Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ANTIKOAGULAČNÍ LÉKY

OBSAH

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martinec František.

Mám po operaci kolena a beru inj.fraxipartine. Užíval jsem před operaci WarfARIN. cHTĚL BYCH RADU KDY MOHU PO SKONČENÍ INJEKCI SE VRÁTIT OPĚT K WARFARINU.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přechod na tabletovou antikoagulační léčbu může určit jedině váš ošetřující lékař, který vede léčbu Fraxiparinem. Zeptejte se tohoto lékaře, jak máte dále postupovat.
Léky na srážlivost krve jsou vaší vstupenkou do dalšího života a jakékoliv zásahy do léčby na základě náhodných rad z internetu mohou způsobit pravý opak. Proto v tomto případě musíte plně důvěřovat svému lékaři a dělat s léky to, co vám řekne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Vedlejší účinky antikoagulantů

Existuje celá řada možných nežádoucích účinků. Hlavním vedlejším účinkem všech antikoagulantů je krvácení. Antikoagulanty často interagují s jinými léky. Proto byste se měli ujistit, že váš lékař ví o všech lécích, které užíváte.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Poradna

V naší poradně s názvem NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kubešková.

Také ALOE VERA ředí krev, ale jak a kolik se dá jí použít? Prosím o odpověď - moc děkuji s pozdravem Kubešková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aloe Vera bohužel nemá antikoagulační účinky. Jinými slovy nedá se použít jako přírodní náhražka za Warfarin. Ani souběžné užívání Warfarinu s Aloe Vera se nedoporučuje, protože Aloe může zrychlovat tok potravy v zažívacím traktu a tím se lék Warfarin z těla dostane dříve než obvykle, čímž se sníží jeho účinnost a může docházet ke krevním sraženinám a ohrožení na životě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nové léky na ředění krve

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Valenta.

Děkuji za vysvětlení !
Mám ještě související otázku:
Je možno očekávat že se INR vrátí do normálu po léčbě Warfarinem ?
S díky JVA.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud ukončíte antikoagulační léčbu Warfarinem, tak se do týdne vrátí srážlivost krve do normálu INR 1. Ovšem to znamená, že se zvýší riziko tvorby krevních sraženin. Antikoagulační léčba bývá obvykle doživotní, protože umožní krvi protékat bez sraženin a tím oddaluje riziko úmrtí z důvodu ucpání krevního řečiště.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

SPC

Zde je odkaz na stažení SPC.

Zdroj: Léky na dnu na předpis

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Valenta.

Ideální stav je INR 1
Cílový stav INR 2-3
Zda se mně že je to nelogické.
Proč není cílový stav také INR 1 ???
Děkuji za informaci i odpověď !
JVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

INR 1 je hodnota srážlivosti krve u zdravého člověka, který není na antikoagulační léčbě.
INR 2-3 je rozmezí u některých pacientů na antikoagulační léčbě.
Krev se srážlivostí INR 1 může znamenat vysoké riziko tvorby sraženin u lidí s těmito dispozicemi a proto se udržuje jejich krev v opožděné srážlivosti INR 2-3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Příbalový leták

Zde je odkaz na stažení příbalového letáku.

Zdroj: Léky na dnu na předpis

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ruzena.

Dobrý den. Beru lék Xarelto a mám ráda zázvor můžu ho jist u těchto léků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Jak se rychle zbavit svrabu

Nejlepší cestou, jak se zbavit svrabu, je navštívit lékaře, který předepíše léky (léky na svrab) dle individuální potřeby.

Účinné látky na svrab používané v naší republice:

  • permethrin 5% se používá po dobu 8–12 hodin;
  • lindan (γ-benzen- hexachlorid) 1% na 8 hodin;
  • síra 2–20% v masti, pastě, tekutém pudru se natírá na kůži po dobu 3 dnů;
  • krotamiton 10%;
  • benzoylbenzoát 10% a 25%;
  • sulfiram 25%;
  • malathion 0,5%.

Zdroj: Volně prodejné léky na svrab

Diskuze

V diskuzi LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Stuchlík.

Jaké léky je možno použít místo warfarinu a proč lékaři neordinují tyto léky ?

J.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír Buk.

Dnes jsem to řešil s panem doktorem. WFR užívám krátkou dobu a začínám mít žaludeční a zažívací problémy. Požádal jsem pana doktora o změnu přípravku. Dlouho přemýšlel a pak sdělil, že to bohužel nebude možné.Je to ve vysoké ceně jiných přípravků. Hledám cestu jak tu změnu zajistit.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Léky na dnu bez předpisu

Mezi volně prodejné léky při onemocnění dnou patří bromelin, omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje, které mohou snižovat hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňuje také vitamín C a E.

Při onemocnění dnou se dají využít i homeopatické léky:

  • Ammonium benzoicum (Ammoniumbenzoat)– při usazování krystalků kyseliny močové v kloubech.
  • Colchicum (ocún) – při zánětech palců u nohou, tuhých a horečnatých kloubech, při dně paty.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ODVODNĚNÍ NA PŘEDPIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Čunátová.

Dobrý den.Chtěla bych se optat na furon na odvodnění,ale beru léky na deprese a mám astma,na něj beru také léky.Mohu brát tento lék ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Furon patří mezi nejúčinnější léky na odvodnění. Lék Furon zmírňuje otoky a může být také užíván při léčbě vysokého krevního tlaku. Jeho užívání ale sebou přináší mnoho rizik, která je třeba pravidelně kontrolovat. Proto je tento lék k dostání pouze na lékařský předpis, aby ošetřující lékař mohl sledovat účinky léku a zajistit vám bezpečnou léčbu. O tom, že užíváte lék Furon, musíte vyrozumět všechny své lékaře, na plicním i lékaře píšícího vám předpis na antidepresiva. Pokud jste jim o této léčbě neřekla, učiňte tak při další kontrole.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furon lék na odvodnění .

Fraxiparine a pití alkoholu

Účinek tohoto léku trvá průměrně 16-18 hodin od podání. Je bezpečné pít alkohol při užívání tohoto léku? Interakce Fraxiparinu s alkoholem není známa a před konzumací většího množství alkoholu je vhodné poradit se s lékařem.

Obecně platí, že pro antikoagulační léčbu je třeba přijmout zvláštní opatření týkající se konzumace alkoholu. Jeden drink (nebo sklenka vína) denně není problém a nemá to vliv na srážlivost krve. Nadměrné pití alkoholu však může nepříznivě ovlivnit srážlivost krve. Kvůli operaci se může v tepnách vytvořit nežádoucí krevní sraženina. Tomu se říká trombóza. Trombóza může úplně uzavřít krevní cévu, takže orgány za zablokovanou krevní cévou nedostanou žádnou nebo nedostatečnou krev. Aby se zabránilo trombóze, lékař předepisuje léky proti srážení krve. Fraxiparine je jedním z takových léků. Mírná konzumace alkoholu není problém, ale nadměrná konzumace alkoholu se důrazně nedoporučuje.

Zdroj: Fraxiparine a alkohol

Diskuze

V diskuzi KETILEPT 25MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alenka.

Mám již 4 roky deprese, nyní již jen ranní úzkosti a obavy. Během den se ztrácejí a večer a v noci je mi nejlíp. Co byste mi doporučili? Lékař vyzkoušel více přípravvku, jsem na ně imunní- nic. Na noc beru 1/2 ketileptu 25g a 1 waldosan 25g. Co s tím, nemůžu to mít od štítné žlázy? děkuji za odpověď, případnou radu. Alenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kay.

Dobrý den,

léky si můžete nechat napsat, ovšem by bylo nejlepší se poradit s vaším obvodním lékařem.

Zdroj: diskuze Ketilept 25mg

Alergická reakce

Vážné alergické reakce způsobené léky na vyšší tlak jsou sice vzácné, ale je třeba se o nich zmínit, protože mohou mít smrtelné následky. Určité léky mohou způsobit otoky obličeje a krku a znemožnit tak dýchání. Nejprve zpravidla začínají otékat rty, a pak zbytek obličeje, někdy je to doprovázeno dýchavičnosti a dušností. Toto je velice nebezpečný a život ohrožující stav vyžadující rychlou záchrannou pomoc.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MUDr. Eduard (Cmunt).

Vážená paní magistro,
prosím Vás, můžete mi sděliti, jakým mechanismem léky případně další uvedené substance ředí (!!??) krev ? Prosím Vás, nemaťte pacienty, krev je úplně stejně hustá (= není vůbec naředěná !!!!!), jen je trochu menší tendence k thrombosám.
Nepoužívejte tento (ředění krve) zcela nesmyslný a špatný termín !
V úctě
MUDr. Eduard Cmunt
I.interní klinika VFN v Praze

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vážený pane, všichni víme, že léky na ředění krve ve skutečnosti krev nijak neředí. Ředění krve je zažitý lidový termín nahrazující odborný termín antikoagulační terapie. Když ale budeme v článku vyjadřovat pouze tento odborný a bezesporu správný termín, tak článek ve skutečnosti nikdo nenajde a potřebné informace se pak nedostanou k široké laické veřejnosti, jenž vyhledává lidový termín ředění krve.
Je pochopitelné, že Vás to jako odborníka může provokovat, ale to nic nezmění na zažitých zvyklostech, jakými se prostí lidé vyjadřují o antikoagulanciích.
Neschopnost lékaře porozumět prostým lidem a jejich vyjadřování staví bariéry a nutí laiky, aby si informace hledali jinde, než v ordinaci svého lékaře, který ignoruje jejich zažitou terminologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Co obnáší léčba warfarinem?

  • Častější krevní testy, kdy dojde ke zkontrolování rychlosti srážlivosti krve.
  • Měl by se užívat každodenně ve stejnou dobu.
  • Neužívat jiné léky, protože by mohlo dojít k jejich interakci. Pokud musíte užívat jiné léky, je nutné to konzultovat s lékařem.
  • Změnit stravu, a to tak, aby byly sníženy dávky vitamínu K, který omezuje účinek warfarinu.
  • Warfarin by neměly používat ženy, které jsou těhotné.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi PANGAMÍN A LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Dostálek.

Dobrý podvečer beru určité léky prodělal jsem nádor na mozku a beru tyto léky Omnic Tocas, contolox, acidum folicium, depakine chrono, milurit,Předem děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pangamín a léky

Kdo nemůže užívat antikoagulanty?

  • těhotné ženy;
  • pacienti trpící žaludečními vředy;
  • pacienti s cévní mozkovou příhodou (kde bylo krvácení do mozku);
  • lidé užívající určité léky, které mohou interagovat s warfarinem a zvýšit tak riziko krvácení;
  • lidé s častým krvácením;
  • pacienti s velmi vysokým krevním tlakem;
  • lidé se sníženou funkcí ledvin.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Srdeční arytmie

Diuretika, která jsou běžně předepisovaná ke snížení krevní tlaku, zároveň mohou snížit hladinu draslíku v těle a způsobit tak srdeční arytmii nebo abnormální srdeční tep. Některé léky mohou snížit srdeční tep až příliš. Ve všech případech tento problém konzultuje s lékařem. Řešením je předepsat nižší dávky diuretika a kombinací s jinými léky je možné dosáhnout cíleného výsledku a zabránit tak vedlejším efektům. Některá léčiva chrání před poklesem draslíku v těle, takže se nemusíte ničeho obávat.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP