Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BETAKAROTEN

OBSAH

Betakaroten a opalování

Betakaroten působí jako ochrana před fotooxidací, protože potlačuje negativní vliv volných kyslíkových radikálů, které vznikají v kůži důsledkem UV záření a které mohou indukovat prekancerogenní změny v buňkách. V neposlední řadě má betakaroten stimulační efekt na imunitní systém a spolu s vitaminem E a selenem potlačuje vývoj zánětů oka.

Zdroj: Betakaroten

Poradna

V naší poradně s názvem BETAKAROTEN JE MOŽNÉ UŽIVAT S LEKE M XARELTO 20MG? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Uživám lék xarelto 20mg mohu k němu uživat betakaroten?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete užívat betakaroten při současné léčbě Xareltem. Mějte však na paměti, že betakaroten je vitamín, kterým se lze předávkovat, proto dodržujte doporučení ohledně dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Betakaroten je možné uživat s leke m xarelto 20mg?

Betakaroten v těhotenství

Ženy, které užívají hormonální antikoncepci, těhotné a kojící maminky mají vyšší potřebu betakarotenu. Lidské tělo lépe vstřebává betakaroten z tepelně opracovaných potravin (například z vařené mrkve nebo dušených rajčat) než ze syrové zeleniny. Obecně se doporučuje přijmout denně přibližně 6 mg tohoto provitaminu pro dospělé. Nadměrná konzumace betakarotenu se může projevit například oranžovým zabarvením kůže, jejím šupinatěním, vyrážkami, průjmy, nevolností a podobně.

Cena produktu Betakaroten forte.

Zdroj: Betakaroten

Betakaroten a rakovina

Betakaroten působí jako antioxidant, pomáhá neutralizovat volné radikály – reaktivní molekuly, které vznikají během metabolických procesů v organismu a přijímáme je z vnějšího prostředí. Volné radikály mohou poškodit lipidy buněčných membrán a genetický materiál v buňkách. Výsledkem tohoto poškození může být až vznik karcinomu. Konzumace ovoce a zeleniny bohatých na betakaroten brání rozvoji některých druhů rakoviny. Díky svým antioxidačním vlastnostem působí rovněž preventivně proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroj: Betakaroten

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Vedlejší účinky betakarotenu

Betakaroten se dá užívat celoročně, jen je třeba sledovat plosky rukou. Pokud začnou oranžovět, je třeba betakaroten vysadit, a to do té doby, dokud nebudou mít plosky opět tělovou barvu.

Mezi odborníky na výživu probíhá spor o užitečnosti či škodlivosti přijímání synteticky vyráběného (takřka převážně all-trans-) β-karotenu v porovnání s průmyslově extrahovaným β-karotenem přírodního původu, jehož složení kopíruje použitou surovinu. Světová zdravotnická organizace (WHO) řadí syntetický β-karoten k látkám, které zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění. Nelze říct, zda stejně rizikový je, nebo není i β-karoten průmyslově extrahovaný z přírodních zdrojů.

Zdroj: Betakaroten

Co je to betakaroten

Betakaroten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví člověka a zároveň ke krásnému opálení. Mezi známé zdroje betakarotenu patří například mrkev, dýně, rajčata, papriky, červená řepa, špenát, tykev a listová zelenina. Také žlutooranžové ovoce, jako jsou broskve, meruňky nebo nektarinky, je bohaté na betakaroten. A určitě neuděláte chybu, když si občas dopřejete také pořádnou porci lososa – už jeho oranžová barva vypovídá o vysokém obsahu známého provitaminu. Další možnost, jak si lze v případě potřeby zajistit přísun této důležité látky, představují doplňky stravy.

Teoreticky mohou z jedné molekuly betakarotenu štěpením vzniknout 2 molekuly vitaminu A. Prakticky je však v organismu pouze část z celkově přijatého betakarotenu přeměněna na vitamin A a zbytek se skladuje v tukových tkáních, například v kůži a játrech. Konverze betakarotenu se řídí stavem vitaminu A v organismu. Pokud má organismus dostatek vitaminu A, konverze betakarotenu se snižuje. Z tohoto důvodu není možné se betakarotenem jako zdrojem vitaminu A předávkovat. Dalším faktorem, který ovlivňuje konverzi betakarotenu na vitamin A, je množství přijatých bílkovin, tuků a vitaminu E.

Zdroj: Betakaroten

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁLENÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den, prosím Vás, co si mám dát na spálenou kůži? tak aby mi to co nejdříve zhnědlo, nejlépe zítra? :-) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Nikolo, spálená kůže od sluníčka do zítra hnědá - to nepůjde s ničím, ale do týdne ano. Teď si co nejdříve na to nastříkej Panthenol spray - koupíš ho v lekárně. Dělej to vždy, když můžeš! Kup si také tablety betakaroten a užívej je podle návodu a chraň si spálenou kůži před dalším sluněním. Tak nejrychleji zmírníš následky spálené kůže od sluníčka a do týdne se to spraví. Příště si na kůži namaž krém DayLong 16 a budeš bez spálení postupně pěkně hnědá od začátku slunění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spálená kůže

Obrana a prevence

Nejvíce jsou ohroženi jedinci, kteří mají na své kůži pigmentové névy. Velký počet znamének – lékaři uvádějí 50–90 znamének – zvyšuje riziko vzniku melanomu až 2x. Vyšší riziko je i u těch jedinců, v jejichž rodinách se už rakovina kůže vyskytla. Dosti nebezpečné je sluneční záření, protože jedno až dvě spálení na slunci podnítí vznik melanomu u žen 1,5x a u mužů 2,8x. Dříve byly ohroženy skupiny osob ve věku 60–70 let, v současné době to jsou jedinci v rozmezí 30–40 let a po 60 letech. U žen, které mají 20–30 let, je melanom nejčastějším diagnostikovým maligním nádorem.

V současnosti se v prevenci rakoviny zaměřuje pozornost hlavně na vitamín A a betakaroten. Betakaroten je přírodní látka schopná snižovat riziko vzniku rakoviny, stejně jako i blokovat další rozšiřování už vyvinutého nádoru, či dokonce zvrátit jeho tvorbu. Při nedostatku betakarotenu se zvyšuje riziko vývoje onemocnění a naopak, pokud je ho v organismu dostatek, zvyšuje se šance rakovině zcela zabránit. Antioxidanty, jako vitamín C a vitamín E, betakaroten a selen, mohou snížit riziko rakoviny kůže. Doporučená denní dávka je 1 000 mg vitamínu C, 100–400 mg vitamínu E, 25–50 mg betakarotenu.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÉ BĚLMO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronikaa.

Nevim čím to je ,můžete mi poradit co stým.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žluté oční bělmo ukazuje na problémy s játry. Žluté bělmo je typickým příznakem silně infekční žloutenky typu A i B. Někdy může být žluté oční bělmo způsobeno vysokými dávkami vitamínu A - betakarotenu, který mnozí v létě přehnaně užívají pro lepší opálení. Pokud ovšem betakaroten vůbec neužíváte, ani jste nesnědla velké množstvé mrkve, tak je nezbytné co nějdříve s tímto problémem zajít za svým praktickým lékařem, aby se předešlo nevratnému poškození jater.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žluté bělmo

Vypadávání řas

Vypadávání řas nebo jejich řídnutí je spíše estetickým problémem převážně u žen. Příčinou vypadávání může být snížená funkce štítné žlázy, alergie na řasenku nebo make-up, špatná výživa, užívání drog nebo léků, operace očí nebo také působení okolního prostředí. Pro normální růst řas a jejich zesílení je dobré před spaním do řas vtírat ricinový olej nebo olej z vitamínu E. Z potravinových doplňků je doporučován betakaroten, B-komplex nebo pivovarské kvasnice.

Zdroj: Řasy

Diskuze

V diskuzi VELKE PIGMENTOVE SKVRNY NA OBLICEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Talovicova.

DOBRY DEN JE MI 38 LET,VZDY,KDYZ ZACALO SLUNCE OBJEVOVALI SE MI PIHY NA OBLICEJI A NA PODZIM ZASE VYMIZELY.MINULY ROK SE MI UDELALA VELKA PIGMENTOVA SKVRNAPO CELEM CELE A NA PODZIM ZASE VYMIZELA,JSEM Z TOHO ZOUFALA,JE TO NEPEKNE,TAKOVA SKVRNA NA CELE...MOHL BY MI NEKDO PORADIT CO S TIM,DEKUJI.Andrea

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Pigmentové skvrny se nejčastěji objevují přes léto - mají souvislost se sluníčkem - a proto je důležitá prevence.
- používat opalovací krémy s vysokým UV faktorem (30+), popř. i makeup
- dostatečný pitný režim
- strava bohatá na betakaroten, vitamin E a zinek (popř. zvolit i nějaký přírodní doplněk stravy)
- vyhýbat se ostrému sluníčku (zejm. přes pravé poledne) a solárku
- přes léto si nedělat peeling
- používat kvalitní hydratační krémy
Jinak pigmentové skvrny se dají odstranit pulzním světlem, chemicky nebo přírodně (z bylinek pomáhá např. netřesk).

Zdroj: diskuze Velke pigmentove skvrny na obliceji

Ocet a beta-karoten

Stárnutí, onemocnění srdce, rakovina a šedý zákal jsou příznaky působení volných radikálů v našem organismu. Volné radikály poškozují chromozomy a jsou zodpovědné za mnoho fyzických změn souvisejících se stárnutím. Antioxidanty pohlcují volné radikály a takovým silným antioxidantem je i beta-karoten nacházející se v octu. Ocet tak poskytuje přírodní beta-karoten v lehce stravitelné formě. Jeden z příkladů, jak tento antioxidant přispívá k udržení dobrého zdraví, je, že chrání oko před vznikem šedého zákalu. Rozvoj kataraktu souvisí s oxidací čočky v oku. To nastává při změně struktury oka, kterou způsobí volné radikály. Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů však snižuje riziko formování šedého zákalu.

Zdroj: Ocet jako domácí lék

Jak to funguje

Účinnou látkou samoopalovací pilulky Beauty Sun je jednobuněčná mořská řasa Dunaliella salina, která je schopna i za extrémních přírodních podmínek, jako je například vysoké UV záření, horko nebo třeba nedostatek potravy, produkovat vysoké množství karotenoidů, tedy barviv. Betakaroten z řasy Dunaliella salina se dostane přes trávicí soustavu do krve, poté se ukládá v pokožce mezi tukovou tkání. Pravidelným denním užíváním samoopalovací pilulky Beauty Sun lze tedy vytvořit vrstvu betakarotenu, která se v důsledku přirozeného seškrábání a regenerace pokožky tlačí směrem na povrch, čímž se pokožka stává přirozeně lesklejší a získává zdravě hnědou barvu. Betakaroten uskladněný v epidermální pokožce je schopen neutralizovat nejen škodlivé látky, ale jako fyzický filtr chrání pokožku před škodlivými účinky slunečního záření a napomáhá krásnému, jednolitému hnědnutí pokožky. Betakaroten zároveň chrání pokožku před oxidací a škodlivým vlivem toxických látek. Zabraňuje vzniku volných radikálů, které jsou mimo jiné zodpovědné za stárnutí a tvorbu vrásek. Užíváním samoopalovací tabletky Beauty Sun nejen podpoříte tvorbu krásné a dlouhotrvající hnědé barvy pokožky, ale udržíte i krásu a zdraví své kůže.

Dávkování: Doporučuje se konzumace 2 tabletek denně, zapitých malým množstvím tekutin.

Obsah: 1 balení obsahuje 100 ks tabletek.

Zdroj: Samoopalovací tabletky

Betakaroten na opalování

Opalování

Řada výrobků v tobolkách slibuje díky obsahu beta karotenu snadnější opálení a ochranu pokožky před UV zářením. Na tomto tvrzení je pouze část pravdy. I kdybychom souhlasili s krásnějším opálením, pak totéž nemůžeme udělat s ochranou pokožky před UV zářením. Proč?

Pomáhají karotenoidy zabarvení pokožky?

Je to pravda, karotenoidy napomáhají zhnědnutí pokožky. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví - zpigmentuje, avšak změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. Zhnědnutí pokožky tedy není způsobeno aktivnějším pigmentem, ale díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu. Je tedy mylné se domnívat, že je tím pokožka lépe chráněna.

Zdroj: Opravdu pomáhá beta karoten opálení?

Alergie na slunce

Solární dermatitida, máte pravdu, že trošku činí potíže, ona to není tak úplně alergie v pravém slova smyslu, nicméně ty léky, které máme na alergii, taky trochu pomáhají i zde. Ve vašem případě dále užívejte betakarotén. Pak jestliže pojedete k moři nebo se budete vystavovat sluníčku, tak ještě předem deset dní užívejte nějaké to antihistaminikum Claritin, Zirtec nebo Dithiaden, které užívejte i v době té dovolené. Dnes jsou k dostání již velmi moderní antihistaminika, a je v podstatě jedno, který přípravek si z této řady vyberete. Dnešní antihistaminika nezatěžují organismus a netlumí, jako tomu bylo dříve. K tomu je dobré použít nějaký opalovací krém s vysokým filtrem, koupený v lékárně, kde jsou krémy na opalování kvalitnější a s vyššími flitry (30 až 40 SPF).

Zdroj: Alergie na slunce

Rybí tuk Epavit Forte

Epavit Forte je jedlý pokrmový tuk, směs rostlinného oleje se zvýšeným obsahem biologicky účinných látek z mořských ryb, vitamínu A a vitamínu E + 30 % EPA. Esenciální mastné kyseliny obsažené v přípravku Epavit Forte při pravidelném užívání příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, a tím přispívají k ochraně srdce a cév. Epavit Forte se doporučuje užívat dlouhodobě v optimálních dávkách 10–20 g (1–2 polévkové lžíce) denně. Přípravek je možné užívat přímo nebo jej použít při tvorbě pokrmů studené kuchyně, salátových zálivek, majonézy a podobně. Přípravek Epavit Forte je vyroben ze směsi kvalitního rostlinného oleje a oleje z mořských ryb. Směs je obohacena o betakaroten a vitamín E. Základní složkou přípravku jsou v těchto olejích obsažené nenasycené mastné kyseliny, které tvoří důležité, specifické a biologicky účinné látky regulující důležité životní funkce. Nesmí být vystaven působení vyšších teplot, a proto není vhodný ke smažení! Charakter chuti je upraven přídavkem přírodní citrónové silice. Výrobek není určen pro děti do 3 let a není určen jako náhrada pestré stravy.

Účinky: Snižuje hladinu cholesterolu v tuku a krvi, přispívá k ochraně proti trombóze, zabraňuje ukládání tukových látek v tepnách, působí proti vzniku ischemické choroby srdeční, příznivě ovlivňuje viskozitu a srážlivost krve, snižuje riziko vzniku srdečního infarktu. Pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu, chrání srdce a cévy.

Složení: Upravený olej z mořských ryb, řepkový olej, přírodní citrónová silice, provitamín A (betakaroten), vitamín E.

Cenu výrobku Epavit Forte můžete vidět zde.

Zdroj: Rybí tuk

Kruhy pod očima a ledviny

Tmavé kruhy pod očima mohou být zapříčiněny též špatnou funkcí ledvin (zvýšenou, nebo naopak sníženou funkcí ledvin a podobně) či jejich přetížením. Kruhy pod očima pak bývají nahnědlé, namodralé nebo načervenalé.

Příčiny kruhů pod očima

  1. nedostatek spánku
  2. nedostatek vitamínu A
  3. namáhání očí
  4. nedostatečné osvětlení při čtení
  5. špatná poloha při čtení
  6. emoční stres, strach, úzkost, obavy
  7. nedostatek očního cvičení
  8. vnitřní onemocnění (například chudokrevnost, avitaminózy, špatná funkce střev)
  9. dědičné faktory
  10. nedostatečná péče o kůži kolem očí
  11. chybné stravování (mnoho soli, uzenin)
  12. užívání drog, alkoholismus

Odstranění kruhů pod očima

  1. oční krém
  2. plátky okurky
  3. vitamíny A (popřípadě betakaroten) a D
  4. dostatečný a pravidelný spánek
  5. oční cviky
  6. mrkvová šťáva
  7. vynechání alkoholu
  8. relaxace
  9. zdravá strava
  10. maska na celý obličej včetně očního okolí

Zdroj: Tmavé kruhy kolem očí

Přírodní léčba

K vhodným přírodním produktům při zánětech dutin patří vitamín C, který má protizánětlivé účinky, betakaroten, který ochrání sliznice dýchacích cest či echinacea, která podporuje imunitní systém. Mezi dalšími přírodními přípravky, které lze užít při zánětu dutin, jsou například Immunity Star, Bio Mateří kašička, Baktevir či Vilcacora.

Také může pomoci solná jeskyně, kde je ve vysoké koncentraci obsažena ve vzduchu sůl, která pomůže při dýchání slaného vzduchu tak, že zduřelé sliznice se zklidní a uvolní tak průchod do vedlejších nosních dutin. Tím dojde k uvolnění tlaku, který způsobuje bolesti hlavy, a zastydlá rýma se spustí. Sliznice, kterou vysušuje klimatizace v kancelářích nebo suchý panelákový vzduch, nemůže plnit svoji funkci a tím se dostává do dýchacích cest vše, co by se tam normálně nedostalo. Slaný vzduch solné jeskyně pomáhá nosní sliznici tuto funkci vrátit.

Zdroj: Trápí mě zastydlá rýma

Unilakt čoko

Unilakt čoko je dalším vlákninovým přípravkem v řadě Unilakt. Představuje kombinaci velmi důležitých faktorů, které jsou v naší potravě nedostačující. Komplexní vlákninové tablety Unilakt čoko jsou velmi účinným doplňkem redukčních diet. Nutriční doplněk Unilakt čoko obsahuje vysoké procento jablečné a kakaové vlákniny, inulin, psyllium, řasu chlorellu, vitamín C a živé probiotické bakterie Enterococcus faecium. Významnou složkou v Unilaktu je chlorella (také se jí říká zelené krvinky), která zastupuje v Unilaktu multivitamín, dodává přírodní betakaroten, rostlinné bílkoviny a díky CGF (chlorella růstovému faktoru) zajišťuje rychlou obnovu poškozených buněk. Tento produkt je významným doplňkem redukčních diet (svým sytícím účinkem pomáhá efektivně redukovat tělesnou hmotnost).

Balení:

  • 150 g, obsahuje cca 225 tablet (na 14 dní užívání)
  • 300 g, obsahuje cca 450 tablet (na 1 měsíc užívání)
  • 600 g, obsahuje cca 900 tablet (na 2 měsíce užívání)

Zde můžete vidět cenu produktu Unilakt čoko.

Zdroj: Unilakt na hubnutí

Rizika konzumace květáku při Warfarinu

V jednom průměrném květáku je 2,02 mcg vitaminu K.

Pokud byste celý den jedli pouze květák, tak byste museli sníst cca 44 hlávek, abyste dosáhli na doporučenou 100% denní hodnotu vitaminu K, což je 90 mcg.

Abyste získali 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste zkonzumovat přibližně 22 hlávek syrového květáku.

A abyste do sebe dostali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního limitu vitaminu K, museli byste sníst okolo 11 hlávek syrového květáku.

Doporučená dávka pro dospělé je denně 90 mikrogramů vitaminu K – kdybyste toto množství chtěli přijmout prostřednictvím květáku, tak by vám asi poděkovala vaše střeva kvůli následné plynatosti.

Květák je stejně jako brokolice a zelí stejného botanického druhu. Máme-li myslet na květák jako na léčivou potravinu, musíme se zaměřit na jeho výživovou hodnotu. Květák je bohatý na vitamin C a na draslík. Oproti tomu má malé množství takových prvků, jako je sodík, málo sacharidů, proteinů a mizivé procento tuku. Důležitý je obsah vápníku, železa, manganu, mědi, fosforu, zinku, chromu a selenu. Z vitaminů stojí za to jmenovat vitamin B, provitamin A (betakaroten) a vitamin E. Je zajímavé si povšimnout, že květák má různé kultivary: růžicovitý zelený „Romanesque“ – barva je způsobena chlorofylem; fialový – způsobeno přítomností antokyanů, modrého barviva (červené zelí, černý rybíz). Někde se pěstuje také žlutý květák.

Zdroj: Warfarin a květák


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP