Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BILE SKVRNY NA MANDLICH

OBSAH

Bílé skvrny u batolat

U kojenců a batolat bílé skvrny tohoto původu nebývají. Pokud se skvrny u malého dítěte objeví, můžete tento problém konzultovat s lékařem. Většinou nemusí jít o nic závažného, o žádnou nemoc. Od toho jsou preventivní prohlídky, abyste lékaře upozornili.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u batolat.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.


Dobrý den ..mám dotaz,ráda bych se zeptala, jak léčit bílé pigmentové skvrny, které mám na hřbetu ruky.
Chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu, jak se toho zbavit.
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Mám kamarádku,která si bílé skvrny potírala vlastní močí,dle knihy pana Jiřího Cingroše "Urinoterapie" a knihy "Sám sobě doktorem",od téhož autora a výsledky byly skvělé.

Zdroj: diskuze Bílé pigmentové skvrny

Bílé skvrny na kůži u dětí

Ojedinělé skvrny barvy bílé kávy, takzvané café-au-lait spots, má spousta dětí i dospělých.

Příčiny

Vyskytují-li se bílé skvrny v počtu více než 6 a pokud jsou větší než 0,5 mm (před pubertou) nebo větší než 1,5 cm (po pubertě), mohou být způsobeny neurofibromatózou 1. typu (Recklinghausenova choroba).

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají skvrny café-au-lait spots u dětí.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Bílé skvrny na nehtech u nohou

Bílé skvrny na nehtech u nohou mohou být způsobeny nedostatkem živin, plísňovou infekcí, onemocněním kůže nebo mírným traumatem.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u nohou.

Léčba závisí na příčině vzniku. U plísňového onemocnění je léčba zdlouhavá. Většinou se jedná o banalitu nebo o špatnou péči o nehtové ploténky a okraje nehtů, například používáním nekvalitních nůžek, tupých pilníků a podobně.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Fléglová.

Prosím o radu.Bojím se jestli nemám rakovinu jazyku.Na jazyce se mi udělaly bílé skvrny.Nejdřív jsem tam měla menší skvrnu teď jich mám hodně.Může te mě k tomu něco napsat.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky na jazyku mohou ale také nemusí být nutně příznakem rakoviny. Bílé skvrny se na jazyku vytváří mimo jiné při onemocnění leukoplakie nebo lichen planus. U rakoviny jazyka se bílé skvrny vyskytují nejen na jazyku, ale i na dásních nebo v krku. Nejlépe uděláte, když si jazyk necháte prohlédnout zubařem při zubní prohlídce. Tak se nejrychleji dozvíte, co to je a jak to případně léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Čepy na mandlích bez bolesti

Chronické záněty mandlí obvykle nemocnému nepůsobí žádné potíže, nejsou ani nikterak nebezpečné, pouze jsou u některých jedinců doprovázeny zápachem z úst. V případě, že jsou čepy na mandlích odrazem špatného samočištění mandlí, sami s nimi nic neuděláte.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi BILE NEHTY A SLUNECNI VITAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Svačina.

Celý život mne provází bílé skvrny na nehtech ,v letním období pouze odrůstají a nové nepřibívají,tak že napodzim jsou téměř čisté přes zimu opět intenzivně nastoupí míval jsem víc bílé než prirozené barvy po ročním užívání hořčíku intenzita značně klesla,trpím epilepsii ,neměl jsem úraz tak to lékaři přisuzují poruše látkové výměny,to mne vede zabývat se takovými detaily jako jsou bílé skvrny na nehtech.
Děkuji za případné zkušenosti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stehlíková Jaroslava.

Dobrý den,asi před týdnem se mi udělal tmavý, podélný proužek pod nehtem na palci u nohy.
Nemám tušení od čeho,neměla jsem úraz,nic takového.Prouzek je kousíček nad okrajem nehtu- jak je měsíček,tak kousíček nad ním.
Děkuji vám za odpověď.Stehliková

Zdroj: diskuze Bile nehty a slunecni vitamin

Bílé skvrny na rtu

Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny.

Bílé skvrny na rtech mohou predikovat zažívací potíže. V tomto případě je dobré provést očistu těla, a to konzumací salátů, čerstvé zeleniny a pitím zeleného čaje.

Dále mohou bílé skvrny vznikat jako virové onemocnění nebo z nachlazení. Takové pupínky by se neměly mačkat. Zde by měla následovat léčba pomocí D-panthenolu. Je nutné zvolit zdravý životní styl, přehodnotit svůj jídelníček, odstranit z jídelníčku alergeny, solené a uzené potraviny.

Někdy se bílé skvrny objeví v důsledku chloazmatu během těhotenství či po narození dítěte a obvykle odezní samy od sebe. Objeví-li se jindy než v těchto obdobích, pak je třeba dávat pozor na stav jater, vaječníků a nadledvinek. A lékař by vás měl také otestovat na přítomnost červů.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Diskuze

V diskuzi RAJČATA - BÍLÉ SKVRNY NA LISTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Komule.

dle mého názoru se jedná o vysazení neotužených rajčat a jejich následné poškození sluncem, event. větrem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Také mám bílé skvrny na rajčatech.Letos jsem se bála je dát ven,aby nepomrzli vzhledem k výkyvům počasí.Takže se přikláním k názoru,že nejsou otužované,což je pravda.Listy jsou světle zelené. Jak rajčata rostou,vršky už mají hezky zelené,tmavší než ty spodní skvrnité. Postupně ty skvrnité olamuji,snad se to vzpamatuje a budou zdravé.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Foto bílých skvrn

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.


Dobrý den ..mám dotaz,ráda bych se zeptala, jak léčit bílé pigmentové skvrny, které mám na hřbetu ruky.
Chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu, jak se toho zbavit.
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Colíísek nádhera.

citron pomuze

Zdroj: diskuze Bílé pigmentové skvrny

Jak zakrýt světlé skvrny

Světlé skvrny lze překrýt make-upem, díky kterému se zjemní kontrast mezi zdravou a postiženou pokožkou. Vhodné výrobky najdete v lékárně, jsou hustší, voděodolné, se speciálním korekčním systémem a dlouhotrvajícím efektem. Na závěr je můžete jemně přepudrovat, čímž se make-up zafixuje.

Sáhnout můžete i po samoopalovacích krémech, které pokožku obarví.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta .

Dobrý den ..mám dotaz,ráda bych se zeptala, jak léčit bílé pigmentové skvrny, které mám na obličej Chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu, jak se toho zbavit.
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel R.Pánek.

Téměř ve všech případek vám pomůže PROPOLIS .Stačí několik dní natřít ráno a večer vatičkou navlhčenou v propolisu.
Skvrny zesvětlají a vytváří se na nich jemné šupinky, které odpadnou ,nebo je setřete.Propolis pomůže výborně při zánětu dásní a zubů a také na kloktání při vzniku virózy.Funguje dobře i k potlačení a odstranění bradavic. Vyrábí: VČELPO ,Obora 108
679 01. Cena 97.-Kč. Dostanete i v některých drogeriích nebo lékárnách.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Čepy na mandlích a zápach z úst

Díky infekci se na mandlích nahromadí hlen a zbytky potravin a poruší se jejich samočisticí schopnost, posléze se objeví čepy, které doprovází zápach z úst, bolest a škrábání v krku. U chronického zánětu mandlí je vhodné pečlivě dbát o ústní hygienu, bohužel však často nepomáhá ani tato důkladná péče. Čepy pak negativně ovlivňují stav zubů a podporují vznik zubního kazu.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PetraB68.

Čepy na mandlích jsou opravdu velká záludnost. Sama jsem se s nimi pěkně natrápila, ale čirou náhodou jsem objevila "e-book o zápachu z úst" - www.zapach-z-ust-ebo… , ve kterém se problematika čepů na mandlích řeši velice obšírně, napsala to autora, která je sama měla, a přesně tam popisuje, jak se jich zbavila. Aplikovala jsem postupy přesně podle ní a mám už pokoj! Doporučuju si to přečíst a vyzkoušet!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel DStep.

Moc diky za ten odkaz na e-book! Koupil jsem si ho, aplikoval postupy, ktere jsou tam uvedene a konecne mam od cepu a zapachu z ust pokoj! A krome toho mam spoustu novych informaci a zacal jsem si i spravne cistit zuby.

Zdroj: diskuze Jak odstranit čepy na mandlích

Bílé skvrny na kůži v těhotenství

Těhotenství s sebou přináší hormonální změny i v podobě změny pigmentace. Některé skvrny po porodu zase samy vymizí, s některými se budete muset smířit.

Příčiny

Depigmentace v těhotenství vzniká v důsledku hormonálních změn během těhotenství. Příčinou depigmentace může být například poranění (jizvy), zánětlivá onemocnění kůže nebo aplikace léků a chemikálií na kůži.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá depigmentace v těhotenství v podobě bílých skvrn.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Bílé skvrny v těhotenství

Bílé skvrny na nehtové ploténce v těhotenství způsobují drobné vzduchové bublinky uvízlé v nehtové ploténce. Obvykle jde o následek poranění nehtového lůžka. Může pomoci zinek a vápník.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech v těhotenství.

Jednoduše chraňte své nehty před jakýmikoli nežádoucími vlivy a poraněními. V tomto případě je skvrna jako kdyby modřinou na těle, čili zvýšená opatrnost je určitě namístě. Pokud věříte teorii o nedostatku vitamínů a minerálů, pak byste měli přehodnotit jídelníček a rozhodnout se pro speciální výživové doplňky. Zpestření stravy o prospěšné suroviny vám nemůže uškodit, ba právě naopak. Vhodná strava pozitivně ovlivňuje nejen takové poruchy, jakými jsou bílé skvrny, ale léčí i lámavé nehty a jiné zdravotní problémy. Pravidelná péče o vaše tělo vám zajistí nejen nádherné nehty, ale také husté pevné vlasy či jemnou pokožku. A pozor, pokud se k problémům s nehty přidruží kožní příznaky nebo vypadávání vlasů, může jít o vážnější poruchu, která vyžaduje odbornou péči.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ PROUŽKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dnes jsem objevila na svých nehtech vodorovné bílé proužky asi tak v polovině všech nehtů,co je příčina?(jsem 2měsíce po chemoterapii)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé skvrny na nehtech i různé bílé čárky nebo bílé měsíčky na nehtech způsobuje výživový šok. Výživový šok nastane například při různých hubnoucích dietách a nebo právě i jako reakce na chemoterapii, jak je tomu ve Vašem případě. Jestliže jsou tyto znaky výživového šoku, u Vás proužky, již v polovině nehtu, tak to značí, že nehty Vám rostou jak mají a tato barevná nedokonalost Vašich nehtů tedy zanedlouho odroste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé proužky na nehtech

Bílé tečky na jazyku

Bílé tečky na jazyku mohou být známkou plísňové infekce. Kvasinková infekce je známá jako afty nebo kandidóza a je způsobena plísní Candida albicans. Předtím než se objeví bílé léze na jazyku, dochází k jeho otoku a bolesti.

Takto vypadají bílé tečky na jazyku.

Bílé tečky na jazyku se vyskytují v rozmezí jednoho týdne a pak samy od sebe zmizí. Z tohoto důvodu není zapotřebí žádná léčba. Ale v některých případech je dobré navštívit lékaře, zejména pokud se puchýřky objevují příliš často nebo dochází k jejich extrémnímu zvětšení. Lékař zjistí příčinu a léčí ji odpovídajícím způsobem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku

Maskování kůže

Na bílé skvrny na kůži lze aplikovat maskovací krémy. Krémy jsou vyrobeny tak, aby odpovídaly vaší přirozené barvě pleti. Krém pomáhá sjednotit bílé skvrny se zbytkem pokožky, takže nejsou tak nápadné. Pro radu ohledně maskování kůže vás může praktický lékař odkázat do kosmetického salonu. Vyškolení v používání maskovacích krémů je velkou výhodou.

Maskovací krémy jsou voděodolné a lze je aplikovat kamkoli na tělo. Na těle vydrží až 4 dny a na obličeji 12 až 18 hodin. Můžete si také pořídit pleťový maskovací krém, který obsahuje opalovací krém nebo má hodnocení SPF.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Léčba

Čepy na mandlích se léčí antibiotiky, lokálními antiseptiky, mechanickým čištěním a výplachy tonsil. Doporučuje se i používání kloktadel, výluhů ze šalvěje nebo heřmánku. Při neúspěšné léčbě se často indikuje chirurgické odstranění mandlí. Nevede-li léčba chronického zánětu ke zdárnému výsledku nebo se často opakují (nejméně tři- až čtyřikrát ročně) akutní angíny, je zpravidla nutné patrové mandle odstranit.

Zdroj: Čepy na mandlích

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Jsou skvrny na penisu běžné?

Skvrny na penisu jsou časté a většinou nemají závažnější příčinu. Skvrny však mohou signalizovat určité zdravotní problémy, proto pokud máte obavy, raději vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Skvrny na penisu

Bílé skvrny na kůži

Bílé skvrny na kůži mohou například zůstat jako upomínka na nějaké poranění, očkování apod., kdy se defekt zajizví vazivovou tkání, ve které nejsou pigmentové buňky. Existují však i kožní onemocnění, která se projevují bílými skvrnami. Asi nejznámějším takovým onemocněním je vitiligo, při kterém dochází ke ztrátě pigmentových buněk v ohraničených okrscích kůže. Vznikají tak bílé skvrny, které jsou nejčastěji lokalizované kolem očí, úst, v tříslech, nad klouby. Skvrny se mohou postupně zvětšovat a splývat. Toto onemocnění je nepřenosné, jeho příčina není úplně objasněna, ale předpokládá se autoimunitní podklad. Pro postiženého představuje zejména kosmetický problém, postižená místa jsou navíc více citlivá na sluneční záření. Vitiligo se dá léčit, ovšem s omezenou úspěšností. Jiné onemocnění, které se někdy může projevovat podobně, je Pytiriasis versicolor způsobené plísní Malassezia furfur. Toto onemocnění se projevuje šedými skvrnami, a to nejčastěji na zádech a zadní části krku, u bílé formy jsou skvrny bílé (skvrny po slunění proti okolí zbělají), oproti vitiligu však bývají tyto skvrny pokryty šupinkami. Pytiriasis versicolor je v malé míře přenosné z člověka na člověka. Lze ho léčit různými protiplísňovými prostředky. Pokud máte na kůži výše popsané skvrny, je vhodné navštívit specialistu – dermatologa, který určí příčinu a navrhne léčbu.

Zdroj: Bílé skvrny na stehnech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP