Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BENIGNÍ PAROXYSMÁLNÍ POLOHOVÉ VERTIGO

OBSAH

Příčiny

Benigní paroxysmální polohové vertigo – BPPV je časté onemocnění, které je způsobeno poruchou vestibulárního aparátu. Příčinou je nahromadění drobných krystalků v určité části polokruhovitých kanálků a dráždění vláskových buněk v ampule. Tyto krystalky uhličitanu vápenatého pocházejí z části vnitřního ucha nazývané utrikulus. Tyto krystalky jsou obsaženy také v části zvané sakulus, ale odtud nemohou cestovat do kanálků. Utrikulus může být poškozen úrazem, infekcí a jinými onemocněními vnitřního ucha, ale také přirozeně věkem degeneruje, čímž dochází k nadměrnému uvolňování krystalků – otolitů. Otolity jsou ve vestibulárním aparátu buď spontánně rozpouštěny, nebo aktivně reabsorbovány tmavými buňkami urticula.

Hlavním příznakem je náhlá intenzivní závrať trvající několik sekund až hodin. Velmi častá je nauzea, zvracení, stres, vzestup TK. Klinický obraz je vždy spojený se změnou polohy hlavy a působením gravitace – ulehání do postele, převalování se z boku na bok, většinou pouze jedním směrem, záklon hlavy, často při umývání hlavy šampónem. Vzniká náhle ve spaní po předchozí delší práci v předklonu, časté jsou i závratě po pobytu na kolotočích. Asi 20 % všech závratí je však způsobeno benigním paroxysmálním polohovým vertigem. S věkem stoupá podíl tohoto onemocnění na závratích, u starých lidí je už asi 50 % závratí způsobeno právě BPPV.

Nejčastější příčinou u lidí do 50 let je poranění hlavy, u starých lidí je to degenerace vestibulárního ústrojí. Diagnóza se stanovuje na základě anamnézy (vznik při typických změnách polohy) a provedením Dix-Hallpikova manévru.

Zdroj: Noční závratě

Diskuze

V diskuzi PŘEDÁVKOVÁNÍ ZÁZVORU JAKO PŘÍČINA SÍŇOVÉ FIBRILACE SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Minka Sedláčková.

Prodělala jsem paroxysmální síňovou fibrilaci srdeční bez jiné zřejmé příčiny než je několikatýdenní pití koncentrovaněho zázvorového čaje v množství 1 l denně

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Předávkování zázvoru jako příčina síňové fibrilace srdce

Léková skupina

Tamsulosin patří mezi antagonisty adrenergních receptorů alfa1. Je určen k symptomatické léčbě benigní hyperplazie prostaty. Podává se jedna tobolka denně po snídani nebo po prvním denním jídle.

Zdroj: Tamsulosin

Diskuze

V diskuzi RS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Tak moje poslední ataka-opět vertigo.Ovšem při vyšetření se zjistilo,že mi to způsobilo vnitřní ucho.Lépe řečeno-napadený ušní nerv.Poslední dobou mi ucho začlo velmi často zaléhat.RS-je potvora nenažraná :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Siemensska.

ahoj,má někdo zkušenosti s užívíním chlorely a mladého ječmene při rs? A jak to ovlivní nemoc?

Zdroj: diskuze RS

Proč se mi točí hlava

Točení hlavy může být způsobeno mnoha příčinami a projevuje se například při změně polohy nebo vleže. Vyskytuje se motání hlavy při vstávání, pocit na zvracení, závratě při chůzi, vysoký tlak. U postiženého se objevuje únava. Příčin je opravdu mnoho.

Zde je několik příkladů příčin točení hlavy:

Benigní paroxysmální polohové vertigo – představuje jednu z nejčastějších forem periferního vertiga. Nastává, když se křišťálové usazeniny ve vnitřním uchu uvolní a skončí v kanálech. Když se budete pohybovat, krystaly naruší přísun tekutin, což zmate rovnovážné orgány a to vede k závratím.

Labyrintitida – toto onemocnění je definováno jako zánět labyrintu vnitřního ucha. Vzhledem k tomu, že labyrint obsahuje rovnovážné i sluchové orgány, zánět může způsobovat závratě, ale i problémy se sluchem.

Meniérova choroba – je charakterizována abnormální produkcí tekutiny uvnitř vnitřního ucha, což způsobuje tlak z jejího nahromadění a závratě. Tímto stavem může být ovlivněn sluch.

Nádor – nezhoubný nádor může růst v lebečním nervu vašeho vnitřního ucha. Když se nádor zvětší, začne tlačit na přilehlé nervy, což způsobuje závratě, ztrátu sluchu, bolesti hlavy, a dokonce brnění obličeje.

Migréna – jedná se o mnohem silnější bolesti hlavy než ty obvyklé. Bolest může způsobovat závratě doprovázené zvracením a nevolností.

Roztroušená skleróza – je onemocnění, které způsobuje zánět myelinu, ochranné vrstvy nervových buněk, což způsobuje tělu problémy s koordinací svalů, problémy se zrakem a závratě.

Zánět sluchového nervu – vzniká na základě infekce, následný otok ve vnitřním uchu způsobuje závratě a bolesti.

Vysoký a nízký krevní tlak – obě varianty způsobují závratě.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem BRANDT DAROFFOVY CVIKY (DG.BPPV) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Prosím, kde najdu brandt daroffovy cviky na BPPV? Děkuji Blanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Brandt Daroffovy cviky k léčení polohové závratě jsou vidět na tomto videu: www.youtube.com/watc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky (dg.BPPV)

Jak je benigní hyperplazie prostaty léčena?

Existuje celá řada léčebných postupů tohoto stavu, ale je zapotřebí zvážit, zda je léčba opravdu nutná, protože každá léčba má své výhody a nevýhody. Pokud se však příznaky zhoršují nebo se objeví komplikace, pak lékař po konzultaci s pacientem musí rozhodnout, která léčba bude nejvhodnější.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dtto.

Jenže před 17 dny po sono břicha mě v nemocnici doktor sdělil že mé PSA 7,3 není tak závažné a po nových testech obvodní co kontrolovala diagnostikovano počáteční cukrovku tak PSA je nyní 9,37, odmítl jem biopsii 3x neb nemám žádné potíže, nedá se to řešit chemoterapií ať se zjistí kde ten karcinom je ? Mám 74let a už 96kg, kvůli páteři nemohu cvičit a ani běhat. Co dál ? a taky mám alergii na jód a antibiotika a antivirotika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené PSA nemusí vždy znamenat zhoubný nádor prostaty. Někdy dochází ke zvýšení PSA vlivem zánětu prostaty a nebo vlivem nezhoubného nádoru - tak zvané benigní hyperplazii prostaty. Právě biopsie by jasně ukázala, co se s vaší prostatou děje a mohl by se pak určit nejlepší postup léčby. Ve věku nad 70 let již nemáte čas na to, nechat to takzvaně vyhnít a spoléhat, že se to samo jen tak vyřeší. Zkuste uposlechnout návrhy lékaře a nechte si udělat tu biopsii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Benigní versus maligní melanom

Benigní, tedy nezhoubný nádor, se může v průběhu času změnit na maligní, tedy zhoubnou formu nádorového onemocnění. Tato změna souvisí s tím, o jaký konkrétní nádor se jedná, pokud se budeme věnovat melanomu, tak ty odhady se velmi liší v různých studiích. Odhaduje se jako nejhorší číslo, které kdy bylo publikováno, že až nějakých 23% z vrozených névů, vrozených mateřských znamének, se může změnit ve zhoubný melanom v průběhu věku. Naopak ta nejoptimističtější čísla jsou prakticky jen jednotky procent. Ovšem i tak to znamená, že i s tím nezhoubným nádorem je třeba navštívit lékaře a léčit se nebo alespoň to lékaři ukázat.
 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem SMEGMA PENISU A SPATNÁ EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pedro.

dobrý den ,
prosím mám v poslední době problém s erekcí.Je možné že je to způsobeno lékem Duodart na prostatu? je možno tento lék nahradit nebo kombinovat s jiným pro erekci?L
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při léčbě lékem Duodart bohužel často dochází ke snížení schopnosti dosáhnout erekci. Zároveň to způsobuje poruchy erekce a snížení libida. O tom, jestli je ve vašem případě možné nahradit Duodart jiným lékem, může rozhodnout jen ošetřující lékař. Nečekejte ale výrazné zlepšení při náhradní léčbě. Léčba benigní hyperplazie prostaty vždy zhorší sexuální funkce. Prostata je nedílnou součástí sexuálního ústrojí a proto má její léčba tyto dopady.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smegma penisu a spatná erekce

Seboroická keratóza – popis

Seboroická keratóza (senilní keratóza, senilní veruka, stařecká bradavice) je nejčastější nezhoubný (benigní) nádor kůže (pokožky). Je charakterizovaný pupínky a plochými ložisky hnědé barvy, jejichž povrch připomíná náprstek. Objevuje se po 30. roce věku a může být mnohočetný (desítky až stovky projevů na kůži). Seboroická keratóza je častěji pozorována u mužů.

Zdroj: Seboroická keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriel.

Dobrý den mám pár let na prstě tento pruh. viz foto Chtěl jsem se zeptat jestli to není melanom? Vůbec nevím že něco takového existuje dneska mě moje manželka zarazila když narazila náhodou na tyto stránky nevěděl jsem že tyto pruhy na prsteh jsou špatné
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se, ten váš pruh na nehtu není nebezpečný. To jen došlo ke změně struktury v místech, kde se tvoří nehet a malinko vám tam do toho nehtu roní krev, která vytvoří tento souvislý hnědý pruh na nehtu. Odborně se tento jev nazývá benigní pigmentovaná subunguální léze a konkrétně jde o úzkou melanonychii s pravidelným okrajem a rovnoběžným pruhem pigmentu.
Pro váš klid by bylo vhodné zajít ke kožnímu lékaři, aby si to dermatoskopem vyfotil a mohl tak při dalších návštěvách zhodnotit změny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmavy pruh pod nehem

Jaké léky se používají?

Existují dva typy léků tohoto problému.

  • Alfa-blokátory. Tyto léky pomáhají uvolnit svalová vlákna v prostatě, čímž se sníží bránění proudu moči, nezmenšují tedy velikost prostaty. U některých pacientů se mohou vyskytnout nežádoucí účinky, jako jsou závratě, bolesti hlavy, ospalost a retrográdní ejakulace.
  • 5-alfa-reduktázy inhibují růst prostaty a snižují velikost žláz. Tyto léky se musí užívat několik měsíců, aby se dostavil maximální efekt – fyzické zmenšení zvětšené prostaty.

Výzkumné studie ukázaly, že oba typy lékařského ošetření jsou účinné na zlepšení močových symptomů u mužů s benigní hyperplazií prostaty. Existují i různé druhy bylinné medicíny. Ale tyto přípravky se obecně nedoporučují, protože jejich efekt není zcela dokumentován.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Diskuze

V diskuzi BOULE NA BOKU A STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat mám fenku 11 let starou je to kříženec udělala se ji asi 1cm bulka tmavší barvy už jí to roste delší dobu téměř vůbec se nezvěčňuje a je velice tvrdá to samé má na stejně nevíte co to může být pooř jak se toho zbavit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
přesnou povahu daného útvaru opravdu nelze z fotografie zjistit. Obecně připadá v úvahu klasická diferenciální diagnostika - absces, cysta, novotvary benigní i maligní, atd.
Jediným řešením je chirurgické odstranění s následným histologickým vyšetřením odstraněného útvaru, které Vám pak přesně řekne, co je útvar zač a co od něj lze čekat do budoucna.
Pejskovi by bylo vhodné posílit imunitu např. kvalitním lososovým olejem, problém útvaru se tím ale nevyřeší, to opravdu chirurgicky.
Hodně zdraví.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Boule na boku a stehně

Co léčí Tamsulosin

Tamsulosin je blokátor alfa1-adrenergních receptorů, který snižuje napětí ve svalovině prostaty a močové trubice. Tamsulosin se předepisuje ke zmírnění příznaků obtížného močení způsobených zvětšenou prostatou (benigní hyperplazie prostaty) v monoterapii (léčba jednou léčivou látkou) nebo v kombinaci s jinými léčivými přípravky. Relaxací (uvolněním napětí) svaloviny umožňuje snazší průtok moči močovou trubicí a usnadňuje močení.

Zdroj: Tamsulosin

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.



Dobrý den, mám k Vám velkou prosbu.Vloni se mé 11leté fence udělala na pravé zadní noze boule o velikosti cca6cm posléze ji praskla a vytékalo zní něco jako žluklé máslo i to tak vonělo vše bylo vyčištěno.Ale letos boule opět narostla a dnes vnoci opět praskla co udělá veterinář odstraní bouli a zašije,? Nechci jí moc trápit prošla si před třemi lety nechtěnou kastací kde jí MvDr vyoperovala celý vniřek jelikož měla už i sepsy a já nevěděla zda přežije činé.Ale je to holka statečná je veselá sní vše co jí dám. Byla by od Vás nějaká možná rada? Předem děkuji za vstřícnou odpověď.J.Ž.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
útvar na noze může být různého původu - může se jednak o pouhý absces (útvar naplněný hnisem, který Vám může připomínat ono žluklé máslo) vzniklý např. kousnutím, poraněním; dále může jít o tumor (jak maligní, tak benigní), ale i o kombinaci obou, tedy abscedující tumor.Z dotazu to nelze určit.
Pro fenu je jednoznačně nejlepší ihned navštívit Vašeho veterinárního lékaře, který podle situace doporučí konkrétní postup a léčbu. Hnisající obsah se rozhodně neobejde bez antibiotik - i zde hrozí riziko sepse. Chirurgického řešení se neobávejte, předchází mu důkladné předoperační vyšetření. Po odstranění a vyčištění útvaru se bude fence zase běhat lépe.
Hodně zdraví,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Tuková boule u psa

Je možná léčba katétrem?

Někteří pacienti s retencí moči, kteří nemohou podstoupit operaci, mohou mít trvalý katétr. Ten může být umístěn přes močovod nebo přes spodní část břicha do močového měchýře. U pacientů s trvalým katétrem však bývá vyšší riziko vzniku cystitidy (infekce močového měchýře). Pacienti se musí naučit vyprazdňovat močový měchýř přes katétr. Katétr se odstraňuje po každém použití a tím se snižuje riziko nebezpečí infekce.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA SPANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ládík.

V článku vám chybí to že již dávno existují nenávykové léky na spaní které navíc fungují daleko lépe než Benzodiazepiny. Bohužel díky naši legislativě tyto léky mohou pacientovi napsat jen odborní lékaři. Naštěstí k jednomu takovému chodím a ten nemá problém mi Mirtazapin napsat...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirtazapin byl poprvé syntetizován v Organonu a publikován v roce 1989, poprvé byl schválen pro použití u závažné depresivní poruchy v Nizozemsku v roce 1994 a ve Spojených státech byl uveden na trh v roce 1996 pod značkou Remeron.
Mirtazapin je atypické tetracyklické antidepresivum a jako takové se používá především k léčbě deprese. Jeho první účinky se mohou objevit až za čtyři týdny, ale mohou se projevit i již za jeden až dva týdny. Často se používá v případech deprese komplikované s úzkostí nebo nespavostí. Účinnost Mirtazapinu je srovnatelná s jinými běžně předepisovanými antidepresivy.
Bohužel nelze říci, že by Mitrazapin nebyl návykový. Mirtazapin, podobně jako další antidepresiva může po vysazení způsobit abstinenční příznaky. Pro minimalizaci abstinenčních příznaků se doporučuje postupné a pomalé snižování dávky. Příznaky náhlého ukončení léčby Mirtazapinem mohou zahrnovat depresi, úzkost, tinitus, záchvaty paniky, vertigo, neklid, podrážděnost, sníženou chuť k jídlu, nespavost, průjem, nevolnost, zvracení, příznaky podobné chřipce, příznaky podobné alergii, např. svědění, bolesti hlavy a někdy mánie nebo hypománie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na spaní

Existují “jemnější“ chirurgické zákroky?

Novější léčby benigní hyperplazie prostaty již existují a jsou neustále vyvíjeny. Tyto techniky jsou minimálně invazivní. Některé vyžadují pouze lokální anestezii a riziko komplikací je nižší.

Pár obecných bodů o těchto nových technikách:

  • Ještě není známo, zda jsou výsledky stejně účinné jako u endoskopické chirurgie. Lékaři se neustále učí, pro které pacienty jsou tato ošetření nejvhodnější.
  • Nové techniky jsou stále vyvíjeny a testovány.

Mikrovlnná termoterapie

Při této léčbě se tkáň prostaty pomocí mikrovln zahřeje na 45°C. Tím se snižuje velikost prostaty a dojde k odumření buněk v centru prostaty. Toto ošetření se provádí přes močovod.

Galvanické odpařování (electrovaporisation)

Při tomto postupu je část tkáně prostaty odstraněna odpařením působením elektrického proudu. Léčba se provádí pomocí endoskopu.

Laserová resekce

Jedná se o další endoskopickou léčbu, ve které je část tkáně prostaty odstraněna laserovou energií.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Diskuze

V diskuzi LIPOM 2CM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona Odehnalova.

Dobry den, po 3 letech bolesti mi dnes konecne nasli 2cm lipom v podkozi leveho hypogastria. Vysetreni na CT, MRI, sonu, gyn. laparoskopii ani pri kolonoskopii nic neodhalilo a v podstate mi bylo receno, ze si vymyslim. Dnes jsem byla u jine lekarky na sonu a ona okamzite vedela a lipom nasla. Vzhledem k tomu, ze je stale bolestivy, necham si jej odstranit. V minulosti jsem mela boreliozu, benigni tumor prsu, jsem alergicka a nyni se lecim se spalovou anginou. Testy na IgM borelie byly pozitivni, ceka se na WB. Loni jsem mela pul roku problem s polykanim. Bolest se stupnovala, ale nikde nic nenasli a take naznacili, ze si vymyslim. Pak to nejak odeznelo, ale od te doby mam kazdy druhy mesic bud 2 tydny kasel nebo anginu. Jiz nekolik let mam zvysene crp i leukocyty. Mohou byt nekde v krku take lipomy nebo jde o neco s imunitou ci jde o spojeni se spalou nebo boreliozou? Dekuji za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lipom 2cm

Příčiny točení hlavy

Vnitřní ucho představuje soubor orgánů zodpovědných za přeměnu vibrací ve vzduchu do signálů, které přecházejí přímo do mozku a následně jsou zpracovány ve formě zvuku. Také obsahuje orgány, které jsou odpovědné za koordinaci, rovnováhu těla a pohyb.

Periferní vestibulární vertigo neboli periferní vestibulární syndrom vzniká jako porucha vzájemné rovnováhy vestibulárních aparátů. Vestibulární systém je zodpovědný za udržování rovnováhy, proto při jeho narušení vzniká takzvané vertigo neboli závrať. Vestibulární aparát je ukryt v labyrintu vnitřního ucha a patří mezi smyslové orgány. Periferní vestibulární syndrom paří mezi nejčastější poruchy vestibulárního systému. Druhým typem je centrální vestibulární syndrom.

Příčinou vestibulárního syndromu je porucha vestibulární dráhy, kde bývá narušen jeden z nervů, který ji tvoří. Nerv může být poškozen mnoha patologickými procesy, například bakteriemi, zánětem nebo hlukem. Výjimkou není ani růst nádoru v oblasti zadní jámy lebeční.

Hlavním příznakem periferního vestibulárního syndromu je závrať, obvykle rotačního charakteru. Dalším projevem je takzvaný nystagmus neboli kmitavé pohyby očních bulbů. Závratě mohou být doprovázeny pády na postiženou stranu. Poškozen bývá také sluch.

Diagnostika se stanovuje na základě Hautanovy zkoušky. Pacient při ní sedí se zavřenýma očima, ruce má předpažené. Na straně poškozeného labyrintu bude docházet k výchylce ruky směrem do strany.

Léčba periferního vestibulárního vertiga se odvíjí od příčiny onemocnění. Pokud je původcem bakterie, předepíše lékař antibiotika. V případě nádoru je nezbytná operace.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Boule u psa na boku

Boule psa na boku mohou být novotvary maligní nebo benigní. Benigní (nezhoubné) nádory charakterizuje pomalý růst. Nerozšiřují se do ostatních částí organismu mimo kůži. Mohou však dosahovat velkých rozměrů, být povrchově zvředovatěné či omezovat končetiny. Pravděpodobně nejběžnějším benigním novotvarem je lipom. Jedná se o bouli tvořenou tukem, která se může vyskytovat v kterékoliv části těla pod kůží. Nejčastěji je pozorujeme u psů s nadváhou. Maligní (zhoubné) novotvary jsou mnohem agresivnější. Mají tendenci rychle růst, a pokud se co nejdříve chirurgicky neodstraní, může dojít k jejich rozsevu do ostatních častí organismu mimo kůži, například do plic.

V případech maligního novotvaru může vyvstat potřeba další operace, aby bylo zaručeno vyjmutí celé masy. Rozhodující je rychlost. Čím dříve se podezřelá boule vyšetří, tím úspěšnější bývá následná léčba. Ta je vždy individuální dle druhu nádoru. Ve většině případů chirurgická. Zhoubné změny je nutné bezodkladně odstranit. Zvýšený výskyt novotvarů souvisí u starších psů se zhoršením funkce imunitního systému. Lze se proto pokusit o imunostimulaci (i když u kožních nádorů se to moc nepoužívá) se snahou zpomalit rozvoj onemocnění.

Zdroj: Boule na těle psa

Účinky

Palma trpasličí - přispívá k normální funkci prostaty, k normální funkci močové soustavy benigní hyperplazie prostaty a k normální funkci reprodukčního systému.

Kopřiva dvoudomá - normální funkce prostaty, normální funkce kardiovaskulárního systému, normální činnost ledvin - vylučování, osvěžení těla - vitalita, energie.

Slivoň africká - normální funkce dolních močových cest a močového měchýře.

Vitamín E - přispívá k ochraně buněk před oxidačním poškozením*.

Zinek - přispívá k normální plodnosti a reprodukci, normálnímu stavu vlasů, normální funkci imunitního systému a podílí se na procesu dělení buněk*.

Selen - má pozitivní vliv na tvorbu spermií, napomáhá udržet normální stav vlasů a nehtů.

Zdroj: Prostatex recenze

Léčba

Papilomy virového původu jsou benigní a spontánně odezní v průběhu několika týdnů až měsíců. Hojení lze podpořit odstraněním jednoho nebo více papilomů. Doporučuje se odstranit jen ty, které krvácejí a danému jedinci překážejí při příjmu a kousání potravy. Pokud se papilomy odstraní dříve, než dojde ke kompletnímu rozvoji papilomatózy, dochází k recidivám. Byly vyzkoušeny jak autologní, tak komerční vakcíny, ale v místě jejich aplikace může dojít ke vzniku skvamocelulárního karcinomu.

Pokud počet a rozsah bradavic nezpůsobuje komplikace, žádná léčba se neprovádí a čeká se na spontánní ústup. Při vážných komplikacích především příjmu potravy, nebo pokud papilomy hnisají, provádí se chirurgické odstranění nebo léčba laserem.

Zdroj: Jak vyléčit papilomy u psa

Benigní nádory

Koenenův tumor je periungvální fibrom, vyskytuje se u pacientů s tuberózní sklerózou.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Koenenův tumor.

Digitální akrální fibrokeratom je tvrdý kožní výrůstek rostoucí v blízkosti nehtové jednotky.

Zde se můžete podívat, jak vypadá digitální akrální fibrokeratom.

Subungvální exostóza je bolestivý kostěný výrůstek rostoucí z dorsální strany distálního článku prstu (zejména palce u nohy); může nadzvedávat nehtovou ploténku, často asymetricky. Prokazuje se na RTG.

Zde se můžete podívat, jak vypadá subungvální exostóza.

Glomus tumor je bolestivý tumor prosvítající pod nehtovou ploténkou jako červená skvrna. Vyskytuje se zejména u žen, bolestivé příznaky se projevují hlavně v chladu.

Zde se můžete podívat, jak vypadá glomus tumor.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Jaké problémy může zapříčinit zvětšená prostata?

Rozšíření prostaty stlačuje močovou trubici a brání tak průtoku moči. Symptomy mohou být následující:

  • obtíže na počátku močení;
  • slabý nebo přerušovaný proud moči;
  • neúplné vyprazdňování;
  • časté močení během dne a noci, zejména zvýšená potřeba močit v noci;
  • naléhavost močení, některým mužům může nedobrovolně unikat moč (urgentní inkontinence);
  • dysurie, pálení nebo bolest při močení.

Různí muži mají různé příznaky. Symptomy se mohou lišit u každého jednotlivce i v průběhu nemoci. Je důležité zdůraznit, že výše uvedené příznaky nemusí nutně znamenat zvětšení prostaty, neboť i jiné choroby mohou mít podobné projevy. Muži s problémy močení by měli navštívit lékaře, který zjistí správnou diagnózu.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP