Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

AUTOIMUNITNÍ ONEMOCNĚNÍ LUPUS

OBSAH

Lupus a vřed v nose

Vředy v ústech a nose jsou jedním z nejčastějších příznaků lupusu (autoimunitní onemocnění). Bolestivé vředy jsou často jedinečným a charakteristickým příznakem lupusu. Tyto léze se často rozvíjejí na stranách a uvnitř nosu.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Nie som si isty ci to je po holeni. Ale preslo to od brady az na lice a na ucho.prosim o radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše se jedná o systémový lupus erythematosus. To je autoimunitní onemocnění, při kterém se zblázní váš imunitní systém a začne napadat vlastní buňky. Léčba probíhá pomocí imunosupresiv, nejčastěji kortikoidy. Jestli je to skutečně lupus může zjistit váš lékař laboratorním vyšetřením krve. Lupus je potřeba léčit, protože stejně jako se projevuje na vašem krku, tak může napadat i všechny vnitřní orgány a tkáně. Nejde o jen tak nějakou vyrážku, musíte k lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Příznaky onemocnění lupus

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které způsobuje zánět různých částí těla, zejména kůže, kloubů a ledvin, což může také ovlivnit krev. Imunitní systém normálně chrání tělo před viry, bakteriemi a jinými cizími útočníky. Autoimunitní onemocnění, jako je lupus, způsobuje ztrátu schopnosti imunitního systému, protože již nedochází k rozeznání rozdílů mezi cizorodými látkami a vlastními buňkami a tkáněmi. Imunitní systém pak začne tvořit protilátky namířené proti vlastnímu tělu. Příznaky této nemoci zahrnují únavu a bolest. Často však bývají tyto příznaky zaměněny s jinými zdravotními problémy. Nejčastější stížností lidí je únava, která je tak velká, že bývá důvodem, aby byly schopni fungovat normálně. Tato únava často souvisí s fibromyalgií, horečkou, bolestí svalů a kloubů.

Mezi další příznaky patří následující:

  • bolesti svalů a kloubů
  • horečka
  • delší nebo extrémní únava
  • anémie
  • problémy s ledvinami
  • bolest na hrudi
  • vyrážka
  • citlivost na světlo
  • ztráta vlasů
  • abnormální srážení krve
  • oční onemocnění
  • záchvaty
  • vředy v nose nebo ústech

Zdroj: Příznaky nemoci lupus

Diskuze

V diskuzi HOLÁ MÍSTA VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den je mi 20let a chtěl jsem se zeptat začali se mi ve vlasech dělat málá holá místěčka kde mi nerostou vlasy takový jsou to mála místa a dělají se mi na přední časti hlavy nevíte čím by to mohlo být vlivem stresu nebo nedostatku vitamínu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JK za Krasojizda.cz.

Dobrý den, Tomáši, jsou-li místa bez vlasů zhruba o velikosti pětikoruny, pak se pravděpodobně jedná o druh onemocnění alopecia. Ve skutečnosti jde o autoimunitní onemocnění, kdy z času na čas dojde ke zlepšení stavu, ale vlivem stresu (vnitřního nebo vnějšího) se stav opět zhoršuje. Tento cyklus se během života může několikrát opakovat. Onemocnění je z lékařského hlediska neléčitelné. Pro bližší informace se obraťte na portál www.vlasy.cz/

Zdroj: diskuze Holá místa ve vlasech

Lupus nefritida

Zánět ledvin, nebo také nefritis, je způsoben infekcí, jedy anebo autoimunitním onemocněním. Lékaři zánět ledvin dále člení na glomerulonefritidu, intersticiální nefritidu, pyelonefritidu a lupus. Systémový lupus je autoimunitní onemocnění, při kterém tělo produkuje proteiny a autoprotilátky ničící tělo. Lupus nefritis ničí především glomeruly ledvin. Tento jev následně vyvolává záněty ledvin, které doprovází bílkovina v moči, krev v moči, snížená funkce ledvin, nebo dokonce jejich selhání. Ve skutečnosti však může mít lupus podobu intersticionálního zánětu, nefrotického syndromu anebo glomerulonefrotidy.

Příznaky: krev v moči, pěnivá moč, vysoký krevní tlak, otoky

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím o sdělení zda lék Groprisin je možno používat s lékem Trexan (dávka 1x týdně) - autoimunitní onemocnění. A dále po operaci karcinomu močového měchýře. Děkuji za odpověď na mail.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trexan se využívá v medicíně jako cytostatikum při léčbě nádorů. Cytostatická léčba je náročná a vždy je třeba konzultovat jakýkoli nově přidaný lék s obkologem, který vede léčbu Trexanem. Proto i v tomto případě se obraťte na svého lékaře a promluvte si s ním o společné léčbě lékem Groprinosin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Lupus – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět projevy nemoci lupus.

Zdroj: Příznaky nemoci lupus

Diskuze

V diskuzi MARKSTAR@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny lupusu nepřináší aplikace kortikoidů trvalé výsledky. Příčinou lupusu jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla. Ty se v případě lupusu projevují různými příznaky jako je únava, bolest kloubů, bolest na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči atd. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si lupus sami trvale odstranili, a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý večer kdy Vás můžu zavolat

Zdroj: diskuze Markstar@email.cz

Plísni podobné nemoci, ale plíseň to není:

  • Folikulitida decalvans (jizvová forma alopecie – vypadávání vlasů).
  • Bakteriální kožní infekce (pyodermie)
  • Diskoidní lupus erythematodes, někdy též nazýván jako kožní lupus erythematodes nebo také chronický diskoidní lupus erythematodes.
  • Lyšej planopilaris, což je zánětlivé kožní onemocnění, které postihuje především vlasové folikuly.
  • Pseudopelade Brocq, což je alopecie atrophicans, která se projevuje jako jizvící alopecie - ztráta vlasů.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍTNÁ ŽLÁZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka Plíšková.

Dobrý den mamTSH 5.35.mam přijít na kontrolu za 3 měsíce. Můžu si sama nějak pomoci. Nevím co to pro mě znamená. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota TSH 5,35 vypovídá o tom, že máte mírně sníženou funkci štítné žlázy a díky tomu vaše tělo nedokáže v potřebném množství nakládat s jódem.
Sama si můžete pomoci tak, že co nejdříve navštívíte lékaře imunologa a požádáte ho o vyšetření kvůli své štítné žláze. V mnoha případech je příčinou snížené funkce štítné žlázy právě nějaké autoimunitní onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Bylinná léčba lupusu

Velmi účinné jsou protizánětlivé byliny, které mohou pomoci ke zklidnění zánětu, mezi ně patří například:

  • extrakt ze smrkové kůry – měl by se užívat 50 mg dvakrát denně
  • extrakt z hroznového vína – měl by se užívat 50 mg dvakrát denně
  • kurkuma – měla by se užívat 300 mg třikrát denně
  • nedoporučuje se echinacea, protože stimuluje imunitní systém

Zdroj: Příznaky nemoci lupus

Diskuze

V diskuzi INVALIDITA A LUPUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

stupnují se mi bolesti a psychická zátěž je velká. co invalidita, máte někdo zkušenosti? moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Invalidita a lupus

Příznaky

Petechie se obvykle vyskytují jako skupina teček (ne jako jedna ojedinělá tečka). Mohou se objevit náhle nebo i po nepatrném zranění. U zdravého psa se petechie mohou dále vyskytnout po alergické reakci, při nedostatku vitaminu C či po zvracení. Tyto červené tečky, respektive pupínky na kůži, mívají velikost od jednoho milimetru a uvnitř obsahují krev. Petechie se tedy jeví jako výsev velice drobných prokrvácených míst v kůži (hemoragie), která pak vypadá jako rudofialově tečkovaná. Příčina jejich vzniku může být pestrá, ale v zásadě se vždy jedná o narušení celistvosti drobných podkožních krevních cév (kapilár).

Objevují se i příznaky specifické pro onemocnění, která petechie vyvolávají. Mezi nejčastější onemocnění a příznaky způsobující petechie patří lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, padání srsti), leukémie (únava, pocení, nechutenství, chudokrevnost), zánět cév (skvrny na kůži, únava, teplota, krev v moči).

Zdroj: Petechie u psa

Poradna

V naší poradně s názvem GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bedřiška Kořánová.

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu tento lék užívat, když mám nemoc systémový lupus erythematodes, Beru léky na ředění krve Lixianu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Groprinosin obsahuje účinnou látku inosinum pranobexum a u té není známa žádná interakce s léčivou látkou edoxaban, která je obsažena v přípravku Lixiana. Jinými slovy: společné užívání Groprinosinu a Lixiany je možné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Lupénka

Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění. Probíhá s velkým sklonem k recidivám. Latinský název psoriáza se odvozuje od slova „psora“ neboli odlupování, škrábání. Částečně se dědí, určitě se dá u některých jedinců vystopovat rodinná dispozice k chorobě. Je to viditelná porucha kůže, která se bohužel nedá úplně vyléčit. Psoriáza je tedy přesněji řečeno časté neinfekční zánětlivé autoimunitní onemocnění. Toto slovo zná v dnešní době mnoho lidí, neboť lupénka se stává civilizační chorobou. Odlupování pokožky, které je 7krát rychlejší než u zdravé pokožky, je častou součástí lupénky. Psoriáza (lupénka) se objevuje většinou mezi desátým až třicátým rokem života, ale může v podstatě začít kdykoli.

Psoriáza

Zde je článek, který se podrobně zaobírá lupénkou.

Psoriáza – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy psoriázy.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tahle kefírová kultura skutečně žádné negativní účinky nemá. Jenže existuje další tibetská houba s názvem Cordyceps, která negativní účinky má. Z Cordycepsu se nedělá kefír, ale konzumují se přímo houby Cordycepsu, které mají výrazný blahodárný účinek na organismus. Mimo tyto přednosti v sobě tibetská houba skrývá i nebezpečí v podobě negativních účinků. Při užívání hrozí riziko krvácení, například při říznutí nebo při operaci. Tento účinek může být dále posílen léky proti srážení krve - anticoagulanty. Tibetská houba Cordyceps totiž zpomaluje srážlivost krve. Dále hrozí rozbouření autoimunitních onemocnění jako je například lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. V těchto případech by se neměla tato tibetská houba užívat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Příčiny

Petechie jsou způsobeny menším krvácením nebo krvácením pod kůží. Tyto tečky označují vážnější zdravotní problémy, jako je krvácení nebo poruchy srážení krve, infekční onemocnění či rakovina. Také některé druhy léčby rakoviny a léky mohou způsobit petechie.

Nejčastějšími příčinami vzniku jsou nedostatek krevních destiček, zánětlivé onemocnění cévní stěny (vaskulitidy), infekce, nádorové onemocnění leukémie, onemocnění imunitního systému.

Fyzikální příčiny – působení mechanických sil (úder, tlak), silného přetlaku nebo podtlaku, to vše může poškodit krevní cévky pod kůží a způsobit výsev petechií v dané oblasti. Petechie v oblasti hlavy mohou vzniknout při místním zvýšení tlaku během usilovného zvracení.

Infekční choroby – vznik petechií může doprovázet řadu infekcí a poměrně často jsou petechie přítomné u těžkých septických stavů.

Nedostatek krevních destiček nebo jejich nedostatečná funkce – většina onemocnění spojených s poruchami tvorby krevních destiček nebo s jejich zvýšeným rozpadem zvyšuje riziko krvácení z malých cévek, které se následně projeví jako petechie. Do této skupiny patří zejména hematologické choroby (leukémie, lymfomy, idiopatická trombocytopenická purpura, aplastická anémie a mnohé, mnohé další). Z nemocí způsobujících poruchu funkce krevních destiček jmenujme například von Willebrandovu chorobu.

Nedostatek vitaminu C – psi s chronickým nedostatkem tohoto důležitého vitaminu mají málo pevné krevní cévy, a tak je riziko vzniku petechií u nich vyšší.

Léky na ředění krve – některé léky ovlivňující funkci krevních destiček mohou ve vyšších dávkách způsobit vznik petechií, tyto léky se odborně označují jako antiagregační léky (například kyselina acetylsalicylová – aspirin, anopyrin, godasal).

Vaskulitidy – toto jsou naštěstí poměrně vzácná autoimunitní onemocnění, kdy vlastní imunitní systém poškozuje krevní cévy zánětlivým procesem a narušuje jejich integritu. Příznaky mohou být různé a vznik petechií je pouze jedním z mnoha možných projevů systémových vaskulitid. Typickým příkladem je Henoch-Schönleinova purpura.

Zdroj: Petechie u psa

Poradna

V naší poradně s názvem DEFORMACE A KAZY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Stránský.

Dobrý den. Roste mi zdeformovaný nehet už několik let. Používal jsem několik přípravků a byly vidět i změny, ale postupem času rostl opět zdeformovaný. Nějaká rada?
Díky

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie to vypadá na psoriázu nebo psoriatickou artritídu. Psoriáza je autoimunitní onemocnění a může způsobit právě deformaci nehtu a červené, šupinaté skvrny na kůži, které jsou vidět na vašem prstu kolem nehtu. Léčba probíhá pomocí masti s vitamínem D a injekcemi kortikoidů do postižené oblasti. V krajních případech je řešením chirurgické odstranění nehtu, kdy nový nehet může být bez deformace. Doplňky stravy s obsahem kolagenu, vápníku a vitamínu C mohou nehet zpevnit, ale neodstraní deformity. Zeptejte se v ordinaci kožního lékaře na způsob léčby ve vašem konkrétním případě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčně prasklý nehet u nohou

Dieta při lupusu

Velmi účinná je konzumace nízkokalorických pokrmů, omezení příjmu hovězího masa a mléčných výrobků, které jsou s vysokým obsahem nasycených tuků. Důležité je, aby byla zvýšena konzumace zeleniny, například dušené zeleniny, která se může jíst s kuřecím masem nebo rybami. Příjem tučných ryb, jako je losos nebo sardinky, pomáhá v boji proti zánětu a léčí kožní projevy lupusu. Také doplňování tekutin je velmi nutné, postačí osm sklenic čisté vody denně.

Důležité je, aby si každý pacient s tímto onemocněním zjistil, které potraviny mohou zhoršit nemoc, a tím eliminoval nevhodné potraviny ze svého jídelníčku. Mezi časté potraviny, které zhoršují stav, patří čokoláda a pšenice. Také vojtěška není moc doporučovaná. Tyto potraviny stimulují imunitní systém a také se zapojují do bílkovinné přeměny. Rovněž se nedoporučuje konzumace rajčat, lilku nebo papriky, protože mohou přispět ke zhoršení této nemoci. Velmi důležitou součástí diety je odstranění živočišných tuků a olejů s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin (kukuřičný a slunečnicový olej) – tyto oleje podporují záněty.

Zdroj: Příznaky nemoci lupus

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babka.

Prosím jaký je rozdíl, byl mi napsán citralon 20. JInak užívám lexaurin ale jen tak 3x za týden, většinou na noc, když cítím pálení poo těle. Jsem stará, mám dost nemocí, užívám dost prášků na tlak a srdce. Mám vyoperovanou ŠŽ, tedy autoimunitní onemocnění. Doufám, že mi příležitostné použití lexaurinu /2x,1,5/ neublíží. V té trojce mi vadí to růžové barvivo. Během života jsem si pomáhala ke zklidnění meprobamat apod. nyní mi vyhovuje ten lexaurin, když cítím každý nervík v těle. Beru apoibuprofen na artritidu a půlku stilnoxu na noc, takže někdy vše najednou. Většinou mi vše přepadá před spaním po desáté večer. Snad nějaký drastický návyk nevzbnikne. Ten citralon zatím neberu,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Citalon patří do skupiny antidepresiva a je vhodnou alternativou k léku Lexaurin. Není vhodné brát tyto léky současně! Ve Vašem případě bych dával velký pozor při současném užívání léku Citalon a Apoibuprofen, mohou zde nastat nepříjemné nežádoucí účinky v podobě nevolnosti a nebo zhoršení depresívních stavů. Raději společně Citalon a Apoibuprofen nebrat! Tolik k Vaší otázce.
Nyní bych se ještě rád zaměřil na příčiny Vašich večerních depresí. Pro zmírnění depresí je možné užívat léky - antidepresiva, ale ve Vašem případě tím navyšujete podíl chemie ve svém lékovém koktejlu, který každý den užíváte a to není moc dobré. Navíc u antidepresiv vzniká návyk od prvního dne jejich užívání bez ohledu na výši a četnost dávek. Existují i jiné metody, jak se zbavit depresí. Především je to cílevědomost. Když si ve svém životě určíte nějaký splnitelný a přijemný cíl, tak pak cesta, která k němu povede, Vás dokáže natolik zabavit a unavit, že zapomenete na deprese. Například nový přítel nebo přítelkyně bývají dobrým začátkem v boji proti depresím. Nebo vzdělávání na univerzitách třetího věku a v neposlední řadě i aktivní pohyb, například na nějakém pěkném elektrokole. Něco, co by vás tak zvaně "vytáhlo z domečku". Čím méně budete užívat antidepresiva, a čím více budete aktivně žít, tím se stane Váš život hodnotnější a plnější a to platí v každém věku. Nesmírně důležité je spát v dobře zatemněné místnosti, při ÚPLNÉ tmě. Do postele byste měla ulehat unavená po celodenní cestě za svými cíly a pak nebudete potřebovat ani žádný Stilnox na spaní. Žijte, smějte se, mějte někoho ráda (i sebe), ať má Váš život smysl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP