Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BARVIVA

OBSAH

Anémie a červené krvinky

Chudokrevnost je nedostatek červených krvinek anebo červeného krevního barviva. Jen velice vzácně se chudokrevnost objevuje s nedostatkem červeného krevního barviva a zároveň s normálním počtem červených krvinek. Obvykle to jde ruku v ruce, a při anémii bývá jak nedostatek červeného krevního barviva, tak i červených krvinek.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU BRÁT ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrachovinova.

Mám nedostatek barviva a mám brát železo. Mohu když beru eliguis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis a železo je možné užívat společně. Eliquis obsahuje účinnou látku apixaban a jeho účinky nejsou nijak ovlivněny železem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Phyteneo tymiánový sirup 250ml

Tymiánový Phyteneo sirup 250ml obsahuje vysoký podíl extraktu z natě tymiánu obecného. Účinek sirupu je podpořen obsahem mátové a anýzové silice. Tymián usnadňuje vykašlávání a společně s mátovou a anýzovou silicí působí uklidňujícím efektem na krk, hltan a hlasivky v případě podráždění. Extrakt je vyroben z tymiánu v BIO kvalitě. Tymiánový sirup neobsahuje alkohol, umělá sladidla acesulfam a aspartam, barviva a syntetická aromata. Phyteneo tymiánový sirup 250ml je určen pro děti od 1 roku i pro dospělé. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nebyly u něj schváleny léčivé účinky a nejedná se o lék.

Zde můžete vidět cenu produktu Phyteneo tymiánový sirup 250ml.

Zdroj: Tymiánový sirup pro lepší zažívání

Poradna

V naší poradně s názvem IGMENTY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika kovacova.

Dobry den delaj se me velke cerne pigmenti na tvari i nose nevim si stim rady dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Na odstranění pigmentových skvrn z obličeje je nejlepší lejzr. Ten totiž rozruší usazeniny hnědého barviva v podkoží a to se pak za několik dní vstřebá a tím pak zmizí i ty skvrny. V Praze dělá lejzrové odstranění pigmentových skvrn mnoho firem, například www.asklepion.cz/.

Zdroj: diskuze Igmenty na kuzi

Barva stolice

Majitel psa má možnost posoudit nejen konzistenci stolice, ale také její barvu. Barvu stolice určují žlučová barviva, která vznikají v játrech, a to jako důsledek rozkladu červeného krevního barviva.

Barvu stolice ovlivňuje značně i krmivo. Velké množství masa způsobuje tmavší barvu stolice, stejně tak jako borůvky, pokud je pes jí. Pokud psovi podáváme více zelené zeleniny, mohou mít výkaly nazelenalou barvu. Mrkev nebo červená řepa mohou mít za následek, že se stolice zbarví dočervena, mléčné produkty nebo vejce zase barví spíše dožluta.

Nezávisle na tom existují i zbarvení, která vás upozorní na chorobné procesy.

Zdroj: Černá stolice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otto Gross.

Dobry den,

muzu se zeptat, zda cervena repa je vhodna pri dne, jako cisteni ci pomoc se zbavit nadbytecne kyseliny mocove? Nektere zdroje uvadeji ze je plna purinu a jine neuvadeji nic.
To same bych se chtel zeptat na spirulinu a chlorellu. Nekde uvedeno, ze pomaha, nekde naopak.

dekuji za odpovedi.
Otto Gross

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa z pohledu pacienta trpícího dnou není dobrá volba. Červená řepa sice dokáže léčit zánět při artritidě díky obsahu červeného barviva a dusičnanů, ale zároveň obsahuje oxaláty, které způsobují ledvinové kameny. Dna rovněž hraje významnou roli při tvorbě ledvinových kamenů. Bezpečné množství červené řepy je maximálně půl hrnku nakrájené řepy denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Kanadské borůvky složení zdravotně důležitých látek

  • antokyanová barviva,
  • myrtillin A a B,
  • organické kyseliny: kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina jantarová, kyselina mléčná, kyselina šťavelová a pektin,
  • vitaminy A, B a C,
  • látky snižující obsah cukru v krvi (přírodní inzulin).

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Jaké bylinky --tinktůry--obklady se dají používat na p.opar??????

Nic chemického


Předem děkuji za informace

Hezký den IKO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Základním pomocníkem v přírodní léčbě pásového oparu je led. Ledové obklady sníží zduření a omezí bolest a mravenčení místa s oparem. Dále se pak používá na potírání gel Dermochlorophyl, který je vyroben ze zeleného barviva listů - chlorofylu. Rozvoj a množení viru herpes zoster omezuje základní aminokyselina Lysin. Jde buď koupit samostatně v prodejně pro kulturisty a nebo je možné jíst potraviny, které ji obsahují (kuřecí maso, ryby,vepřové maso, brambory, luštěniny, hovězí maso). Naopak je nutné vyloučit ze stravy mandle, rozinky, čokoládu, ořechy, pistácie a pivo, protože ty rozvoj oparu podporují. Někdy pomáhá potírání oparu zinkovou mastí a také užívání zinku jako potravního doplňku může být prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar

Bílková poleva na perníčky recept

Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, podle potřeby špetka potravinářského barviva

Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká. Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.

Zdroj: Poleva na perníčky

Diskuze

V diskuzi BÍLE SKVRNY VS PIGMENTOVÉ SKVRNY NA POKOZCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pikolo.

Dobry den,

priznaky, ktere popisujete, jsou opravdu pigmentove skvrny. Znatelne byvaji spise v lete po expozici na slunicku, naopak mene viditelne jsou v zime a na jare.

Problem se netyka nedostatku vitaminu, ale kozniho barviva melanin. Jeho "rozmisteni" a mnozstvi je nam dano geneticky a navic vekem dochazi k castejsim komplikacim na pokozce a zdurazneni jejich nedostatku. Proto se na pokozce objevuji skvrny,ktere jsou stale vice viditelne.

Lecba skvrn spociva v ochrane pred UV zarenim, dale v aplikaci specialnich kosmetickych prostredku, chemicky peeling, laser atd. Vybornou kosmetickou peci nabizeji pripravky Iklen (krem a serum) www.zbozi-kosmetika.…

Pro vnitrni uzivani jsou vhodne doplnky stravy s vysokym obsahem antioxidantu, dale s obsahem karotenoidu a latek s anti-aging faktorem (napr. Neobotanics Sun Complex).

Na plet pouzivejte ochranne prostredy s UV faktorem po cely rok, nikoli jen v lete. Take je zname, ze slunicko zpusobuje predcasne starnuti kuze. Pobyt na slunci proto omezte.

Hezky den, Pikolo

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bíle skvrny vs pigmentové skvrny na pokozce

Šalvěj

Šalvěj patří mezi nejstarší barviva používaná na černé a tmavě hnědé vlasy, dokáže překrýt i šediny. Listy šalvěje vařte po dobu 30 minut, aby vznikl silný extrakt, pro dosažení sytějších barev se šalvěj vaří ještě déle. Jakmile extrakt z šalvěje zchladne, můžete ho aplikovat na vlasy. Pro dosažení bezvadného výsledku by se tento proces měl opakovat jednou týdně, pro zachování barvy jednou měsíčně.

Zdroj: Barvy na vlasy z bylinek

Rady pro barvení vlasů

  • Seborea má své fáze, v době erupce je pokožka citlivá a v druhé zklidněná. Proto barvení vlasů naplánujte vždy na dobu po erupci.
  • K přípravě pokožky hlavy před barvením používejte intenzivní kondicionační ošetření pomocí balzámu na vlasovou pokožku (recept na výrobu je k dispozici níže). S aplikací začněte dva dny před barvením vlasů.
  • K barvení vlasů si vyberte barviva, která neobsahují fenylenediaminy, amoniak a peroxid vodíku.
  • 24 hodin před nabarvením celé hlavy vždy vyzkoušejte malý bod barviva na kůži za uchem
  • Než začnete barvit, chraňte pokožku pomocí kalciové masti cena a nákup. Naneste ji na uši, čelo, krk a kolem vlasové linie.
  • Pracujte velmi šetrně, aby nedošlo k poškození pokožky; žádné silné tření ručníky nebo kartáčování.
  • Při barvení a oplachování použijte vlažnou a ne horkou vodu.
  • Vlasy samy o sobě netrpí barvením, je to vaše kůže, která bude pravděpodobně reagovat. Takže barvěte vlasy ve vzdálenosti 3 mm od pokožky hlavy - nebo nejlépe jen na koncích.
  • Na mytí barvených vlasů používejte šampony, které neobsahují Dodecylsíran sodný, jenž může podněcovat riziko zánětu pokožky jejím nadměrným odmašťováním.
  • Zkuste barvit přirozeně. Zkuste hennu nebo podobná 100% přírodní barviva namísto syntetických látek.

Zdroj: Seborea a barvení vlasů

Upozornění

Jde o doplněk stravy. Produkt není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Pokud si nejste jisti, zda můžete užívat samostatně nebo v kombinaci s jiným lékem, poraďte se se svým lékařem či lékárníkem. Neobsahuje lepek, konzervační látky, barviva ani cukr. Není určen jako náhrada pestré vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Skladujte při teplotě 15–25 °C na suchém a tmavém místě v původním balení, mimo dosah dětí.

Cena za 120 tablet Vlasového hnojiva.

Zdroj: Hnojivo na vlasy

Kyselina kojová

Kyselina kojová je produkována některými druhy hub. Byla objevena v Japonsku. Kyselina kojová se používá nejen v potravinářském, ale i v kosmetickém průmyslu, kde je hlavně využívána k zesvětlení kůže a odstraňování pigmentových skvrn. Kyselina kojová zesvětluje kůži potlačováním enzymu tyrosinu, který spouští tvorbu melaninu (kožního barviva), a to tak, že odstraňuje pihy, jaterní, stařecké skvrny, těhotenské a hormonální skvrny či nestejnoměrně opálenou pleť v obličeji. Kyselina kojová je v současnosti obsažena v řadě kosmetických produktů včetně mýdel, gelů a krémů, přidává se i do zubních past.

Zdroj: Bělení kůže

Eliminační dieta a ADHD

V eliminační dietě je nutné určit konkrétní potraviny nebo složky, o kterých víte, že by mohly přispět ke zhoršení příznaků ADHD. Následně musíte přestat konzumovat veškeré potraviny s obsahem této látky. Pokud se příznaky zmírní nebo odezní, pak pokračujte ve vyhýbání se této látce. Může odstranění potravin z jídelníčku zlepšit příznaky ADHD? Výzkum ve všech těchto oblastech probíhá a výsledky nejsou jednoznačné. Níže předkládáme některá doporučení odborníků.

Potravinová alergie nebo přísady

Umělá barviva, příchutě a konzervanty mohou vést k hyperaktivitě u některých dětí. Nedávná studie ukázala, že některá potravinářská barviva (a jedna konzervační látka) zvyšují hyperaktivitu některých dětí. Účinky se lišily podle věku a přísady. Na základě těchto zjištění lze souhlasit s tím, že odstranění konzervačních látek a barviv z jídelníčku je rozumnou volbou. Nedoporučuje se konzumace těchto látek:

  • umělá barviva, zejména červená a žlutá;
  • potravinářské přídavné látky, jako je aspartam, glutaman sodný a dusičnany. Některé studie hyperaktivity upozornily i na příjem benzoatu (konzervační činidlo).

Cukr a ADHD

Některé děti se stávají hyperaktivními po konzumaci cukroví nebo jiných sladkostí. Není znám žádný důkaz, že by se jednalo o příčinu ADHD. Je samozřejmé, že zdravá strava by měla sladkosti obsahovat v omezeném množství. Lidé s ADHD nemusejí tedy odstranit sladké ze svého jídelníčku, pokud evidentně nezhoršuje jejich příznaky.

Kofein a ADHD

Některé studie prokázaly, že malé množství kofeinu může pomoci s některými příznaky ADHD u dětí. Většina odborníků však doporučuje vyhnout se kofeinu.

Zdroj: ADHD diety

Umělá krev ze Solamylu

Na výrobu umělé krve se dá použít i bramborový škrob, který se jmenuje Solamyl. Není však na výrobu umělé krve tak vhodný jako kukuřičný sirup. U směsi se Solamylem krev drží lépe na kůži, nestéká, ale jde po manipulaci velmi špatně smýt z rukou.

Ingredience: Na přípravu 250 ml umělé krve budeme potřebovat 250 ml vody (pokud chcete hodně realistickou krev, použijte vlažnou nebo 36 až 37 °C teplou vodu), 1 pytlík potravinářského barviva, stačí i půl (jahodově červené, ne malinově červenou, ta je spíš růžová), a Solamyl.

Postup: Do nádoby, v níž budeme připravovat umělou krev, nalejeme vodu. Přidáme škrob a barvivo. Škrobu dejte maximálně 2 lžičky nebo se vám nerozpustí a zůstane na dně bílá sedlina. Pozor si dejte i při vsypávání barviva. Bude stačit maximálně půl sáčku na 250 ml vody. Uvědomte si, že sáček jahodově červené obarví až 6 kg materiálu. Vše je potřeba důkladně rozmíchat, aby nevznikly hrudky. Umělá krev se nesráží jako lidská nebo zvířecí, proto ji můžete mít v láhvi klidně celý den (noc) a nic se s ní nestane. Pozor, umělá krev sice vypadá lépe než pravá, ale barví mnohem více než originál. Pokud tedy budete chtít cákat krev, buďte opatrní, protože se poměrně špatně pere, barví i kůži a zuby, při styku s kontaktní čočkou může dojít k jejímu zbarvení do růžova.

Kde se dá umělá krev koupit.

Zdroj: Jak vyrobit umělou krev

Kosmetické výrobky z kopřivy

V kosmetice se užívá zejména v extraktech na vlasy, často je obsažena v šamponech. Nejvhodnější je při péči o suché vlasy. Masírování pokožky hlavy kopřivovými extrakty je účinné proti vypadávání vlasů.

Potenciál kopřivy jsme však výše uvedeným zcela nevyčerpali – používá se v zahradnictví, v barvení a také při výrobě látek. V ekologicko-organickém zahradničení se používá roztok z kopřivy k zavlažování, protože rostliny posiluje a zabraňuje škůdcům. Po dlouho dobu se používala kopřiva k barvení vlny. Tkaniny z kopřivy, známé jako mušelíny, byly považovány za obyčejné mužské oblečení. V Německu se za druhé světové války používala kopřiva k výrobě armádního oblečení. Dnes je mušelín používán místo bavlny. Kopřiva je bohatá na chlorofyl, proto se užívá k průmyslové výrobě zeleného barviva.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Bližší popis léčitelných nemocí

Kožní infekce

Manganistan draselný se využívá k léčbě mnoha kožních infekcí, včetně ekzémů, vředů, zánětů kůže, akné, vaginálních ekzémů a vulvovaginitid. Naopak není určen k léčbě suchých kožních onemocnění, protože způsobuje podráždění. Vždy se aplikuje pouze malé množství zředěného roztoku. Na větší oblasti je účinná léčba v hypermanganové lázni, využívá se například při léčbě infekčních ekzémů (zejména v blízkosti dutin), hnisu nebo mokvání. Musí být použit velmi zředěný roztok manganistanu draselného, aby se předešlo popáleninám.

Čištění ran

Manganistan draselný se používá také k léčbě puchýřů, vředů nebo abscesů. Má široké antimikrobiální vlastnosti, inhibuje bakterie, řasy a viry v různých koncentracích, zároveň dochází ke snížení potenciálu u sekundárních infekčních ran.

Plísňové infekce

Manganistan draselný inhibuje plísňové infekce. Mykóza nohou se například projevuje svěděním nebo pálením vyskytujícím se obvykle mezi prsty. Také dochází k zarudnutí nebo šupinatění kůže, což vyvolává pocit pálení nohou. Tyto příznaky jsou použitím hypermanganu zlepšeny, jelikož dochází k inhibici růstu plísní. Stačí postiženou nohu ponořit do roztoku manganistanu draselného po dobu 15 minut. Tato aplikace se provádí dvakrát denně po dobu tří týdnů. Vedlejší účinek manganistanu draselného zahrnuje dočasné zhnědnutí nohy.

Alergie na barvení vlasů

Většina komerčně dostupných barev na vlasy obsahuje neoxidovaná barviva, která jsou ve směsi s oxidačním činidlem. Oxidační činidla způsobují poškození přírodního pigmentu melaninu vlasů. Následné použití neoxidovaného barviva pak způsobí obarvení vlasů. Reakce na neoxidovaná barviva ve směsi s okysličovadlem však často vyvolá alergickou reakci. Pokud k ní dojde, doporučuje se použít právě zředěný roztok manganistanu draselného, a to ve formě obkladu, který se aplikuje na postiženou oblast, aby došlo ke zmírnění příznaků.

Zdroj: Použití hypermanganu

Ingredience: světlý kukuřičný sirup, červené a zelené potravinářské barvivo, voda

Postup: Smícháte sirup s barvami. Záleží na vlastním vkusu, jaké barvy chcete docílit. Můžete do červené přidat zelenou a vytvořit tak tmavou krev, nebo třeba jen trošku hnědé. Po smíchání vznikne hustá červená hmota, kterou je potřeba naředit vodou na požadovanou hustotu a máte připravenu umělou krev. Světlý kukuřičný sirup zakoupíte v prodejnách zdravé výživy za cenu cca 30 korun. Sypké potravinářské barvy stojí mnohem méně, dá se říct pár korun. Můžete ale použít i gelové, ty už budou trošku dražší. Práškové prodávají téměř v každé „staromódnější“ drogerii či zásobenějším obchodě.

Další možností je použití medu, červeného barviva a kakaa, to vše se smíchá do hladka. Kakaem ovšem směs zhořkne, takže pokud se použije v okolí úst, vyvolává nepříjemné pocity.

Zdroj: Jak vyrobit umělou krev

Co je slezina?

Slezina je orgán, který není k životu bezpodmínečně nutný a její odstranění (například při vnitřním krvácení) nemá ve většině případů pro člověka tragické následky. Histologicky je tvořena bílou a červenou pulpou. Bílou pulpu vytvářejí uzlíky lymfatické tkáně – Malpighiho tělíska, která jsou tvořena z malých B-lymfocytů. Červená pulpa se skládá z vaziva, které je vyplněno krevními cévami. Hmotnost sleziny kolísá v rozmezí 50–250 g.

Slezina je zodpovědná za kvalitu našeho imunitního systému, protože čistí lymfatický systém, odvádí z těla chemické látky a barviva, které jíme spolu s potravinami, a podílí se na krvetvorbě tím, že odstraňuje z krve staré červené krvinky. Slezina „třídí“ zdravé červené krvinky od poškozených. Poškozené krvinky se totiž nedokážou prodrat trámčinou červené pulpy, zachytí se v ní a zanikají. Pro lidský plod je slezina orgánem krvetvorby. Bílá pulpa hraje důležitou roli v obranyschopnosti organismu. Podílí se na tvorbě a dozrávání některých druhů bílých krvinek a na tvorbě protilátek.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Kam poslat žádost o radu

Prodejnu otce Pleskače najdete v obci Veverská Bítýška, což je zajímavá turistická lokalita severozápadně od Brna. Specializací prodejny jsou bylinné čaje z bylin jednoho druhu, ale i směsi určené pro každodenní pití či přímo na pomoc při různých zdravotních obtížích. Čaje jsou sypané nebo porcované. Dále se zde vyrábějí a prodávají sirupy, oleje a bylinné tinktury, které slouží jako doplněk stravy. Veškerý sortiment pochází výhradně z přírodních zdrojů a neobsahuje žádné chemické přísady ani barviva.

Kontakt na provozovatele:

  • ROSA CANINA
    V Brance 292-3
    664 71  VEVERSKÁ BÍTÝŠKA
  • Tel.: 549 420 289
  • E-mail: rosa.canina1@seznam.cz

Bylinné produkty otce Pleskače můžete koupit v celé České republice ve vybraných prodejnách zdravé výživy, potravin, v čajovnách či lékárnách nebo přímo v jeho prodejně, která se nachází v Brně na ulici Poříčí 21 (poblíž Mendlova náměstí).

Prodejna:

  • Poříčí 21
    639 00  BRNO
  • Tel.: 543 214 184
  • Po−Pá 9:00−17:00 hod.
  • Od 13. března 2017 platí nová prodejní doba:
  • Po–Pá 10:00–18:00 hod.
  • Út, St, Čt – ZAVŘENO

Zdroj: Rady otce Pleskače


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP