Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLEST V KŘÍŽI PŘÍČINY

OBSAH

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi SLOŽENÍ INFUZE NA BOLEST ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Ječmenová.

prosím o vypsání složení infuze při chronických bolestech od krční páteře, přes bederní až bolest a slabost nohou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel D. Pavlíčková Ing..

"stenoza PK v úrovni L4/5 na podkladě hypertrofie ligamenta flavA"Bolest v kříži, vystřeluje dnes již do obou nohou od shora po vnější straně ´až ke kotníkům. Zejména po delším sezení je silná bolest bodavá do lýtek a to mi značně znesnadňuje chůzi. Jsem po obstřiku páteře, který se nepovedl, a 2 infuze se salicylátem celk,ový stav zhoršily, proto přerušeno. Dnes tedy nevím jaká infuse. A také, zda si ji platí pacient.
ěkuji

Zdroj: diskuze Složení infuze na bolest zad

Co znamená dušnost a bolest na hrudi

Dušnost je často provázená bolestí na hrudi. Může však být i samostatným příznakem, jehož příčiny ukazují na bezvýznamné potíže, ale také na vážné onemocnění. Proto by dlouhodobější bolesti na hrudi měly člověka vést k návštěvě lékaře. Bolest na hrudi většinou vychází ze svaloviny a kostí. K jejímu zhoršování dochází zpravidla při hlubokém dýchání, kašli či jakékoliv námaze.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Krausová.

Jsem 2 roky po chemoterapii a rok po ozařován, a v této době mám velké bolesti
v levé noze v koleně, bolest vystřeluje do lýtka i kýčle. Je to právě levá strana,
na které bylo operováno prso. Může bolest vyskytující se v levé noze souviset
s onkologickou léčbou? Prosím o odpověď na výše uvedený email.
S pozdravem
Jaroslava Krausová
Vyškov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Siváková.

Dobrý den mám přez rok po chemoterapii a neustále se stupňuje bolest v zádech,kříži,kolenou při chůzi nebo delší stání.Pokud někdo víte jak se zbavit bolesti prosím odpověď na e-mail děkuji.

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Co znamená bolest v kříži a podbřišku

Bolest v kříži a podbřišku může souviset s páteří, ale u žen je nutné nejdříve vyloučit infekce, močové a gynekologické problémy, například cysty nebo srůsty, které se mohou objevit. Gynekolog i urolog provedou potřebná vyšetření a objasní příčinu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem BODAVÁ BOLEST PŘI NÁDECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

při nadechnuti bodavá bolest pod žebry vlevo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodavou bolest pod žebry vlevo může zapříčinit nemocná slezina, žaludeční vředy, braniční kýla a nebo i nemocná slinivka nebo srdce. Bližší určení příčiny prokáže až ambulantní vyšetření, popřípadě vyšetření ultrazvukem, či jinými metodami. Jsou-li bolesti snesitelné a nevedou ke křečím, tak v nejbližších dnech zajděte ke svému praktickému lékaři. Pokud je bolest silná, tepavá, vedoucí ke křečím a omezující schopnost dýchání, tak na nic nečekejte a jděte rovnou na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bodavá bolest při nádechu

Co znamená bolest v kříži při předklonu

Bolest v kříži při předklonu může vzniknout po nepřiměřené námaze. Při některých pohybech může dojít ke vzniku lumbaga, což je svalový spasmus, křeč některých svalů, které se neuvolní, často je to ale jejich reakce na jiná poškození, jako jsou kloubní blokády v meziobratlových kloubech.

Bolestmi v kříži také začínají projevy poruch meziobratlových plotének, které se z osy páteře vyklenují a tlačí na vystupující nervy buď svými strukturami, nebo okolo existujícím otokem. Rozhodně je důležité vyšetření na ortopedii, rtg snímek beder, posouzení hybnosti páteře. Většinou postačí několikadenní klid, medikace nesteroidních antirevmatik typu Ibalginu, později zvolna rozcvičení páteře na rehabilitaci spolu s fyzikální léčbou. Preventivní relaxační cviční je namístě i v budoucnu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Dobrá.

Dobrý den.Moje sestra/70 let/ má velké potíže s chůzí. Při došlapu má bolesti/ jako kdyby chodila po drátech/.Nohy má těžké, v noci horké/ sprchuje je několikrát za noc/ Kneippovy střiky/. Cukrovku nemá, neuropatie vyloučena. Celé roky ji nikdo neví jak pomoci.V kříži ji nebolí, operativně ji rozšiřovali kanálky u.páteře.Výsledek.0.Je to stále horší, bolestivější. Budeme rádi za každou radu .Děkujeme.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Příznaky

Zánět se projevuje únavou (tělo zaměřilo své úsilí na léčbu), mírně zvýšenou teplotou (při zvýšené teplotě je boj s infekcí efektivnější). Konkrétně u zánětu močových cest se objevuje časté močení nebo častá potřeba močení s vyloučením malého množství moči, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, která může obsahovat hnis či krev, bolest zad v bedrech či kříži, může se objevit i bolest břicha a podbřišku.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST NA HRUDI NA PRAVÉ STRANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Dobrý den,mam bolest na pravé hrudi přesně jak to mate vyze uvedené ,cítím jak mi ta bolest přechází i do zad. Nevíte co to muže být? Ráno jsem skytala a pak se mi objevila tato bolest,předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše bolest na hrudníku může souviset s tím škytáním, obzvláště jestli trvalo dlouho. Během škytání dochází ke kontrakci bránice a ta, pokud není trénovaná, tak pak bolí jako namožený sval. Pro ujištění, že je vše v pořádku se můžete zastavit u svého praktického lékaře, aby vás poslechl a případně udělal EKG, z čehož by se zjistilo více.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi na pravé straně

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem PRUDKÁ BOLEST JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Jiříčková.

Probudila mě v noci prudká bolest asi jícnu. Je to bolest jednoho místa na hrudní kosti, brkání, bolest v ústech a suché horní patro. Užívám dle potřeby Omeprazol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol by měl pomoci. Je to dobrý lék na tyto komplikace. Možná bude problém v tom dávkování podle potřeby. Omeprazol totiž není lék s rychlým nástupem účinku. Účinky přichází až za několik hodin. Určitě byste se měla sejít s lékařem gastroenterologem, abyste vyhodnotili dosavadní léčbu Omeprazolem. Nepodceňujte to, protože jícen máte jen jeden a když si ho necháte proděravět kyselinou ze žaludku, tak nebudete moct normálně jíst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prudká bolest jícnu

Bolest na hrudi ze stresu

Bolest na hrudi ze stresu se projevuje pícháním v oblasti hrotu srdce, pod levou paží a mírně vpředu, obrazně řečeno pod levou bradavkou. Tato bolest bývá často spojená se strachem a úzkostí, někdy i s pocitem nedostatku vzduchu, či s pocitem nemožnosti se dostatečně hluboce nadechnout. Píchnutí se objeví na vrcholu hlubokého nádechu. Tyto bolesti mají příčiny v úzkosti, zvýšeném emočním napětí, strachu z něčeho. Bolesti bývají často spojené s bušením a rychlou činností srdce i dalšími somatickými příznaky.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Diskuze

V diskuzi REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Zdravím všechny.Mám revmatoidní artritidu dlouho asi 40 let/po anginách/ 2-3 stupně a k tomu asi 10 let neuropatii nohou a rukou.Nyní i močového měchýře,bojuji s tím 4 měsíce,moč v pořádku,potíže veliké.Opravdu hrozné spojení.Co mám za bolesti nebudu vypisovat.Jezdím často do lázní,snažím se cvičit co mě jde a hlavně chci napsat o lécích.Užívala jsem už kde co od Ibubrufenu po jiné preparáty i kortikoidy a nyní nesnáším už vůbec nic a musím trpět.Mám vedlejší účinky a je mě s léky hůř,než bez nich.Naposled mě lékař dal inj.Mectojed,sama jsem si píchala,jednou týdně,vydržela jsem do 3.inj.nedalo se to.Nevím co se mnou bude.Poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír Prokeš, nutriční terapeut.

Bez vyřešení skutečné příčiny revmatoidní artritidy (RA) nepřináší aplikace kortikoidů ani léků na bolest trvalé výsledky. Příčinou vzniku RA jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a ničí naše vlastní tkáně. Konkrétně u RA jsou takto ničeny tkáně velkých kloubů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si RA sami trvale odstranili, zbavili se bolestí a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Zlomenina patní kosti

Zlomeniny patní kosti způsobují bolest nohy.

Příčiny: Opakované přetížení paty, například skákání, běh způsobující únavové zlomeniny nebo pád z výšky na chodidla nohou.

Příznaky: Bolesti, otoky, problematická chůze.

Léčba: Zlomeniny paty jsou obvykle léčeny klidem, odpočinkem, ledováním, kompresí a elevací. Vážnější zlomeniny mohou vyžadovat chirurgický zákrok.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PRAVÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanda.

Dobrý den.Nevím zda je tento dotaz spojen a rakovinou prostaty.Přečetl jsem si zde,že je možné také od bolesti nohou.Nevím už nějaký čas mě bolí pata.Na preventivní prohlídce u urologa jsem byl.Odevzdal jsem krev a moč a vyšetřil mě konečnikem,ultrazvuk mě dělal.Nic neschledal.Poradte na jaké vyšetření ohledně této věci je možné zajít.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Fando, s bolavou patou doporučuji zajít k ortopédovi. Ten bolavou patu prohmatá, zjistí rozsahy kloubů a podle toho může nejlépe určit příčiny, proč ta pata bolí. Dejte pak vědět, jak jste u ortopéda dopadl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest pravé paty

Co znamená bolest kyčle při ležení

Bolest je vždycky signálem, který nás má upozornit, že v našem organismu není něco v pořádku. Bolest kyčlí v žádném případě normální není. Je důležité navštívit lékaře, který zjistí příčinu onemocnění.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST OBOU RUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan potucek.

zacala mne bolet prava ruka a to v lokti nasledne i rameno.3prsty se jevi ze mne brni.pak zacala zlobit podobne i leva.jaka lecba.dekuji potucek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve navštivte lékaře ortopeda a potom se svěřte do rukou dobrého fyzioterapeuta, který bude mít zájem nalézt a léčit příčinu vašich obtíží. V podobných případech bývá příčina na zádech, ve svalové disbalanci, vadném držení těla a také vlivem přetěžování rukou. Fyzioterapeut vám pomůže tyto příčiny nalézt a zkusí je napravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest obou ruk

Příčiny bolesti jazyka

Bolest jazyka může být způsobena některou z níže uvedených příčin:

  • poškození nervu – mohlo vzniknout při vytržení zubu
  • nedostatek vitamínů v těle, nedostatečný příjem určitých vitamínů, zejména B-komplex a železo
  • suchost v ústech
  • potravinové alergie, například alergie na potraviny
  • alergická reakce, například na zubní pastu
  • kandidóza – přemnožení kvasinek v celém těle, zejména ve střevech, se projevuje i na jazyku, na jazyku je přítomný bílý povlak, který nejde seškrábnout
  • bakteriální onemocnění – některá bakteriální onemocnění mohou vyvolávat bolest jazyka

Zdroj: Bolest jazyka

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Příčiny a diferenciální diagnóza

Je známo okolo 200 různých příčin nebo spouštěčů polyneuropatie, avšak téměř u jedné třetiny nemocných se důvody polyneuropatie nedají s naprostou jistotou objasnit nikdy.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Plantární fasciitis

Plantární fascie je silný pás tkáně na chodidle nohy. Velmi častou příčinou bolesti paty je právě její poškození. Namáháním a přetěžováním totiž často dochází k zánětu plantární fascie.

Příčiny: Namáhání, nošení vysokých podpatků, nevhodná obuv, deformity nohou a obezita.

Příznaky: Bolest a citlivost pod patou, která je horší po odpočinku. Bolest se objevuje, pokud stojíte na špičkách nebo jdete po schodech. Objevuje se také po běhu a baletu.

Komplikace: Tvorba deformace patní kosti.

Léčba: Odpočinek, cvičení, injekce, protetika a občas chirurgie.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Os trigonum

Jde o vzácnější onemocnění, které způsobuje bolest paty. Tento syndrom se vyskytuje u baletek a sportovců, kdy při sportovním výkonu dochází k podráždění měkkých tkání v zadní části paty.

Příčiny: Malá kost známá jako Os trigonum uvízne v hlezenním kloubu a dráždí okolní měkké tkáně. Obvykle je to způsobeno opakovanou plantarflexion (noha směřuje dolů) či zraněním kotníku.

Příznaky: Hluboká, tupá bolest v zadní části paty. Horší je plantarflexion. Tento příznak se zmírňuje opěrkou.

Léčba: Ledování, steroidní injekce a občas chirurgický zákrok.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Co značí bolest jazyka vzadu u kořene

Bolest jazyka vzadu u kořene může signalizovat počáteční virové nebo bakteriální onemocnění krku a mandlí. Pokud obtíže neodezní, je lépe kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Bolest jazyka

Kde jsou ledviny v lidském těle

Ledvin se nacházejí po obou stranách páteře za břišní dutinou v prostoru zvaném retroperitoneum. Částečně jsou zasunuty pod spodní žebra. Levá ledvina bývá obvykle o trochu výše než pravá. Lidská ledvina je asi 10 cm dlouhá, 6 cm široká a váží asi 150 gramů.

Jak poznat bolest ledvin?

Bolest ledviny (nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde lze na postižené straně nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu jako bolest v kříži a podbřišku nebo jako bolest ledvin v noci, a to jako píchání v ledvině.

Příčiny bolesti ledvin

Nefralgie se může vyskytovat ve spojení s níže uvedenými nemocemi.

Zánět ledvin (pyelonefritis) – ve většině případů se jedná o bakteriální onemocnění ledvin, které se kromě bolesti projevuje horečkou, únavou a celkovou schváceností. Někdy se objevují i bolesti břicha a zad. Bakterie se do ledviny dostávají buď vzestupně přes močové cesty, anebo z filtrované krve. V případě, že pociťujete takovéto obtíže, vyhledejte lékaře.

Akutní rozšíření dutého systému ledviny:

  • ložiskové zánětlivé procesy – laicky řečeno nastydlé ledviny;
  • nádory, které se šíří přes pouzdro ledviny;
  • přetížení ledvin – bolest ledvin po alkoholu.

Většina pomalu postupujících postižení ledvin je nebolestivá, protože nedochází k náhlému poškození nebo napnutí ledvinného pouzdra, které způsobují tuto typickou bolest.

Ledvinná kolika – náhlá, prudká, postupně narůstající nebo kolísavá bolest v boku či zádech, která může vystřelovat do třísla, varlat nebo do velkých stydkých pysků. K bolesti se může přidružovat nevolnost, bledost, studený pot a zvracení. Nemocný se snaží najít úlevovou polohu. Bývá přítomna nejčastěji při akutní obstrukci horních močových cest z důsledku posunu ledvinných kamenů. Říká se, že ledvinná kolika je jednou z nejhorších bolestí, kterou může člověk zažít.

Příčiny ve skutečnosti ležící mimo ledvinybolest v bederní krajině (lumbalgie) je místem lokalizace typická pro postižení ledvin, ale ne všechny bolesti náleží k vylučovacímu systému. Mezi faktory, které mohou způsobovat bolesti v bederní páteři dále patří:

  • bolest z důsledku postižení obratlů, meziobratlových disků a zádových svalů;
  • nádory břišní dutiny, páteře;
  • metastáze v oblasti bederní páteře;
  • pásový opar;
  • bolesti neurologického rázu vznikající z útlaku nervových kořenů vycházejících z páteře.

Zdroj: Jsou to ledviny a nebo jde o bolest zad


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP