Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BLEFARITIDA LÉČBA

OBSAH

Příčiny blefaritidy

Chronická přední blefaritida je spojená s bakteriální infekcí, nebo se seborrhoickou dermatitidou. Zadní blefaritida (dysfunkce Meibomových žláz) je spojena s rosaceou, s alergií – atopií, s poleptáním oka, s puchýřnatými onemocněními. Všechny formy blefaritid, nejvíce zadní blefaritida, jsou kvůli poruše lipidové složky slzného filmu často spojeny se zvýšeným odpařováním slz a syndromem suchého oka.

Zdroj: Blefaritida

Diskuze

V diskuzi BLEFARITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den!
Mám také problémy s tímto onemocněním.Jak se Vám daří léčba? Ráda bych se s Vámi spojila a konzultovala léčbu. Děkuji za odpověď Helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daskas.

Dobrý den,
pokud chcete můžete mi psát na shorauvedený
e-mail.
Zdraví Sedláková

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Fotografie blefaritidy

Zde je několik fotografií blefaritidy, na které se můžete podívat: Blefaritida foto

Zdroj: Blefaritida

Co je blefaritida?

Chronická blefaritida je časté zánětlivé onemocnění postihující okraje víček. Projevuje se jako přední nebo zadní blefaritida. Nerozpoznaná chronická blefaritida může způsobit vážné komplikace. Léčba je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje ze strany pacienta trpělivost. Zásadní roli hraje hygiena víček. Pokud zánět postihuje přední okraj víčka (kůže a řasy), nazývá se přední blefaritidou. Pokud postihuje zadní okraj víčka a Meibomovy žlázy, jedná se o zadní blefaritidu nebo meibomitidu. Chronická blefaritida je nejčastější onemocnění v praxi očního lékaře. Pro pacienta, ale občas i pro lékaře je těžko pochopitelné a frustrující pro svou chroničnost a obtížnost léčby. Právě proto často mnoho pacientů střídá oční lékaře a hledá uspokojivé řešení svého problému.

Zdroj: Blefaritida

Diskuze

V diskuzi BLEFARITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daskas.

Dobrý den,
promiňte, nedošlo mi, že se tam asi nezobrazí.

Můj e-mail: mama.sedlakova@seznam.sz

Zdraví Sedláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daskas.

Dobrý den,
u svého e-mailu jsem uvedla špatnou koncovku - správně je to cz a nikoliv sz.

Takže: mama.sedlakova@seznam.cz

Zdravím, Sedláková, můžete se ptát, jestli budu vědět, poradím vám.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Druhy blefaritidy

Existují dva hlavní typy blefaritidy:

Seborrhoická blefaritida

Seborrhoická blefaritida je obvykle jednou z částí spektra projevů seborrhoické dermatitidy, která se projevuje na vlasech, očních řasách, obočí, v nasolabiální rýze a na uších. Léčba patří do rukou dermatologa.

Stafylokoková blefaritida

Stafylokoková blefaritida je způsobena stafylokokovou infekcí přední části očního víčka. Jak se infekce rozvíjí, postižený může začít mít pocit cizího tělesa v oku, cítit zmatnění řas a pálení. Lékař obvykle předepíše povrchově aplikované antibiotikum, což by mělo vést k rychlému vyléčení. Stav někdy může dojít až k zánětu Meibomovy žlázy (chalazion, „vlčí zrno“) nebo zánětu Mollovy či Zeisovy žlázy (hordeolum, „ječné zrno“).

Zdroj: Blefaritida

Diskuze

V diskuzi BLEFARITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dodrý den!
Ráda bych napsala,ale ten email jsem neobjevila.
Helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daskas.

Dobrý den,
promiňte, nedošlo mi, že se tam asi nezobrazí.

Můj e-mail: mama.sedlakova@seznam.sz

Zdraví Sedláková

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Jak se blefaritida projevuje?

Pacienti si stěžují na pálení, svědění nebo řezání v očích, které je horší ráno, což je pro toto onemocnění typické, mívají zalepené řasy a okraje víček, které bývají zarudlé. Při vyšetření jsou okraje víček červené, s mírným otokem, na řasách je usazený sekret žlutavé barvy. Dalšími charakteristickými znaky jsou bílé řasy (polióza) a ztráta řas.

Zdroj: Blefaritida

Diskuze

V diskuzi BLEFARITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sam.

Dobrý den, mám blefaritidu již skoro rok, měla jsem k tomu na začátku i zánět rohovky. Oci hrozně pálí a štípou, nesnesu skoro žádnou kosmetiku na obličeji. Jsem z toho zoufalá... Má někdo zkušenost, zda je možné se s touto diagnózou ještě nekdy vrátit ke kontaktním cockam, nebo alespoň k jejich občasnému nošení? A jaký je pohled na laserovou operaci a blefaritidu? Děkuji,.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sam.

Ještě doplním, že žádné kapky na suché oči mi nepomáhají, naopak po nich oči ještě více zčervenají. To už je mnohem účinnější babská rada - obklady z mléka, to trochu uklidní.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Blefaritida

Další věcí je i to, že věkem dochází ke změnám na okrajích očních víček, na kterých ústí drobounké vývody tukových žlázek. Tato žlázky produkují tuk, který tvoří jednu část vrstvičky slzného filmu. Pokud tyto okraje víček nejsou ideálně vyprazdňovány, což je také pro vyšší věk velmi typické, tak se tomu říká blefaritida. Blefaritida není nic nebezpečného, nic co by mohlo způsobit nějaké těžké postižení očí, ale může to vyvolávat tyto subjektivní potíže. Na léčbu blefaritidy oftalmohydrocortizon není ideálním řešením. Takže byste měla znovu navštívit svou oftalmoložku a domluvit se sní na lepším řešení. Úplně ideální by byl znovu rozbor potíží a domluvení se na jiné léčbě.

Zdroj: Pálení očí u seniora

Příznaky zánětu víček

Blefaritidu musí diagnostikovat oční specialista, který pečlivým vyšetřením očí určí příčinu. Nejčastěji se vyskytující příznaky zahrnují:

  • zarudnutí očí
  • zánět očí
  • šupinatý povrch nebo krustu
  • nadměrné slzení nebo svědění
  • mírné podráždění
  • pocit cizího tělesa v očích
  • suché oko

Zdroj: Blefaritida

Diskuze

V diskuzi BLEFARITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sam.

Děkuji za odpověď, to s tím zčervenáním oči mám přesně také a pokud je oko bílé, je to ok, ale stačí už nepatrné zrůžovění kolem duhovky a oči nepříjemne pálí. Také si oči nelicim, mám z toho strach a pečlivě selektují kosmetiku i šampony. Byla jsem zoufalá že čočky už nebudu moct mit nikdy, ale takhle mi dáváte nadeji, že to třeba za pár let ještě půjde :))) Jsem objednaná do VFN ale čekací doby jsou kolem 5 měsíců.... Děkuji, S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar Sedláková.

Dobrý den,
to s těma čekacíma lhůtama je hrozné,
já jsem čekala 2 měsíce. Zkuste tam jít
bez objednání a na recepci řekněte, že
máte problém. Viděla jsem to když jsem tam
čekala, že tam takto pár lidí vzali. Možná
záleží na tom jaká je tam sestra, ale za
pokus to stojí. Držím palce, Sedláková

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Příčiny

Svědění očních víček může mít různé příčiny. Mezi nejčastější příčiny patří alergie: jedinec si například může všimnout, že jej svědí víčka ve chvíli, kdy se nachází v prašném prostředí nebo v blízkosti srstnatého zvířete, alergii může vyvolat rovněž pyl. Svědění očních víček je v takových případech doprovázeno další příznaky, mimo jiné rýmou, kýcháním a kašláním či atopickým ekzémem.

Svědění očí se objevuje též při podráždění očí a při jejich namáhání. To mohou způsobit nevhodné zářivky, častá a dlouhodobá práce s počítačem, nezdravé klima v místnosti zapříčiněné klimatizací a podobně.

Pálení a svědění očí může souviset i se syndromem suchého oka, jež se vyznačuje poruchou slzného filmu, při níž má dotyčný pocit, jako by měl v oku cizí těleso.

Svědění či pálení očí může vyvolat také snížená hladina ženských hormonů v krvi.

Další možnou příčinu představuje chronická blefaritida. Jedná se o zánětlivé onemocnění postihující okraje víček, kde se objevuje mírné zarudnutí a šupinky mezi řasami. Léčba chronické blefaritidy je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje ze strany pacienta trpělivost. Léčebně se odstraňují šupinky a lokálně se používají antiseptika nebo antibiotika, přičemž důležitou roli hraje hygiena očních víček.

Pokud zánět postihne přední okraj víčka (kůže a řasy), nazývá se přední blefaritida, jestliže postihne zadní okraj víčka a Meibomovy žlázy, jedná se o zadní blefaritidu nebo o meibomitidu. Chronická přední blefaritida souvisí s bakteriální infekcí (nejčastěji stafylokokovou) nebo se seboroickou dermatitidou. Zadní blefaritida je spojena s růžovkou (zánětlivé onemocnění kůže obličeje), s alergií (konkrétně atopií), s poleptáním oka či s puchýřkovými onemocněními (oční jizevnatý pemfigoid nebo Stevensův-Johnsonův syndrom). Všechny formy blefaritidy (nejvíce zadní blefaritida) často doprovází kvůli poruše lipidové složky slzného filmu zvýšené odpařování slz a syndrom suchého oka.

Zdroj: Svědění očních víček

Kvasinky a oční víčka

Podle Vašeho popisu se dá velmi těžko určit správná diagnóza, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o nějaký druh seboroidské dermatitidy, která bude patrně způsobena přemnožením kvasinek v očním filmu. Taková oční seboroidská dermatitida se může projevovat suchou kůží na okrajích víček, tvorbou šupinek v řasách, také řezáním v oku či pocitem cizího tělesa v oku. Může to být i vleklá seboroidská blefaritida. Vyloučena není ani alergie, kterou zmiňujete.

Zdroj: Vysušená kůže na očním víčku a svědění

Domácí recepty na blefaritidu

Velmi účinná je hygiena oka, která zmírňuje příznaky a brání opětovnému výskytu:

  • používání teplých obkladů, uvolňujících usazeniny na očních víčkách;
  • omytí nečistot z očních víček pomocí žínky a dětského šamponu;
  • očištění víček pomocí vatových štětiček;
  • opláchnutí víčka teplou vodou.

Dalším domácím lékem jsou čisticí roztoky. Stačí použít dětský šampon nebo hydrogenuhličitan sodný, který se rozpustí ve vodě a vzniklým roztokem se víčka očí čistí.

Zároveň je velmi vhodné informovat se u svého lékárníka, které roztoky jsou pro vás vhodné.

Zánět očních víček se dá čistit i přírodními produkty, jako jsou:

  • borůvky
  • beta-karoten
  • heřmánek
  • pampeliška
  • pupalkový olej
  • mučenka
  • selen
  • vitamín A

Zdroj: Blefaritida

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde může jít o chronickou blefaritidu a tu zatím nedokážeme zcela vyléčit, jen potlačit nepříjemné projevy. Chronická blefaritida vyžaduje hygienu očních víček, která se musí zpočátku provádět dvakrát denně přípravkem Blefagel. Blefagel je volně prodejný v lékárně. Antibiotika nebo kortikoidy se při chronické blefaritidě uplatní jen v některých případech. Výplachy borovou vodou by rovněž mohly být na chronickou blefaritidu účinné. Důvěřujte svému lékaři a zkuste dodržovat jeho doporučení. Ne vše se dá vyléčit rychle, jak bychom si přáli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Léčba blefaritidy

Léčba chronických blefaritid je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje soustavnost a trpělivost ze strany pacienta. Úspěch závisí na dlouhodobé péči a je nutné pacientům vysvětlit, že potíže nelze zcela vyléčit, ale je možné je výrazně potlačit. Při léčbě se vychází z typu blefaritidy, kterou je potřeba léčit. Základem léčby všech chronických blefaritid je hygiena víček. Zpočátku je třeba ji provádět 1–2krát denně, později, když akutní problémy odezní, musí se víčka čistit několikrát týdně, jinak se obtíže s velkou pravděpodobností znovu objeví.

Hygiena víček je náročná procedura, která začíná přiložením teplých obkladů na víčka. Obklady mají za úkol zkapalnit zaschlý sekret Meibomových žláz, jejichž vývody jsou na okraji očních víček. Přežehlený nebo převařený čistý látkový kapesník (minimálně 39 °C, určený pouze k tomuto účelu) přiložíme na víčka na 3 až 5 minut. Následují masáže víček, které pomohou vytlačit zkapalněný sekret Meibomových žláz. Ukazovákem se masíruje nejprve dolní víčko zdola nahoru a potom horní víčko shora dolů (směrem k okraji víčka).

Potom je třeba naředit dětský šampon ve sklenici s vodou v koncentraci jedna ku deseti, stáhnout dolní víčko prsty a vyčistit hranu víčka vatovou štětičkou smočenou v naředěném šamponu. Pak se vytáhne okraj horního víčka (nejlépe chytit za řasy) a čistí se hrana víčka opět čistou štětičkou smočenou v naředěném šamponu. Tímto způsobem se odstraní sekret z okrajů víček. Místo naředěného šamponu lze také použít kosmetický přípravek Lid-care, který je možné koupit bez receptu v lékárnách.

Po čištění okrajů víček je možné vypláchnout oči borovou vodou, aby se odstranily z očí zbytky vytlačeného sekretu Meibomových žláz. Pokud se blefaritida vyskytuje spolu se syndromem suchého oka, je nutná aplikace umělých slz (nejlépe bez konzervačních látek, 4–8krát denně v kapkách nebo v gelu). U závažnějších stavů je třeba zvážit okluzi slzných kanálků. Při středně těžkém až těžkém nálezu se lokálně podává antibiotická mast (tobramycin, tetracyklin, ofloxacin, bacitracin, neomycin), a to 1–3krát denně na víčka.

Kortikoidům se snažíme vzhledem k jejich vedlejším účinkům a chronicitě onemocnění vyhnout, ale v některých případech lze bez jejich aplikace zánět těžko kontrolovat. Při těžké meibomitidě podáváme perorálně tetracyklinová antibiotika na 1 až 3 měsíce, u zvláště těžkých případů i déle. Tetracyklin 250 mg 4krát denně týden, 2krát denně týden a poté 1krát denně, nebo doxycyklin 100 mg 2krát denně po dobu 1–2 týdnů a poté 1krát denně.

Tato léčba je kontraindikována u dětí do 12 let, u těhotných a kojících matek a při selhání jater nebo ledvin. Pacienty je nutné poučit o vedlejších účincích při léčbě tetracyklinovými antibiotiky. V případě kontraindikace tetracyklinových antibiotik se podává erytromycin 30–50 mg/kg/d. Léčba kožních projevů rosacey je v rukou dermatologa.

Zdroj: Blefaritida

Pálení očních víček

Pálení očních víček může signalizovat počáteční formu blefaritidy.

Příčiny

Blefaritida je zánětlivé onemocnění, které má příznaky typické pro zánět – otok, zarudnutí, místní zvýšení teploty, pálení a bolesti. Typicky tedy můžeme vidět zarudnutí okrajů víček, jejich otok, víčka jsou velmi podrážděná a citlivá na dotek. Nemocný si stěžuje na zvýšené slzení, zarudnutí povrchu očí, jejich řezání, pálení. Typický je také pocit cizího tělesa nebo zrnka písku. Oční víčka mohou na první pohled vypadat mastně a víčka svědí. Kůže v okolí očí se může olupovat a cévy na okraji víček jsou zduřelé a zarudlé. Vyskytuje se větší množství ranních ospalků, což je vlastně žlutý zaschlý sekret, který ulpívá na okraji víček a na řasách. Oční víčka tak mohou být velmi lepivá a může být obtížné oči otevřít. Nemocný je nucen častěji mrkat. Oči jsou velmi citlivé na světlo. Růst řas je narušen a mohou v určitých oblastech chybět, často se vytvářejí velké mezery mezi jednotlivými řasami. Typická je také nesprávná orientace řas, které mohou růst dovnitř a dráždit tak povrch oka ještě více. Blefaritida může proběhnout pouze jednorázově akutně, ale mnohem častěji jde o dlouhodobé chronické postižení očních víček.

Léčba

Neléčená blefaritida může také vést k řadě komplikací. Jak již bylo zmíněno, blefaritida může způsobit částečnou nebo úplnou ztrátu očních řas. Řasy plní ochrannou funkci, ale v dnešní době také estetickou. Ženy si řasy ztmavují a prodlužují a jejich ztráta tak může vést k pocitům méněcennosti až psychickým poruchám. Další komplikací může být syndrom suchého oka. Povrch očí je suchý, ale oko reaguje zvýšeným slzením. Nemocný má pocit, že si musí oči neustále otírat, ale oči pálí a jsou suché.

Základem je hygiena očí, kdy je důležité obě oči řádně omýt teplou vodou každé ráno. Během dne se doporučuje namočit ručník nebo žínku do teplé vody a ručník pak položit na obě zavřené oči na několik minut. Tyto obklady je vhodné opakovat několikrát denně. Blefaritida vede také k pocitu suchosti očí, proto je možné tyto obklady doplnit lubrikujícími kapkami.

Pokud tento postup nevede k úlevě a vyléčení, je nutno se přiklonit k medikamentózní léčbě. Je pravděpodobné, že je zánět způsoben bakteriemi, které je nutno zlikvidovat antibiotiky. Antibiotika se podávají v několika formách, a to v podobě kapek či masti. Pokud místní antibiotika neúčinkují, je možné užívat antibiotika systémově v tabletách nebo kapslích. Výhodou kapek je, že působí přímo na místě určení a nemají systémové nežádoucí účinky (průjem). Kapky lze používat několikrát denně, většinou se doporučuje čtyřikrát denně po dobu sedmi dní. Mast se podává také lokálně. Její výhodou je, že ulpívá na víčkách mnohem déle než kapky, a tak se zvyšuje účinek. Nevýhodou masti je, že po aplikaci způsobí zamlžené vidění až na několik hodin. Proto se doporučuje mast používat převážně před spaním, tak aby neobtěžovala nemocného. Systémová antibiotika se doporučují až ve velmi závažných stavech nebo pokud místní antibiotika nepomáhají. Z antibiotik je nejčastějším příkladem erytromycin, tobramycin, neosporin nebo ofloxacin. Příkladem systémových antibiotik je pak například doxycyklin (tetracyklin).

Zánět očních víček nemusí být zapříčiněn přímo bakteriální infekcí, ale jde o obecně zánětlivou reakci. K protizánětlivým lékům pak patří steroidy, které tlumí otok, svědění, pálení a zarudnutí. Protizánětlivé steroidní léky se opět vyrábějí ve formě očních kapek, mastí, krémů nebo systémových léků. Jednou z velmi účinných možností je při léčbě blefaritidy využít kombinace antibiotik a steroidů v jednom. Takto se zahubí nadbytek bakterií a utlumí zánětlivá reakce.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Zarudlá oční víčka

Zarudlá oční víčka mohou mít více příčin. Je to příznak, který se vyskytuje u řady chorob. Při nálezu je vhodné podívat se, zda otok postihuje jen jedno nebo obě oči.

Příčiny

Při alergické reakci jsou nezřídka postiženy i oči. Ty jsou červené, svědí a pálí, víčka otékají. Alergii může vyvolat rovněž použití kosmetických přípravků, těm je pak nutné se vyhnout. Dramatický průběh má píchnutí hmyzem v blízkosti oka, kdy se v krátké době rozvine velký otok.

Infekční záněty víček mohou vypadat velmi vážně, ale nedochází k poškození samotného oka a ke zhoršení zraku. Postižená víčka jsou zarudlá, bolestivá, nateklá. Příčinou je zánět dutin, horních cest dýchacích nebo kožní defekt u samotného oka. Stav vyžaduje lékařskou pomoc.

Závažným infekčním onemocněním, které postihuje jedno nebo obě oči, je takzvaná orbitální celulitida. Začíná často bolestí za okem zhoršovanou pohybem oka, překrvením spojivek a zhoršením zraku. Pravidelně jsou přítomny celkové příznaky. Nejčastější příčinou je přestup zánětu z dutin. Pro ohrožení zraku je nutná bezodkladná lékařská pomoc!

Oční projevy má i onemocnění štítné žlázy, jako například Graves-Basedovova nemoc. Otoky víček zde provází i vystouplé oční bulby, latinsky exoftalmus.

Blefaritida je zánětlivé onemocnění okrajů víček. Oční víčka jsou zarudlá, ztluštělá, mezi řasami jsou drobné abscesy, šupinky a krusty. Typické je slzení a pocit cizího tělesa v oku. Potíže mohou vzniknout po pobytu v dráždivém prostředí, v souvislosti s nekorigovanou krátkozrakostí či dalekozrakostí nebo atopickou dermatitidou.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Léčba

Léčba svědění očních víček je různá, vždy záleží na příčině obtíží.

Jak již bylo řečeno, léčba chronických blefaritid je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje soustavnost a trpělivost ze strany pacienta, neboť úspěch závisí na dlouhodobé péči. Potíží se bohužel nelze úplně zbavit, avšak lze je výrazně potlačit. Při léčbě se vychází z typu blefaritidy. Základem léčby všech chronických blefaritid je hygiena očních víček. Zpočátku je třeba ji provádět 1−2krát denně, později (když akutní problémy odezní) stačí víčka čistit několikrát týdně, což však musí být dodržováno, jinak se obtíže s velkou pravděpodobností znovu objeví.

Hygiena očních víček je náročná procedura, která začíná přiložením teplých obkladů na víčka. Obklady mají za úkol zvlhčit zaschlý sekret vylučovaný z Meibomových žláz, jejichž vývody se nacházejí na okrajích očních víček. Jako obklad nám poslouží přežehlený nebo převařený čistý látkový kapesník (minimálně 39 °C, určený pouze k tomuto účelu), který přiložíme na víčka na 3−5 minut. Následuje masáž očních víček, jež pomůže vytlačit zkapalněný sekret Meibomových žláz. Ukazováčkem se masíruje nejprve dolní víčko zdola nahoru a potom horní víčko shora dolů. Následně se naředí dětský šampon ve sklenici s vodou v poměru 1 : 10 a ošetří se jím postižená víčka: dolní víčko se stáhne prsty a vatovou štětičkou smočenou v naředěném šamponu se vyčistí hrana víčka, poté se vytáhne okraj horního víčka (nejlépe chytit za řasy) a opět čistou štětičkou smočenou v naředěném šamponu se čistí hrana horního víčka. Tímto způsobem se odstraní sekret z okrajů víček. Místo naředěného šamponu lze použít kosmetický přípravek LID-CARE, který se kupuje bez receptu v lékárně. Po očištění okrajů víček se oči mohou vypláchnout borovou vodou, aby se z nich odstranily zbytky vytlačeného sekretu. Vyskytuje-li se blefaritida spolu se syndromem suchého oka, je nutná ještě aplikace umělých slz. U závažnějších stavů by se pak měla zvážit okluze slzných kanálků. Při středně těžkém až těžkém nálezu se používá lokálně antibiotická mast (léčivé látky: tobramycin, tetracyklin, ofloxacin, bacitracin, neomycin) 1−3krát denně na víčka. Kortikoidům se lékaři snaží vzhledem k jejich vedlejším účinkům a chronicitě onemocnění vyhnout, ale v některých případech nelze bez jejich aplikace zánět kontrolovat. Při těžké meibomitidě se užívají perorálně tetracyklinová antibiotika, a to 1−3 měsíce, u zvláště těžkých případů i déle (tetracyklin 250 mg 4krát denně týden, 2krát denně týden a poté 1krát denně; doxycyklin 100 mg 2krát denně po dobu 1−2 týdnů a poté 1krát denně).

Jestliže se obtíže objevily v důsledku alergické reakce, léčba je stejná jako u alergií: nejdříve proběhne testování a poté se podle zjištěných alergenů zahájí vhodná léčba. Ve většině případů se užívají antihistaminika, jež zklidňují alergickou reakci, a též pomůže vyhýbání se daným alergenům. Pokud svědění očí vyvolal ekzém, podávají se pacientům masti určené na oční víčka.

Zdroj: Svědění očních víček

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP