Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLAVÝ NOS

OBSAH

Boláky nebo vředy jsou otevřené léze kůže, které se mohou objevit na jakékoli části těla a mohou být i velmi bolestivé. Kůže kolem lézí je často zarudlá, mohou být často vyplněny tekutinou, která z nich obvykle vytéká. Příznaky se liší v závislosti na příčinách, které tyto léze vyvolaly.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÝ,ČERVENÝ STŘED JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, prosím o radu.Nějakou dobu mám bolavý, rudě červený střed jazyka. Bolí při jídle, pití i v klidu. Okraje jazyka jsou potaženy bílým povlakem. Prosím o pomoc a radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě půjde o nějakou infekci na povrchu jazyka. Pro správnou léčbu bude třeba zjistit, co je přesně původcem vašich nepříjemných pocitů na jazyku, a s tím vám pomůže váš zubní lékař. Zajděte tedy do zubní ordinace a povězte lékaři o svých potížích, protože právě zde můžete zdárně svůj problém vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavý,červený střed jazyka

Negativní účinky sauny

Sauně je lepší se vyhnout také při zánětech. Tedy i při zánětech zubů. I když příjemné prostředí, klid a pohoda v sauně pomáhají odstraňovat stres, na bolavý zub nejsou tím nejlepším řešením. Intenzivní prohřátí v sauně je striktně kontraindikováno při infekcích jakéhokoli charakteru a v kterémkoli místě našeho organismu, takže i při bolavém zubu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Diskuze

V diskuzi KOLIK ZAPLATÍM ZA VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franz.

Jsem pojištěný u VZP . Musím zaplatit za vytržení zubu ? Děkuji Franz .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika havirova.

Dobrý den potřebovala bych vytrhnout bolavy zub, veme mě zubní lékař když sem před měsícem prodělala covid 19. Děkuji za odpoved

Zdroj: diskuze Kolik zaplatím za vytržení zubu

Kdy jít k zubaři

Tak zde platí: vždy! Ať už se jedná o problém s dásněmi, nebo se samotným zubem. Od bolavého zubu vám kromě zubaře opravdu nikdo a nic nepomůže.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Diskuze

V diskuzi BOLAVÝ LOKET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,jaký obklad nebo koupel by byl vhodný na golfový loket,trápí mě už skoro rok,ortoped mi už 2krát dal opich a řekl,že to přejde,ale při zátěži to zatím pořád bolí,někdy je bolest menší a někdy větší a nato prý antibiotika nebo nějaké léky nejsou,prosím o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohuslava Sekerová.

Pomohla mi jediná babská rada. Na noc namazat léčivým gelem, obložit nakrájenou cibulí, převázat potravinářskou fólií a zabalit do tepla na celou noc. Během týdne klid a už dlouho.....

Zdroj: diskuze Lze použít anopirin jako oblad na otoky

Použijte led

Led na zánět je vynikající, ovšem jen dočasně a nesmí přijít přímo na kůži. Při dlouhodobém použití zde hrozí vznik omrzlin. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář v místě, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVY PALEC U RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Lišková.

Dobrý den četla jsem komentáře k bolavým palcum ale nenašla jsem příznaky mé bolesti tak bych se chtěla zeptat bolí mě palec od nehtů dolů bolí v klidu i když něco vemu do ruky nebo loupu třeba brambory,ta bolest u nehtu je jako by mi tam někdo vrazil nůž můžete mi poradit kam s tím a nebo jestli to časem přejde? Děkuji za odpověď Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu bolesti může nejrychleji odhalit lékař ortoped a nebo pak kožní. Podle výsledku vyšetření se zvolí vhodná léčba. Sama si můžete zkusit pomoci kostivalovou mastí, popřípadě přípravky na revma a revmatoidní artritidu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavy palec u ruky

Octový zábal na krk

Smíchejte jeden díl teplé vody s jedním dílem octa a do tohoto roztoku namočte čisté kousky látky. Vymačkejte z nich tekutinu a přiložte je na bolavý krk. Zakryjte igelitem a suchou látkou. Zábal nechte působit. Tuto proceduru opakujte, dokud otok neustoupí.

Zdroj: Octový obklad na otok

Bolest zubu po sauně

Sauna může působením tepla způsobit překrvení sliznice i bolestivost zubu, který před její návštěvou nebolel. Pokud tato situace nastane, je vhodné co nejdříve navštívit ošetřujícího zubního lékaře, který vám chrup zkontroluje. Může se jednat o banální záležitost, ale s největší pravděpodobností půjde o problém v působnosti zubního lékaře.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Diskuze

V diskuzi OTOK NA TVÁŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Anna Manek.

Dobry vecer,
Muzete mi prosim napsat zda jste s otokem na tvari na neco prisla? Mam stejne problemy uz druhy rok a posledni mesice se to zhorsuje. Dodnes na nic neprisli.
Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MisheLl.

Dobrý den, zkusila bych babskou radu co se tyce otoku z duvodu zanetu...sul a pepr ve stejnem pomeru...par kapek vody k vytvoreni "pasty"...a aplikovat primo na dasen, nebo bolavy zub...pokud zaber. Budu rada za info.

Zdroj: diskuze Otok na tváři

Na bolavé krčky citron

Na dásně a bolavé krčky se osvědčil citron. Přesněji jeho kůra. Její vnitřní bílou částí i s trochou dužiny můžeme masírovat bolavé dásně. Látky obsažené v kůře dásně zatáhnou a zpevní, což pomáhá i na citlivé krčky. Dásně neodchlipujte.

Po odeznění bolesti vyhledejte lékaře, jelikož hlavní příčina bolesti je stále přítomna a vy budete znovu prožívat bolest znovu a znovu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Diskuze

V diskuzi ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den
Prosím jak to funguje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Jak jsem napsala, tak jsem udělala. A fungovalo to. Na bolavý prst jsem si večer namotala kus alobalu a ráno ho sundala. Bolest přestala.
Tuto zkušenost jsem (za ty tři roky, co jsem to zde napsala)
zopakovala s kolenem a také s loktem. Alobal mi pomohl.
Pozor! Alobal jsem ještě vždy převázala. Obvazem, kapesníkem, nebo šátkem. Aby alobal z místa neodpadl.

Stačí, pane Václave?

Zdroj: diskuze Alobal na bolest

Postup při bolesti konkrétních zubů

Palec z vnější strany je jednička, z vnitřní dvojka, ukazováček nejprve trojka, pak čtyřka a tak dále, malíček pak zůstává na nervy, dásně a další trápení v ústech.

Platí, že pravá ruka je pro pravou polovinu těla, tedy i pravou polovinu zubů, a levá na levou. To, co platí na ruce, platí i na noze. Navíc reflexní body zubů na noze byly objeveny daleko dříve než ty na ruce, ale ruka je pro nás přístupnější.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Poradna

V naší poradně s názvem NARKOZA U ZUBAŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,

syn má 23 let. V 15 letech byl naposledy ošetřen u zubního lékaře, kdy mu zubař omylem ošetřil zdravou stoličku a on si vytrpěl dost bolesti a vzal spoustu Ibalginu , než se ten bolavý zoubek vyléčil. Od té doby u zubaře nebyl. Má panickou hrůzu ze zubaře. Zuby ho bolívají víckrát do roku, bere nějaké léky, bylinky ...Mám strach o jeho chrup. Je možné jeho vyšetření pod citlivou narkózou a následná léčba? Jsou tyhle zákroky hrazeny pojišťovnou? Syn je registrován u RBP-213. Chtěla bych mu pomoct, jeho strach je obrovský.

Prosím, poraďte. Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ve třiadvaceti letech je již plně odpovědný za své chování a nijak ho nelze nutit k prohlídce u zubního lékaře. Existují určité techniky, které zubař může použít pro zklidnění pacienta, jako je rajský plyn nebo sedativa. Ale není možné aplikovat celkovou anestezii, aby se omezil jeho odpor k zubnímu lékaři. Můžete se synem o tom diskutovat a přirozeně ho přimět k ošetření zubů. Když se Vám to nepovede, tak to za Vás dříve nebo později udělá nesnesitelná bolest, která ho donutí jít k lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkoza u zubaře

Recept na domácí mrkvový zábal

Mrkvový zábal na bolavé klouby

Ingredience: 1 tvaroh, 1 mrkev, struhadlo

Postup: Mrkev nastrouháme a smícháme s tvarohem do jednolité hmoty. Přikládáme jako obklad na bolavý kloub.

Mrkvový zábal na pleť

Ingredience: 1 velká čerstvá mrkev, struhadlo, miska

Postup: Nastrouhanou čerstvou mrkev na 20 minut přiložíme na důkladně omytý obličej a po sejmutí vetřeme do kůže mastný nebo polomastný krém. Mrkev je díky vysokému obsahu vitaminů především oblíbenou a zdravou zeleninou ke konzumaci.

Zdroj: Mrkvový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ CVIČENÍ NA HALUXY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Mlýnková.

Dobrý den,
mám po operaci haluxu - odstraněny výrustky na kostce a srovnání palce, bez šroubů a bez skob. Nyní to budou 3. týdny, lékař řekl, že po 3. týdnech si již mohu sundat obvaz a do uzavřených bot nosit prozatím i korektor.
Pan doktor říkal, že mám po sundání obvazu palec ohýbat, sám to udělal při posledním převazu, bolestí jsem myslela, že uteču, aby nezatuhl, ale i po 3 týdnech je palec stále dost bolavý, představa, že budu palec ohýbat nahoru a dolů, je pro mě docela hrozná :-).
Musím palec ohýbat i přes tuto bolest, i když to moc nejde, nebo mohu počkat, až se alespoň částečně zahojí a následně, bez větší bolesti, palec rozpohybovat ?

Moc Vám děkuji za informace
S pozdravem G- Mlýnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Snažte se s palcem hýbat tak, aby to pro vás bylo snesitelné. Každý den pomaličku pridávejte na rozsahu. Nikam nespěchejte. Důležité je vykonávat toto cvičení pravidelně. Pomoci si můžete domácí saunou na nohy. Tu si vytvoříte tak, že si připravíte dva škopky a do jednoho napustíte ledovou vodu a do druhého velmi teplou. Nejdříve ponořte klidně obě dvě nohy do teplé vody na pět až deset minut a podle pocitu připouštějte horkou vodu. Potom ihned ponořte nohy do studené a vydržte v ní dvě až tři minuty a znovu opakujte do teplé vody. Během lázně můžete zkusit s palcem hýbat a procvičovat, určitě vám to půjde mnohem lépe. Do teplé vody si můžete přidat vonnou esenci, například eukaliptus nebo mateřídoušku. Do studené vody můžete přidat led, trochu octa a epsomskou sůl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační cvičení na haluxy

Nesnesitelná bolest zubů

Většina to už zažila na vlastní kůži. Tupá nesnesitelná bolest si nás najde, ať jsme kdekoliv a děláme cokoliv. Těžko se s ní bojuje, když musíme vydržet několik hodin, či dokonce dní. Mnozí totiž považují návštěvu zubaře až za jednu z posledních možností a raději sáhnou po nějakém prášku tlumícím bolest. Nejčastěji se pulzující bolest zubu objeví v noci nebo po námaze.

Naštěstí existuje rychlá pomoc. První pomocí může být mačkání reflexních bodů zubů, které najdeme na nehtech z boku. Je to v polovině nehtového lůžka z boku na nehtu. Z prstů palce a ukazováčku vytvoříme kleštičky a nehet zmáčkneme z obou stran z boku. Někdy je těžké přesně určit, který zub nás bolí, někdy je to blokem v psychice, jindy tím, že bolest už prostupuje celá ústa. Zub je však jediný orgán v těle, který se nezahojí, takže nakonec opravdu musíme k zubaři.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Šacherová.

Vážený, mám druhou částečnou horní protézu, ukotvenou na vlastních trojkách. První byla zhotovena z DEFLEXU, po kterém mě pálilo v ústech, jazyku a rtech a po třičtvrtě roce trápení jsem si dala zhotovit protézu z klasické pryskyřice. Týden jsem byla bez potíží a pak se vrátilly potíže,nejdřív mírné, ale postupem času zesilovaly a po půl roce jsou potíže už někdy nesnesitelné. Mám neustále bolavý jazyk , dolní ret a patro, silný pocit spálených ůst a rtů. Jím jen tekutou,studenou stravu, vše ostatní mě zraňuje.Týden jsem protézu nenosila a užívala ZODAC tabl, stav se trochu upravil, ale po týdnu vysazení a nošení protézy je vše stejné. Chtěla bych se zeptat, zda je možná alergie na pryskyřici a deflex a jak mám postupovat dále. Moje zubní lékařka kroutí rameny. Děkuji za odpověď Šacherová Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šacherová Marie.

Prosím o odpověď na dotaz o nesnášenlivosti zubní protézy. Děkuji

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

S bolavým zubem do sauny

S bolavým zubem do sauny opravdu nechoďte. Na pulzující bolest, která znamená rozvíjející se zánět, jako první pomoc působí studený obklad. Sauna by jen způsobila zvýšení bolesti.

Nejčastější příčinou bolestivého zánětu zubní dřeně neboli pulpitidy bývá bakteriální infekce, která vniká porušenou zubovinou z kazivého ložiska do dřeňové dutiny. Příčinou je tedy většinou včas neléčený zubní kaz.

Dalšími méně častými příčinami jsou: chemické nebo fyzikální dráždění (tepelné dráždění u nedokonale podložených hlubokých amalgámových výplní, preparace zubu na korunku). Někdy se zánět dřeně může vyvinout i po předchozím správně provedeném ošetření velmi hlubokého zubního kazu, kdy již byla pulpa postižena bez zjevných klinických příznaků. Příčinou může být též trauma (nákus na tvrdou částečku v potravě, úder na zub) bez či s následným odlomením části tvrdé zubní tkáně.

Vzácněji u pokročilé parodontitidy pronikne infekce do dřeně kořenovým otvorem retrográdní cestou, tedy zpětně z takzvaného parodontálního chobotu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Antibiotika po odstranění sleziny

Antibiotika jsou často předepisována k užívání denně po dobu prvních dvou let poté, co vám byla odstraněna slezina. Některým lidem může být doporučeno, aby je užívali denně po celý život. To je těžká věc, takže pokud uvažujete o vysazení antibiotik, proberte to se svým lékařem a vždy se ujistěte, že máte po ruce nouzovou zásobu antibiotik. Velmi malé děti je možná budou muset užívat denně, dokud nebudou očkovány proti pneumokokové infekci vhodnými vakcínami.

Lidem, kteří nemají funkční slezinu, se doporučuje, aby u sebe neustále měli antibiotika.

Měli byste začít užívat antibiotické léky, jakmile se u vás objeví jakékoli známky infekce – jako jsou:

  • zimnice,
  • horečka,
  • bolavý krk,
  • silná bolest hlavy,
  • nová bolest břicha,
  • nový kašel.

Zeptejte se svého předepisujícího lékaře, kolik a jak byste měli antibiotika užívat. Po užití první dávky je třeba okamžitě vyhledat zdravotní radu, aby bylo možné určit, zda je nutná další léčba nebo testování. Ujistěte se, že osoba, která vám tuto radu dává, ví, že nemáte funkční slezinu, a chápe, že vám hrozí vysoké riziko závažné bakteriální infekce. Podobně byste měli okamžitě vyhledat lékaře po jakémkoli zvířecím kousnutí, které poškodilo kůži, a užívat všechna antibiotika, která dostanete, abyste zabránili infekci, dokud nedokončíte léčbu.

Zdroj: Dieta po odstranění sleziny

Stadia pulpitidy a způsob léčby

Nejnižším stupněm postižení je překrvení pulpy (hyperemia pulpae). Při ní má pacient následující obtíže:

  • citlivost zubu na studené nebo na teplé – bolest po chvíli sama odezní;
  • chybí bolest na poklep;
  • nelze přesně lokalizovat bolestivý zub.

V případě, že jde skutečně pouze o hyperemii (překrvení), je ještě možné zachránit zubní dřeň a zub ošetřit, aniž by bylo nutno jej odstranit (exstirpovat). Léčba spočívá v řádném ošetření zubního kazu, to znamená odstranění kazivých hmot a přiložení podložky obsahující hydroxid vápenatý. Poté je možno zhotovit klasickou výplň. Někdy se používá dlouhodobě provizorní výplň a po určité době zubní lékař provede nové vyšetření stavu zubu a vyhodnotí, zdali je možné zhotovit definitivní výplň nebo je nutné enddontické ošetření.

V případě, že onemocnění přešlo do fáze akutního zánětu zubní dřeně (pulpitis acuta), objeví se následující obtíže:

  • zvýšená intenzivní bolest zubu při studených a teplých podnětech (později může studené naopak bolest zmírnit);
  • spontánní (bez podráždění), mnohdy velmi intenzivní bolestivost zubu;
  • bolest se zhoršuje v noci po ulehnutí a má pulzující charakter; to se vysvětluje vlivem zvýšení tlaku krve v oblasti hlavy v horizontální poloze (noční návštěvy pacientů na zubní pohotovosti).

U některých pacientů probíhá zánět dřeně pod obrazem chronické pulpitidy. Ta bývá charakterizována neurčitými obtížemi:

  • bolesti jsou neurčité, mírnější než u akutní formy, nebo úplně chybí;
  • může být citlivost na skus;
  • někdy menší citlivost na studené.

Pokud zub není ošetřen, dřeň odumírá (hovoříme o nekróze nebo gangréně zubní dřeně) a infekce se často rozšíří kořenovým kanálkem do kosti v oblasti hrotu zubu. V takovém případě může vzniknout zánět, který se odborně nazývá periodontitida, a ta se projevuje:

  • bolestivostí na skus a na poklep;
  • bolestí, kterou lze zpravidla dobře lokalizovat.

Při tomto ošetření již bude nutné odstranit nemocnou dřeň (exstirpovat) a následně provést správné opracování, rozšíření a zaplnění kořenového kanálku zubu, tedy endodontické ošetření.

Zdroj: Bolavý zub a sauna


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP