Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ASPERGERŮV SYNDROM U DĚTÍ

OBSAH

Aspergerův syndrom – video

Zde jsou uvedena videa, na kterých lze vidět projevy Aspergerova syndromu.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem SWEETŮV SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šabatová.

prosím má někdo zkušenost s onemocněním sweetův syndrom
- musí toto kožní onemocnění vždy znamenat nádorové onemocnění

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sweetův syndrom je vzácné onemocnění kůže. Mezi jeho hlavní příznaky patří horečka a bolestivé kožní léze, které se objevují převážně na pažích, krku, hlavy a trupu. Příznaky jsou vidět tady: www.google.com/searc…

Příčiny
Ve většině případů se příčinu Sweetova syndromu nepodaří zjistit. Sweetův syndrom je někdy spojen s rakovinou, nejčastěji je to leukémie. Příležitostně může být tato porucha také spojena s nějakým pevným nádorem, jako je rakovina prsu nebo rakovina tlustého střeva. Sweetův syndrom se může také objevit jako reakce na léky - nejčastěji jsou to léčiva, která zesilují produkci bílých krvinek.

Léčba
Nejběžnější léčba Sweetova syndromu je pomocí kortikosteroidní léků, například prednison. Příznaky často mizí hned pár dní po začátku léčby, ale opakování je běžné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sweetův syndrom

Knihy o Aspergerově syndromu

Zde je uveden seznam knih, ve kterých je popsána problematika: Aspergerův syndrom knihy.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Diskuze

V diskuzi NEFROTICKY SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

vnučka 3,5 let po očkování dostala nefrotický syndrom .určene 2 špatné diagnozy 5 nemoc a alergie na mycí gely po 6 týdnech teprve hospil. v nemocnici .kortikojdni léčba 3 měsíce prosím o radu jak dál díte je hodně otekle po prendisolu jaké potravinové doplňky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nefroticky syndrom

Aspergerův syndrom u dětí

Aspergerův syndrom je kontaktní a komunikační porucha, která je považována za mírnější formu autismu. Aspergerův syndrom není na první pohled zřejmý. Dítě vypadá normálně, vykazuje pouze podivné chování. Typické jsou poruchy chování a interakce, nedostatek empatie, rigidní lpění na zvycích, motorické abnormality a výrazné zvláštní zájmy. Vzhledem k problémům s chováním se děti často potýkají s problémy při jednání s vrstevníky, dospělými i vlastními rodiči. Abnormality se objevují ve třetím roce dítěte. Průměrný věk při diagnostice je osm let věku dítěte. Dítě je normálně duševně vyvinuté, často se zvláštními zájmy a nadáním, má problémy se sociální interakcí. Většinou nemá žádné nebo mírné zpoždění ve vývoji jazyka. U dítěte se projevuje nemotornost. Chlapci jsou Aspergerovým syndromem postiženi třikrát až čtyřikrát častěji než dívky.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Aspergerův syndrom – dědičnost

Rizikové faktory nejsou zcela známy, ale za závažné riziko se považuje výskyt v rodině. Některé výzkumy ukazují, že dědičné rysy jsou nápadně podobné v prvním nebo druhém stupni příbuzných na obou stranách rodiny. Rodinná anamnéza pak zahrnuje výstřední chování jedinců, kteří mají mírné projevy syndromu, nebo byl v rodině přímo diagnostikován Aspergerův syndrom a klasický autismus. Neexistuje žádná formální identifikace přesného přenosu, ale pokud je příčina genetická, existují určité varianty, které mohou být způsobeny chromozomy. S prohlubováním znalosti genetiky se informace upřesňují, takže postupem času může být věda schopna předpovědět četnost opakování Aspergerova syndromu v jednotlivých rodinách. Aspergerovu syndromu ve své podstatě nelze nijak předcházet, jelikož jeho podstata není známa. Uvažuje se o spojitosti s mutacemi na chromozomech číslo 2 a 7, což lze do budoucna využít v prenatální diagnostice.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Aspergerův syndrom – léčba

Aspergerův syndrom je onemocnění nervového systému, které je vrozené a nelze ho vyléčit. Cílená léčba neexistuje, možná je pouze speciální pedagogická výchova. Neexistuje jednotná nejlepší léčba pro všechny děti s Aspergerovým syndromem. Většina odborníků se domnívá, že čím dříve je léčba zahájena, tím lépe. Programy pro děti s Aspergerovým syndromem učí dovednostem tak, že staví na sérii jednoduchých kroků pomocí vysoce strukturovaných aktivit. Důležité úkoly a body jsou opakovány v průběhu času, aby pomohly posílit určité chování. Typy programů mohou zahrnovat kognitivní chování nebo řečovou terapii, která pomáhá dětem zvládat emoce, opakující se chování a obsese. Programy učí i rodiče určité techniky, které lze použít doma. Důležitá je rovněž fyzická terapie nebo ergoterapie, která pomáhá s motorikou a smyslovými problémy. Trénink sociálních dovedností se často vyučuje ve skupině. Pomocí řeči a jazykové terapie se učí jedinci s Aspergerovým syndromem dovednostem v každodenní konverzaci. Farmakologická léčba spočívá v používání selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRI), dále antipsychotik a stimulancií. Tyto léky slouží ke zmírnění problémů, jako jsou úzkost, deprese, agrese a problémy s pozorností. Zatím nelze nijak léčit poruchy v komunikaci a sociální interakci. Léčbu vede vždy dětský psychiatr. Komplikace onemocnění spočívají zejména v problematice společenského uplatnění (získání a setrvání v určitém povolání) a sociálního života (vycházení s rodinou, nalezení partnera), nicméně základní dovednosti zvládání normálního života je možno naučit speciální pedagogickou výchovou postiženého jedince během dětství.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZUZANA.

Mám bolesti a brnění prstů které mně budí v noci a necitlivost v rukou .Prosím o radu a léčbu přírodní cestou.Take doporučení cviků na uvolnění karpalního tunelu.DIKY ZUZKA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové brnění nemusí být jen syndrom karpálního tunelu. Brnění prstů a bolesti rukou při spaní se objevuje často u lidí, kteří spí na boku s rukou pod hlavou nebo pod polštářem. Vyřeší to trvalá změna ležení v ploze na zádech s rukama složenýma na břiše nebo volně podél těla.
Cviky na uvolnění karpálního tunelu jsou vidět zde: www.google.com/searc…

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Aspergerův syndrom – příznaky

Je důležité si uvědomit, že člověk s poruchou Aspergerovým syndromem nemá obecné zpoždění v oblasti výuky jazyků, ve vývoji poznávacích schopností a adaptivního chování (jiného než v oblasti sociální interakce). To je v rozporu s typickými vývojovými projevy u autistických dětí, které vykazují výrazné schodky a deviace v těchto oblastech před třetím rokem života.

U jedince se projevují trvale zhoršené sociální interakce s ostatními, a to nedostatek očního kontaktu, výraz obličeje, neohrabané držení těla a gesta. Neschopnost rozvíjet přátelství s ostatními dětmi stejného věku. Nedostatek spontánnosti a sdílení radosti ze zájmů nebo úspěchů s jinými lidmi (například nedostatek představivosti). Neschopnost vyjádřit vhodné a odpovídající sociální nebo emocionální reakce, například když hovoří, nebo když si hraje s ostatními. Dítě při komunikaci vykazuje malou nebo žádnou reakci, pocity nebo empatii k druhému dítěti.

U těchto jedinců se opakují stejné vzorce chování, zájmy a aktivity, zaujetí nebo posedlost jedním nebo dvěma tématy, které se opakují s abnormální intenzitou. Zdánlivě nepružné dodržování určitých rituálů. Opakované manýry například s rukou nebo prsty, konkrétně házení jimi nebo kroucení, nebo jde o komplexní pohyby celého těla.

Dalším typickým projevem je trvalé zaujetí částmi předmětů. Soubor příznaků pak způsobuje jedinci významné společenské, pracovní nebo jiné důležité omezení v oblasti fungování lidské společnosti. Jiné obecné popisy raného vývoje jedinců s Aspergerovým syndromem obsahují určité projevy, které mohou být užitečné při identifikaci onemocnění. Tyto projevy zahrnují i fascinaci písmeny a čísly. Ve skutečnosti může být malé dítě schopno dekódovat slova s malým nebo žádným pochopením významu obsahu slova. Vytvoří si blízký vztah k rodinným příslušníkům, ale nevhodné vztahy a interakce s přáteli a ostatními. Dítě s Aspergerovým syndromem se například může pokusit navázat kontakt s ostatními dětmi prostřednictvím neustálého objímání nebo naopak tím, že na ně křičí.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.Volmutová.

Dobrý den hledám kontakt na Mudr. Jana Šulu (NE gynekolog ) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Kajínková.

Dobrý večer,prosím o pomoc.
Mám Eosinofilní astma s kožním postižením-Wellsův syndrom.
Děkují Kajínková

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku zvyšuje produkci hlenu ve sliznici střeva. Přebytek hlenu se následně objevuje ve stolici při střevních potížích (průjmu), který je způsoben právě syndromem dráždivého tračníku. V některých případech tento syndrom naopak způsobuje zácpu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, našla jsem, že děti mohou pít čaj z rýmovníku. Tak snad jsem vám pomohla. ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudec.

a mohl bych se zeptat od kolika let ho děti mohou pít

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Co je to postabortivní syndrom

Postabortivní syndrom je soubor příznaků a obtíží, které se u části žen dostavují po prodělaném potratu, ať už samovolném, či uměle vyvolaném. Jako samostatná diagnóza není medicínou uznáván, je považován za specifickou formu posttraumatické stresové poruchy. V České republice se pomocí obětem postabortivního syndromu zabývá především poradna Aqua vitae.

Zdroj: Postabortivní syndrom

Syndrom suchého oka

K yyndromu suchého oka dochází při poklesu produkce slz, po kterém máte oční membrány suché a podrážděné. Tento stav postihuje více ženy než muže. Pokročilý věk a léky jsou často na vině pro suché oči, i když příčina někdy zůstává neznámá. Syndrom suchého oka může způsobit pálení, podráždění, hlenovité slzy, nepohodlí při nošení kontaktních čoček a slzy při čtení nebo řízení. Neexistuje žádný náznak, že nadměrný příjem vápníku způsobuje syndrom suchého oka.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.

Uz3 me palelo v prave ruce jak kdyby mě rezaly žily zevnitř ziletkou co to znamená?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše jde o syndrom karpálního tunelu. Přesnou příčinu by vám řekl lékař ortoped. Částečně jde tento nešvar léčit speciální rehabilitací a nebo pak operativně, což má lepší výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pálení a bolest v rukou

Prevence

Správná výživa s adekvátním příjmem železa může zabránit vzniku této choroby.

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI LÉČBĚ MONONUKLEOZY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kameník.

Prosím, zda může někdo ze zkušených uživatelů doporučit knihu o dietě při léčbě mononukleozy u dětí. Budu velmi vděčen za pomoc.Zdravím a děkuji. Fr. Kameník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při léčbě mononukleozy u dětí

Magnezium na premenstruační syndrom

Zde je několik postupů, jak použít hořčík na zmírnění premenstruačního syndromu:

  • 333 mg oxidu hořečnatého se užije jednou denně před spaním po dobu dvou menstruačních cyklů.
  • 360 mg oxidu hořčnatého se užije třikrát denně od 15. dne menstruačního cyklu až do začátku nového menstruačního období.
  • 360 mg oxidu hořečnatého se užívá třikrát denně po dobu 2 měsíců.
  • Kombinace 200 mg hořčíku denně plus 50 mg vitaminu B6 denně.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Prognóza

Pacienti obecně dobře reagují na léčbu. Doplňování železa obvykle řeší anémii a koriguje glosodynii (bolest jazyka).

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Doporučení

Máte-li syndrom suchého oka, může vám lékař doporučit, abyste používali umělé slzy. Tyto oční kapky neobsahují léky a obvykle nezpůsobují žádné vedlejší účinky, takže jsou bezpečné a lze je používat několikrát denně. V mnoha případech umělé slzy poskytují pravidelnou úlevu od příznaků spojených se syndromem suchého oka. Pokud však tyto kapky nepomáhají, může vám lékař doporučit léky na zvýšení produkce slz, nebo vám může doporučit chirurgický zákrok.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Příčiny syndromu suchého oka

Syndrom suchého oka má dvě hlavní příčiny. Tou první je porucha normální tvorby a toku slzného filmu a nedostatečné vyživování oční tkáně. Druhou příčinou je abnormální složení slzného filmu. Slzný film má tři vrstvy, první vrstva je na sliznici, druhá vrstva je vodová, třetí mastná. Pokud jsou tyto vrstvy v nevyváženém poměru, mohou se objevit příznaky syndromu suchého oka. Výživa nehraje žádnou roli v množství nebo kvalitě slz, které oči produkují.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Následky

Jedním z následků může být i jaterní komplikace jako žloutenka, zvětšení jater a zvýšení jaterních testů. Úkolem diety v rekonvalescenci je odlehčit játrům jejich těžkou práci detoxikátora organismu a pomoci k lepší regeneraci. Jaterní dietu je možné doplňovat takzvanou hepatoprotektivní léčbou, například popíjet několik měsíců čaj z ostropestřce mariánského.

Při přecházení únavy po prodělané mononukleóze se u nemocného může naplno vyvinout takzvaný únavový syndrom, který jedince může na dlouhou dobu zcela vyřadit z normálního života.

Léčba infekční mononukleózy je jen podpůrná. Někdo se z onemocnění zotaví rychle, ale jiný pociťuje její následky ještě dlouhé měsíce po jejím prodělání, nejčastěji jde o únavu či oslabení imunity.

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Cushingův syndrom

Cushingův syndrom je endokrinní porucha způsobená vysokou hladinou kortizolu v krvi. Syndrom může být způsoben příjmem glukokortikoidů nebo nádory produkujícími kortizol či adrenokortikotropním hormonem. Příčinou onemocnění může být adenom hypofýzy, která produkuje velké množství adrenokortikotropního hormonu, jenž následně způsobí nadprodukci kortizolu v nadledvinkách. Mezi projevy nemoci patří zvýšená chuť k jídlu, obezita, únava, změny nálad, deprese, zvýšení krevního tlaku a diabetes mellitus, zvýšení krevního cukru, snížení hustoty kostní hmoty, snížení sexuálního pudu či poruchy menstruace. U zdravých lidí jsou hladiny kortizolu velmi nízké během spaní a nejvyšší hned po probuzení. Tento rytmus se mění, jestliže člověk pracuje v nepravidelných směnách (např. noční směna) a spí v různou denní dobu. U Cushingova syndromu je rytmus většinou poškozen. Cushingův syndrom se vyskytuje nejen u člověka, ale je také poměrně častý u domácích psů a koní.

Zdroj: Kortizol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP