Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLESTI ZAD V KŘÍŽI

OBSAH

Jak poznat bolest zad

Akutní bolest zad bývá způsobena bolestí, která vychází ze svalů, nervů, kostí, kloubů nebo páteře a směřuje do zad. Bolest zad může přijít náhle nebo člověk může pociťovat chronické bolesti již delší dobu. Bolest zad může být příznakem mnoha zdravotních problémů a onemocnění, například to mohou být:

  • střevní potíže;
  • zánět ledvin, močových cest nebo močového měchýře;
  • chřipka;
  • náhlé a nevysvětlitelné hubnutí (anorexie, bulimie);
  • zlomenina po nějaké nehodě nebo pádu;
  • osteoporóza;
  • rakovina (nejčastěji prsu, plic nebo prostaty).

Bolesti zad v těhotenství jsou především způsobeny hormonálními změnami, narůstající váhou dítěte, svalovou ochablostí nebo i stresem. V těhotenství se nedoporučuje užívat léky proti bolesti zad, proto je vhodné využívat jiné způsoby úlevy od bolesti.

V kříži se bolesti zad nejčastěji objevují při přenášení nebo tahání těžkých věcí. Riziko samozřejmě roste, když na takovou zátěž nejsou naše záda zvyklá a tím pádem připravená. Nejčastěji druhý den se dostaví nepříjemné tupé bolesti v oblasti dolní bederní páteře. Takovéto problémy se nejčastěji dostavují po namáhavých činnostech a dlouhém stoji v předklonu. To je však stále ten lepší případ. Horší variantou je, kdy při prudkém pohybu ucítíme ostrou bolest, která nám nadále znemožňuje pohyb, může se totiž jednat i o vyhřezlou meziobratlovou ploténku. Problémy v oblasti kříže však mohou mít mnoho dalších příčin, jako je blokáda SI skloubení, bolestivá kostrč, chybný pohybový stereotyp, nejrůznější svalové dysbalance a další.

Zdroj: Jsou to ledviny a nebo jde o bolest zad

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Krausová.

Jsem 2 roky po chemoterapii a rok po ozařován, a v této době mám velké bolesti
v levé noze v koleně, bolest vystřeluje do lýtka i kýčle. Je to právě levá strana,
na které bylo operováno prso. Může bolest vyskytující se v levé noze souviset
s onkologickou léčbou? Prosím o odpověď na výše uvedený email.
S pozdravem
Jaroslava Krausová
Vyškov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Siváková.

Dobrý den mám přez rok po chemoterapii a neustále se stupňuje bolest v zádech,kříži,kolenou při chůzi nebo delší stání.Pokud někdo víte jak se zbavit bolesti prosím odpověď na e-mail děkuji.

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Příčiny bolesti zad

Příčin, proč máme bolavá záda, může být celá řada.

  • Mnoho příčin bolestí plyne například z typu zaměstnání. Jak moc při zaměstnání sedíme a jak namáhavé činnosti musíme vykonávat.
  • Dalším důvodem bolestí je situace, kdy někteří lidé kompenzují svou statickou (pasivní) část v nárazových sportech. Z čehož právě vzniká další zdroj bolesti, jelikož každý chce dohnat to, co přes den zameškal. Bohužel se většinou jedná o sporty tvrdé, u kterých se musí dbát na předchozí přípravu, která je v těchto případech často zanedbána.
  • Další příčiny bolesti jsou případy, které souvisí s úrazy mimo sport, například autonehody, nehody při chůzi na nerovných terénech. 

Zdroj: Bolesti pohybového aparátu

Diskuze

V diskuzi NÁSLEDKY PO CHEMOTERAPIJI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jsem už 2 roky po operaci rakoviny prsu,ale mám hrozný potíže se stabilitou a občasný problémy bolesti v kříži.Lékaři tvrdí,že to jsou následky po chemošce,nic minedávají, že se to časem spraví.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Následky po chemoterapiji.

Co znamená bolest v kříži a podbřišku

Bolest v kříži a podbřišku může souviset s páteří, ale u žen je nutné nejdříve vyloučit infekce, močové a gynekologické problémy, například cysty nebo srůsty, které se mohou objevit. Gynekolog i urolog provedou potřebná vyšetření a objasní příčinu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Krausová.

Jsem 2 roky po chemoterapii a rok po ozařován, a v této době mám velké bolesti
v levé noze v koleně, bolest vystřeluje do lýtka i kýčle. Je to právě levá strana,
na které bylo operováno prso. Může bolest vyskytující se v levé noze souviset
s onkologickou léčbou? Prosím o odpověď na výše uvedený email.
S pozdravem
Jaroslava Krausová
Vyškov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Klímová.

Dobrý den, jsem 3 měsíce po chemoterapii a 3 dny po ozařování a stále mě bolí v kříži a kolena i kyčle , tak neví jestli to je následkem onkologické léčby rakoviny prsu

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Co znamená bolest v kříži při předklonu

Bolest v kříži při předklonu může vzniknout po nepřiměřené námaze. Při některých pohybech může dojít ke vzniku lumbaga, což je svalový spasmus, křeč některých svalů, které se neuvolní, často je to ale jejich reakce na jiná poškození, jako jsou kloubní blokády v meziobratlových kloubech.

Bolestmi v kříži také začínají projevy poruch meziobratlových plotének, které se z osy páteře vyklenují a tlačí na vystupující nervy buď svými strukturami, nebo okolo existujícím otokem. Rozhodně je důležité vyšetření na ortopedii, rtg snímek beder, posouzení hybnosti páteře. Většinou postačí několikadenní klid, medikace nesteroidních antirevmatik typu Ibalginu, později zvolna rozcvičení páteře na rehabilitaci spolu s fyzikální léčbou. Preventivní relaxační cviční je namístě i v budoucnu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Dobrá.

Dobrý den.Moje sestra/70 let/ má velké potíže s chůzí. Při došlapu má bolesti/ jako kdyby chodila po drátech/.Nohy má těžké, v noci horké/ sprchuje je několikrát za noc/ Kneippovy střiky/. Cukrovku nemá, neuropatie vyloučena. Celé roky ji nikdo neví jak pomoci.V kříži ji nebolí, operativně ji rozšiřovali kanálky u.páteře.Výsledek.0.Je to stále horší, bolestivější. Budeme rádi za každou radu .Děkujeme.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Z jaké příčiny kyčle bolí

V případě problémů s kyčlemi se začínají objevovat bolesti kyčlí. Na začátku se často jedná pouze o občasné bolesti, které se často objevují po námaze (práce na zahrádce, sport a podobně). Může se také jednat o stálé bolesti, které nás trápí během celého dne. U někoho se mohou bolesti začít objevovat například až poté, co ujde určitou vzdálenost.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi SEKVESTRACE MEZIOBRATLOVÉHO DISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Šlejtrová.

Při vyšetření pomocí magnetické rezonance mi byl diagnostikován paramediální levostranný výhřez meziobratlového disku L5/S1, ploténka snížená, snížená intenzita signálu, sekvestrace meziobratlového disku, sekvestr zaklíněn ve foraminu S1 s tlakem na kořen S1 vpravo. Nějak z toho nejsem moudrá. Jsem sice objednaná na kontrolu k neurologovi, ale ráda bych dopředu věděla, na čem jsem.
Martina Šlejtrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Dobrý den,
mám už po čtyřech operacích páteře a nyní mě čeká další.Nevím,jestli jsem udělala dobře když jsem řekla svému operatérovi,že bych chtěla jít až na podzim.MR ukázala stp fúzi L4-S1,mírná malpozice cage v L4/5,mírný posun nově v L3/4 vpravo ,foraminální he di L 3/4 vpravo.Nicméně progreduje ASD v L3/4.Zatím mě občas bolí na jednom místě v kříži.Jinak bolesti jako při prvních čtyřech operacích nemám.V lednu jsem upadla a nevím,jestli se mě tohle stalo od toho.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi MÍSTO WARFARINU INJEKCE PŘI OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

potřebuji snížit warfarin aneudélat chybu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Týna.

Je možné při užívání warfarinu 3 mg aplikovat injekce od bolesti zad, když tablety od bolesti nerzabírají ?
Děkuji za informaci.

Zdroj: diskuze Místo warfarinu injekce při operaci

Příčiny

Bolesti zad patří mezi nejčastější civilizační onemocnění. Na světě jimi trpí zhruba 25 milionů lidí a až 80 procent lidí alespoň jednou ve svém životě pocítí problémy se zády. Ženy jsou k bolestem zad náchylnější než muži, především během těhotenství, u mužů se bolesti zad projevují závažnějšími příznaky. Níže uvádíme několik možných příčin bolestí zad.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Máte normální zánět nosohltanu. Rakovina to není. Buďto s tím zajděte na oddělení ORL a nebo zkuste aplikovat sprej nebo kloktadlo Jox. Do dvou dnů by měl zánět začít ustupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Bolesti zad

Problémy se zády souvisejí s tím, že páteř je nosná část pohybového aparátu. Právě tím, že část pohybového aparátu je pevná a část je volně pohyblivá, tak dochází k celé řadě pohybů, které jsou nekontrolované a ještě navíc spojené v několika rovinách s rotací. Může zde dojít k různým drobným poškozením a na to následně reaguje zbytek pohybového aparátu, což se projevuje právě bolestí.


Zdroj: Bolesti pohybového aparátu

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: www.ceskenemoci.cz/d…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Prevence bolestí kloubů

Mezi prevenci patří dostatečná míra zdravého pohybu, starat se o klouby, hlídat si nadváhu, pravidelně rekreačně sportovat a snažit se o to, aby byl pohybový aparát svěží a v rovnováze. Všechny části pohybového aparátu by měly být zatěžovány co nejvíce symetricky.

Zdroj: Bolesti pohybového aparátu

Diskuze

V diskuzi KDE BOLÍ ARTRÓZA KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Nesrsta.

V březnu 2019 jsem se podrobil výměně kyčelního kloubu, následovala rehabilitace v lázních Klimkovice. Po návratu pravidelně cvičím, denně jezdím na rotopedu. Přesto všechno mě příšerně bolí úpony nad třísly u obou nohou a v kříži. Pokud si sednu, velmi rychle v oblasti kříží a kýčlí zatuhnu a musím se rozcvičit. Při kontrole na ortopedii mi lékař sdělil, že budu muset absolvovat ještě druhou výměnu, tentokrát pravé kýčle. Už téměř nevěřím, že se to ještě může zlepšit, celý život jsem byl aktivní sportovec, provozoval jsem turistiku a jezdil na kole. Je ještě naděje, že se to může zlepšit? Brzy mi bude 68 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde bolí artróza kyčle

Léčba bolesti zubů

Způsob ošetření bolesti zubů závisí na vašem zubním lékaři. Rutinní a rychlá kontrola by měla ulevit od bolesti zubů. Když se dostavíte na pohotovostní oddělení, sloužící lékař vám samozřejmě předepíše léky, ale pokud budou problémy přetrvávat a objeví se nějaké komplikace, kontaktujte svého zubního lékaře. Rizikovým faktorem je v každém případě kouření, pokud máte problém s odvykáním, poraďte se svým lékařem, jaký postup by vám doporučil.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopp Jaromir.

Dobry den. Mam artrozu leveho kolene 3-4.Muzete mi prosim poradit jak tento stav udrzet zatim bez operace jeste 2-3roky jelikoz jeste musim do prace.Moc dekuji.J. Kopp

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Bílková.

Mam artrozu 2 až 3 stupně.Před 4 týdny mi dělali artroskopii a ještě mám bolesti.Mám naději že mi bolesti pominou bez dalšího zásahu. Děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Artroza

Může se tak projevovat rakovina

Příznaky rakoviny tlustého střeva: našedlý hlen ve stolici, nepatrná příměs krve ve stolici, poruchy vyprazdňování, kolikovité bolesti, bolesti v okolí páteře, plynatost, zácpa, průjmy nebo stužkovitá stolice, nechutenství, hubnutí, bledost pokožky, mírně zvýšené teploty, stálá únava. Právě bolest v okolí páteře může být prvním příznakem onemocnění.

Zdroj: Bolesti zad a rakovina tlustého střeva

Menstruační křeče

Menstruační křeče jsou ostré bolesti v podbřišku a v zádech, vystřelující někdy do nohou, mohou být provázené i nevolností, průjmem a únavou. Ve spojitosti s menstruačními křečemi se může vyskytovat velmi silné menstruační krvácení, vynechávání nebo nepravidelnost menstruace.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Typy bolesti zad

Prosté bolesti zad mají mechanický původ (přetěžování, špatné držení těla). Až 90 % pacientů se uzdraví do 6 týdnů; nicméně bez trvalé úpravy pracovních návyků či správné volby odpočinku se problém velmi často opakuje.

Neuropatické bolesti zad jsou způsobeny postižením nervových kořenů, jako jsou například výhřezy plotének, zúžení páteřního kanálu nebo útlak nervu; bolest je ostrá a často vystřeluje do dolních končetin.

Bolesti vyvolané závažným onemocněním páteře, jako jsou například zánět, infekce, zlomeniny, ale i nádory. Bolest není závislá na pohybu, je nepřetržitá, pacient se cítí celkově špatně.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Léčba akutní bolesti

Veterinář se nejprve snaží získat co nejvíce informací od majitele psa, poté provede klinické vyšetření (případně ještě doplněné o rtg, sono) a pokusí se bolest lokalizovat a rozhodnout, co s ní. Pokud zvířeti pomůže odstranění bolestivé části a neexistuje jiná možnost, tak ji lékař odstraní (zlomeninu napraví). Většina bolestí (i ty pooperační) se ale tlumí preparáty k tomu určenými – analgetiky.

Zdroj: Bolest u psa

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Kde jsou ledviny v lidském těle

Ledvin se nacházejí po obou stranách páteře za břišní dutinou v prostoru zvaném retroperitoneum. Částečně jsou zasunuty pod spodní žebra. Levá ledvina bývá obvykle o trochu výše než pravá. Lidská ledvina je asi 10 cm dlouhá, 6 cm široká a váží asi 150 gramů.

Jak poznat bolest ledvin?

Bolest ledviny (nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde lze na postižené straně nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu jako bolest v kříži a podbřišku nebo jako bolest ledvin v noci, a to jako píchání v ledvině.

Příčiny bolesti ledvin

Nefralgie se může vyskytovat ve spojení s níže uvedenými nemocemi.

Zánět ledvin (pyelonefritis) – ve většině případů se jedná o bakteriální onemocnění ledvin, které se kromě bolesti projevuje horečkou, únavou a celkovou schváceností. Někdy se objevují i bolesti břicha a zad. Bakterie se do ledviny dostávají buď vzestupně přes močové cesty, anebo z filtrované krve. V případě, že pociťujete takovéto obtíže, vyhledejte lékaře.

Akutní rozšíření dutého systému ledviny:

  • ložiskové zánětlivé procesy – laicky řečeno nastydlé ledviny;
  • nádory, které se šíří přes pouzdro ledviny;
  • přetížení ledvin – bolest ledvin po alkoholu.

Většina pomalu postupujících postižení ledvin je nebolestivá, protože nedochází k náhlému poškození nebo napnutí ledvinného pouzdra, které způsobují tuto typickou bolest.

Ledvinná kolika – náhlá, prudká, postupně narůstající nebo kolísavá bolest v boku či zádech, která může vystřelovat do třísla, varlat nebo do velkých stydkých pysků. K bolesti se může přidružovat nevolnost, bledost, studený pot a zvracení. Nemocný se snaží najít úlevovou polohu. Bývá přítomna nejčastěji při akutní obstrukci horních močových cest z důsledku posunu ledvinných kamenů. Říká se, že ledvinná kolika je jednou z nejhorších bolestí, kterou může člověk zažít.

Příčiny ve skutečnosti ležící mimo ledviny – bolest v bederní krajině (lumbalgie) je místem lokalizace typická pro postižení ledvin, ale ne všechny bolesti náleží k vylučovacímu systému. Mezi faktory, které mohou způsobovat bolesti v bederní páteři dále patří:

  • bolest z důsledku postižení obratlů, meziobratlových disků a zádových svalů;
  • nádory břišní dutiny, páteře;
  • metastáze v oblasti bederní páteře;
  • pásový opar;
  • bolesti neurologického rázu vznikající z útlaku nervových kořenů vycházejících z páteře.

Zdroj: Jsou to ledviny a nebo jde o bolest zad


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP