Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLEST ŽLUČNÍKU PŘÍZNAKY

OBSAH

Příznaky kofeinu po operaci žlučníku

Příjem kofeinu po operaci žlučníku může často vést ke zvýšenému výskytu průjmů. Mezi další příznaky, které můžete zaznamenat, patří bolest žaludku, nevolnost a nadýmání. Podobné účinky mohou mít i potraviny jako mléčné výrobky, tučná jídla nebo přeslazená jídla. Pokud zaznamenáte tyto příznaky po konzumaci potravin, které obsahují kofein, může to být signálem vašeho těla, abyste snížili jeho příjem.

Pokud po operaci žlučníku opakovaně pociťujete nežádoucí účinky související s potravinami, které jíte, včetně kofeinu, může vám lékař doporučit užívání volně prodejných léků proti průjmu. Pokud příznaky přetrvávají, mohou být předepsány léky určené k absorpci žlučových kyselin. Poraďte se se svým lékařem před použitím jakýchkoli volně prodejných prostředků ke snížení podráždění souvisejícího s kofeinem po odstranění žlučníku.

Zdroj: Káva po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi CO ODTÉKÁ DRENEM PO OPERACI ŽLUČNÍKU A ODKUD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

dotaz:co odtéká a odkud drenem po těžké operaci žlučníku :Jak dlouho to asi trvá:Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hromek Petr.

Mám tři týdny po operaci žlučníku, vše se hojí, jen stále zůstává tupá bolest v pravém podžebří, hlavně při hlubokém nádechu. Nevím co stím. Moc to neustupuje.

Zdroj: diskuze Co odtéká drenem po operaci žlučníku a odkud

Co znamená bolest žlučníku v noci

Tyto obtíže mohou souviset s onemocněním žlučníku, spíše se však může jednat o takzvanou gastroenteritidu, tedy zánětlivé onemocnění trávicího traktu, které je přechodné a může být infekčního i neinfekčního původu.

Zdroj: Žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Finda ing..

6.7.2017 jsem byl operován na žlučník, který mi byl odstraněn. Operace byla provedena laparoskopicky. Prosím o nějaký jídelníček na dietu a jak dlouho ji mám držet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je jídelníček po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/j…
Tady je dieta po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Příznaky podrážděného žlučníku

Žlučník obvykle reaguje tehdy, pokud není zcela v pořádku. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny, ucpané žlučovody, rakovina žlučníku nebo žlučovodů.

Příznaky:

  • nadýmání
  • škytání
  • říhání
  • plynatost
  • pocit plnosti
  • nepříjemné pocity v pravém podžebří
  • bolest břicha
  • bolest v pravém podžebří vystřelující do zad
  • bolest může vystřelovat až k pravé lopatce
  • průjem
  • pocit na zvracení nebo přímo zvracení
  • schvácenost
  • horečka

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník

Diskuze

V diskuzi BOLEST PŘI RHÁNÍ OSMIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Bryyknarová.

Chtěla jsem se zeptat zda je normální že zubařka nasadí vitamín c a b- komplex . mám nateklou bradu a otupělou a chvílema mě střílí bolest do ucha děkuji za Váš názor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Te je nějaký divný. Příznaky spíš vypadají na zánět, viď. Tímhle to určitě nevyléčíš. Zkus jiného lékaře.

Zdroj: diskuze Bolest při rhání osmičky

Příznaky nemoci jater

Charakteristickým příznakem onemocnění jater a žlučníku je zabarvení pokožky do žlutého odstínu. Také se může objevit tmavá moč, svědění pokožky a výrazná únava. Mezi nejběžnější onemocnění jater ve spojitosti s onemocněním žlučníku patří záněty žlučníku, kameny ve žlučníku a žlučovodech a dále nádorová onemocnění. Včasná diagnostika těchto nádorů je velmi obtížná a z tohoto důvodu byste nikdy neměli podceňovat bolestivé příznaky v pravém podžebří.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vejtrubová.

Velké bolesti při chůzi i v klidu. Někdy mám problém dojít na určené místo.
Nechci brát léky na bolest. Neexistuje nějaký krém na bolest. Díky za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neuropatie dolních končetin příznaky

Kde bolí žlučník

Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Biolková.

Kolem 1 hodiny v noci začne bolest zad pod lopatkami.Někdy je to jen tato bolest, jindy se mění a šíří do pravého boku. Myslím, že to souvisí se žlučníkem? Ve žlučníku mám dva kameny cca 2 cm velikost. Mám za to, že nejlepší bude operace?
Dodržuji dietní stravu, nejprve byly bolesti jednou za půl roku,ale v poslední době skoro obden.
S lékařem jsem se dohodla na tom, že jak se rozhodnu, pošle mě na chirurgii.Ale chci mít jistotu, zda to nemůže být ještě jiná příčina.
V posledních dvou letech žiji v permanentním stresu, jsem přepracovaná a unavená.


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Mít dva kameny ve žlučníku není žádná banalita, protože hrozí ucpání žlučovodu, ukrutná bolest a ohrožení života. Určitě bude vhodné co nejdříve naplánovat operativní odstranění kamenů nejlépe laparoskopií, ať nemáte velké jizvy. Bolest mezi lopatkama zřejmě nebude souviset se žlučníkem. Pro utlumení bolesti bude třeba zahájit speciální posilovací cvičení a přibrzdit ve vašem stresujícím způsobu života. Stres produkuje v těle kyselé prostředí a z toho pak vznikají bolesti svalů. Když setrváte v současném životním stylu, tak zanedlouho se přidají další komplikace a kvalita vašeho života se bude více zhoršovat. Začněte žlučníkem a pak pokračujte u ortopeda s odstraněním bolesti mezi lopatkama.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolest

Podrážděný žlučník

Žlučníku nesvědčí hodně tuků a smažená jídla. To vede k jeho přetěžování, podráždění a k tvorbě žlučových kamenů. Při podráždění žlučníku se vyskytuje bolest v pravém podžebří vystřelující do zad až k pravé lopatce, která může být spojena s plynatostí, nadýmáním, škytáním, říháním, průjmem, nauzeou i zvracením, někdy i teplotou.

Léky, které se užívají při léčbě onemocnění jater, žlučníku či žlučových cest, jsou léky, které ulevují od bolesti v podžebří a rozpouští žlučové kameny. Když užíváte léky na žlučník, vyvarujte se mastných, smažených a sladkých jídel.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Vacek .

dieta po operaci žlučníku, žádám o nějaký recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci žlučníku můžete použít dietu, jako na podrážděný žlučník. Recepty, které požadujete, najdete v článku nad touto diskusí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Bolest žlučníku

Bolest žlučníku je různorodá. Hlavním ukazatelem, že žlučník není v pořádku a je postižen zřejmě nějakým onemocněním, je bolest. Kromě bolesti mohou na nemoc poukázat i další příznaky jako napětí v okolí pravého podžebří, pocit plnosti břicha, píchání v pravém podžebří, slabá či silná bolest v pravém podžebří, napětí, píchání a bolest, která může vystřelovat do zad až k pravé lopatce. Tyto příznaky mohou být dále doprovázeny říháním, škytáním či zvracením. Dalším viditelným příznakem, který poukazuje na nějaký problém se žlučníkem, je nažloutlé oční bělmo.

Pokud se u vás projeví bolest žlučníku, je důležité ji co nejdříve řešit, neboť bolesti ani jejich původ samy od sebe jen tak nezmizí. Bolesti žlučníku se odstraňují pomocí léčby. K tomu, aby k ní mohlo být přistoupeno, je zapotřebí v první řadě diagnostika, díky níž se zjistí, o jaké konkrétní onemocnění se jedná. Podle toho se pak problém řeší pomocí analgetik, která jsou podávána ve formě prášku, injekcí či kapačkou (například žlučníková kolika). Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče a tím pádem uvolňuje bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, užívání choleretik doporučujeme spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Pokud léky nezabírají, nastupuje laparoskopický operační zákrok (u výskytu zánětů, nádoru, kamenů, žlučníkového písku).

Zdroj: Žlučníkové problémy

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda machulova.

Prosím může-li mě někdo poradit,užívám 2 měs.chlolleru a bolí mě v místě jater,podotýkám že mám v žlučníku kámen.Přestane bolest nebo já mám přestat látku užívat? Užívám 6-6-6 před týdnem jsem snížila na dávku 6-6-5 bolesti v podžebří trvají.Děkuji za odpověď Heda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když vás bolí játra při užívání chlorelly, tak doporučuji užívání řasy přerušit a počkat měsíc, dva, až se bolesti sklidní. Potom začít znovu s chlorellou, ale s polovičním dávkováním, než máte nyní.

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak poznám nemocný žlučník

Příznakyžlučníku mohou být neurčité, nespecifické trávicí potíže, jako jsou nevolnosti, zvracení, hubnutí, nadýmání, říhání, nesnášenlivost tučných a smažených jídel. Charakteristická je bolest pod pravým obloukem žeberním v souvislosti s pohybem kamenů nebo stažením vývodů. Bolesti mají kolikovitý charakter, to znamená náhle vzniklou až nesnesitelnou bolest v pravém podžebří, která se střídavě zesiluje a mírně zeslabuje, vystřeluje pod pravou lopatku a do zad, je doprovázena nevolností až zvracením žlutozelených hořkých šťáv.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PATY PŘI DOŠLÁPNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

mám dvakrát až třikrát za měsíc bolesti levé nohy,tak že nemohu došlápnout a noha se hroutí do strany.V noci mi bolest kroutí nárt nahoru.Trochu pomáhá olfen gel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zborcená klenba může způsobit tyto nepříjemné příznaky. Stačí vyšetření u ortopeda, který předepíše vložky do bot a nebo navrhne jiné řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pomoci vám může lékař neurolog a případně i ortoped. Bolest čelisti a jejího kloubu může být způsobena nejen stomatologickým zánětem, ale i poruchou na dráze nervů a nebo také to mohou zapříčinit namožené zádové a krční svaly. Zkuste absolvovat konzultaci u těchto dvou lékařů a třeba se vám podaří posunout váš problém blíže k úspěšnému vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Dobry den Vaše přiznaky jsou určitě zpusobene zánětem trojklaneho nervu trpim bolestmi už od roku 2003 vždy navštivi zubaře jestli bolest není od zubu beru GABAPENTIN najděte si dobrého neurologa už 2x jsem byla na obstřiku přeji Vam uzdraveni i když u tohoto problemu to na uplne vylečeni nikdy není
zdravi Jiřina

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Jak bolí játra

Játra nebolí. Bolest jater nevychází přímo z jaterní tkáně. Bolest způsobuje napínání pouzdra jater nebo okolní hladké svaly žlučových cest. Jaterní tkáň totiž neobsahuje nervy, takže při bolesti cítíme nejbližší okolí v pravém podžebří. Mnohé jaterní choroby však mohou probíhat bezbolestně.

Příčiny bolesti v oblasti jater:

  • žlučníková kolika
  • zánět žlučníku
  • zánět žlučových cest
  • překrvení jater
  • zánět jater
  • metastáze v játrech
  • přenesená bolest

Bolest se nejčastěji objevuje v oblasti pravého podžebří v dutině břišní, kde se nachází játra a žlučník, proto většina bolestí v této oblasti vychází právě z nich. Pochopitelně nesmíte zapomenout ani na přenesenou bolest z dutiny hrudní. Přenesená bolest se může objevit například při zánětu plicní tkáně. Přestože projevy a příznaky nemoci mohou být u každého pacienta velmi nespecifické, tak mezi nejčastější příznaky patří bolest břicha v pravém podžebří. K tomu se přidává vysoká schvácenost nemocného, únava, teploty, zimnice, nechuť k jídlu a s tím související úbytek hmotnosti. Vyskytnout se může i žloutenka. Příznaky uzavírá pokles svalové hmoty a nález prokreslených cév v kůži.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena gedusova.

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomoci vám může lékař neurolog a případně i ortoped. Bolest čelisti a jejího kloubu může být způsobena nejen stomatologickým zánětem, ale i poruchou na dráze nervů a nebo také to mohou zapříčinit namožené zádové a krční svaly. Zkuste absolvovat konzultaci u těchto dvou lékařů a třeba se vám podaří posunout váš problém blíže k úspěšnému vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Co znamená bolest žlučníku po jídle

Bolesti břicha, které nastupují po jídle se zpožděním půl hodiny až několika hodin a které jsou vázané zejména na požití tučné stravy (kachna, zabijačka a podobně), mohou být zapříčiněny onemocněním žlučových cest, a to nejčastěji žlučníkovými kameny. Pokud se ve žlučníku nacházejí kameny, nemusí se to projevovat vůbec nijak. Pokud se ale jeden z nich uvolní, dostane se do žlučových cest jdoucích do dvanáctníku a tyto cesty ucpe, vzniká náhlá prudká bolest – žlučníková kolika, kterou pociťujeme především v pravém podžebří a může se šířit až do oblasti pravé lopatky. Se vstupem tučné stravy do dvanáctníku dochází totiž k uvolnění speciálních hormonů trávicího traktu, které podporují vylučování žluči a stahování žlučníku. Žluč však kvůli kamenům není schopná odtéct, žlučník se snaží ji skrz překážku protlačit, a to vše vyvolává bolesti. Léčba by v tomto případě měla být rychlá, nejčastěji operační – vyjmutí kamenů i se žlučníkem.

Zdroj: Žlučník

Jak poznat bolest žlučníku

Projevy bolesti žlučníku jsou různé, záleží na příčině. Nejčastější bolesti vznikají na základě podráždění (podrážděný žlučník), dále kvůli přítomnosti písku ve žlučníku (písek ve žlučníku), zánětu či kaménků nebo ze stresu. Toto vše může také vyvolat bolest zad. Choroby žlučových cest a žlučníku jsou poměrně časté, avšak úmrtnost následkem jejich výskytu je poměrně nízká. Pokud je při výskytu některého z těchto onemocnění potřeba žlučník odstranit, je možné se poměrně uspokojivě obejít i bez něj, neboť vyprodukovaná žluč odtéká z jater přímo do dvanáctníku. To je pro trávení za běžných okolností dostačující, zažívací potíže nastávají jen v případech, kdy jedinec nedodržuje doporučená opatření a konzumuje tučná jídla, na jejichž bezproblémové zpracování je potřeba větší zásoba žluči. Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny a karcinom žlučníku.

Žlučníkové kameny: Projevují se pocity plnosti v okolí žaludku, pocity tlaku vpravo pod žebry, nesnášenlivostí tučné stravy, nevolností a nadýmáním. Typickým příznakem této nemoci je však biliární kolika. K ní dochází v situaci, kdy se kámen zaklíní v oblasti krčku žlučníku a ten reaguje stažením svaloviny své stěny. V místě zaklínění se začnou uvolňovat látky vyvolávající zánět. Vzniká tak velice krutá bolest, která přichází ve vlnách. Nejčastěji se objevuje navečer a z pravého podžebří mnohdy vystřeluje do zad až k lopatce. Nemocný je neklidný, bledý, může mít i zvýšenou teplotu a být mírně zažloutlý. Ve více než polovině případů provází bolest i zvracení, které však nepřináší úlevu. Záchvat je často vyvolán konzumací tučných jídel, ale může být vyprovokován i tělesnou námahou či prochladnutím.

Zánět žlučníku: Projevuje se silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů. V případě chronického zánětu je žlučník svraštělý a v jeho stěně se často ukládá vápník. Průběh onemocnění je spíše nenápadný, příznaky jednoznačně poukazující na tuto chorobu nebývají přítomny. Obvykle si nemocní stěžují na tlak vpravo pod žebry, nevolnost, poruchu trávení a nesnášenlivost určitých pokrmů.

Karcinom žlučníku: Projevy rakoviny žlučníku jsou v počátečních stadiích obvykle skryty za dlouhotrvajícími žlučníkovými obtížemi. Typické jsou především necharakteristické potíže se zažíváním. Nádor se však může projevit i jako náhle vzniklý zánět žlučníkového měchýře. V pozdějších stadiích je charakteristická trvalá bolest v oblasti vpravo pod žebry. Brzy se rozvíjí žloutenka, nechutenství, hubnutí a zvracení.

Zdroj: Žlučník

Bolest mezi lopatkami po jídle

Bolest mezi lopatkami po jídle může signalizovat žlučníkový záchvat. Při žlučníkovém záchvatu (biliární kolice) je nemocný také bledý a opocený. Bolest bývá velmi krutá. Vzniká většinou náhle po dietní chybě, vychází z pravého nadbřišku (pod pravým žeberním obloukem), odkud se šíří do okolí a vystřeluje do oblasti lopatek. Bolest trvá 15 minut až 3 hodiny a během ní pacient nemůže najít žádnou úlevovou polohu. Záchvatu často předchází konzumace tučných jídel (kachna, řízky, majonézové saláty a podobně). Provokujícím momentem může být i fyzická námaha, prochladnutí a rozrušení. Záchvaty při nemocech žlučníku (kamenech, zánětech) se obvykle objevují dvakrát do roka. Bolest mezi lopatkami je typická pro vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat bývá nejčastěji vyvolán akutním zánětem žlučníku. Akutní zánět žlučníku se projevuje silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů.

Zánět žlučníku neboli cholecystitida je onemocnění způsobené nejčastěji přítomností žlučových kamenů. Dále může být vyvoláno jak účinky některých agresivních látek, tak i přítomností mikroorganismů. Pokud se bolest protáhne na několik hodin, může značit zánět slinivky, zánět nebo ucpání vývodu žlučníku. Pokud se objevuje i intenzivní zvracení bez následné úlevy, zvýšená teplota a třesavka, okamžitě vyhledejte lékaře.

Léčba akutního zánětu žlučníku vyžaduje klid na lůžku, hladovění a léky na tlumení bolesti. Později pacient přechází na žlučníkovou dietu. V lehčích případech se podávají antibiotika. Pokud je stav nemocného vážnější, volí se obvykle i chirurgické odstranění žlučníku, takzvaná cholecystektomie. Nebezpečí vzniku komplikací je větší u cholecystitid bez přítomnosti kamenů, a proto se u nich doporučuje provést cholecystektomii bez zbytečných odkladů.

První pomoc při žlučníkovém záchvatu:

  • Při záchvatu rozhodně nic nejezte ani nepijte.
  • Pokud máte k dispozici lék na uvolnění křečí svaloviny nebo na bolest, který vám už dříve předepsal lékař, můžete jej užít. Vhodnější je ale léky neužívat, protože zkreslí obraz choroby při následném vyšetření.
  • Na pravé podžebří můžete přiložit ručník namočený ve studené vodě.
  • Měli byste co nejdříve navštívit lékaře – chirurgickou pohotovost – rozhodně ale neřiďte auto.
  • V případě velkých bolesti je nutné zavolat záchrannou službu.

Každopádně pokud máte problémy se žlučníkem, měli byste držet žlučníkovou dietu. Více informací naleznete zde Žlučníkové kameny a zde Žlučníková dieta.

Zdroj: Žlučníkové problémy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP