Zdroj: Pomocníci proti stresu
BRAMBOROVÝ SALÁT PODLE POLREICHA
OBSAH
Poradna
V naší poradně s názvem LEDOVY SALAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana chrzova.
prosim o radu zda mohu ledovi salat na nemoc dnu dekuji za odpoved
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ledový salát patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto se může při dně konzumovat bez omezení.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Meloun
Bramborový salát podle Pohlreicha
Suroviny (na 1 porci):
- 100 g brambor vařených ve slupce
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl a pepř
- nasekaná pažitka
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka (ale nerozvařte!). Ještě teplé brambory zbavte slupek a nakrájejte na kostky. Kostičky brambor pak přesypte opatrně do mísy a nalijte na ně ocet. Nechte takto asi čtvrt hodiny marinovat. Poté ocet z brambor slijte, přidejte zakysanou smetanu, pažitku a dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti. Tento lehký bramborový salát podle receptu Zdeňka Pohlreicha je vhodný například ke pstruhovi. Dobrou chuť!
Zdroj: Bramborový salát
Poradna
V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.
Babičky bramborový guláš
rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!
fanda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.
Zdroj: diskuze Paprika zhořkne
Diskuze
V diskuzi OBSAH PURINU V LISTOVE ZELENINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Dobrý den,prosím Vás kolik purinu obsahuje listova zelenina např.římský salát,ledovy salát,zeli apod.?Předem dekuji za odp. spozdravem a přání hezkého dne přeje Metela
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Obsah purinu v listove zelenině
Rychlý bramborový salát podle Kluků v akci
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 5 větší sterilovaných okurek
- Ocet (nálev z okurek)
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Brambory si omyjeme a ve slupce uvaříme do změknutí. Poté je nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme si i cibuli a nadrobno nakrájíme. Na kostičky si nakrájíme i okurku. Brambory, cibuli a okurku dáme do misky. Vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a ocet, nebo lák z okurek. Vše pořádně promícháme.
Zdroj: Bramborový salát
Diskuze
V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.
Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Těstovinový salát
Recepty
V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.
Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...
Zdroj: Bramborový salát
Rakouský bramborový salát
Ingredience:
- 1 lžíce kopru
- 1 salátová okurka
- 1 špetka mletého pepře
- 1 zakysané smetana
- 300 g brambor
- Majonéza
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si očistíme brambory a vaříme je ve slupce do změknutí. Po vychladnutí brambory nakrájíme na plátky. Připravíme si okurku, tu nakrájíme na kolečka a posolíme (sůl pomůže, aby okurka rychleji pustila šťávu). Šťávu z okurky vylijeme a kolečka z okurky vysušíme a přidáme k nakrájeným bramborám. K bramborám a okurkám přidáme majonézu a zakysanou smetanu. Do salátu přidáme kopr. Podle chuti salát osolíme a opepříme.
Zdroj: Bramborový salát
Poradna
V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Jirková.
Prosím o posouzení vhodnosti červené řepy- salát ,pomazánka.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud máte na mysli karmínově červenou bulvu červené řepy, tak ta nemá vliv na účinky Warfarinu. Bulvu červené řepy můžete konzumovat jak chcete, i když užíváte Warfarin. Jiná situace je, když byste chtěla konzumovat listy červené řepy, které jsou také jedlé. V zelených částech červené řepy je ukryto mnoho vitamínu K a ten, jak známo, již ovlivňuje účinky Warfarinu.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst
Zálivka na bramborový salát
Ingredience:
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce hořčice
- 3 ks cibule
- 4 lžíce octa
- 5 lžic oleje
- Cukr
- Mletý černý pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si oloupeme a najemno nakrájíme cibule. Připravíme si pánvičku s olejem. Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli. K ní pak přidáme hořčici i zeleninový vývar a necháme chvíli povařit. Do zálivky pak vmícháme ocet, podle chuti ji osolíme, opepříme nebo osladíme. Na závěr ještě přidáme zbytek olej. Zálivku pak vmícháme do bramborového salátu.
Zdroj: Bramborový salát
Diskuze
V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.
Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.
Také olivový olej zbožňuji, salát si bez něj nedokážu představit.
Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci
Lehký bramborový salát
Suroviny:
- 500 g brambor
- 500 g čerstvé salátové okurky
- 1 snítka kopru
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou salátovou okurku nakrájejte také na plátky, ale na slabší než brambory. Obojí dejte do mísy, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidejte olej, dobře, ale opatrně promíchejte a přizdobte snítkou kopru.
Zdroj: Bramborový salát
Diskuze
V diskuzi DETOXIKACE A OČISTA ORGANISMU JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.
Blíží se Vánoce, cukroví, bramborový salátek, plno nezdravého jídla a naše tělo v tomto období dostává často zabrat. Orgán, který čistí tělo a zaslouží si více péče je játra, proto s manželem jednou až dvakrát do roka užíváme silymarin duo, který obsahuje ostropestřec mariánský a zároveň šišák, který doplňuje jeho účinky.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Detoxikace a očista organismu jídelníček
Zálivka na bramborový salát s majonézou
- 1 cibule
- 1 plnotučná hořčice
- 200 g majonézy
- Máslo
- Pepř
- Sůl
- Voda
Postup přípravy:
Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibulku. Na připravenou pánvičku si dáme trošku másla, na kterém pak cibulku zpěníme. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme vodu, hořčici, sůl a pepř. Vše pak přivedeme k varu a necháme odstát, dokud základ zálivky nevychladne. Na závěr se přidá majonéza a vše se promíchá. Zálivku pak postupně přidáváme do bramborového salátu.
Zdroj: Bramborový salát
Diskuze
V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana janelová.
Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Huňka.
Prosím o radu, jestli se mohu jíst zeleniny, např. Moravanka, Kunovjanka, zavařené okurky a nebo okurkový salát dochucený s octem
Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Bramborový salát s majonézou
Suroviny:
- 600 g brambor
- 3 lžíce majonézy
- 3 vejce
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 4 sterilované okurky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 střední cibule
- sůl, pepř, dle potřeby lák z okurek
Postup:
Kořenovou zeleninu a brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě, vejce uvařte natvrdo. Po uvaření brambory nechte trochu vychladnout a následně je oloupejte. Potom je stejně jako kořenovou zeleninu a vejce nakrájejte na kostičky (můžete použít také speciální sítko na brambory) a vložte do velké salátové mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, hořčici a majonézu. Vše dobře, ale opatrně promíchejte. Bramborový salát pak už jen dochuťte solí a pepřem, případně i lákem z okurek. Nechte jej do druhého dne odležet v lednici.
Zdroj: Bramborový salát
Poradna
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Mazancova.
Mam zvysenou KM 480 je to hodne?. Mam rada parky a rybi salat mohu to konzumovat. A kolikrat za mesic mohu veprove maso neno radej kureci? Dekuji za radu Irena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kyselina močová v hodnotě 480 je vysoká a měla byste se snažit ji mít pod hodnotou 340 μmol/l. Zvýšená kyselina močová může být snížena vhodnou stravou, která by měla být chudá na živočišné bílkoviny a cukry. Takže párky určitě ne, vepřové jen ve svátek a kuřecí maso jednu malou porci za den. Žádný alkohol ani pivo a ani žádné slazené limonády. Pijte hodně čisté vody bez bublin a jezte lehká jídla bez majonéz.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Seznam nevhodných potravin
Bavorský bramborový salát podle Kluků v akci
Ingredience:
- 1 kg salátových brambor
- 1 salátová okurka
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 3 – 4 lžíce vinného octa
- 3 lžíce rostlinného oleje
- Drcený kmín
- Mletý pepř
- Snítka čerstvého kopru
- Sůl
Postup přípravy:
Omyjeme a uvaříme si brambory ve slupce doměkka. Vařené brambory necháme zchladnout (ideálně je vaříme den předem a necháme je odležet v lednici). Brambory pak oloupeme a pokrájíme na kolečka. Oloupeme si i salátovou okurku a nastrouháme (nebo nakrájíme nožem) ji na tenká kolečka. Připravíme si i cibuli, oloupeme ji a nakrájíme na klínky. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce a ochutíme vinný octem, olejem, drceným kmínem, mletým pepřem a solí. Přidáme i nakrájený čerstvý kopr. Nakonec na salát nalijeme horký zeleninový vývar a vše ještě znovu promícháme. Salát necháme v ledničce asi hodinu odležet.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s avokádem
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 avokáda
- 500 g nových brambor
- Citronová šťáva
- Hrst pražených loupaných mandlí
- Hrst řeřichových výhonků
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pak je dáme vařit, dokud nezměknou. Brambory scedíme. Mezitím si olivový olej s citronovou šťávou prošleháme společně se solí a pepřem. Touto zálivkou pak přelejeme ještě horké brambory a pak je necháme vychladnout. Avokáda si rozpůlíme, vypeckujeme a oloupeme. Nakrájíme je na kousky a pak je přimícháme k bramborám. Přidáme i mandle a řeřichové výhonky.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát rakouský
Ingredience:
- 1 hrnek vody
- 1 kg brambor
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 4 lžíce octu
Postup přípravy:
Omyjeme si brambory a vaříme je do změknutí ve slupce. Jakmile je dovaříme, necháme je vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Oloupeme si cibuli, nakrájíme ji najemno. Pak si připravíme zálivku. Vodu smícháme s olejem, octem, cukrem, solí a pepřem. Do misky dáme cibuli i brambory a zalijeme je zálivkou. Vše promícháme a necháme v lednici odstát.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s koprem
Ingredience:
- 1 kg salátových brambor
- 1 ks větší cibule
- 1 ks větší salátové okurky
- 1 ks zakysané smetany
- 1 lžíce bílého vinného octu
- 2 lžíce smetany
- 3 lžíce majonézy
- Hrst čerstvého nasekaného kopru
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
Brambory omyjeme a dáme ve slupce vařit. Jakmile změknou, necháme je vychladnout (klidně i do druhého dne) a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Pak se vrhneme na okurku, tu oloupeme (není nezbytné) a nastrouháme na slabé plátky. Oloupeme si cibuli a najemno ji nakrájíme. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce. Pak k nim přidáme kopr, vinný ocet, a podle chuti i sůl a pepř. V další misce smícháme zakysanou smetanu s majonézou, smetanou a znovu vše promícháme. Pak obsah misky přidáme do salátu. Vše se znovu promíchá a dochutí. Salát je potřeba nechat uležet.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s jablkem
Ingredience:
- 1 hrst mražených baby mrkviček
- 1 jablko
- 1 kg salátových brambor
- 1 malá sklenice majonézy
- 1 menší červená cibule
- 2 hrsti mraženého hrášku
- 2 lžíce láku z okurek
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 vejce
- 3 kyselé okurky
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Omyté brambory vaříme ve slupce do změknutí. Brambory oloupeme, ještě než zcela vychladnou, pak je nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Hrášek a mrkev vaříme v osolené vodě, pak je scedíme a ještě prolijeme studenou vodou. Hrášek přidáme k bramborám a mrkev předtím ještě pokrájíme. Oloupeme si cibuli a nadrobno ji nakrájíme, na malé kostky nakrájíme i kyselé okurky. Natvrdo uvaříme i vejce a pak je nakrájíme na kostky. Na kostky nakrájíme i jablko (můžeme oloupat). Vše přidáme k bramborám. Zlehka si přihřejeme lák z okurek ten pak společně s majonézou, hořčicí, solí a pepřem vmícháme do salátu. Vše ještě dochutíme, můžeme salát dosolit, dopepřit, přidat cukr, nebo lák z okurek, podle toho co je potřeba. Nakonec se salát nechá v lednici odležet.
Zdroj: Bramborový salát