Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BRADAVIČKY NA VARLETI

OBSAH

Jak se projevuje rakovina varlat

Pravé varle bývá nádorem postiženo častěji. Ve 4–5 % se vyskytují oboustranně (současně, či s odstupem i desítek let). Na vzniku nádoru varlete se podílí řada faktorů. Ještě před narozením varle sestupuje z dutiny břišní do šourku, kde se běžně nachází v dospělosti. Uvízne-li cestou, mluvíme o kryptorchismu. V takovém varleti nejen že dochází ke špatnému nebo vůbec nějakému vyzrávání spermií, ale je asi 10x náchylnější ke vzniku nádorového onemocnění. Vyšší šance postižení platí někdy i pro druhé varle, i když je v šourku od narození. Častější je výskyt nádorů v rodinách v mužské linii, byl zaznamenán i u nedonošených dětí. Nelze vyloučit ani hormonální vlivy, hlavně v pubertě. Vznik nádoru jako následek drobných úrazů, infekce, těsného spodního prádla, přítomnosti varikokély nebo operačního přerušení chámovodů z důvodů sterilizace nebyl jednoznačně prokázán.

Lokální příznaky: nebolestivé zvětšení varlete nebo nebolestivá zatvrdlina ve varleti, bolesti ve varleti a okolí, pocity tíže a nepohody v šourku, bolesti v podbřišku nebo v tříslech.

Celkové příznaky: zvětšení prsních žláz nebo pocity napětí v prsních žlázách, únava, nechutenství, horečka, hubnutí, dušnost, chudokrevnost, zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem VŘÍDEK NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den. Toto se mi udělalo na varleti. Můžete mi prosím zdělit o co jde děkuji.Trochu to bolí. Posílám foto.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte opruzeninu. Umyjte mýdlem, jemně osušte a poté aplikujte dětský zásyp.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Genitální bradavice foto

Tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět bradavičky na genitáliích.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOKÉLA?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Na pravém varleti mám žílu je potažené téměř celé varle z pravé strany. Když si lehnu tak varle je normální není poznat, že tam je křečová žíla. Pobolívá to.. Co to je? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, že je na varleti žíla je normální a není vidět jen je možné ji nahmatat. Obvykle to není ani žíla v pravém slova smyslu, ale spíše chámovod. To, co popisujete, bude spíše žíla na šourku - pytlíku, ve kterém jsou varlata uložena. Na něm se skutečně mohou tvořit žíly podobné křečovým žilám a nejsou nebezpečné. Co je ale alarmující, je to pobolívání. To dopořučuji nepodcenit a nechat si varlata vyšetřit ultrazvukem (sono). Toto vyšetření může údělat buď přímo urolog a nebo může vypsat žádanku na speciální diagnostické oddělení. Vyšetření nebolí a je naprosto průkazné. Před vyšetřením varlat ultrazvukem je lepší vyholit ochlupení na pytlíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikokéla??

Cysta na varleti

Cysta na varleti tvoří tekutinu v infikovaných hrudkách. Odstranění tekutiny z cysty stlačením se nedoporučuje, protože může dojít ke zjizvení nebo infekci. Příznaky infekce mohou zahrnovat červené, oteklé a bolestivé cysty zapáchající žlutou tekutiny, která vytéká z cyst. Toto onemocnění patří do rukou urologa.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAČÍ BRADAVIČKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marešová.

Mám bradavičky v zadní části . Jinak se cítím dobře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U kořene jazyka jsou takové výrůstky podobné bradavičkám a pomáhají při polykání. Někdy se stane, že je něco vyprovokuje a některé z nich se zduří. Pak máme pocit, jako by vzadu na jazyku ulpělo nějaké jídlo. Obvykle se to samo vrátí do normálu během jednoho týdne. Když ne, tak bude třeba provést vyšetření krku u lékaře ORL. Ten podle zjištění zvolí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co značí bradavičky na jazyku

Bulka na varleti

Níže uvedená onemocnění způsobují bulku na varleti:

Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech. Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil. Varikokély se obvykle tvoří na levé straně. Jejich velikost se může lišit, některé mohou být zřejmé, až když se jich dotknete, zatímco jiné mohou být větší a snadno viditelné. Strana šourku obsahující varikokély může viset mírně níž než druhá strana. Varikokély mohou ovlivňovat plodnost. Není však potvrzeno, že chirurgické odstranění varikokél plodnost obnoví.

Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty). Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, kdy zasahují až třetinu mužů.

Cysta na varleti – způsobená výměškem tekutiny (viz níže), většinou zánětlivým procesem.

Zdroj: Nemoci varlete

Jak poznat, že jde o rakovinu

Zhoubným nádorem (rakovinou) se obecně nazývá onemocnění, za nímž se skrývá skupina více než 100 různých chorob. Ačkoli každý druh se od jiného liší v mnoha ohledech, všechny mají společný alespoň v určité fázi nekontrolovatelný buněčný růst buněk, které se vymkly kontrolním mechanismům pacientova organismu. Překotně a bez kontroly rostoucí buňky tvoří nádor. Zhoubné nádory mohou destruovat a ničit okolní tkáně a orgány. Mohou tvořit dceřiná nádorová ložiska v ostatních částech organismu.

Zhoubné nádory vyvíjející se ve varleti se nazývají nádory testikulární. Nádory varlat jsou velice zrádné v tom, že většina z nich vůbec nebolí. Většinou si pacient při samovyšetření či náhodou zjistí nějakou změnu na varleti. Varle se může zvětšit, ale i zmenšit, může se objevit hrbolek či jakákoliv jiná změna povrchu varlete, někteří muži necítí bolest, ale v zásadě jakýsi pocit dyskomfortu a podobně. Ovšem i u nádoru se může objevit bolestivost, většinou má charakter jakéhosi táhnutí v tříslu nebo šourku, nebo náhlé tlakové bolesti při krvácení do nádoru varlete. Každá změna, kterou si všimneme na varleti, by nás měla vést k návštěvě urologa nebo praktického lékaře. Léčba zhoubných nádorů varlat je na velmi vysoké úrovni a mnoho pacientů má šanci na trvalé vyléčení – kritický je zde čas, kdy muž s návštěvou lékaře otálí, nechá maligní proces růst a metastazovat, a tím se vystavuje zbytečnému riziku.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi VŘED NA VARLATECH A VYMÁČKNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Dobrý den mám na varlatach respektivě na pytlíku vředy nevím jak se jich mám zbavit je to velmi nepříjemné.Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

Dobry den, na varleti mam uz delsi dobu tuto tukovou bulku. Chystám se s tím k urologovi. O co se může jednat ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Příčiny

Lidský papillomavirus je virus, jehož některé typy způsobují jen genitální bradavice, jiné mohou způsobit abnormální změny v buňkách a vést tak k rakovině děložního čípku. Lidské papillomaviry a genitální bradavice se šíří pohlavním stykem s někým, kdo již virus má.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, ve vnitřním kouktku oka jsem objevila zatím malou (ale zvětšuje se) bradavici. Co s tím? Máte někdo zkušenost, radu? Předem díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Garbová.

Dobrý večer, mám na spodním víčku bradavičky, jak je odstraním. Děkují za radu.

Zdroj: diskuze Bradavice v koutku oka

Mast Aldara na genitální bradavičky

Imiquimod je na trhu k dostání pod názvem ALDARA. Tato mast je v České republice zaregistrovaná od roku 1999 a je dostupná pouze na lékařský předpis, ošetření provádí sám pacient. Pokud je Aldara určena k léčbě kondylomat, tak si ji pacient musí hradit celou sám, což je cca 1 800–2 000 Kč na 1 balení (dle lékárny). Léčbu lze provádět nanejvýš 16 týdnů. Průměrná doba léčení do vymizení je u žen 8 týdnů a u mužů 12 týdnů. Krém se nanáší 3x týdně na postižená místa.

Zdroj: Léčba kondylomat

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To je folikulitidní absces. Většinou se dělá v období horka, kdy se pokožka na šourku převlhčí a do cibulky, odkud vyrůstá chlup se dostanou bakterie, které se přemnožily na povrchu. Obvykle se to samo vyléčí do jednoho měsíce. Můžete místo potírat dvakrát denně 70% ethanolem (lékařský líh). Případný výpotek nemačkejte, ale nechte přirozeně bez mačkání vyhojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Co je lidský papillomavirus (HPV)

Lidský papillomavirus je jedna z nejčastějších sexuálně přenosných nemocí. Jedná se o virus, který může být šířen přes kůži (při kontaktu s pokožkou). Existuje mnoho různých typů lidského papillomaviru. Některé způsobují genitální bradavice a jsou nazývány nízkorizikové, některé mohou vést k rakovině děložního čípku, jsou tedy vysoce rizikové. Neexistuje žádný známý lék na lidský papillomavirus, ale k dispozici je vakcína, která může chránit před některými typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Dobrý den,

chci se zeptat - udělaly se mi u kořene penisu malé svědivé pupínky.
Mohly by to být bradavičky???
Jsem své nynější přítelkyni věrný takže nechápu jak a kde jsem k nim přišel....:(

Díky za odpověď.
Luděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Diagnostika

Lékař zjistí, zda máte genitální bradavice, při pohledu zblízka na genitálie nebo anální oblast. Dále se vás bude ptát na vyskytující se příznaky a možné rizikové faktory (rizikové faktory jsou věci, které způsobují větší riziko onemocnění). Někdy vám lékař kvůli další testům odebere vzorek tkáně z bradavice. Pokud se u žen vyskytne abnormální Pap test, může lékař provést test na HPV, který je určen pro vysoce rizikové typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Diskuze

V diskuzi PROBLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.

Dobry den jsem kluk 24 let a mam problem na varlatech mam tam pupinky a nevim co to je muze ty my poradit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michael.

Dobrý den jsem 17 lety chlapec a dnes jsem si při sprchování všimnul menší bulky v oblastiasti kořene penisu přiléhá spíše k pravému varleti na dotek nebolí mohl bych dostat nějakou radu co tím mám dělat a o co se asi tak jedná děkiji Vám za odpověď

Zdroj: diskuze Problem

Fibrom odstranění doma

Fibrom stačí podvázat vlasem (nejlépe vlastním), po pár dnech zčerná, sám odpadne a už se neobjeví. Další variantou je použití propolisu – přikládejte kousíček vaty namočený do propolisové tinktury po dobu 10 dnů 2x denně na fibrom, ten sám odpadne. Fibrom, který je na tenké stopce, visí, můžete klidně podvázat nebo odstřihnout. Nebezpečné to není. Odborně se takové formy fibromů buď upalují elektrokauterem, nebo stříhají chirurgickými nůžkami.

Video návody

Zde najdete mnoho různých postupů na odstranění visacích bradavic: visací bradavičky odstranění video.

Zdroj: Fibrom

Poradna

V naší poradně s názvem NA BRADAVIČKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den ..udelali se mi bradavičky na penisu muzete mi poradit mastičku ktera by mě pomohla sbavit se toho . Děkuji za radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bradavičky na obrázku nejsou kondylomata, můžete být klidný. Dokonce tyto útvary nejsou ani nakažlivé. Pokud byste se toho chtěl zbavit, tak jedině mechanicky - odříznout to cutterem a nebo lejzrem, popřípadě použít tekutý dusík. Ani jeden postup však nebude možné provést v domácích podmínkách a budete se muset svěřit do rukou odborníka. Předejdete tak vzniku nepěkných jizev a komplikací z neodborného zásahu. Blíže vám pomůžou v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na bradavičky na penisu

Příznaky

Většina lidí nakažených HPV nemá žádné příznaky, nebo se objeví, ale mohou být tak slabé, že ani nevíte, že jste nakaženi. Zjevné příznaky zahrnují bolest, svědění, krvácení nebo se mohou vytvořit viditelné genitální bradavice. Symptomy se projevují dva až tři měsíce po infikování, ale existují i případy, kdy se objevily již ve třetím týdnu, nebo naopak až po několika letech od nakažení. Viditelné genitální bradavice se objevují pouze během aktivní infekce. Ale je možné šíření viru, i když nejsou tyto bradavice viditelné. Jak bradavice na genitáliích vypadají je vidět tady: kondylomata foto.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Cibulová mast na bradavice

Cibulová mast na bradavice šetrně naruší vrstvu hrubé a tuhé kůže na povrchu, kde vytváří tenký film. Po opakované aplikaci účinné cibulové masti se zrohovatělá tkáň odloupne a kůže se znovu obnoví. Další možností je, že na bradavice a kuří oka můžete přikládat plátek cibule namočené v octu a nechat působit přes noc.

Komerčně vyráběná a dostupná v lékárnách je HBF mast cibulová 30g. Účinné látky obsažené v masti změkčují zrohovatělý povrch bradavic, napomáhají jejich olupování a zpomalují růst bradavic. Dlouhodobé používání vede v převážné většině případů k jejich odstranění. Mast změkčuje vrchní vrstvy ztvrdlé pokožky a příznivě tak působí při pravidelném potírání nepříjemných a bolestivých otlaků. Ve většině případů tato mast odstraní bradavičky během měsíce. Bohužel v současné době je těžko dostupná.

Zdroj: Cibulová mast

Popis genitálních bradavic

Genitální bradavice je výrůstek na kůži bílé nebo tělové barvy (i tmavší pigmentace). Má tvar vyššího pupínku různé velikosti. Někdy se však rozrůstá v květákovitě vypadající útvar. Genitální bradavice mohou být ojedinělé i vícečetné. Jak už samotný název napovídá, jejich výskyt se týká především oblasti genitálu. U žen je to vnější část rodidel, poševní vchod i pochva, někdy vyrostou i na děložním čípku. U mužů je nejčastější výskyt na penisu a skrótu (šourku). Ojediněle se bradavičky objeví i kolem anu (vyústění konečníku), na perineu (hrázi) či v tříslech. Pokud se projeví infekce papilomavirem, bývá to většinou výsevem bradaviček. Může se však projevit i změnou sliznice na děložním čípku a dát tak základ ke vzniku děložního karcinomu (rakoviny). Z tohoto důvodu se zvýšený výskyt a přenos papilomaviru HPV považuje za alarmující.

Zdroj: Genitální bradavice

Jak se zbavit kondylomat

Neexistuje žádný lék na HPV, ale příznaky mohou být léčeny. Promluvte si se svým lékařem o tom, jak byste měli zacházet s viditelnými genitálními bradavicemi. Tyto bradavice obvykle mizí bez léčby, ale mohou se také rozšířit. Většina lidí se rozhodne pro léčbu, ať už kvůli nepříjemným příznakům, nebo kvůli vzhledu bradavic. Ale pokud nemáte příznaky a nevadí vám, jak bradavice vypadají, můžete počkat, zda bradavice samy nezmizí. Pokud se rozhodnete k léčbě genitálních bradavic, poraďte se se svým lékařem o nejvhodnějším typu léčby. Může vám předepsat konkrétní léky, nebo vám může doporučit odstranění bradavic laserem, chirurgickým zákrokem nebo zmrazením. Infekce HPV zůstává v tělesných buňkách nejen v případě, že máte viditelné bradavice, ale i tehdy, když bradavice zmizí bez léčby. Je tedy možné, že dojde k rozšíření genitálních bradavic na partnera, i když nemáte žádné zjevné příznaky.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Prevence

Nejlepším způsobem, jak zabránit genitálním bradavicím, je nemít pohlavní styk. V jiném případě praktikujte pouze bezpečný pohlavní styk.

  • Používejte kondom. Kondomy mohou snížit riziko šíření genitálních bradavic, ale nechrání celou oblast genitálií, takže může dojít k doteku s partnerovou kůží.
  • Než budete mít pohlavní styk s partnerem, promluvte si o pohlavně přenosných chorobách. Zjistěte, zda váš partner není ohrožen. Pamatujte si, že člověk může být infikován, aniž by o tom věděl.
  • Pokud máte příznaky pohlavně přenosných chorob, nemějte pohlavní styk.
  • Nemějte pohlavní styk s člověkem, který má zjevné příznaky nebo byl vystaven pohlavně přenosným chorobám.
  • Nemějte více než jednoho sexuální partnera. Mít několik sexuálních partnerů zvyšuje riziko onemocnění.

Pokud je vám 26 let a méně, můžete získat vakcínu proti HPV. Vakcíny Cervarix a Gasdasil chrání proti dvěma typům HPV, které způsobují rakovinu děložního čípku. Gardasil poskytuje ochranu proti dvěma typům HPV, které způsobují genitální bradavice.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Nesestouplé varle

Nesestouplé varle zůstává v dutině břišní a nesestupuje do šourku. Tomuto jevu se říká kryptorchismus. Kryptorchismus je častá vývojová vada mužského genitálu, která je charakterizovaná nepřítomností varlat nebo varlat v šourku. Retentio testis je stav, kdy je šourek na jedné nebo obou stranách prázdný. Kryptorchismus může být vrozený nebo získaný (z nějakého důvodu varle vyskočí směrem nahoru a nevrátí se zpět). Varlata se u plodu během nitroděložního období vývoje nacházejí uvnitř dutiny břišní pod játry. Kolem 25.–30. týdne těhotenství postupně sestupují dolů přes tříselný kanál až do šourku. Varlata na této cestě mohou uvíznout kdekoliv. Jejich sestup je jedním ze znaků donošeného dítěte. Přítomnost varlat v šourku je důležitá pro správnou tvorbu spermií, které vyžadují nižší teplotu, než je uvnitř lidského těla.

Retinovaná varlata – jsou nesestoupená varlata, která se nacházejí v průběhu dráhy jejich sestupu; varlata mohou být umístěna v břichu, v tříselném kanálu nebo nad šourkem.

Ektopická varlata – jsou umístěna mimo dráhu fyziologického sestupu varlat, například v malé pánvi nebo ve stehenní oblasti.

Anorchie – varlata zcela chybí.

Klouzavá varlata – od kryptorchismu je nutné odlišit retraktilní varlata, která se nadměrně pohybují směrem nahoru ven ze šourku. Tento stav se nazývá lidově klouzavá varlata.

Kryptorchismus může vést v dospělosti ke snížení plodnosti a je zdrojem zvýšeného výskytu nádorů varlat. Nárůst vzniku nádorů je u těchto mužů 20krát až 40krát vyšší než u mužů, kteří neměli problém s nesestoupenými varlaty. Terapeutický potup je jiný u varlat, která jsou hmatatelná a která ne. Nehmatatelná varlata představují zhruba 20 % případů. Fyzikální vyšetření je pro určení diagnózy velmi důležité a provádí se takzvanou bimanuální palpací (prohmatáním podbřišku s použitím obou rukou), přičemž se zjišťuje, zda je varle v šourku, nebo není. Lékař se snaží varle vytlačit z podbřišku směrem dolů ve směru tříselného kanálu proti prstům druhé ruky. Je nutné zkontrolovat i místa možné ektopie. V diagnostice se využívá sonografické vyšetření. Endokrinologické vyšetření je předepsáno, když nejsou sestoupená obě varlata.

Terapie onemocnění je operační a začíná už po 6. měsíci života a varle by mělo být v šourku definitivně do 1,5 roku věku dítěte. Léčba závisí na tom, zda je varle hmatatelné, nebo ne. Při nahmatání varlete se vykonává orchiopexie, zákrok při kterém se nesestoupené varle umístí a fixuje v šourku. Při nehmatatelném varleti se provádí laparoskopická operace. Může se stát, že retinované varle se v dutině břišní zaškrtí a následně odumře. Jedná se o akutní stav, kdy se odstraní odumřelé varle. V minulosti se tato anomálie léčila podáváním mužských hormonů, zjistilo se však, že tato procedura nemá žádný efekt.

Zdroj: Nemoci varlete


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP