Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BYLINKY NA MENSTRUAČNÍ BOLESTI

OBSAH

Menstruační křeče

Menstruační křeče jsou ostré bolesti v podbřišku a v zádech, vystřelující někdy do nohou, mohou být provázené i nevolností, průjmem a únavou. Ve spojitosti s menstruačními křečemi se může vyskytovat velmi silné menstruační krvácení, vynechávání nebo nepravidelnost menstruace.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Diskuze

V diskuzi MENSTRUAČNÍ BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza B..

Moje mladší sestra trpěla na menstruační bolesti přímo hororově. První tři dny si úplně protrpěla. Bolesti, zvracení, teplota.. skákaly ji snad všechny hodnoty. Často měla i migrény. Koupila jsem ji na Vánoce Senzycol. Hodně jsem o něm četla a i tady v komentářích vidím, že zabírá, tak doufám, že i mé sestře zabere. Pokud bude v pořádku a nebude trpět takovýma bolestma, tak ty peníze za to stály.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den chci se zeptat jestli byste mi někdo neporadil jak se mám zbavit menstruace

Zdroj: diskuze Menstruační bolesti

Vitamín E

Při bolestivé menstruaci je dobré užít vitamin E 200 IU dvakrát nebo 400 IU jednou denně. Začíná se 2 dny před menstruací a pokračuje se v prvních 3 dnech krvácení.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.

- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba

- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík
Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Využití bylinek v kosmetice

Bylinky jsou léčivky, které mají velmi široké využití. Pozitivně ovlivňují naše zdraví, krásu i psychickou pohodu. Používají se buď samostatně, nebo jako součást různých směsí. Na našem trhu je bylinek mnoho, ale především – spousta jich roste všude okolo nás. Bylinky se mimo jiné využívají v kosmetice jako složky bylinných krémů, mastí, olejů. Ve formě bylinných koupelí pak pomáhají ulevit od bolesti a prohřát organismus.

Zdroj: Účinné bylinky na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA SKLIVCOVÉ ZÁKALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý večer,prosím jaké bylinky mám používat na odstranění zákalků? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistují žádné bylinky, které by přímo odstraňovaly zákalky. Zákalky se dají odstranit pouze operativně u očního lékaře. Pokud ale chcete, můžete užívat bylinky navozující dobrou náladu, jenž vám pomůžou na to nemyslet a užívat si života i se zákalkami. Například odvar z dobromysli, šafránu a třezalky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky na sklivcové zákalky

Menstruační kalendář do mobilu

Zde si můžete stáhnout menstruační kalendář pro Android.

Zde si můžete stáhnout menstruační kalendář v iOS.

Zdroj: Menstruační kalendář

Bolest břicha při menstruaci

Menstruační bolesti vyvolávají prostaglandiny, což jsou látky podobné hormonům, které se uvolňují během menstruace z děložní sliznice (endometria). O menoragii se mluví tehdy, když je krvácení tak silné, že musí žena měnit tampon či vložku každou hodinu, nebo trvá-li doba krvácení déle než týden. Nejčastější příčinou tohoto stavu je sice hormonální nerovnováha, ale těžké krvácení může vyvolat i špatná výživa nebo růst nádoru (nejčastěji myomu) v děloze. Děložní cévy samy mají sklon ke slábnutí stěn a snadno praskají. K nepravidelnostem menstruace může vést nejen hormonální nerovnováha, ale i extrémní fyzická zátěž nebo nerozumný dietní režim.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Diskuze

V diskuzi BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva.

mohu tyto bylinky
koren kozinec
oregano
mesicek
bezinky.

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Rizika spojená s předčasným přechodem

Jedná se zejména o osteoporózu, která se projevuje zvýšenou lomivostí kostí, bolestí kloubů a zad. Mezi nejběžnější zlomeniny patří zlomené předloktí, krček stehenní kosti nebo obratle. Tato nemoc se diagnostikuje za pomoci měření hustoty kostí.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY _ZÁNĚT PRUDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantiska.

známý má zánět prudušek , má antibiotika ale boli ho záda. Je vhodne aby se napařil ve vaně , nebo masáž zad..?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Zkusili jste někdy bylinky? Bylinek je mnoho a každá bylinka pomůže na něco jiného. Přikládám seznam bylinek www.eushops.cz/Badya…

Zdroj: diskuze Babske rady _zánět prudušek

Bylinky vhodné pro detoxikaci

Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů. Je to zázvor, pepř, fenykl, římský kmín, česnek, koriandr, lněné semínko, kopr, muškát, ricinový olej, Guduchi, Neem, Puškarmul, Punarnava, Tulsi, Vacha, Guggul, koření Trikatu.

Zdroj: Bylinky pro detoxikaci

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Celá.

Prosím o sdělení co se používá na léčbu histaminu dříve mně bylo sděleno že se na to májí brát bylinky list černý rybíz, list černý bez, list ořešáku a bazalky posvátné. Prosím sdělení, jestli je možné tyto bylinky u Vás koupit. Děkuji Celá

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Babské rady na bolestivou menstruaci

K uvolnění dělohy a tím k úlevě menstruačních křečí si připravte horkou lázeň nebo si přiložte elektrickou dečku.

Rovněž orgasmus pomáhá zmírňovat menstruační bolesti a rychleji je ukončit. Může to být proto, že stahy dělohy během orgasmu zabraňují překrvení a nahromadění tkáňové tekutiny a tlumí svalové křeče.

Nachystejte si teplou koupel nebo zůstaňte v posteli a na podbřišek nebo pod křížovou krajinu si položte zabalenou láhev s horkou vodou. Můžete si také na dvě až tři minuty přikládat na dolní polovinu břicha horké obklady a potom je na půl minuty vystřídat studeným obkladem. Dvakrát až třikrát postup opakujte. Při krutých bolestech u menstruace si na podbřišek a křížovou krajinu přiložte obklad namočený v horké vodě, do níž jste přidaly po čtyřech kapkách šalvějového a majoránkového oleje a tři kapky oleje z římského heřmánku.

Užívejte třikrát denně čaj nebo tinkturu připravené ze stejného množství trojlistu, ploštičníku, řepíku, vodilky a malinového listí.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÉ BYLINKY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Broucek.

A čemu ty parabeny vadí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FP.

Jsou to chemikálie a můžeš z nich mít vyrážku, lepši je být bez nich :)

Zdroj: diskuze Vrásky

Bylinky na bolestivou menstruaci

K potlačení menstruačních bolestí přispívají omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněné oleje, které pomáhají blokovat tvorbu prostaglandinů. Například drmek zmírňuje příznaky premenstruálního syndromu vyrovnáváním hladiny hormonů a působí příznivě i na bolesti prsů. Nemáte-li silné krvácení, můžete přidat anděliku, která zvyšuje působení drmku. Uvedené prostředky mohou snížit spotřebu analgetik (paralenu, ibuprofenu). Dříve než začnete léčit amenoreu, přesvědčte se, že nejste těhotná. Pak zkuste drmek a anděliku s multivitamínovým a multiminerálním doplňkem. Tyto prostředky mohou vyrovnat hormonální hladinu a upravit menstruační cyklus. Příznivý účinek je však většinou patrný až za šest měsíců. K léčení menoragie používejte kokošku pastuší tobolku. Některé ženy potřebují přídavek železa, protože silné krvácení vyčerpá jeho zásoby a snížená hladina železa paradoxně podporuje krvácení. Vždy než se začnete samy léčit přípravky železa, nechte si u lékaře zkontrolovat jeho hladinu v krvi. Doporučuje se i vitamín C a flavonoidy, které posilují drobné vlásečnice v děloze, snižují nebezpečí jejich praskání a následného krvácení.

Při menstruačních bolestech mohou příznivě působit nejrůznější bylinné čaje. Ke zmírnění křečí je vhodný heřmánkový květ, při velkém krvácení pijte po malých doušcích čaj z kokošky pastuší tobolky, malinového listí nebo kontryhele. Čaj připravujte ze dvou lžiček léčivky, kterou jste si vybraly, přelijte 225 ml horké vody, nechte 10 až 15 minut louhovat a sceďte.

Při křečích spojených s poměrně mírným krvácením pijte čaj připravený ze žlutodřevu, kaliny, ploštičníku (při silných bolestech), drmku, heřmánku a zázvoru; čaj můžete připravovat z kterékoli z těchto léčivek nebo jejich kombinací. Pijte třikrát denně šálek.

Při menstruačních bolestech jezte potravu bohatou na esenciální mastné kyseliny, vápník, hořčík, zinek a vitamíny B, C a E. Pijte hodně tekutin a jezte denně zeleninu, ovoce a celozrnné potraviny, abyste zabránily zácpě. Vyhýbejte se pokrmům z bílé mouky, dále cukru a nasyceným (živočišným) tukům.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Diskuze

V diskuzi VRÁSKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaruška.

Zkoušel někdo tu meduňku nebo klíčky na vrásky? funguje z toho něco? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karii.

Já to teď zkouším vyivit kolagenem zevnitř :)nebo může člověk přibrat a jsou také pryč :D

Zdroj: diskuze Vrásky

Proč menstruace bolí

Menstruace bolí, protože jí mohou předcházet nebo ji provázet různé nepříjemné symptomy vyvolané působením účastnících se hormonů a křečemi dělohy. Závažnější příznaky mohou zahrnovat značnou menstruační bolest (dysmenorea), abdominální (břišní) bolest, migrénu, depresi a dráždivost. Některé ženy zažívají syndrom předmenstruačního stresu (PMS nebo premenstruační syndrom) – cyklickou klinickou entitu. Seznam a intenzita prožívaných potíží je individuální. Navíc i u jednotlivých žen se může intenzita symptomů měnit od cyklu k cyklu. Bolestivý průběh menstruace se často upraví po prvním porodu.

Menstruační bolesti se projevují křečemi v podbřišku, přicházejí ve vlnách a mohou být provázeny bolestmi v bederní krajině, nevolností s nucením na zvracení, a dokonce i zvracením. Křeče jsou způsobovány děložními stahy a jsou spojeny s vysokou hladinou prostaglandinů – látek podobných hormonům. Nezdravá výživa a nedostatek pohybu obtíže ještě zhoršují.

Pokud začnete mít uvedené problémy po čtyřicítce nebo se objeví znovu po letech nebolestivých menstruací, může být příčinou skryté onemocnění, například endometrióza, nemoc, při které ostrůvky děložní sliznice vycestují z dělohy do dutiny břišní a uchytí se na jiných vnitřních orgánech. Každý měsíc tyto buňky zbytňují a krvácejí stejně jako buňky děložní. Vyvolávají většinou záněty hostitelských tkání.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na popraskané a suché rty je dobré z bylin použít měsíček lékařský vysmažený v husím nebo vepřovém sádle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Měsíček je super věc, používám ho i v intimním gelu.

Zdroj: diskuze Bylinky na rty

Jak o sebe mohou ženy pečovat během menstruace?

Na krvácení během menstruace lze používat vložky nebo tampony, které se musí měnit každé 4 až 6 hodin. Zlepšení příznaků můžete dosáhnout pravidelným cvičením a jedením zdravé stravy. Doporučuje se omezení alkoholu, kofeinu a snížení stresu. Na křeče během menstruace pomáhají hřejivé podložky, teplé obklady nebo teplá koupel. Ke snížení bolesti a krvácení se používají léky jako Ibuprofen nebo Naproxen.

Zdroj: Menstruační cyklus

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Dlouhé menstruační krvácení

Dlouhé menstruační krvácení je velmi nepříjemnou komplikací nejen v menopauze. Při jeho výskytu vždy navštivte ošetřujícího gynekologa.

Příčiny

Dlouhé menstruační krvácení se může vyskytnout u žen po čtyřicítce, které se blíží k menopauze. Pokud trvá po 52. roce života dlouhá menstruace v přechodu, je vždy třeba vyloučit hormonální aktivní nádor vaječníku (vyšetřením hormonů z krve, ultrazvukovým vyšetřením).

Silné krvácení je někdy následkem hormonální poruchy, například nedostavení se ovulace, kterou způsobuje nedostatek progesteronu. Při nedostatku tohoto hormonu se děložní sliznice stává méně stabilní a odlupuje se v prodloužených intervalech, čímž se vyloučí více krve.

Hypermenorea

Hypermenorea je silné krvácení trvající déle než 8 dnů. Příčinou může být organická změna dělohy, systémové onemocnění (ledvin, kardiovaskulární), poruchy štítné žlázy, nedostatek vitamínu C a B a jiné.

Menorrhagie

Menorrhagie je silné krvácení trvající kratší než 7 dní. Je třeba vyloučit organickou příčinu. Metrorrhagie je krvácení mimo období menstruačního krvácení, například ovulační krvácení, jehož příčinou je pokles hladiny estrogenů před ovulací. Trvá několik hodin až 2 dny a bývá doprovázeno bolestí. Předmenstruační nebo postmenstruační špinění se vyskytuje před nástupem menstruačního krvácení nebo po jeho skončení. Příčinou mohou být organické změny nebo nedostatečnost žlutého tělíska.

Co s tím dělat

Pokud se vyskytne krvácení mimo cyklus, je vždy dobré navštívit gynekologa, který zjistí příčinu krvácení. V tomto případě nedejte na zkušenosti kamarádek, jelikož si můžete zadělat na velký problém. Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Cviky

Ze cviků pomáhá plavání, stejně jako jiné aktivity, které procvičí svaly celého těla a pomáhají zabránit menstruačním křečím. Cvičte, aktivita uvolňuje endorfiny, přirozené látky organismu proti bolesti. Máte-li křeče, klekněte si, opřete se rukama o zem a opakovaně napínejte a vyhrbujte záda; stahujete a uvolňujete tím hýžďové svaly, procvičujete celou pánev a zvyšujete v ní krevní oběh; pomáháte tak zabránit městnání v děložní stěně.

Také každodenní masáž břicha a bederní krajiny v týdnu před menstruací pomáhá předcházet křečím tím, že podporuje svalovou relaxaci. Břicho si můžete masírovat samy, ale někoho požádejte, aby vám namasíroval záda. K masáži použijte slunečnicový olej nebo olej ze sladkých mandlí (buď čistý, nebo s přidáním tří kapek levandulového oleje na uvolnění).

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Jak použít menstruační kalendář k určení pohlaví plodu

V kalendáři jsou vyznačeny dny s červeným podkladem, například 26. 9. je den, kdy může dojít k početí podle fáze Měsíce. Tento den se nazývá „plně červený den“. Tři dny před plně červeným dnem se nazývají „červené dny“. Do kalendáře si žena sama vyznačuje průběh svého menstruačního cyklu. K prvnímu dni, kdy začalo menstruační krvácení, připočítá 15 dní a tento den si v kalendáři zobrazí zeleně. Tento den se nazývá „plně zelený den“. 6 dnů před plně zeleným dnem a 6 dnů po něm je pojmenováno jako „zelené dny“. V těchto dnech může dojít k početí podle klasické metody. Plodný den lze rovněž učit i jinak, a to měřením bazální teploty, symptotermální metodou, analýzou slin a podobně. Dny menstruace se značí modře. Pokud chcete potomka určitého pohlaví, mělo by dojít k pohlavnímu styku jeden den před plně červeným dnem, u kterého je vyznačeno požadované pohlaví. Jestliže chcete chlapce, mělo by dojít k pohlavnímu styku podle našeho příkladu 25. 9. V ostatních dnech je třeba použít antikoncepci. Pokud dojde k početí v zelených dnech, nelze spolehlivě určit pohlaví budoucího dítěte. Antikoncepci je třeba používat i po vynechání menstruace, a to až do doby, než lékař potvrdí těhotenství. Vynechání menstruace není spolehlivou známkou těhotenství, a tak by mohlo dojít k početí v nežádoucím termínu.

Menstruační kalendář online.

Menstruační kalendář ke stažení.

Menstruační kalendář k vytisknutí.

Zdroj: Menstruační kalendář

Bylinky na zklidnění kůže

Skořice: Esenciální olej ze skořice se často používá při masážích. Taktéž zklidňuje sluncem poškozenou kůži a můžeme ji použít i při péči o zuby.

Hřebíček: Má silné antiseptické a osvěžující účinky. Zklidňuje a hojí kožní vyrážky, proto bývá součástí hojivých krémů a mastí. Též prospívá zubům a osvěžuje dech.

Eukalyptus: Má antiseptické vlastnosti. Zklidňuje, hojí a osvěžuje pleť. Přidává se do přípravků určených pro problematickou a mastnou pleť.

Santalové dřevo: Má silné antiseptické a germicidní účinky. Zklidňuje vyrážky, hojí kůži a současně ji chrání. Nachází se mimo jiné v ochranných krémech (je důležitou součástí opalovacích krémů).

Zdroj: Účinné bylinky na pleť


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP