Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ANTIKOAGULANTY

OBSAH

Vedlejší účinky antikoagulantů

Existuje celá řada možných nežádoucích účinků. Hlavním vedlejším účinkem všech antikoagulantů je krvácení. Antikoagulanty často interagují s jinými léky. Proto byste se měli ujistit, že váš lékař ví o všech lécích, které užíváte.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIKOAGULANTY, LÉKY PROTI SRÁŽENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Toto není normální reakce a lék. Ihned kontaktujte svého ošetřujícího lékaře lékaře a dohodněte si další postup. Do té doby nevysazujte žádný z užívaných léků.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Cempírek..moc dekuji za odpoved !! Zdravim..

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Použití antikoagulantů

Antikoagulanty se předepisují na prevenci krevních sraženin nebo jejich léčbu, aby se tak zabránilo větším krevním sraženinám.

Prevence antikoagulantů:

  • fibrilace komor;
  • srdeční chlopně;
  • endokarditida (infekce vně srdce);
  • mitrální stenóza;
  • poruchy krve;
  • endoprotézy.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Kdo nemůže užívat antikoagulanty?

  • těhotné ženy;
  • pacienti trpící žaludečními vředy;
  • pacienti s cévní mozkovou příhodou (kde bylo krvácení do mozku);
  • lidé užívající určité léky, které mohou interagovat s warfarinem a zvýšit tak riziko krvácení;
  • lidé s častým krvácením;
  • pacienti s velmi vysokým krevním tlakem;
  • lidé se sníženou funkcí ledvin.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Kukuč.

Uživam xarelto 6 let bez problemu. Po warfarinu mi zmodraly nohy a ta dieta no hruza. Jediny problem na ktery jsem narazil je zazvor asi zvyšuje učinost krvacel jsem z nosu.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Funkce antikoagulantů

Antikoagulanty působí proti koagulačním faktorům a chemickým látkám v těle, které podporují vznik sraženin. Warfarin a ostatní léky blokují účinek vitamínu K. Blokování funkce vitamínu K zabraňuje snadné tvorbě krevních sraženin. Účinek těchto léků trvá několik dní.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Užívám 25 roků warfarin (kovová aortální chlopeň ),a lékař mi tvrdí, že jiné léky na rěděni na chlopně, nefungují?! Je to pravda? A ještě mám fibrilaci síní. Děkuji za odpověď.Josef.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Co to jsou antikoagulanty?

Antikoagulanty jsou léky, které zabraňují srážení krve. Tyto léky jsou velmi rychlé a účinné. Dalo by se říci, že antikoagulanty ředí krev. Používají se k léčbě a prevenci vzniku krevních sraženin, které mohou vzniknout v cévách. Krevní sraženiny mohou blokovat průchodnost tepen nebo žil. Zablokování cév zastavuje proudění krve a kyslíku, čímž dochází k nedostatečnému prokrvování konkrétních částí těla. Velmi často dochází k poškození tepen a žil, což má za následek vážné problémy, například mrtvici nebo infarkt. Krevní sraženiny ve velkých žilách způsobují hlubokou žilní trombózu, což vede k plicní embolii. Naštěstí existuje několik antikoagulantů, jako je například warfarin, které tomuto dokážou zabránit. Mezi antikoagulanty se dá zahrnout i aspirin, protože má vliv na prevenci vzniku krevních sraženin a zabraňuje dělení krevních destiček. V součastné době je nejvíce předepisován warfarin.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.

Děkuji za odpověď, ano začala jsem ji užívat, ale pak teprve pídit po nežádoucích účincích...dostávám najednou návaly horka hlavně v noci a přesně toto jsem měla když jsem onemocněla se šť.žlázou, navíc jsem po mrtvici/ 10let/a dočetla jsem se že po užívání ch. houstne krev, což je pro mě asi nežádoucí.Věrka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chlorella je po IKTu nebezpečná jen, když se užívají antikoagulanty, například Warfarin, Heparin, zde to může být kontraproduktivní. Vy už asi po takové době tyto léky neužíváte. Návaly horka mohou souviset s nerovnováhou hormonů plynoucí z poruchy štítné žlázy a s tím by vám měl pomoci endokrinolog pomocí biochemického testu krve, jinak to odhadnout ani léčit nejde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí

Jaká je obvyklá délka léčby?

Obvyklá délka léčby závisí na druhu užívaných antikoagulačních léků. Někdy stačí jen krátká doba po rekonvalescenci, ale někdy je zapotřebí celoživotní užívání těchto léků.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel kotasek.

zdravim prosim vas proplaci VZP pripravek na trombózu FRAXIPARINE dekuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,
užívám dva a půl roku Warfarin a nyní jsem musela vysadit, kvůli vyšetření a dostala jsem injekce Fraxiparine Forte 0,8ml.
Prosím je nějaké riziko po aplikaci jedné injekce Fraxiparine Forte 3 roky prošlé? Měla jsem jich 10 a jelikož ještě INR bylo nízké dostala jsem v ordinaci další 3 injekce a jedna z toho byla 3 roky prošlá, ale toho jsem si bohužel všimla až když jsem ukládala prázdnou injekci zpět do krabičky. Kontrolovala jsem si jen, zda je správná hladina tekutiny 0,8ml, mrknout na expiraci mě opravdu nenapadlo.
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Rozdíl mezi warfarinem a novějšími antikoagulanty

Existuje několik rozdílů. Hlavním rozdílem je nutnost častých krevních testů zaměřených na měření rychlosti srážení krve při užívání warfarinu. Warfarin interaguje s mnoha jinými léky a potravinami. To znamená, že může docházet k rychlejší srážlivosti krve, nebo v opačném případě k příliš pomalé srážlivosti krve. Na rozdíl od warfarinu nedochází u novějších antikoagulantů ke změně dávkování v průběhu léčby, není potřeba měnit dávky. Výhodou starších typů antikoagulantů je to, že se používají několik desetiletí a fungují dobře. Zároveň je známa většina vedlejších účinků. Novější typy antikoagulantů se předepisují méně, protože se používají méně let a stále nejsou známy možné vedlejší účinky.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA ANTIKOAGULACE A JAK PROTI MYOMATÓZNÍ DĚLOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,
zajímala by mě přírodní možnost náhrady warfarinu na tzv ředění krve
a jestli lze doporučit nějaký alternativní postup mladé ženě s nálezem myomatosní dělohy?
Dík za odpověď
T.kilian

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přírodní antikoagulanty jsou česnek, zázvor, ginkgo biloba, rybí olej, vitamin E a jídášovo ucho. Žádná studie ale zatím nepotvrdila srovnatelné účinky těchto potravin s warfarinem. Warfarin je bezpečný lék a dokáže v mnoha případech zachránit život. Proto doporučuji u warfarinu zůstat a případně jen snížit jeho dávkování a doplnit to výše zmíněnými potravinami. Při každém takovém experimentování je třeba konzultace s lékařem, který předepisuje warfarin. Nejlepší je udělat krevní rozbor na srážlivost a podle toho upravit podíl přírodních antikoagulantů a warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze

Běžně používané antikoagulanty

  • Warfarin
  • Dabigatran
  • Rivaroxaban

Dabigatran

Dabigatran je lék, který je na lékařský předpis. Dabigatran je vodný pro pacienty, kteří:

  • prodělali cévní mozkovou příhodu, tranzitorní ischemickou ataku (minimrtvici) nebo embolii;
  • trpí sníženou frekvencí srdeční aktivity;
  • mají příznaky srdečního selhání;
  • jsou starší 75 let;
  • jsou starší 65 let a trpí diabetem, ischemickou chorobou srdeční nebo vysokým krevním tlakem.

Rivaroxaban

Rivaroxaban je pouze na lékařský předpis. Rivaroxaban je vhodný pro pacienty, kteří:

  • trpí městnavým srdečním selháním;
  • trpí vysokým krevním tlakem;
  • jsou starší 75 let;
  • mají cukrovku;
  • prodělali cévní mozkovou příhodu nebo tranzitorní ischemickou ataku.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Beru léky na deprese a To Citalex 1 x Rivotril 1x Lamictal 2x Quetlapin 300mg 1x Dále na tlak Rilmenidin aTwynstu Na šttnou žlázu letrox A warfarin a mám velké bolesti kloubů tak beru Aclexu a to bych neměla kvůli warfarinu mám chlopen tak musím byt na warfarinu na pradagu a xarelto a jiné léky na ředění nedostanu to je jen pro vyvolené a pojištovna to nechce hradit no ještě ,že jsem starší,ale potřebuji silné léky na bolesti mám výrustky na kloubech tak co mám dělat asi někomu na ko pr , a ještě se budu někoho prosit at si to dají za klobouk ,ale už toho mám dost a nenechám se trávit jedem na krasy .Co vám lékař neřekne Warfarin pří delším užívání způsobí mozkovou příhodu a k pomalému poleptání všech vnitřních orgánů dále poleptání krvinek a cévní stěny .Umí poškodit metabolismus vitamin K a studovaný tvor vám zakazuje zeleninu.Cévy vitamin K uzdravuje a warfarin způsobuje jejich vápenatění .Měli by si to ti vzdělanci žrat sami a ještě chcete radu at jdou někam daleko.Sbohem Jana N

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý den,
prosím poraďte, lze preventivní podávání Pradaxy (dávkování 1-0-1), plnohodnotně nahradit podáváním Ganodermy Reishi extraktu + Curcuminu? Už vzhledem k podpůrné léčbě rakoviny a celkově spíše přírodním naladění se mi velmi příčí neustálé podávání Pradaxy až do konce života a naopak bych ráda vyzkoušela přírodní léčení. Pradaxa byla nasazena po mozkové příhodě a zjištěné fibrilaci síní. Apometoprolol na srdce bych nevysazovala (tam je dávkování také 1-0-1). Ale jsem zastáncem teorie, že čím míň chemie, tím líp, kór, když to jde nahradit něčím přírodním a současně i přínosným i na jiné problémy nebo prevenci.
Děkuji.

Zdroj: diskuze Warfarin

Co obnáší léčba warfarinem?

  • Častější krevní testy, kdy dojde ke zkontrolování rychlosti srážlivosti krve.
  • Měl by se užívat každodenně ve stejnou dobu.
  • Neužívat jiné léky, protože by mohlo dojít k jejich interakci. Pokud musíte užívat jiné léky, je nutné to konzultovat s lékařem.
  • Změnit stravu, a to tak, aby byly sníženy dávky vitamínu K, který omezuje účinek warfarinu.
  • Warfarin by neměly používat ženy, které jsou těhotné.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel kotasek.

zdravim prosim vas proplaci VZP pripravek na trombózu FRAXIPARINE dekuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šindlerová Miloslava.

Jak dlouho mohu současně aplikovat Fraxiparine a užívat Warfarin.Děkuji za brzkou odpověď.Šindlerová

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Může se jíst ananas při Warfarinu

Ananas je zdrojem vlákniny, která působí jako indikátor při odstraňování toxinů a špatného cholesterolu z krve. Proto je doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje bohatý zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Vždy se poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Zdroj: Warfarin a ananas

Diskuze

V diskuzi XARELTO A LÉKY PROTI BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Prosím, kté léky proti bolesti se mohou kombinovat s Xareltem? V nemocnici mi podávali
paralen, po kterém jsem se jen potila, ale bolest zůstala.Jsem alesgická na Tramal, tak jsem
proti bolesti po operaci nic nedostala, prý mám smůlu. Přece musí něco být ke xareltu nebo k fraxiparinu /ten mi píchali 4 dny / pak zase užívat xarelto. Musím užívat koagulant, protože
mám Laudenskou mutaci a 4x jsem měla trombózu.
Musím vydržet bolest? Ilčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Inka Vavrečková.

dobrý den i já jsem začala brat xalerto a aulin mi trochu pomáhá na klouby.mám artrozu 2 _ 3 stupně tak bych chtěla vědwt jestli si ho mohu někdy vzít někdy si beru zaldiar.děkuji za odpověd.hezký den

Zdroj: diskuze Xarelto a léky proti bolesti

Krvácení při užívání antikoagulantů

Jedním z ukazatelů, které mohou být vedlejším příznakem antikoagulantů, je krvácení nebo tvorba modřin. Závažné vedlejší účinky krvácení zahrnují:

  • krev v moči nebo stolici;
  • silné krvácení během menstruačního období nebo jiné vaginální krvácení;
  • tvorbu velkých podlitin;
  • krvácení z nosu trvající déle než 10 minut;
  • krev během zvracení;
  • vykašlávání krve;
  • říznutí s dlouhodobým krvácením.

Při užívání antikoagulantů dbejte na:

  • Při jakémkoli vyšetření informujte daného lékaře, že užíváte antikoagulanty.
  • Při užívání warfarinu mějte u sebe žlutou kartičku, kterou byste měli obdržet od lékaře. Je to velmi důležité, zejména v případech mimořádných událostí, aby dotyčný lékař věděl, jaký lék užíváte.
  • Mělo by dojít k omezení konzumace alkoholu.
  • Vyhýbejte se nepříjemným situacím, během kterých by mohlo dojít k abrazi nebo podlitinám. Také byste se měli vyhnout šití a zahradničení.
  • Dbejte zvýšené opatrnosti během čištění zubů nebo holení, aby se zabránilo pořezání a krvácení z dásní. Zvažte použití zubního kartáčku s měkkými vlákny a elektrického holicího strojku.
  • Snažte se vyhnout bodnutí hmyzem. Velmi dobré je užívání repelentu.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Tvorba krevních sraženin

K tvorbě krevních sraženin, které jsou zapříčiněny shlukováním krevních destiček, dochází během několika vteřin. Aktivované krevní destičky zacelují poškozenou tkáň, která reaguje s jinými chemickými látkami a proteiny v krvi (koagulační faktory). Existuje 13 známých koagulačních faktorů, které jsou označeny římskými číslicemi (faktor I až faktor XIII).

Dojde-li k tvorbě krevní sraženiny uvnitř cévy, může to způsobit vážné problémy. V těle jsou přítomny chemické látky, které zabraňují srážení krve a rozpouštějí krevní sraženiny. Normálně existuje rovnováha mezi formováním a prevencí tvorby krevních sraženin.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Jaká bylinka je na ředění krve

Mezi byliny snižující srážlivost krve patří kajenský pepř, který se označuje jako královská bylina a je mnohými považován za nejlepší bylinu pro srdce. Dále je to vše s vysokým obsahem vitaminu C, který je velmi důležitý pro zdravé cévy.

Kurkuma je známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, které má mnoho pozitivních účinků včetně účinku na ředění krve. Kurkuma též podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je účinná v boji s rakovinou a v její prevenci.

Další přírodní látky pomáhající ředit krev:

Bromelain, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamin B6, vitamin E, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba).

Přírodní antikoagulanty napomáhají s ředěním krve, zároveň však představují i zdravý způsob výživy. Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce. Vhodným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv.

Z bylin proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Antikoagulanty obsahuje také koření jako kari, paprika, kajenský pepř, skořice, tymián, kurkuma, kopr, oregano, lékořice a máta.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Potraviny, které ředí krev

Z potravin, které mají vliv na ředění krve, lze uvést především česnek a cibuli.

Česnek je považován za velmi prospěšnou přírodní látku. Mimo jiné působí právě na ředění krve, a to díky obsahu salicylátů. Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou rovněž primární složkou aspirinu, který se předepisuje k ředění krve. Konzumace česneku prospívá zdraví srdce a cév a pomáhá ničit patogeny v těle.

Cibule obsahuje salicyláty taky, a tudíž i ona pomáhá ředit krev.

Mezi další přírodní antikoagulanty patří například hrozny, ananas, jablka, zázvor a některé koření. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu těchto pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu.

Hrozny obsahují flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která mimo jiné snižuje i krevní tlak.

Ananas obsahuje enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem, poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Ananas je také zdrojem vlákniny, která odstraňuje z krve toxiny a špatný cholesterol, pomáhá snižovat krevní tlak.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Zelenina, koření a byliny – proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Pooperační péče

Pooperační péče hraje zásadní roli a skládá se ze dvou období. První období pooperační péče trvá asi šest až sedm týdnů a druhé období pooperační konzervativní péče dva až šest měsíců. Ihned po operaci je aplikován napínací funkční obvaz s přenastaveným palcem u nohy až do výměny druhého obvazu rány o tři dny později, s týdenními výměnami, se zachováním vhodného směru palce u nohy až do konečného odstranění obvazů šest až sedm týdnů po operaci. Pacient zůstává několik hodin v nemocnici, kde bude léčen antibiotiky a antikoagulanty o nízké molekulové hmotnosti. Plná zátěž bude povolena od prvního dne, kdy pacient začne nosit speciální botu po dobu asi dvou měsíců, během kterých bude pořízen rentgenový snímek k posouzení osifikace osteotomií.

Zdroj: Nová metoda operace halluxů

Warfarin a potraviny

Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce pro zlepšení zdraví. Příjemným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konkrétně pacientům, kteří užívají warfarin. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu. Primárním krokem je začlenění přírodních antikoagulantů, jako jsou hrozny, jablka, ananas a některé koření.

Hrozny obsahují fytonutrienty zvané flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která je nejvíce obsažena právě v hroznovém víně. Po večeři se tedy doporučuje pití jedné sklenky červeného vína.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Ananas je známým zdrojem vlákniny, která působí jako „koště“ při odstraňování toxinů z krve a špatného cholesterolu. Proto je nejčastěji doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje velký zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost.

Kromě ovoce a zeleniny existují i jiné formy antikoagulantů – koření a byliny. Proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Pokud vám nechutnají pokrmy se zázvorem, existují i jiné možnosti koření jako kari koření, kajenský pepř, paprika, tymián, skořice, kopr, oregano, kurkuma, lékořice a máta. Existuje mnoho důvodů, proč je třeba začlenit ovoce a zeleninu do svého jídelníčku. Přírodní antikoagulanty společně s léky zabraňují mrtvici.

Poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Zdroj: Antikoagulační dieta po mrtvici


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP