antihistaminika se používají bez konzultace s lékařem jen krátkodobě. Lokálně se aplikují obvykle po dobu 3–10 dnů.

Mezi nejčastější antihistaminika patří Zyrtec, Tavegyl a Claritine.

Zdroj: Alergie na trávu u psa

Diskuze

V diskuzi KOUPIT FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Larysa Kopecká.

Dobrý den. Četla jsem všechno o(mast framykoin) ale stále nelze koupit. Můžete mi s tím pomoci. Děkuji předem Kopecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Framykoin je na předpis a u nás pouze zásyp, mast se dá na předpis na Slovensku. Jinak zkusit tohle : www.lidovky.cz/domov…

Zdroj: diskuze Koupit framykoin

Antihistaminika a histamin

Antihistaminika jsou látky blokující účinky histaminu na receptorech. Antihistaminika lze rozdělit na dva základní typy. Jedny působí na histaminové H1-receptory a mají příznivý účinek u alergických reakcí, jako je zčervenání, pálení, svědění a otok, druhé pak působí na histaminové H2-receptory a snižují tvorbu a vylučování žaludeční kyseliny chlorovodíkové a používají se jako antiulceróza.

Antihistaminika lze podat celkově (obvykle perorálně) nebo lokálně na kůži či na sliznice. Jejich hlavním využitím je léčba alergických stavů různé lokalizace a různého původu. Jsou vhodná při alergické rýmě, zánětu spojivek (konjunktivitidě) alergického původu, různých alergických kožních reakcích nebo při potravinových alergiích.

Lokální aplikace antihistaminik v podobě mastí a gelů vede k poměrně rychlé úlevě při alergických stavech lokalizovaných na kůži nebo sliznicích. Při postiženích kůže snižuje svědění a pálení, u rýmy alergického původu snižuje nosní sekreci a u alergického zánětu spojivek snižuje jejich překrvení. Antihistaminika se používají bez konzultace s lékařem jen krátkodobě. Lokálně se obvykle aplikují po dobu 5–10 dnů u dospělých a 2–3 dny u dětí.

Mezi léky, které lze použít při alergických stavech, patří celá řada skupin účinných látek. Z volně prodejných léků jsou to především kortikosteroidy, antihistaminika a sympatomimetika. Často se některé z těchto skupin léků vzájemně kombinují v jednotlivých přípravcích s cílem docílit vyšší účinnosti a působit proti specificky lokalizovaným alergickým projevům (na kůži, na sliznici nosu, na sliznici očí).

Zdroj: Antihistaminika

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPIT FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Larysa Kopecká.

Dobrý den. Četla jsem všechno o(mast framykoin) ale stále nelze koupit. Můžete mi s tím pomoci. Děkuji předem Kopecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě jste se dočetla, že Framykoin je mast s obsahem antibiotik. Antibiotika jsou v ČR k dostání jen na předpis. Pokud Framykoin potřebujete, zastavte se u svého praktického lékaře nebo na kožním, kde dostanete potřebný lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koupit framykoin

Loratadin

Charakteristika: Loratadin je antihistaminikum se selektivním antagonistickým účinkem na periferní H1-receptory a stabilizačním účinkem na žírné buňky. Vykazuje mohutný antialergický účinek a má zanedbatelný sedativní účinek.

Použití: Celoroční alergická rýma, sezónní alergické rýmy a idiopatická kopřivka u dospělých a dětí od 2 let věku.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na loratadin. U dětí mladších 2 let nebyla dosud bezpečnost dostatečně ověřena. Podání v těhotenství a v období kojení se nedoporučuje.

Nežádoucí účinky: Obvykle nemá sedativní účinky. Možné nežádoucí účinky jsou únava, bolesti hlavy, such v ústech, trávicí obtíže.

Dávkování: Dospělí a děti nad 12 let: 10 mg 1krát denně (1 tableta). Děti 2–12 let s tělesnou hmotností nad 30 kg: 10 mg 1krát denně (1 tableta). Pro děti s tělesnou hmotností 30 kg a méně je určen sirup (dostupný jen na lékařský předpis).

Patří sem například Loratadin – Ratiopharm.

Zdroj: Antihistaminika

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Spanelová.

Vnučka je u moře a objevili se ji červené fleky na nártech.3dny nešla do moře a fleky se ji utratily a po moři se ji zase objevily.Muze to být s moře?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyrážka z modrozelených řas
Modrozelené řasy, také známé jako sinice, jsou to, co většina lidí zná jako „jezírkový kal“. Plave na hladině nebo leží pod hladinou a může „kvést“, když je voda teplá a klidná. Někdy produkuje toxiny (cyanotoxiny), které mohou dráždit pokožku nebo vyvolat alergickou reakci. Při kontaktu s ní může kůže zčervenat, otéci a bolet. Někdy se vytvoří malé puchýře.
Modrozelené řasy lze nalézt ve sladké vodě, slané vodě nebo smíšené „brakické“ vodě. Pokud jste jí vystaveni, odstraňte veškerý kontaminovaný oděv a šperky a myjte si pokožku mýdlem a vodou po dobu 10 až 15 minut. Ne u každého, kdo přijde do kontaktu s modrozelenou řasou, se příznaky rozvinou, ale pokud ano, antihistaminika a hydrokortizonový krém vám mohou pomoci s jejich úlevou.
Abyste se ochránili před těmito toxickými květy, vyhněte se vodě, která je zabarvená a páchnoucí nebo která má na povrchu zelenou špínu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená noha

Použití antihistaminik u psa

Jejich úkolem je snížit až potlačit uvolňování histaminu v případech, kdy je toto uvolňování nepřirozené, nežádoucí a přehnané.

Antihistaminika jsou látky blokující účinky histaminu na receptorech. Antihistaminika lze rozdělit na tři základní typy. Jedny působí na takzvané histaminové H1-receptory a mají příznivý účinek u alergických reakcí, jako je zčervenání, pálení, svědění a otok, druhé pak působí na takzvané histaminové H2-receptory a snižují tvorbu a vylučování žaludeční kyseliny chlorovodíkové a používají se jako antiulceróza. Třetí pak působí na takzvané histaminové H3-receptory, které se nacházejí v centrálním nervovém systému, po jejich aktivaci zde dochází ke snížení uvolňování látek podílejících se na přenosu informací.

Antihistaminika lze podávat celkově (obvykle perorálně) nebo lokálně na kůži či na sliznice. Jejich hlavním využitím je léčba alergických stavů různé lokalizace a různého původu. Jsou vhodná při alergické rýmě, zánětu spojivek (konjunktivitidě) alergického původu, různých alergických kožních reakcích nebo při potravinových alergiích.

Lokální aplikace antihistaminik vede k poměrně rychlé úlevě při alergických stavech lokalizovaných na kůži nebo sliznicích. Při postiženích kůže snižuje svědění a pálení, u rýmy alergického původu snižuje nosní sekreci a u alergického zánětu spojivek snižuje jejich překrvení. Antihistaminika se používají bez konzultace s lékařem jen krátkodobě. Lokálně se obvykle aplikují po dobu 3–10 dnů.

Zdroj: Antihistaminika pro psy

Volně prodejná antihistaminika

Fenistil por.gtt.sol.1x20ml

Účinná látka: Dimetinden

Charakteristika: Dimetinden je antihistaminikum, které má výrazný protialergický a protisvědivý účinek. Léková forma gelu má příjemný chladivý účinek.

Použití: K terapii alergických projevů na kůži (alergický ekzém, poštípání hmyzem), u solární dermatitidy a u popálenin 1. stupně.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na dimetinden. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství a v období kojení je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky: Ojediněle se může vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce.

Dávkování: Obvykle se dospělým i dětem aplikuje ve formě gelu nebo pomocí speciální kuličky (roll-on) 2–4krát denně v tenké vrstvě na postižená místa.

Patří sem například Fenistil gel, Fenistil Roll-on.

Zde můžete vidět cenu Fenistilu.

Zdroj: Antihistaminika

Antihistaminika

Antihistaminika se používají na alergické potíže, jako je senná rýma, alergie a oteklé sliznice při nachlazení. Některá antihistaminika mají vedlejší účinky, například navozují ospalost. Tohoto nežádoucího účinku se pak využívá při nespavosti.

Mezi antihistaminika používaná při poruchách spánku patří:

Diphenhydramine – účinná látka příležitostně řeší nespavost a snižuje problémy s usínáním. Funguje tak, že utlumí centrální nervový systém (mozek), čímž dojde k ospalosti. V ČR není však zaregistrovaná perorální forma, pouze gelová zevní forma PSILO-BALSAM DRM GEL 1 X 20 GM a DRM GEL 1 X 50 GM.

Doxylamin – velmi sedativní antihistaminikum ze skupiny ethanolaminů. Používá se jako pomoc při krátkodobé léčbě nespavosti a při zmírnění nočního kašle, nachlazení a alergických příznaků. V ČR není tato účinná látka zaregistrovaná.

Tyto léky jsou určeny k použití pouze pro krátkodobé nespavosti a patří pouze do rukou lékaře. Tato antihistaminika mají závažné nežádoucí účinky hlavně u lidí s glaukomem, potížemi s prostatou nebo dýchacími problémy, jako je rozedma či chronické bronchitidy. Pokud v současné době užíváte antidepresiva, poraďte se se svým lékařem o vhodnosti aplikace těchto antihistaminik. Poraďte se se svým lékařem i v případě, že užíváte jiné léky k léčbě deprese nebo Parkinsonovy choroby. Ženy, které kojí, by se měly těmto lékům vyhnout.

Časté nežádoucí účinky: ospalost druhý den, závratě a zapomnětlivost, nemotornost, ztráta rovnováhy, zácpa a zadržování moči, rozmazané vidění, sucho v ústech a krku.

Zdroj: Prášky na spaní

Přírodní antihistaminika

Heřmánkový čaj: Je dobře známý tím, že poskytuje úlevu od symptomů senné rýmy. Obsahuje flavonoidy (vitamín P má silné antioxidační účinky) a působí protizánětlivě. Dále se doporučuje namazat směs heřmánku a citronového oleje na postiženou tkáň, inhalovat heřmánek jako prevenci příznaků nebo jej můžete použít ve formě obkladu na opuchlé, zarudlé a podrážděné oči.

Zelený čaj: Blokuje produkci histaminu a patří mezi nejlepší domácí přípravky pro posilování imunitního systému.

Zázvorový čaj a med: Ulevují při pocitu těžkého hrudníku a uvolňují hlen. Posilují imunitní systém a působí jako přírodní antihistaminikum (zabraňují nadměrnému a nežádoucímu uvolňování histaminu při alergických reakcích).

Devětsil: Působí protizánětlivě, blokuje uvolňování histaminu a leukotrienů. Je účinný pro zmírnění kýchání, svědění očí, ucpaných dutin a bolestí hlavy. Měli by se mu však vyhnout lidé alergičtí na ambrózie a chryzantémy.

Zdroj: Antihistaminika

Antihistaminika v těhotenství

Alergická matka je z hlediska vzniku alergie 50% rizikem pro své dítě, senzibilizuje svůj plod i přes placentární bariéru, otec je nositelem 30–40% rizika. Trpí-li oba rodiče týmž typem alergie, zvyšuje se riziko pro jejich dítě na 70 %. Ale i zcela zdravým rodičům bez atopicko-alergické zátěže se může až v 10 % narodit dítě, u něhož propukne v průběhu života alergické onemocnění. Základním požadavkem je vždy plná kontrola nemoci po celou dobu těhotenství. Hlavním nebezpečím je pro budoucí matku a její dítě nedostatečná léčba a stabilita nemoci. Toto pravidlo platí zvláště u těhotných astmatiček. Průduškové astma je nejčastějším vážným onemocněním v těhotenství. Postihuje 8,4 % těhotných žen. Všechny běžné preventivní léky užívané u astmatu jsou po celou dobu těhotenství bezpečné. Bez omezení lze podávat především inhalační (vdechované) kortikosteroidy a běžné pomocné inhalační léky. Určitá omezení mohou platit pouze v začátku těhotenství pro antihistaminika, avšak antihistaminika druhé generace (cetirizin, loratadin) lze podávat v jednotlivých obdobích těhotenství bez omezení. Systémové (tabletové, injekční) kortikosteroidy se doporučují podávat pouze u těžkých astmatiček v případě ohrožení jejich života a života dítěte.

Případy, které je nutno konzultovat s lékařem:

  • opakovaná, pravidelná aplikace nevede k vymizení obtíží do 5–10 dnů u dospělých a 2–3 dnů u dětí;
  • závažné kardiovaskulární onemocnění (hypertenze, srdeční nedostatečnost);
  • cukrovka;
  • zelený zákal (glaukom);
  • těhotenství a období kojení.

Zdroj: Antihistaminika

Psí alergie na trávu

Alergie je považována za celoživotní onemocnění s vlnovitým průběhem a postupným řetězovitým nabalováním přecitlivělostí na další a další alergeny. Jedná se o komplexní poruchu imunitního systému s přehnanou reakcí na běžné zevní podněty (nemoc nepřichází zvenčí, kořeny má uvnitř organismu).

Psí alergie na trávu je poměrně vzácná. Vyskytuje se převážně u zvířat starších dvou let. Jedná se zejména o alergickou reakci na některé druhy trav, kdy jsou příznaky zarudnutí kůže nebo pupínky na kůži.

Zdroj: Antihistaminika pro psy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP