Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLEST ZUBU VÁČEK DOMÁCÍ LÉČBA

OBSAH

Váček na dásni u dětí

Utvoří-li se v ústech tak zvaný váček na dásni, jedná se většinou o onemocnění zubu, i když se projeví jako nažloutlá bulka nebo vyvýšenina na dásni. Váček se tvoří v dásni jako hnisavé ložisko. Někdy „dozraje“, praskne a zhojí se, jindy může váček na dásni postiženému způsobovat silné bolesti, od kterých odpomůže jen lékařský zákrok – vyčištění. Váček na dásni může mít i čirý obsah – pak se obvykle jedná o opar na sliznici, který nezpůsobuje velké bolesti a po prasknutí se rychle zhojí.

Váček na dásni u dětí - foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět váček na dásni u dětí.

Zdroj: Různé formy váčku

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: diskuze Váček na dásni - domácí léčba

Váčekzubu moudrosti

O akutním zánětu u zubu moudrosti vědět budete, i když se na rentgenovém snímku projevit nemusí – objeví se totiž nesnesitelná bolest zubu. Při oslabení organismu následně dojde k aktivaci infekce a z chronického zánětu se lehce stane akutní. Ošetření je pak málokdy možné zvládnout během jedné návštěvy. Prevencí vzniku váčku je mít zdravý zub. Tedy kvalitní péče jak domácí, tak profesionální. Ale stoprocentně vzniku zánětu bohužel nezabráníte.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Domácí léčba bolesti zubů

Pro bolest zubů

  • Mohou se používat léky na bolest, jako je Paracetamol nebo Ibuprofen. Tyto léky užívejte dle příbalového letáku.
  • Vyhněte se studeným nebo teplým potravinám, jelikož mohou zhoršit vaši bolest.
  • Doporučuje se kousání vatových tamponů namočených v hřebíčkovém oleji.

Pro bolest čelisti

  • U dospělých je vhodné užití aspirinu.
  • U dětí a mládeže může být použit Acetaminophen (ne aspirin!).
  • Pokud se bolest objevuje již při otevření úst, zívání nebo jedení velkého sousta, kontaktujte svého zubního lékaře.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ BĚLENÍ ZUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kikousek.

domácí bělení není nic pro mě já toho zkusila teda už taky dost, ale dávám spíše přednost pastám na bělení s nimiž má již někdo zkušenosti. :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andy.

Souhlasím, bělící zubní pasty jsou super a stojí půlku co profi bělení zubů. Hlavně mi vyhovuje domácí použití.

Zdroj: diskuze Domácí bělení zubů diskuze

Jak vypadá zubní váček

Zubní váček je zánět zubu, jímž se organismus brání před přítomnými bakteriemi. Do zubu, tedy do takzvaného kořenového kanálku zubu, se bakterie dostanou nejčastěji z neošetřeného zubního kazu. Když se bakterie dostanou do kořenového kanálku, způsobí nejdříve zánět, otok, tlak v zubu a pak odumření zubní dřeně. Kořenové kanálky přímo komunikují s čelistní kostí. Když se tedy dostanou bakterie kořenovým kanálkem do blízkosti kosti, organismus vytvoří pod zubem zánět (zubní váček). Zubní váček vzniká také u zubů, které nebyly kvalitně ošetřeny a u nichž i po ošetření zbyly v kořenovém kanálku bakterie. K průniku bakterií do kořenového kanálku může dojít i při broušení zubu na korunku nebo můstek.

Abyste si uměli představit, jak vypadá takový zubní váček, podívejte se na přiložené fotografie.

Zdroj: Váček pod zubem léčba

Poradna

V naší poradně s názvem VÁČEK NA DÁSNI DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den udělal se mi Vacek na dásní a bolí mě ucho a mám hnisavou rýmu můžete mi poradit prosím je to fakt bolestivé

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset k zubaři. Někdy se totiž stane, že váček na dásni je vyústěním píštěle, která prochází až do hlavových dutin, kde způsobuje zánět, který se projevuje jako hnisavá rýma a bolest ucha. Zubař je první lékař, který by se měl pokusit vaše problémy léčit. Pokud zjistí, že to nesouvisí s dutinu ústní, tak pak teprve se obraťte na lékaře z oddělení ORL. Tyto problémy většinou trvají velmi dlouho, než se samovolně (bez lékařského ošetření) vyhojí a někdy se to vůbec nepovede. Proto je na místě návštěva lékaře, který provede nezbytná vyšetření vedoucí k odhalení příčiny a zároveň poskytne účinnou léčbu, která je jinak bez lékařského předpisu nedostupná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Váček na dásni domácí léčba

Jak léčit váčekzubu u dětí

Pokud se po ošetření bolavého zubu vytvoří váček u dítěte s prvními zuby, je nutné ho odstranit. Příčinou tvoření váčku je jen a jen zubní kaz. Jestliže je pod dočasným zubem zánět, je opravdu lepší ho vytrhnout, aby se nestal zdrojem infekce pro zárodek stálého zubu. Důležitá je správná dentální hygiena.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Efektivní domácí recept na bělení zubů je založen na směsi tvořené z těchto surovin:
- půl čajové lžičky prášku zvaného jedlá soda,
- půl čajové lžičky kyselé tekutiny - ocet
- a ještě na bělení zubů nesmí chybět sůl, stačí jí jen špetka.
Směs by měla vypadat jako pasta, kterou si potřete své žluté a ošklivé zuby a po chvíli z nich směs smyjte. Procedura ze zubů odstraní hnědý povlak na zubech, dále pak ze zubů smyje bakterie a ochrání chrup před kazem. Vtipné levné a jednoduché a navíc jde o velmi efektivní nápad na domácí bělení zubů.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí recept na bělení zubů

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Efektivní domácí recept na bělení zubů je založen na směsi tvořené z těchto surovin:
- půl čajové lžičky prášku zvaného jedlá soda,
- půl čajové lžičky kyselé tekutiny - ocet
- a ještě na bělení zubů nesmí chybět sůl, stačí jí jen špetka.
Směs by měla vypadat jako pasta, kterou si potřete své žluté a ošklivé zuby a po chvíli z nich směs smyjte. Procedura ze zubů odstraní hnědý povlak na zubech, dále pak ze zubů smyje bakterie a ochrání chrup před kazem. Vtipné levné a jednoduché a navíc jde o velmi efektivní nápad na domácí bělení zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Špílová.

Tahle očista je tak agresivní, že časem zničí sklovinu!

Zdroj: diskuze Domácí recept na bělení zubů

Bolest zubu pod korunkou

Příčiny

Pokud se objeví bolest zubu pod korunkou, jedná se s největší pravděpodobností o zánět zubu – pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce se doporučuje bolest zubu na skus endodonticky ošetřit (zaplnit kanálky).

Léčba

Pokud se projevuje bolest zubu pod korunkou, tak byly pravděpodobně korunky nafixovány na živé zuby. Je nutné vyjmout nervy. Také je možné zub uklidnit, ale zde je dobré zkontrolovat, zdali zub reaguje přiměřeně na chladovou zkoušku a je poklepově nebolestivý, ještě před nasazením fixní práce.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Bolest mrtvého zubu

Bolest mrtvého zubu vždy záleží na tom, v jakém stavu zub je, jak kvalitně byl ošetřen, zda se nalezly všechny kořenové kanálky a opracovaly se až ke svému konci.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Bělení zubů citronem to je takové velké harakiry stačí se podívat do zubařských časopisu jako třeba www.stomateam.cz/ind… . Jedina pravda je že citron stojí 2 koruny a domácí bělidlo 500.........

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bělení zubů

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA ŠKODÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie .

Můžu domácí bělení zubů používat i na umělý chrup - můstek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sodu můžete použít i na zubní protézu. Lepšího vysledku ale dosáhnete, když si necháte chrup vyčistit zubní hygienistkou pomocí ultrazvuku. Stojí to asi 500 Kč a zuby se tím krásně projasní.

Zdroj: diskuze Jedlá soda škodí

Bolest zubů na skus

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy.

Zdroj: Bolest zubů

Zubní váček

Vznik „váčků” je obvykle přisuzován dědičnosti, nekvalitním zubům, špatné imunitě a podobně. Příčinou je však vždy infekce šířící se ze zubu. A protože k infikování zubu dochází většinou díky zubnímu kazu, můžeme tvrdit, že stačí dobrá ústní hygiena, která vzniku kazu zamezí, a nikdo se „váčků” obávat nemusí. Stejně tak již dávno není „váček” důvodem k extrakci zubu, téměř vždy je léčitelný.

Zdroj: Zuby

Jak se zbavit váčku u zubu

Jak odstranit váčekzubu? Jde to pouze endodontickým ošetřením, které znamená odstranění bakterií, vyčištění a uzavření vnitřního prostoru zubu tak, aby se do kořenového kanálku další bakterie nedostaly. Váček pod zubem tedy není důvodem k vytržení zubu. Kvalitní endodontické ošetření představuje náročný výkon. Kořenové kanálky mají velmi malé rozměry v desetinách milimetrů. I když je ošetření kořenových kanálků provedeno s největší pečlivostí, ale „konvenčně“ (bez použití operačního mikroskopu), je úspěšnost takového ošetření od 30 do 50 %. Naopak při použití operačního mikroskopu, tedy „mikrochirurgicky“ se dosahuje úspěšnosti 96–98 %. Opakované otvírání a zavírání zubu, vkládání dezinfekčních vložek a ošetřování v mnoha návštěvách nevede obvykle k úspěšnému ošetření.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Váček na dásni

Vytékání hnisu z dásně značí závažnější stupeň zánětu dásně, popřípadě dásní, a to parodontitidu. Hnis se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se svým zubním lékařem, který zahájí vhodnou léčbu. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu zubu, který je postižen. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný parodontální chobot, který při neléčené parodontóze může zadržovat hnis a vytvořit tak parodontální váček. Váček se může rozšířit i na kostní tkáň zubní jamky čelisti, při neléčeném abscesu hrozí vynětí zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Váček za osmičkou

Váčekzubu moudrosti je bolestivou záležitostí. Po otevření vyteče ze zubu krev, což je známka toho, že je „položivý“. Nezřídka ale pacienti řeší bolest tím, že si vezmou nějaký lék, zub přestane bolet – odumře a je mrtvý. Jenže bakterie putují kořenovým systémem do kosti a začne vznikat zánět v okolí hrotu kořenů – periodontitida. Tento zánět buď nebolí, nebo bolí na skus. Je-li člověk zdravý, jeho imunita se dokáže s takovým zánětem nějak vyrovnat. Na druhou stranu tento kolemčelistní zánět může být i životu nebezpečný, neboť má tendenci rychle se šířit do okolních tkání. Příznakem je silná bolestivost, otok, horečka. V takovém případě je třeba neprodleně vyhledat zubní ordinaci.

Tento stav bývá způsobený tím, že máte na osmičce velký kaz, který si nenecháte opravit. Dokud je kaz pouze na povrchu zubu (ve sklovině) nebo v dentinu (vrstva pod sklovinou), zub nebolí. Ale jakmile dojde do středu zubu a bakterie infikují nervy a cévy, dochází k takzvané akutní pulpitidě. Bolest pak připomíná „švihnutí bičem“, jde o bolest pulzní, ostrou, někteří pacienti uvádějí, že jim v zubu „přímo tepe“. Tato bolest znepříjemňuje každodenní život, nedá se při ní spát, zub nejvíce bolí vleže v noci. Je nutné postižený zub okamžitě začít léčit – stomatolog odstraní zubní kaz a následně provede trepanaci, to znamená, že vyčistí kořenové kanálky. Ve většině případů pak dochází k odstranění osmičky. Jednoduše řečeno, zánět zubu je tedy pouze komplikací zubního kazu – bez kazu zánět zubu nevznikne.

Zdroj: Váček pod zubem léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP