Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLEST HORNÍHO PATRA V ÚSTECH

OBSAH

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi PARADENTOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vavřinová.

Dobrý den,mám paradentozu a chtěla bych se zeptat kolik by stálo udělání horního patra při vytrhání všech zubu ,zda by šlo nějak udělat ,aby byly zuby napevno mám mustek,ktery mi díky paradentoze již nedrží děkuji za odpověd Vavřinová Hana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paradentoza

Hořko v ústech po ránu

Hořkost v ústech po ránu nelze jednoznačně přisoudit tomu kterému onemocnění. Někdy je způsobena potravinami, nejrůznějšími léky a dost často také stresem či nemocí. I rozvoj různých onemocnění, například roztroušené sklerózy, může souviset s hořkostí v ústech. Vhodné je doplnit minerály a vitamíny a zbavit se stresu. U lékaře můžete požádat o celkovou prohlídku s krevními testy.

Zdroj: Hořko v ústech

Diskuze

V diskuzi POLYPY V UCHU U KOČEK A NASLEDKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Filipová.

Dobrý den,
můj kocourek má polypy v uších od narození.Operaci jsme zamítli-případné řezání horního patra,a možnost znovu vzrůstu polypu,to prostě nemá cenu trápit zvíře a sahat si hluboko do kapsy.Teď je to pár dnů,co má přivřené oči,a je mu vidět spodní bělmo...,a tak mně napadá,je možné,že polypy zasáhly do očního nervu a tlačí,a může i oslepnout?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
přivřené oči či přetažené oční víčko mohou být nespecifickým přznakem řady onemocnění. S případnými polypy může i nemusí vůbec souviset. Kočičku nechejte vyšetřit veterinárním lékařem, bez důkladného vyšetření nelze takto online dělat jakékoli závěry.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Polypy v uchu u koček a nasledky

Příznaky a projevy rozštěpu

Rozštěpy mohou mít velmi rozdílný rozsah. Od forem naznačených až po úplné. Může být zasažen ret, čelist i patro. Mohou být jednostranné i oboustranné. Rozštěpy rtu jsou častěji postižení chlapci. Naopak izolovanými rozštěpy patra (je zasaženo pouze patro) jsou častěji postiženy dívky.

Rozštěpy rtu jsou diagnostikovány pro svoji nápadnost snadno ihned po narození. Rozštěp patra je otvor v patře, který je viditelný, když novorozenec otevře ústa. Je velmi důležité použít při vyšetření svítilnu, aby nebyl přehlédnut ani defekt malých rozměrů. Toto se běžně vyšetřuje již v porodnici. Novorozenci postižení rozštěpem patra budou mít problémy s kojením, protože nedokážou vytvořit v ústech podtlak potřebný k sání. Pokud se plné kojení nezdaří, jsou tito kojenci přikrmováni nebo jsou plně krmeni lahví. Lahev bývá často nutné opatřit speciálně upravenou savičkou nebo je používána speciální kojenecká lahev pro děti s rozštěpem patra. Důležité je najít ke krmení vhodnou polohu, nejlépe v polosedě, kdy mléko dítěti tolik nevniká do nosu.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedlická jaroslava.

10dní mám bolest v ústech -horní patro ,také mě sužují bolesti hlavy a objevil se mi také opar na spodním rtu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar v ústech

Rakovina horního patra

Zhoubné nádory ústní dutiny patří mezi nejagresivnější nádory v oblasti hlavy a krku. Nejvíce jsou umístěny v oblasti přední třetiny ústního dna. Ústní patro, které se dělí na tvrdé a měkké, bývá ze 75 % postiženo v měkké části. Při rakovině ústního patra bývají průvodní příznaky často nepřiměřeně mírné a pacienti tak přicházejí na vyšetření k lékaři pozdě.

Zhoubný nádor prorůstá do okolní tkáně a zakládá metastáze. Počínající nádor mívá podobu změněné sliznice, ať již jako skvrna, povrchové narušení, nebo drobný vřed. Symptomy bývají buď nebolestivé, nebo jen lehce pálí. Pokročilý nádor se nejčastěji projevuje jako dlouho se nehojící vřed s navalitými okraji. Může být provázen bolestí. Doprovodné příznaky závisí na lokalizaci a velikosti nádoru. Od problémů s mluvením, polykáním až po případ, kdy nádor nabyde značné velikosti a přidávají se i potíže s dýcháním. U pokročilých nádorů dochází k rozpadu jejich povrchu, což bývá doprovázeno silným zápachem z úst.

Pokud delší dobu pociťujete bolest v ústech, máte potíže s polykáním, mluvením, dýcháním nebo vnímáte nehojící se změnu kůže či sliznice, máte jakoby dlouhodobě odřené patro, nebojte se navštívit lékaře. V případě, že nebude zajištění a odstranění příčiny obtíží v jeho kompetenci, odešle vás na otorinolaryngologii (ušní, nosní, krční), ústní a čelistní chirurgii, nebo na onkologii. Zde se již provádí specializovaná vyšetření, ať už invazivní, nebo neinvazivní, například magnetická rezonance, počítačová tomografie, prostý rentgenový snímek, pozitronová emisní tomografie (PET/CT), scintigrafické vyšetření, ultrazvuk a biopsie.

Léčba zhoubných nádorů v dutině ústní je komplexní a dlouhodobá záležitost. Volba optimální terapie rakoviny je závislá na velikosti, umístění a vlastnostech rakovinných buněk. Existují dva základní typy terapeutických zákroků – kurativní, směřující k vyléčení pacienta, a paliativní, při němž dochází ke zmenšení objemu nádoru. Paliativní léčba se provádí u nádorů, které není možno operovat kvůli velikosti, lokalizaci nebo špatnému stavu pacienta. Při léčbě rakoviny v ústech se využívá chirurgické odstranění nádoru, radioterapie a chemoterapie. Tyto léčebné metody se mezi sebou navzájem kombinují a volí se jejich různé pořadí. Včasná diagnostika má stěžejní význam v léčbě nádorových onemocnění. Pokud se nádor podaří zjistit brzy, výrazně se tím zvyšuje šance nemocného na přežití a je snížena pravděpodobnost výskytu komplikací jak nádorového onemocnění, tak jeho léčby, protože je často možné zvolit méně radikální terapii.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem PRUDKÁ BOLEST JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Jiříčková.

Probudila mě v noci prudká bolest asi jícnu. Je to bolest jednoho místa na hrudní kosti, brkání, bolest v ústech a suché horní patro. Užívám dle potřeby Omeprazol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol by měl pomoci. Je to dobrý lék na tyto komplikace. Možná bude problém v tom dávkování podle potřeby. Omeprazol totiž není lék s rychlým nástupem účinku. Účinky přichází až za několik hodin. Určitě byste se měla sejít s lékařem gastroenterologem, abyste vyhodnotili dosavadní léčbu Omeprazolem. Nepodceňujte to, protože jícen máte jen jeden a když si ho necháte proděravět kyselinou ze žaludku, tak nebudete moct normálně jíst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prudká bolest jícnu

Domácí léčba suchosti v ústech

Pomoci může cucání bonbonů, žvýkání žvýkaček. Další možností je zvýšení vzdušné vlhkosti. Je možné též užívat umělé sliny před jídlem. Také jsou dobré inhalace, které zvlhčí sliznici v ústech i krku. Nutné je léčit základní onemocnění, pokud je diagnostikováno.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi JAK NA OPARY NA JAZYKU A V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Obermanová.

Nepomůže někdo se zkušenostmi s opary v ústech a na jazyku? Trvá to již 5 dní. Bolest jak u nestovic, které jsem ale měla...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na opary na jazyku a v ústech

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi ZTRATA CHUTI V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Byla jsem na orl ztratila jsem chuť v ústech spíše mam sladko v ústech kouřim a mam obavy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztrata chuti v ustech

Hořko v ústech po antibiotikách

Většina antibiotik má nahořklou chuť, která způsobuje následný pocit hořkosti v ústech. Charakteristickým představitelem tohoto problému je například antibiotikum Klacid. Zde se doporučuje konzumovat při jeho užívání dostatečné množství jogurtů. U citlivějších jedinců a dětí je často nutné jej nahradit jiným adekvátním lékem.

Zdroj: Hořko v ústech

Diskuze

V diskuzi CENA ZA ZUBNI NAHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Valentová.

Chtěla bych vědět v jaká je cena za snímatelnou hoření zubní náhradu -protézu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Kindlova.

Zubní náhrada s patrem mi nevyhovuje - nedá se s ní jist. Kolik stojí zubní náhrada bez patra ? Děkuji za odpověď.
Dana Kindlová

Zdroj: diskuze Cena za zubni nahrady

Sucho v ústech po marihuaně

Sucho v ústech je vedlejší účinek užití konopí a je nepříjemný, protože ruší při spánku, práci nebo mluvení. To, že konopí může způsobovat sucho v ústech, je známou skutečností už několik desítek, možná i stovek let. THC obsažené v marihuaně se chová obdobně jako anandamid, působením na receptory ve slinných žlázách tedy dočasně snižuje tvorbu slin. Působení rostlinných kanabinoidů na lidské kanabinoidní receptory má i určité vedlejší účinky, a to právě ono sucho v ústech. Sucho v ústech může být sice nepříjemné, ale stejně jako většina vedlejších účinků konopí je pouze dočasné a není nebezpečné.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Odložil.

Jaka je záruka na zubní náhradu horního patra .prvni byla na pojišťovnu ale nedrželi- údajně dle lékaře byla malá vyška nad dasněmi- a tak jsem byl u dalšího zubaře ktery mi prořezal prostor nad dasněmi z levá do práva .Pozahojeni mi udělali novy otisk a vyrobili novou protezu.Několikrat jsem při její výrobě byl na upravu přímo v laboratoři která ji vyrobila a následně upravovala - přisati bylo docela dobré.Cca po roce se mi při kousani protézy pohybuje s potravou a pokud zkousnu bez potravy - na prázdno cestuje zleva do prava bez počátečního ( nasazení ) a pokud jsem chtěl sfouknot svíčku na dortu tak mi malém spadla na dort.Jelikož jsem si protezu hradil sám bez příspěvku pojišťovny zajímá mne jestli i na tuto opravu je poskytována záruka Fiksace Koregou se mi neosvědčila .Děkuji za odpověd J.O.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na každý výrobek je v ČR poskytována záruka 24 měsíců, i na protézy. Otázka je, jestli problémy zavinil nekvalitní materiál, který změnil tvar - roztáhl se, a nebo došlo ke změně ve vašich ústech. Nejčastěji to bývá právě změna v ústech, kdy přestane protéza dobře sedět. Určitě budete muset k zubnímu, aby zjistil stav a vymyslel řešení. Při tom se také dozvíte, jaké máte možnosti nápravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Léčba rozštěpu

V ČR je léčba na velmi dobré úrovni. Soustředí se do dvou rozštěpových center, a to v Praze a v Brně, kde o pacienty pečuje celý tým lékařů – plastický chirurg, ortodontista, logoped, foniatr, lékař ORL.

Nejdříve se operativně řeší rozštěp rtu. O načasování operace rtu se v ČR vede zatím stále polemika. Jeden proud preferuje operace neonatální, tedy u novorozenců, druhý zastává operace od 3. měsíce, kdy je dítě již vyzrálejší. Obě načasování přinášejí velmi dobré výsledky. Operace patra se v současné době provádí mezi 6. až 12. měsícem věku dítěte. Tímto načasováním operací patra před nástupem řeči si dítě na nové poměry v ústech snadno zvykne a ve většině případů tak není nutná dlouhodobá logopedická náprava. Ranou operací patra se díky projizvení ovšem ovlivní růst čelisti, který je však dobře řešitelný ortodontickou léčbou. Ortodontická léčba začíná u části pacientů již na mléčném chrupu, u dalších na chrupu smíšeném a trvá až do dospělosti. V té době je již možné nahradit případné chybějící zuby (zubní můstek, implantát). Rozštěp čelisti je řešen spongioplastikou po 8. roce dítěte. Načasování je však individuální a řídí se fází růstu špičáků dítěte. Závěrečné korekční operace se provádí v dospělosti. Korekční operace se v některých případech provádějí i před nástupem růstového spurtu. Pacienti, kteří mají rozštěpem zasaženo patro, jsou sledováni logopedem a foniatrem. Také v ordinaci ORL (ušní, nosní, krční) pro časté komplikace se středouším v dětském věku.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diskuze

V diskuzi OTOK HORNÍHO RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den,již dlouhou dobu bojuji s problémem který začne brněním horního rtu a následně přijde otok tváře pod oky.Nemám jiné příznaky předtím a alergolog mi testy nezjistil žádnou alergii.Už 4 roky si hlídám stravu,zapisuji a stejně se to zničeho nic objeví.A tak s otokem chodím k lékaři,sedím v čekárně až na mě příjde řada,lékař mi předepíše dithiaden po kterém to do týdne odezní a samozřejmě nemohu chodit do práce.První dva roky se to objevilo na jaře,teď třeba i 5x do roka.Nikdo mi nedokázal zdělit příčinu.Máte taky někdo takový problém a jak léčíte?Díky Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

může to být Qinkeho edém..... calcium šumivé nebo tablety

Zdroj: diskuze Otok horního rtu

Sucho v puse při stresu

S pocitem sucha v ústech se potýkají i psychicky labilnější lidé, když se dostanou do vyhrocené situace, v níž ztrácejí jistotu (tréma, strach ze zkoušky), a rovněž lidé trpící sociální fóbií. V obávané situaci postižený propadá panice, potí se, má sucho v ústech či trpí jinými tělesnými příznaky.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Sucho v ústech a únava

Stres, úzkost a strach vedou k zapojení obranných systémů organismu (sympatický nervový systém) a jedním z mnoha efektů je i snížení tvorby slin a únava.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Příčiny mastné chuti v ústech

Mastná chuť v ústech může být příznakem těchto onemocnění:

  • Překyselení,
  • Refluxní choroba jícnu GERD,
  • Infekce horních cest dýchacích,
  • Zánět dutin,
  • Jaterní poruchy,
  • Nemoci zubů,
  • Hormonální poruchy,
  • Užívání některých léků,
  • Psychologické poruchy.

Bohužel někdy se stává, že jde o tak zvanou idiopatickou pachuť, což znamená, že mastná chuť je bez zjevné patologické příčiny.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Sucho v ústech v těhotenství

Jen málo žen prožívá těhotenství bez některých obtíží, které jsou spíše nepříjemné než závažné. Mezi tyto problémy patří i zvýšená tvorba slin, která doprovází fáze nevolnosti a ranního zvracení. Může však jít i o samostatný problém, kdy je produkován až litr slin i více za den. Také tato obtíž mizí po třetím měsíci gestace. Takže jestli v těhotenství trpíte suchem v ústech, vyhledejte svého lékaře, který vám tento problém objasní. V některých případech může jít o těhotenskou cukrovku, jejímž příznakem je právě sucho v ústech. Ale může se jednat i o dehydrataci při sníženém příjmu vody nebo po častém zvracení.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Příčiny pocitu slané chuti v ústech

Máte v ústech slanou pachuť, aniž byste něco slaného jedli, a nemůžete se jí zbavit? Na vině mohou být některé nemoci ledvin či močových cest. Zaměřte se proto na to, jestli u sebe nepozorujete i další příznaky problémů s těmito orgány, a pokud ano, je na místě urychleně vyhledat lékaře.

Slaná chuť v ústech může souviset také s nedostatečným pitným režimem a někdy jde o průvodní jev užívání některých léků. Jestliže nějaké užíváte a pociťujete v ústech slanost, informujte se u lékaře, který vám léky předepsal.

Slanost v ústech způsobuje i nedostatek některých vitamínů a minerálů. Vzácně jsou poruchy chuti způsobené poruchou nervového zásobení ústní dutiny.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Co může znamenat červený pupínek v ústech

Pokud se vám objevily v ústech malé červené bolestivé pupínky, jde pravděpodobně o afty. Afty na jazyku často souvisí s oslabenou imunitou, pacient by měl dbát na doplnění vhodných vitamínů, které slouží především jako prevence. Jde zejména o vitamín B12, který najdeme v mléce, vejcích, masu a vnitřnostech, a také o kyselinu listovou, která obsahuje vitamín B9 a je přítomna v zelenině. Důležitý je rovněž vitamín C, který podporuje naši obranyschopnost. Najdete ho v různých druzích ovoce i zeleniny. Vitamíny můžete přijímat také prostřednictvím kapslí nebo doplňků stravy, které zakoupíte v lékárně. Ačkoli afty samy o sobě nejsou nijak závažným onemocněním, jde o dost nepříjemný a bolestivý problém. Bolest aft na jazyku pomáhá zmírňovat cucání kostky ledu, čímž si ostatně také vhodně doplňujete tekutiny. Dále se doporučuje kloktání odvaru ze šalvěje lékařské, která má antiseptické a léčivé účinky. Dbejte také na pravidelnou ústní hygienu, tedy čištění zubů a výplachy.

Zdroj: Červené pupínky v ústech

Bolest na špičce jazyka

Bolest na špičce jazyka může ukazovat na aftózní zánět. Afty jsou nepříjemné a bolestivé vřídky v ústech, které mohou krátkodobě způsobit i potíže při konzumaci jídla a pití. Tyto malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem se vyskytují na jazyku, dásních, patře a způsobují pálení, řezání, bolest při jídle.

Příčin vzniku aft je několik, například snížená imunita, stres, podráždění a poranění i v důsledku dráždivých potravin (pomeranče, slané lupínky, ostrá jídla a podobně) až po dentální zákroky.

Pomoci mohou některé vitamínové doplňky stravy a léčivé přípravky. Důležitý je vitamín B (B-komplex) a vitamín C, který napomáhá hojení podrážděné sliznice, účinné jsou také bylinné tablety. K prevenci patří pečlivá a pravidelná hygiena ústní dutiny, opatrné čištění zubů a bylinné výplachy.

Zdroj: Zánět jazyka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP