Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BÍLÉ FLÍČKY NA KŮŽI

OBSAH

Foto pityriáza

Pityriáza foto

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA PIGMENTU BÍLÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak na bílé flíčky, které nejspíš vznikly z důvodu dřívějšího poranění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky po předchozích zranění jsou vlastně jizvy. Tyto jizvy vznikly z náhradního vaziva, které bohužel nemá stejné vlastnosti, jako původní kůže. S trochou štěstí se dají mírně vyrovnat jejich povrchové nerovnosti pomocí lejzru nebo dermabráze. Ale barva moc upravit nejde. Pouze dočasně se dají tyto barevné odchylky překrýt pomocí make-up krémy.
Pokud by bylo příčinou bílých flíčků něco jiného, například pityriáza, tak se dají léčit a můžete se jich zbavit natrvalo. Nezbytné by bylo vyšetření pravého původu flíčků u kožního lékaře, který pak určí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu bílé fleky

Pityriáza – diagnostika

Ve většině případů lékař stanoví diagnózu na základě typického kožního nálezu. V případě pochybností lze provést mikroskopické vyšetření z odebraných šupinek na postižené kůži.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Diskuze

V diskuzi BÍLÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kokina.

Pře pár dny jsem odpovídala na dotaz paní, která uvedla i svoje foto, byla jsem nemile překvapena, že její doktorka nepoznala vitiligo, což jsou bílé flíčky až velké mapy na těle, paní totiž uveřejnila foto a jelikož tímto trpím i já, okamžitě jsem poznala, že se jedná a ztrátu pigmentu, čili vitiligo.

Jelikož nevím, jak ten Váš problém vypadá, mohlo by jít i o plíseň /tu jsem si jako mladá převezla ze ZemplŠíravy/ a osstranilo se to přípravkem SULFATAN, což je bahno v prášku, návod přiložen a zakoupíte v lékárně.

Pokud by se tyto skvrny zvětšovaly a vytvářely větší celky, půjde zřejmě o vitiligo, které bohužel

může napadat i kůži na jiných místech.Často vznikají doslova velké bílé mapy/můj případ/, které je nutné chránit před sluníčkem, postiženou kůži mazat krémem, které tlumí sluneční záření.V tomto případě se obraťte na svoji kožní lékařku, která Vám poradí, či předepíše vhodné mazání.
Někdy i ta bílá místa svědí, moje lékařka mi vypsala recept na vhodný přípravek, který ovšem hradíte sám. Částka za těl. mléko Vás určitě nezruinuje.

Jsem ve věku, kdy už se nad tímto nehroutím, ale vážnější situace je u mladých lidí, pokud je to na viditelných místech. Ve většině případů se s tím naučili žít, chce to však velmi pevnou vůli a nehroutit se, při pohledu nějakého "blbečka". Byla bych ráda, kdybyste mi na můj mail napsal, jak to s Vámi dopadlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Trnka.

Dobrý den.
Dlouho jsem neodepsal, jak jsem pokročil s léčbou bílé nemoci. Používal jsem několik týdnů obklady se Solfatanem. Bohužel neůspěšně. Někdy se zdálo, že bílé flíčky ustupují, nebo se zmenšují, ale není to pravda. Je to klam. Jedinou doporučenou jistotou je, neopalovat se intenzívně na sluníčku. Opalujete se a flíčky vystupují. Proti opálené pokožce to není zrovna ono. Mám tyto flíčky pouze na nohou a mám obavy, aby se to nerozlezlo po celém těle. Jsem s tím smířen.

mějte se

Zdroj: diskuze Bílá nemoc

Foto bílých skvrn

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi NEMOC OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

Prosím o radu,

pěstuji ostružiny vedle malin a v posledních letech plody ostružin
nedozrají. Plod je napůl červený a kyselý. Ptala jsem se v zahradnictví a říkali, že to dělá roztočík malinový. Stříkala jsem na jaře calypsem, ale nic nepomohlo. Mám ostružinu vyhodit nebo přesadit dále od malin ?

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda Vavrečková.

Dobrý den, na osružinách na plodech se objevují v menší i větší bílé flíčky. Vypadá to jako zrníčka. Mají to dozralé i nedozralé plody. Co to je a čím se dá napadení zlikvidovat. Děkuji

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin

Domácí recept na pityriázu

Velmi účinná je jedlá soda. Jedlá soda se rozpustí v horké vodě a do této směsi se namočí bavlněný hadřík, který se na 15 minut přiloží na poškozenou kůži.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Fléglová.

Prosím o radu.Bojím se jestli nemám rakovinu jazyku.Na jazyce se mi udělaly bílé skvrny.Nejdřív jsem tam měla menší skvrnu teď jich mám hodně.Může te mě k tomu něco napsat.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky na jazyku mohou ale také nemusí být nutně příznakem rakoviny. Bílé skvrny se na jazyku vytváří mimo jiné při onemocnění leukoplakie nebo lichen planus. U rakoviny jazyka se bílé skvrny vyskytují nejen na jazyku, ale i na dásních nebo v krku. Nejlépe uděláte, když si jazyk necháte prohlédnout zubařem při zubní prohlídce. Tak se nejrychleji dozvíte, co to je a jak to případně léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Léčba fleků na kůži

Léčba fleků na kůži vždy závisí na stanovené diagnóze. Každý typ fleků na kůži vyžaduje různé přístupy. Vždy je vhodnější raději navštívit svého ošetřujícího lékaře.

Pokud se jedná například o výše zmiňované petechie způsobené onemocněním, je pro jejich léčbu třeba řešit nejprve danou nemoc.

Bílé flíčky na kůži nezanedbávejte, pokud jde o plísňové onemocnění, používejte například olejíček MICETAL a sírové koupele.

Při léčbě hyperpigmentace se velmi často používají různé „bělicí“ krémy, slupování pomocí AH kyselin, 20procentní kyselina azelainová, eventuálně některé typy laserového ošetření – například Q-Switchet Alexandrite laser, rubínový laser. Vždy je nutná důsledná eliminace slunečního záření. Pigmentová znaménka se odstraňují chirurgicky vyříznutím.

Zdroj: Flíčky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem BILE SKRVNY NA ZADECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Bílé skvrny na zádech, mezi lopatkama a mírně svědící nebo bílé fleky na kůži, nebo také i ztráta pigmentu bílé flíčky, způsobuje onemocnění zvané pityriáza (latinsky Pityriasis versicolor). Právě to versicolor v latinském názvu ozančuje specifickou vlastnost této mykózy, která v místě ložiska zbavuje pokožku melaninu - hnědého pigmentu a vznikají tak ony světlé skvrny a bílé flíčky. Nejšastěji se bílé flíčky vyskytují na zádech mezi lopatkama a také na prsní kosti. Toto jsou místa, kde se stékají krůpěje potu a vzniká zde vlhké prostředí, které pityriáza potřebuje ke svému životu. Onemocnění je nakažlivé!. Velice snadno se roznáší olupujícími se šupinkami z bílých flíčků, na kterých jsou infekční spóry. Typickým místem pro nákazu jsou veřejné parní sauny. Léčba probíhá nejdříve lokální aplikací masti Pevaryl, která se po dobu asi 3 týdnů nanáší na ložiska bílých flíčků. Po třech týdnech již nebývají flíčky patrné a nemocný bývá vyléčen. V případě, že není úspěšná léčba lokálním antimykotikem, použije se perorálně podaný lék Lamisil tablety. Tablety se berou po dobu jednoho měsíce, kdy po této době onemocnění velmi dobře vymizí. Ovšem orálně podávaná léčba zatěžuje játra, proto se nejdříve volí lokální nanášení masti, které nemá žádné nežádoucí účinky. Pevaryl mast i Lamisil tablety jsou k dostání v lékárnách pouze na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bile skrvny na zadech

Depigmentace

Depigmentace je problém, který je způsoben nedostatkem kožního pigmentu (melaninu) v kůži a projevuje se jako různě velká bílá ložiska na pokožce. Příčinou depigmentace může být například poranění (jizvy), zánětlivá onemocnění kůže nebo aplikace léků a chemikálií na kůži. Nehezké depigmentace se zbavujeme pomocí moderního přístroje Candela GentleLase, který přispívá k tonizaci postižených míst tak, aby po několika ošetřeních splynula s okolní pokožkou.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi ČERVENÝ A CITLIVÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kryštofová.

Mám na špičce jazyku po obvodě prasklny a v nich hnisavé bílé flíčky. Velmi bolestivé ! Co tento stav signalizuje ? Díky za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červený a citlivý jazyk

Červené flíčky na kůži u dětí

Červené flíčky na kůži u dětí se projevují jako různě růžově až červeně zbarvené skvrny nebo pupínky na kůži, které se mohou objevit jen na některém místě těla, ale mohou také pokrývat celé tělo. Příčin je spousta – od alergií z nejrůznějších příčin až po projevy různých infekčních onemocnění. Pozor na svědivá kožní onemocnění (ekzémy, kopřivky, opruzeniny, svrab a podobně) a také na drobná poranění, protože nedostatečnou hygienou se narušená kůže může snadno infikovat stejnými bakteriemi. Léčení pak bývá mnohdy zdlouhavé.

Zdroj: Flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi BÍLÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Trnka.

Dobrý den.
Prosím o radu,jeli vůbec nějaká.Při a po opalování se mi na nohou vytvoří bílé, asi 1-2 mm velké bílé flíčky, které nelze odstranit. Pleť ošetřuji poměrně dobrými krémy, ale nic nepomáhá.Po nohou mám těchto flíčků desítky. Nic nebolí, jenom na pohled to dobře nevypadá. Na nikom jsem to ještě neviděl. Kožní lékařka skoro nereaguje.


děkuji za Vaši případnou odpověď Trnka Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kokina.

Pře pár dny jsem odpovídala na dotaz paní, která uvedla i svoje foto, byla jsem nemile překvapena, že její doktorka nepoznala vitiligo, což jsou bílé flíčky až velké mapy na těle, paní totiž uveřejnila foto a jelikož tímto trpím i já, okamžitě jsem poznala, že se jedná a ztrátu pigmentu, čili vitiligo.

Jelikož nevím, jak ten Váš problém vypadá, mohlo by jít i o plíseň /tu jsem si jako mladá převezla ze ZemplŠíravy/ a osstranilo se to přípravkem SULFATAN, což je bahno v prášku, návod přiložen a zakoupíte v lékárně.

Pokud by se tyto skvrny zvětšovaly a vytvářely větší celky, půjde zřejmě o vitiligo, které bohužel

může napadat i kůži na jiných místech.Často vznikají doslova velké bílé mapy/můj případ/, které je nutné chránit před sluníčkem, postiženou kůži mazat krémem, které tlumí sluneční záření.V tomto případě se obraťte na svoji kožní lékařku, která Vám poradí, či předepíše vhodné mazání.
Někdy i ta bílá místa svědí, moje lékařka mi vypsala recept na vhodný přípravek, který ovšem hradíte sám. Částka za těl. mléko Vás určitě nezruinuje.

Jsem ve věku, kdy už se nad tímto nehroutím, ale vážnější situace je u mladých lidí, pokud je to na viditelných místech. Ve většině případů se s tím naučili žít, chce to však velmi pevnou vůli a nehroutit se, při pohledu nějakého "blbečka". Byla bych ráda, kdybyste mi na můj mail napsal, jak to s Vámi dopadlo.

Zdroj: diskuze Bílá nemoc

Bílé flíčky na kůži

Bílé flíčky na kůži mohou signalizovat vitiligo. To je kožní choroba projevující se výpadky pigmentu. Dochází při ní k zániku buněk tvořících pigment – melanocytů.

Co by mohlo pomoci:

  • vyhýbejte se přímému pobytu na slunci, zejména v období mezi 11–14 hodinou
  • snižte tvorbu volných kyslíkových radikálů, k tomu vám dopomohou antioxidanty (doporučujeme především beta-karotenoidy, kyselinu paraaminobenzoovou, oligomerické procyanidiny – ANTHOGENOL, koenzym Q10 a kyselina listová), z vitamínů se doporučuje především selen a zinek
  • zkuste i celkovou detoxikaci a pročištění organismu od toxických látek
  • dodržujte zdravý a vyrovnaný životní styl, zejména vyváženou stravu, pravidelný pohyb, dostatek spánku a vyhýbání se stresu
  • užívejte kyselinu listovou, posilte funkci jater pomocí kapek z ostropestřce mariánského (například s příměsí propolisu cca za 170 Kč) nebo tinktury z pakmínu většího (cca 50 Kč)
  • používejte krémy na repigmentaci, například Vitix (cena kolem 1 000 Kč) či Cytovital (cca za 300 Kč)
  • zvyšte přísun vitamínu B, nekonzumujte mléko

Bílé flíčky mohou rovněž signalizovat plíseň. Čím déle se tento projev neléčí, tím více se vám rozšíří a bude těžší jej vyléčit. Výbornou terapií je olejíček MICETAL a sírové koupele, které lze koupit v lékárně a po o kterých fleky mizí. Asi po 3 týdnech dojde k vymizení bílých flíčků.

Zdroj: Flíčky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Děkuji. Jsem typ 4 a používám krém bioderma +50, ale dělají se mi po něm na tváři bílé pupínky, takže nevím, kde je chyba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tak zkuste jinou bázi opalováku. Některé nosiče ochranného faktoru můžou ucpávat póry a pak se dělají bílé pupínky. Zkuste místo krému třeba olejovou formu nebo jiný druh krému. Také je třeba rozlišit, jestli bílé pupínky nejsou třeba mílie. Mílie jsou takové bílé kuličky pod kůží a krémy nezpůsobují jejich tvorbu.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Domácí recepty na bílé fleky na kůži

Ředkvička

Jedním z nejlepších známých domácích léků na bílé skvrny jsou semena ředkvičky. Semena se musejí rozemlít, aby z nich vznikl bílý prášek. K těmto rozemletým semenům se přidají 2 čajové lžičky octa a důkladně se vše promíchá. Posléze se směs aplikuje na bílé fleky a následně opláchne vlažnou vodou.

Kurkuma

Kurkuma je další položka, která může být použita při léčbě bílých skvrn. Nejideálnější je směs kurkumy a hořčičného oleje. Tato směs se nanáší na postiženou oblast. Výroba je jednoduchá, postačí pouze pět lžiček prášku kurkumy a 250 ml hořčičného oleje. Tato směs se aplikuje 2x denně na pokožku (bílé fleky).

Zelí

Šťáva ze zelí je dalším účinným lékem na léčbu bílých skvrn.

Jablečný ocet

Kyselost jablečného octa inhibuje plísně a bakterie způsobující bílé skvrny na kůži. Směs se vyrábí z jablečného octa a vody. Tato směs se aplikuje na kůži, protože dokáže kůži udržet čistou a bez bakterií a plísní.

Zázvor

Zázvor je dalším přírodním prostředkem na bílé fleky. Z čerstvého zázvoru vymačkejte šťávu. Zázvorovou šťávu smíchejte s citronovou šťávou a vodou. Tato tekutina by se měla konzumovat dvakrát denně. Zároveň se dá použít zázvor jako lék, kterým potíráte bílé skvrny.

Med

Med je používán na různé typy kožních onemocnění. Má protiplísňové vlastnosti, proto je velmi účinný i na léčbu bílých skvrn.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ RTY LYŽAŘŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RadekL.

Dobrý den, zajímá mě, jak je možné, že někteří vášniví lyžaři mívají rty téměř bílé. A nejenom oni, ale také lidé, co jsou často vystavováni slunci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé rty lyžařů

Vznik onemocnění

Onemocnění se přenáší z člověka na člověka, a to buď přímým kontaktem, nebo nepřímo prádlem. Nakažlivost je však malá. Pro vznik nákazy je nutná určitá individuální vnímavost daná pravděpodobně biochemickým složením kůže. Podpůrným faktorem je například zvýšená potivost, nevzdušné oblékání a podobně. Uplatnit se může i prádlo z umělých vláken, které není možné žehlit a také nedostatečně vstřebává pot, čímž vytváří prostředí pro růst těchto kvasinek.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Příznaky pityriázy

Nemoc začíná obvykle na trupu v podobě mnohočetných ostře ohraničených bílých hnědavých nebo narůžovělých skvrnek několik milimetrů velikých, které se na povrchu lehce olupují. Skvrnky se postupně zvětšují, přibývá jich a mohou splynout i do mapovité plochy a postihnout velkou část povrchu těla. Pityriáza postihuje nejčastěji horní polovinu trupu, zejména ramena, záda, hrudník, méně krk a břicho a velmi vzácně obličej. V létě při opalování zůstávají postižená místa neopálená – jako nápadně bílá ložiska na opálené nepostižené kůži. Onemocnění zpravidla nevyvolává žádné subjektivní obtíže, vzácně mírně svědí.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Popis bílých skvrn na kůži

Skvrny vznikají také často na místech, kde došlo k poranění kůže. Pokud nebylo poranění hluboké, pigment se začne po určité době zase tvořit. Větší poranění jsou ale depigmentována trvale. O jizvy je třeba se starat, měly by být v průběhu své tvorby promazávány, masírovány, kůže v okolí by měla být v klidu, aby nedošlo ke vzniku keloidu, což je vyklenutá jizva, která může být i různě pigmentovaná – nejčastěji červeně nebo růžově.

Existuje také onemocnění zvané vitiligo, při němž se z neznámé příčiny objevují na pacientově kůži různě rozsáhlá a četná, ostře ohraničená ložiska depigmentací. Ta začínají nejčastěji na končetinách – obvykle na prstech. Tato místa by měla být zvýšeně chráněna před slunečním zářením, dlouhé slunění není doporučováno ani po aplikaci opalovacích krémů.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Červené skvrnky na kůži

Červené skvrnky na naší pokožce, též nazývány petechie, purpura, exantém, jsou drobným výlevem krve z malých cév v kůži. Mohou se objevit při úderu či tlaku na danou část pokožky, ale také bez předchozího pohmoždění, a to vlivem onemocnění. Červené skvrny na kůži samozřejmě mohou signalizovat i neškodné podráždění kůže vyššími teplotami, kdy se jedná se o normální reakci kůže a nedá se s tím dělat nic.

Zdroj: Flíčky na kůži

Bílé fleky na obličeji

Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.

Příčiny

Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.

Obrázky

Takto mohou vypadat bílé fleky na obličeji.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Bílé skvrny na kůži u dětí

Ojedinělé skvrny barvy bílé kávy, takzvané café-au-lait spots, má spousta dětí i dospělých.

Příčiny

Vyskytují-li se bílé skvrny v počtu více než 6 a pokud jsou větší než 0,5 mm (před pubertou) nebo větší než 1,5 cm (po pubertě), mohou být způsobeny neurofibromatózou 1. typu (Recklinghausenova choroba).

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají skvrny café-au-lait spots u dětí.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Jak odstranit mílie

Zde je video, které se zaměřuje na odstranění mílií.

Zdroj: Bílé kuličky pod kůží jsou mílie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP