Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLÍ RAKOVINA STŘEVA

OBSAH

Rakovina tlustého střeva foto

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tobias.

ahoj.. Bolí mě jeden den v krku a mám u hltanu něco jakoby rozřízlého s šedivým obarvením... bojím se aby to nebyla rakovina .... bolí jen při polikání

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Rakovina tlustého střeva a její příznaky.

Lidé často ignorují varovné příznaky vlastního těla při ca tlustého střeva: krev ve stolici, dlouhodobější průjem nebo zácpa, zvýšená plynatost, bolesti břicha a dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad. Lékaři připomínají další zákeřnou vlastnost rakoviny tlustého střeva: nemusí bolet ani se jinak projevovat. Proto je důležité provádět vyšetření i u pacientů, kteří nemají žádné problémy a je jim více než 50 let.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi OPUCHNUTÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika Smolejova.

Dobrý deň. Mám taký problém už dlhšiu dobu ma bolí jazyk okolo okrajov.. je tam taký opuch .. sa veľmi bojím že je to rakovina.. bola som u obvodného lekára aj u zubára.. povedali že to nie je rakovina.. ale naďalej ma to bolí a nemizne to.. mám 26 rokov a fajčím 1 rok.. prosím opíšte mi.. čo si myslíte vy.. čo to je.. ďakujem vopred.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

... treba ísť okamžite ku odborníkovi... hoci aj súkromne ! ( nie k obvodnému ) - moja sestra má presne toto isté - roky nemohla jesť z ovocia nič, čo by dráždilo jej jazyk napr. ananás - pomaranč - citrón - mandarínky a pod. Obvod. Mudr. jej povedala, že je to len obyčajná alergia a nič sa nedeje ... ale, dialo sa - dnes má rakovinu jazyka a modlím sa, aby jej chemoterapia a ožarovanie zabralo !!! :-o Rakovina sa jej objavila - ( po rokoch na tú alergiu na ovocie ) na boku jazyka ako biela-bolestivá hrčka s takým zvláštnym bielym pásikom po okrajoch jazyka, nečakajte a urýchlene to riešte ... hlavne u špecializovaného odborníka na danú problematiku. Držím palce : Eva

Zdroj: diskuze Bulka jako hrasek v jazyku

Dědičnost

Jsou některé rodiny, kde se vyskytuje nádor střeva v mladém věku a postihuje několik příslušníků rodiny. Dědičné formy představují asi 5–15 % všech nádorů střeva. Daleko častější je takzvaný sporadický karcinom, který představuje asi 80 % všech zhoubných nádorů a nedědí se. Velkou roli mohou hrát i chronické záněty střeva či vrozená polypóza tlustého střeva, která je sice nezhoubná, ale snadno se může zvrhnout ve svou horší obdobu.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Může se tak projevovat rakovina

Příznaky rakoviny tlustého střeva: našedlý hlen ve stolici, nepatrná příměs krve ve stolici, poruchy vyprazdňování, kolikovité bolesti, bolesti v okolí páteře, plynatost, zácpa, průjmy nebo stužkovitá stolice, nechutenství, hubnutí, bledost pokožky, mírně zvýšené teploty, stálá únava. Právě bolest v okolí páteře může být prvním příznakem onemocnění.

Zdroj: Bolesti zad a rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den, zcela náhodou jsem se dostal na tuto stránku a pokud byste měla zájem i informace, pak jsem hotov je poskytnout. V roce 2017 mi byla diagnostikována rakovina prostaty , glieson skore 8 a metastáze do uzlin.
Takže jsem si to "vyžral" celkem naplno (všechny metody léčby). Ale dnes je vše překonáno, zbyla jen některá omezení. Máte-li zájem , mohu pokračovat v tom, co člověk za ta čtyři léta prožíval. Přeji Vašemu panu otci brzké uzdravení
Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc děkuji za Vaši odpověď. Budu moc ráda když mi napíšete co Vás čekalo a jak jste vše překonal. Taťka na operaci nebyl. Měl ozařování v protonu a nyní hormonální léčbu má jeden rok. Nadále v ní má pokračovat. Bolí ho velmi noha, hlavně v kyčli. Podle výsledků by ale rakovina být rozšířena neměla. Mám o něj strach. Moc bych mu přála aby vše bylo dobré. Moc Vám děkuji a také Vám přeji vše jen dobré...Michala F.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Kolik metrů má člověk střev?

Celá trávicí soustava má délku 10 metrů, z toho tenké střevo je dlouhé 5 metrů.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem REKONVALESCENCE PO OPERACI SLEPÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Syn je po operaci slepaku 14 dní.Kdy se muze poradne vykoupat a boli ho trochu u pupiku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

14 dní po operaci je jizva stále čerstvá a teplá voda při koupeli by ji mohla rozmočit a zapříčinit třeba bakteriální infekci. Koupel při jakékoliv hluboké jizvě je možná až po jednom měsíci. Do té doby je lepší se jen krátce osprchovat. Bolesti kolem pupíku by měl vyšetřit dětský lékař, abyste měla jistotu, že je vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci slepého střeva

Prognóza

Na prvním místě je velmi důležitá přesná a včasná diagnóza a je podstatné rozeznat polyp od nádoru. Diagnóza se provádí buď irigografií, což je rentgenové vyšetření, nebo kolonoskopií, která se používá zejména k potvrzení diagnózy, nebo aby se nádor či polyp přesně lokalizoval. Pokud je rakovina kolonoskopicky diagnostikována včas, většina nádorů tlustého střeva je stoprocentně léčitelná. Pokud operace přijde dostatečně včas, což znamená, že nádor se pořád nachází pouze uvnitř tlustého střeva a ještě nenastal proces metastázy, existuje velká pravděpodobnost, že operace byl jediný zásah a pacient se úplně uzdraví. 80 % takovýchto pacientů po operaci žije běžný život. Pokud se rakovina dostane do dalšího stadia, což znamená, že nádor pronikne přes stěnu tlustého střeva a metastazuje do jiných částí těla, pacientů přežívajících 5 let je méně než 10 %. Pokud se prokáže metastáze, přikročí se k chemoterapii, která má co nejvíce oddálit opětovný výskyt nádoru a zvýšit pacientovu šanci na přežití.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Prognóza

Na prvním místě je velmi důležitá přesná a včasná diagnóza a je podstatné rozeznat polyp nebo nádor. Diagnóza se provádí buď irigografií, což je rentgenové vyšetření, nebo kolonoskopií, která se používá zejména k potvrzení diagnózy nebo proto, aby se nádor či polyp přesně lokalizoval. Pokud je rakovina kolonoskopicky diagnostikována včas, většina nádorů tlustého střeva je stoprocentně léčitelná. Jestliže operace přijde dostatečně včas, to znamená, že se nádor pořád nachází pouze uvnitř tlustého střeva a ještě nenastal proces metastázy, existuje velká pravděpodobnost, že operace byl jediný zásah a pacient se úplně uzdraví. 80 % takovýchto pacientů po operaci žije běžný život. Pokud se rakovina dostane do dalšího stadia, což znamená, že se nádor dostane přes stěnu tlustého střeva a metastazuje do jiných částí těla, pacientů přežívajících 5 let je méně než 10 %. Pokud se prokáže metastáze, přikročí se k chemoterapii, která má co nejvíce oddálit opětovný výskyt nádoru a zvýšit pacientovu šanci na přežití.

Zdroj: Bolesti zad a rakovina tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobry den, uz niekolko mesiacov mam flak pod nechtom. Vyzera to ako modrina. Aj to pri zatlaceni boli, alebo ked poklopem nechtom o stol. Len nemala som ziadny uraz, len som si v poslednej dobe vsimala ze ma zaboli ked s nim narazim o nieco. kedze som si stale lakovala nechty neviem ci sa to rastom nechtu posuva .ani ci to meni farbu. Odlakovane to mam len tyzden. Rakovina koze je moja nocna mora, kedze pred 12timi rokmi na nu umrela moja mama.mam sa obavat?ani neviem ku akemu lekatovi ist, kozna ci obvodnej dr.? dakujem
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie je vidět, že se vám vytvořil subungvální hematom. Výron krve pod nehtem. Ten může mít mnoho příčin a je třeba nehet a prst vyšetřit v ambulanci kožního lékaře. Najděte si v blízkosti ambulanci kožního lékaře a objednejte se na co nejbližší termín. Neodkládejte to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak bolí rakovina slinivky břišní

Rakovina slinivky břišní vzniká většinou z neznámých příčin, podobně jako i některé další typy rakoviny. Rakovina slinivky břišní zasahuje malý, ale důležitý orgán, bez kterého se lidské tělo neobejde. Rakovinové bujení napadá slinivku velmi tiše a bez velkých příznaků. Rakovina slinivky a jater bývá nejagresivnější vůbec. Nejčastější projev rakoviny slinivky je bolest v oblasti břicha. Postupně se může objevovat únava, nechuť k jídlu, neurčité tlakové bolesti břicha, pocit na zvracení nebo i zvracení nedlouho po jídle. Při útlaku žlučových cest vzniká často žloutenka. Při poškození větší části tkáně slinivky může vzniknout i cukrovka nebo se objevují projevy akutní pankreatitidy, tedy akutního zánětu slinivky. Často jsou bohužel patrné až příznaky posledního stadia rakoviny slinivky. Spojitost mezi sebou mají i například bolest beder a rakovina slinivky. Pokročilá fáze je spjata s náročnou léčbou a velkými bolestmi. Je třeba říci, že rakovina slinivky a nechutenství spolu souvisejí již na počátku a fungují jako jeden ze znaků nemoci.

Bylo zjištěno, že přítomnost karcinomu tlustého střeva a karcinomu vaječníku u příbuzných také zvyšuje riziko vzniku karcinomu slinivky. Nezhoubné nádory slinivky se vyskytují vzácně. Karcinom slinivky však patří mezi sedm nejčastějších nádorových bujení v České republice a je považován za jeden z nejzhoubnějších nádorů. Vzhledem k tomu, že se zpočátku projevuje nespecifickými příznaky, je potřeba na něj včas myslet a při podezření se co nejdříve dostavit k lékaři.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

VZP už přispívá jen 500,-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel 65jv.

Je to 500,- na jednu dávku. Celkem 1 500,- Kč

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Věk s nejčastějším výskytem

Rakovina tlustého střeva v mladém věku může být pravděpodobná u jedinců, kteří mají jednoho nebo více nejbližších rodinných příslušníků s rakovinou tlustého střeva. Dalším potenciálním rizikem je zánětlivé onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc. Nebo pokud máte v rodinné anamnéze některý z kolorektálních nádorových syndromů, tak zde také hrozí možnost výskytu rakoviny tlustého střeva. Doporučený věk pro kolonoskopii u jedinců výše zmiňovaných skupin je 20–25 let. Lidé s vysokým rizikem rakoviny tlustého střeva jsou obvykle pod dohledem odborníka, který vystaví doporučení pro kolonoskopii na základě pečlivého sledování. U pacientů s vysokým rizikem je včasné odhalení základem úspěchu léčby rakoviny tlustého střeva.

Bohužel je nádor velmi často zjištěn až při vzniku komplikací způsobených značně pokročilým stadiem. Teprve komplikace totiž přivedou pacienta na chirurgii, nejčastěji jde o projev střevní neprůchodnosti (pocit nadmutého břicha, zástava větrů a stolice, zvracení) nebo prudké krvácení do zažívací trubice.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora Holubova.

Dobrý den objevila se mi skvrna pod nehtem mam se obávat jestli to je rakovina?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KRKU FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zde jsem pro vás připravila fotky, na kterých je vidět rakovina krku v různých projevech. Fotky jsou zde: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina krku foto

Podceňované příznaky

Každý rok se u nás objeví osm tisíc nových případů rakoviny tlustého střeva a konečníku, čímž se dostáváme na špičku smutných celosvětových statistik. Rakovina tlustého střeva je druhým nejvýkonnějším zabijákem českých mužů, přesto jsou však Češi stále nepoučitelní a většina z nich dorazí k lékaři až v okamžiku, kdy nemoc dospěje do pokročilého stadia a léčba je tak mnohem složitější. Ačkoli je to neuvěřitelné, lékaři spočítali, že než se vydají do ordinace, trvají u nemocných obtíže v průměru čtrnáct týdnů.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny

Za rakovinou tlustého střeva stojí geny a špatná životospráva.

Českou republiku, Slovensko a Maďarsko spojuje nejen geografická blízkost a postkomunistická minulost. Maďaři, Češi a Slováci mají společnou i neblahou statistiku nádorů tlustého střeva. Jedním z vysvětlení by mohl být společný nezdravý životní styl, především špatné složení stravy, což je jeden z důležitých aspektů, který u nás stále z minula přetrvává. Dalším možným vysvětlením je genofond, který jsme si nějakým způsobem udrželi od praslovanských předků. Obrovská spotřeba smažených jídel a uzenin, kouření, stres a nedostatek pohybu pak míchají do střev koktejl, který nemůžou zvládnout jinak než bez následků.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Jak se projevuje rakovina tlustého střeva

S rakovinou tlustého střeva je spojeno mnoho snadno rozpoznatelných symptomů. Problém je v tom, že se často neobjeví, dokud rakovina není v pokročilém stadiu.

Prvním příznakem je krev ve stolici. Ta se vyskytne, protože nádory krvácejí, takže když se nádor objeví na konci tlustého střeva nebo v konečníku, krev by měla být ve stolici jasně rozpoznatelná. Pokud je ale nádor na začátku tlustého střeva, krev uschne ještě dříve, než se dostane ven z těla, a proto ji neuvidíte. Mezi další symptomy patří průjem, zvracení nebo zácpa. V případě, že je nádor na konci tlustého střeva nebo v konečníku, může být pro přebytečný materiál velmi těžké dostat se skrz, což způsobí zácpu, nebo velmi tenkou až stužkovitou stolici. Nádor někdy může zablokovat tlusté střevo úplně a způsobí tak vnitřní překážku. To znamená, že střevem nic neprojde, a někdy nemůže do tlustého střeva proudit ani krev. Toto způsobuje velmi vážné a bolestivé křeče, které mohou být i příznakem perforace střevní stěny. Jedná se o velmi akutní stav a žádá si okamžitý zásah lékaře. Neplánovaný úbytek na váze je také jedním z příznaků, protože pokud tělo začne samo od sebe snižovat hmotnost, znamená to, že je chyba v metabolismu. V tomto případě je pak jasné, že nádor produkuje chemikálie, jež zrychlují metabolismus. Jak už bylo uvedeno, nádory krvácejí a ani si toho nemusíte všimnout. To může vést k poklesu hodnoty železa v krvi a k anémii, nedostatku kyslíku v krvi. Ta se projevuje slabostí a častou nadměrnou únavou.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Jízda na kole

Jízda na kole je opravdu vhodnou rehabilitační technikou při léčbě artrózy.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Léčba

V léčbě se využívá extirpace, což je vyříznutí postižené tkáně a následné ozařování místa.

Zdroj: Rakovina rtu

Příznaky a projevy

Rakovina tlustého střeva a konečníku se od jiných typů nádorového onemocnění liší jen svým umístěním. Místo výskytu nádoru má velký význam pro další vývoj nemoci. Čím je vzdálenější od konečníku, tím méně o sobě dává vědět. Tlusté střevo je poměrně pružné, takže se nádor může vyvíjet dlouho, aniž by člověk pociťoval nějaké příznaky. Naopak, čím blíže k řitnímu otvoru, tím dříve si postižený všimne, že něco není v pořádku, a může včas vyhledat lékaře, který poměrně snadno zjistí, zda se skutečně jedná o rakovinu.

Příznaky rakoviny tlustého střeva: našedlý hlen ve stolici, nepatrná příměs krve ve stolici, poruchy vyprazdňování, kolikovité bolesti, plynatost, zácpa, průjmy nebo stužkovitá stolice, nechutenství, hubnutí, bledost pokožky, mírně zvýšené teploty, stálá únava.

Nádory tlustého střeva a konečníku se tvoří na vnitřní straně stěny střeva a nazýváme je polypy, když jsou benigní, a rakovinou, když jsou zhoubné. Benigní polypy nejsou tak závažné, protože jde jen o malé výrůstky, které nemohou napadnout ostatní tkáně nebo orgány a také se nerozšiřují do zbytku těla. Jsou jednoduše identifikovatelné pomocí kolonoskopie, během níž se také dají jednoduše odstranit, a neohrožují lidský život. Když se ale neodstraní včas, mohou se z nich stát zhoubné nádory, které velmi rychle narostou, dostanou se přes stěnu tlustého střeva a šíří se metastázou do celého těla. Tímto způsobem napadají a poškozují blízké tkáně a orgány, ale mohou se dostat i do vzdálených částí těla a tvořit nádory, například v plicích nebo játrech. Když se rakovina dostane do tohoto stadia, léčba je velmi komplikovaná a úplné uzdravení pacienta je nepravděpodobné.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina tlustého střeva.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP