Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLEST RUKOU OD PÁTEŘE

OBSAH

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST OBOU RUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan potucek.

zacala mne bolet prava ruka a to v lokti nasledne i rameno.3prsty se jevi ze mne brni.pak zacala zlobit podobne i leva.jaka lecba.dekuji potucek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve navštivte lékaře ortopeda a potom se svěřte do rukou dobrého fyzioterapeuta, který bude mít zájem nalézt a léčit příčinu vašich obtíží. V podobných případech bývá příčina na zádech, ve svalové disbalanci, vadném držení těla a také vlivem přetěžování rukou. Fyzioterapeut vám pomůže tyto příčiny nalézt a zkusí je napravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest obou ruk

Bolest mezi lopatkami v těhotenství

Oblast hrudní páteře a žeber se ve vyšším stadiu těhotenství považuje za rizikovou oblast. Bolesti mezi lopatkami vyvolává váha zvětšujícího se poprsí a nošení rostoucího plodu, který může tlačit na páteř. Doporučuje se návštěva fyzioterapeuta, jenž zhodnotí problém a doporučí cvičení.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem SLOŽENÍ INFUZE NA BOLEST ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Ječmenová.

prosím o vypsání složení infuze při chronických bolestech od krční páteře, přes bederní až bolest a slabost nohou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Infuzní terapie:

Intravenózně jednou krát denně
- fyziologický roztok 500 ml
- Novalgin 1 Amp.
- Tramal 100 mg 1 Amp.

Akutní lumbago
Intravenózně jednou denně
- fyziologický roztok 250 ml
- Mesocain 1% 1 Amp.
- Guajacuran
- Ev. Novalgin 5 ml
- Ev. Natrium acetylsalicylicum 1 Amp.
- Ev. Dexamed 1 Amp.
- Dolmina i.m.
- Apaurin 10 mg i.m.
- Muscuril 1 Amp. i.m.
K tomu intravenózně
- Mesocain 5 ml
- Ketonal 5 mg
- Guajacuran 10 ml
- Ev. Dexamed
- doplnit fyziologickým roztokem do celkem 250ml

Pacienti nereagující na standardní analgetickou intravenózní terapii u bolestivých stenóz se používá Šebkova směs na 4 dny.
Šebkova směs:
- Natrium acetylsalicylicum 1 Amp.
- Mesocain 1% 5 ml
- fyziologický roztok 100-250 ml

Zdroj: diskuze Složení infuze na bolest zad

Bolest varlat od páteře

Na vině bolesti varlat od páteře mohou být také velmi upnuté džíny či spodní prádlo a bolest varlat bývá provázána s bolestí bederní páteře.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ NA PŘEDLOKTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Čermáková.

Dobrý den, trápí mě svědění rukou na předloktí, hlavně večer před spaním, vyrážka žádná. Je to taková až pichlavá bolest. Můžu poprosit o radu co by pomohlo? Občas když už je to neúnosné tak vemu Xados.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

prosím o radu, mám svědění na předloktí, hlavně večer, až pichlavá bolest, tlumící prášky podstatu věci neřeší, ˇpomáhá mi chladící gel z mrazáku. Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Svědění na předloktí

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlaďka.

Dobrý den,prosím o odpověd´. Mám letité potíže s krční páteří,bolest hlavy,kolapsové stavy a stále se opakující blokády.To samé (blokády a bolest) nyní i v oblasti hrudní páteře.Nejhorší stavy jsou v noci,kdy mne budí úplně necitlivé jakoby,,přeležené "paže.Když se promnou a prokrví,znovu usnu ale stane se mi to až třeba 10x za noc. Z nálezu na MR: C4/5 dorzální mediální hernie,C5/6 protruze ploténky 4mm kryta osteofytárními valy způsobuje oboustr.významnou foraminostenózu,Th 2/3 dorzální hernie,TH3/4 dorzální hernie,TH5/6 paramediální hernie 3mm se imprimuje do míchy,TH7/8 dorzální mediální a pravostranná paramediální hernie2mm,Th8/9 plochá hernie 3mm se lehce dotýká míchy.Víceetážové stenózy,vícečetné degeenerativní změny,v SI skloubeních oboustranná artóza II.stupně. Pominu-li neustálou bolest,nejhorší jsou ty noční stavy,kdy necítím paže. Co s tím? Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset změnit polohu při spánku a naučit se spát na zádech. V poloze na boku dochází k útisku nervů a cév a tím pak vzniká nepříjemný pocit necitlivých rukou. Vaše tělo také potřebuje fyzioterapeutickou péči. Musíte provádět speciální cviky na posílení kosterního svalstva a také na jeho protažení. Zdravý pohyb pod dohledem fyzioterapeuta je to, co v těchto případech nejlépe pomáhá. Zajímejte se tyto techniky: dornova metoda a vojtova metoda. Úleva nepřijde hned, ale po každém dalším cvičení ucítíte mírné zlepšování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost rukou

Příznaky nádoru krční páteře

Bolesti krční páteře jsou civilizační chorobou 21. století. Zná je takřka každý. Bolesti krční páteře mohou být banální, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění. Postižení krční páteře se kromě bolesti může projevovat i jinými příznaky. Jedná se například o ztuhlost, omezený pohyb hlavy do stran, bolest hlavy, bolest vystřelující do končetin, závratě, poruchy vidění či sluchu. Převážná většina syndromů v této oblasti vyplývá z poruchy funkce nebo z degenerativních změn meziobratlových kloubů. Pokud bolesti krční páteře přetrvávají v klidu a zejména v noci, je nutné vyloučit nádorové postižení páteře.

Zdroj: Rakovina páteře

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ A BOLEST V RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý den trpím bolestma obou rukou hlavne cítím hrozný pálení v dlaních je mi 48 let celý život dělám hodně náročnou práci na ruce,takže mne ruce vlastne boleli pořád ale říkala jsem si mají mně proč bolet ale ted jsem už musela začít marodit proto že s těma rukama jsem v práci k ničemu,bolesti pálení stuhlost a odtoky to je muj problem,vyšetření magnetická rezonance mosku a krční páteře je v pořádku,vyšetření karpálů je taky v pořádku beru prášky na prokrvení a rehabilitaci na ruce výřivku nic nepomáha na opak je to pořád horší.Nevím jestli to má neco společnýho ale už mně pálí bolí a mravenčí i v oblasti kyčlí a chodidla....od malička trpím na syndrom neklidných noh.Poradte prosím co mám dělat zatím se léčím u neurologa i u ortopéda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Uz3 me palelo v prave ruce jak kdyby mě rezaly žily zevnitř ziletkou co to znamená?

Zdroj: diskuze Pálení a bolest v rukou

Rozdíl mezi rakovinou plic a páteře

Mnoho příznaků rakoviny plic se schovává za kašlem nebo zánětem průdušek. V mnoha případech je možné cítit bolest na hrudi, která vystřeluje do ramen a paže.

Rakovina páteře se projevuje jako bolest v zádech, která může vystřelovat do dolních končetin, ztráta citlivosti v oblasti dolních končetin a podbřišku, oslabení dolních končetin nebo nemožnost jimi pohybovat, mimovolný únik moči či stolice nebo problémy s močením.

Varovné příznaky při podezření na tumor páteře:

  • věk nad 55 let či věk pod 20 let;
  • nádorové onemocnění v anamnéze (prostata, prs, plíce, ledviny, štítnice, tlusté střevo);
  • nevysvětlitelný úbytek hmotnosti (10 kg za 1 až 2 roky);
  • nezlepšení bolesti po terapii;
  • přetrvávání bolesti po dobu 4–6 týdnů;
  • klidové a noční bolesti.

Zdroj: Rakovina páteře

Diskuze

V diskuzi BERU ALAVIS PRO KONĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Pěkný večer ,beru alavis pro koně a kolena mě už nebolí,ale na rukou mám výrůstky a někdy mě přepadne velká. bolest až se to nedá vydžet je to jen pár vteřin.Asi ho přestanu brat.Beru tu malou lžičku.Jana N

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nadin.

Ahoj , mám to samé ,
te'd mám obavy , zda to není z užívání Alavisu pro koně , beru ho zhruba jeden rok a na pravé ruce se mi udělaly vyrustky a zvětšily klouby na ruce . Také prostřední prst se mi zkřivil . Co se tyče bolesti kyčelního kloubu , ty mi odezněly .
Před Alavisem jsem užívala Hyalfin a na prstech nebylo nic patrné

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Bolest ruky

Ruka se skládá z 27 kostí, několika svalů, šlach a vazů a tisíců nervových zakončení. Bolest rukou může postihnout prsty, ruce a zápěstí a je často způsobena zraněním, nadměrným používáním, artritidou nebo zánětem. Nebezpečné je to, když je bolest intenzivní a trvá déle než několik dní, nebo pokud je slyšet prasknutí, zhoršuje se pohyblivost nebo dojde k silnému otoku.

Pokud ale jsou všechna vyšetření negativní (například včetně toho na boreliózu), je na místě zkusit nutriční terapii, která na základě rozboru stravovacích návyků, může odhalit metabolické pozadí vašich potíží, které v mnohých případech lze korigovat dietními opatřeními a vhodnou kůrou bionutričními přípravky.

Zdroj: 10 přírodních léků na bolest rukou a zápěstí

Diskuze

V diskuzi ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sochová.

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Mám asi 10 dní oteklé klouby na rukou, občas jsou horké, ale strašně bolestivé. Oteklé mám i obě zápěstí. Potom se mi přidala bolest celé ruky, nemohla jsem s ní pohnout na žádnou stranu ani 1 cm. Největší bolest je v horní části pod ramenem. Bolest přes den trochu ustoupí. Lékař mi nabral krev a moč do laborky. Byla jsem na rtg prstů- rukou. Čekám na vyhodnocení o jakou diagnozu se jedná. Dostala jsem Movalis, mám jich po jednom užít asi 10 kusů. Dále Heparoid mast a Framykoin mast. Já jsem si koupila ještě Olfen gel. Dočetla jsem se, že je potřeba ještě vitamín D, vápník a Můžete mi poradit, co je ještě dobré a o jakou diagnozu se asi jedná?

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Příčiny a diferenciální diagnóza

Je známo okolo 200 různých příčin nebo spouštěčů polyneuropatie, avšak téměř u jedné třetiny nemocných se důvody polyneuropatie nedají s naprostou jistotou objasnit nikdy.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi LÉKAŘI NEVĚDÍ ,CO MI JE.... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Už 2 měsíce mám červený flek mezi prsama ,Někdy to dost pálí Strašně se potím, únava,malátnost. Stále bolest v krku, štípání za osmičkama. Tak mi vytrhli 2 osmečky naráz.Po šesti týdnech ještě horší. Přidalo se brnění do rukou, nohou, bolest zubů, ztuhlost šíje,ztuhlost žvýkacích svalů, štípání u kořene jazyka.Může to být pásový opar, na to mi nikdo odběr nevzal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékaři nevědí ,co mi je....

Bolest nohou a alkohol

Toxická polyneuropatie u alkoholiků vede chybnou výživou a nedostatkem vitamínů k poškození takzvaného předního rohu míchy a následně k symetrickému modelu zachvácení. Symptomy jsou: výpadek reflexů, atrofie svalů nebo úbytek svalů, především svalstva lýtek, jakož i snížení vnímání a tlaková bolest lýtek. Diagnóza je potvrzena důkazem o alkoholismu i jinými orgánovými poškozeními. V pokročilém stadiu může být zredukována rychlost nervové vodivosti. V EMG (elektromyografie) lze rozeznat patologické změny.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Dobrý den,
byl by vhodný Condrosulf na bolest bederní páteře?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf by byl vhodný za předpokladu, že příčinou bolesti je eroze chrupavek oddělující obratle mezi sebou. Většinou však bývá bolest způsobena přetížením svalů a spíše pomůže cílená rehabilitace a léčebný tělocvik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na lék

Co je to cephalea?

Bolest hlavy (cephalea) je rozšířený jev. O jejích příčinách, průběhu, léčbě i prevenci panuje mnoho rozšířených polopravd či naprosto neopodstatněných mýtů. Avšak není bolest jako bolest. Každý s ní má své zkušenosti, které nemusí platit pro druhé. Samotný mozek nebolí. Nepříjemné vjemy, jež cítíme jako bolest, jsou nejčastěji vyvolány drážděním nervů, které provázejí cévy uvnitř lebky, zhusta jsou však původu extrakraniálního. To znamená, že jako bolest hlavy se projeví postižení nervově cévních svazků třeba v obličejové části hlavy, v oblasti paranasálních dutin nebo krční páteře.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi BOLESTI RUKOU A ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
já sem také trpěla bolestí v pravém zápěstí, že jsem nakonec neudržela ani hrnek..a nakonec jsem to měla od krční páteře..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti rukou a zápěstí

Brnění ruky od páteře

Příčinou častého mravenčení je někdy ztuhlost krční páteře, zejména v oblasti krku. K odstranění potíží a zároveň i jako preventivní opatření vyzkoušejte pohybová cvičení, která ztuhlé svalstvo v oblasti krční páteře uvolní.

Možnou příčinou může být krční spondylóza (deformace krční páteře), při níž jsou postiženy pouze horní končetiny.

Další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo při pohledu vzhůru.

Je vhodné cvičit, v případě velké bolesti užít léky na bolest. Pokud se bolesti objevují každý den, je vhodné navštívit praktického lékaře. Ten provede vyšetření a rozhodne o další postupu, například rehabilitace páteře.

Těmto problémům můžete předejít pravidelným pohybem. Pravidelná rychlá chůze po dobu minimálně 1 hodiny je ideálním řešením.

Zdroj: Brnění levé ruky

Bolest na hrudi a pod lopatkou

Bolest na hrudi a pod lopatkou může být způsobena pásovým oparem. Pásový opar je bolestivé infekční onemocnění, které je vyvoláno herpetickým virem Varicella zoster. Varicella zoster je tentýž původce, který vyvolává plané neštovice u dětských pacientů. Kromě vodnatých puchýřků, které jsou vysoce infekční, a příznaků chřipky se pásový opar projevuje také svěděním a bolestí. V prvních stadiích se objevuje různě závažná pálivá nebo řezavá bolest hrudi. Při zasažení trupu je bolest hrudi nejintenzivnější v místě nervu vycházejícího z páteře na úrovni svědícího pruhu a vystřeluje pod lopatku. Bolest hrudi může přetrvávat i měsíce po vymizení vyrážky.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Bolest hlavy od krční páteře

Bolest hlavy od krční páteře je spondylogenní bolest hlavy. Podstata tkví v chorobných změnách krčních obratlů, které dráždí okolní struktury – svaly, nervy i cévy v jejich okolí. Ve svalech vznikají kontraktury (spasmy), jež vedou k dalšímu dráždění, případně útisku cév a nervů. K bolesti se mnohdy přidávají i závratě, pocit „tupé“ hlavy, poruchy soustředění, nevolnost i zvracení. Příčinou mohou být nesprávné pohybové stereotypy jako špatné držení těla vsedě u počítače, nesprávná poloha ve spánku apod. Léčba je zaměřena především na uvolnění svalových spasmů podél páteře jak medikamenty, tak především rehabilitací. Je nutné odstranit vyvolávající příčinu a naučit pacienta správnému držení těla. Někdy pomůže úprava výšky pracovní plochy či změna lůžka. Velký měkký polštář je lepší nahradit menším, který podpírá především zátylek a krk. Při sedavém zaměstnání bývá užitečné rozdělit pracovní dobu přestávkami na protažení a jednoduché cviky, jež lze provádět i v kanceláři. Jejich nácvik by však měl vést odborník, protože nesprávnými pohyby lze stav ještě zhoršit.

Zdroj: Bolest hlavy

Jak souvisí tlak v uších a krční páteř

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla. Přibližně dvě třetiny lidí spí na boku. V důsledku toho se krční páteř dostane do nerovnováhy, ucho je stlačeno, rameno silně zatěžováno a ráno se probudíte a máte zalehlé ucho bez rýmy. Hledání správného polštáře je skutečně výzvou. S tradičními, čtvercovými polštáři několikrát za noc manipulujeme, abychom našli správnou pohodlnou polohu pro spaní. Mnoho polštářů nemá pro podporu krku dostatečné předpoklady, a tak se poté objevuje tlak v hlavě i zalehlé uši.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Krční páteř a závratě

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Mnoho pacientů si stěžuje, že trpí závratí. Pokud pacienti závrať blíže popíšou, tak zmiňují pocity motání a točení hlavy. S točením hlavy souvisí i onemocnění páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bolest za krkem, motání hlavy, točení hlavy vleže při špatné poloze spánku a podobně. Člověka s typickými příznaky bolesti krční páteře (nebo osobu jimi ohroženými) lze také snadno poznat podle vadného držení těla – typické je předsunuté držení hlavy, protrakce ramen, přitažení ramen k uším (zapadlý krk) a celkově kulatá záda.

Blokády v pohybovém aparátu pak mohou vést k akutnímu ústřelu krční páteře. Ústřel se projevuje zpravidla bolestí pouze na jedné straně, někdy vystřelující do horních končetin či temene hlavy. Bolestivý je pohyb do všech stran a vyskytují se závratě a nevolnost. Blokády krční páteře provází i náhle vzniklá ztuhlost šíjových svalů.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP