Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BÍLKOVINA V MOČI PO ANTIBIOTIKÁCH

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Bílkovina v moči po antibiotikách

Bílkovina v moči po antibiotikách může signalizovat nefrotický syndrom, který se projevuje bílkovinou v moči a je důsledkem zánětu ledvin, na nějž však antibiotika nezabírají. Problematika spadá do odbornosti nefrologa.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLKOVINY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Poskerová Karin.

Zdravím, chtěla bych Vás požádat o sdělení, jestli bílkovina v moči v hodnotě 70 signalizuje něco nepřiznivého. Bolesti žádné nemám ani pálení. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho dotazu není zcela jasné o jaké jednotky se jedná a hodnota 70 sama o sobě nic neříká. Normální vylučování bílkoviny v moči je až 150 mg za den, což je přibližně hodnota 70 mg na litr moči. Podle toho by pak vaše vylučování bílkoviny močí bylo na horní hranici normálního stavu. Zvýšené vylučování bílkoviny v moči je ukazatelem několika různých stavů, například: infekce močových cest, vysoký krevní tlak, zvýšená zátěž organizmu, cukrovka, nemoci ledvin, těhotenství. Jestli chcete mít jistotu, že nejde o příznaky některého z těchto onemocnění, tak zkuste nechat moč vyšetřit laboratorně. Žádanku do laboratoře získáte od svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílkoviny v moči

Bílkovina v moči a ledviny

Přítomnost bílkoviny zvané albumin v moči v množství větším než norma – albuminurie může být známkou onemocnění ledvin.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem HEXA PHAN - PROUŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldrich krejci.

koupil jsem si proužky na orientační zkoušku moči.
Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny barvou, počínaje údajem negativní - tj. asi OK, v normě.
Ale další barvy jsou doplněny číselným údajem, který je pro laika tajemno.
Dotazuji se co znamená změna v prvním sloupci?
např. bílkovina 0,3/30, nebo glukoza 2,8/50, urobilinogen 17/1, krev ca 5-10, hemoglobin ca 10

U glukozy jako diabetika mám z odběru krve hodnotu 4,3. Čemu odpovídá tato hodnota na proužku?

Děkuji
O.Krejčí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Orientační výsledky pomocí diagnostických proužků Hexa Phan jsou uvedeny ve dvou jednotkách. U glukózy první číslo znamená množství glukózy v mili mollech na jeden litr moči a druhé číslo znamená miligramy glukózy v jednom deci litru moči. U bílkoviny je první číslo gram na litr moči a druhé číslo znamená miligramy na deci litr moči. Urobilinogen je udáván v mikro mollech na litr a v miligramech na deci litr. Samotné výsledky je třeba zaznamenat a při kontrole u svého lékaře pak vyhodnotit jejich vývoj. Váš lékař vám také vysvětlí, které hodnoty jsou u vás nebezpečné s ohledem na váš zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hexa phan - proužky

Bílkovina v moči u dětí

Někdy se moč u dětí zakalí jen přechodně po velké námaze, při horečce, přehřátí nebo naopak podchlazení. Bílkovina v moči může být i u rychle rostoucích dětí při pohybu (v noci mizí), v dospělosti se stav normalizuje.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koloušek.

Už nějakou dobu mi při užívání antibiotik nebývá dobře. Doktorka mi doporučila nějaká probiotika. Od té doby k antibiotikám beru vždy Probiolact a léčení probíhá v pořádku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simča.

Při užívání antibiotik mám občas střevní potíže. V lékárně mi jednou doporučili Probiolact. Moc mi pomohl. Od té doby ho při antibiotikách beru pokaždé a vše je v pořádku.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi IMUNITA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárina.

Už loni se mi velice osvědčilo užívání probiotik Probiolact. Celé zimní období se mi vyhýbalo nachlazení a veškeré virózy i když to v práci padalo jako hrušky. Letos jsem začala zase brát Probiolact a zatím jsem v poho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Verča.

ja uzivam probiotika po antibiotikach, tenhle nemam vyzkouseny ale za prolacton rucim

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Co znamená bílkovina v moči na dva křížky

V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

No mojej dcerke zistili meninkogog ale dostala se stoho a je na antibiotikach je ta choraba nakazlivz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Meningokok je nakažlivý, přenáší se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je od jednoho až do osmi dní od nákazy. Při léčbě antibiotiky bývá nakažlivost postupně omezována uzdravováním nositele. Výraznými příznaky nákazy meningokokem jsou rychlý nástup horečky, zvracení a výsev červených skvrn na kůži - petechie. Průběh je nebezpečný a musí se co nejdříve (do několika málo hodin) zahájit léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene tecky na kuzi

Vysvětlení hodnot

  • Albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • Mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • Proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA X ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

oni by se spravne probiotika meli zacit brat soucasne s antibiotiky a pak verim, ze vam bude urcite dobre

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nataly.

takze je teda dobre je brat pri i po antibiotikach?

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Bílkovina v moči – hodnoty

Celková bílkovina v moči se hodnotí pomocí indikátorových proužků. Jedná se o proužky napuštěné v látce, která v přítomnosti bílkoviny mění barvu. Bílkoviny je možno prokázat i mikroskopicky z močového sedimentu. Některá doplňující vyšetření vyžadují i zjištění množství dalších látek v krvi. K tomu je zapotřebí vzorek žilní krve, která se odebírá nejčastěji z pažní žíly tenkým vpichem. V některých případech je nutné vyšetření moči za určité časové období, například 24 hodin i více. Vyšetření se provádí jako součást prevence, při ambulantním příjmu, jako screening hypertenze či cukrovky i ke kontrole léčby.

Možné hodnoty:

  • albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V ÚSTECH PO ANTIBIOTIKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Prosím o radu, co použít proti pálení v ústech po lécích? Už mě to trápí měsíc. A zhoršuje se to. Vitamin B nepomáhá. Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v ústech po antibiotikách

Co znamená bílkovina v moči

Nadbytek bílkoviny (proteinů) značí zdravotní problém nebo chybu, kterou děláme. Někdy to může ukazovat na nemoci, v některých případech stačí upravit stravu – zejména snížit obsah bílkovin v našem jídelníčku. Mezi bílkoviny se řadí mléčné výrobky, tuňák, tvaroh, proteinové nápoje, různá masa, vejce ad. Bílkovina v moči sama o sobě nebolí ani se nijak neprojevuje. Bývá proto objevena buď při vyšetření k docela jiným účelům, nebo její přítomnost potvrdí diagnózu nemoci, která u nemocného člověka měla i jiné příznaky. Bílkovinou v moči se projevuje mnoho chorob.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Dobrý den ,
moje sestra měla 2 cm kámen v ledvině z kyseliny močové. Pití roztoku na na neutralizaci moči ( předpis od lékaře ) se jí z menšil na 0,5 cm roztok dobrala a nyní jej má opět po 3 měsících a ještě větší 3cm. K tomu ji trápí studené nohy , a celkově ji je zima. Takže i ve vedrech nosí ponožky. Přes rok se léči se záněty močových cest . - stále je na antibiotikách . Nyní podle výsledků by to mělo být v pořádku, ale stejně má pálivý pocit při močení . Je jí 34 let. Od patnácti se léčí s vysokým tlakem .
Snaží se hlídat co jí . Hodně omezila maso, máslo, sádlo. Vybírá nízkotučné mléčné výrobky.

Děkuji za informaci

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Bílkovina v moči hodnoty

Zdravý dospělý člověk vyloučí močí při běžné fyzické aktivitě obvykle asi 50–80 mg bílkovin, maximálně 96 mg/m2 (tj. asi 150 mg) za 24 hodin („fyziologická proteinurie“). Asi 40 % těchto bílkovin představují plazmatické bílkoviny a zbývajících 60 % připadá na bílkoviny z ledvin (Tamm-Horsfallův uromukoid) a z vývodných cest močových (sekreční IgA a blíže nedefinované glykoproteiny a glykopeptidy). Množství a složení bílkovin v moči závisí na jejich filtraci stěnou glomerulární membrány, na resorpci v tubulárních buňkách a na renální hemodynamice. Za normálních okolností zabraňuje glomerulární membrána exkreci látek s molekulovou hmotností Mr > 60 000.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MIROSLAV.

to s tím lékařem nemyslíte vážně Já mám aslo 1940 a na otázku co stím tak jen krčí rameny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jolana Hošková.

Zdravím mám podobný problém. Dcera má 5 antibiotika vybraná dvoje cíleně na streptokoka C . Stále máme aslo vyšší nejdříve 2890. Po antibiotikách a týdnu opakováno výsledek 3141. Jsem na nerva co vám kdo poradil a co s Vámi dělali?

Zdroj: diskuze Aslo

Bílkovina v moči léčba

Léčba pochopitelně závisí na vyvolávající příčině. Ne vždy jsme ovšem účinné léčby schopní. Jestliže stoupá bílkovina v moči, klesá její množství v krvi. To se projevuje otoky nohou nebo jiných částí těla (kolem očí, ruce). Dalším projevem je zvýšená únavnost. Člověk s bílkovinou v moči snáze, respektive hned, podléhá kdejaké infekci. Než budou známy výsledky vyšetření, je vhodné, aby pacient držel dietu a upravil svůj jídelníček. Odborníci doporučují snížit příjem bílkovin (maso, masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky) a vynechat alkohol. Příhodné je zařadit dostatek tekutin, ovoce a zeleniny. Pacient by měl omezit extrémní fyzickou námahu. Úprava jídelníčku může mnohdy hodnotu bílkovin v moči upravit na přijatelnou hodnotu.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi JAK ALOE VERA PUSOBÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Mlčochová.

Užívám Aloe Vera certifikovanou Kosher kvality 96,5% čistého gelu. Je to jako byste pili aloe přímo z jejich listů.

Díky tomuto gelu jsem zhubla 16 Kg za 3 měsíce a cítím se skvěle.

Koho by zajímalo jak shodit pár kil a pročistit si tělo,chtěl by doporučit tuto aloe

Atˇ mi napíše, ráda odpovím všem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Klimová.

Dobrý den,

chtěla bych vás poprosit o radu ohledně aloe vera.
Mám problémy s nadýmáním a ted po antibiotikách se mě celý vnitřek úplně rozhodil.
Jestli mě můžete poradit,budu moc ráda.
Děkuji za kladnou odpověd.
S pozdravem

Jana

Zdroj: diskuze Jak aloe vera pusobí

Krev a bílkovina v moči

Moč může být rovněž zbarvená krví (pak má narůžovělou až červenou či hnědou barvu) při některých zánětech ledvin, nádoru ledviny, chudokrevnosti (anémii), popáleninách, tuberkulóze ledvin, při poraněních a nemocech močových cest, nebo může být celkově tmavší (díky barvivu zvanému bilirubin) při onemocněních jater či žlučových cest. Někdy je moč zbarvena (například do růžova) vlivem užívání určitých léků. Lékař, který vám je předepisuje, nebo lékárník by vás na to měl upozornit, abyste se zbytečně nepolekali, nejedná se o žádnou nemoc.

Zdroj: Bílkovina v moči

Co znamená bílkovina v moči

Moč je tekutina zodpovědná za odvádění přebytečné vody a iontů, škodlivých látek, mnoha léků a produktů metabolismu z organismu. Za běžných podmínek se sice bílkoviny močí vylučují, ale pouze ve velmi malém množství. Pokud se tedy močí vylučuje větší množství bílkovin, mluví se o proteinurii a tento stav může být příznakem mnoha onemocnění. Samotná přítomnost bílkovin v moči se nikterak neprojevuje, jedině si lze všimnout, že moč více pění. Často je bílkovina v moči nalezena v souvislosti s jinými problémy nemocného přicházejícího k lékaři na vyšetření.

Rizikové faktory a stejně tak i následky bílkovin v moči jsou různé podle toho, o jaké onemocnění jde. Zánětlivá onemocnění vylučovacích cest lze ovlivnit péčí o imunitní systém a základními hygienickými návyky (neutírat se po vyprazdňování zezadu dopředu a podobně). Celková onemocnění, jako je cukrovka a vysoký tlak, je třeba léčit a léčbu dodržovat dle pokynů lékaře. Poškození ledvin není v těchto případech jediným závažným důsledkem nedodržování léčby!

Bílkovina v moči se vyskytuje i u dětí. U nich k tomuto stavu dochází ve většině případů jen přechodně po velké námaze, při horečce, přehřátí nebo naopak podchlazení. Bílkovina v moči se může vyskytovat i u rychle rostoucích dětí při pohybu (v noci mizí), v dospělosti se stav normalizuje.

Bílkoviny v moči u zdravého člověka prakticky nemají co pohledávat. Již nízké koncentrace některých bílkovin v moči, zejména albuminu, poukazují nejen na poškozenou funkci ledvin, které moč produkují, ale i na další systémové choroby. Vysoké koncentrace bílkovin v moči jsou vždy důvodem k dalším vyšetřením.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Leukocyty v moči 11–20

Takovéto množství bílkovin v moči se vyskytuje například po námaze u sportovců.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Vhodná strava po antibiotikách

Užívání antibiotik zatěžuje hlavně játra. Z toho důvodu byste se měli během léčby úplně vyvarovat alkoholu. Nejde však jen o alkohol, nějakou dobu byste měli vynechat rovněž kávu a ostře kořeněná či jinak dráždivá jídla. Užívání některých antibiotik vylučuje konzumaci kyselých potravin (Dalacin nebo Biseptol). Antibiotika také mohou způsobovat vyšší citlivost kůže na sluneční záření. Antibiotika vás sice zbaví škodlivých bakterií, ale zdecimují také užitečné mikroorganismy, které žijí ve střevě. To se může projevit nejen průjmem či naopak zácpou, ale také celkovou tělesnou a psychickou slabostí. Do svého jídelníčku proto zařaďte větší množství zeleniny a případně i ovoce, které vám poskytne dostatek vitamínů a vlákniny. Regeneraci střevní mikroflóry pak napomůže kvalitní jogurt či kefír, případně některý z přípravků s obsahem laktobacilů a probiotik. Někteří odborníci pak doporučují „detoxikační“ doplňky stravy, jako jsou přípravky s obsahem sladkovodní řasy chlorella, která obsahuje mnoho žádoucích stopových prvků a minerálních látek. Všechny patřičné informace tohoto druhu by vám měl poskytnout lékař či lékárník.

Zdroj: Očista organismu po antibiotikách

Projevy krve v moči

Hematurii rozdělujeme na mikrohematurii (neviditelná prostým okem a zjištěná pouze chemickým vyšetřením moči) a makrohematurii. Makrohematurie je krev v moči viditelná prostým okem. Okem viditelné zbarvení moči vznikne při koncentraci 1 mililitru krve v 1 litru moči a vyšší. Mohou a nemusí se vyskytovat další příznaky podle vyvolávající příčiny výskytu krve v moči. Hematurie spojená s bolestí bývá spojena s infekcí močových cest a s močovými kameny.

Zdroj: Krev v moči

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP