Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLEST V NÁRTU PŘI CHŮZI

OBSAH

Poslední stadium

Nádory kostí se poznávají pozdě. Jsou často bez jakýchkoliv příznaků a nejsou většinou ani známá laboratorní vyšetření. Proto u každé nově vzniklé bolesti trvající déle než 6 týdnů je správné udělat rentgenový snímek, protože nádor kosti se většinou projevuje odbouráním kostní hmoty, a tak je na rentgenovém snímku vidět její nedostatek či nepravidelnosti. Nádorům kostí nelze předejít, protože neznáme jejich příčinu. Velmi často zůstávají dlouho nerozpoznány, protože nemusí způsobovat žádné obtíže a projeví se až zlomeninou kosti při nepatrném úrazu či běžné činnosti (například chůzi, vstávání ze židle, kopnutí do míče a podobně). V posledním stadiu se objevuje bolest kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost, nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi NAROK NA LAZNE PRI NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pražák Petr.

Již několik let se lečím na neuropatii dolních končetin před rokem jsem byl vlázních na k l l kdy mohu dostat opětovně k l l. Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Jiří Trčka.

Potíže s chůzí, kratší krok, bolest při chůzi.
Prosím o radu ke zlepšení současného stavu. Děkuji!

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Diskuze

V diskuzi CUKROVKOVÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Drexlerová.

Mám na noze bolest asi 1 cm na nártu, nemohu zahojit. Jak postupovat Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovková noha

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vejtrubová.

Velké bolesti při chůzi i v klidu. Někdy mám problém dojít na určené místo.
Nechci brát léky na bolest. Neexistuje nějaký krém na bolest. Díky za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neuropatie dolních končetin příznaky

Zánět šlach nárt

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2-3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Od revmatického zánětu se liší tím, že zde nedochází k zarudnutí a postiženo je pouze exponované místo bez postižení kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Zkuste vyhledat dobreho homeopata. Pritel prodelal polyneuropatii a homeopatika mu nesmirne pomohla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ALena.

Dobrý den ráda bych se zeptala na homeopatii jsem polivalentní alergik a rády bych homeopatickou léčbu vyzkoušela.Mám cukrovku a už dlouho mě trápí bolest v nohou necitlivost palce bolest ukazovákem a nártu,křeče v lýtkách.Nechci dopadnout jako bratr odebrání tří prstu a msminks amputace nohy.Všechno bylo nedokrvení končetin.Děkuji za pochopení a odpověď Alena.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Co znamená bolest chodidel v noci

Bodavá bolest může člověka potrápit i v noci. Bolest se může vyskytovat pravidelně mezi 3. a 4. hodinou ranní. Bolest se objevuje na spodní straně chodidla, spíše na palcové straně v místě nejvyššího vyklenutí. Občas bolest vystřeluje k vnitřnímu kotníku nebo do nártu. Pokud trpíte výše popsanou bolestí, pak může jít o problém způsobený špatným prokrvením nohou.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světluše Vinšová.

Dobrý den,
Pravděpodobně jste si při sportovní činnosti natáhl šlachu. Je nutné chodidlo ledovat a mít klidový režim. Pokud by se stav nezlepšil je třeba vyšetření u ortopeda. Je také dobré končetinu dát do zvýšené polohy.

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi VYHREZNUTI KONECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska.

Dobry den, je mi 22 let a vyhrezl se mi konecnik asi 1 cm. Pri dotyku citim bolest, nekrvaci, ale pri sezeni, nebo zhybu citim bolest, pri chuzi bolest necitim. Prave mam psychicky vytizene obdobi a menstruuji. Rada bych se zeptala na moznost lecby, nejlepe bez chirurgickeho zakroku. Dekuji Vam za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyhreznuti konecniku

Ganglion na nártu

Ganglion na nártu je cysta nejasného původu vyplněná rosolovitou látkou. Častěji se vyskytuje u žen. Odstranění ganglionu se provádí buď odsátím jeho obsahu, případně se následně provede výplach s obsahem kortikoidu. Pokud je rosol v ganglionu hustý a není možné jej odsát, provádí se chirurgické odstranění. Obvykle postačí lokální znecitlivění. Po zákroku je nutné postiženou končetinu po dobu hojení ponechat v klidovém režimu, nejčastěji formou uložení do dlahy.

Takto vypadá ganglion na nártu.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Diskuze

V diskuzi BOLEST V KLENBĚ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Procházková.

Už dva roky mně bolí v klenbě nohy. Při chůzi nic nebolí, na omak když pořádně
přitlačím tak to nahmatám, ale hlavně to bolí v klidu a to píchání je hodně silné, až
mi to připadá jako nerv, nakonec to přestane a třeba to začne za několik hodin.
Někdy mně to bolí i v noci.
Dle lékařů je to spadená klenba, ale je mi divné, že to bolí jenom v klidu.
Tak tím žiju, ale je to hodně nepříjemné.
Nemá někdo podobné potíže a neví co to je ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Procházková.

Tak co to vlastně mám a dá se toho zbavit, mám hodně ploché a zdeformované nohy, ale při chůzi to nebolí

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Bolest vnitřní strany chodidla

Bolest vnitřní strany chodidla může být způsobena plochou nohou. Problém s plochýma nohama nastává, když se klenba nohou zploští (často při stání nebo chůzi), což způsobuje bolesti chodidel a další potíže.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada Hlavsova.

Už asi rok mě bolí pravá kyčel při delší chůzí,ale co mě vadí víc,je bolest při spánku na boku.Dělali mi rentgen kyčlí a lékař řekl, že kyčel je v pořádku,že by to mohly být vazy.Léčím se s řídnutím kostí,co s tím? Pohyb mám ,nejsem tlustá,vážím 67 kg, měřím 168 cm,je mi 71 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spánek na boku není zrovna ideální, jenže co dělat, když na zádech neusnete. Pro spáče na boku je vhodné používat polštář mezi kolena. Ideální tvar je válec 150×50 cm a nebo úplná špička je polštář ve tvaru číslice 7. Jak takové polštáře vypadají a kolik stojí můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…
Také cvičte pilates. Návod je zde www.youtube.com/resu…
Choďte plavat.
Vyzkoušejte návštěvu ještě nějakého dalšího ortopeda. Více hlav, více ví. Dle pravidel úhrad z veřejného zdravotního pojištění máte nárok na vyšetření u druhého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle

Bolest šlachy na chodidle

Plantar fascia je šlacha, která spojuje patní kost a prsty. Její zánět je nejčastější příčinou bolesti v chodidle. A jak poznat zánět šlach? Jednoduše, zánět se vyznačuje ostrou bolestí nejčastěji v oblasti paty, která se projevuje při prvních ranních krocích po probuzení. Bolest po několika minutách chůze odezní a pata během dne stráveného na nohách prakticky nebolí. V průběhu dne se plantární fasciitida objeví při delší době strávené sezením a následné chůzi. Toto onemocnění obecně postihuje běžce a osoby s nadváhou. Jeho příčinou je nadměrné zatížení chodidla.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Popiková.

Dobrý den ,manžela chytla velká bolest dolní končetiny .jedná se o oteklý kotník
plus nártu a část lýtka . V květnu u něho byla provedena operace zanoření tenkého střeva .Na nohu nemúže šlápnout. Bere Eligius .mohu mu dávat teplý nebo studený obklad a proti bolesti panadol ? Děkuji Popíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud chcete manželovi opravdu pomoci, tak ho dopravte k praktickému lékaři, aby mu otok na noze vyšetřil a určil jeho příčinu. Poté postupujte podle jeho doporučení. Jakékoliv léčitelské pokusy na manželovi mu mohou ublížit na zdraví a to může vyústit až v trestně právní následky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin

Pálení chodidel při chůzi

Pálení chodidel při chůzi může být způsobeno nevhodnou obuví. Takovéto pálení z bot může zapříčinit i onemocnění Achillovy paty. Achillova pata je pojem pro zanícení Achillovy šlachy, která se nachází na zadní straně patní kosti (calcaneus). Lýtkové svaly formují tuto šlachu a poskytují potřebnou sílu pro chůzi. Slouží také jako hlavní „pumpa“ pro oběh krve v nohách. Achillova pata je vystavena značnému třecímu tlaku jak ze špatně padnoucí obuvi, tak z natahování svalu v místě upevnění na šlachu, zejména je-li šlacha „tuhá“. Bolest často snižuje jednoduchá léčba. Chlaďte chodidlo ledem po dobu 20 minut nebo mírně chodidlo protahujte po zahřátí. Měli byste protahovat rovněž páteř a hýžďové svaly, neboť tyto oblasti pracují závisle na sobě. Dbejte na to, aby obuv netlačila na patní šlachu a dávala odpovídající podporu klenbám chodidla. Problémy Achillovy paty zhoršuje také nepřiměřená plochá noha. Nošení vhodných ortopedických pomůcek a vložek napomáhá ke správné stabilizaci a podpoře chodidla a kontroluje pronaci chodidla při chůzi. Nadzvednutím paty pomocí gelové korekce se snižuje tah šlachy a tlumí se nárazy, které jí procházejí.

V některých případech dochází i k zanícení bursy, což je váček, který se objevuje mezi svaly nebo v oblasti kloubů a působí jako tlumič mezi upevněním šlachy a kostí. Zanícení se projevuje otokem a lokální bolestí. Tento problém by měl být okamžitě konzultován s odborným lékařem. Ortopedické pomůcky či protahování chodidel mohou přinést úlevu; případný výskyt infekce je nutné odborně léčit.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den.Před měsícem se mi udělal gangliom na nártu.Obvodačka mi na to dala višňovku a po týdnu byl pryč.Buhužel uplynul měsíc a je to zpět.
Prosím o radu co s tím.V práci jsem pořád na nohách a občas nosím i těžké věci.Chozeni je kolikrát už tak bolestivé.Nevím si rady co s tím aby se to nevracelo.
Kam je nejlepší si dojít aby mi zas nenapsali višňovku.
Děkuji Jana

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Zánět růstové ploténky paty

Růstové ploténky se nacházejí v oblastech metafýzy, tedy mezi koncovými epifýzami a střední částí (takzvanou diafýzou). Chrupavkové buňky (chondrocyty) v ploténce se neustále dělí a ploténka tak na epifyzární straně přirůstá. Jedná se o takzvaný intersticiální růst kosti. Na diafyzární straně je chrupavčitá tkáň ploténky stejným tempem odbourávána, respektive přeměňována na kostní tkáň. Proces růstu chrupavky a proces její přeměny na kost jsou v rovnováze, a tak ploténka zůstává stále stejně tlustá. V určité fázi se však celá růstová ploténka změní na kostní tkáň a celá kost tak přestane růst. Tato choroba je nejčastější ze všech příčin bolesti paty u dětí.

Příčiny: Patní kost roste rychleji než okolní svaly a vazy.

Příznaky: Bolest v patě obvykle na zadní nebo spodní straně paty. Zánět a citlivost, bolest při chůzi, ztuhlost kotníku. Symptomy jsou horší s aktivitou. Často postihují obě nohy ve stejnou dobu.

Léčba: Posílení a protahovací cvičení, odpočinek, protetika, léky. Příznaky obvykle ustanou do dvou měsíců.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Bolest nohy ze strany

Tato bolest může být podmíněná nevhodným zatěžováním chodidel, nevhodnou obuví, patologií v oblasti nožní klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Bolest chodidla v klidu

Bolest chodidla v klidu může signalizovat natažené drobné svaly na chodidle nebo můžete mít začínající ostruhu, případně zánět podélně příčné klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Burzitida

Pokud dochází k častému namáhání nebo přemáhání kloubů, může dojít k rozvinutí bolestivého zánětu tíhového váčku (bursy či burzy) nazývaného bursitida (burzitida). K burzitidě dojde, pokud se burza zanítí. V takovém případě je pohyb kloubu nebo tlak na kloub bolestivý. Tekutinou naplněné váčky promazávají a odlehčují třecí místa mezi kostmi, šlachami a úpony svalů v blízkosti kloubů. Napomáhají volnému a lehkému pohybu kloubů.

Příčiny: Nejčastějšími příčinami burzitidy je nadměrné namáhání, přetížení nebo akutní trauma kloubu, jako jsou například opakované údery nebo dlouhodobé zatížení při sportu nebo fyzicky namáhavé činnosti. Burzitida může být také zapříčiněna infekcí, artritidou či dnou. Často nemusí být příčina zjištěna. Burzitida je většinou způsobena repetativními pohyby spojenými s určitými činnostmi.

Příznaky: Tupá bolest nebo pocit ztuhlosti v oblasti paty u nohy. Zhoršování bolesti při pohybu nebo tlaku. Otok nebo teplo na dotek. Příležitostné zarudnutí kůže v oblasti zanícené burzy. Bolesti paty zejména při chůzi, běhu a stoji na špičkách.

Komplikace: Obyčejně je burzitida spojená se zánětem Achillovy šlachy.

Léčba: Ledování, léky, lýtkové cvičení, injekce.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Rehabilitace

Pokud se výron stane ojediněle, není se třeba stresovat. Jestli k výronu dochází během běžné chůze, lze hovořit o patologii pohybu. Prvotním krokem je odborné vyšetření fyzioterapeutem a podiatrem. Fyzioterapeut zhodnotí celkový tělesný stav a navrhne možnosti cvičení, například metodou DNS. Podiatr vyhodnotí postavení kostí nártů a zatížení jednotlivých kostí. Za pomoci přístrojového vyšetření zaznamená dráhu odvalu chodidla včetně přetěžovaných partií. Dle výsledků vyšetření fyzioterapeuta a podiatra je navržena terapie. Terapie může obsahovat cvičení nebo korekci stélkou. V některých případech dochází k využití cvičení a korekce do obuvi. Cvičení se staví přímo na míru každému pacientovi zvlášť. Případná tvorba ortopedické stélky je prováděna pouze individuálně! Žádná korekce není stejná, tak jako obtíže jsou u každého pacienta jiné.

Zdroj: Výron v kotníku


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP